Star Wars VI. rész: A Jedi visszatér

f06_cover.jpg
Star Wars: Episode VI Return of the Jedi
Rendező(k): Richard Marquand
Producer(ek): Howard G. Kazanjian, George Lucas, Rick McCallum
Író(k): George Lucas (történet), Lawrence Kasdan (forgatókönyv)
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, Peter Mayhew, Kenny Baker, Frank Oz, James Earl Jones, Sebastian Shaw
Zeneszerző: John Williams
Forgalmazó: 20th Century Fox
Megjelenés: 1983. május 25.
Játékidő: 132 perc
Költségvetés: $32 500 000
Nyelv: English
Idővonal: YU 4
Fórum: [Kibeszélő...]
Előző: Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág
Következő: Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő
"Én Jedi vagyok, mint valaha apám is volt."
- Luke Skywalker.

A Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér, amit szimplán A Jedi visszatér névvel is reklámoztak, egy 1983-as film, amit Richard Marquand rendezett, valamint Lawrence Kasdan és George Lucas írt. Ez a Star Wars eredeti trilógiájának harmadik és egyben utolsó fejezete.

 

A film egy évvel (hat hónappal) azután játszódik, hogy a Birodalom elfoglalta Felhővárost, amikor Luke Skywalker és a barátai a Tatuinra utaznak, hogy kiszabadítsák Han Solo barátjukat az aljas Jabbától, a huttól. A Birodalom egy még erősebb Halálcsillaggal készül összezúzni a Lázadást, miközben a lázadó flotta egy masszív támadást indít az űrállomás ellen. Luke Skywalker szembeszáll az apjával, Darth Vaderrel, egy utolsó fokozódó küzdelemben a gonosz Uralkodó előtt.

 

A film 1983. május 25-én debütált és VHS-en és LaserDisc-en is kiadták ebben a formában kétszer is az 1980-as és az 1990-es évek alatt. A filmeket változtatásokkal együtt újra kiadták 1997-ben, és ezt a változatot később VHS-en és LaserDisc-en is kiadták. A felújított változat DVD-n érkezett meg 2004-ben, de az 1997-es verzióhoz képest további fejújítással és változtatásokkal. A film eredeti, változatlan verzióját egy új DVD csomagban adták ki 2006 szeptemberében. A filmet Blu-ray formátumban is újra kiadták 2011 szeptemberében.

Nyitószöveg


Luke Skywalker hazatért a Tatooine bolygóra, hogy megpróbálja kimenteni barátját, Han Solót Jabba, a galád gengszter karmai közül.

Luke még nem tudja, hogy a GALAKTIKUS BIRODALOM új katonai űrállomás építésébe kezdett, ami még a rettegett halálcsillagnál is hatalmasabb lesz.

Ha elkészül, legyőzhetetlen fegyver lesz a galaxis felszabadításáért küzdő Lázadók maroknyi csapata ellen...

Cselekmény


Vader látogatása a Halálcsillagon

 

MoffJerjerrodGreetsVaderA Jedi visszatér YU 4-ben kezdődik, egy évvel (hat hónappal) A Birodalom visszavág eseményei után. Darth Vader, a Sith-ek Sötét Nagyura a második, befejezetlen Halálcsillag dokkoló állomásán landol, amit a Birodalom épít, és ami sokkal erősebb az elsőnél. Tiaan Jerjerrod moff üdvözli őt, de azt követeli, hogy az gyorsítsanak az építkezésen, hogy időben befejezzék a Halálcsillagot. Jerjerrod azzal érvel, hogy több emberre van szükségük, de azon nyomban ígéri, hogy megduplázzák az erőfeszítéseiket, amikor megtudja, hogy Palpatine Császár is tisztelettét teszi majd az állomáson.

 

Megérkezés Jabba palotájába

 

Időközben Luke Skywalker és társai megérkeztek a Tatuinra, hogy megpróbálják kiszabadítani Han Solót Jabba, a hutt sivatagi palotájából.

 

Jabba S DaisElőször a droidok, R2-D2 és C-3PO érkeznek egy holografikus üzenettel Skywalkertől, amiben Jabbát kéri fel Solo kiadására, de cserébe ajándékba adja a két droidot a bűnvezérnek; Luke bizonygatja, hogy mindkettő dolgos és jól szolgálnak majd, amit Jabba csöndben el is fogad. Ugyanakkor, mikor az üzenetnek vége, bejelenti, hogy nem fog alkudozni és nem mond le "kedvenc dísztárgyáról". A két droidot aztán elküldik a körzetükbe, ahol pár új baráttal találkoznak (ez azonban pontatlan kijelentésnek bizonyul, mikor a droidok barátságtalanul ráugat a párosra, mialatt megvitatják a tennivalójukat). C-3PO lesz Jabba tolmácsa, míg R2-D2 a Khetannán fog dolgozni.

 

Aznap éjjel a Max Rebo zenekar (Sy Snootles vezetésével) szórakoztatja a hutt vendégeit. Jabbát ámulatba ejti a nyakörves rabszolgalány, Oola bájos tánca, és elkezdi rángatni a láncát és utasítja, hogy menjen hozzá közelebb a trónjához. Oola félelmében visszakozik, majd Jabba erre feldühödve megnyom egy a trónján elrejtett gombot, és ennek hatására Oola leesik egy a trónjánál lévő rejtett csapóajtón keresztül a rankor szörny vermébe, ami azonnal felfalja a lányt.

 

Han Solo kiszabadítása

 

Később Leia Organa hercegnő (a fejvadász Boushh álcája alatt) a "fogoly" Csubakkával megérkezik, hogy begyűjtse az érte járó fejpénzt, amit Jabba tűzött ki akkor, mikor Solo fejére vérdíjat tűzött. Egy kis alkudozás után (és miután Leia egy hődetonátorral fenyegeti Jabbát), Jabba elfogadja az ajánlatot és börtönbe veteti Csubakkát.

 

Aznap este Leia kiolvasztja Han Solót a karbonit-tömbből, majd leveszi előtte a maszkját és megcsókolja. Mikor a menekülésre készülnek, elkapja őket Jabba és fogdmegjei. Han könyörgését figyelmen kívül hagyva Jabba börtönbe veteti a kapitányt Csubakka mellé. Bár Lando Calrissian (aki Jabba egyik őrének ruháját vette fel) próbál kiosonni Leiával, Jabba megállítja őket és ráparancsol egy gamorri őrre, hogy vigye Leiát hozzá. Leia Jaba legújabb rabszolgalányává kényszerül, és a pódiumhoz láncolva egy trófeaként bánik vele a hutt.

 

Luke Skywalker a palotába érkezik

 

Luke The HuttKésőbb Luke is a palotához ér. Jabba és a legtöbb talpnyalója már alszik, de Bib Fortuna (aki próbálja feltartóztatni a Jedit, de az elmetrükkel üdvözölteti magát) felébreszti. A Jabba ízléséhez öltöztetett Leia csendben marad a hutt mellett annak dacára, hogy feltámad benne a remény Luke láttán. Luke követeli Jabbától, hogy engedje szabadon Hant és a barátait, de Jabba elutasítja az ifjú Jedi követeléseit. Luke az Erővel magához vonz egy közeli sugárvetőt, hogy azzal lője le Jabbát, de a hutt aktiválja a csapóajtót, hogy védje magát, és a Jedi és egy szerencsétlen őr a rankor vermébe zuhan.

 

Egy nagy harc után a rankorral (ami elfogyasztja a lezuhant őrt), Luke végül végez a szörnyeteggel úgy, hogy az egyik kaput ráengedi, a kapu alján elhelyezkedő tüskék átlyukasztják a nyakát. Ezek után ismét elfogják és felvonszolják Jabba szolgálói. Jabba haragjában addig fojtogatja Leiát, míg hasra nem esik, majd utasítja az őröknek, hogy vigyék a színe elé. Luke-ot, Hant és Csubakkát Jabba elé viszik, megnyugodnak, hogy senkinek nem esett bántódása, közben Leia Jabbával küszködik, hogy felülhessen.

 

C-3PO tolmácsolásával Jabba elrendeli, hogy Luke-ot és barátait vigyék a Homok-tengerre kivégzésre (amire csak ezer éve volt példa) az emberevő Sarlacc által a Nagy Karkuni Veremnél. Luke figyelmezteti Jabbát, hogy hibát követ el, amire a hutt csak nevetni tud elképedésében.

 

Összetűzés a Carkooni Nagy Veremnél

 

Útközben R2-D2-nak italokat kell felszolgálnia Jabba vendégeinek és a Max Rebo zenekar kísér zenével a háttérben. Jabba a trónjára engedi Leiát, hogy lássa a barátait az ablakból; egy idő után ránt egyet a láncon, játékosan utasítva a nőt, hogy csatlakozzon hozzá. Leia hátrapillant a huttra, de mire a lánc veszít szorításából, visszamegy az ablakhoz és Jabba erre kuncog egyet. Bib Fortuna is tanúja lesz ennek és a hutt mellé megy.

 

Odakint Luke-ot és társait (valamint a még mindig álruhás Landót) a Carkooni Veremhez viszik a vitorlás bárkát kísérő egyik földi szkiffen. Han, aki még mindig csak félig lát jól a fagyasztás mellékhatásaként, biztos a halálukban, és Luke próbálja meggyőzni, hogy végül megmenekülnek, de Han nem könnyen hiszi ezt el. A vitorlás bárkán C-3PO szó szerint nekiront R2-D2-t és leveri a kis droid italos tálcáját. C-3PO a barátaik közelgő haláláról sopánkodik, de R2-D2 valamiféle magabiztosságot sugall, mondván, hogy C-3PO-nak nem kellene aggódni a dolgok iránt, aminek C-3PO egyáltalán nem látja értelmét.

 

Leiakini HdMikor a járművek végre elérik a vermet, Jabba C-3PO-val kihirdeti a csapat halálát, viszont most még meghallgatja a könyörgésüket. Han Jabbához intézve elmondja, hogy nem fog gyönyörködi a halálukban, vagy a könyörgésükben, amin a hutt nagyot szórakozik, és Luke egy utolsó lehetőséget ajánl Jabbának, hogy engedje el őt és barátait, különben meghal. Jabba és a vendégei kiröhögik ezt az utolsó fenyegetést és elrendeli a kivégzést. Luke-ot letaszigálják egy deszka széléről a Sarlacc torka felé, de az Erővel felszaltózik a levegőbe és a szkiffre érkezik. Közben R2-D2 kilövi Luke frissen épített fénykardját az egyik rejtett paneljéből, majd Luke elkapja és elkezdi lekaszabolni fogva tartóikat. Ahogy Jabba idegesen utasítgatja serény őrségét és talpnyalóit a közbelépésre, C-3PO-t felborítják. Leia körbenéz, készen kitörni alázatosságából, hogy a hutt ellen használja ki ezt az előnyt.

 

Boba Fett a háti rakétájával elrepül a bárkáról és a szkiffre érkezik, miközben Luke próbálja kiszabadítani Hant és Csubakkát. Luke a fénykardjával kettévágja Fett sugárvetőjét, és Csubakka a padlóra löki a fejvadászt. Luke utána a másik szkiffre ugrik és levágja az ottani őröket.

 

Egy őrrel való viaskodás közben Lando véletlenül leesik a szkiffről, és bár sikerül megkapaszkodnia egy vezetékben, a Sarlacc egyik csápja elkezdi lefelé húzni, és Hannak és Csubakkának óvatosan kell kiszabadítania őt. Han véletlenül aktiválja Fett háti rakétáját, mikor körbefordul és egy fejsze végével belévág egyet. Fett ennek hatására irányíthatatlanul lerepül a szkiffről, nekiszáll a bárka vázának, majd a Sarlacc nyitott szájába sodródik, amitől a teremtmény böffent egyet.

 

JabbachokeA vitorlás bárka fedélzetén Leia szétzúzza a bárka belső világításának kapcsolóit, sötétségbe borítva a vitorlást, és a láncával addig kezdi el fojtani Jabbát, amíg a hutt bele nem hal, majd leugrik a trónemelvényről, R2-D2-vel elszakíttatja a láncát, majd a vitorlás bárka kinti legfelső szintjéhez vezető lépcső felé siet. Közben Bujaféreg megtámadja az elesett C-3PO-t, és R2-D2 ugyanazzal az eszközzel, amivel kiszabadította Leiát, elüldözi a gyíkmajmot. Kintre érve a droidok leugornak a vitorlás bárkáról és a tatuini homokba pottyannak.

 

Luke és Leia legyőzik a bárkán lévő maradék őrt, majd Luke utasítja Leiát, hogy az ágyúkat irányítsa a jármű szíve felé. Egy kábelen készülnek áthintázni egy kábellel, és Luke beindítja az ágyúkat, amik elkezdik darabokra lőni a bárkát. Átlendülnek a szkiffre Hanhoz, Landóhoz és Csubakkához, majd mágnessel felveszik a két droidot a homokból. Épp akkor indulnak, mikor a vitorlás bárka felrobban.

 

Később a csapat összes tagja (Luke-ot és R2-D2-t kivéve) elhagyja a Tatuint a Sullust mellett lévő találkozási pont felé (amit A Birodalom visszavágban említettek) , ahol a Lázadók Szövetsége gyülekezik, miközben Luke és R2-D2 (az X-szárnyúikban) a Dagobah felé tartanak, hogy egy korábban megtett ígéretet teljesítsenek Yodának.

 

Az Uralkodó megérkezik

 

A Halálcsillagra megérkezik Palpatine császár és megdicséri Vader nagyurat a Halálcsillag építéséért tett erőfeszítéseiért. Érzi még, hogy Vader sóvárog a fia, Luke keresésének folytatásáért. Az öreg Sith-nagyúr biztosítja a tanítványát, hogy Luke fel fogja keresni Vadert, és hogy a két Sith csak ketten együtt térítheti át Luke-ot az Erő sötét oldalára, és hogy minden a tervei szerint halad.

 

Visszatérés a Dagobah-ra

 

Yoda S DeathLuke és R2-D2 megérkeznek a Dagobah-ra, ahol megtalálják a halálosan beteg Yodát. Luke visszatért, hogy befejezze Jedi-kiképzését, de Yoda kinyilvánítja, hogy nincs szükség további képzésre. Csak az marad Luke számára, hogy szembeszálljon Vaderrel. Yoda utána felfedi, hogy Vader valóban az apja. A 900 éves Jedi-mester utolsó bölcseletet ad a fiatal Jedinek, mielőtt meghal (és eltűnik úgy, ahogyan azt Ben Kenobi tette az Egy új reményben, ezáltal eggyé válva az Erővel).

 

Ahogy Luke eléri az X-szárnyúját, Obi-Wan szelleme tudatosítja, hogy Vader valaha Anakin Skywalker volt, egy egykori Jedi-lovag, aki átállt az Erő sötét oldalára. Kenobi felfedi még, hogy Luke-nak van egy ikertestvére, akit elrejtettek Luke elől a születése után, hogy megvédjék a Császártól. Luke érzi, hogy a testvére valójában Leia hercegnő. Kenobi figyelmezteti Luke-ot, hogy temesse el az érzéseit, mivel azok „az Uralkodó hasznára válhatnak”.

 

A küldetés megkezdődik

 

Home One EndorA Sullust melletti találkozási pontnál a Lázadók Szövetsége tart összejövetelt, hogy felfedjék terveiket a Halálcsillag megtámadásához. A tervek részeként Luke-nak, Leiának, Solónak, Csubakkának, C-3PO-nak, R2-D2-nak és egy csapásmérő osztagnak muszáj behatolniuk a pajzsgenerátorba az Endor erdőholdján, hogy deaktiválják a pajzsot, hogy a lázadó flotta megtámadhassa a Halálcsillagot. Ugyanakkor Vader tud erről, mivel megérezte, hogy a fia a csapattal van és hagyja, hogy a bolygón földet érjenek. Luke is érzi az apját és kezdi azt hinni, hogy a jövetelével veszélyezteti a küldetést.

 

A csapásmérő csapat földet ér az Endoron, de a birodalmi felderítő katonák szinte azonnal felfedezik őket. Egy siklórobogós üldözés veszi kezdetét, de Leiát lerántják a robogóról és eszméletlen állapotban ér földet. Luke és Han felfedezik Leia sisakját, utána ők Csubakkával és a droidokkal próbálják megtalálni őt. Leiát az Endor erdejének egyik lénye ébreszti, egy ewok, akit Wicket Wystri Warrick-nek hívnak. Hirtelen egy másik felderítő katona felfedezi Leiát, de Wicket eltünteti a katonát, mielőtt megmenti Leiát.

 

Időközben Luke, Han, Csubakka és a droidok egy együgyű csapdába esnek, amit az ewokok állítottak fel. R2-D2 kivágja a hálót, szabaddá eresztve őket, de az ewok törzs felfedezi C-3PO-t és istenüknek nyilvánítják őt. A droid ember és vuki barátait foglyul ejtik, és az ewokok Hant választják ki a C-3PO tiszteletére rendezett lakoma főfogásának. Majd Leia is feltűnik, utána Luke az Erőt használja, hogy lebegtesse C-3PO-t, hogy megmutassa a „nagy varázslatát”. Meggyőződve a lázadók jóakarataitól, az ewokok szabadon engedik őket és később aznap éjjel a „törzs tagjaivá” titulálják őket, ezáltal az ewokok beleegyeznek, hogy csatlakoznak a Birodalom elleni harchoz. De Luke elhatározza, hogy itt az idő az Endor elhagyására és szembeszállni Darth Vaderrel. Leia követi Luke-ot a törzsi szertartásból, mielőtt megtudja az igazságot, hogy Vader Luke apja és Leia az ő testvére. Leia teljesen szótlan és megdöbbent lesz, de Han Solo megnyugtatja.

 

Találkozás az Uralkodóval

 

Vader megérkezik a kompjában a dokkoló állomásra, és Luke, aki már megadta magát a Birodalomnak, Vaderrel beszél, hogy megpróbálja a Sith-nagyurat elvonni az Erő sötét oldalától, de eredménytelen. A Birodalom őrizetbe veszi Luke-ot, hogy elszállítsák a Halálcsillagra. Másnap a lázadók próbálják lokalizálni a pajzsgenerátort, és a lázadó flotta a Sulluston belép a hiperűrbe a végső harcra felkészülve. Luke és Vader végre megérkeznek a Halálcsillagra és az Uralkodó elé kerülnek, aki be akarja fejezni Luke kiképzését és azt véli, hogy Vader sosem fog áttérni a sötét oldalról, ahogyan Luke sem fog. Azt is felfedi, hogy az ő terve volt, hogy a lázadók megtalálják a titkos terveket és hogy megtalálják a pajzsgenerátort, tehát a Szövetség Palpatine csapdájába eshet.

 

Kitör az endori csata

 

Battle Of EndorA lázadók belépnek a pajzsgenerátor szívébe, de azonnal foglyul ejtik őket a birodalmi erők. A flotta kilép a hiberűrből az ütközethez, de felfedezik, hogy a pajzs még mindig fel van húzva. Amint a lehetőségeiket fontolgatják, a birodalmi flotta, amiről azt hitték, hogy nem lesz itt, megérkezik és egy heves csata veszi kezdetét. Hant és a csapásmérő csapatot kivezetik a bunkerből a rohamosztagosok, de a droidok és az ewokok már felkészültek a Birodalom megtámadására és egy másik nagy csata veszi kezdetét a lázadókkal és az ewokokkal az egyik oldalon, és a Birodalommal a másikon. Palpatine megmutatja a Halálcsillag teljes erejét, és az állomás, ami most már tökéletesen működik, elpusztítja az egyik szövetségi hajót. Eközben az Endoron a csata folytatódik és a veszteségek (a lázadók, az ewokok és a rohamosztagosok részéről) megemelkednek. Végül Han, Leia és Csubakka bejutást nyer a bunkerba.

 

Apa és fia párbaja

 

Return Of The Jedi 4A Halálcsillagon Luke, Palpatine felbátorításával ráront a fénykardjával, de Vader kivédi, és az apa és fia közötti párbaj kezdetét veszi. Amint Luke felkerül az emelvényre, Vader a fia felé dobja a fénykardját. Eltéveszti Luke-ot és leveri az emelvényt, Luke-kal együtt. Vader az elrejtőzött Luke után lopakodik, miközben csendesen érzékeli a fia elméjében, hogy Luke-nak van egy ikertestvére. Vader azzal fenyegeti, hogy átállítja a sötét oldalra, ha Luke nem fog átállni, de Luke erőszakosan heves V-ös Formájú vívóstílussal felel, majd a végén Luke levágja Vader jobb mechanikus kezét (ahogy Vader vágta le Luke-ét A Birodalom visszavágban). Palpatine bátorítja Luke-ot, hogy ölje meg az apját, hogy a fiatal Jedi átvehesse Vader helyét az ő oldalán. De Luke uralkodik a haragján és félredobja a fénykardját. Jedi-lovagnak mondja ki magát, ahogyan az apja, Anakin is az volt, mielőtt átállt volna a sötét oldalra és Darth Vaderré vált volna.

 

Az Uralkodó halála

 

Han, Leia és Csubakka éppen a felrobbanása előtt menekülnek ki a bunkerből, amitől megszűnt a pajzs. A Szövetség most szabadon támadhatja a félig kész Halálcsillagot. A Halálcsillagon a feldühödött Palpatine kinyilvánítja, hogy ha Luke nem fog átállni a sötét oldalra, elpusztul, és Erő-villámokat vet be a fiatal Jedi ellen. Lassan fokozza a villámok intenzitását, lassan kínozva Luke-ot. Luke apja segítségéért kiállt. De még mielőtt a Császár felkészül bevinni a gyilkos villámokat, Vadernek választania kell. Luke-ra és utána az Uralkodóra néz, vonakodva aközött, hogy mentse meg a fiát vagy szolgálja a mesterét (mint amikor Vadernek választania kellett Padmé és a Jedi Rend között A Sith-ek bosszújában).

 

Vader meghozza a döntését – nem engedheti meghalni az egyik megmaradt kapcsolatát a halott feleségével, Padmé Amidalával, ezért felemeli a levegőbe a Császárt és ledobja a Halálcsillag reaktormagjába/ reaktoraknájába. Az Uralkodó kiáltások közepette eltűnik a mélyben és meghal. Egy robbanás kíséri Palpatine halálát, a villámai beleszaladnak Vader megmaradt szerveibe, megcsapva Vader életfenntartó rendszerét és a légzőkészülékét (Vader mechanikus tüdejét), halálosan megsebesítve őt. A Millennium Falcon és a megmaradt lázadó vadászok berepülnek a Halálcsillag belsejébe és néhány vadász egyenes támadást vezet a szuper-csillagromboló ellen, ezzel okozva a birodalmi zászlóshajó pusztulását.

 

Anakin Skywalker halála 

"Nem, magammal viszlek. Nem hagylak itt, apám, megmentlek téged."
"Azt már megtetted, Luke. Igazad volt abban, amit mondtál rólam. Mondd el a testvérednek, hogy igazad volt."
-Luke és Anakin Skywalker, az Anakin halála előtti pillanatokban 

AnakinredeemedA kiürítés közepette a Halálcsillagon Luke az apja megrongálódott testét odavonszolja Vader néhai kompjának lábához. Vader megállítja Luke-ot és megkéri, hogy távolítsa el a maszkját, hogy még egyszer láthassa a fia arcát a „saját szemével.”

 

Luke leveszi a maszkot és meglátja apja, Anakin Skywalker arcát. Anakin arca sápadt fehérnek mutatkozik (mivel 23 évig nem látott természetes napfényt), és a feje is néhány begyógyult sebhellyel a 23 évvel ezelőtti, Obi-Wan Kenobival vívott párbajának következtében (ahogyan az A Sith-ek bosszújában volt látható).

 

Anakin elmondja Luke-nak, hogy a fiának igaza volt – maradt benne jó, és arra kéri, hogy ugyanezt mondja el a testvérének. Anakin Skywalker ezzel Jedi-lovagként hal meg. Luke szomorúságában lehajtja a fejét.

 

A főreaktor kiiktatása

 

A Millennium Falcon és a csapásmérő erői (az utolsó lázadó harcosokkal odabenn) elérik a Halálcsillag főreaktorát és robbanórakétákat és protontorpedókat lőnek ki arra, láncreakciót okozva. Luke az apja holttestével elmenekül a Halálcsillagról és a lángok között repül ki, és Wedge Antilles és a Millennium Falcon is így tesz, mielőtt a Halálcsillag felrobban.

 

Lentről látva a pusztulást, Han érzékeli Leia szeretetét Luke iránt. Felajánlja, hogy nem fog közéjük állni amikor Luke megérkezik, de a lány elmondja Hannak, hogy Luke a testvére. A megdöbbenés és/vagy a meglepetés pillanatában Han és Leia egy szenvedélyes csókot váltanak egymással.

 

A galaxis ünnepel 

"Szabadok vagyunk!"
-Egy ismeretlen gungan 

AnakinfuneralAznap este Luke felállít egy halotti máglyát, amiben elégeti apja holttestét, amit még mindig beburkol Darth Vader páncélja. A felemelkedő lángok és tűzijátékok közepette a lázadó vadászok az égen cikáznak, hogy megünnepeljék a lázadók egyik legnagyobb MosEisley Celebrationgyőzelmét a Galaktikus Polgárháborúban. A Bespin, a Tatuin, a Naboo és a Coruscant bolygókon is ünnepelnek. Luke újra egyesül a társaival, Hannal, Landóval, a droidokkal, Csubakkával, a túlélő lázadó flottával, az ewokokkal és a testvérével, Leiával. Luke utána elkapja Obi-Wan Kenobi, Yoda és a visszatért Anakin Skywalker szellemalakjainak látványát. Luke örül – nem csak azért, hogy most és örökké Jedivé vált, hanem hogy az apja újra az Erő világos oldalán van. Leia kézen fogja Luke-ot és visszamennek a barátaikhoz, kollégáikhoz, amint Obi-Wan, Yoda és Anakin szellemei büszkeséggel tovább nézik őket. 

