darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Terentatek (Legendák)

Tarentatek_GA.jpg
Terentatek
Biológiai osztályozás
Megjelölés: Nem értelmes
Rassz(ok): Terentatek Marcangoló
Fizikai tulajdonságok
Átlagos magasság: 3,2 méter
Szociokulturális jellemzők
Származási hely:

Legendák

A terentatek egy ragadozó, és mi, Jedik vagyunk a prédája.
- Deesra Luur Jada 

A terentatek egy olyan teremtmény volt, ami Erő-érzékenyek véréből táplálkozott, és az Erő sötét oldalában gazdag barlangokat és sírokat lakta. Naga Sadow sírjánál számos terentatek védte a bejáratot. 

Biológia


A karmaik és agyaraik mérgezőek.
- Luke Skywalker 

A terentatekek hasonlítottak a rankorokra, bár kisebbek voltak (hozzávetőlegesen egynegyed akkorák voltak, mint egy teljesen kifejlődött bikarankor) és számos gerinc nyúlt ki a hátukból, valamint egy pár lebeny, vagy agyarszerű kinövés nőtt a szájukra. Hatalmas karmokkal rendelkeztek, karonként néggyel. Egy terentatek agyarai és karmai erősen mérgezőek voltak. Egy teória szerint egykor rankorok voltak, csak a Sith-ek mutációnak vetették alá őket, és mikor a sötét oldal erőtlenné vált a galaxisban, a terentatekek hibernálódtak és évekig alvó állapotba kerültek, és csak akkor tértek vissza, ha a sötét oldal ismét megerősödött. 

Alfajok


Terentatek MaulerA Hidegháború idején a terentatekek fejlődésen mentek át, és egy nagyobb példányt, talán a faj egyik változatát, Naga Sahow sírjánál lehetett megtalálni a Dashade Kamrát védve, ami a Terentatek Marcangoló néven vált ismertté. 

Történelem 


Egyesek szerint a Sith alkímia művei. Mások úgy gondolják, ők a sötét oldali energiával átitatott egyszerű rankorok. Akárhogy is, veszedelmesek és halálosak.
- Luke Skywalker 

TerenfullA leendő félelmetes terentatekek első mintapéldányát először a Tythonon látták, évszázadokkal a Köztársaság felemelkedése előtt, mikor Quan-Jang Je'daii-mester, aki robbanóanyagot érzékelő teremtményt akart előállítani a Despota Háború során, alkímia útján megalkotva a terentát. Ámbár a terentatekek idővel Erőben gazdag húsra tértek át, ezért Erő-használókat kezdtek el vadászni. Valamikor a Tython holdján, a Boganon megtelepedtek, aminek a felszínén portyáztak.

 

Az első feljegyzett szerinti találkozás egy újabb kori terentatekkel a Dromund Kaas dzsungelvilágán történ YE 4.904-ben, mikorra a terenta és a terentatek közötti kapocs már régen feledésbe merült. Mikor megritkították a bolygó egy részét a dzsungeltől és annak élővilágától, az ember Odile Vaiken megküzdött és leölt egy újkori terentateket. Egyes források szerint a terentatekek modern verziója a Korribanon fejlődött ki, ahol az Erő sötét oldalának ereje és jelenléte nagymértékben eldeformálta kinézetüket és megfertőzte elméjüket. Exar Kun Sith-nagyúr jelentésében szintén benne van, hogy Sith alkímia segítségével terentateket hozott létre. Egy terentatek bőre erősen ellenálló volt - egyes esetekben immunis - az Erő hatásaival szemben. A legveszedelmesebb Sith teremtmények voltak. A Jedikre nézve még olyan erős és veszélyes hírben álltak, hogy Jedi-gyilkosoknak is nevezték őket, és Kun a szörnyetegeket vetette be a Jedi előőrsök elpusztításához a Tatuinon, a Kashyyykon és a Tythonon.

 

A Nagy Vadászatnak nevezett esemény alkalmával számtalan Jedi utazta át a galaxist, hogy megpróbálják kiirtani a terentateket. A Jedik két- vagy háromfős csapatokra oszlottak, hogy harcra keljenek a bestiákkal, és a csoport Jedijeinek szoros Erő-kapcsolata volt köztük. Mindezt annak céljából, hogy a csoport megerősítse magát a terentatekek búvóhelyében uralkodó sötét hatások ellen, és így csupán fegyverforgatási képességeikre hagyatkozhattak a terentatekek majdnem teljes Erő-immunitása végett. Ugyanakkor egyik vadászat sem járt teljes sikerrel. Még ha látszólag a Jedik alkalmanként kiirtották a terentatekek túlnyomó részét, a sötét oldal dagadása felébresztette a terentateket a hibernációból és ismét benépesítették a galaxist. Az ilyen események voltak Revan, Malak és Palpatine császár hatalomra jutása.

 

ShaelalaststandA terentatekek a Tatuinon, a Kashyyykon, az Onderonon, a Dromund Kaason, a Tythonon és a Yavin 4-en is megtalálhatóak voltak. A Jedi Polgárháború idején Revan és társai találtak és megöltek egy terentateket a Kashyyyk Árnyékvilágában a Csillagkohó utáni kutatásuk alatt. Egy régi vuki ünnepély szertartási vadállata is voltak. Az egyik ilyenen Bacca szertartási pengéje letört a markolatáról és beágyazódott a teremtmény húsába, mikor egy önfejű vuki törzsfőnök le akarta vágni - a pengét Revan találta meg. Revan puszta kézzel megküzdött és megölt két terentateket Naga Sadow sírjában. Volt még egy terentatek a korribani Shyrak Barlangokban, Ludo Kressh templomának bejáratához közel. Teneb Kel megküzdött és leölt egy terentateket a Lenico IV bolygón YE 3.678-ban. Egy jobban kifejlődött példány is akadt Naga Sadow templománál a Hidegháború alatt, amivel a frissen szabadult Khem Val (akit ugyanebbe a sírba zártak be) és egy erős Sith akolitus végzett. 

A színfalak mögött


A BioWare a Neverwinter Nights-féle umber hulk modellt használta fel a terentatek alapjául a Star Wars: Knights of the Old Republicban.

 

A Star Wars: Assault Team játékban egy terentatek látható a Kashyyykon, ami Luke Skywalkert, Han Solót és Csubakkát követi, miután elloptak egy birodalmi titkosító modult. 

Megjelenések


 • Terentatek TOR"Shadows and Light" — Star Wars Tales 23
 • Star Wars: Knights of the Old Republic (Első megjelenés)
 • The Old Republic, A Birodalom vére 2
 • Timeline 11: Rebirth of the Sith Empire (Hologram)
 • Star Wars: The Old Republic
 • Star Wars: The Old Republic: Galactic Strongholds
 • Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan (Csak említve)
 • Darth Bane: A kettő szabálya (Csak említve)
 • A klónok háborúja: A sorsod a kezedben van: A Jedi útja (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 6. évad, 12. rész – "Végzet" (Csak említve)
 • Coruscanti éjszakák III: Az Erő mintázatai (Csak említve)
 • Fate of the Jedi: Ascension (Hologram) 

Források


 • The New Essential Chronology
 • Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption Expansion: Prima Official Game Guide
 • Jedi vs. Sith: The Essential Guide to the Force
 • Knights of the Old Republic Campaign Guide
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Jedi Academy Training Manual
 • The Essential Atlas
 • Terentatek a The Old Republic Holonet-en (link mára elavult; háttérlink)
 • The Art and Making of Star Wars: The Old Republic
 • Sithek könyve
 • Star Wars: The Old Republic Encyclopedia
 • "Destiny" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Keeping the Peace (Képen)
 • Star Wars: The Card Game – Galactic Ambitions (Kártya: Tarentatek)

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000