hagyatek_banner_1460x342_a.png

Thrawn-hadjárat (Legendák)

Előző: Zsinj utóhadjárat
Következő: Hegemónia-krízis
Thrawn-s_campaign.jpg
Thrawn campaign
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború
Idővonal: Kezdete:

Vége:
Helyszín(ek): Galaxis-méretű
Végkifejlet:
 • Thrawn főadmirális meggyilkolása
 • A noghrik kilépnek a Galaktikus Birodalom szolgálata alól
 • Birodalmi területnövekedés és flottaerő-bővülés
Hadviselők:
 • Galaktikus Birodalom
  • Birodalmi Hadsereg
  • Birodalmi Hírszerzés
  • Thrawn flottája
 • Noghrik (átálltak)
  • Noghri Halálkommandó
 • Thrawn konföderációja
 • Ötágú Csillag Csoportosulás
 • Ciutric Hegemónia
 • Koréliai Szektor
 • Antemeridian- szektor
 • Oplovis-szektor

 • Új Köztársaság
 • Csempészek Szövetsége
Parancsnokok: Galaktikus Birodalom / Noghrik / Thrawn konföderációja:
 • Thrawn főadmirális †
 • Gilad Pellaeon kapitány
 • Joruus C'baoth †
 • Rukh
 • Freja Covell tábornok †
 • Theol Drost tábornok
 • Molo Himron őrnagy
 • Kleyn Selid ezredes
 • Harbid kapitány
 • Reynol Kosk hadnagy

Új Köztársaság / Csempészek Szövetsége:
 • Mon Mothma államfő
 • Gial Ackbar admirális
 • Garm Bel Iblis tábornok
 • Wedge Antilles osztagparancsnok
 • Leia Organa Solo tanácsos
 • Han Solo
 • Lando Calrissian
 • Talon Karrde
 • Mara Jade
 • Luke Skywalker Jedi-mester

Legendák

Ez történelem, kapitány, azok, akik nem tartják a lépést, lemaradnak, s csak messziről figyelhetik az eseményeket.
- Thrawn főadmirális Gilad Pellaeon kapiánynak. 

A Thrawn-hadjárat, vagy más néven a Thrawn-krízis innovatív katonai és politikai manőverek sorozata volt, amit Thrawn főadmirális hajtott végre YU 9-ben, mint a Galaktikus Birodalom főparancsnoka. Thrawn támadásai, cselei és rendelkezései első számú bel- és külpolitikai konfliktussá fejlődtek ki az Új Köztársaság számára, és majdnem a fiatal kormány bukását eredményezték.

 

Maga Thrawn az offenzívájára a "Tantiss-hegyi hadjárat" névként utalt, mivel a hadjárathoz kellő két kulcselem technológiai tárgyak voltak, amiket Palpatine császár magánraktárában találtak meg a waylandi Tantiss-hegyen. 

Előzmény


Thrawn főadmirális vagyok. Távol voltam eddig, de most visszatértem. Tudok pár dologról, ami történt. Majd ön kiegészíti ezeket részletekkel, mikor a fedélzetre lépek. Örüljön, kapitány, mert a Birodalom újra fel fog emelkedni.
- Thrawn üdvözli Pellaeont. 

A Zsinj hadúr halálát követő hadjáratok után a Birodalmi Űr korábbi területének alig negyedére zsugorodott össze. Ráadásul, mialatt a Birodalom területet vesztett, emberforrásai is kiürültek. Az akadémiákon végzősek helyett olyan lojalista tiszteknek, mint Gilad Pellaeon kapitánynak mélyvízbe dobott besorozottakkal kellett dolgozniuk, és kénytelen volt újoncozó portyázásokra parancsot adni, hogy szolgálatba kényszerítse az embereket.

