hagyatek_banner_1460x342_a.png

Venator-osztályú csillagromboló (Kánon)

Imperial_attack_cruisers.png
Venator-class Star Destroyer
Gyártási adatok
Gyártó: Kuati Hajógyár
Modell: Venator-osztályú csillagromboló
Osztály: Csillagromboló
Technikai adatok
Hosszúság: 1.137 - 1.155,0 méter
Végsebesség: 975 kilométer/óra (légkörben)
Hiperhajtómű minősítés:
 • 1.0 osztályzatú
 • Támogató: 15-ös osztályzat
Hiperhajtómű rendszer Felszerelve
Fegyverzet:
 • DBY-827-es nehéz turbólézer ágyúk (8)
 • Közepes ikercsövű turbólézer ágyúk (2)
 • Pontvédelmi lézerágyúkrrets (52-60)
 • Nehéz protontorpedó kivetők (4)
 • Nehéz vonónyaláb projektorok (6)
 • Beépített nyalábfegyverek (bizonyos modelleknél)
 • Fedélzeti ágyúk (6%2B)
Pajzs: Erős pajzsok
Kronológiai és politikai adatok
Besorolás:
 • Galaktikus Köztársaság
  • Köztársasági Hadiflotta
 • Galaktikus Birodalom
  • Birodalmi Hadiflotta

Kánon

Figyelem. Ellenséges csatahajók. Venator-osztály.
-Egy taktikus droid 

A Venator-osztályú csillagromboló, más néven köztársasági rohamcirkáló, vagy Jedi-cirkáló, egy ék alakú vezérhajó volt a Galaktikus Köztársaság állományában a Klónháború alatt. Mint a Köztársasági Hadiflotta gerince, a Venator egy sokoldalú hadihajó hírében állt: csatahajó szerepben, hajó-hajó elleni harcban, valamint csillagvadász kötelékek hordozójaként is megállta a helyét a Független Rendszerek Konföderációja erői ellen, a Klónháború jó pár híres csatájában, például a Sullustnál, Christophsisnál és a Coruscantnál. 

Jellemzők


Hangár

 

InterceptorsSoar SA Klónok Háborúja korai időszakában a Venator-osztályú csillagromboló hatalmas hangártérrel rendelkezett. Az elülső résztől a közepéig egy átjáró foglalt helyet, minek két oldalán csillaghajók tárolására szánt részeket alakítottak ki. Elsődlegesen a hajóvázon lévő jókora kapukon keresztül lehetett bejutni. Az átjáró orránál, a hajó elejénél hiperűr gyűrűk kollekciója sorakozott. Az átjáró hátsó része felé padlón kialakított ajtók voltak, amik egy olyan térre vezettek, ahol a köztársasági fregattok dokkolni tudtak. Az esetben, ha nem állomásozott cirkáló ott, azon résznél közvetlenül ki lehetett repülni a csillagrombolóból a csatatérre, vagy lépegetőket kiküldeni leszállóhajók szüksége nélkül. A hátsó részen egy kiemelkedő parancsnoki állomás nézett le az átjáróra. Még hátrébb a Venator-osztálynak ki volt alakítva két független dokkoló öböl a bal és a jobb oldalon, amiket páncélajtók védtek.

 

VigilanceA háború vége felé már egy másféle Venatort alkalmaztak. Ez kisebb kapukat tartalmazott a hajó hátrészénél, és a hasi területnél már nem lehetett bejutni, és a korábban a főhangárba vezető páncélajtókat kivilágosítással, daruval és néha kiegészítő fegyverzettel helyettesítették, például egy beépített vonónyaláb fegyverrel. Ráadásul a mellékkapuk már nem a független hangárokba vezettek, hanem egy másik átjáróhoz, ami a hajó két oldalát kötötte össze. A központi hangársor középtájt csatlakozott a kisebb átjáróhoz, az egykor ott lévő parancsnoki állomás helyén. A főátjáró elején egy kisebb rést alakítottak ki, hogy onnan startolhassanak a csillagvadászok a főkapuk használata helyett.

 

Hidak

 

Venator BridgeA Venator-osztályú csillagrombolókon két híd volt található: a jobb oldali híd a hajó elsődleges irányítóközpontjaként szolgált, míg a bal oldalit a csillagvadász operációk miatt hozták létre. A hidak a romboló főtestéből tornyosultak ki és széles, panorámás látványt nyújtottak a csatára. Ezzel együtt a védtelen és kitett hidak sebezhetőek voltak egy támadásnál. A hidakon elöl hatalmas ablakok helyezkedtek el, hátul két süllyesztett árok, köztük egy magas parancsnoki átjáróval. Az elrendezés megmaradt a birodalmi hajóknál, kihangsúlyozva a parancsnoki hierarchiát. Még hátrább egy holoasztal állt két páncélajtó közt, amit kommunikációra, hajóelemzésre és csapatmozgatásra lehetett használni.

