hagyatek_banner_1460x342_a.png

Tycho Celchu pere (Legendák)

Előző: Yag-prime-i rajtaütés
Egyidőben:
Következő: Thyferrai Delta-Kettő-Kilences konvoj megtámadása
Trial of Tycho Celchu
Konfliktus(ok): Tycho Celchut megvádolják Corran Horn megölésével és az Új Köztársaság elleni árulással
Idővonal: YU 7
Helyszín(ek): Coruscant
Végkifejlet: Minden Tycho Celchu elleni vádat ejtettek
Hadviselők: Védelem:
 • Tycho Celchu
 • Nawara Ven
 • Emtri
 • Füttyös

Vád:
 • Halla Ettyk
 • Iella Wessiri

Bírák:
 • Gial Ackbar admirális
 • Crix Madine tábornok
 • Horton Salm tábornok

Szemtanúk:
 • Pash Cracken
 • Erisi Dlarit
 • Wedge Antilles
 • Tsillin Wel
 • Corran Horn
 • Airen Cracken
Korszak: Az Új Köztársaság kora

Legendák

"Tehát azt mondod, csodára van szükségünk?"
"Elfogadnám, ha egyet fel tudnál ajánlani. Akkor nem kéne ennyit aggódnom. Ezt a pert megnyerni majdnem lehetetlen, de Zsiványok vagyunk, ezért megnyerjük."
"Vagy meghalunk."
- Tycho Celchu és Nawara Ven a nyerési esélyekről.

Tycho Celchu pere egy széleskörűen nyilvános ügy volt, amit YU 7-ben tartottak, amiben Tycho Celchut, a Zsivány Osztag kapitányát az Új Köztársaság elleni árulással vádolták meg, valamint a Zsivány Osztagbeli bajtársa, Coran Horn meggyilkolásával. Azt is gyanúsították róla, hogy vagy alvó ügynök, vagy egy jól-fizetett titkos ügynök volt. Az Új Köztársaság annak erődemonstrációjaként folytatta le a pert, miszerint hogy nem diszkriminál az ember és egyéb faj között az igazságszolgáltatásában.

 

Három prominens új köztársasági katonai vezetőt - Gial Ackbar admirálist, Horton Salm tábornokot és Crix Madine tábornokot - jelöltek ki az eset elbírálására. Az ügyész egy jól ismert ügyész volt az Alderaanról, Halla Ettyk, akit a KorBizhoz korábban tartozó nyomozó, Iella Wessiri segített. Celchu védője egy másik Zsivány Osztag-pilóta, a twi'lek Nawara Ven ügyvéd volt. Őket az osztag protokoll-droidja, Emtri, és Horm asztrodroidja, Füttyös segítette, aki nem hitte el, hogy Celchu ölte meg korábbi gazdáját.

 

Sok tanút behívtak, hogy tanúvallomást tegyenek a bíróság előtt; köztük a Zsivány Osztag összes tagját, azon belül Pash Crackent és Wedge Antillest, az egység parancsnokát. A védelem úgy vélte, hogy egy duros fegyverkereskedő, Lai Nootka a kulcstanújuk, de nem sikerült megtalálni őt. Mindkét oldal rájött, hogy Celchu teljesen ártatlan, amikor a Birodalmi Hírszerzés korábbi ügynöke, Kirtan Loor próbált az Új Köztársasághoz disszidálni és felajánlotta tanúvallomását, ha az Új Köztársaság megvédi a Birodalomtól, amikor visszatér. Ugyanakkor Loornak sosem volt lehetősége tanút vallani, mert megölte egy agymosott birodalmi ügynök, Diric Wessiri, aki azt hitte őróla, hogy Evir Derricote, mikor megérkezett a bírósághoz.

 

A bíróság tagjai legnagyobb megdöbbenésére Corran Horn, akit halottnak hittek, feltűnt és vallani akart Celchu nevében. Horn kiszabadult Ysanne Isard magánbörtönéből és a szökése alatt bizonyítékot talált, hogy Celchu nem agymosott, és hogy az osztag igazi beszivárgója Erisi Dlarit volt. Horn vallomása után az összes Celchu elleni vádat azonnal ejtették. Airen Cracken tábornok tisztázta Celchu megkopott hírnevét, állítva, hogy önként vállalta az áldozat szerepét egy hírszerzési műveletben, hogy megtalálják az igazi kémet. 

Történet


Háttér

 

Beszivárgás a Coruscantra és bebörtönzés 

"Tehát még azt sem tudod, hogy birodalmi ügynök vagy-e, aki bevetésre vár?"
"Tudom, hogy nem vagyok az. Ezt bizonygatni megint más dolog."
"De folyton gyanú alatt élni, nem megerőltető kissé? Miért tűröd? Hogy vagy képes elviselni"
"Eltűröm, mert muszáj. A tűrés az egyetlen módja annak, hogy visszavágjak a Birodalomnak. Ha hátat fordítanék a lázadóknak, ha nem vennék részt a küzdelemben, azzal lemondanék a félelemről, amit Ysanne Isard plántálhatott volna, hangsúlyozom, volna belém. Akkor egyetlen lövés nélkül megölhetne, és ezt nem engedhetem meg magamnak. Az itteni mindennapos megpróbáltatásaim ezerszer könnyebben elviselhetők, mint amit a Birodalom foglyaként elszenvedtem. Amíg a Birodalom létezik, én nem igazán lehetek szabad, mert a gyanú árnyéka mindig velem marad. A mostan apró megszorítások a biztosítékai annak, hogy később nem fogtok félni tőlem."
- Corran Horn és Tycho Celchu.

TychoheadshotA Galaktikus Birodalom és a Lázadók Szövetsége közti Galaktikus Polgárháború alatt, YU 5-ben Tycho Celchu kapitány önként a Coruscantra repült egy zsákmányolt TIE-vadásszal a bolygó felderítésére, és hogy információkat gyűjtsön a védelméről. A küldetése sikeres volt, de a visszaúton a Galaktikus Birodalom elfogta és a titkos Lusankya-installációba küldték, egy titkos börtönbe, amit a Birodalmi Hírszerzés igazgatónője, Ysanne Isard működtetett. Isard kivallatta Celchut és próbálta átmosni az agyát, hogy az egyik alvó ügynökévé váljon. Mikor az agymosásnak nem volt hatása Celchura és katatón állapotba került, a magánzárkából a létesítmény többi rabja közé küldték.

 

Mikor Celchu gyógyulni kezdett, egy másik börtönbe szállították az Akrit'tarra, ahol 3 hónapig tartózkodott, majd végül megszökött és visszatért az Új Köztársaság szolgálatába. A kihallgatása alatt képes volt visszanyerni némi emléket a Lusankyáról, de az kevés volt. A Lusankya a kiszabadult agymosott ügynökökről volt híres, és bár a kapitány emlékezett, hogy ott volt - nem úgy, mint a Lusankyához kapcsolódó többi ügynök, akiket utána aktiváltak -, az Új Köztársaság biztonságilag kockázatosnak minősítette őt. Celchu és néhány barátja, mint például Wedge Antilles, biztos volt abban, hogy nem ügynök; azonban Celchut eltiltották az aktív szolgálattól, és folyamatosan házi őrizet alatt tartották.

 

A Zsivány Osztag újjáalapítása 

Tycho mindvégig itt volt velünk, és nekem dolgozott. Olyan szabakk adura volt szükségem, amelyik nem változtatja az értékét. Ő évekkel ezelőtt járt a Coruscanton, tudja, hogyan lehet itt eligazodni, és éppen az imént bizonyította be, hogy ezzel a hasznunkra is lehet.
- Wedge Antilles és a Zsivány Osztag maradéka. 

YU 6.5-ben Wedge Antilles engedélyt kapott a legendás Zsivány Osztag újjáalapítására az Új Köztársaság moráljának megerősítéséhez. Antilles kérte, hogy Celchu szolgáljon a másodtisztjeként, hogy segítségére legyen az új pilóták edzésében, és Gial Ackbar admirális, az Új Köztársasági Fegyveres Erők főparancsnoka engedélyezte ezt. Ez Horton Salm tábornok tiltakozásának fényében történt, aki a Zsiványokkal együtt gyakorlatozó BTL Y-szárnyú csillagvadász szárnyat vezetett. Számos korlátozást helyeztek Celchura, hogy az esetleges árulásától megvédjék az osztagot, és a gyakorlóidők és az igazi harci helyzetek alatt csak fegyvertelen hajók repülését engedték neki, mint például a Forbidden nevű Lambda-osztályú kompot. Többször szegte meg a szabályokat az osztagbeli társai megmentésére.

 

Wedges GambleMikor a Zsivány Osztag beszivárgott a Coruscantra egy ottani közelgő támadás előkészítésére, Celchuról úgy gondolták az Új Köztársaság katonai vezetői, hogy túl megbízhatatlan ahhoz, hogy a tervezésben vagy felkészülésben részt vegyen. Bár Antillesnek más véleménye volt, és alattomban Celchut bejuttatta a Coruscantra azzal a szándékkal, hogy kéznél legyen egy ügynök a galaktikus fővárosban, aki készen áll a Zsivány Osztag kisegítésére a birodalmiak tudta nélkül. Antilles titkos parancsai alatt a másodtisztjét és a Zsiványok protokoll-droidját, M-3PO-t, avagy Emtrit a Coruscantra küldte ellátmányok beszerzésére és fedezésre, ha a többieknek váratlan segítségre lenne szüksége. Hogy eltitkolja Celchu beavatottságát, Antilles olyan adatjelentésekkel látta el Corran Horn asztrodoroidját, Füttyöst, amik szerint a kapitányt a Noquivzorra helyezték.

 

Mialatt a Coruscanton volt, Celchu találkozott a duros fegyverkereskedőjével, Lai Nootkával a Főhadiszállás nevű kantinban. Corran Horn tanúja volt ezen találkozások egyikének, de a magas, csuklyás idegent, akivel Celchu beszélgetett, a Birodalmi Hírszerzés ügynökének, Kirtan Loornak hitte. Horn elmondta Antillesnek, hogy mit látott, de a parancsnok azt állította, hogy ez lehetetlen, mivel a jelentés szerint Celchu akkor esett el, amikor Zsinj hadúr rajtaütött a Noquivzoron. Valójában Antilles tudta, hogy az alderaani él és a Coruscant van, de nem hitte el, hogy Celchu Loorral találkozott. A Zsivány Osztag rájött a kapitány hollétére, amikor ő és Emtri kimentette őket a rohamosztagosoktól a Coruscant pajzsainak szabotálására tett próbálkozás során.

 

Miután Horn rájött, hogy Celchu életben van, elraktározott egy jelentést az általa kifigyelt találkozóról a kantinban. A jelentésben azt is megemlítette, hogy nem látta az idegen arcát, de az egyén magasságából és testtartásából ítélve, biztosan Loornak azonosította. Mialatt a Zsivány Osztag elindult a Coruscant planetáris pajzsainak kioltására, Horn vitatkozott Celchuval és megfenyegette, hogy leleplezi a kapitány birodalmi ügynöki valóját. Celchu nyugodtan válaszolt, hogy nem tart Horn nyomozásától, mivel ő nem kém. A pajzs kioltására irányuló csata után Horn az osztag bázisa felé tartott vissza üzemanyagért, amikor elvesztette uralmát a Z-95-ös Fejvadásza felett. Ysanne Isard úgy tervezte, hogy úgy látszódjon, hogy a vadászgép beleszáguldott és felrobbant egy épület oldalában, és Horn életét vesztette, a teste pedig eltűnt a romba dőlő torony alatt. Az igazság az, hogy Isard elfogta Hornt és a Lusankya börtönébe vitette, hogy kimossa az agyát.

 

Celchu bebörtönzése a Lusankyán, Horn leleplezős fenyegetései, és Horn látszólagos későbbi halála tették Celchu hűségét nagyban kétségessé az Új Köztársaság számára, és csupán 4 nappal később el is fogták, valamint árulással és gyilkossággal vádolták. 

A per

 

Vád 

Antilles: "Mi lesz, ha Tychót bűnösnek találják?"
Ven: "Azt nehéz megmondani. Még nincs kialakult fellebbezési módszer. Hacsak a bírák meg nem másiítják a véleményüket, akkor bizony karóba húzzák."
Celchu: "Ezt hogy érted?"
Ven: "Kapitány, ez árulás és gyilkosság. Tekintettel a hangulatra és a bűnöd jellegére, ha veszítünk, neked a fejedet veszik."
- Wedge Antilles, Nawara Ven és Tycho Celchu. 

Tycho Celchu perében két különböző váddal foglalkozott egyszerre: az Új Köztársaság elleni súlyos árulással és Celchu Zsivány bajtársa, Corran Horn meggyilkolásával. A leggyanúsabb elem a kapitány esetében az Új Köztársaság számára az idő volt, amit a Lusankya börtönében töltött és az agymosás lehetősége, amivel Isard egyik alvó ügynökévé válhatott. Tizenöt millió kreditet találtak 6 számlán Celchu neve alatt, ez is terhelő bizonyíték volt, benyomást keltve arról, hogy a Birodalom fizette. Horn saját jelentése Celchu kifigyeléséről a Loorral való eszmecseréje alatt és a vádjáról, hogy leleplezi a kapitány áruló voltját - ami néhány pillanatig tartott a lehetséges halála előtt - motivációként tetszeleghettek Celchu számára, hogy eltegye láb alól Hornt.

 

A tárgyalás alatt az a vád is előjött, hogy feltehetőleg a Zsivány Osztag legelső elbukott próbálkozása a Borleias elfoglalására Celchu hibája volt. Ugyanakkor ez a vád gyenge lábakon állt, mivel a csata után még Salm tábornok is elismerte, hogy a Zsivány Osztag másodtisztje nem tehetett semmit a bukásról. További gyanú merült fel Celchu ellen, miszerint talán benne volt a keze egy másik Zsivány, Bror Jace halálában, aki egy birodalmi rajtaütésben halt meg. Celchu intézte Jace eltávozását, eltávot kapva, hogy a Thyferrára utazzon. A kapitány készítette el Jace repülési tervét, de a terv a birodalmiakhoz szivárgott ki, így megtámadhatták Jace-t.