 

Ugyanakkor az Új Köztársaság sem volt sokkal jobb formában. A Zsinj halála utáni könyörtelen csaták során a Birodalom és az Új Köztársaság szörnyű veszteségeket szenvedtek a flották terén. Mivel a Kuat hajógyárait majdnem teljesen megsemmisítette maga a Kuati Hajógyár, mindkét fél arra kényszerült, hogy a másik fél hajóit megkaparintsák, vagy kisebb, túlterhelt hajógyárakra voltak kénytelenek hagyatkozni. A harcok mértékéből és a Birodalom egyre nagyobb fragmentációnak mértékéből adva egyik fél gyors felépülésére egyhamar nem lehetett számítani, és a flották mérete mindkét oldalon hihetetlenül aprólékosan egyenlők voltak. Ebből adódóan YU 8 végére Mon Mothma beszüntette az új köztársasági hadműveleteket, hogy újjáépítsék magukat, körülárkolva a kormányt és egységbe rendezve annak területeit. A Birodalmi Űr gazdaságilag szörnyű helyzetben volt, és ezért Mothma gazdasági stratégiával próbált lassan rendszereket nyerni maguknak. Ennek okán a Birodalom a Birodalom továbbra is tartotta területeit a Hydiai Úton túl az Új Tartományokban, míg Zsinj korábbi birodalma a Hydiai és a Perlemi Kereskedelmi Út között felosztott területek régiójává vált, amit Határmenti Régióknak neveztek. Közben az Új Köztársaság egy kiszögellést foglalt el a Celanon Nyúlvány mentén az Ord Mantell felől, ami a Zsinj utóhadjárat során lett elfoglalva, és elméletileg a galaxis nyugati részét a Perlemitől. Ugyanakkor ezen rendszereknek követeket kellett küldeniük a Coruscantra, és az Új Köztársaság fennhatósága nagyban elméleti volt a főbb kereskedelmi útvonalakon túl. Egy időre egy esetlen béke állt be.

 

Azonban YU 9-ben, nagyjából két évvel a Coruscant elfoglalása után, az Új Köztársaság jelentéseket kapott egy a birodalmi flottát irányító főadmirálisról. Ez a férfi Mitth'raw'nuruodo volt, egy chiss, akit Thrawn magnéven jobban ismertek. Visszatérve az Ismeretlen Régiókból, Thrawn átvette az irányítást a Galaktikus Birodalom felett és új hadjáratot indított az Új Köztársaság ellen.

 

Thrawn a Chimaera csillagrombolón rendezkedett be és a népszerű, tisztelt Gilad Pellaeon kapitányt tette parancsnokhelyettesévé. Thrawn elnyerte a moffok tiszteletét a kalózbázisok eltörlésével a birodalmi területeken belül, és az olyan hadurak, mint Ardus Kaine és Delak Krennel egy ideiglenes katonai szövetségre adták a fejüket. Ars Dangor orindai Uralkodótanácsa adományozta neki a főparancsnoki pozíciót, de valójában a Tanács és a moffok katonai erejüket az egymás és az Új Köztársaság iránti félelemből halmozták fel. A Thrawn számára igazán rendelkezésre álló erő csupán tucatnyi csillagrombolóból és támogató erőiből, amik a Halálosztag maradékát tette ki az endori vereség után, amiből csak hat - a Chimaera, a Judicator, a Death's Head, a Stormhawk, a Nemesis és az Inexorable - esküdt teljes hűséget. Thrawn két flottára osztotta a két flottát: egy hat lojalista csillagrombolóból álló flottát a Chimaera vezetésével személyes irányítása alatt, valamint egy szintúgy hat hajóból álló második erőt, amit Dorja kapitány vezetett a Relentless fedélzetén. Thrawn ráadásul újra szolgálatba állította a noghrikat, hogy a Birodalmat szolgálják, testőröknek és kommandósoknak használva őket. 

A hadjárat


Előzetes szakaszok

 