 

HajtóművekVenatorEngine JFO

 

A Venatorokat tíz, három különböző méretű hajtómű mozgatta. Elég erővel rendelkeztek, hogy egy kamikaze akcióval sikeresen elpusztítsanak egy Lucrehulk-osztályú csatahajót.

 

Leszállási lehetőségek

 

A Venatoroknak általában specializált leszállósávokra volt szükségük, hogy légköri landolásokat hajtsanak végre, ilyenek voltak például a Coruscanton lévők, míg a hozzájuk hasonló Acclamator-osztályú rohamhajók a saját lábukkal szálltak le. Ám a felszínre is le tudtak szállni, amire a kashyyyki csata alatt is példa volt.

 

Állománykiegészítés

 

A hatalmas csillagvadász állománya mellett a Venator ezen kívül rengeteg löveghajót, kompot, különböző felszíni járműveket és elemi alkatrészeket foglalt magába, hogy planetáris helyőrséget szolgáltasson. 

Történelem


Klónháború

 

A christophsisi csata

 

BlockadeChristophsisPár hónappal a Klónháború kitörése és a geonosisi csata után a Szeparatista Szövetség egy 30 hadihajóból álló blokádot létesített a Christophsis bolygó köré a harch fajba tartozó Trench admirális élén, amivel a szeparatisták hozzáférést nyertek a Koréliai Útvonalra és a felszínen fellelhető erőforrásokra. A szeparatisták okkupációja hamarosan a christophsisi csatába torkollott, ahol is a blokádot egy három Venator-osztályú csillagrombolóból és szintén három Pelta-osztályú fregattból összetevődött flotta megtámadta azt Anakin Skywalker Jedi-tábornok vezetésével, aki a Resolute fedélzetén tartózkodott. Ugyanakkor Skywalker flottája eltörpült és súlyos károkat is szenvedett, az egyik ellátóhajó és mindhárom Ventaor oda is veszett.

 

Skywalker segítségére Jedi-tábornok társa, Obi-Wan Kenobi sietett, aki a Negotiator Venator-osztályú csillagrombolót hozta magával. Miután Kenobi odaért Skywalkerhez, előbbi parancsba adta a másiknak, hogy vonultassa vissza hajóit és rendeződjenek újra a Leesis, a Christophsis holdja másik oldalán, ahonnan Skywalkernek egy új lopakodó hajó prototípusával készleteket fog eljuttatni Bail Organa szenátornak és csapatainak, akiket égen és földön droid erők sanyargattak. Skywalker a keze ügyébe véve az irányítást az offenzíva ellen ment és megtámadta Trench zászlóshajóját, az Invincible-t, amit sikerült megsemmisíteni, de Trenchet nem, zavart keltve a szeparatista flotta többi hajójában, miután Kenobinak és a köztársasági hajóknak gyerekjáték volt szétzúzni a hajóhad maradékát.

 

Miután bázist létesítettek a bolygó felszínén, a köztársasági flotta ismét szakadár hadihajók támadása alá került, ezért Wullf Yularen admirális arra kényszerült, hogy a Resolute-tal egy Haven-osztályú orvosi állomáshoz vonuljon vissza. Mikor ez megtörtént, Mace Windu Jedi-mester egy klón tiszttel keresztül felszólította Wurtz admirálist, hogy adja neki oda három csillagfregattját a flottájából. Az erősítésekkel Yularen admirális és Yoda mester áttörtek a szeparatista blokádon a Venator-osztályú rombolókkal, amik elhagyták a rendszert és a Wurtz flottájából érkező Acclamator-osztályú rohamhajók le tudtak szállni a bolygóra, hogy további klónokat szolgáltassanak és megnyerjék a csatát.

 

A rylothi csata

 

A háború első évében a Szeparatista Szövetség megindította a peremvidéki Ryloth nevű világnak a teljes megszállását, és blokádot szervezett Mar Tuuk, a Konföderáció hadiflotta kapitányának irányításával. Azonban egy legalább két Ventaor-osztályú csillagrombolóból álló flotta a köztársaság admirális, Dao alatt védelmet nyújtott Ima-Gun Di Jedi-tábornoknak és a peremvidéki helyőrség klón alakulatainak, de flottája elengedhetetlen erőforrásai elkezdtek apadni, és hamarosan megsemmisültek, mikor a csillagromboló pajzsai megszűntek.

 

Defender VenatorValamivel az után, hogy a szeparatisták teljes kontroll alá vették a Rylothot és a szakadár bolygózárat megerősítették, a Köztársaság három Venator-osztályú csillagrombolóból - a Resolute-ból, a Defenderből és a Redeemerből - álló flottát vezényelt Anakin Skywalker Jedi-tábornok, Yularen admirális és Skywalker padawanja, Ahsoka Tano vezetésével, hogy áttörjenek a blokádot és a köztársasági csapatok leszállhassanak a felszínre. Míg Skywalker és Yularen a Resolute hídjáról osztogatták a parancsokat a flottának, Tano egy osztagnyi V-19-es Torrent csillagvadász köteléket vezetve harcba szállt a támadó Keselyűdroid csillagvadászokkal, és miután áttörtek a droidokon, a lány a blokád ellen összpontosította a támadást, de hatástalanul, mivel a szeparatisták négy további Munificent-osztályú csillagfregattot vonultattak fel, és vadászaikkal a Venator-osztályú csillagrombolókat kezdték el támadás alá vonni. Mivel hátrányba kerültek és be lettek kerítve, Skywalker és Yularen megparancsolta a fiatal Jedinek, hogy térjen vissza és védje meg őket az ellenséges Keselyűktől, amik kamikaze akciókat indítottak a három romboló ellen. Ahsokára többször kellett ráparancsolnia Anakinnak, a visszatérésre, és Yularen admirális súlyosan megsérült, miután a Resolute fedélzetébe belecsapódott egy Keselyűdroid, és Tano vonakodva rendelte vissza az osztaga megmaradt pilótáit a Resolute-ra, és így a csillagrombolók el tudták hagyni a rendszert, ám a hiperűrbe való ugrás előtt a Redeemer csillagrombolót megsemmisítették.

 

Miután a Resolute és a Defender elmenekültek a rendszerből, Skywalker jelentést tett Mace Windu és Obi-Wan Kenobi Jedi-mestereknek kudarcukról és veszteségeikről. Windu figyelmeztette Skywalkert, hogy ha a blokád áttörési kísérlete nem sikerül, a Köztársaság tervezett invázióját elhalasztják, közben Skywalker szerint a twi'lekek nem fogják kibírni a késlekedést, és biztosította őket, hogy át fog törni a blokádon.

 

A Malevolence-hadjárat

 

Battle Of AbregadoA későbbiekben a szeparatisták titokban megalkották a Malevolence névre keresztelt Subjugator-osztályú nehézcirkálót, amit két pusztító mega-ionágyúval szereltek fel, amik könnyűszerrel kiiktatták bármely hajó, csillagvadász vagy állomás rendszereit, mint például három Ventator-osztályú csillagrombolót, amiket Plo Koon Jedi-tábornok vezetett. 

Koon, aki a rejtélyes fegyver utáni hajtóvadászatot a Triumphant Venator-osztályú csillagrombolóról vezette, jelenteni tudta flottája helyzetét az Abregado-rendszerben, mielőtt zavarni kezdték volna a köztársasági adásokat. A Malevolence utána mega-ionágyújával a köztársasági flottára lőtt, kiiktatva mindhárom Venatort, majd könyörtelen lézertüzet nyitott a tehetetlen hadihajókra. A teljesen védtelen hajókat elsöpörte a zárótűz, a Triumphant semmisült meg utoljára másodpercekkel azelőtt, hogy Koon és pár embere mentőkabinokban evakuált.

 

Miután Plo Koon erőit megtizedelte a Malevolence az abregadói csatában, a hadihajóról és ionágyúiról tudomást szerző Köztársaság megkísérelte lokalizálni a Malevolence-t, amit a kegyetlen szeparatista Grievous tábornok irányítása alá vontak. Azonban egy három Pelat-osztályú fregattból és egyetlen Venator-osztályú csillagrombolóból álló köztársasági orvosi konvojt is megsemmisített közben a Malevolence a Ryndellia-rendszerben, ami nem esett messze a Nabootól és a Kaliida Orvosi Központtól, a Köztársaság titkos Haven-osztályú betegellátó állomásától, ami több mint 60.000 sebesült klón katonát tudott befogadni, és most Grievous következő célpontja lett, ám ez hamarosan a Malevolence ionágyúi elvesztésével és a hajó hiperhajtóművének deaktiválódásával járt.

 

Mivel elsődleges fegyverétől elesett és hiperhajtóműve meghibásodott, Obi-Wan Kenobi Jedi-mester három Ventator-osztályú csillagrombolóból álló flottát - köztük Kenobi Negotiator nevű és Skywalker Resolute nevű zászlóshajóját - vonultatta hadba a Malevolence ellen, ami éppen a szeparatista felségterületű űr felé vonult vissza. A Malevolence még megnyomorítva is állta a sarat a három csillagromboló egyesített tűzereje ellen. Grievous elpusztításában reménykedve, miközben a hajó képtelen volt a menekülésre, Kenobi az összes ágyút a Malevolence parancsnoki hídjára irányította, hogy maximális tűzerővel lőjenek, de a hajók kénytelenek voltak beszüntetni a támadást, mikor hamis ürüggyel egy érkező köztársasági szenátor a harci zónába keveredett, és a cirkálóban túszul ejtették. A három Venator folytatta a Malevolence üldözését, és Koon parancsára folytatták a támadást, mikor a szenátort biztonságban tudhatták, bár segítségük később szükségtelenné bizonyult, mikor belső szabotázsnak köszönhetően a Malevolence egy közeli holdba csapódott, mikor megpróbálta a hiperűrbe ugrani.

 

Caridai incidens

 

A Klónháború második évében a Galaktikus Köztársaság stratégiai összejövetelt tartott a Carida-rendszerben, a Carida bolygó feletti pályán keringő Valor állomáson. A Köztársaság nem tudta ugyanakkor, hogy a Független Rendszerek Konföderációja fel akarja robbantani a Valort és véget akar vetni a konferenciának. A tervük részeként a szeparatista erők eltérítették a Köztársaság egyik Venator-osztályú csillagrombolóját, ami a peremvidéki Abafar felett állomásozott, egy rhydonium nevű rendkívülien értékes és erősen illékony csillaghajó-üzemanyag gazdag lelőhelynél. A szeparatisták a felszínen létrehozott bányásztelepről szerezték be a több ezer hordónyi rhydoniumot, amivel felpakolták a csillagrombolót és egy megtestesített bombává változtatták a járművet.

 

Miután a köztársasági D-osztag - ami köztársasági asztromech droidokból és egy DUM-sorozatú szerelődroidból állt a zilkin Meebur Gascon ezredes vezetésével - kijutott az Abafarról, feljutott a csillagrombolóra, amiről azt hitték, hogy a Köztársaság küldte utánuk. Azonban mikor felértek a csillagromboló parancsnoki hídjára, felfedezték, hogy a szakadár erők elfoglalták a hajót, majd alig tudtak elmenekülni az üldöző rohamdroidok elől. Gascon ezredes és a droidok ráakadtak a Szeparatista Szövetség színeire festett detonátorra a hangár vezérlőtermének közepén, amiről rájöttek, hogy a hajó valójában egy masszív alvó bomba. Kinyitották az ajtókat a hangárban és meglátták a több ezer ládányi rhydoniumot, és a látványtól Gascon ezredes azt mondta, hogy a hajón lévő rhydonium mennyisége talán a teljes Köztársaság Hadiflottát megsemmisíthetné.

 

Carida IncidentA hiperűrben közlekedő Venatoron a D-osztag pár, a fedélzeten szolgáló köztársasági droidra bukkant. Egyikük a LEP szolgáló droid volt, aki felvilágosította őket, hogy a hajót eltérítették a szeparatisták, és az úti célja a Carida-rendszerben található űrállomás. Ezen információk által a zilkin arra következtetett, hogy a szakadárok a Valor köztársasági űrállomást akarják elpusztítani a hajóval, ahol köztársasági konferencia zajlik, ezért a csapatnak saját kezébe kellett vennie az ügyet és úgy döntöttek, úgy akadályozzák meg a szeparatisták tervét, hogy a tervezett idő előtt robbantják fel a hajót. Azonban a csapat több komplikációba ütközött, mivel a műveletet irányító szuper taktikus droid egy rajnyi kulllancsdroidot küldött az osztag ellen, de egyik társuk, M5-BZ élete árán legyőzték őket, aki a légzsilip kinyitásával önfeláldozva intézte el a kullancsdroidokat, amik a hiperűrbe sodródtak. BZ halála után a csillagromboló kilépett a hiperűrből a Carida-rendszerben, és a hajtóművei maximális energiára kapcsoltak.

 

Mielőtt a szuper taktikus droid elindíthatta volna a visszaszámlálást, útjait keresztezte az asztromech droid, R2-D2, aki távol tudta tartani a szeparatista droidot a detonátortól, amivel időt nyert, hogy az állomás elérése előtt robbantson. Ennek hatására egyszerre robbantak fel a rhydonium tartályok, elpusztítva a csillagrombolót és hatalmas robbanást eredményezett, ami elérte az állomást és a körülötte lévő összes hajót, hatalmas törmelékdarabok ütköztek egymásnak az űrben, eltörölve egy Arquitens-osztályú könnyűcirkálót és megrongálva az állomást.

 

A coruscanti csata

 

A Klónháború, valamint a Galaktikus Köztársaság és a Független Rendszerek Konföderációja vége felé - ami Darth Sidious, a Konföderáció igazi vezetőjének műve volt - utóbbi egy óriási és meglepő támadást indított a Magrendszerekben található Coruscant bolygó, a Köztársaság fővárosa ellen, hogy elfogja Palpatine főkancellárt, aki titokban szervezte meg a csatát és elraboltatta magát a kaleesh kiborg Grievous tábornokkal, hogy a Jedi-lovag Anakin Skywalkert közelebb csábítsa az Erő sötét oldalához.

 

A rajtaütés előtt a Köztársaság és a Szeparatista Szövetség a Peremvidék Ostroma hadjárat tetőpontjánál volt, ami a Peremvidék különböző bolygóin folyt elsősorban, messze a Magvilágoktól és a Coruscanttól. Az ostromok hatására a Köztársaság legtöbb flottája, tapasztalt tisztje és Jedi-tábornoka a kampányban részt vevő különböző frontokon volt elfoglalva, mire a Coruscant gyéren volt védve a Köztársaság megmaradt tisztjei és a felkészületlen Coruscanti Honi Védelmi Flotta által, ami kevés intézkedést folytatott le a Klónháború egésze alatt, lehetőséget adva ezzel a szeparatistáknak, hogy váratlan és nyilvánvalóan könnyelmű támadást indítson a Köztársaság szíve ellen.

 

Battle Of CoruscantA szent meggyőződés dacára, hogy a szeparatisták sosem próbálkoznának egy rajtaütéssel, a Konföderáció minden előjel nélkül több mint ezer csillaghajót számláló flottájával indult a Coruscanthoz Grievous tábornok Providence-osztályú zászlóshajója, az Invisible Hand élén, a Honi Védelmi Flottát teljesen váratlanul érve és gyorsan legyűrve, és egy hosszúra nyúló hajsza után a Szövetségi Negyedben Grievous elfogta Palpatine-t és az Invisible Handre cipelte.

 

Tudomást szerezve a szeparatista támadásról, a köztársasági Nyitott Körű Flottát, valamint Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker Jedi-tábornokokat visszahívták a Coruscantra kiszabadítani a kancellárt Grievous tábornok karmai közül. Az egyébként számbeli hátrányban lévő Coruscanti Honi Védelmi Flotta megkísérelte megakadályozni, hogy az Invisible Hand megszökjön a fedélzeten tartózkodó kancellárral. Mielőtt a szakadárok elmenekülhettek volna az ostromlott fővárostól, a Nyitott Körű Armada és a két Jedi időben érkezett, ezrekre duzzasztva ezzel a Venator-osztályú csillagrombolók számát - közülük a Ro-ti-Mundi csillagrombolót is -, hogy megütközzenek a tengernyi Munificent-osztályú csillagfregattal, Recusant-osztályú könnyű rombolóval és Lucrehulk-osztályú csatahajóval, amik a menekülő Invisible Handet kísérték, és így Kenobi és Skywalker tábornok bejuthatott a turbólézertűz és csillaghajók káoszának szívébe a saját Eta-2-es Actis-osztályú könnyű elfogóvadászaikkal. Több száz keselyűdroidon, tri-vadász droidon, két nyomkövető rakétán kellett átjutniuk, amiből kettő kullancs droidokat telepített Obi-Wan gépére, de utólag sikerült elhárítaniuk a gépezeteket. Visszatérve repülési pályájukra a parancsnoki hajó felé, a két Jedi gyorsan felfedezte, hogy a hangárra még mindig fel van húzva a védőpajzs, így Anakin kénytelen volt tüzet nyitni a hangár gyenge pontjára, hogy deaktiválja a pajzsot, és csupán pár másodpercük volt, hogy bejussanak a záródó páncélajtók előtt.

 

Az Invisible Handen a Jedik kiszabadították a kancellárt a fogságból és végeztek a Sith-nagyúr Dooku gróffal, a Konföderáció államfőjével, és röviddel utána a csatahajó rövid tűzpárbajba keveredett a Venator-osztályú Guarlara csillagrombolóval, és a két hajó egymásra lövellte a turbólézereit, amiben a Guarlara súlyos csapást mért az Invisible Handre, mire az pár pillanatig az alant elterülő bolygó felé kezdett el zuhanni, de a személyzetnek sikerült visszaszerezni az irányítást a hajó felett. Annak dacára, hogy kiszabadították a kancellárt és megsemmisítették a Konföderáció flottájának harmadát, Grievous tábornok így is elmenekült egy mentőkabinnal a zászlóshajójáról, amit a Profusion nevű Lucrehulk-osztályú csatahajó vett fel. Pár nappal később azonban Kenobi végzett Grievousszel és röviddel azután Skywalker átállt az Erő sötét oldalára. Lemészárolta a Szeparatista Tanácsot a Mustafaron és leállította a Szeparatista Droid Hadsereget, hivatalosan is véget vetve a Klónok Háborújának.

