darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Terry Brooks

Terence Dean "Terry" Brooks (született 1944. január 8-án) egy fantasy fiction író és a Star Wars: I. rész: Baljós árnyak regényváltozatának szerzője. Főleg fantasy eposzokat ír, és a Baljós árnyakén kívül még egy filmes regényváltozatot írt. Már 22 New York Times bestsellert alkotott az írói karrierje alatt, és a második legjobb eladással rendelkező élő fantasy írónak tekintik J.K. Rowling mögött. 

Életrajz


Brooks a vidéki középnyugati Sterling városban, Illinois államban született és élete nagy részét itt töltötte. A Hamiltoni Főiskola végzett hallgatója lett, angol irodalomban szerzett bölcsészdiplomát 1966-ban, később jogász doktori címet a Washington and Lee Egyetemen. Gyakorló ügyvéd volt főállású íróvá válása előtt, és jelenleg a washingtoni Seattle-ben lakik feleségével, Judine-nal.

 

Brooks a főiskola óta író, főleg a science fiction, a western, a fiktív és a prózairodalom műfajaiban alkot. Egy napon, a korai főiskolai élete alatt megkapta A gyűrűk ura egyik kópiáját J.R.R. Tolkientől, és ez ihlette a műfajban alkotáshoz. Míg Tolkien inspirálta a műfajt, Brooks azt mondta a Charlotte Literary Festival (Sarolta Irodalmi Fesztivál) rendezvényen, hogy William Faulkner munkái is hatással voltak íróstílusára. Ezzel az ihlettel utána 1977-ben debütált az első regényével Shannara - A kard címmel. Ez a könyv lett a legelső fantasy könyv, ami megjelent a New York Times bestseller listáján, és 5 hónapig tartotta is ezt.

 

Miután befejezte a két "folytatást" a Shannara - A kard regényhez, Brooks ahhoz a sorozathoz fordult, ami később a Landover-sorozatként lett híres. Ezen regények befejezése után Brooks egy 4 könyvből álló szériához fogott, aminek a címe a Shannara öröksége volt. A következő 14 évre több Landover-könyvet írt, majd a The Word and Void trilógiának esett neki. A Shannara-sorozatot folytatván Brooks megírta az előzményt a Shannara - A kardhoz, minek címe Shannara - Az első király lett. Utána két sorozatot írt, címük a The Voyage of the Jerle Shannara és a High Druid of Shannara volt és nem rég befejezett egy harmadikat Genesis of Shannara címmel. A sorozat második könyve, a The Elves of Cintra 2007. augusztus 28-án jött ki, és az utolsó, a The Gypsy Morph 2008 augusztusában. 

Star Wars bibliográfia


  • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak regényváltozat (1999)

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000