Thrawn YasalamirThrawn stratégiáját az összefonódó részletek sorozataként tekintette, amiről így nyilatkozott: „Csak egyetlen játék ér meg ennyi fáradtságot. S ez nem más, mint a lázadás teljes, visszafordíthatatlan, végső megsemmisítése”. Ezen időszak alatt, Thrawn személyes csillagrombolóit használta fel, hogy finoman próbára tegye az Új Köztársaság véderejét olyan határvilágokon, mint a Draukyze- és a Saarn-rendszer. Thrawn tervének kezdeti fázisában arra irányult, hogy csillapítsa a korlátozott katonai erejének problémáját. Azt remélte, hogy elsajátíthat annyi zászlóshajót, amennyit csak tud, ami azt jelentette, hogy új köztársasági hadihajókat lop el vakondbányászokat használva, valamint hogy megtalálja és megszerzi az elveszett Katana-flottát és klónokból álló hadsereget állít fel, hogy személyzettel lássa el a flottáját. Hogy megalkossa a klónokat, Thrawn felkutatta Palpatine titkos, a Spaarti-tartályokból álló tartalékát, amikkel azt tervezte, hogy gyorsított iramot alkalmazva a betöltendő helyeket hűséges legénységgel, katonával és pilótával töltse meg. Ugyanakkor, hogy a felgyorsított iramnak köszönhetően ne legyenek őrült, instabil klónok, Thrawn kitervelte, hogy ysalamiriket használ fel, olyan lényeket, akik képesek Erő-blokkoló övezetet kialakítani. Thrawn akkor szerzett tudomást ezekről a lényekről, amikor az idejét az Ismeretlen Szektorokban töltötte és feljegyezte, hogy a Myrkr-t a Jedi-lovagok elkerülték a Galaktikus Köztársaság utolsó 300 évében. Az ysalamirik szintén döntő fontosságúak voltak Thrawn tervében, hogy lépésre fogja Joruus C’baoth-t, az őrül Sötét Jedi-klónt, aki Palpatine titkos raktárait őrizte (bár Thrawn először egy másik Őrzőre számított). Miközben a Spaarti-tartályok elfogadható katonákat nyújtottak Thrawn számára, elegendő tiszt hiányában szenvedett, hogy irányítsa a flottáját és eldöntötte, hogy C’baoth össze tudná hangolni a birodalmi erőket, ahogy Nial Declann tette azt az Endornál. (Ugyanakkor Thrawn hitte, hogy maga a Császár volt az, aki csatameditációt alkalmazott.)

 

Hogy felderítse zsákmányai helyzeteit, Thrawn átfogó megszállást indított az Obroa-skai archívumai ellen. A megszállás Thrawn számára bőséges naprakész információkat nyújtott – Thrawn leghalálosabb fegyverét – az Új Köztársaságról és a szövetségeseiről és nagyban a galaxis állapotáról. A végső megszállás után, ami olyan információt nyújtott Thrawn-nak, amit kívánt, egy előre törekvő összetűzés az Új Köztársasággal szemben lehetővé tette Thrawn számára, hogy először kihasználja és tükrözze a taktikai zsenialitását azzal, hogy felismeri az ellenség parancsnokának a faji hovatartozását - ami elomi volt. Egy Marg Sabl hadicsellel kezdte meg a támadást, amivel az elomi nem tudott mit kezdeni, és Thrawn számszerűen gyengébb erőivel leckéztette meg őket.

 

Az Obroa-skain szerzett részleges adatállományból Thrawn képes volt megtalálni a Waylandet, a Tantiss-hegy fekvését, Palpatine titkos raktárát. A Chimaera először a Myrkr-re merészkedett, ahol Thrawn találkozott Talon Karrdéval, akit meggyőzött arról, hogy semlegességének előnyei ellenére segítse a birodalmi parancsnokot. Miután összegyűjtött kellő mennyiségű ysalamirit, Pellaeon és Thrawn a Waylandre utazott. Az ysalamirik által védelmezett Thrawn meggyőzte C’baoth-t, hogy segítse a hadjáratát Luke Skywalkerért, Leia Organa Solóért és a még meg nem született ikreiért cserébe. C’baoth annak a csábító ajánlatára válaszolva, hogy egy fiatal Jedi elméjét átformálhassa, a közreműködését ígérte és megengedte Thrawn-nak a hozzáférést a Tantiss-hegy csodáiba, köztük a Spaart-tartályokhoz és egy álcázó pajzsnak a vázlatához.

 

Korai összecsapások

 

HttEA Tantiss-hegyet ellepették az ysalamirikkel és olyan kivételes harcosok, mint Maximilian Veers és Soontil Fel sablonjait felhasználva a Spaarti-tartályok elkezdték klónok ezreinek az előállítását, aminek következtében Thrawn valóban megkezdhette hadjáratát. Thrawn a régi hontalan taktikának vette hasznát: a mobilitással olyan helyekre csapott, ahol az Új Köztársaság nem volt jelen, azon választás elé kényszerítve őket, hogy vagy túlfeszítsék erőiket annak érdekében, hogy mindent megvédjenek, vagy összpontosítsák erőiket egy maroknyi fontos bolygó védelme érdekében, és így másutt vesztve el területeket .  Mivel a Belső Gyűrűt felszabadították a birodalmiaktól, Thrawn óvatosan irányította a támadásait számos Belső és Külső Maghoz tartozó világokra. Színlelt támadást indított a Bpfassh-on, hogy új köztársasági erőket vonjon el más rendszerekből, majd megtámadta Lando Calrissian Nomádvárosát a Nkllonon, ötvenegy vakondbányászt orozva el. A Noghri Halálkommandó a Bimmisaarira és a Kashyyykra férkőztek be, hogy megpróbálják elfogni Leia Organa Solót.

A cseltámadások a Bpfassh-on lehetővé tették, hogy Thrawn könnyedén elérje a hajógyárat a Sluis Vanon. Egy álcázott a Nomádvárosból ellopott vakondbányászokat szállította, és TIE-vadászok kísérték el a rendszerbe, amiket felhasználva át akarta fúrni hajók páncélját, majd átszálló csapatokat akart átszállíttatni az új köztársasági csillaghajók fedélzetére. Thrawn el akarta lopni a majdnem száz csillaghajót, de megakadályozták, amikor Lando Calrissian a parancskódokat alkalmazva aktiválta a vakondbányászok plazmavágóit, lehetetlenné téve, hogy Thrawn megszerezze a csillaghajókat.  Bár Thrawn nem érte el célját, a hajókat az Új Köztársaság sem tudta használni.

 

Thrawn szerencséjére a veresége a Sluis Vannál egybeesett Ackbar admirális letartóztatásával,  aki a aki valószínűleg a legnagyobb kihívást jelentette a számára. Az Új Köztársaság tudta nélkül Thrawn felhasználta a Delta Forrást, egy Klónháborúk-kori hangfigyelő rendszert, amit a Birodalmi Palota Nagy Folyosóján lévő ch'hala fákba ültettek. Az Új Köztársaság kormánya nem ismerte a szivárogtatások forrását, ezért úgy hitték, áruló van köztük, és Ackbart Borsk Fey'lya parancsára letartóztatták, miután Thrawn olyan információt csepegtetett, amivel ő árulással bélyegezhető meg.

 

A Sluis Van-i fiaskó dacára Thrawn hadjárata nem állt le, csupán egy kicsit megkésett. Ez idő alatt Thrawn gerillatámadásait zúdította a köztársasági világra, míg ő tovább erősödött, károkat okozva a Taanabon és egy konvojban a Sarka közelében. Az erőbedobásait nem csak arra összpontosította, hogy köztársasági konvojokat pusztítson el, hanem meggyengítette a védelmüket, arra kényszerítve az Új Köztársaságot, hogy több járművet, konvojt vonultassanak hadba, vagy egész régiókat hagyjanak fel teljesen – napról napra tovább gyengítve őket. Thrawn a klón személyzete számára új hajóforrást keresett, a Katana-flottát, egy a Klónháborúk előtti időből származó, 200 Dreadnaught-osztályú nehézcirkálóból álló erőt, aminek nyoma veszett, miután egy Kaptárvírus miatt a legénység megőrült. Thrawn elrabolta Hoffner kapitányt a Pantolominnál, aki évekkel korábban bukkant rá a "Sötét Erőre", és korábbi navigátorát, Talon Karrdét a flotta megtalálása érdekében. Az Új Köztársaság próbálta megakadályozni Thrawn tervét, de a Katana-flottáért vívott csatában Thrawn megszökött a flotta 178 Dreadnaught-osztályú hajójával, ezzel korábban kezdheti meg hadjáratát, mint azt valaha is képzelte. Fejlődő klón seregével és az új álcázó berendezésével, valamint a "Sötét Erővel" Thrawn a Birodalom felé billentette a mérleg nyelvét és megrészegült attól, hogy elsöpörheti az összes ellenállót.

 

Főbb offenzívák 

Stratégia és pszichológia, kapitány.
- Thrawn főadmirális. 

BattleOfUkio Az új birodalmi flották a Koréliai Út mentén lévő néhány szektornál kavarták fel az állóvizet. Az, hogy Thrawn megkaparintott a Katana csatahajókat, azt jelentette, hogy a flottája egyszerre több mint húsz új köztársasági rendszert volt képes azonnal támadás alá vonni. Thrawn cselsorozatokat alkalmazott az Andónál, a Filve-nél és a Crondre-nál, ezzel támadásra kényszerítve az Ord Pardronnál lévő új köztársasági flottát. Thrawn ezek után megsemmisítette az Ord Pardron védtelen katonai bázisát, ezzel elfoglalhatta a jelentős gazdasági világnak minősülő Ukiót.

