Mi történt R2-D2 rakétáival az Eredeti Trilógiára?

r2_booster.png

R2-D2 az egyik olyan karakter a kevesek közül Star Wars-sagán belül, aki az összes számozott epizódban tiszteletét tette. Megjelenésében nem sokat változott a filmek során, nem úgy mint szószátyár tolmácsdroid társa, C-3PO, ugyanakkor funkciói, eszköztára és leleményessége sokszor kimentette hőseinket a bajból. Ezzel szemben a gurulókerekes kis droidnak az eredeti trilógiában bizony rendesen meggyűlhetett a baja a lépcsőkkel, szakadékokkal és egyéb akadályokkal, ám az előzmény trilógiában ezt könnyedén át tudta hidalni, mivel George Lucas felturbózta R2-t egy pár gyorsító rakétával, hogy kimenekítse Padmét a kohóból a forró anyag martaléka elől, illetve saját magát két szuper rohamdroidtól a coruscanti csatában.

A nézők A klónok támadásával találkozhattak először R2 új eszközével, holott eredetileg már a Baljós árnyakhoz is volt egy elgondolás erre, miszerint a Coruscanton R2 véletlenül leszédül az egyik légi platformról és repülve tér vissza a stabil biztonságba. Ámde az előbb készült eredeti trilógiában olyannyira hiányzik a droid repertoárjából ez a vívmány, mintha nem is létezett volna évtizedekkel előtte, pedig biztosan elkélt volna a dagobahi mocsárnál, vagy éppen a vitorlás bárka elhagyásánál a tatuini sarlakk verménél.

R2 Booster Phantom

 

Az egyik válasz erre a hiányosságra az, hogy a filmes technika akkori állapota a 70-es és 80-as évek környékén ezt nagyon nehezen, vagy nem tette lehetővé. De vajon mi lehet erre az in-universe kánon magyarázat? A 2020-as The Star Wars Book - amit Pablo Hidalgo (Star Wars: Propaganda - A meggyőzés gépezete), Cole Horton (Star Wars: Amiről tudnod kell és tudni érdemes) és Dan Zehr írtak - című forráskönyvben szerepel egy szöveg, miszerint "R2-D2-nak rakétameghajtás volt beépítve a lábaiba, de azok valamikor a Klónháború után meghibásodtak". Továbbá a kánon Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát! című könyv is kimondja, hogy ezen hajtóművek az évek alatt működésképtelenné váltak, és lejárt a garanciájuk. A III. és a IV. rész közti zűrzavaros 19 év távlatában ez bármikor megtörténhetett, azonban jóval azután, az Első Rend és az Ellenállás közti konfliktus alatt R2 ismét az Endor bolygóra kerül, ahol újra működőképesnek látszanak a rakéták, minderre a kisgyerekeknek szánt Droid Tales képeskönyv sorozat második számában (R2-D2 is LOST!) kerül sor. A Legendák univerzumban az egyik könyv, a The Secret Life of Droids is kitér erre a problémára, egy hasonló magyarázattal: a rakétáért felelős vállalat, a Brooks és termékei időközben kikerültek a piacról a Birodalomnak köszönhetően, ezért R2 hajtóművei karbantartása is ellehetetlenült ettől. 

Childrens Book Review Star Wars R2 D2 Is Lost 2

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo