darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Vadászat Zsinjre (Legendák)

Előző: Baktaháború
Egyidőben: Galaktikus Polgárháború
Következő: Zsinj utóhadjárat
Hunt_for_Zsinj.jpg
Hunt for Zsinj
Idővonal: Kezdete: YU 6,5
Vége: YU 8
Helyszín(ek): Zsinj territóriuma, stratégiai Magbeli világok
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem; Zsinj erőinek széttöredezése
Hadviselők:
 • Zsinj Birodalma
 • Éjnővérek

Parancsnokok: Zsinj Birodalma / Éjnővérek:
 • Zsinj hadúr †
 • Gethzerion klánanya †

Új Köztársaság / Galaktikus Birodalom / Hapes Konzorcium / Daloló Hegy Klánja:
 • Han Solo tábornok
 • Teren Rogriss admirális
 • Isolder herceg
 • Augwynne Djo
Esemény(ek): Yag'Dhul
AlderaanTalaseaFolorEssionKuatRazor's KissLevian 2
Jussafet 4VahabaSelaggis
Dathomir

Legendák

Hónapokon át üldöztem, de bárhová mentünk, mindenhol ugyanaz volt a helyzet: megsemmisített űrállomások, lerombolt hajógyárak… És mindezt egyetlen szuper-csillagromboló művelte, amit egy gyilkos irányít.
 - Han Solo. 

A Vadászat Zsinjre egy olyan hadjárat volt, ami a Galaktikus Polgárháború alatt dúlt, elsősorban Zsinj hadúr és az Új Köztársaság között, ami a végére alkalmanként egy törékeny szövetséggel járt a Birodalmi Maradvánnyal. A harcok elsősorban Zsinj birodalmában dúltak a Peremvidéken és a Kolóniák régiójában YU 6.5 és YU 8 között, bár a harcok legjava YU 7 és YU 7.5 között folyt. 

Előzmény


Az Uralkodó endori halálával Zsinj admirális csak egy volt azon birodalmi tisztek közül, akik hadurakká váltak. Zsinj tudta, hogy hadúri pályafutása elején nem szabad célponttá kitenni magát, ezért követeket küldött olyan bolygókról, amit ő irányított a Quelii szuperszektorban, hogy meggyőzze az Új Köztársaságot, hogy hagyják el a területét. A terve sikeres volt, és Zsinj képes volt összegyűjteni az erőit anélkül, hogy az Új Köztársaság akadályozta volna. Az armadája felépítése során megalapította a Ragadozókat, a Dathomir hajógyárakat, és megszervezte a Chubar Projektet. YU 7-re Zsinj tekintélyes birodalmat épített ki a Peremvidéken.

Nem sokkal a Coruscant eleste előtt, Zsinj folytatta az erőinek felvértezését a titkos Rankor Bázisából, miközben elnyelte más hadurak erőit, mint például Terrinald Screed admirálisét. Zsinjnek sikerült felhalmozni jelentős területeket és végül úgy érezte, hogy itt az idő a támadásra. Bár nem voltak masszív támadások, Zsinj erőinek jelentős összecsapásai voltak az Új Köztársaság Zsivány Osztagával és az Új Köztársaság szállítmányozási munkáit is akadályozta a Baktaháború alatt.

Zsinj Birodalma a Hydiai Úton nyúlt el, a Belső Gyűrűtől a Vállalatszektorig. A különc korábbi nagymoff egy főadmirálisi fehér egyenruhát viselt és egy kipödört bajusszal büszkélkedett, amiről az Új Köztársaságban sokan pojácának hitték tévesen. Azonban egy hatalmas hadsereg birtokosa volt, amit az Iron Fist csillag-csatahajó és elit osztaga, a Ragadozók köré épített, amik már megállították az Új Köztársaság betöréseit a területére. A Coruscant elfoglalása után sok birodalmi lojalista őt tekintette a birodalmi feltámadás legnagyobb reménynek. 

A hadjárat


Kezdeti akciók


Az Ysanne Isard elleni Baktaháború végével az Új Köztársaság végül abba a helyzetbe került, hogy Zsinjre összpontosítson. A koréliai hős, Han Solo irányítása alatt, a Mon Remonda vezette nagy flottát raktak össze azon célból, hogy legyőzzék és megsemmisítsék a hadurat. Ez idő alatt volt, hogy Zsinj eldöntötte, hogy elkészíti a 181-es Birodalmi Vadászosztag álca változatát, ahol egy színész Baron Soontir Felt személyesítette meg, és egy másik koréliai hős, Wedge Antilles megalapította a Lidérc Osztagot, egy kommandó harcos csapatot Zsinj levadászásának segítésére.

Az első csatákba főleg Zsinj alárendelje, Apwar Trigit admirális volt bevonva, akit a Lidérc Osztag és Solo flottája képes voltak elpusztítani számos briliáns, ravasz cselekedettel. Trigit bukása után Solo erői megtudták azt, hogy Zsinj űrkalózokat soroz be, ami ötletet ad nekik a következő tervükben a hadúr elfogásához.

Egy a Lidérc Osztag elleni sikertelen orvtámadás után, Zsinj véletlenül találkozott velük személyesen, amikor az osztag egy csapatnyi kalóznak adta ki magát, a Sasdenevér Független Űrhadseregnek, amit Zsinj sorozott be. A hadúr akaratlanul jó hírszerzési üzletet kínált a Lidérc Osztagnak a kiképzésük ideje alatt, míg a Lidércek tartották álcájukat és Zsinjt téves információkkal lepették el.

Nemsokára kiderült, hogy Zsinj űrkalózokból álló sorozása olyan nagyobb terv része, ami abból állt, hogy megrohamozzák a Kuati Hajógyárat és ellopnak egy csillag-csatahajó, a Razor's Kisst. Ezzel a hadművelettel Zsinj egy második csillag-csatahajót foghatott. Ugyanakkor ez a rajtaütés a Birodalom tudta nélkül ment végbe, és a Kuat még mindig a Birodalomhoz hű bolygó volt. Ugyanakkor Zsinj ezt lehetőségnek tekintette, hogy egy olyan hajót orozhat el, amit a Birodalom ellene használna. Az Új Köztársaság szerencséjére, a Lidérc osztag és Solo erői kivitelezték a Razor's Kiss elpusztítását, nem sokkal a lopás után.

Zsinj eddigi legmerészebb terve vereséggel zárult, mikor megalapozott egy többirányú támadást az Új Köztársaság ellen, hogy morális széthúzást uszítson az idegen fajok között az Új Köztársasági Flottában. Az Aknamező Project és a Temetés Project tartalmazta az agymosott köztársasági tisztek állomásozási helyeit és cselekedeteit, míg a Tompa Borotva Project összegyűjtötte a roncsokat az elpusztított Razor's Kissből. A Levian 2-es csatában Zsinj be is próbálta vezetni Solo erőit egy csapdába, ahol a túlerőben lévő flottája majd megsemmisítheti üldözőit, de Solo erőinek sikerült elmenekülniük a csatából.

Míg Solo újraértékelte a prédáját, Zsinj csapdát tervezett a Lidérc Osztagnak a Saffalore-on. Nem szokványos taktikák mentették meg a Lidérceket és további információkkal gazdagodtak Zsinj terveiről. Zsinj egyre kiszámíthatatlanabbá vált és a hadúr folyamatos veszteségei, amik a Jussafet 4-nél és a kuati rajtaütésénél terebélyesedtek ki, feldühítették a lojalista Galaktikus Birodalom erőit a Birodalmi Űrben. Teren Rogriss admirális titokban taktikai információkat osztott meg Solóval, és még a Stellar Web nevű Interdictor cirkálót is kölcsönadta Solo flottájának, hogy ezzel segítsen csapdába ejteni közös ellenségüket. A Temetés Project sikeresen folytatódott, mivel a szakadás az Új Köztársaság emberi és a nem emberi lényei között nagyobbra nőtt, ugyanakkor a Zsivány Osztag, a Lidérc osztag és az Új Köztársasági Hírszerzés együttműködésével megálljt parancsoltak ennek.

Kétségtelen győzelem

Battle Of Selaggis
Egy a Solo erői által átszerkesztett YT-1300-as könnyűcirkáló, a Millennium Falsehood használatával, Zsinj borzalmas helyzetben találta magát, amiben az Új Köztársaság és a birodalmi erők is két fronton marták a Birodalmát. Ezzel a szerencsétlen helyzettel Zsinj egy ötlettel állt elő, hogy elhagyja a területét, elpusztítja Solót, és máskor majd visszatér harcolni.

A Lidérc Osztag egyik tagja beférkőzött az erői közé, és az ő valótlan hírét felhasználva Zsinj majdnem csapdába esett a Vahabánál, de épphogy megmenekült. Egy, a Lidércek által végrehajtott szabotázs a fedélzeten arra kényszerítette, hogy ideiglenesen a Selaggis-rendszerben rekedjen. A selaggisi csata úgy kezdődött, hogy Solo erői a hadurat követték. A rövid, de véres küzdelem Zsinj javára fordult azzal, hogy beküldte a Razor's Kiss maradványait, amit a Second Death-re nevezett át. Épphogy sikerült megmenekülnie a csillag-csatahajó roncsai közül, pont amikor az Iron Fist megtett egy végső ugrást Zsinj titkos Rankor Bázisához. Solo meggyőződött arról, hogy Zsinj meghalt és visszatért a Coruscantra.

Hapan ármánykodások


Solo hadjáratával párhuzamosan Leia Organa hercegnő küzdött a Hapes Konzorcium és erős hadiflottája meggyőzéséért, hogy támogassák az Új Köztársaságot. Mialatt a nő a Hapesnél vendégeskedett, a hapan Chume'da, Isolder, belészeretett és elkísérte őt egy flottával a Coruscantra, amit neki ígért házasságért cserébe. Azonban a féltékeny Han Solo elrabolta Leia hercegnőt és a Dathomirra menekült vele, az izolált bolygó feletti tulajdonjogot egy szabakk-játszmában nyerte, nem tudván, hogy Zsinj ott építkezik.

Konklúzió


Amikor Han Solo a Dathomirra érkezett, azonnal megpillantotta Zsinj hajógyárát – valamint a hatalmas flotta is ott gyülekezett. Solo kísérlete, hogy a Falcont Zsinj egyik Incom Y-4-esének álcázza, nem tartott sokáig, de sikerült robbanórakétákkal rátüzelni az egyik védtelen fregattra. A Falcon lenyomta az elpusztult fregattot a Dathomir légkörébe, de a felszínen meglepetés várt rájuk: A Dathomir boszorkányai.

Az utolsó Jedi-lovag, Luke Skywalker, Solót üldözte Isolder csatasárkányával együtt, a Song of Warral. Épphogy megérkeztek a Dathomirra, mikor megpillantották a lezuhanó Falcont. Isolder és Skywalker követték őket, de őket is elfogta egy Erő-boszorkány. Skywalker nemsokára újra találkozott Hannal and Leiával, de a Dathomir ege fölött Zsinj erői támadásra készültek és tudomást szereztek Solo jelenlétéről, és Melvar parancsnok tárgyalásokat kezdeményezett az Éjnővérekkel Solo őrizetbe vételéről.

Mialatt a lázadó befurakodók a bolygó elhagyására törekedtek, Zsinj csatarendbe állította az Orbitális Köpenyt, hogy megfélemlítse a bolygó őslakóit, hogy azok majd behódoljanak, ami gyakorlatilag a dathomiri csata kezdetét jelentette. Zsinj közvetlenül kapcsolatba lépett Gethzerionnal, az Éjnővérek vezetőjével, hogy követelje Solo átadását. Az Éjnővér elfogta Solót, és Melvar 2 kompot küldött a felszínre, hogy kikövetelje Solót – egy páncélozottat Solóért, és egy páncélozatlant, ami az Éjnővéreket fogja elszállítani a bolygóról. Zsinj nem látta előre Gethzerion árulását, aki megölte Melvart és ellopta a páncélozott kompot. Az Éjnővérekre nézve szerencsétlen módon Luke Skywalkert mélyebben járta át az Erő, mint eddig valaha, hogy kiálljon velük harcolni. Addig fokozta a támadást, míg ki nem szabadította Solót, és utána üldözésbe vette az Éjnővér kompját a Dathomir egén. Újonnan szerzett önbizalmával Luke arra használta az Erő-képességeit, hogy segítse Zsinj erőit az Éjnővérek elpusztításában, és utána a Köpenyt támadta.

Zsinj hadrendbe állította csillagvadászainak százait, hogy a Falcont megállítsa, de nem tudta megakadályozni, hogy Skywalker ne lője le a bolygógyilkos műholdjait. Amikor Luke felismerte, hogy Zsinj zászlóshajója, az Iron Fist lőtávolon belül van, Solo visszaszerezte a Falcon irányítását. Mikor az Iron Fist pajzsai alá repült, Solo egy elsődleges kommunikációt hozott létre közvetlenül Zsinjjel. Zsinj utolsó hallott szavai Solo szájából érkeztek: „Nézz csak ki a megfigyelőablakodon, te kis féreg! Tudod mit? Csókold meg a vukimat!”

Az utolsó 2 robbanórakétájával Solo elpusztította a hatalmas csillag-csatahajó hídját, ami Zsinj vesztét is okozta. 

Utóhatás


Nem csak az Új Köztársaságnak van égető szüksége támogatásra odakintről, de Zsinj hadereinek tömege is selejtes.
- Baden Lathe kapitány, Új Köztársasági Hírszerzés. 

Zsinj vereségével a dathomiri csatában, a hálás bolygó gyorsan csatlakozott az Új Köztársasághoz. Röviddel ezután Leia Organa összeházasodott Han Solóval. Isolder herceg elvett egy dathomirt bennszülöttet feleségül, Teneniel Djót, de ezzel együtt egy korlátozott szövetségre lépett az Új Köztársasággal.

Bár a pusztulására majd’ 4 évet kellet várni, Zsinj halálának utóhatásai széleskörűek voltak. A legnagyobb, egyszemélyes fenyegetés az Új Köztársaságra nézve megszűnt, de Zsinj halálával a Birodalomnak szabadon ismét az Új Köztársaságra összpontosíthatott. Ami még rosszabb, hogy Zsinj erői aktívak maradtak, viszont nem volt senki, aki irányítsa. A flottája nagy részét számos független hadúr követelte magának, a legjelentősebben Treuten Teradoc.

következő harcokban Teradoc vereséget szenvedett és a Nagy Maldrood feloszlott, majd a hadúr a Mélymagba is visszavonult. Ugyanakkor az Új Köztársaság elvesztette katonai erejének jelentős részét. A Crynydet, a Rebel Dreamet, és más csillagrombolókat elpusztította vagy visszafoglalta a Birodalom. Az Új Köztársaság megszerezte a Kuatot, de a hajógyár súlyosan megrongálódott és birodalmi partizánokban is bővelkedett. Továbbá, az Új Köztársaság elvesztette a központi Kuati Hajógyár tervező csapatát, amikor a Mélymagba ugrottak a félig kész Eclipse-szel. Végül, Rogriss és a birodalmi erők lemondtak az Új Köztársasággal való háborúzásról, és Teradoc és más hadurak visszavonultak a kis birodalmaikba.

Közel egy évvel Zsinj veresége után a galaktikus helyzet stabilabbá vált azzal, hogy az Új Köztársaság irányította az ismert galaxis háromnegyedét. A stádium a következő nagy konfliktusig és az utolsó főadmirális, Mitth'raw'nuruodo újbóli felbukkanásáig változatlan maradt. 

Technológiák


Az Új Köztársasági Véderő számos fejlesztést hozott létre a hadjárat során, például Solo flottájának alkalmi megalkotását, az új MC80B csillagcirkáló behozatalát és a Lidérc Osztag megalapítását. 

Csaták


Megjelenések


 • X-szárnyúak: Wedge játszmája
 • X-szárnyúak: A Krytos csapda
 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Először azonítva, mint "Vadászat Zsinjre")
 • X-szárnyúak: Vasököl
 • X-Wing: Solo Command
 • Szökevények (Első megjelenés)
 • X-Wing: Isard's Revenge (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream (Csak indirekt megemlítve)
 • Dark Nest I: The Joiner King (Csak említve) 

Források


 • Cracken's Threat Dossier
 • The Essential Chronology
 • The Essential Guide to Vehicles and Vessels
 • "Universe Preview 8" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink) (Csak indirekt megemlítés)
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Atlas
 • Galaxy at War
 • The Essential Guide to Warfare

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000