"Vállalom, ha megfizetnek" – Cad Bane visszatért

cad_bane_bad_batch.png

A The Bad Batch rendkívül sötét, nyolcadik epizódjában továbbra is csúcsra járatták az izgalmakat a készítők. Miközben a 99-es klón osztag a Braccán roncsvadász módon próbálnak minél több értékes berendezést és fegyvert kikaparni a bontásra és rohadásra ítélt Venator-osztályú csillagrombolóból, a Birodalom megzavarja terveiket Crosshair vezetésével. A Republic Commandós beütéseket sem nélkülöző epizód folyamán a klónok által oltalmazott Omegát elrabolja egy rég nem látott ismerős, a Western-filmek stílusát idéző Cad Bane, valamint újjáépített droidtársa, a nagyszájú Todo 360 is vele van. Bane feladata, hogy a kaminói klónozóknak leszállítsa Omegát, de azért ne felejtsük el, hogy Fennec Shand se mondott még le a kislányról, szóval még főhet a feje a későbbiekben Bane-nek. Külön érdekesség, hogy a kék bőrű zsoldost mozgóképen 9 éve láthattuk korábban A klónok háborúja animációs sorozat 4. évadában. De mi történt vele a különböző történetekben az évek alatt?

Bármilyen munkát elvállalok, ha megfizetik.
-Cad Bane

A klónháború során számos megbízó kereste fel a duros profit, Jedi-holokronok begyűjtésétől kezdve Palpatine elrablásáig, de egy slamasztikában bújt már klón páncélba, betört a Szenátus épületébe túszejtés céljából, Erő-érzékeny csecsemőket kaparintott meg, huttra vadászott és egy fejvadász-selejtező tornán is jeleskedett a Serennón, mindezeket láthattuk többek között A klónok háborúja animációs sorozatban. A szívós és agyafúrt Bane-nel ugyanakkor a kánonban nem csak itt találkozhattunk.

Cad Bane MaulKronológiailag először a Darth Maul képregényben tűnt fel, amiben a Sith-tanítvány Darth Maullal és egy fejvadász csoporttal hozta össze a sors egy küldetés erejéig, hogy egy Eldra Kaitis nevű elfogott Jedi-padawant megszerezzenek, még mielőtt illegálisan elárvereznék őt. Azonban több malőr is megnehezítette a missziót, ahogy az ilyenkor szokás. Több, mint tíz évvel később, a klónháború vége felé szép kis summáért eladta a szakadár Rackham Searnek a Jedi Templom alaprajzait, hogy bombatámadást indítsanak az épület ellen, derül ki a Kanan című képregényből. A Cad Bane-hez köthető csekély háttérinformációk közül az egyik legfontosabb, hogy annak idején maga Jango Fett mentorálta a durost, és a geonosisi fiaskója után Bane valamikor viszonzásképp tanítani kezdte elárvult fiát, az ifjú Boba Fettet a fejvadász létre.

Cad Bane ConceptÉs most nézzük, hogyan is jött létre maga Cad Bane karaktere. A klónok háborúja az elején főleg a Köztársaság és szeparatisták közti harcokról szólt, ezért nem volt szükség egy harmadik fél bevonására, de a későbbiekben szükségessé vált egy fejvadász karakter bevezetése. Dave Filoni és Henry Gilroy eleinte egy már létező szereplő átemelésére gondoltak, Durge-re, aki a 2003-as kétdimenziós A klónok háborújában debütált. Nem sokáig élt ez az ötlet, így született meg Nom Kahbah, de Lucas javaslatára átnevezték Cad Bane-re, akit klasszikus vadnyugati szereplők ihlettek, túlnyomórészt Lee Van Cleef Angyalszem nevű karaktere A jó, a Rossz és a Csúf című filmből. A későbbiekben a Zirót és Dooku grófot szinkronizáló Corey Burtonre esett a választás, hogy megszólaltassa Bane-t, aki szintén Angyalszemet vette alapul az orgánum kialakításához, de inspiráló volt számára Peter Lorre, Humphrey Bogart és Robert Mitchum munkássága is.

Dave Filoni a kinézet megalkotásához a Star Wars archívumában is kutakodott, míg rátalált az első Star Wars trilógiához készített felfegyverzett kalapos űrjáró rajzára. A felelős rendező azt is elmesélte, hogy Bane fogpiszkálója először cigaretta lett volna, azonban elvetették a káros szenvedély negatív reklámja miatt. Majd 2009-ben Cad Bane a képernyőn fel is tűnt.

Tie Vadasz Fekvo

Star Wars The Bad Batch Reunion Concept Art Gallery 08 B9124f07bA klónok háborúja elkaszálása előtt egy négy epizódos történetszálban még szerepelt volna Bane, azonban egy befejezetlen animációs vázlatig jutottak, a 2017-es Celebration Orlando egyik paneljén egy rövid jelenetet be is mutattak belőle. A szkeccsben Boba Fett és Cad Bane leszámolásának az lett a vége, hogy mindketten földre kerültek, Boba sisakját pedig találat érte, aminek nyoma az eredeti trilógiában is látszik. Ez a pisztolypárbaj elevenedik meg szinte jelenetről jelenetre a The Bad Batch aktuális részében is azzal a különbséggel, hogy Bane állva marad, míg Hunter elveszti az összecsapást. Az epizódhoz kiadott koncepciós rajzon látható, hogy Cad Bane fején van egy kibernetikus lap, ami azt sugallja, hogy a Boba Fettel való párbaja megtörténhetett.



És jelenleg itt ér véget Bane kibontásra váró története, de hogy mi lesz a sorsa a továbbiakban, valamint hogy bemutatják, hogyan veszi át tőle a stafétát Boba Fett, mint a galaxis leghíresebb fejvadásza, homály fedi. Annyi bizonyos, hogy a galaxisban neve ismert maradt, Sabine Wren egy Cad Bane-graffitit rajzolt a Szellem falára.

Végezetül a The Bad Batch aktuális részéhez pedig kiadtak 1-1 plakátot Cad Bane-hez és droidjához:

Cad Bane Poster

Todo Poster

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo