Star Wars VII: Egy új remix

remix.jpg

A cím egy kicsit megtévesztő lehet, kivételesen nem szeretném rajongóként kezelni a filmet. Éppen ezért próbáltam én is objektív lenni. Mielőtt mélyebben belemennénk a lényegbe, leszögezném, ez nem az én írásom, csupán próbáltam kissé szabadon lefordítani nektek Kirby Ferguson elemzését, mely egyébként rendkívül objektív, és szakszerű is. A cikk végén megtaláljátok az eredeti videót, aki kíváncsi nyugodtan nézzen bele sok érdekességet lehet benne felfedezni. Eléggé sokatmondó a fenti kép, de nem szabad elfeledni, hogy mindennek van határa. A filmnéző rendkívül érzékeny a másolásra. Ha megfelelő mennyiségben és környezetben ábrázolja az ember lehet zseniális, lehet egy igazán jó utalás vagy újraértelmezés. Ha viszont túl sokat, túl egyértelműen másol, az elveszi az új film varázsát, és egy lopott, minden új, kreatív elemet nélkülöző művé degradálja.


JJ Abrams eléggé ismert szakember a remix műfajban. Azonban ő ennek a témának egy más területét képviseli mint George Lucas. Lucas jeleneteket és snitteket használt fel míg Abrams teljes sztori elemeket, legalábbis a filmes karriere legelején. Abrams ismertté vállt a különböző filmes elemek keverésében. Egyre zseniálisabban és finomabban használt fel más-más forrásokból anyagokat. Vegyük például a Lost - Eltűntek című sorozatot, mely megalapozta Abrams hírnevét. Alapjaiban a Cast Away című filmen és a Survivor sorozaton alapszik de a Ponyvaregény tér-idő kontinuumát és a Twilight Zone történetbeli csavarját is felhasználta. Mióta Abrams bejött a köztudatba, azóta a specialitásává vált a rebootolás magyarul talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy egy film teljes újragondolása. Mission Impossible 3, Super 8 és a Star Trek (igen tudom, Star Treket említeni egy Star Wars oldalon nem a legszerencsésebb dolog) filmjei is mind-mind tele vannak már korábban látott elemekkel. Röviden, JJ Abrams munkái egy-egy alap koncepció újragondolásán alapszanak. Így el is érkeztünk a Star Wars hetedik epizódjához. Az ébredő erő tényleg tele van újraértelmezett, újrafelhasznált elemekkel.


Érdekes, hogy hogyan találkozott Abrams munkássága a Disney céljaival. Szükség volt egy filmre, mely biztos siker lesz. Hogy lehet elérni biztos sikert? Vegyünk egy alap, jól bevált koncepciót, változtassunk meg benne ezt-azt, hintsünk el benne pár újdonságok, és kész is. (A fenti bekezdés az én személyes véleményem, de úgy gondolom, hogy kellett ahhoz, hogy megértsük az okát a következőknek.) Az Apokalipszis most, a Tűzróka de még a Kill Bill-ből is visszaköszönnek bizonyos részek az Ébredő Erőben. Legnagyobb részben azonban maga a történet vezetés az, ami hasonló az Új Reményben látottakéhoz. Mindkét filmben egy öreg jedit találnak meg, létfontosságú információt rejtenek egy droidba, egy sivatagos bolygón a droid találkozik a fiatal főhőssel, rohamosztagosok keresik a rejtett információt és ölnek ártatlan lényeket, főszereplőink elmenekülnek az Ezeréves sólyommal, érzelmi kötődés alakul ki a főhős és egy idős ember között, Han Solo-nak problémája akad a fejvadászokkal, látunk egy kantint tele furcsa idegen fajokkal, a gonoszoknak van egy szuper fegyvere, mely képes bolygókat elpusztítani. a fő gonosz megöli az idős karaktert és így tovább és így tovább, nem kell részletezni. A film azonban nem teljes egészében másolat. Vannak benne új elemek is, például Rey, Finn és Kylo karaktere. Az Ébredő Erő tehát egy remix, de sokkal több is annál. Mióta az ember alkot, azóta létezik a másolás, az átalakítás és a kombinálás. Miért is van tele a VII epizód ilyen elemekkel? Mert szeretjük a hasonló dolgokat, az újdonságok megosztják az embereket, és nem biztos a siker. Ezért jelennek meg újabb és újabb részek más-más típusú filmekből: Halálos iramban, Marvel, DC, Jurassic Park. Azonban nemcsak a hasonlót szereti az ember. Van igény az új, a szokatlan, az ismeretlen dolgokra is. Ez azonban egy szűk és rendkívül kockázatos része a film iparnak.


Nem könnyű befogadni a megszokottnál eltérő tartalmat. Célszerű azt, egy jól megszokott köntösbe bújtatni, és fokozatosan apránként adagolni. Ez az amiben JJ Abrams remek munkát végzett. Ötvözni az új és a megszokott dolgokat különleges tehetséget igényel. 

 

A Szerzőről

Béreslegény

Béreslegény

"Apathy is death" - The Sith Lords
A Szerző cikkeiA hír megtalálható itt: STARWARSMedia.Hu
https://starwarsmedia.hu/hirek/star-wars-vii-egy-%0Auj-remix.html