hagyatek_banner_1460x342_a.png

Ukiói csata (Legendák)

Előző: Svivren ostroma
Egyidőben:
Következő: Eriadui csata
BattleOfUkio.jpg
Battle at Ukio
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Thrawn-hadjárat)
Idővonal: YU 9 (44:7:29)
Helyszín(ek): Ukio
Végkifejlet: Birodalmi győzelem
Hadviselők:
 • Ukiói főhűbéres
Parancsnokok: Galaktikus Birodalom:
 • Thrawn főadmirális
 • Gilad Pellaeon kapitány
 • Joruus C'baoth
 • Freja Covell tábornok

Ukiói főhűbéres:
 • Tol DosLla, Ukió főhűbérese
Erők: Galaktikus Birodalom:
Veszteségek: Galaktikus Birodalom:
 • Néhány TIE-vadász

Ukiói főhűbéres:
 • Két katonai légibázis

Legendák

Itt a Chimaera birodalmi csillagromboló beszél Ukio kormányzatához. A Birodalom nevében az Ukio-rendszert a birodalmi törvények és a Birodalom fegyveres erői által védett térséggé nyilvánítom. Kapcsolják ki a pajzsaikat, hívjanak vissza minden katonai egységet a saját bázisára, és készüljenek fel a további parancsok végrehajtására!
- Thrawn ultimátuma az Ukio kormányához.

Az ukiói csata egy rövid ütközet volt a Thrawn-krízis alatt YU 9-ben, ahol a Thrawn főadmirális alatti birodalmi erők az Ukiót megadásra csalták lépre azzal, hogy álcázott cirkálókkal bombázták a bolygót a pajzs alatt, egy bombázással összhangban a bolygópályán lévő birodalmi flotta által. 

Háttér


Csak azok számára láthatatlanok, akiknek nincs szemük a látásra.
- Joruus C'boath, kommentálva az álcázott cirkálók hadrendbe állítását.

Az Ukio azon 5 főbb mezőgazdasági készítményt előállító világok egyike volt, amik az Új Köztársaságot látták el, és az Ukiói Kormányzat uralta. Valamikor a Thrawn-hadjárat előtt a Galaktikus Birodalom elvesztette az irányítást az Ukio felett.

 

Az Ukio elleni támadás előkészületében a főadmirális hadrendbe állította a flottája egy részét, beleértve a Bellicose, a Judicator, a Nemesis és a Death's Head nevű Imperial-osztályú birodalmi csillagrombolókat elterelő támadásokra az Ando Prime-on, a Filve-n, a Crondre-n és az Ord Pardron-on. Ez a már szétszórt új köztársasági erők eltérítéséhez kellett, akik veszteségeket szenvedtek az elveszett Katana-flottáért vívott csatában. A csatához Thrawn 2 csillagrombolót állított hadba, beleértve a Chimaera zászlóshajóját, 10 Katana-csatahajó cirkálót és ismeretlen számú álcázott cirkálót. Az élén a Sötét Jedi, Joruus C'baoth volt felelős a cirkálók orbitális bombázásának koordinálásáért csatameditáció alkalmazásával. 

Leírás


A cirkálók készen állnak, Thrawn főadmirális. Ahogyan én is.
- Joruus C'baoth, Thrawnnak válaszolva.

Ahogy a Chimaera és a csatahajókból álló kísérete az Ukio felszínének orbitális pontjához érkezett az egyenlítő napos oldala felett, Thrawn követelte, hogy az ukiói kormány hódoljon be a Birodalomnak azzal, hogy megszünteti a bolygópajzsát és visszavonja a katonai erőit a bázisaikhoz a birodalmi okkupációig. Mikor az ukióiak nem válaszoltak, Thrawn azzal torolta meg, hogy a Chimaera turbólézer ütegeivel a planetáris pajzsra lőtt. Várakozásai szerint a bolygópajzs elhárította a lövést. De C'baoth elmekontrollos technikájának befolyása alatt 2 álcázott cirkáló lebegett a pajzs alatt annál a két pontnál, ahol a Chimaera a bolygópajzsra lőtt; elpusztítva két ukiói katonai légibázist. A majdnem pontos időzítésnek és a felszínen mért pusztításnak köszönhetően az ukióiak elhitték, hogy Thrawn kifejlesztett egy olyan szuperfegyvert, ami képes átlőni a bolygópajzson, és elfér egy csillagrombolón. 

Utóhatás


Akkor az önök rendszere is a Birodalom része lesz, teljes körű jogokkal és kötelezettségekkel.
- Thrawn, Tol dosLlával kommunikálva.

A további pusztítások elkerülése végett az Ukio kormánya kapitulált Thrawnnak és a megadás feltételei alá vetette magát. Ezek a feltételek az Ukio bolygóközi pajzsának leengedését jelentették, valamint hogy hagyják, hogy a birodalmi okkupációs erők átvegyék az irányítást a pajzsgenerátorok és az összes föld-űri tüzérségi rendszer felett. Az összes parancsnoki siklónál nagyobb járművet elkobozták a birodalmi hódítók. A birodalmi elfoglalás elfogadásáért cserébe Thrawn azt ígérte, hogy nem avatkozik bele a helyi politikai és szociális adminisztrációba, és hogy mentesíti az Ukiót a hadiadótól és a katonai sorozástól. Ugyanakkor Thrawn meg is hagyta, hogy az Ukio élelemkészítő és feldolgozó létesítményeinek jelentős részét a birodalmi háborús erőfeszítésekre fordítják. Az a hír járta a galaxisban, hogy Thrawn kifejlesztett egy olyan szuperfegyvert, amivel képes átlőni egy bolygópajzson, bár a Köztársaság később megcáfolta ezt az elméletet, miután áttanulmányozott egy makrotávcsöves felvételt a csatáról, amit Samuel Gillespee készített és Talon Karrde adott át nekik. 

Megjelenések


 • Az utolsó parancs (Első megjelenés)
 • Az utolsó parancs 1 (képregény) 

Források


 • The Last Command Sourcebook (Elsőként azonosítva ukiói csataként) (Első képi ábrázolás)
 • The Thrawn Trilogy Sourcebook
 • The Essential Chronology
 • The Essential Guide to Weapons and Technology
 • The New Essential Chronology
 • The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000