 

Ahogy a Köztársaság megszédült ettől az offenzívától, Thrawn több erőt vezényelt más frontokra, ostrom alá véve a Qat Chrystacot és a Ketarist, lekötve az Új Köztársaság forrásait. Elkötelezte magát a Wistril elfoglalása mellett, tucatnyinál több új köztársasági szektort bénítva meg, és tovább növelte a birodalmi terület méretét azzal, hogy elfoglalta többek között az Ord Mantell és a Generis bolygókat, eltörölve a Celanon Nyúlvány kiszögellést. A főadmirális ismét megtámadta a Nkllont, ezzel négy hónapra elegendő stratégiai erőforrást szerezve meg az offenzívája folytatásához.

 

Az új köztársasági flottákat leverték a különböző szektorokban, ahogy Thrawn nagy Dreadnaught flottája számbeli fölényt kölcsönzött neki minden elszeparálódott területen, legyen az szektor vagy bolygó. Az Ord Mantellről indulva egy cselt alkalmazott a Mrisst bolygón, hogy elcsalja a Coruscanti Szektorflottát a főbolygótól, és ezzel megfélemlítő támadást indítson maga a Coruscant ellen. Garm Bel Iblis parancsnokolta a coruscanti védelmet, és úgy hitte, hogy Thrawn-t abba a helyzetbe kényszerítette, hogy vagy elkötelezi magát az offenzívához és súlyos károkat fog szenvedni, vagy pedig visszavonul. Demonstrálva a taktikai zsenialitását, Thrawn inkább kéttucatnyi álcázott aszteroidát telepített ki. Ezek az aszteroidák blokád alá vonták a bolygót és hamisan jelezték, hogy több mint 300 aszteroida létezik, ezzel Thrawn hatásosan kiütötte a Coruscantot a háborúból anélkül, hogy erősen bevetett volna bármely hadianyagot.

 

Az Új Köztársaság engedte tombolni Thrawn-t, ahogy elhamarkodottan állítottak össze egy ellenoffenzívát a Bilbringin. Rendszerek százai kiáltották ki semlegességüket, vagy tértek vissza a Birodalomhoz, mivel az Új Köztársaság veresége elkerülhetetlennek látszott. Thrawn pár hónapnyi idő alatt meghódította a galaxis negyedét, és az Új Tartományoknál lévő birodalmi erők várták a parancsot a Magvilágok megtámadására, amihez a magvilági hadurak és erődvilágok is asszisztáltak. A hadjárat teljesen megfordította a Galaktikus Polgárháború stratégiai látképét, az Új Köztársaság kénytelen volt az erődvilágok stratégiáját alkalmazni és gyorsreagálású flottákat vetettek be a Coruscant, a Bothawui, a Kashyyyk és a Mon Calamari védelme érdekében.

 

A már azóta kiengedett Ackbar admirális kristálygravitációs mezőcsapdákat akart eltulajdonítani a Bilbringi Hajógyártól, mivel ez volt az egyetlen olyan típusú érzékelő, ami álcázott objektumokat tudott kimutatni, és így a Coruscant ostromát is meg tudnák szüntetni. Azt is remélte, hogy elfoglalhatják a hajógyárat és ezzel cáfolhatják azt a képet, hogy Thrawn minden támadásnál tévedhetetlen, és az Új Köztársaság összekapart egy flottát a galaxis minden részéről, magánhajókat bevonva és hadosztályokat átcsoportosítva, hogy meglegyen a kellő hajólétszám. Ackbar cselt vetett be a Tangrene-nél és azzal a hittel csaptak le a Bilbringire, hogy ez lehet a "második Endorjuk" és legyőzhetik a Birodalmat. Ehelyett Thrawn csapdát állított és egy pusztító csatában csapott le a bekerített új köztársasági flottára, hogy megbénítsa az Új Köztársaságot.

 

Birodalmi cselszövések

 

Miközben Thrawn arra irányult, hogy taktikai és stratégiai fölényt szerezzen kisebb erőkkel, az armadája nem a teljes maradvány birodalmi haderőt jelentette. A klónozott Palpatine császár, aki már az erejét a Byssen gyűjtögette, arra utasította a birodalmi erők jelentős részét, hogy Thrawn parancsainak figyelmen kívül hagyásával térjenek vissza a Mélymagba. Tisztázatlan, hogy Palpatine csak a figyelmet akarta-e elterelni Thrawnnal, mialatt ő folyamatosan építette erejét, vagy a hosszú, test nélküli állapota befolyásolta az elméjét, hogy Thrawn inkább egy nagyobb fenyegetés, mint egy hűséges tiszt.

 

O'Pali YU 55-ben megjelent Mitth'raw'nuruodo átgondolva: Egy patrióta nézőpontja című írásában úgy vélekedik, hogy Palpatine azért hívta vissza Thrawnt az Ismeretlen Régiókból, hogy helyreállítsa és felkészítse a Birodalmat a küszöbön lévő Yuuzhan Vong-invázió visszaverésére. Idézte Thrawn és Palpatine eszmecseréjét a vongokról (akiket akkor csak "Kívülálók" néven ismertek) az első találkozásuk idején, amikor a Kirajzás Projekt eseményei zajlottak YE 27-ben, és úgy vélte, hogy Thrawn az Új Köztársaságot egy hatástalan, korrupt kormánynak tekintette, amit egy rendezett, militarizált nagyhatalomnak kellene leváltani, hogy kivédjék a vongok támadását. Megjegyezendő, hogy O'Pali beállítottsága kimondottan partizán, birodalompárti és revizionista volt.

 

A Bilbringi-i csata és a vereség

 

A teljes győzelem előestjén, gyakorlatilag az egész Új Köztársasággal a markában, Thrawnt számos tényező betetőzésével győzték le, amik még az ő zsenialitásának is túl sokan voltak, hogy kézben tartsa.

 

A Honoghr bolygón Leia hercegnő leleplezte, hogy Thrawn hogyan károsítja folyamatosan a noghrik szülőbolygóját ahelyett hogy gyógyította volna, és ők titokban ellene fordultak, szabotálva az erőfeszítéseit. A Bilbringi-i csata alatt Thrawn testőre erre rájött és megölte a főadmirálist. A Csempészek Szövetsége a Zsivány Osztaggal karöltve áttörték a hajógyárat, és 2 új köztársasági támadó fregatt bemasírozott a kikötőkbe.  Thrawn pont ebben a pillanatban halt meg, és ez arra kényszerítette Gilad Pellaeon kapitányt, hogy vegye át a parancsnokságot és vonuljanak vissza, mert nem tudja megfordítani a csatát.

 

A Waylanden Leia hercegnő, Han Solo, Talon Karrde, Luke Skywalker, Lando Calrissian és Mara Jade szembe kerültek a szenilis Joruus C'boath Jedi-mesterrel, majd megölték őt és elpusztították a klónozó felszereléseket, lerombolva a Birodalom utánpótlását. A Garos IV-en a Heten a Garosi Egyesítésért ellenállási mozgalom végül visszaszerezte a világukat, elvéve az álcázó berendezés technológiához szükséges hibridium forrást, úgy fosztva meg a Birodalmat ettől az előnytől, ahogyan ők szerezték meg korábban. Mindezektől függetlenül Thrawn zsenialitása nélkül az álcázó berendezést a korlátozottsága miatt a Birodalom nem fogja ismét használni.

 

Ezekkel a veszteségekkel és a Kathol-szektor elvesztésével, Thrawn új Birodalma, ami a fél galaxist uralta, teljesen irányítás nélkül maradt, az offenzíváit nem tudta tartani és az előnyei órákon belül elapadtak. Thrawn nélkül a Birodalom összeomlott, ami a Császár klónjának erőfeszítéseinek is köszönhető volt, aki erői újraegyesítésén dolgozott. 

Utóhatás


Senkit sem szükséges arra emlékeztetnem, hogy az elmúlt pár hét alatt a Birodalom megmaradt része elleni háborúink az egykori tisztogató hadműveletből a túlélésünkért folytatott harccá vált.
- Ackbar admirális. 

Bilbringi A Bilbringi-i csata jelentette a Thrawn hadjárat befejezését. Ahogy az elesett vezér erői visszavonultak, az Új Köztársaság megengedett magának egy rövid eligazítást, még mielőtt a feltámasztott Császár felbukkant volna és elindított volna egy közel végzetes ostromot. Gial Ackbar admirális az Új Köztársaság katonai veszteségei elemzésének az idézése:

 

„Az Új Köztársaság tekintélyes veszteségeket szenvedett el a Thrawn-hadjáratban: Erőink 10 százaléka elesett, 30 százaléka megsebesült – de ezek csak becslések. Azokon a világokon, amin Thrawn rajtaütött, a pusztítások jelentősek voltak.”

 

Különösen ez azt jelentette, hogy az Új Köztársaság, ami területének harmadát vesztette el Thrawn javára, elvesztette az erői 40 százalékát – több területnél gyengült meg az irányítása, mint amennyi valójában elveszett.

 

Figyelemre méltó, hogy a hadjárat jobban megsebezte az Új Köztársaság politikai egységét, ami Borsk Fey'lya politikai pályafutásának kedvezett, bár Fey'lya intézkedései a hadjárat idején majdnem tönkretették saját politikai karrierét. A Középső Gyűrű zokon vette, hogy az Új Köztársaság képtelen volt megvédeni őket Thrawn akciói során, és az új köztársasági erők harcban találták magukat egy politikai mocsárban, miután a Coruscant a Birodalom kezébe került, ami egyre a Perem felé kényszerítette őket.

 

A jó oldalát nézve, a hadjárat által megalakult a Csempészek Szövetsége, visszatért Garm Bel Iblis, felfejlődött az Új Köztársaság katonaságának szervezete és mérete, felszabadultak a Wayland lakói és a noghrik, és Luke Skywalkerben feltámadt a vágy annak érdekében, hogy más Erő-használókat kutasson fel, ami végül is ahhoz vezetett, hogy megalkotta a Jedi Praxeumát. A hadjárat után Ackbar új köztársasági flottákat irányított vissza a Peremvidékre, megsemmisítve Delak Krennel Ciutric Hegemóniáját. Azonban így a Magvilágok védelme lazább lett és sebezhetőbb, ki lett téve az új birodalmi offenzívának, ami a Mélymagból irányult Palpatine parancsára.

 

Birodalmi szemszögből a Thrawn-hadjárat inkább az Új Rendre nézve volt veszteséges, mint nem. Thrawn halálának következtében azok a különböző erők, amiket egyesített, Birodalmi Polgárháborúba züllöttek, miután együtt és egységesen irányultak a Coruscant visszafoglalásáért. A Birodalmon belüliek kritizálták Thrawn hadjáratát, hogy bár a területek visszaszerzésre koncentrált, de nem gondolt a bolygók és csillagrendszerek megtartásának módszerére. Ugyanakkor tisztázatlan, hogy ha ezek az események Palpatine tervének részei voltak-e a visszatéréséhez, vagy Thrawn-nak volt-e tudható be valójában a terv, amit képtelen volt kivitelezni a halála előtt.

 

Gilad Pellaeon szerepe, mint Thrawn másodtisztje, tovább javította profilját a Galaktikus Birodalmon belül, és ő is olyan szerepre vágyott a Palpatine császár halála utáni években, mint az olyan hadurak, mint Treuten Teradoc és Natasi Daala. A visszavonulásával saját jogán főparancsnokká vált YU 19-ben. 

Csaták


S ArmadaThrawn konföderációjának kialakulása:

 

Thrawn korai támadásai:

Thrawn főbb hadjáratai:

Megjelenések


 • A Tatuin szelleme
 • A Birodalom örökösei (Első megjelenés)
 • Sötét erők ébredése
 • Az utolsó parancs
 • X-Wing: Isard's Revenge
 • Sötét Birodalom (Csak megemlítve)
 • Hazugságok pajzsa (Csak megemlítve)
 • A múlt kísértete (Csak megemlítve)
 • A jövő látomása (Csak megemlítve)
 • The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (Csak megemlítve)
 • The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant (Csak indirekt megemlítés)
 • Dark Nest I: The Joiner King (Csak indirekt megemlítés) 

Források


 • Heir to the Empire Sourcebook
 • Star Wars: A szerepjáték (Második kiadás)
 • Dark Force Rising Sourcebook
 • The Last Command Sourcebook
 • The Jedi Academy Sourcebook
 • The Thrawn Trilogy Sourcebook
 • Dark Empire Sourcebook
 • The Essential Chronology
 • The New Essential Chronology
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 13
 • The Essential Atlas
 • The Essential Guide to Warfare
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars Blog "The Imperial Warlords: Despoilers of an Empire, Part 1," The Official Star Wars Blog (link)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000