hagyatek_banner_1460x342_b.png

Vurk (Legendák)

Opera_Lover.jpg
Vurk
Biológiai osztályozás
Fizikai tulajdonságok
Átlagos magasság:
 • 2,1 méter (férfi)
 • 1,9 méter (nő)
Bőrszín: Sötét
Ismertetőjegyek: Dülledt szemek, fejtaréjok
Átlagos élettartam: 70 standard évig
Szociokulturális jellemzők
Származási hely: Sembla
Nyelv: Semblai
Ismert tagok:
 • Sweitt Concorkill
 • Coleman Trebor
 • Azonosítatlan vurk harcos

Legendák


A vurkok a Sembla bolygó uralkodó értelmes fajába tartoztak. Magas, hüllőszerű humanoid lények voltak dülledt, fekete szemekkel és elterülő fejtaréjjal. Kezükön és lábukon 3-3 ujjal rendelkeztek, amik közül az egyik szembeállítható volt. Különleges szürkés-zöld, hüllőszerű bőrrel rendelkeztek. 

Biológia és megjelenés


TLCA vurk hüllő fajt sötét, kidülledő szemükről és elterülő fejtaréjukról lehet felismerni. A vurkok hidegvérűek voltak, és hasznot húztak a Sembla trópusi klímájából. A hűvösebb hőmérsékletű világokon, vagy űrhajók fedélzetén a vurkok alkalmazkodtak a túléléshez, de ugyanakkor valahogy kényelmetlenül is érezték magukat. Ennek enyhítésére a vurkok gyakran öltöztek vastag szövetbe a hidegebb bolygókon, forró italokat fogyasztottak, meditáltak és forró fürdőket vettek igénybe. Kétéltű hüllőkként a vurkok víz alatt és szárazföldön is tudtak lélegezni. 

Társadalom és kultúra


Őselődjükhöz hasonlóan a vurkok félnomád életmódot folytattak a Semblán, és nem állítottak fel állandó lakhelyet. A vurkok közös filozófiai értékek alapján alkottak közösségeket, valamint a világ évszakjainak megfelelően választottak otthont maguknak. A vurk életmódnál különleges volt az a rendszer, hogy a szükségletek alapján osztották meg a közösséget, és nem nagyon versengtek az erőforrásokért. Mikor egy falunak költöznie kellett, az egyének valószínűleg elhagyták a családjaikat, és saját barátokkal és ismerőseikkel kezdtek új életet, hogy tökéletesebb közösséget építsenek. Ez a folyamat gyakran megismétlődött, és több mint valószínű volt, hogy egy felnőtt vurk egy élet alatt több sikeres közösségben is kivette már a részét.

 

Míg a galaxis nagy része a vurkokat primitívnek gondolta, a faj valójában egy fejlett, érdemen alapuló közösségi felépítés szerint élt. Kiemelkedően intelligensek voltak és egy fejlett filozófiai tradícióban hittek, ami kiemelte a személyes sértetlenséget, a személyes szabadságot és a személyes becsületet támogatta. A szenvedélyes és nyugodt viselkedésüknek hála az átlagosnál jobb diplomaták lettek. Egy egyén státuszát saját teljesítményük és hírnevük határozta meg, és egy egyén tettének megvitatása egy fontos része volt a közösségi kötelezettségeknek. Míg a nem vurkok ezt a gyakorlatot sűrűn tereferének, vagy kérkedésnek értelmezték, a vurkok bátorították a heves vitákat és tisztelték a nézetkülönbségeket. Ezekből a megvitatásokból laza szabályok és törvények alakultak, amik az ideiglenes közösséget irányították; az ennek nem engedelmeskedők továbbálltak, hogy találjanak egy olyan falut, ami jobban összhangban állt a világnézetükkel. A moralitásról és filozófiáról folytatott állandó viták nem mutattak ingerlékeny barbárságot. Ehelyett a vurkok úgy tekintettek kultúrájukra, hogy saját nézeteik szüntelen kihallgatása jobban összehangolják őket az etnikumokkal, mint azok a kultúrák, akik nem támogatják az önelemzést.

 

Az erőszakosság elfogadhatóságáról szóló vitát eseti alapon tárgyalták. Azonban az egész vurk társadalomban majdnem mindenki egyetértett abban, hogy az eutanázián kívül mindenféle gyilkosság rossz. Ebből a felfogásból eredt az Erőszak Elítélése, ami folyamatos nézetbeli vitát generált, nem pedig a nézeteltérések eloszlatását egy élet elmúlásakor. A fiatal vurk férfiakat a szüleik házasították meg; azok, akiknek nem sikerült a felnőtté válás előtt megházasodni, életük hátra lévő részében agglegények maradtak. 

Vurkok a galaxisban


A vurk nem az a faj volt, akik rendkívül Erő-érzékenyek voltak, bár mikor érezték az Erőt, gyakran a vízhez hasonlónak írták le. Az Erő rejtélyesebb aspektusaira hajlamos vurkok nehezen asszimilálódtak a Jedi Rendben, mivel a szerzetes vallás fegyelmet követelt meg. Míg sokan nem tudták meglelni helyüket a Rendben, azok a vurkok, akiknek nem sikerült a Jedivé válás, az akadémián töltött idejüket életük vándorlásának egyik szaszának tekintették, és csak ritkán csüggedtek el. A Coleman Trebor nevezetű vurk dacolt a kulturális szabályokkal, és Jedi-lovaggá, majd a Jedi Főtanács tagjává vált, aki harcolt és elesett az első geonosisi csatában, miután lelőtte a Jango Fett nevű fejvadász. Egy másik vurk, Sweitt Concorkill szenátor elkísérte Palpatine főkancellárt a Tintahal Tó előadásra a Galaktikus Operaházban a Klónháborúk idején. 

A színfalak mögött


A vurokok átfogó fejtaréja hasonló megjelenésű a Parasaurolophus kacsacsőrű dinoszaurusz taréjához.

 

A MAD Magazine szatirikusan a vurkokat "cipőkanálnak" nevezte. 

Megjelenések


 • Jedi Quest: The False Peace (Első megjelenés)
 • Jedi Refuse to Hand Over Baby Ludi — HoloNet News Vol. 531 46 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Jedi TradeChips Spark Controversy — HoloNet News Vol. 531 50 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása
 • "Death in the Catacombs" — Star Wars Insider 79 (Csak említve)
 • A gonosz útvesztője
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja
 • Crimson Empire III: Empire Lost 1 

Források


 • "Who's Who in the Jedi Order" — Star Wars Insider 62
 • "Who's Who in the Delegation of 2000" — Star Wars Insider 85
 • The New Essential Guide to Alien Species
 • Star Wars: The Official Figurine Collection 54
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • The Clone Wars Campaign Guide
 • "Xim Week: The History of Xim and the Tion Cluster" a Hyperspace-n (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • A Jedi útja
 • Unlimited Power

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000