Forgatás


"A Jedi forgatása alatt az Egyesült Államokban Blue Harvest néven emlegettük a filmet. A kamera csapókon, számlákon, szállodai foglalásokon, határidőnaplókon, produkciós jelentésekben, valamint a stáb sapkáin és pólóin a Blue Harvest volt olvasható. Szóval mikor valaki megkérdezte, hogy 'mit forgattok' és azt válaszoltuk, hogy a Blue Harvest-et, útjukra mentek. El tudnák képzelni, mi történt volna, ha azt mondjuk 'A Star Wars trilógia következő filmjén dolgozunk'?"
-Howard G. Kazanjian, producer 

Blue HarvestTöbb okból kifolyólag a film munkacíme a Blue Harvest nevet viselte és a "Horror Beyond Imagination" ("Elképzelhetetlen horror") nevet is hozzáadták, hogy ne keltsen semmilyen feltűnést, hogy a rajongók és a sajtó árgus szemei elől elrejtsék azt, hogy a produkciós csapat milyen filmet készít valójában. George Lucas elvágta összes megmaradt összeköttetését a Hollywood rendszertől a zaklatások elkerülése végett A Birodalom visszavág sikere után, és egy igazi független filmgyáros lett. A Lucasfilm is szakszervezeten kívüli cég lett, és George Lucas szellemi képessége tehetsége nélkül, ahogy Howard Kazanjian mondja Az álmok birodalmában, a forgatási helyszínek megszerzését nehezebbé és drágábbá tette, még az Egy új remény és A Birodalom visszavág hatalmas sikere ellenére is.

 

A címet ott használták, ahol szükségesnek hitték. A Blue Harvest csel, ami Howard Kazanjian producertől jött, nagyon mélyreható volt, a nem létező film logóját rengeteg féle terméken, köztük pólókon, sapkákon, kabátokon, gombokon, feliratokon, számlákon és irodaszeren lehetett látni. A Blue Harvest álca azonban kikacsint az igazi filmre, mivel az igazi film logója (akarva, vagy akaratlanul) a jól felismerhető Star Wars logó betűinek írásjelét alkalmazza. A trükköt főleg az arizonai Yuma-sivatagban való helyszíni felvételeknél vetették be. A felvételeket a dűnékben vették fel a Hálaadás ünnepén, ahol a jelentések szerint 35.000-nyi bogaras rajongó járta a dűnéket. Egy dróthálós kerítés felállítása, egy hatalmas biztonsági erő felvétele, és rengeteg kíváncsi sajtós kicselezése után végül hozzávetőlegesen hatvan rajongót nem sikerült átejteni, és addig nem óhajtottak távozni, amíg szert nem tehettek néhány autogramra és fényképre.

 

A film rendezője a néhai Richard Marquand volt, aki 1987-ben halt meg szívbetegségben, de a riportok alátámasztották, hogy George Lucas is erősen benne volt A Jedi visszatér leforgatásában és személyesen rendezett néhány második egységes munkát, amikor a forgatást a határidő átlépése fenyegette. Lucas bevallotta az Álmok birodalma című dokumentumfilmben, hogy gyakran kellett a csoporttal lennie Marquand látható tapasztalatlansága miatt a speciális effektekkel, de A Birodalom visszavág rendezője, Irvin Kershner kommentálta a film DVD kommentárjában, hogy Lucas, aki egy tanácsadónál több szerepe volt A Birodalom visszavágban, hasonló szerepe volt A Jedi visszatér készítésénél is. Továbbá George Lucas, Kershnerre hivatkozva, A Birodalom visszavágot Kershner filmjeként ismerte el, nem a sajátjának.

 

Néhányan megjegyezték a különbségeket Richard Marquand és Lucas rendezői stílusai között és azt mondták, hogy nem hasonlítanak. A forgatókönyvet Lawrence Kasdan és Lucas írta (David Webb Peoples közreműködésével, de ez nem szerepel a stáblistán), Lucas története alapján. Howard G. Kazanjian producerként szolgált.

 

RotjOrigAz Álmok birodalma dokumentumfilmben azt állítják, hogy George Lucas korábban akarta elnevezni a filmet A Jedi visszatér címmel, de utána A Jedi bosszújára változtatták, amikor Lawrence Kasdan azt mondta neki, hogy a „visszatér” gyenge cím. Csupán néhány héttel a film bemutatása előtt Lucas visszaváltoztatta a címet A Jedi visszatérre. Az interjúkban Lucas azt mondta, hogy a változtatás indoka az, hogy egy Jedi nem állna bosszút. Bár sokan voltak, akik azon töprengettek, hogy George Lucas egész idő alatt A Jedi visszatérrel akarta elnevezni a filmet, és a „bosszúját” csak arra használta, hogy a kereskedelmi hamisítványokat megelőzze. Azt is állították, hogy a címet azért változtatták meg, mert a Star Trek II: Khan haragja címe eredetileg a Khan bosszúja volt, és a címet amiatt változtatták meg, mert hasonló volt A Jedi bosszújához. William Shatner Star Trek Movie Memories című regényében, a rendező Nicholas Meyer azt állította, hogy nem hiszi el, hogy a 20th Century Fox megengedi a Paramount-nak, hogy a film címét A nem ismert tartományról a Khan haragjává változtatja A Jedi visszatér készítése miatt. Azonban az összes lehetséges ellentmondásokat eltörölték, amikor a Star Trek II-t újranevezték Khan haragjává és A Jedi bosszúja végleg A Jedi visszatér lett. Mindenesetre a munkacímet részben újra felhasználtak a Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszújánál.

 

A forgatás 1982. január 11-étől május 20-áig tartott a Redwood Nemzeti Park erdejében Kaliforniában, a Yuma-sivatagban Arizonában,és az Elstree Studios-nál az Egyesült Királyságban. A filmezés szüneteiben az első számú rendezőasszisztens, David Tomblin együtt dolgozott Warwick Davis-szel a Return of the Ewok című rövidfilmen, amit egyfajta promóciós anyagnak szántak. Azonban a projekt sosem készült el és elveszettnek hiszik, valamint azt, hogy az egyetlen ismert VHS-másolat Davis tulajdonában van (amit azóta a Lucasfilm digitálisan archivált).

 

Egy masszív, világméretű marketing kampány keretében a Star Wars sorozat művésze, Drew Struzan készítette el az ikonikus és jellegzetes képeket a moziplakátokhoz és más hirdetményekhez. A filmet bemutató plakátján, Luke Skywalker egy kék fénykardot tartva van ábrázolva – egy olyan fénykard szín ez, ami nem szerepel a filmben. Az új fénykardja zöld – bár az kék a film előzetesében, alátámasztva, hogy a zöldre váltás döntése a produkció kései időszakában született. Tulajdonképpen a döntés azért született, hogy Luke pengéje ellenezve legyen a Tatuin kék egével és jobban látható legyen a carkooni rajtaütés alatt.

 

Egy seregnyi jelmez probléma volt jelen a filmben, hogy az összes birodalmi szereplő, rangtól függetlenül, megegyező rangjelzéseket hordott. A produkciós stáb akkor vette észre ezt, amikor már a jelenetek felét felvették, és a hiba javítatlan maradt a film végleges verziójában.

 

A film forgatása előtt Mark Hamill azon elmélkedett, hogy Luke úgy végezhetné, hogy átáll a sötét oldalra a film közepénél egy főbb konfliktussal karöltve, amiben Luke vissza tudna térni a világos oldalra vagy sem. Egy hasonló konfliktus bontakozott ki a Sötét Birodalom (Dark Empire) képregény-sorozatban.

Bemutatás


A filmet 1983. május 25-én mutatták be, napra pontosan hat évvel az eredeti mozifilm után.


Merchandise

 

Revenge Of The Jedi PosterA Jedi visszatér regényváltozatát James Kahn írta. Míg tartalmaz sok olyan jelenetet, amit a végleges verzióból kivágtak, és mikor A Sith-ek bosszúját bemutatták, Kahn állítása, hogy Anakin Skywalker emlékszik arra, hogy a „láva felmászik a hátán”, hibásnak bizonyult. A Jedi visszatér regényváltozatában Obi-Wan Kenobi elmondja Luke Skywalkernek, hogy ő és Anakin Skywalker csatáztak és az apja „beleesett egy olvadtfém-kohóba". A regény szintén tévesen Owen Larst Obi-Wan Kenobi testvérének mutatja. Owen Lars tulajdonképpen Anakin Skywalker mostohatestvére. Ironikus módon Joel és Nash Edgerton, Owen megformálója és Ewan McGregor Obi-Wan-os kaszkadőre az előzmény trilógiában testvérek a való életben. A vívás előtt Palpatine tróntermében a Császár olvas Luke gondolataiban és felfedezi, hogy Yoda befejezte Luke felkészítését, és hogy Yoda halott. Ugyanakkor az arcán nem mutatkoznak a felismerés jelei Yoda nevét meghallva.

 

A filmet a Marvel Comics vitte képregényre. Nem úgy, mint a korábbi filmadaptációknál, ezt nem a futó Star Wars sorozat részeként jelentették meg, hanem egy saját 4 részes mini-sorozat volt. Az adaptációt Archie Goodwin szerkesztette és Al Williamson illusztrálta. (A Shin-Ichi Hiromoto által illusztrált manga adaptációt 1998-ban adták ki Japánban és 1999-ben az Egyesült Államokban.)

 

Míg az első két Star Wars filmet rádióra is adaptálták az 1980-as évek elején, 1996-ig kellett várni A Jedi visszatér rádiójáték verziójáért. Az adaptációt Brian Daley írta és a National Public Radio (Nemzeti Közszolgálati Rádió) sugárzására gyártotta le.

 

1983 novemberében a CBS leadta a film hivatalos dokumentumfilmjét a készítéséről, aminek a címe Classic Creatures: Return of the Jedi volt. Az ewokok népszerűsége miatt a főszereplésükkel készítettek két filmet 1984-ben (Harc az Endor bolygón) és 1985-ben (A bátrak karavánja) és egy animációs TV-sorozatot, amit az ABC sugárzott 1985-ben és 1986-ban.

 

Újra kiadások

 

Az eredeti trilógia másik 2 filmjével Lucas kiadta A Jedi visszatér Felújított Változatát 1997-ben, simítási változtatásokat és hozzáadásokat eszközölve, beleértve a záró jelenet zenéje egy részének visszahelyezését. A Star Wars: II. rész: A klónok támadásában és a Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszújában Anakin Skywalkert Hayden Christensen alakította. Ugyanakkor A Jedi visszatér eredeti és a Felújított Változatában egy sokkal öregebb színész, Sebastian Shaw játszotta a haldokló Anakin Skywalkert és az Erő-szellemét is. A DVD kiadásban Anakin szelleme egy fiatalemberként jelenik meg, amit Hayden Christensen játszott, és ez számít a szellem kánon változatának. Lucas elmagyarázza a DVD kommentárban, hogy Anakin megtanulta irányítani az életerejét a halál után, ahogy Obi-Wan Kenobi és Yoda tette előtte. (Ez A Sith-ek bosszújában tömören van kifejtve). Ezért ahelyett, hogy az öregebbi Darth Vader formájában jelenne meg, Anakin képes visszatérni a fiatalember alakhoz, aki egykor volt mielőtt áttért volna a sötét oldalra.

 

Az alap kritikai ellenérzések Lucas iránt a folyamatos változtatások miatt keletkeztek a Star Wars-ban. Egyrészről Luke apjának visszatérése egy öregember képében azt sugallja, hogy ez az a kép, ahogy kinézne a halála után. Más részről, az öregember vitathatóan sosem volt Anakin Skywalker az utolsó pillanataiig és Hayden Christensen víziója teljesíti be a történet körét - Darth Vader vereséget szenvedett, Anakin Skywalker megpihent. Sok rajongó azzal érvel, hogy Christensen behelyezése megszentségtelenítést jelent Shaw iránt.

2004. szeptember 21-én a 3 eredeti filmet végre kiadták DVD-n. Néhány további kisebb változtatás van a filmben – például a zenei effektektől és fejlesztésektől a film vizuális minőségéig.

 

A jelenet során, amikor az Uralkodó vereséget szenved az Endornál és a híre végigsöpör a galaxison, egy hozzáadott jelenet mutatja az ünnepléseket a nabooi Theedben. Egy gungant lehet hallani, aki azt kiáltja, hogy „Szabadok vagyunk” ("Wesa free") ebben a jelenetben. A jelenet, ami bemutatja a coruscanti ünneplő népet, a Szenátusi Épületet és a Jedi Templomot hozzáadták a háttérben.

 

A harmadik rész bemutatásával, ami bemutatja, hogy Anakin Skywalker hogyan és miért állt át az Erő sötét oldalára, George Lucas ismét változtatott A Jedi visszatéren, hogy megerősítse a kapcsolatot az eredeti trilógia és az előzmény trilógia között. Sebastian Shaw alakította Anakint a hangárdokkban és az ünneplő jelenetnél az eredeti filmben. A DVD kiadásban Shaw maradt Anakin a hangárdokk jelenetben. Ha közelről megnézzük, láthatjuk, hogy Shaw dús szemöldökét digitálisan eltávolították, ugyanakkor a végső ünneplésnél Shaw helyét Hayden Christensen veszi át. Ebben a kiadásban Anakin úgy jelenik meg, ahogyan a III. részben. Ahelyett, hogy egyszerűen újravették volna Anakin Erő-szellemét Haydennel, Hayden fejének próbafelvételét helyezték digitálisan a szerepet játszó Sebastian Shaw testére.

 

2006. szeptember 12-én a Lucasfilm kiadott és kétlemezes csomagot, ami a 2004-es Felújított Változatot és a változatlan eredeti mozis verziót tartalmazta. Ez a kiadás 2006. december 31-én fejeződött be.

 

A filmet Blu-ray formátumban kiadták 2011 szeptemberében. A bónusz tartalmak között ez addig még sosem látott kimaradt jeleneteket is tartalmazott a filmből. Ebben a kiadásban is jelen vannak változtatások, azonban ezek főleg apróbb vizuális módosítások.

2015. április 7-én a Walt Disney Studios, a 20th Century Fox és a Lucasfilm közösen bejelentették a hat kiadott Star Wars-film digitális újrakiadását. Mivel a Lucasfilm visszatartotta a digitális forgalmazási jogokat a IV. rész kivételével az összes részhez, a Walt Disney Studios Home Entertainment digitális letöltési lehetőségként adta ki A klónok támadását 2015. április 10-én.

 

Annak dacára, hogy a Walt Disney Company 2012-ben megvette a Lucasfilm Ltd.-t és az összes jövőbeli Star Wars-film kiadási jogát, a Fox visszatartotta az eredeti forgalmazási jogokat a Star Wars: IV. rész: Egy új reményhez kapcsolódóan, amihez társ-producerek és társfinanszírozók voltak az összes médiában világszerte. A Fox a mozis, nem mozis és home videós jogokat is visszatartotta világszerte a franchise másik öt filmjével kapcsolatban, amit a Lucasfilm gyártott és finanszírozott függetlenül, egészen 2020 májusáig, amikor ez a tulajdonjog átkerül majd a Disney-hez. Ez a bonyolult kapcsolat a Fox és a Disney között, főleg a Fox örök érvényű jogaira tekintettel a IV. résszel kapcsolatban, megakadályozta mind a 9 filmet magában foglaló díszdoboz kiadását. 2017. december 14-én a Walt Disney Company bejelentette, hogy megvette a Fox anyavállalatának, a 21st Century Fox-nak a nagy részét, köztük a filmstúdiót és az Egy új remény minden forgalmazási jogát is. 

Fogadtatás


Miközben a film kritikai reakciói általában pozitívak voltak, A Jedi visszatért néhány kritikus és rajongó az eredeti trilógia leggyengébb filmjeként ítélte meg. Néhány nyilvános vélemény utalás vehető ki a viszonylag szerény 72. helyezésével az Internet Movie Database Legjobb 250 filmjeinek listáján. Összehasonlítás végett az Egy új remény a 20. helyen és A Birodalom visszavág a 12. helyen volt rangsorolva 2016. április 24-én. 1983-ban a néhai Roger Ebert négycsillagos értékelést adott a filmnek és Gary Arnold a Washington Posttól így jellemezte A Jedi visszatért: "egy diadal". Néhány jelenkori rajongó és kritikus szerint a film annyira gyenge, mint az előzmény filmek, vagy legalábbis annak első két epizódja.

 

Miközben az egész Jabba, a hutt jelenet és az akcióból álló darabok, különösen a siklórobogó üldözés jelenet az Endor holdon, az űrcsatát a lázadó és birodalmi pilóták között és Luke Skywalker párbaját Darth Vader ellen jól elismerték, a földi csata az ewokok és a birodalmiak között vita tárgya volt. Rajongók egy nagy száma azt vélte, hogy George Lucas a „cukiság” faktort préselte bele az ewokokba, főleg azzal a hittel, hogy a filmet eladhatóbbá akarta tenni a gyerekek számára; és néhányan a gyerek produkciós stábban, például Harrison Ford, kínosan érezték magukat az ewokos forgatás alatt. Ugyanakkor más indokok is felmerültek, például a vukikkal kapcsolatban, mivel őket tervezték arra a szerepkörre, amit Lucas felülbírált, annak köszönhetően, hogy a korábbi filmek azt mutatják, hogy nagyon szakszerűek voltak a Csubakkás technikával. Továbbá a rajongók meglehetősen megosztottak voltak a ténnyel kapcsolatban, hogy egy alacsony lényekből álló kifejezetten primitív faj, noha kevés segítséggel, de le tud győzni egy felfegyverzett földi erőt, amiben a Birodalom legjobb katonái kaptak helyet. Néhány rajongó ezt groteszknek nevezte, míg mások az ewokokat bátraknak, találékonyaknak és tudatosnak ítélték és különbségeket vázoltak fel a modern hadászat, ahol a terepet ismerik és a gerillataktikák között, ami eredményezheti egy számbeli és technológiai előnyben lévő erő vereségét. George Lucas a 2004-es újrakiadás kommentárában elmondta, hogy az utóbbit akarták és ezt olyan példákkal társította, mint a vietnámi háború, Attila, a hun és a Római Birodalom, valamint az amerikai függetlenségi háború. A The Making of Star Wars: The Definitive Story Behind the Original Film felfedi, hogy az ötlet Lucas érdekeltségéből fogant a vitenámi háborút illetően az Apokalipszis most készítése során, amiben a primitívebb Veitcongok legyőzik az Egyesült Államokat. Ezt többen is kritizáltak, például a konzervatív Bill Whittle az Afterburner web sorozat "Han Shot First" epizódjában, offenzív kétértelműsége és erkölcsileg megkérdőjelezhetősége miatt. Ugyanakkor a jelenkori From Star Wars to Jedi: The Making of a Saga című dokumentumfilmben Lucas azt állítja, hogy a vietnámi háború csupán inspiráció volt, amiből a mellékszál felépült, mintsem politikai tézis. Azonban az Egy új remény 1973-as piszkozatának jegyzetében (amit egyszerűen Star Warsnak hívtak utána), és végül az egész sagában világossá vált, hogy a film eseményeit "egy hatalmas technológiai birodalom üldöz egy csoportnyi szabadságharcost" szituáció ihlette, világosan célozva a vietnámi eseményekre. 

Bakik


 • Lucas eredetileg azt tervezte, hogy Jabba angol nyelven szólal majd meg a filmben. A VI. epizód felvételét ez alapján készítették el, ezért Jabba száját úgy mozgatták, hogy a mozgás az angol szöveggel harmonizáljon. A hutt nyelvű párbeszédet később tették hozzá a felvételhez.
   
 • Amikor az Uralkodó a második Halálcsillagra érkezik, Vaderrel együtt elsétálnak a Halálcsillag felsorakozott katonái előtt. A beszélgetésük végén az Uralkodó felől mutatja őket a kamera, és látni, hogy épp szürke ruhás tisztek mellett mennek el. Rögtön utána láthatunk egy távolabbi képet kettejükről, és akkor már csak és kizárólag fehér ruhás rohamosztagosok vannak körülöttük a teremben.
   
 • Amikor Boushh (Leia) hődetonátorral fenyegeti meg Jabbát, amiért az nem akarja kifizetni a fejpénzt, láthatunk egy pillanatnyi képet Boba Fettről amint előrántja a fegyverét. Ezen a képen úgy tűnik, mintha Boba jelmeze fordítva lenne, ugyanis a sisakon lévő antenna balkéz felé van, pedig eredetileg mindig jobb kéz felé láthatjuk. Ennek oka, hogy ezt a képkockát fordítva tették a filmbe.
   
 • Jabba palotájába Lando álruhában lopózik be. Mikor először látjuk őt az álruhában (közvetlenül az után, hogy Csubit elvezetik), Lando egy pillanatra beveri a fejét alacsony plafonba.
   
 • A felkelők a második Halálcsillag elpusztítását tervezik, és Mon Mothma beszéde közben egy hologramon mutatja be a tervet. Mikor a hologramot elindítja, a Halálcsillag először az óramutató járásával ellentétes irányba mozog az Endor körül. A következő képen, és onnantól kezdve végig pedig már az óramutató járásával megegyező irányba forog.
   
 • Mikor Luke-ot a Sarlacc fészkébe akarják dobni, Luke jelez R2-D2-nak, aki felé röpíti a fénykardját, hogy kiszabadulhassanak Jabba fogságából. Amikor Luke elkapja a kardot, Han mögötte áll. Ahhoz képest, hogy állítólag nem lát, a fejével pontosan követi a repülő fénykard útját a levegőben.
   
 • Han odaadja Landónak a Falcont, hogy azzal repüljön a második Halálcsillag elleni támadásban. A beszélgetésük során a kamera hol Landót, hol pedig Hant mutatja. Megfigyelhetjük, hogy Lando fegyvertartó öve, ami keresztben lóg rajta, a beszélgetés alatt többször is átkerül az egyik oldalról a másikra.
   
 • Lando leesik a siklóról, és Sarlacc fészke fölött csüng, miközben Han megpróbálja visszahúzni őt. A távoli képeken Lando kezén fekete kesztyű van, a közeli képeken viszont semmilyen kesztyűt nem lehet látni.
   
 • Luke az Endoron a siklórobogójával egy birodalmit kerget. Kisebb közelharc után Luke kénytelen leugrani a járgányáról, ha nem akar úgy járni, mint a jármű, ami egy fának ütközve válik semmivé. Ebben a jelenetben a figyelmes filmesek pár védőpárnát helyeztek arra a földterületre, ahová Luke ugrik, azért, hogy a színész ne sértse meg magát zuhanás közben. Ezek a párnák okozzák később a bakit a filmben, ugyanis amikor Luke rájuk ugrik, ezek széle felpattan, és így egy pillanatra láthatóvá válnak.
   
 • Amikor Han az Endoron a pajzsgenerátort készül felrobbantani, közvetlenül a robbanás előtt fedezékbe menekül, és a kamera szemből mutatja őt. Han alakja egy pillanatra visszatükröződik egy védőüvegről, ami ebben a jelenetben a Hant játszó színész, Harrison Ford, és a pajzsgenerátor között volt. Az üveget azért tették oda, hogy a robbanás, mely igazi volt, ne okozzon semmilyen sérülést a színésznek. Hasonló módszert alkalmaztak egyébként az Indiana Jones egyes veszélyes-robbantós jeleneteinél is.
   
 • Amikor a kivégzésnél Luke megtámadja Jabba embereit, a harc közben átugrik Jabba hajójára, pontosabban először csak a hajó oldalára. Ekkor Luke mellett kinyílik egy ablak, és megjelenik egy pisztolyos fazon. A jelenetben ott van a hiba, hogy amikor Luke lerántja az alakot az ablakból, látszik, hogy közben nem is erőlködik, épphogy csak megfogja a szerzet karját, az szinte magától esik ki az ablakon. Arról már nem is beszélve, hogy mielőtt megjelenne az alak feje az ablakban, Luke megáll, és szépen megvárja őt, hogy végül leszedhesse onnan.
   
 • Luke és Leia menekülnek Jabba hajójáról. Luke szerez egy kötelet, amivel átugorhatnak Hanékhoz. Örömében, hogy végre meglóghatnak innen, odakiált Leiának, hogy "Gyere!". Valójában Luke ki sem nyitja a száját, amikor azt kéne kiáltania, hogy "Gyere!", hanem csak gesztikulál.
   
 • Amikor az Endoron Luke és Leia az elszáguldó birodalmiakat kezdi üldözni, Han ott marad, hogy ellássa néhány rohamosztagos baját. Mikor odakiállt a barátainak, hogy "Hé várjatok meg!", feltűnik még egy katona, és Han őt is földhöz vágja. Ez a jelenet azonban elég gyengére sikerült. Egyrészt Han alig ér hozzá a katonához, az máris hanyatt dobja magát, másrészt a katonát alakító színész nyugodtan megvárja, amíg Han elmondja a fent említett mondatot, és csak utána támad rá Solóra. Ennél a jelenetnél amíg Han még az előző katonát üti-veri, a kép alsó sarkában lehet látni a szerepére várakozó második katonát is.
   
 • Jabba homoksiklója mellett nagyban folyik a harc, Luke megállás nélkül küzd Jabba embereivel. Mikor a másik kisebb homoksikló a közelbe ér, Luke átugrik rá. Ott aztán szembetalálja magát egy fegyveres alakkal, akit harc közben megrúg. A jelenet nem sikerült túl élethűre, mivel Luke lába rúgás közben annyira messze volt az illető embertől, hogy látszik, amint csak a levegőt éri el. (Ez persze természetes, hiszen mégsem verheti agyon a másik színészt felvétel közben, de ennek a filmen nem lenne szabad látszódnia.) Igaz, hogy a másik színész úgy csinál, mintha elérte volna a rúgás, de ez a jeleneten már nem segít.
   
 • A film legelején, amikor Vader hajója megérkezik a második Halálcsillagra, a leszálláskor nem messze a hajótól láthatunk egy hatalmas fém tornyot (vagy inkább állványt). Nem sokkal később közelebbről mutatják a hajót, és addigra a torony eltűnik a képből. 

Stáblista


Szereposztás

 

Luke Skywalker   ...   Mark Hamill

Han Solo   ...   Harrison Ford

Leia Organa hercegnő   ...   Carrie Fisher

Lando Calrissian   ...   Billy Dee Williams

Darth Vader   ...   David Prowse

Darth Vader hangja   ...   James Earl Jones

Anakin Skywalker   ...   Sebastian Shaw, Hayden Christensen (nem szerepel a stáblistán, csak a DVD Kiadásban és a Blu-ray kiadásban)

Palpatine   ...   Ian McDiarmid

Csubakka   ...   Peter Mayhew

C-3PO   ...   Anthony Daniels

R2-D2   ...   Kenny Baker

Yoda   ...   Frank Oz

Ben (Obi-Wan) Kenobi   ...   Alec Guinness

Jerjerrod moff   ...   Michael Pennington

Piett admirális   ...   Kenneth Colley

Bib Fortuna   ...   Michael Carter

Wedge Antilles   ...   Denis Lawson

Ackbar admirális   ...   Tim Rose

Bib Fortuna és Ackbar admirális hangja   ...   Erik Bauersfeld

Madine tábornok   ...   Dermot Crowley

Mon Mothma   ...   Caroline Blakiston

Wicket   ...   Warwick Davis

Paploo   ...   Kenny Baker

Boba Fett   ...   Jeremy Bulloch

Oola   ...   Femi Taylor

Sy Snootles   ...   Annie Arbogast

Yarna d'al' Gargan   ...   Claire Davenport

Teebo   ...   Jack Purvis

Logray   ...   Mike Edmonds

Chirpa főnök   ...   Jane Busby

Ewok harcos   ...   Malcolm Dixon

Ewok harcos   ...   Mike Cottrell

Nicki   ...   Nicholas Read

Jhoff   ...   Adam Bareham

Gherant (1. számú csillagromboló kapitányként listázva)   ...   Pip Miller

Csillagromboló 2. számú irányító   ...   Jonathan Oliver

Csillagromboló 2. számú kapitány   ...   Tom Mannion

 

Legendák karakterek:

    Hilton McRae — Arvel Crynyd

    Robert Watts — Blanaid hadnagy

    Nelson Hall — Doda Bodonawieedo

    Amanda Noar — Jess

    Ralph Morse — Egy rohamosztagos

 

Jabba bábosok — Toby Philpott, David Barclay, Mike Edmonds

Bábosok — Michael McCormick, Simon Williamson, Swim Lee, Richard Robinson, Deep Roy, Hugh Spight, Mike Quinn

Ewokok — Ray Armstrong, Eileen Baker, Michael H. Balham, Bobbie Bell, Patty Bell, Alan Bennett, Sarah Bennett, Pamela Betts, Dan Blackner, Linda Bowley, Peter Burroughs, Debbie Lee Carrington, Maureen Charlton, William Coppen, Sadie Corrie, Tony Cox, John Cumming, Jean D'agostino, Luis De Jesus, Debbie Dixon, Margarita Fernández, Phil Fondacaro, Sal Fondacaro, Tony Friel , Dan Frishman, John Gavam, Michael Gilden, Paul Grant, Lydia Green, Lars Green, Pam Grizz, Andrew Herd, J.J. Jackson, Richard Jones, Trevor Jones, Glynn Jones, Karen Lay, John Lummiss, Nancy Maclean, Peter Mandell, Carole Morris, Stacy Nichols, Chris Nunn, Barbara O'Laughlin, Brian Orenstein, Harrell Parker Jr., John Pedrick, April Perkins, Ronnie Phillips, Katie Purvis, Carol Read, Nicholas Read, Diana Reynolds , Daniel Rodgers, Chris Romano, Dean Shackenford, Kiran Shah, Felix Silla, Linda Spriggs, Gerald Staddon, Josephine Staddon, Kevin Thompson, Kendra Wall, Brian Wheeler, Butch Wilhelm

Pantomimművészek — Franki Anderson, Ailsa Berk, Sean Crawford, Andy Cunningham, Tim Dry, Graeme Hattrick, Phil Herbert, Gerald Home, Paul Springer

Kaszkadőrök — Bob Anderson, Dirk Yohan Beer, Marc Boyle, Mike Cassidy, Tracy Eddon, Sandra Gross, Ted Grossman, Frank Hensen, Larry Holt, Bill Horrigan, Alf Joint, Julius LeFlore, Colin Skeaping, Malcom Weaver, Paul Weston, Bob Yerkes, Dan Zormeier

Dublőrök — Joe Copeland

 

StábRendezte — Richard Marquand

Forgatókönyv — Lawrence Kasdan és George Lucas

Történet — George Lucas

Producer — Howard G. Kazanjian

Felelős Producer — George Lucas

Társproducerek — Robert Watts és Jim Bloom

Díszlet- és látványtervező — Norman Reynolds

Operatőr — Alan Hume

Vágók — Sean Barton, Marcia Lucas és Duwayne Dunham

Vizuális effektek — Richard Edlund, Dennis Muren A.S.C. és Ken Ralston

Jelmeztervezők — Aggie Guerard Rodgers és Nilo Rodis-Jamero

Mechanikus effektek felügyelője — Kit West

Smink és teremtmény-dizájn — Phil Tippett és Stuart Freeborn

Hangzás-tervező — Ben Burtt

Zene — John Williams

Első számú rendezőasszisztens/ Második Egység rendező — David Tomblin

Szereposztás — Mary Selway Buckley

Helyszíni operatőr rendező — Jim Glennon

Operatőr segéd — Jack Lowin

Eredeti hang — Tony Dawe és Randy Thom

Felelős zenevágó — Kenneth Wannberg

Zenei felvétel — Eric Tomlinson

Hangszerelés — Herbert W. Spencer

Fő összehangoló mérnök — Stuart Ziff

Produkciós felügyelő — Douglas Twiddy

Produkciós felelős — Robert Latham Brown

Egység produkciós menedzser — Miki Herman

Produkciós menedzserasszisztens— Patricia Carr

Producer asszisztense — Louis G. Friedman

Koncepciós művész — David Russell és Ralph McQuarrie

Művészeti rendezők — Fred Hole és James Schoppe

Festő — Michael Ford és Harry Lange

Kellékmester — Peter Hancock

Fő fodrász — Patricia McDermott

Kaszkadőr koordinátor — Glenn Randall

Kaszkadőr-szakértő — Peter Diamond

Produkciós kontrolling — Arthur Carroll

Főkönyvelő — Margaret Mitchell

Második számú rendezőasszisztensek — Roy Button, Michael Steele, Chris Newman és Russell Lodge

Produkciós asszisztens — Ian Bryce

Produkciós koordinátor — Lata Ryan

Koordinátor asszisztens — Sunni Kerwin és Gail Samuelson

Forgatókönyv felelős — Pamela Mann

Helyszíni forgatókönyv felelős — Bob Forest

Helyszíni szereposztás — Dave Eman és Bill Lytle

Mr. Kazanjian asszisztense — Kathleen Hartney

Mr. Bloom asszisztense — John Syrjamaki Ross

Mr. Lucas asszisztense — Jane Bay

Művészeti rendezők asszisztensei — Michael Lamont, John Fenner és Richard Dawking

Berendezés — Doug Von Koss

Építész — Bill Welch

Építész asszisztens — Alan Booth

Építészeti felügyelő — Roger Irvin

Fő munkafelügyelő — Bill Iiams

Építészeti munkafelügyelő — Greg Callas, Guy Clause, Doug Elliott és Stan Wakashige

Festő-ügyelet — Gary Clark

Vázlatos — Roy Carnon

Szcenikus — Ted Michell

Dekorációs és feliratművész — Bob Walker

Műszaki rajzoló — Reg Bream, Mark Billerman és Chris Campbell

Bevásárló — David Lusby

Raktáros — David Middleton

Kameraman — Alec Mills, Tom Laughridge és Mike Benson

Segédoperatőr — Michael Frift és Chris Tanner

Kameraman asszisztens — Leo Napolitano és Bob La Bonge

Második számú kameraman asszisztens — Simon Hume, Steve Tate, Martin Kenzie és Michael Glennon

Fővilágosítók — Mike Pantages és Bob Bremner

Légifotós — Ron Goodman és Margaret Herron

Helikopter pilóta — Mark Wolfe

Bühne-mester — Dick Dova Spah

Világosító csoportvezető — Joe Crowley

Fártmester — Chunky Huse és Reg Hall

Matt fotográfiai konzulens — Stanley Sayer

Ácsállványozó fővilágosító — Clark Garland és Tommy Brown

Fő sminkes — Tom Smith és Graham Freeborn

Sminkesek — Peter Robb King, Dickie Mills, Kay Freeborn és Nick Dudman

Fodrászok — Mike Lockey és Paul Le Blanc

Összehangoló mérnökasszisztens — Eben Stromquist

Páncéltervező — Peter Ronzani

Műanyagos — Richard Davis

Szobrász — Chuck Wiley és James Howard

Fő szobrász — Dave Carson, Tony McVey, Dave Sosalla, Judy Elkins és Derek Howarth

Fő formaöntő — Wesley Seeds

Formaöntő — Ron Young

Kreatúra technikusok — Randy Dutra, Kirk Thatcher, Dan Howard, James Isaac, Brian Turner, Jeanne Lauren, Richard Spah, Jr. és Ethan Wiley

Kreatúra tanácsadók — Jon Berg és Chris Walas

Produkciós/ Teremtmény koordinátor — Patty Blau

Szivacsos felelős — Tom McLaughlin

Animatronikai mérnök — John Coppinger

Ruhafelelős — Ron Beck

Ruhakivitelező — Mary Elizabeth Still

Öltöztetők — Janet Tebrooke

Shop menedzser — Jenny Green

Ékszerész — Richard Miller

Teremtmény öltöztetők — Barbara Kassal, Edwina Pellikka, Anne Polland és Elvira Angelinetta

Kellékes asszisztense — Charles Torbett

Kellékfelelősök — Dan Coangelo és Brian Lofthouse

Fő kellékes — Holly Walker és Ivan Van Perre

Kézi kellékesek — Bill Hargreaves és Richard Peters

Kárpitosmester — Bert Long

Gipszkiöntő — Kenny Clarke

Festőművész — Eric Shirtcliffe

Ácsállványozó felügyelő — Red Lawrence

Díszletes felügyelő — Eddie Burke

Árboc koordinátorok — Bill Kreysler és Warwick Tompkins

Vitorlás mérnökök — Derrick Baylis és Peggy Kashuba

Filmvágó asszisztensek — Steve Starkey, Conrad Buff, Phil Sanderson, Nick Hosker, Debra McDermott és Clive Hartley

Hangeffekt szerkesztők — Richard Burrow, Teresa Eckton és Ken Fischer

Dialógvágók — Laurel Ladevich, Curt Schulkey, Bonnie Koehler és Vickie Rose Sampson

Hangmérnök asszisztensek — Chris Weir, Bill Mann, Gloria Borders, Suzanne Fox, Kathy Ryan, Nancy Jencks és Mary Helen Leasman

Utószinkron — Gary Summers, Roger Savage, Ben Burtt és Randy Thom

Utószinkron hangmérnök — Tomlinson Holman

Mikrofonosok — David Batchelor és David Parker

Hangvágó asszisztensek — Shep Dawe és Jim Manson

Audiomérnökök — T.M. Christopher, Catherine Coombs, Kris Handwerk, K.C. Hodenfield, Howie, Tom Johnson, Brian Kelly, James Kessler, Susan Leahy, Robert Marty, Scott Robinson, Dennie Thorpe és John Watson

Angol dalszöveg — Joseph Williams

Hutt dalszöveg — Annie Arbogast

Ewok dalszöveg — Ben Burtt

Speciális effektek felügyelője — Roy Arbogast

Speciális effektek vezetője — William David Lee

Speciális effektek irányítója — Ian Wingrove

Speciális effektek technikusa — Peter Dawson

Fő gépésztechnikus — Ron Hone

Vezetékes szakember — Bob Harman

Helyszíni speciális effektek — Kevin Pike és Mike Wood

Koreográfus — Gillian Gregory

Helyszíni koreográfus — Wendy Rogers

Könyvelő — Colin Hurren

Pénztáros — Sheala Daniell és Barbara Harley

Helyszíni könyvelő — Diane Dankwardt és Pinki Ragan

Szállítási koordinátor — Gene Schwartz

Szállításvezetők — John Feinblatt és H. Lee Noblitt

Stúdió szállítási menedzserek — Vic Minay és Mark La Bonge

Helyszíni egyeztető — Lennie Fike

Állófotós — Albert Clarke és Ralph Nelson, Jr.

Sajtós — Gordon Arnell

Sajtós asszisztens — June Broom

Kutatás — Deborah Fine

Makettek és optikai effektek egysége — Industrial Light és Magic

Vizuális effektek művészeti rendezője — Joe Johnston

Optikai trükk felvételek felügyelője — Bruce Nicholson

ILM vezérigazgató — Tom Smith

Produkciós felügyelő — Patricia Rose Duignan

Matt festés felügyelő — Michael Pangrazio

Makett felügyelő — Lorne Peterson és Steve Gawley

Animációs felügyelő — James Keefer

Vizuális effekt-szerkesztő felügyelő — Arthur Repola

Effekt kameraman — Don Dow, Michael J. McAlister, Bill Neil, Scott Farrar, Selwyn Eddy, Michael Owens, Robert Elswit, Rick Fichter, Stewart Barbee, Mark Gredell és David Hardburger

Kameraman asszisztens — Pat Sweeney, Kim Marks, Robert Hill, Ray Gilberti, Randy Johnson, Patrick McArdle, Peter Daulton, Bessie Wiley, Maryan Evans, Toby Heindel, David Fincher és Peter Romano

Produkciós koordinátorok — Warren Franklin és Laurie Vermont

Optikai trükk kopírozók — John Ellis, David Berry, Kenneth Smith, Donald Clark, Mark Vargo és James Lim

Optikai trükk beállítás — Tom Rosseter, Ed L. Jones, Ralph Gordon és Philip Barberio

Labortechnikusok — Tim Geideman, Ducan Myers és Michael Moore

Produkciós illusztrátor — George Jenson

Matt festő — Chris Evans és Frank Ordaz

Matt fotográfia — Neil Krepela és Craig Barron

Stop Motion animátor — Tom St. Amand

Fő modellkészítők — Paul Huston, Charles Bailey, Michael Glenn, Fulmer és Ease Owyeung

Modellkészítők — William George, Marc Thorpe, Scott Marshall, Sean Casey, Larry Tan, Barbara Gallucci, Jeff Mann, Ira Keeler, Bill Beck, Mike Cochrane, Barbara Affonso, Bill Buttfield, Marghi McMahon és Randy Ottenberg

Fő effektanimátorok — Garry Waller és Kimberly Knowlton

Effektanimátorok — Terry Windell, Renee Holt, Mike Lessa, Samuel Comstock, Rob La Duca, Annick Therrien és Suki Stern és Margot Pipkin

Trükkvágók — Howard Stein, Peter Amundson és Bill Kimberlin

Trükkvágó asszisztensek — Robert Chrisoulis, Michael Gleason, Jay Ignaszewski és Joe Class

Műtermi technikus felügyelő — Ted Moehnke

Műtermi technikusok — Patrick Fitzsimmons, Bob Finley Iii, Ed Hirsh, John McLeod, Peter Stolz, Dave Childers, Harold Cole, Merlin Ohm, Joe Fulmer és Lance Brackett

Pirotechnikusok — Thaine Morris és Dave Pier

Állófotós felügyelő — Terry Chostner

Állófotósok — Roberto McGrath és Kerry Nordquist

Elektronikai rendszertervező — Jerry Jeffress és Kris Brown

Elektronikai mérnökök — Mike Mackenzie és Marty Brenneis

Számítógépes grafika — William Reeves és Tom Duff

Felszerelés mérnök felügyelő — Gene Whiteman

Gépészek — Udo Pampel és Conrad Bonderson

Gépésztanoncok — David Hanks és Chris Rand

Dizájnmérnök — Mike Bolles

Felszerelést támogató személyzet — Wade Childress, Michael J. Smith, Cristi McCarthy és Ed Tennler

Adminisztratív személyzet — Chrissie England, Laura Kaysen, Paula Karsh, Karen Ayers, Sonja Paulsen és Karen Dube

Produkciós asszisztensek — Susan Fritz-Monahan és Kathy Shine

Steadicam — Garrett Brown

Ultra lassító kamera — Bruce Hill Productions

Átíráskori befényelés — Jim Schurmann és Bob Hagans

Negatív vágó — Sunrise Film, Inc.

További optikai trükk effektek — Lookout Mountain Films, Pacific Title, Monaco Film Labs, California Film, Visual Concepts Engineering, Movie Magic és Van Der Veer Photo Effects

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
3/5 : 1 szavazat

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000