Az egyik Venator-osztályú csillagrombolót Ahsoka Tano parancsnokolta, valamint különleges divíziója az 501-es Légióból. A cirkáló visszaszállította Tanót, Rex századost és a különítményt a Coruscantra, miután sikeresen elfogták Maul volt Sith-nagyurat a Mandalore-on, és Maul ártalmatlanná tették és őrizetbe vették a börtönszinten. A Corsucantra tartó út közben azonban beiktatták a 66-os parancsot és a klónok Tano ellen fordultak, és Darth Sidious parancsára még Maullal is végezni akartak, akit Tano elterelésként kiszabadított. A Venatoron elszabaduló fejetlenség ahhoz vezetett, hogy a hajó egy kies holdba csapódott, miután Maul megsemmisítette a hiperhajtóművet, mindenkit megölve a fedélzeten Mault, Tanót és az észhez tért Rexet kivéve. A roncs még a birodalmi korban is megmaradt a holdon, amit eltemetett a hó, mígnem rátalált a Birodalom és személyesen megvizsgálta Darth Vader, Skywalker Sith identitása, aki indulás előtt megszerezte volt tanítványa fénykardját a katasztrófa helyszínéről.

 

Egy másik Venator, amit Chiata Jedi-mester irányított, egy szeparatista csatahajóval csapott össze, és bár sikerrel megsemmisítette az ellenséges hadihajót, a Venator súlyos károkat szenvedett és végül a Zeffo elhagyatott világára zuhant le. Bár Chiata, Marseph nevű padawanja, egységének klón parancsnoka és a klón egység java része túlélte a becsapódást, a 66-os parancs kiadása az összes érintettel végzett: Chiata holttestét padawanja temette el a cirkáló roncsában, majd a padawan belehalt sérüléseibe, és a klónokat a falusiak temették el, akik a becsapódás helyszínén emlékművet emeltek az emléküknek. Ez a Venator roncs is fennmaradt a Birodalom korában.

 

Az Albedo Brave egy olyan Venator-osztályú csillagromboló volt, ami Jaro Tapal Jedi-mester és az ő 13-as "Vas" Zászlóalja alá volt rendelve. Az Albedo Brave a Bracca felett állomásozott és a Mygeeto felé tartott, mikor beütött a 66-os parancs, arra sarkallva Tapalt és padawanját, Cal Kestist, hogy saját korábban hűséges bajtársaik ellen harcoljanak. Bár a két Jedi végzett a klónok nagy részével, akik az útjukba álltak, köztük a zászlóalj parancsnokával, és elérték a mentőkabin részleget, számban felülmúlták őket, és Tapal súlyos sebeket kapott, mikor beszálltak a mentőkabinba. Az Albedo Brave hamarosan felrobbant valamennyi klónjával a fedélzeten, mert a reaktorait szabotálta Tapal, hogy fedezzék szökésüket.

 

A Birodalom kora

 

A Birodalom megalakulása utáni években a Venatorok még mindig szolgálatban voltak, ám az újabb, YE 18-ban bevezetett Imperial I-osztályú csillagrombolók fokozatosan átvették helyüket, amik a Birodalmi Hadiflotta hátgerincét jelentették. YE 14-re rengeteg, a Klónháborúban használt csillagrombolót bontottak szét a Baraccához hasonló bolygókon, ami fő hadjáratok helyszíne volt a háború alatt. A kibelezett alkatrészeket az újabb birodalmi gépezetek és hajók építésénél használták fel újra.

 

A Venator-osztályú csillagromboló dizájnja végül a hasonlóan ék alakú Victory-osztályú és Imperial-osztályú csillagrombolókká formálódott, a Galaktikus Birodalom minta csatahajóivá. A salienti hadjárat óta - amiben a Telosról átvezényelt Venator-osztályú csillagrombolók ARC-170-es csillagvadászokat küldtek harcba Wilhuff Tarkin kormányzó és az Executrix támogatására - a hajó már régi generációs modellnek számított. Azonban legalább egy Venator-osztályú állomásozott az Anthan Prime-i Orbitális Hajógyárnál néhány hónappal a yavini csata után. 

Venator Zavian AbyssYU 4-ben az Új Köztársaság Előőrs Osztaga egy Venator-osztály roncsára bukkant, mialatt három GR-75-ös közepes transzportot, majd kapcsolatba lépett az Oversser Imperial II-es osztályú csillagrombolóval. A Zavai Szakadéknál történt új köztársasági rajtaütésnél fény derült a Starhawk prototípusára.

Megjelenések


 • Star Wars Journeys: Beginnings
 • Star Wars: Galactic Defense
 • Star Wars: Galaxy of Heroes
 • Star Wars Battlefront II
 • A Köztársaság kora - Anakin Skywalker 1
 • Star Wars Adventures: The Clone Wars – Battle Tales 3 (Visszapillantás(ok) ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 16. rész – "Macska egér harc"
 • Star Wars: A klónok háborúja (film)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 1. rész – "Klónkadétok" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 3. rész – "Utánpótlás"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 1. rész – "Csapda"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 2. rész – "A titokzatos fegyver"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 3. rész – "Sötét árnyék"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 4. rész – "A Malevolence pusztulása"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 5. rész – "Zöldfülűek"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 6. rész – "A droid bukása"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 7. rész – "Droidok párbaja" (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 8. rész – "Jar Jar Jedi"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 9. rész – "A sötétség leple"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 10. rész – "Grievous búvóhelye" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 11. rész – "Dooku gróf fogságban"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 13. rész – "Kényszerleszállás"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 14. rész – "A béke őrei"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 15. rész – "Betolakodók" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 17. rész – "A kék árnyék vírus" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 19. rész – "Vihar Ryloth fölött"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 20. rész – "Az ártatlanok"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 21. rész – "Ryloth felszabadul" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 1. rész – "Harc a holokronért"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 2. rész – "Végzetes rakomány"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 3. rész – "Az Erő gyermekei"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 18. rész – "A Zillo-sárkány" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 19. rész – "A Zillo-sárkány visszavág"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 5. rész – "Randevú a pokolban"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 8. rész – "Az élősködők"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 9. rész – "Grievous csapdája"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 10. rész – "A dezertőr" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 13. rész – "A kísértés útja"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 14. rész – "Mandalore hercegnője" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 20. rész – "Halálos csapda"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 21. rész – "Menj haza, Artu"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 22. rész – "Halálos üldözés" (Roncsként jelenik meg visszapillantás(ok)ban)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 2. rész – "ARC harcosok"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 7. rész – "Merénylet"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 8. rész – "Gonosz tervek"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 10. rész – "Hősök mindkét oldalon" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 15. rész – "Gyilkosságok a szenátusban" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Katalizátort: Egy Zsivány Egyes-regény
 • Catalyst: A Rogue One Novel (hangoskönyv)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 12. rész – "Az éj leányai"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 15. rész – "A mindenség urai"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 17. rész – "Mortis szellemei"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 18. rész – "Az Erőd" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 20. rész – "Menekülés az Erődből"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 21. rész – "Az elveszett padawan" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 1. rész – "Háborgó tenger"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 2. rész – "Gungan támadás"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 6. rész – "Kósza droidok"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 7. rész – "Sötétség Umbarán" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 11. rész – "Elhurcolva"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 13. rész – "Menekülés a Kadavóról"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 14. rész – "Barát a bajban" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 6. rész – "Az összegyűjtés" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 8. rész – "Kötelék am mentésért"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 9. rész – "Egy szükséges kötelezettség"
 • "Almost a Jedi" — The Clone Wars: Stories of Light and Dark
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 10. rész – "Titkos fegyverek" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 12. rész – "Az eltűnt"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 13. rész – "Az utolsó visszatérési pont"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 17. rész – "Szabotázs"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 18. rész – "A Jedi, aki túl sokat tudott"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 6. évad, 1. rész – "Az ismeretlen"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 6. évad, 7. rész – "Krízis a szívben"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 6. évad, 11. rész – "Hangok"
 • Sötét tanítvány
 • Dark Disciple (hangoskönyv)
 • Darth Maul—A Dathomir fia 3
 • Kanan 8
 • Kanan 11
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 6. rész – "Deal No Deal"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 1. rész – "The Bad Batch" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 2. rész – "A Distant Echo" (Poszteren)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 3. rész – "Unfinished Business"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 9. rész – "Old Friends Not Forgotten"
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (Első megjelenés)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 11. rész – "Shattered"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 12. rész – "Victory and Death"
 • "Jó tett helyében..." — Darth Vader: A Sith sötét nagyura 1
 • Sith nagyurak (Csak indirekt megemlítés)
 • Lords of the Sith (hangoskönyv) (Csak indirekt megemlítés)
 • Tarkin (Először azonosítva, mint Venator-osztályú csillagromboló)
 • Tarkin (hangoskönyv) (Először azonosítva, mint Venator-osztályú csillagromboló, a Tarkinnal egyszerre)
 • A Felkelés kora - Darth Vader 1
 • Star Wars Jedi: Fallen Order (Csak roncsokként)
 • Thrawn
 • Thrawn (hangoskönyv)
 • Thrawn 1
 • Star Wars: Lázadók: 2. évad, 18. rész – "Az ottfelejtett droid" (Csak indirekt megemlítés)
 • Star Wars: Lázadók: 3. évad, 1. rész – A sötétség felé (Modell)
 • Thrawn: Szövetségek (Csak említve)
 • Thrawn: Alliances (hangoskönyv) (Csak említve)
 • Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (Játék)
 • Darth Vader 9
 • Bounty Hunters 4 (Roncs)
 • Bounty Hunters 5 (Roncs)
 • Star Wars: Squadrons (Csak roncs)
 • Age of Resistance - Rey 1 (Csak roncsként)
 • Galaxy's Edge 2 (Játék)
 • Galaxy's Edge 3 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg) 
 • LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Nem-kánon megjelenés)

Források


 • Admiral Coburn az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • BNI-393 az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • Captain Argyus az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • Clone Commander Cody az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • Republic attack cruiser az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink) (Elsőként azonosítva, mint köztársasági rohamcirkáló)
 • "Shadow of Malevolence" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink) (Csak képen)
 • "Destroy Malevolence" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Rookies" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Downfall of a Droid" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink) (Csak képen)
 • "Cloak of Darkness" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Jedi Crash" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Defenders of the Peace" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Storm Over Ryloth" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "A Distant Echo" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Minden, ami Star Wars
 • Star Wars - Amiről tudnod kell és tudni érdemes
 • Star Wars: Bolygók és helyszínek
 • Star Wars - Zsivány Egyes - Képes Enciklopédia
 • Star Wars Helmet Collection 8 (Highlights of the Saga: Kidnap of the Chancellor)
 • Star Wars Helmet Collection 12 (Databank A-Z: Cosians–Dagobah)
 • Star Wars Helmet Collection 15 (Weapons & Uniforms: The Grand Army of the Republic) (Csak kép)
 • Star Wars Helmet Collection 20 (Databank A-Z: Saw Gerrera–Commander Gree) (Csak képen)
 • Star Wars Helmet Collection 24 (Weapons & Uniforms: Terror of the IG-100s) (Csak képen)
 • Star Wars Helmet Collection 25 (Helmets: In Pictures; Highlights of the Saga: Intrigue on Utapau) (Csak képen)
 • Star Wars Helmet Collection 26 (Databank A-Z: Imperial Future Council–Inquisitoriu s)
 • Star Wars: On the Front Lines
 • Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded
 • Star Wars: The Rebel Files
 • Star Wars Helmet Collection 27 (Databank A-Z: InterGalactic Banking Clan–Jakku; Helmets: In Pictures)
 • Star Wars Helmet Collection 28 (Highlights of the Saga: Crash Landing on Coruscant)
 • Star Wars Helmet Collection 29 (Weapons & Uniforms: Imperial Fleet)
 • Star Wars Helmet Collection 30 (Highlights of the Saga: The Betrayal of Captain Argyus)
 • Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles
 • Star Wars: Complete Vehicles
 • Star Wars Helmet Collection 76 (Highlights of the Saga: The End of Endurance)
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – Guardians of the Republic Squadron Pack (Kártya: Blue Squadron Protector) (Csak kép)
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – Guardians of the Republic Squadron Pack (Kártya: "Swoop") (Csak kép)
 • Rise of the Separatists
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – BTL-B Y-Wing Expansion Pack Kártya: "Broadside") (Csak kép)
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – Nantex-class Starfighter Expansion Pack (Kártya: Chertek) (Csak kép)
 • Every Language in Star Wars Movies | Star Wars By the Numbers a hivatalos Star Wars Kids YouTube-csatornán (háttérlink) (Csak képen)
 • The Art of Star Wars Jedi: Fallen Order
 • "Shattered" Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Victory and Death" Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – LAAT/i Gunship Expansion Pack (Kártya: Plo Koon) (Kép) (Roncs)
 • The Star Wars Book
 • Aayla Secura a Databank-ban (háttérlink) (Csak képen)
 • Adi Gallia a Databank-ban (háttérlink)
 • Admiral Coburn a Databank-ban (háttérlink)
 • Admiral Kilian a Databank-ban (háttérlink)
 • Admiral Wullf Yularen a Databank-ban (háttérlink)
 • Asajj Ventress a Databank-ban (háttérlink)
 • Aurra Sing a Databank-ban (háttérlink) (Indirect mention only)
 • Battle Droid a Databank-ban (háttérlink) (Csak képen)
 • BNI-393 a Databank-ban (háttérlink)
 • Bracca a Databank-ban (háttérlink) (Csak képen)
 • Imperial Star Destroyer a Databank-ban (háttérlink)
 • Republic Attack Cruiser a Databank-ban (háttérlink)
 • The Force a Databank-ban (háttérlink) (Csak képen)
 • Wookiee a Databank-ban (háttérlink) (Csak képen)

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000