 

Bírósági eljárás 

A Birodalom a kezében tartja Celchut, és ha vallomást tesz, megölik. Eltűnhet, és soha senki nem akad a nyomára. A Birodalom így kezeli a dolgokat. Mi ezzel szemben tárgyalást tartunk, és nyilvánosan állapítjuk meg, hogy bűnös-e vagy nem. Becsülettel, korrektül járunk el, hogy mindenki lássa, az igazság győz. Pontosan ezt fogjuk tenni. Ezt ön is tudja, ahogyan azt is, hogy nincs más módja az ügy elintézésének.
- Airen Cracken. 

Ackbar NECTycho Celchut gyilkosság és árulás vádjával tartóztatták le YU 7-ben, csupán 4 nappal azután, hogy az Új Köztársaság elfoglalta a Coruscantot. A bírósági tárgyalás kevesebb, mint 2 héten belül kezdődött a média nyomására, és ennek hatására a nyomozás még mindig zajlott a tárgyalás alatt. A tárgyalás kezdete előtt Wedge Antilles kérte az Új Köztársaság Ideiglenes Tanácsát, hogy ejtse a barátja elleni vádakat, de visszautasították, minek hatására majdnem kilépett katonai szolgálatából. 

A tanúk vallatása

 

Ettyk: "Szeretném a tanút rosszindulatúnak nyilvánítani."
Ven: "Ez nem jó. […] Közvetlen tanúskodásnál a kérdéseket egyértelműen kell feltenni, nem sugallhatják a választ. Keresztkérdésekkel úgy irányíthatod a tanút, ahogy akarod. Az a tanú, akit folyton nógatni kell a válaszadásra,azt a benyomást kelti, mintha titkolna valamit, így az ő szájából még az ártalmatlan dolgok is vádként hangzanak. Pash az én kezemre akart játszani, de csak megnehezítette a dolgomat."
Ackbar: "Megadom az engedélyt, a tanút kezelheti rosszindulatúként."
- Ettyk engedélyt kér a törvényszéktől, hogy Pash Crackent rosszindulatú tanúként kezeljék. 

Az ügyész Halla Ettyk meglepetésre ügye megnyitásával kezdett, mivel a védelem ügyvédje, Nawara Ven arra számított, hogy Celchu a Lusankyán eltöltött idejével fogja elkezdeni, Ettyk ehelyett Pash Cracken behívásával kezdte, hogy bizonyítani próbája, hogy Celchu intézte Horn megölését a lelepleződés elkerülése érdekében. Cracken nem akart az osztaga másik tagja ellen vallani, de Ettyk idézése - és saját apja, Airen Cracken nyomása - arra kényszerítette őt, hogy bevallja, hogy egy vita tanúja volt Celchu és Horn között a csata előtt. Elmondta, hogy Horn miként vádolta a kapitányt árulóként és hogy megfenyegette, hogy leleplezi. Cracken arra is rátapintott, hogy Celchu nyugodtan reagált, mondván Hornnak, hogy nincs mitől félnie. Ettyk Celchu eme nyugodt reakcióját annak jeleként látta, hogy Horn nemsokára halott lesz, míg Ven ragaszkodott ahhoz, hogy ez azt jelentette, hogy a kliense teljesen ártatlan. Mivel Cracken nem akart Celchu ellen beszélni, Ettyk ellenséges tanúként vallatta ki, ami nehézzé tette számára, hogy Celchu javára tanúskodjon.

 

Cracken után egy másik Zsivány, Erisi Dlarit következett, aki szintén látta a Horn és Celchu közötti vitát. Horn később elmondta neki, miről volt szó - és a szándékát is, hogy megtalálja az árulót az osztagon belül -, de a vád nem kérte, hogy ismételje el az egész történetet, mivel Ven hallomásnak ítélte. Mivel Ettyk nem tudta kiszedni, hogy Horn mit mondott Dlaritnek, Ven képes volt illusztrálni, hogy Horn másokkal is beszélt a Dlarittal való találkozása előtt. Válaszul Dlarit kijelentette, hogy Horn rossz kedvében volt, amikor vele beszélt, de a Horn és Celchu közötti beszélgetés elismétlése nélkül Ettyk nem tudta bizonyítani, hogy a hangulata közvetlenül Celchura vonatkozott.

 

Iella Wessirit is behívták tanúskodni, és a segítségével a vád demonstrálni kísérelte meg, hogy Celchunak indítéka volt Horn megölésére. Nem csak Ettyk segéde volt, de Wessiri nyomozóként is szolgált az ügyben és a felfedezései tartalmazták a tanúvallomását. Alig várva, hogy bebizonyítsa, hogy Horn látta a vádlott találkozását Loorral, Ettyk Wessirit Horn jelentéseiről faggatta és egyre többet kérdezett, rákényszerítve Wessirit, hogy beismerje, nem volt biztos abban, hogy Horn helyesen azonosította a csuklyás alakot a kantinban - nem látta az idegen arcát és ez elég ok volt a személyiségében való kétségekhez. A KorBiz korábbi tagjaként Wessirinek már volt dolga a gyilkossági nyomozásokkal és bírósági lefolytatásokkal, és a tanúvallomásán alapulva Ven felmutathatta, hogy a bírósági ügy szokatlanul gyorsan halad. Wessiri vallomása után Ackbar admirális, a bírói testület elnöke úgy döntött, hogy a tárgyalást 1 héttel elhalassza, hogy a nyomozásnak több időt adjanak. Később a törvényszék tagjai megtudták, hogy a halasztás igazi oka egy bombaveszély volt a bírósági épület ellen.

 

Wedge DressuniformMikor a tárgyalás folytatódott a szünet után, Antillest hívták be tanúnak. Eredetileg remélte, hogy ki tudja mosdatni barátját a vádak alól, de Ettyk okosan a kérdéseit úgy tette fel, hogy azok Celchu gyanúját támogassák. Még a kisebb problémák - amikkel a Zsivány Osztag szembeszállt az újjáalapítása után – is valahogyan a másodtiszt felé mutattak, és Antilles csalódott volt, mert nem volt képes ennek ellenkezőjét igazolni. Az osztag többi tagját is vallani hívták, de tanúságilag kicsi volt az értékük. A per alatt a Zsivány Osztagot - Vennel együtt - küldetésekre küldték számos alkalom során, arra kényszerítve Ackbar admirálist, hogy a tárgyalást még tovább odázza. Míg Ven távol volt, Füttyös és Emtri - akik a védelmet támogatták és Ven utasításai szerint dolgoztak - a Coruscanton maradtak, hogy az ügyben talált bizonyítékokat begyűjtsék és feldolgozzák.

 

Míg birodalmi pénzelési feljegyzéseket kerestek, az Új Köztársaság nyomozói 15 millió kreditet találtak 6 számlán, amik Celchuhoz kapcsolódtak. Tsillin Welt tanúként hívták be, mivel a quarren nő birodalmi tőkelapok tanulmányozásával töltött el éveket, hogy titkos projekteket és kettős ügynökökre bukkanjanak; egy hasonló ügyben is nyomozott korábban, amikor Crix Madine tábornokot, a mostani bírák egyikét azzal vádolták, hogy lefizették a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség elárulásához. Wel elmondta a törvényszéknek, hogy nem áramlott ki pénz egyik számláról sem, és hogy nem volt bizonyíték arra, hogy Celchu egyáltalán tudott a létezésükről. A titkosítás gyenge volt a számlákon talált pénzösszegekhez mérten; a hasonló szintű általános ügynökök több ezernyi kreditet kaptak. A védelem állította, hogy ez bizonyítja, hogy a Birodalom próbálja hamisan megvádolni Culchut, és hogy nem áruló.

 

Meglepő feltárások 

"Megbocsásson, admirális, szerintem Füttyös engem akart tanúként bejelenteni."
"Ez lehetetlen."
"Hát nem volt könnyű. De ami a lehetetlent illeti, már tudhatná, egy Zsivány legjobban a lehetetlen megvalósításához ért".
- Corran Horn és Ackbar admirális, amikor Horn a bírósághoz érkezik. 

A tárgyalás váratlan fordulatot vett, amikor Nawara Vennel felvette a kapcsolatot Kirtan Loor - Lai Nootka korábbi álnevét, a Hes Glillto nevet használva -, aki felajánlotta, hogy Celchu pártján vall, ha cserébe az Új Köztársaság megvédi Loort  Ysanne Isardtól. Loor azt is elmondta Vennek, hogy az áruló identitását is szolgáltatni tudja a Zsivány Osztagból. A váratlan tanúról szóló hír Isard fülébe jutott, akiről azt hitte, hogy Evir Derricote - akiről azt hitte, hogy megszökött a Lusankya börtönből. Isard úgy döntött, hogy az agymosott bábját, Diric Wessirit küldi Derricote megállítására, mielőtt még a bírósági terembe érne. A bírósági épület parkolójában Diric rálőtt Venre; a feleségére, Iellára; és Loorra - akiről Diric azt hitte, hogy Derricote -, akit kísértek. Ven megsérült és Loor meghalt, de Iella viszonozta a tüzet és halálos sebet ejtett a támadón, mielőtt felismerte volna, hogy a férje.

 

Corran HornAmit Ettyk felfedezett Loor vallomásáról korábban, elég volt ahhoz, hogy a kapitányt ártatlannak ítélje, de Loor halála és Ven sérülései nehezítették a dolgokat. Ackbar admirális újra el akarta halasztani az ülést, hogy Vennek elég időt hagyjon a felépüléshez, de Celchu ki akarta használni védőügyvédje hiányát és tisztázni kívánta magát. Ven ezt ellenezte, mivel Ettyk szétszedné őt a keresztkérdéseivel; a nő elfogadta Ven álláspontját, és azt mondta Celchunak, hogy ne valljon. Füttyös még egy tanút akart behívni, aki tisztázza Celchu ártatlanságát; Corran Horn felvette a kapcsolatot a droiddal, tájékoztatva őt, hogy él és megmenekült a Lusankyából. Míg a törvényszék bizonytalan volt a következő lépést illetően, Horn belépett és kinyilvánította, hogy állást akar foglalni.

 

Horn azzal kezdte, hogy informálta a törvényszéket arról, hogy miként fogták el a csata alatt, miként vitték a Lusankyára kivallatni és átmosni az agyát, és hogy milyen történeteket hallott Celchu ott eltöltött idejéről. Elárulta, hogyan hasonlította össze a fájljait Celchuéval a szökése alatt és megjegyezte, hogy mindkettőjüket alkalmatlanná ítélték az átállításra. Ez eme információ egyéb részei Celchu fájljában felfedték Hornnak, hogy a kapitány nem lehet áruló és segített kitalálni az igazi kém kilétét. Mielőtt Horn elmondta volna az áruló nevét, Cracken tábornok csendre intette és mindenkit egy szomszédos terembe vezette, ahol meglátták a Lusankyát, ami igazából az Executor-osztályú csillag-csatahajó volt a Coruscant városa alá temetve, és most kilövellte magát a felszínből a planetáris pajzsok felé. Isard, aki tudta, hogy a sikeres szökés a Lusankyáról veszélyeztetné a jelenlétét a bolygón, a hajóval a Thyferrára menekült, ahol terveket ötlött ki bakta-szállítmányok megakadályozására, nehogy azok elérjék az Új Köztársaságot.

 

Konklúzió 

Cracken: "Horn hadnagy váratlan felbukkanása csak megerősíti Celchu kapitány ártatlanságát."
Ettyk: "Uram, az Új Köztársaság Fegyveres Erői nevében visszavonok minden, Celchu kapitány ellen emelt vádat."
Ackbar: "Örömömre szolgál, CLechu kapitány, hogy kijelenthetem, a vádat ejtjük. Ön szabadon távozhat."
- Airen Cracken, Halla Ettyk és Ackbar admirális megerősíti Celchu ártatlanságát. 

Corran TychoHorn visszatérése és tanúvallomása, kombinálva az Ackbar admirális komlink hívásával Antillestől, meggyőzte a bírákat, hogy Celchu valóban ártatlan. Antilles és Horn bizonyítékot adott, miszerint az igazi áruló az osztagban Erisi Dlarit volt, aki a Lusankyával szökött el a Coruscantról. Horn azt is elmondta, hogy Cracken tábornok megtudta Emtritől - akit azért tettek a Zsivány Osztagba, hogy megfigyelje Clechu akcióit -, hogy egész idő alatt nemhogy nem volt kém, de lehetővé tette a tárgyalás előrehaladását, hogy megtalálják az igazi árulót és bizonyítékokat gyűjtsenek ellene. Cracken tábornok azt is tudta, hogy mivel Isard halálra akarta ítéltetni Celcut, ezért nem mosták ki az agyát és nem válhatott a hasznára ügynökként. Hogy tisztázzák a kapitány homályos hírnevét, a tábornok egy nyilvános ünnepséget rendezett, ahol bejelentették, hogy Celchu önként játszotta az áldozat szerepét az igazi áruló leleplezéséhez. Salm tábornok, aki a kezdetektől igazán gyanakodott Celchura, dühös volt Cracken tábornokra, aki eltitkolta az információt és ez arra vezette Salmot, hogy tévesen ítélje meg és méltánytalanul fenyegesse Celchut.

 

Miután a reputációját tisztázták, Celchu megkapta a lehetőséget az aktív szolgálatba való visszatéréshez, és a Zsivány Osztag vezetését is felajánlották neki, amikor Antilles lemondott, tiltakozva, hogy az Új Köztársaság nem akart Ysanne Isard ellen menni, aki átvette a Thyferra irányítását. Ugyanakkor a másodtiszt a barátait követte és ő is lemondott, és az Isard által neki juttatott pénzt felmarkolta, hogy az osztag az Isard elleni magánháborújára fordítsa. 

Bíróság


Védelem 

Ven: "A legjobb az volna, ha Füttyöst is felhasználhatnánk a védelemnél."
Celchu: "De engem Corran Horn meggyilkolásával vádolnak. Füttyös Horn partnere. Hogyan segíthetné ő a védelmemet?"
Antilles: "Füttyös jól ismeri Corrant."
Ven: "Elég jól ahhoz, hogy megállapítsa, Corran tévedett az árulásoddal kapcsolatban. Ha pedig így van, akkor őt másvalaki ölte meg."
- Nawara Ven, Tycho Celchu és Wedge Antilles Füttyösről. 

Maga Celchu nyugodt volt a tárgyalás alatt, még akkor is, amikor tudta, hogy a vereség a halálra ítélését jelentené - szerinte ez még mindig jobb, mint ha a Birodalom tenné meg vele. Úgy vélte, hogy ha tanúvallomásra engednék, meg tudná győzni a bírákat az ártatlanságáról. Barátságot is kötött Diric Wessirivel, akinek hasonló tapasztalatai voltak a birodalmi bebörtönzésről, és lehetősége volt meglátogatni őt a börtönben.

 

JPA védelem ügyvédje Celchu társa volt a Zsivány Osztagból, a visszavonult twi'lek ügyvéd, Nawara Ven. Vent gyakran nyomasztották olyan kérdésekkel, hogy miért ő, egy "idegen" véd egy embert a tárgyaláson. A faji kérdést és a tárgyalás nyilvánosságát jónak és rossznak is tekintette a védelmük számára. Időnként bizonytalan volt a képességeit illetően, hogy meg tudja védeni Celchut egy olyan ismert ügyésztől, mint Ettyk, de a kapitány és az Osztag többi tagja biztosította, hogy teljesen megbíznak benne.

 

A droidok, Emtri és Füttyös - utóbbi bizonyos volt afelől, hogy a gazdája hibát követett el, amikor Celchut árulónak gondolta - segítették Vent felkészíteni Celchu védelmére. Míg Ven távol volt az osztag küldetései alatt, a droidok némi saját nyomozást végeztek Ven utasításaira. Füttyös nem látta szívesen Horn korábbi partnerét, Iella Wessirit, aki az ügyészt segítette és az ügy ellentétes oldalán dolgozott, de beleegyezett, hogy a droidok által fellelt bizonyítékokat felmutatja - a droidok felfedezték, hogy a kapitány cselekedetei lelassították a halálos Krytos vírus terjedését. Úgy vélték, ha Celchu valóban kém és áruló, megtalálta volna a módját a Coruscant elleni támadás lelassítására, így a vírusnak több időt adott volna a terjedéshez. 

Ügyészség

 

"Én. Tanúvallomást tehetek magam mellett."
"Nagy hiba volna, Celchu kapitány. Szétszedném a keresztkérdéseimmel."
- Celchu és Ettyk, aki figyelmezteti, hogy ne valljon. 

Az ügyész egy híres ügyész volt Celchu szülőbolygójáról, az Alderaan bolygóról: Halla Ettyk parancsnok. A szülőbolygójának elpusztítása után – amikor nem tartózkodott a bolygón egy tanú vallomása miatt - Cracken tábornok kémelhárítási stábján dolgozott. Bár évekig nem dolgozott ügyvédként, Nawara Ven ismerte Ettyk reputációját és örült volna, ha eltávolították volna összeférhetetlenség végett, de nem tudott ilyet találni. Ugyanakkor Ettyk ellenségesen viselkedett Celchuval szemben és mindent beleadott, hogy alaposan megvádolja, még figyelmeztette őt a tanúskodás ellen is, mialatt Ven kórházban volt. Mikor Ettyk meghallotta, hogy Kirtan Loor Celchu javára akar tanúskodni, kész volt elfogadni, hogy a vádlott ártatlan, és miután Horn vallott, gyorsan visszavont minden Celchu elleni vádat.

 

A KorBiz korábbi nyomozója, Iella Wessiri is segítette Ettyket a tárgyaláson. Wessiri Horn régi társa volt a KorBiztől és úgy döntött, hogy bíróság elé állítja barátját, de a védelem nem látta ezt összeférhetetlenségnek, mivel Wessiri mélyreható hírnévvel rendelkezett a nyomozásairól. Wessiri időről időre jobban meg lett győződve Celchu bűnösségéről, mint Ettyk. Ez világosabbá vált, mikor Wessiri megadta saját tanúvallomását és kiderült, hogy kétségei voltak a Horn általi Loor azonosításával kapcsolatban  kantinban. Wessiri nem volt jelen, mikor a kapitányt ártatlannak találták az őt ért sokk miatt, hogy a saját férjét kellett meggyilkolnia.

 

Bírák 

Salmmal kapcsolatban vállalom a veszélyt.
- Tycho Celchu, a bíráiról beszélve. 

Mivel maga Celchu katona volt és az Új Köztársaság igazságszolgáltatási struktúrája nem volt még kiépítve, 3 bírát választottak a legmagasabb katonai vezetésből. Ackbar admirálist, Horton Salm tábornokot és Crix Madine tábornokot ültették a bírák helyébe.

 

Salm CiutricAz Új Köztársaság Fegyveres Erői főparancsnokaként Ackbar admirálist választották a törvényszék elnökévé. Arra kényszerült, hogy megossza az idejét a katonai hadjáratok vezetése, az Új Köztársaság Ideiglenes Tanácsa gyűlésének részt vétele és a tárgyalás között. Ackbar igazságos és független bírónak tetszelgett, aki nem volt részrehajló senkivel sem szemben. Mikor Horn Celchut ártatlannak igazolta, Ackbar szemmel láthatóan boldog volt, mikor ejtette ellene az összes vádat.

 

A védelem örült, hogy elhatárolták Salm tábornokot a folyamattól összeférhetetlenség miatt, mivel köztudott volt, hogy Salm kifejezetten gyanúsította Celchut a kezdettől. Végül nem akadályozták, mivel ha nem sikerülne őt leváltani, biztosan ellenük dolgozott volna.  Mikor Airen Cracken felfedte, hogy mindvégig tudomása volt az ílderaani ártatlanságáról, Salm mérges lett a Hírszerzés vezetőjére, akinek cselekedetei vezettek ahhoz, hogy Salm rosszul ítélje meg és méltatlanul vádolja Celchut.

 

Crix Madine tábornokot az Új Köztársasági Hírszerzéstől Ven úgy ítélte meg, hogy a legszimpatikusabb bíró a védelem számára. Magát Madine-t azzal vádolták, hogy kettős ügynök volt korábban egy nagyon hasonló ügyben, és ezért Ven sejtette, hogy bizonyos szimpátiát érzett Celchu iránt. Ven úgy vélte, hogy a birodalmiak között töltött ideje alatt Madine is találkozott Ysanne Isarddal, akiről azt állította a védelem, hogy bizonyítékot kreált és azt a védelem ellen használta fel. 

Nyilvánosság


"Sith-ivadék!"
"Itt Zaree Lolvanci, a Kuati Egyes Csatorna Híradójától. Itt állok a Szövetség hőse, Wedge Antilles parancsnok mellett. Mit érez, parancsnok, annak tudatában, hogy az ön vallomása is segít elítélni Celchu kapitányt?"
"Antilles parancsnokot csupán az érdekli, hogy az igazság derüljön ki. Meggyőződése, hogy a védelem képes lesz tisztázni Celchu kapitányt. Addig is minden spekuláció és ügyeskedés csakis előítéletből fakadhat. És nincs több hozzáfűznivalója."
- Diric Wessiri kimenti Wedge Antillest Zaree Lolvancitől a vallomása után. 

A pert széleskörűen közvetítették szerte az Új Köztársaságban, részben azért, mert a Köztársaság meg akarta mutatni, hogy különbözik a Birodalomtól, aminek bírói rendszerét a titokzatosság és a fajgyűlölet homályba fedte. Az Új Köztársaság kormánya azt is meg akarta mutatni, hogy a bírósági tárgyalásai törvénykövetőek kétségtelenül helyes bírálatúak. Követve a folyamatot és a tárgyaláshoz kapcsolódó közhangulat-változást, a korábbi birodalmi moff és a Fekete Nap vezetője, Fliry Vorru - az igazi kettős titkos ügynökök egyike az Új Köztársaság eredeti különítményén belül - úgy vélte, hogy az Új Köztársaság csak magának árt, hogy az ügyét pusztán körülményes bizonyítékokkal folyamatosan Celchu ellen mérsékeli.

 

Az egész ügyet holo-adásra vették, és gyakori összegzéseket mutattak a hírekben. Először az Új Köztársaság élő adást akart, de a döntést elvetették, mert féltek attól, hogy a tárgyalás egy médiacirkusszá fajul. Az újságírók állandóan a bírósági terem körül voltak és az összes tanút meg akarták interjúztatni. Celchut nyilvánosan bűnösként bélyegezték meg, és az állítólagos árulását Xizor herceg és Darth Vader bűneihez hasonlították. Ez a járvány Celchu börtönébe is eljutott, ahol magánzárkában tartották a saját biztonsága érdekében.

 

A tárgyalás iránti növekvő nyilvános érdeklődés egyik oka az volt, hogy a vádlott ember volt, míg a védőügyvédje egy twi'lek. A per az Új Köztársaság számára is fontos volt, mivel elterelte a Krytos vírus témáját, ami rengeteg élőlény haláláért volt felelős a galaktikus fővárosban. Míg az Új Köztársaság Corran Hornt a csata egyik hősévé emelték ott, ahol elfogták a Coruscanton, a kormány elleni árulás-vádak dominálták a Clechu bírósági tárgyalásáról szóló sajtótermékeket.

 

A színfalak mögött


Tycho Celchu bírósági tárgyalása Michael A. Stackpole harmadik X-szárnyúak regényében, A Krytos csapdában jelent meg, bár először az előző könyvben, az X-szárnyúak: Wedge játszmájában említették meg. A tárgyalás később Stackpole két könyve említi meg, az X-Wing: Isard's Revenge és az Én, a Jedi, valamint Aaron Allston legelső X-szárnyúak regénye, a Lidérc Osztag

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Wedge játszmája (Először említve)
 • X-szárnyúak: A Krytos csapda (Első megjelenés)
 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Csak említve)
 • X-Wing: Isard's Revenge (Csak említve)
 • Én, a Jedi (Csak említve) 

Források


 • The New Jedi Order Sourcebook
 • The New Essential Chronology
 • The New Essential Guide to Characters
 • The Official Star Wars Fact File 73 (ANT6, Wedge Antilles)
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Reader's Companion

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000