elojegyezheto_kotetek_1_.jpg

Barbara Hambly

Barbara Hambly (született 1951. augusztus 28-án) egy díjnyertes és szorgalmas amerikai regényíró, valamint A Jedik gyermekei és az Alkonybolygó című Star Wars regények szerzője, amiket a Bantam Spectra adott ki 1995-ben és 1997-ben. Ezen kívül néhány rövid történetet is írt a Mos Eisley mesék, a Történetek Jabba palotájából című könyvekbe, amiket a Bantam Spectra adott ki 1995-ben, és a Star Wars Adventure Journal folyóiratba, amit a West End Games jelentetett meg 1997-ben. 

Életrajz


Hambly a kaliforniai San Diegóban született és a szintén kaliforniai Montclairben nőtt fel. Szülei, idősebb Edward Everett Hambly és Florence Moraski Hambly, egy kőszénbányászati városból valók Pennsylvania keleti részéről. Van egy nővére, Mary Ann Saunders, és egy öccse, ifjabb Edward Everett Hambly. Korai tinédzserkorában Hambly olvasta J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura regényét, ami nagy hatással volt rá, és sárkányképeket ragasztott hálószobájának ajtajára. Korán érdekelni kezdte a szabászat, és régóta működik együtt a Society for Creative Anachronism (Kreatív Anakronizmus Egyesülete) tevékenységeiben. Az 1960-as évek közepén a Hambly család egy évet töltött Ausztráliában.

 

Hambly doktori címmel rendelkezik a középkori történelem területén, amit a Riverside Kaliforniai Egyetemen szerzett, diplomáját 1975-ben szerezte és egy évet Bordeaux-ban töltött tanulmányai részeként. Az első kiadatott regénye a Time of the Dark volt 1982-ben, amit a Del Rey jelentetett meg. Íróvá válása előtt Hambly olyan elfoglaltságokat választott, amik mellett elég ideje volt írni; minden regénye egy életrajzi bekezdést tartalmaz, amik az olvasóinak ismerősnek tűnő munkák litániáját tartalmazza - főiskolai tanár, modell, pincérnő, műszaki szerkesztő, likőrüzlet éjszakás eladója és Shotokan karate-tanár. Hambly a Science Fiction and Fantasy Writers of America (Amerikai Sci-fi És Fantasy Írók) szervezetének elnöke volt 1994-től 1996-ig. Munkáit sok díjra jelölték a fantasy és horror széppróza kategóriákban, és Locus-díjat nyert a legjobb horror regény kategóriában a Those Who Hunt the Night (1989), és Lord Ruthven-díjat zsebelt be szépprózában a folytatásával, a Traveling With the Dead (1996) című könyvvel.

 

Hambly néhány évig házas volt a science fiction íróval, George Alec Effingerrel a férfi 2002-ben bekövetkezett halála előtt. Hambly jelenleg Los Angelesben él. 

Star Wars bibliográfia


Regények 

  • A Jedik gyermekei (1995)
  • Alkonybolygó (1997)

Rövid történetek 

  • Éjliliom: A szerelmesek meséje (1995)
  • Ínyencfalatok: Jabba főszakácsának története (1995)
  • Murder in Slushtime (1997)

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció