Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág

f05_cover.jpg
Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back
Rendező(k): Irvin Kershner
Producer(ek): Gary Kurtz, Rick McCallum
Író(k): George Lucas (történet), Leigh Brackett és Lawrence Kasdan (forgatókönyv)
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, Peter Mayhew, Kenny Baker, Frank Oz, James Earl Jones
Zeneszerző: John Williams
Forgalmazó: 20th Century Fox
Megjelenés: 1980. május 21.
Játékidő: 124 perc
Költségvetés: $18 000 000
Nyelv: English
Idővonal: YU 3
Fórum: [Kibeszélő...]
Előző: Star Wars IV. rész: Új remény
Következő: Star Wars VI. rész: A Jedi visszatér
" Ha tudnád, milyen erő lakozik a sötét oldalon. Obi-Wan soha sem mondta el neked, mi történt apáddal.”
„Épp eleget mondott. Elmondta, hogy te ölted meg!”
„Nem. Én vagyok az apád."
- Darth Vader és Luke Skywalker.

A Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág, vagy a marketing szerint egyszerűen csak A Birodalom visszavág egy 1980-as film, amit Irvin Kershner rendezett, valamint Leigh Brackett és Lawrence Kasdan írt George Lucas története alapján. Ez a második film a Star Wars eredeti trilógiájában.

 

A film a sorozat legnépszerűbb filmjének bizonyult rengeteg rajongó és kritikus között. Változtatásokkal együtt újra kiadták 1997-ben és 2004-ben DVD-n. A filmet Blu-ray formátumban is újra kiadták 2011 szeptemberében. Egy rádióadaptációt is sugároztak a National Public Radióban az Egyesül Államokban. A filmet 2010-ben választották ki megőrzésre a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Film Hivatala részeként.

 

A film folytatja a Lázadók Szövetségének folytatólagos harcát a Galaktikus Birodalom ellen. A film alatt Han Solót, Csubakkát és Leia hercegnőt Darth Vader és az elit erői végigüldözik a galaxison. Időközben Luke Skywalker megkezdi a fő Jedi kiképzését Yodával, Obi-Wan Kenobi szellemének utasítása után. Egy érzelmi és majdnem végzetes párbaj után Vaderrel, Luke egy borzalmas felfedést vesz tudomásul és szembe kell néznie a végzetével. 

Felvezető


Nehéz idők járnak a lázadókra. Bár a Halálcsillagot elpusztították, a birodalmi erők kiűzték őket titkos bázisukról és végigüldözték őket a Galaxison.

A rettegett birodalmi csillagflotta elől menekülve, a szabadságért küzdők egy csapata, Luke Skywalker vezetésével új titkos bázist létesített a távoli Hoth jégvilágában.

A gonosz Darth Vader Nagyúr parancsára távkutaszok ezrei rajzottak ki az űrbe, hogy az ifjú Skywalker nyomára leljenek...

 Cselekmény


Luke Skywalker keresése 

Több ezer kutaszdroidunk fésüli át a galaxist. Bizonyosságot akarok!
- Kendal Ozzel admirális. 

3 évvel vagyunk az Egy új remény eseményei után. A Lázadók Szövetsége arra kényszerült, hogy elmeneküljön a Yavin 4-en található bázisáról és újat építsen a Hoth jégbolygóján.

 

Egy a Darth Vader Sith-nagyúr által kiküldött birodalmi csillagromboló folytatta a keresést Luke Skywalker után, kutaszdroidok ezreit bocsátja ki a galaxison keresztül, egy közülük a Hoth-on ér földet és megkezdi a bolygó felmérését. Luke Skywalker járőr a tauntaunján lovaglóülésben felfedezi a kutaszt, amit egy aszteroidával téveszt össze. Miután jelentette Han Solo bajtársnak, hogy megvizsgálja a helyet, Luke eszméletét veszíti egy halálosan veszélyes wampa szörny támadásától.

 

Amikor Luke nem megy vissza az Echo Bázisra, Han Solo kimegy a tauntaunján, hogy megkeresse őt a feltörekvő viharban. Miután Luke felébredt, fejjel lefelé lógva talál magára egy jégbarlangban; a szeme egy wampa látványára nyílik ki, amint az megeszi a tauntaunját. Az Erőt használva Luke magához repíti a fénykardját. Miután bekapcsolta, kiszabadítja magát és levágja a támadó wampa karját, majd kifut a barlangból és a Hoth fagyos éjszakájába menekül.

 

Luke gyalog próbál odatalálni az Echo Bázisra, de elfogja a hófúvás és összeesik a hóban. Hirtelen meglátja Obi-Wan Kenobi Erő-szellemét előtte megjelenni. Ben elmondja Luke-nak, hogy menjen a Dagobah-ra, és vesse alá magát Yoda, egy Jedi-nagymester tanításának. Miután a szellem eltűnik, Han a majdnem eszméletlen Luke-hoz lovagol, aki kivehetetlenül motyogott Benről, Yodáról és a Dagobah-ról. Ezen a ponton a tauntaun, amin Han lovagolt összeesik és meghal a szélsőséges hidegtől. Hogy Luke-ot melegen tartsa a hófúvás közepette, Han Luke fénykardját használja, hogy felnyissa a halott tauntaunt és abba belehelyezi Luke-ot. Han utána felállít egy óvóhelyet, amiben ő és Luke fog meghúzódni az éjszaka folyamán. Kénytelenek voltak kint maradni az éjszaka folyamán, mivel a légierőt (hósiklók), amit a lázadók használnak a légi repüléshez, még nem alkalmazták a Hoth éjszakai, szélsőségesen hideg hőmérsékletéhez, és ezért képtelenek felállítani egy mentőakciót Han és Luke kimentésére.

 

Másnap reggel a lázadó pilóták a hósiklókkal repülve kirepülnek az Echo Bázisról az elveszett férfiak keresésére. Zev Senesca, az egyik tag a Zsivány Osztagból felveszi a kapcsolatot Hannal komlinken keresztül, és megmenti a párost. Amikor visszaviszik őket a bázisra, Luke-ot egy bakta tartályba rakják gyógyulni egy orvos droid, 2-1B gondozásában.

 

Leia Organa hercegnő próbálja meggyőzni Hant, hogy maradjon a lázadókkal, és amikor Han azt feltételezi, hogy azért teszi ezt, mert érzelmeket táplál iránta, Leia elveszti a türelmét és őt „hígagyú, szőrös talpú földkórosnak” ("stuck-up, half-witted, scruffy-looking nerf herder") nevezi.

 

Eközben a kutaszdroid olyan jeleket fogott, ami alátámasztja a Hoth lakottságát és jelt küld tovább a birodalmi flottának, nem sokkal azelőtt, hogy Han Solo és Csubakka elpusztította a gépet. Az Executor fedélzetén Kendal Ozzel admirális kételkedik az információban, miszerint az csempésztanya, semmi több. Ugyanakkor Darth Vader ennél okosabb és utasítja a flottáját, hogy induljanak a Hoth-hoz. Rieekan tábornok, felismerve, hogy a Birodalom valószínűleg tud a tartózkodási helyükről, megparancsolja az Echo Bázis kiürítésének megkezdését.

 

A hothi csata

 

AtathothDarth Vader és a birodalmi erők a Hoth rendszer pályájára állnak a támadás felkészüléséhez. A lázadók annyi felszerelést töltenek be a transzportokba, amennyit csak tudnak és egy földközeli akciót terveznek, hogy fedezzék a menekülésüket. Luke, aki most már teljesen felépült a wampa támadástól és a folyamatos lábadozásból, búcsút mond Csubakkának és Solónak, aki úgy dönt, hogy elhagyja a Szövetséget, hogy visszafizesse az adósságát Jabbának, a huttnak. Amint a birodalmi erők belépnek a Hoth-rendszerbe, Rieekan tábornok megparancsolja, hogy vonják fel az energiapajzsot, ami védelmezi a bázist az orbitális bombázástól.

 

Az Executor fedélzetén Maximillian Veers tábornok értesíti Vadert, hogy Ozzel admirális a Hoth-hoz túl közel tört ki a fénysebességből. Ozzel megpróbálta elkapni a gyanútlan lázadókat, mielőtt még felállíthatták volna a véderőiket. Ugyanakkor Vader felismeri, hogy a lázadók riadót fújtak a flotta érkezése miatt. Vader halálra fojtja Ozzelt az Erővel az elővigyázatlanságáért, utána Piett kapitányt nevezi ki az admirálisként a megüresedett helyre. Ahogy Vader azt előzetesen megparancsolta, a Veers tábornok által parancsnokolt birodalmi földi erők a lázadók pajzsán kívül landolnak és megkezdik a menetelést a pajzsgenerátor elpusztításáért.

 

Leia hercegnő utasításokat ad a lázadó harcosoknak a kiürítésről, hogy a Hoth elhagyásánál egyszerre 2 vagy 3 hajó haladjon át az energiapajzson egy találkozási pont felé, ami a Peremvidéken túl van. Rieekan felvonja a pajzsokat, hogy az ionágyúval tüzeljen az egyik birodalmi csillagrombolóra, ezzel utat engedve az első transzportoknak a meneküléshez. A lázadó pilóták azt a parancsot kapták, hogy tartóztassák fel a birodalmi földi különítményt, és hagyják el a bázist az alaposan felszerelt, hogy csatát vívjanak a közeledő birodalmi erők ellen, amik az agilis AT-ST (All Terrain Scout Transports) és a hatalmas AT-AT (All Terrain Armored Transport)) lépegetőkkel vannak felfegyverkezve Veers tábornok vezetésével.

 

Luke-kal a Zsivány Osztag hósikló csapata csatába vonul. Luke gyorsan megállapítja, hogy az AT-AT-k páncélja túl erős a sugárágyúk ellen, ezért elhatározza, hogy szigonyágyúkat és vontatókábeleket használ a lépegetők lábainak kibuktatásához. Luke lövészét, Dak Raltert eltalálják és meghal az első megközelítés során. Emiatt Wedge Antilles és a lövésze, Wes Janson teszik meg az első próbálkozást. Sikerül kibuktatniuk az egyik AT-AT-t, ami megsemmisül a lázadó csapatok rohamával. A fő AT-AT, Veers tábornok parancsnokolásával, célba veszi a lázadók bázisának fő pajzsgenerátorát. Hirtelen Luke siklóját lelövik a birodalmiak és kényszerleszállást hajt végre a hóban. Luke kimenekül, mielőtt az AT-AT rálépne és összetörné a hajóját.

 

A lázadó bázis most már közvetlen támadás alatt van és birodalmi havasi rohamosztagosok törtek be a bázisra, kényszerítve Hant, Leiát, Csubakkát és C-3PO-t a menekülésre. Leia kiadja a bázis kiürítésének parancsát, amint elmennek.

 

Rebels Get PoundedLuke időközben elpusztít még egy AT-AT-t a csörlőkábelét és a fénykardját használva, hogy bejusson a transzport belsejébe és bedobjon egy hődetonátort, és miután lecsatolja magát a kábelről, sorozatos robbanások rázzák meg az AT-AT-t. A lázadók súlyos veszteségeket szenvednek el a csata eredményeként. A fő AT-AT, amit Veers tábornok vezetett, az áramfejlesztő hatósugarának belsejébe ér, majd sikeresen eltalálja és elpusztítja azt.

 

Han, Leia és a társai most, hogy felismerték, hogy Vader követi őket (aki személyesen is megérkezett a Hoth-ra), időben elérik a Millennium Falcont a menekülésre. Ahogy a Falcon elrepül, Luke eléri R2-D2-t és az X-szárnyú csillagvadászát és végre elhagyja a Hoth-t. Irányt váltva a találkozási pont felől, a koordinátáit a Dagobah-ra állítja be.

 

Hant és a társait birodalmi TIE-vadászok üldözik. Megrántva a fénysebességre váltó kapcsolóját, Han felismeri (C-3PO kéretlen segítségével), hogy a hiperhajtómű meghibásodott. Mialatt próbálja megjavítani a hiperhajtómű rendszerét, Han egy aszteroida mezőbe lép be, hogy megnehezítse az üldözést. Sikerül letennie a hajóját az egyik nagyobb aszteroida barlangjába, hogy megpihenjenek és megjavítsák a hajót.

 

Egy Jedi végzete

 

HanleiafalconLuke a Dagobah mocsaras bolygón landol, eközben az X-szárnyúját elárasztja a mocsár. Ott egy pöttöm és bizarr alakkal találkozik, aki játszadozik Luke felszerelésével. Miután Luke elmondja neki, hogy egy Jedi-mestert keres, a lény felajánlja Luke-nak, hogy elvezeti Yodához.

 

A Falconon, miközben Leia próbálja elvégezni a javításokat, Han a hercegnőhöz megy, közelebb húzódva hozzá, majd mindkettejük között elcsattan egy szenvedélyes csók. Amikor C-3PO megérkezik, Leia elhúzódik és elsétál.

 

Vader megparancsolja az egész Halálosztagnak, hogy fésüljék át az aszteroidamezőt, amíg meg nem találják a Millennium Falcont. Amint a keresés folytatódik, a mező veszélyei veszteségeket okoznak nekik: egy aszteroida egy csillagromboló hídtornyának csapódik, lényegében megölve mindenkit a fedélzeten. Az Executor fedélzetén Vader más hajók kapitányaival kommunikál (az elpusztított csillagromboló kapitánya megborzongásában felemeli a kezét és az adás megszakad). Egy tiszt, Lorth Needa kapitány tanácsolja Vadernek, hogy vegye számításba a károkat. Vader határozottan a keresés folytatásával válaszol. Nem sokkal később Piett admirális tájékoztatja Vadert, hogy Sheev Palpatine császár azt parancsolja, hogy azonnal lépjen kapcsolatba vele. Vader kiparancsolja a hajóját az aszteroidamezőből, hogy az adás tiszta legyen.

 

A privát részlegében Vader egy holografikus üzenetet fogad Palpatine-től, azaz Darth Sidioustól, aki figyelmezteti a Sötét Nagyurat, hogy egy „új ellenség képes elpusztítani” a Birodalmat - aki Luke Skywalker. Vader felteszi, hogy ha maguk mellé tudná állítani Luke-ot, egy „erős szövetséges” lehetne. Sidious nagyúr beleegyezik, mondván, hogy Luke "nagy nyereség" lenne, és megkérdezi Vadertől, hogy meg tudja-e győzni. Vader kijelenti, hogy Luke csatlakozni fog a Birodalomhoz "vagy meghal".

 

Ahelyett, hogy Yoda felé közelednének, Luke-ot a teremtmény kunyhójába viszik. Luke azonnal ragaszkodik Yoda megtalálásához, de a kis lény azzal válaszol, hogy "Yoda nem lakik messze." A pici alak utána megállapítja, hogy a fiú türelmetlen, de Kenobi hangja azt mondja a figurának, hogy a fiút majd megtanítja türelmességre is. Csak ez után tudatosul Luke-ban, hogy a kicsi zöld alak maga Yoda. Yoda megkérdezi Kenobit, hogy befejezi-e amit elkezdett, utána azt sejteti, hogy Luke egy napon majd megadja magát a félelemnek.

 

YodalukedagobahMásnap, miközben a mynockoknak nevezett parazitákat letisztítják a Falconról, Solo és társai menekülésre kényszerülnek, majd kiderül, hogy egy hatalmas űrcsiga belsejéből kell kijutniuk (ami azt az aszteroidát lakja, amibe a Falcon szállt le). Időközben Luke megkezdi a szigorú felkészítését a szigorú Yodától, aki érzelmi leckéket mond az Erő sötét oldalának veszélyeiről. Az aprólékos lecke hatást ér el, amikor azt mondja neki, hogy menjen be a barlangba, amit áthat az Erő sötét oldala. Nem törődvén Yoda tanácsával, hogy tegye le a fegyvereit, Luke felfegyverkezve lép be a barlangba. Odabenn egy látomást látott magáról, hogy szembeszáll Vaderrel és lefejezi a nagyurat. Ugyanakkor, a levágott fej maszkja szétrobban és a belsejében Luke arca mutatkozik meg; ez egy figyelmeztetés, miszerint ha Luke Vaderrel érzelmi uralom nélkül csap össze, magává Vaderré fog válni, mialatt elcsábítja őt az Erő sötét oldala.

 

A csillagrombolón Vader fejvadászokat toboroz Boba Fett, Dengar, IG-88, Bossk, 4-LOM és Zuckuss személyében, hogy egy „tekintélyes jutalomért” cserébe megtalálják a Millennium Falcont. Az egyik birodalmi parancsnok végül megpillantja a Falcont és egy újabb üldözés veszi kezdetét, ami a Falcon kitérését eredményezi a Birodalom elől azzal, hogy őrült módon és ösztönösen a csillagromboló felé fordul, hogy megtámadhassa az óriási hajót. Ugyanakkor az utolsó pillanatban a teherhajó irányt változtat és titokban hozzákapcsolódik magához a csillagrombolóhoz, amit teljesen nem szereltek fel érzékelőkkel, ezzel lehetővé téve azt, hogy eltűnjön a csillagromboló látóköréből.

 

Napokkal később a felkészítés alatt Luke zaklatott lesz, amikor meglátja, hogy az X-szárnyúja már majdnem teljesen elmerült a mocsárban. Luke kimondja, hogy sosem lesz képes kiszedni a hajót, látván, hogy túl nagy neki ahhoz, hogy ki tudja húzni a vízből. Yoda azt mondja, hogy "nem más, csak te gondolod, hogy más". Luke azt válaszolja, hogy meg fogja „próbálni” kiemelni a hajót, de Yoda azt mondja, hogy "Nem! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld". Luke próbálja használni az Erőt, de ez nem segít. Yoda emlékezteti, hogy "a nagyság nem számít", majd bölcselkedik neki az Erőről. Luke mindezt megtagadja, majd Yoda eldönti, hogy az Erővel maga emeli ki a hajót. Luke megdöbben és hitetlenkedik. Yoda észleli az ifjú Luke kudarcait az elméjében.

 

FalconasteroidsgrAmikor a flotta szétszóródik a Falcon keresésére, a lázadók megvárják, hogy a hajó kidobja a hulladékait az ugrás előtt, utána leválasztódnak, hogy együtt sodródjanak a szeméttel. A Falcon hiperhajtóműve javításra szorul, ezért Han eldönti, hogy Felhővárosba mennek, egy gázlelő kolóniába, amit a „régi barátja”, Lando Calrissian vezet. Sajnos, a fejvadász Boba Fett kikövetkeztette a Falcon menekülési módszerét és a hajója a hulladékkal vált le, hogy titokban kövesse a szökevényeket.

 

A következő nap Yoda emlékezteti Luke-ot a dolgokról, amit az ifjú Jedi látni fog az elméjében, a jövő, a múltat és tovatűnt barátokat. Luke elveszti az összpontosítását, mert látomása volt arról, hogy a barátai bajban voltak. El akarja hagyni a Dagobah-t, hogy kiszabadítsa őket. Yoda emlékezteti őt, hogy ha Luke most elmegy, akkor minden, amiért a barátaik harcoltak és szenvedtek, elvész.

 

A város a felhőkben 

Leia: "Szeretlek."
Han: "Tudom."
- Han és Leia, Felhővárosban. 

Megérkezvén Felhővárosba, Lando üdvözli Hant és barátait. Ugyanakkor számos tényező van, ami a lázadókat gyanakvásra készteti, nem utolsó sorban, hogy C-3PO-t deaktiválva, feldarabolva és majdnem újrahasznosítva találják meg.

 

Cloud CityAznap este Luke és R2-D2 felkészülnek a Dagobah elhagyására, de Yoda és Kenobi figyelmezteti, hogy a kiképzése még nem ért véget, és hogy a harcra Luke még nem áll készen. Ben kinyilvánítja, hogy ha Luke szembeszáll Vaderrel, egyedül kell szembeszállnia vele más beavatkozása nélkül. Luke tudomásul veszi ezt, és a hajójával felszáll a Dagobah-ról. Yoda csalódott, mondván Luke meggondolatlan. Ben elmondja Yodának, hogy a Luke a Jedik utolsó reménye, de Yoda azzal válaszol vissza, hogy "van még más is...".

 

Egy nappal később Han és társai elárulva találják magukat Calrissian által, akihez a Birodalom a lázadók előtt érkezett és megfenyegették őt és a várost, ha nem működik együtt velük. Darth Vader foglyai lesznek, aki megkínozza Hant, hogy zavart keltsen az Erőben, hogy Luke megtalálja őket.

Időközben Csubakka megpróbálja újjáépíteni C-3PO-t, de fordítva rakja vissza a fejét. Han megkínzása után a lázadók tudtára adja Lando, hogy Leia, Csubakka és C-3PO Felhővárosban maradnak, Hant pedig megkapja Boba Fett. Leia szerint Vader mindannyijuk halálát akarja, de Lando mondja, hogy nem őket érdekli, hanem valamilyen "Skywalker". A lázadók azonnal rájönnek, hogy Vader csapdát állít Luke-nak, amihez ők lesznek a csali. Miután Lando bejelenti, hogy Luke már úton van, Han rátámad "barátjára", de hamar lekapcsolják őt Calrissian biztonsági őrei.

 

Aznap délután Vader egy szénfagyasztó kamrába lép be, azt tervezve, hogy lefagyassza Luke Skywalkert, ha egyszer majd megérkezik. A Sötét Nagyúr lehetőséget nyújt Boba Fett-nek, hogy elvigye Solót Jabbához, a hutthoz (akinek Han tartozik) azzal, hogy magán Solón teszteli le a berendezést. Han és a társai belépnek a kamrába a próbához. Először Csubakka ellenáll a rohamosztagosoknak, de Han visszafogja őt, máskorra tartogatván az erejét. Han búcsút mond Leiának egy szenvedélyes csókkal, mielőtt leküldik a szénfagyasztó kamrába. Amikor sikeresen befagyasztották egy széntömbbe mozgásképtelen állapotba, Vader átadja Hant a fejvadász Boba Fett-nek, hogy a Tatuinra szállítsa és kikérje a fejpénzt Jabbától. Az egyik birodalmi tiszt tájékoztatja Vadert, hogy Luke csillagvadásza megérkezett a Bespinre. A Sötét Nagyúr azt parancsolja Landónak, hogy vigye Leiát, Csubakkát és C-3PO-t a csillagrombolójára, módosítva az üzleten, amit Landóval kötött. De a Felhőváros adminisztrátorának más tervei vannak.

 

Párbaj a Sötét Nagyúrral

 

LukevaderesbLuke óvatosan érkezik a Bespinre. Csendesen sétál Felhőváros folyosóin. Megpillantja Boba Fett-et, aki a lefagyasztott Solót viszi a hajójához. Megpróbálja követni, de megakad, amikor a fejvadász észreveszi őt és tüzet nyit. Luke épphogy megmenekül és továbbfut a folyosón. Végül találkozik Leiával, Csubival és Landóval, akik a rohamosztagosok foglyai. Luke próbál lesből rajtaütni a csoportnyi birodalmin, de ez sikertelenül zárul. Leia odakiáltja neki, hogy "csapda!", és Luke az elfogott barátai után fut, remélve, hogy megmentheti őket, de egy szénfagyasztó kamrába tántorog. Ott találkozik Vaderrel, és ketten egy epikus fénykardpárbajba kezd, amiben Luke kifejletlen Jedi képességei nem érnek semmit Vader tapasztalata ellen.

 

A birodalmiakon (akik a lázadó foglyokkal távozóban vannak a Bespinről) a Felhőváros biztonsági erői felülkerekednek, Landót és a társai szabadon engedve. Csubakka Lando ellen fordul, amiért elárulta Hant és fojtogatja őt, de elmondja a vukinak, hogy van még esély Han megmentésére a Keleti Platformnál. R2-D2 is újra csatlakozik a csoporthoz. Lando és a társai túl későn érkeznek, mivel Fett hajója már felszállt, azután egy heves csatába kezdenek a rohamosztagosokkal.

 

Luke és Vader folytatják a fénykardpárbajukat Felhőváros belsejében, miután Vader Luke-ot majdnem lefagyasztja a szénfagyasztó kamrában. Vader az Erő sötét oldalát használja Luke ellen, hogy annyi berendezést dob Luke felé, amennyi kéznél van és kitaszítja Luke-ot az ablakon, majd az egyik vészhelyzeti platformra esik.

 

Amint a tűzharc folytatódik, Lando megparancsolja Felhőváros kiürítését, utána a társaság megtalálja a megmenekülés utolsó reményét... a Millennium Falcont.

 

A fénykardpárbaj utolsó felvonásában Vader levágja Luke jobb kezét, ami lezuhan (a fénykardjával együtt, amit a kéz markolt) a mélybe. Az egyik legemlékezetesebb jelenetben a mozi történelemben Vader felfedi az igazságot Luke-nak az apjával kapcsolatban: 

Darth Vader: " Obi-Wan soha sem mondta el neked, mi történt apáddal."
Luke Skywalker: " Épp eleget mondott! Elmondta, hogy te ölted meg!"
Darth Vader: " Nem. Én vagyok az apád."
- Vader és Luke, Felhővárosban. 

A megborzongott Luke felsikít tiltakozásában. Vader próbálja belehajszolni Luke-ot, hogy csatlakozzon hozzá és válassza a sötét oldalt, hogy legyőzzék a Császárt. Ugyanakkor Luke az öngyilkosságot választja az elfogása helyett és lehajítja magát egy mély aknába.

 

Vader S RevelationLuke megakad egy szellőzőnyílásban, majd a város alján köt ki és elkap egy Felhőváros alatti antennát. A halállal farkasszemet nézve Luke hiába hívja Ben Kenobit (Kenobi figyelmeztette Luke-ot, hogy nem képes kisegíteni neki, ha egyszer szembeszáll Vaderrel). Utána az egyetlen személyt hívja, aki tudna segíteni... Leiát.

 

Leia rejtélyesen érzi Luke telepatikus segélyhívását. A Falcon megfordul és visszamegy Felhővárosba. Egy mentőnyílást használva Lando elkapja Luke-ot és kimenti, mielőtt a sebesült Jedi tehetetlenül leesne a bolygón, amint TIE-ok üldözik őket. A Falcon végre elhagyja a Bespin gravitációs mezejét és felkészül a hiperugrásra, amikor a hiperűr rendszer ismét csődöt mond. Vader tájékoztatást kér, hogy a Millennium Falcon hiperűr rendszerét kikapcsolták-e a szökésük megelőzésére, aztán megparancsolja, hogy a fegyvereket állítsák kábító fokozatra.

 

Empire EndshotAmint a birodalmiak a Falcont üldözik, a megsérült Luke telepatikusan hallja Vader hangját, aki őt hívja. Ő úgy válaszol, hogy "Apám...", míg Vader telepatikusan hívja, hogy, "Fiam, jöjj velem”. Luke észleli, hogy ez Vader, utána azt suttogja, hogy "Ben, miért nem mondtad meg?".

 

C-3PO utasítja R2-D2-t, hogy fejezze be a javítását a felhővárosi megpróbáltatásai után. Ugyanakkor, gyors találékonyságával R2 éppen időben újraaktiválja a Falcon hiperűr rendszerét, hogy elmeneküljön a hiperűrbe. Vader csalódott és a titkos körzetébe vonul vissza a csillagrombolóján, nem törődve Piett hibájával.

 

A film egy EF76-os Nebulon-B szállító fregatton ért véget a lázadó flotta találkozási pontjánál, ahol Luke-ot egy 2-1B ápolja, ami egy protéziskéz implantációt szerel be neki. Lando és Csubakka megkezdik részüket egy veszélyes küldetésben... Han kiszabadításában. Lando ígéri Leiának, hogy visszahozzák a férfit, akit szeret. Luke, Leia és a droidok nézik, ahogy a Falcon elindul ismeretlen területek felé. A saját végzetük és jövőjük most bizonytalan. De az idő majd eljön, amikor mindnyájuké eldől... csak az a kérdés, hogy az mikor következik be. 

Készítés


Lucas felkérte a forgatókönyvíró Leigh Brackettet, hogy írjon meg egy forgatókönyvet a története alapján. Brackett az első vázlatot 1978. február 23-án fejezte be, de azután nem sokkal meghalt. Lucasra hivatkozva nem szerette az elrendezést, ami Brackett forgatókönyvében futott. Nem maradt író, aki kijavította volna, és Lucas arra kényszerült, hogy a második vázlatot maga írja meg március 4-én. Főbb tartalomváltoztatások kísérték az első vázlatot és a film történetvezetése a saját vázlata alapján formálódott meg. Az egyik legkiemelkedőbb változtatás az volt, hogy Vadert Luke apjává tették. Amikor Lawrence Kasdan befejezte az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóinak forgatókönyvírását, Lucas felbérelte, hogy újraírja és felfejlessze a vázlatát. Több vázlatot is írt, mielőtt a forgatókönyv megbeszélését megtartották volna Novemberben George Lucas, Lawrence Kasdan, Irvin Kershner és Gary Kurtz között. Pár hozzáadott plusz után a felvétel forgatókönyve végre kialakult. Kershner és a színészek kisebb párbeszédes változtatásokat tettek a forgatás alatt és a többjüket Lucas elfogatta.

 

A film művészi ötleteinek és terveinek nagy részét Ralph McQuarrie, Joe Johnston és Nilo Rodis-Jamero készítették Lucas elképzelései alapján. A Yoda bábút a brit Stuart Freeborn sminkművész tervezte. Azt mondta, hogy Yoda arca a saját arcán alapult és Albert Einstein arcvonásaiból is hozzáadott.

 

A forgatás 1979. március 5-étől szeptember 24-éig tartott. A Hoth jelenetei közül néhányat Norvégiában forgatták a Finse vasútállomás és a Hardangerjokelen gleccser közötti területen. A Dagobah, Felhőváros és az Echo Bázis belsejének jeleneteit Angliában, az Elstree Studios-nál vették fel.

 

A gyártás alatt a film szigorúan túlment a költségvetésen és az ütemterven. Amikor a film büdzséjét 10 millió dollárra emelték, a bank be akarta hajtani a kölcsönt. Hogy biztosítsa a többi szükséges pénzt a film befejezéséhez, Lucas arra kényszerült, hogy megközelítse a 20th Century Fox-ot, hogy tárgyaljon az üzletről. A stúdió több profitot kapott a filmből, cserébe garantálták a kölcsönt. Ennek ellenére Lucas megtartotta a folytatási és a kereskedelmi jogokat. 

Bemutatás


A Birodalom visszavág bemutatásának beharangozója alatt több stábtag tette tiszteletét a televízióban karakterének bőrében, hogy hirdessék a filmet; Mark Hamill és Peter Mayhew a Jim'll Fix It című műsorban, Anthony Daniels a Szezám utcában, valamint Daniels, Hamill és Mayhew a The Muppet Show-ban.

 

A Birodalom visszavág világpremierjét 1980. május 17-én tartották, a washingtoni Kennedy Centerben (a Gyerek Világpremier különleges eseményeként). A film kapott egy királyi jótékonysági bemutatót Londonban az Odeon Cinemában, a Leicester Square-nél május 20-án. A különleges eseményre a "Birodalom napja" nevet aggatták, a brit nemzetközösség napjának játékos megfelelőjeként (amit a Birodalom Napjának hívtak 1958-ig), ahol rohamosztagosok légiói árasztották el a várost. Más jótékonysági bemutató sorozatot is tartottak számos helyen május 19-én és 20-án. A film Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban hivatalosan 1980. május 21-én lett bemutatva. Az első hullámos bemutatóban 126 70 mm-es kópia került levetítésre, de 1980 júniusában szélesebb körű bemutatót kapott (amikor többnyire 35 mm-es kópiákkal mutatták be a filmet). 1980 szeptemberében sugározta a CBS a hivatalos színfalak mögötti dokumentumfilmet, az Így készült A Birodalom visszavágot.

 

Merchandise

 

A film regényváltozatát Donald F. Glut írta és 1980. április 12-én adták ki. A filmet képregényben is kiadta a Marvel Comics a náluk futó Star Wars sorozat részként. Hat részben jelentették meg (a 39-ik kiadástól a 44-ig) az adaptációt, Archie Goodwin tervezte és Al Williamson rajzolta. (Évekkel később egy Toshiki Kudo által rajzolt manga adaptációt adtak ki Japánban 1998-ban, és az Egyesült Államokban 1999-ben.) A Kenner játékláncot indított a film alapján. Brian Daley egy rádiós hangjátékot írt és alkotott a filmből, hogy a National Public Radio (Nemzeti Közszolgálati Rádió) sugározza 1983-ban.

 

2007-ben a Csillagok háborúját 30. évfordulóját a Hasbro azzal ünnepelte, hogy 6 megemlékező doboz sorozatát adta ki. Az ötödiket a sorozatban A Birodalom visszavágnak dedikálták, ami egy havasi katonát, Luke Skywalkert, Han Solót és Csubakkát tartalmazta.

 

Újrakiadások

 

TESB 30th Anniversary LogoA másik két filmmel az eredeti trilógiából, George Lucas kiadta A Birodalom visszavág Felújított Változatát 1997-ben, számos változtatást és kiegészítést téve, beleértve egy zenének a visszaillesztését a zárójelenetben.

2004. szeptember 21-én a három eredeti filmet végül DVD-n is kiadták. Néhány további kisebb változtatás is volt a filmnek ebben a kiadásában – például a hangeffektek és a film vizuális minőségének a fejlesztései. Az egyik legnevezetesebb változtatás a vizuális minőségben az volt, hogy a furcsa rózsaszín izzást kivették a Felhőváros nyitójelenetéből, ahol a felhőautót egy tibanna gázgyűjtővel helyettesítették az 1997-es mozis bemutatásnál.

 

Továbbá a jelenet, amikor Darth Vader beszél az Uralkodóval, eltér a DVD kiadásban. Clive Revill-t, aki Palpatine hangját nyújtotta, és Elaine Baker, aki Palpatine-t alakította, Ian McDiarmiddal helyettesítették, aki történetesen ugyanazt a szerepet játszotta A Jedi visszatérben és mindhárom előzményfilmben. Eredetileg egy nő alakította Palpatine arcát csimpánzszemeket rakva a saját szemeire, majd egy férfi hangját adták alá. Ugyanakkor Clive Revill neve még mindig szerepel a film stáblistáján Palpatine szinkronjaként. McDiarmid újravette a beszélgetést James Earl Jones-szal és mindketten további mondatokat adtak ehhez a jelenethez.

 

Egy másik változtatásban Temuera Morrison kölcsönözte Boba Fett hangját, jobban megalapozva a tényt, hogy Boba valóban Jango Fett klónja. Ebben a filmben ismeretlen, hogy Boba-e Jango utolsó élő klónja.

 

A trilógiát két külön lemezes Limitált Kiadás DVD (Limited Edition DVD) csomagban adták ki újra 2006. szeptember 12-étől 2006. december 31-éig; a filmek eredeti változatait extra anyagként adták hozzá. Ezzel szemben leállították a kiadást a változatlan verziók miatt, amik az 1993-as nem kompatibilis lemezekből voltak és nem alakították át a modern DVD szabványokra.

 

A Birodalom visszavág-ot újra kiadták Blu-ray formátumban 2011 szeptemberében.

 

2015. április 7-én a Walt Disney Studios, a 20th Century Fox és a Lucasfilm közösen bejelentették a hat kiadott Star Wars-film digitális újrakiadását. Mivel a Lucasfilm visszatartotta a digitális forgalmazási jogokat a IV. rész kivételével az összes részhez, a Walt Disney Studios Home Entertainment digitális letöltési lehetőségként adta ki A klónok támadását 2015. április 10-én.

 

Annak dacára, hogy a Walt Disney Company 2012-ben megvette a Lucasfilm Ltd.-t és az összes jövőbeli Star Wars-film kiadási jogát, a Fox visszatartotta az eredeti forgalmazási jogokat a Star Wars: IV. rész: Egy új reményhez kapcsolódóan, amihez társ-producerek és társfinanszírozók voltak az összes médiában világszerte. A Fox a mozis, nem mozis és home videós jogokat is visszatartotta világszerte a franchise másik öt filmjével kapcsolatban, amit a Lucasfilm gyártott és finanszírozott függetlenül, egészen 2020 májusáig, amikor ez a tulajdonjog átkerül majd a Disney-hez. Ez a bonyolult kapcsolat a Fox és a Disney között, főleg a Fox örök érvényű jogaira tekintettel a IV. résszel kapcsolatban, megakadályozta mind a 9 filmet magában foglaló díszdoboz kiadását. 2017. december 14-én a Walt Disney Company bejelentette, hogy megvette a Fox anyavállalatának, a 21st Century Fox-nak a nagy részét, köztük a filmstúdiót és az Egy új remény minden forgalmazási jogát is. 

Fogadtatás


A Birodalom visszavág eleinte vegyes visszajelzéseket kapott. Sok kritikusnak voltak problémái a történettel, de ugyanakkor szerintük a film egy technikai siker lett. A kritikusoknak változó reakcióik voltak a film újrakiadásaiban végrehajtott változtatásokkal kapcsolatban is.

 

Ami a színészeket illeti, Irvin Kershner bátorította a csoportos megbeszélésekre és az improvizációkra a színészeket és sok felvételt készített minden jelenetből Lucas-szal ellentétben, aki mindig a forgatókönyvhöz ragaszkodott, rendszerint körül-belül 3 felvételt készített és kevés instrukciót adott a színészeknek.

 

Vélhetőn ez érzelmileg a leghomályosabb és legsötétebb film az eredeti trilógiában.

 

A filmet 2010-ben választották ki megőrzésre a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Film Hivatala részeként.

 

Az ausztrál, egyesült királysági és skandináv mozikban a Black Angel című filmet mutatták be A Birodalom visszavág mozis bemutatása előtt. A Black Angel Roger Christian rendezői bemutatkozása volt, az Egy új remény díszlet- és látványtervezőjévé. A filmet Skóciában vették fel 1979 telén 25.000 fontért, egyfajta ajándékként George Lucastól a Star Wars-os munkájáért. A Black Angelt hivatalosan a YouTube-ra adták ki újra 2015. május 12-én. 

Kimaradt/Törölt jelenetek


Veers tábornok halála

 

Veers tábornok készül elpusztítani a pajzsgenerátort, amikor Hobbie, egy Lázadó pilóta a meghibásodott hósiklóját Veers lépegetője felé irányítja. Veers egyik embere azt mondja, hogy „Vigyázat! Mindjárt…” ("Look out! He's going to..."). Hobbie a hósiklóját Veers AT-AT lépegetője pilótafülkéjének zúzza, ami felrobban, megölve Hobbie-t és Veerst is. (Az Expanded Universe mindkettejüket élve ábrázolja a hothi csata után.) Ez a jelenet vélhetőleg azért lett kivágva, mert Veers sikeresen elpusztítja a pajzsgenerátort, és a filmkészítők nehéznek találták módosítani a jelenetet, ezért ez akkor foglal helyet, miután Veers megsemmisíti azt.

 

Wampa-támadás

 

Wampa Attack TopA Birodalom visszavág negyedik forgatókönyvére hivatkozva több beszélgetés jelen van a wampákkal kapcsolatban, beleértve, amikor R2-D2-t az egyik végigüldözi a folyosón, mialatt a lázadók lelövik azt. Az egyik lázadó tudósít, mondván „Elkaptuk, uram, de lehetnek többen is” ("We got it, sir, but there may be more,") (Rieekan tábornokhoz beszélve). Vijjognak a riasztók és Leia érdeklődik, hogy a kreatúrát megvizsgálták-e már. A tábornok azt mondja neki, hogy dolgoznak rajta és utána egy „látogató” miatt riasztanak – egy birodalmi kutaszrobot miatt. Miután kiderült, hogy fémes eredetű, Leia válaszol, hogy „Akkor az nem ezek a lények közül való” ("Then it couldn't be one of those creatures") – természetesen a wampákra hivatkozva.

 

A wampák behatolnak az Echo Bázisra

 

Wampas Infiltrate TopAbban a jelenetben, ahol Han Solo Luke Skywalker után akar menni egy tauntaunon, egy halott tauntaunt lehet látni a földön, amit 2-1B, az orvosi droid vizsgál meg. A falon mintha egy kis vér jelenne meg, feltehetőleg a döglött állattól származik. A forgatókönyv negyedik változatában az egyik lázadó ezt mondja a fedélzeti tisztjének: „…Nem tudom elhinni, uram. A nyakuk eltört.” ("...I can't imagine, sir. Their necks are broken.") (A forgatókönyv 3 döglött lényre hivatkozik, nem egyre.) A wampák már betörtek a bázisra ezen a ponton és nyilvánvalóan megtámadtak néhány tauntaunt. Egyszer betörtek, amikor Han és Leia veszekedtek a folyosón (a képregény adaptációban a kép alján lehet látni) és ismét, amikor C-3PO és R2-D2 átsétálnak a hangáron és Leia szobájának hőmérsékletét jegyzik meg. Később, amikor Han csodálkozik, hogy hol lehet Luke, a lázadók között átsiet, akik a döglött tauntaunt vizsgálják. Csodálkoznak, hogy mi történhetett a lénnyel, mivel még nem tudnak arról, hogy wampák hatoltak be a bázisba. Ugyanakkor megjegyezhető, hogy ez a jelenet szerepel a Star Wars: Battlefront II instant akció módjában.

 

A wampa-karám

 

Wampa Pen TopAz összes törölt jelenetek közül, amikben wampák szerepelnek, ez a legemlékezetesebb, talán azért, mert ez a jelenet hagyta hátra a legtöbb bizonyítékot. Valamikor a hothi jelenetek alatt felfedezik, hogy R2-D2 fütyülő hangjai vonzzák a wampákat – éppen úgy, mint a híres Patkányfogó tündérmesében. R2-D2 a wampákat egy nagy terembe vezeti és a lázadók elhelyeznek egy vörös és sárga színű figyelmeztető jelzést az ajtón, ezért a lázadók nem fognak gyanútlanul besétálni és nem eszik meg őket. Ezt a jelenetet R2-D2-val állítólag leforgatták, de a végső vágásba sosem került be. Később, amikor az orvosi központba mennek Luke meglátogatására, R2-D2 és C-3PO áthaladnak a wampa cella mellett és röviden kibeszélik a teremtményeket.

 

Mikor a lázadó hősök kimenekülnek az Echo Bázisról a hothi csata alatt, Han, Leia és C-3PO rohannak, hogy elvigyék Leiát a transzporthoz. Kifelé menet áthaladnak az ismerős sárga jelzéssel és vörös írással ellátott ajtó mellett. Han egy gyors pillantást vet az ajtóra és majdnem megáll, de áthalad, miután felismerte a figyelmeztetést (a gyors jelenet a végleges filmben van, közvetlenül akkor jelenik meg, miután Veers tábornok megsemmisíti a főáramfejlesztőt). Amit nem raktak bele a filmbe, az C-3PO (aki Han és Leia mögött fut, próbálva felzárkózni), amint odavánszorog az ajtóhoz utánuk. Megáll és letépi a sárga figyelmeztető jelzést (C-3PO látható, ahogy letépi a sárga jelzést a Trilógia DVD gyűjtemény (Trilogy box DVD set) „extra” DVD-jén. A jelenetet is lehet látni rövid ideig az V. rész előzetesében). Utána fel akar zárkózni Hanhoz és Leiához, amint ők a Millennium Falconhoz tartanak.

 

Miután a rohamosztagosok behatoltak a bázisra, be akarnak menni az ajtón, amin csupán az eredeti figyelmeztetőjelzés kis darabja maradt. Kinyitják az ajtót, és azonnal megtámadják őket odabenn a már felzaklatott wampák.

 

Luke, az ágyús

 

Luke Gunner 01Mindig is voltak pletykák és képek, amik azt állították, A Birodalom visszavágból volt egy eredeti jelenet az Echo Bázisban, ahol Luke kezel egy ágyút és lelő néhány wampát. Az egyetlen dolog, amiről a legtöbb rajongó elhitte, hogy ezt a jelenetet valójában felvették, az a következő szöveg Jon Knolestól a Star Wars Insider 33. számában (59. oldal), aki a Shadows of the Empire Nintendo 64-es című játékról beszél:

 

"Például tudtuk, hogy volt egy jelenet, amiben egy wampa ténylegesen betört az Echo Bázisra és szétmarcangolt egy tauntaunt (és talán néhány Lázadó katonát) és egy jelenet, ahol Luke valójában egy automata lézerágyút kezelt és lelőtt egy vagy két wampát. A wampa ebben a felvett jelenetben abszolút túl vidámnak látszott a nagy bolyhos fejével és fémes kerek szemgolyóival. Egy Kodak cipődobozos Fotó CD-ben találtuk meg ezt a képet, amit a Lucasfilm Ltd. nyújtott nekünk valamikor.”

 

Érdekességek

 • Csubi amikor a Bespin beolvasztó részlegében rátalál a darabokra szedett C-3PO-ra, egyik alkalommal a droid fejét maga elé emeli, amit a kamera közelről mutat. A képen C-3PO fejéről visszatükröződik az őt vevő kamera, valamint a stáb néhány tagja.

 • Amikor Lando a gyanútlan Leiát, Hant és Csubit Darth Vaderhez vezeti a Bespinen, a kamera több szögből mutatja őket. Ezekben a jelenetekben felfedezhető, hogy Han és Lando párszor helyet cserélnek eközben.
   
 • A Hoth bolygóról Han és a társai elrepülnek a Falconnal. Luke ekkor még a bolygón van, és X-szárnyúja mellől figyeli az elsuhanó Falcont. Luke tekintete még csak véletlenül sem arrafelé követi a Falcont, amerre az ténylegesen repül. Ennek oka az, hogy a jelenetet két részletben vették fel. Amikor Mark Hamillnek el kellett játszania, hogy az elrepülő Falcont nézi, valójában nem volt semmi az égen, amit nézhetett volna, és csak körülbelül sejtette, hogy merre kell fordítania a fejét. A Falcon képét külön illesztették a képbe, és sajnos úgy, hogy a színész és a hajó mozgását nem sikerült összehangolni.
   
 • Felhővárosban Hant éppen a lefagyasztáshoz készítik elő. Azokon a képeken, amik távolról mutatják őt, egy fehér ingben van. Nem sokkal a lefagyasztás előtt viszont van két pillanat, amikor közelről mutatja a kamera, és ezeken a képeken úgy tűnik, mintha már kabátban lenne. De amikor a kamera ismét távolról mutatja, ismét csak ingben van. A kabátot biztos azért vette föl, nehogy megfázzon a karbonit tömbben... (Elképzelhető, hogy a közeli képeken csak a sötét árnyékok miatt látszik úgy, mintha kabát lenne rajta, ami viszont azért lenne furcsa, mert a távoli képeken az inge hófehérnek tűnik.)
   
 • A Falcon épp a barlangnak hitt űrcsiga gyomrában pihen, és a hajó legénysége a hiperhajtóművet javítgatja. Amikor a barlang egy kicsit "megbillen", Leia Han karjai közt köt ki. Ekkor mondja a hercegnő a következő mondatot: "Az, hogy maga átölel, nekem nem ad okot semmi izgalomra" Ha megnézzük Han száját, miközben Leia beszél, Han vele együtt tátogja ezt a mondatot.
   
 • Luke-nak épphogy sikerült elérnie a fénykardját, és kiszabadítani magát a wampa barlangjában. A wampa odaér hozzá, és rátámad. Ekkor Luke levágja a szörny egyik karját. A levágott kar helyén a wampa testéből egy cső áll ki, az, amihez eddig odarögzítették a szörnyeteg karját.

Stáblista


Szereposztás

 

Luke Skywalker .... Mark Hamill

Han Solo .... Harrison Ford

Leia hercegnő .... Carrie Fisher

Lando Calrissian .... Billy Dee Williams

C-3PO .... Anthony Daniels

Darth Vader .... David Prowse

Darth Vader hangja .... James Earl Jones

Csubakka .... Peter Mayhew

R2-D2 .... Kenny Baker

Yoda előadója .... Frank Oz

Ben (Obi-Wan) Kenobi .... Alec Guinness

Boba Fett .... Jeremy Bulloch

Boba Fett hangja .... Jason Wingreen, Temuera Morrison (DVD kiadásban csak)

Lobot .... John Hollis

Ugnaught főnök .... Jack Purvis

Hószörny .... Des Webb, Howie Weed (csak az 1997-es újrakiadásban)

Yoda előadó munkatársa .... Kathryn Mullen

Palpatine Császár hangja .... Clive Revill, Ian McDiarmid (DVD kiadásban csak)

Palpatine Császár .... Elaine Baker, Ian McDiarmid (DVD kiadásban csak)

Piett admirális .... Kenneth Colley

Veers tábornok .... Julian Glover

Ozzel flottaadmirális .... Michael Sheard

Needa kapitány .... Michael Culver

Birodalmi tisztek ....

Lennox kapitány .... John Dicks

Bewil kapitány .... Milton Johns

Nemet parancsnok .... Mark Jones

Cabbel hadnagy .... Oliver Maguire

Rieekan tábornok .... Bruce Boa

Zev (Vörös Kettes) .... Christopher Malcolm

Wedge (Vörös Hármas) .... Denis Lawson

Hobbie (Vörös Négyes) .... Richard Oldfield

Dak (Luke lövésze) .... John Morton

Janson (Wedge lövésze) .... Ian Liston

Derlin őrnagy .... John Ratzenberger

Deck hadnagy .... Jack McKenzie

Központi Irányító .... Jerry Harte

Tamizander Rey .... Norman Chancer
Jeroen Webb .... Norwich Duff
Tigran Jamiro .... Ray Hassett
Toryn Farr .... Brigitte Kahn
Wyron Serper .... Burnell Tucker

Tamizander Rey .... Norman Chancer

Jeroen Webb .... Norwich Duff

Tigran Jamiro .... Ray Hassett

Toryn Farr .... Brigitte Kahn

Wyron Serper .... Burnell Tucker

Dengar .... Morris Bush

M'kae tiszt .... Mark Capri

Merril és Bossk .... Alan Harris

McQuarrie tábornok .... Ralph McQuarrie

Rohamosztagos/Birodalmi parancsnoki tiszt/Lázadó katona .... Ralph Morse

Zuckuss és Wiorkettle .... Cathy Munro

Darth Vader .... C. Andrew Nelson (Felújított Változat)

4-LOM, K-3PO és rohamosztagos .... Chris Parsons

Edian .... Quentin Pierre

Echo Bázis katona .... Treat Williams

Lázadó technikus .... Stephanie English

Lázadó parancsnok .... Shaun CurryStáb

 

Rendezte — Irvin KershnerEmpire Strikes Back Poster Vader

Producer — Gary Kurtz

Forgatókönyv — Leigh Brackett, Lawrence Kasdan

Írta — George Lucas

Főproducer — George Lucas

Díszlet- és látványtervező — Norman Reynolds

Felvételvezető — Peter Suschitzky B.S.C.

Vágó — Paul Hirsch A.C.E.

Speciális vizuális effektek — Brian Johnson, Richard Edlund

Zene — John Williams

Előadta — A Londoni Szimfonikus Zenekar

Eredeti zene levédve 1980-ban a Fox Fanfare Music Inc. / Bantha Music javára

Társproducerek — Robert Watts, James Bloom

Dizájn tanácsadó és koncepciós művész — Ralph McQuarrie

Díszlettervező helyszíni képviselője — Leslie Dilley, Harry Lange, Alan Tomkins

Díszlet koordinátor — Michael Ford

Építész — Bill Welch

Díszlettervező helyszíni képviselőjének segítői — Michael Lamont, Fred Hole

Vázlati rajzoló — Ivor Beddoes

Műszaki rajzolók — Ted Ambrose, Michael Boone, Reg Bream, Steve Cooper, Richard Dawking

Modellezők — Fred Evans, Allan Moss, Jan Stevens

Fő bevásárló — Edward Rodrigo

Raktáros — Dave Middleton

Kameraman — Kelvin Pike, David Garfath

Kameraman asszisztens — Maurice Arnold, Chris Tanner

Kameraman másodasszisztens — Peter Robinson, Madelyn Most

Fártmesterek — Dennis Lewis, Brian Osborn

Matt fotográfiai konzulens — Stanley Sayer, B.S.C.

Fővilágosító — Laurie Shane

Előkészítő fővilágosító — John Clark

A világítási berendezéseket és személyzetet a Lee Electric biztosította

Smink és speciális teremtmény-dizájn — Stuart Freeborn

Fő maszkmester — Graham Freeborn

Maszkmester — Kay Freeborn, Nick Maley

Főfodrász — Barbara Ritchie

Yoda-báb készítője — Wendy Midener

Jelmeztervező — John Mollo

Fő jelmeztervező — Tiny Nicholls

Öltöztető — Eileen Sullivan

Fő kellékes — Frank Bruton

Kellékkészítő — Charles Torbett

Kellékdíszítési felelős — Joe Dipple

Fő kárpitos — George Gunning

Fő gipszes — Bert Rodwell

Fő ácsállványozó — Red Lawrence

Hangzás-tervező és felelős hangeffekt vágó — Ben Burtt

Hangvágó — Richard Burrow, Teresa Eckton, Bonnie Koehler

Eredeti hang — Peter Sutton

Mikrofonos — Don Wortham

Produkciós karbantartó — Ron Butcher

Utószinkron — Bill Varney, Steve Maslow, Gregg Landaker

Zenei felvétel — Eric Tomlinson

Hangszerelés — Herbert W. Spencer

Hangvágó — Kenneth Wannberg

Filmvágó asszisztens — Duwayne Dunham, Phil Sanderson, Barbara Ellis, Steve Starkey, Paul Tomlinson

Dialógvágó — Curt Schulkey, Leslie Shatz, Joanne D'antonio

Optikai koordinátor — Roberta Friedman

Hangvágó asszisztens — John Benson, Joanne Cappuccilli, Ken Fischer, Craig Jaeger, Nancy Jencks, Laurel Ladevich

Zörejvágó — Robert R. Rutledge, Scott Hecker

Zörejasszisztens — Edward M. Steidele, John Roesh

Hangeffekt-felvétel — Randy Thom

Felvétel-technikusok — Gary Summers, Howie Weed, Kevin O'Connell

Produkciós felügyelő — Bruce Sharman

Produkcióvezető asszisztens — Patricia Carr

Produkciós koordinátor — Miki Herman

Első számú rendezőasszisztens — David Tomblin

Második számú rendezőasszisztens — Steve Lanning, Roy Button

Helyszínfelelős — Philip Kohler

Kontinuitás — Kay Rawlings, Pamela Mann

Szereposztás — Irene Lamb, Terry Liebling, Bob Edmiston

A producer asszisztense — Bunny Alsup

Rendezőasszisztens — Debbie Shaw

A felelős producer asszisztense — Jane Bay

Produkciós asszisztens — Barbara Harley, Nick Laws, Charles Wessler

Kaszkadőr-szakértő — Peter Diamond

Kaszkadőrök — Bob Anderson, Colin Skeaping

Könyvelő — Ron Phipps

Pénztáros — Michael Larkins

Díszletkiadási ellenőr — Ken Gordon

Helyszíni könyvelő — Ron Cook

Állófotós — George Whitear

Sajtós — Alan Arnold

Sajtós-asszisztens — Kristen Wing

 

Második stúdiós egység

 

Rendezők — Harley Cokliss, John Barry

Operatőri vezető — Chris Menges

Rendezőasszisztens — Dominic Fulford

Második számú rendezőasszisztens — Andrew Montgomery

 

Helyszíni második egység

 

Rendező — Peter Macdonald

Operatőri vezető — Geoff Glover

Kameraman — Bob Smith

Kameraman asszisztense — John Campbell, Mike Brewster

Kameraman második számú asszisztense — John Keen, Greg Dupre

Fártmester — Frank Batt

Produkciós vezető — Svein Johansen

Rendezőasszisztensek — Bill Westley, Ola Solum

 

Produkciós és gépi effektek egysége

 

Mechanikus effektek felügyelője — Nick Allder

helyszíni egység felügyelője — Allan Bryce

Senior effekt-technikus — Neil Swan, Dave Watkins

Robotkészítő és felügyelő — Andrew Kelly, Ron Hone

Effekt-technikusok — Phil Knowles, Barry Whitrod, Martin Gant, Brian Eke, Guy Hudson, Dennis Lowe

Effekt-mérnökök — Roger Nichols, Steve Lloyd

Elektromérnök — John Hatt

Elektronikai tanácsadó — Rob Dickinson

Modellkészítés — John Pakenham

Effekt-segédasszisztensek — Alan Poole, Digby Milner, Robert McLaren

Effekt-titkárnő — Gill Case

 

Modell és optikai effekt egység

 

Effekt felvételvezető — Dennis Muren

Effekt kameraman — Ken Ralston, Jim Veilleux

Kamerakezelők — Don Dow, Bill Neil

Kameraman asszisztens — Selwyn Eddy, Jody Westheimer, Rick Fighter, Clint Palmer, Michael McAlister, Paul Huston, Richard Fish, Chris Anderson

Optikai trükkök felvételvezetője — Bruce Nicholson

Optikai trükk kopírozók — David Berry, Kenneth Smith, Donald Clark

Optikai trükk beállítás — Warren Franklin, Mark Vargo, Peter Amundson, Loring Doyle, Thomas Rosseter, Tam Pillsbury, James Lim

Optikai koordinátor — Laurie Vermont

Filmlaboratóriumi technikusok — Tim Geideman, Duncan Myers, Ed Jones

Vizuális effektek művészeti rendezője — Joe Johnston

Művészeti rendezőasszisztens — Nilo Rodis-Jamero

Stop Motion animáció — Jon Berg, Phil Tippett

Stop Motion technikusok — Tom St. Amand, Doug Beswick

Mattfestmény felelős — Harrison Ellenshaw

Mattfestmény művészek — Ralph McQuarrie, Michael Pangrazio

Matt fotográfia — Neil Krepela

Matt fotográfia kiegészítés — Michael Lawler

Matt fotográfia asszisztens — Craig Barron, Robert Elswit

Fő modellkészítő — Lorne Peterson

Modellkésztési csoportvezető — Steve Gawley

Modellkészítők — Paul Huston, Tom Rudduck, Michael Fulmer, Samuel Zolltheis, Charles Bailey, Ease Owyeung, Scott Marshall, Marc Thorpe, Wesley Seeds, Dave Carson, Rob Gemmel, Pat McClung

Animációs és rotoscope felelős — Peter Kuran

Animátorok — Samuel Comstock, Garry Waller, John Van Vliet, Rick Taylor, Kim Knowlton, Chris Casady, Nina Saxon, Diana Wilson

Vizuális effektek vágófelelőse — Conrad Buff

Effektvágó — Michael Kelly

Effektvágó asszisztens — Arthur Repola, Howard Stein

Vágótanonc — Jon Thaler

Produkciós adminisztrátor — Dick Gallegly

Produkciós titkárnő — Patricia Blau

Produkciós segédasszisztens — Thomas Brown

Könyvelő — Ray Scalice

Pénztáros — Glenn Phillips, Pam Traas, Laura Crockett

Produkciós asszisztens — Jenny Oznowicz

Szállítás — Robert Martin

Állófotós — Terry Chostner

Labor-asszisztens — Roberto McGrath

Elektronikus rendszertervező — Jerry Jeffress

Rendszerprogramozó — Kris Brown

Elektronikai mérnök — Lhary Meyer, Mike Mackenzie, Gary Leo

Speciális projekt-koordinátor — Stuart Ziff

Felszerelés-technikai felelős — Gene Whiteman

Tervező mérnök — Mike Bolles

Gépészek — Udo Pampel, Greg Beaumonte

Műszaki rajzoló — Ed Tennler

Speciális projektek — Gary Platek

Műtermi technikusvezető — T.E. Moehnke

Műtermi technikusok — William Beck, Bobby Finley, Leo Loverro, Edward Hirsh, Dick Dova, Ed Breed

Modell pirotechnika — Joseph Viskocil, Dave Pier, Thaine Morris

Optikai trükk alkatrészek gyártása — George Randle Co.

Kamera és mozgástervezés — Jim Beaumonte

Speciális optikai trükk tervező — David Grafton

Speciális optikai trükk készítő — J.L. Wood Optical Systems

Optikai trükk alkatrészek tervezése — Fries Engineering

Lassító kameramozgások — Mitchell Camera Corp.

Ultra lassító kamera — Bruce Hill Productions

Befényelés átíráskor — Ed Lemke

Negatív vágás— Robert Hart, Darrell Hixson

Dolby tanácsadó — Don Digirolamo

További optikai trükk effektek — Van Der Veer Photo Effects, Modern Film Effects, Ray Mercer & Company, Westheimer Company, Lookout Mountain Films

 

A Felújított Változat stábja

 

Producer — Rick McCallum

Vágó — T.M. Christopher

Hangmérnök — Ben Burtt

Utószinkron keverő — Gary Summers

Vágó első számú asszisztense — Samuel Hinckley

Vágóasszisztens — Robert Marty

Videovágó asszisztens — Mike Jackson, Robin Lee

Hangvágó — Teresa Eckton

Hangvágó asszisztens — Lisa Storer

Utószinkron — Ronald G. Roumas

Digital Mix Technician — Gary A. Rizzo

Archivista — Tim Fox

Optikai trükk vezetők — Phillip Feiner, Chris Bushman

Filmhelyreállításért felelős — Pete Comandini

Befényelés átíráskor — Robert J. Raring

Negatív kontinuitás — Ray Sabo

Negatív vágó — Bob Hart

A Felújított Változat digitális újrakeverését a Skywalker Sound szolgáltatta, a Lucas Digital Ltd. Company cége

Filmhelyreállítási tanácsadó — Leon Briggs

Optikai trükk helyreállítás — Pacific Title

Filmfelújítás — YCM Laboratories

 

Industrial Light és Magic

 

Vizuális effektekért felelős — Dave Carson

Vizuális effektek producere — Tom Kennedy

Számítógépes grafikai vezető — Tom Hutchinson

Vizuális effektek művészeti rendezője — George Hull

Vizuális effektek vágója — Michael McGovern

Színezésért felelős — Bruce Vecchitto

Vizuális effektek koordinátora — Lisa Todd

Digitális effekt-művészek — Don Butler, Michael Conte, Howard Gersh, Marshall Krasser, Tia Marshall, Stuart Maschwitz, Julie Neary, Ken Nielsen, Eddie Pasquarello, Ricardo Ramos, Tom Rosseter, Lawrence Tan, Paul Theren, Hans Uhlig, Li-Hsein Wei, Ron Woodall

Digitális matt művészek — Ronn Brown, Eric Chauvin, Brian Flora, William Mather

3d-s mozgatási művész — James Hagedorn

Digitális festés művész — Lisa Drostova, Heidi Zabit

Fő teremtménykészítő — Howie Weed

Modell- és teremtménykészítő — Carol Bauman, Don Bies, Giovanni Donovan, Wendy Morton, Anne Polland, Mark Siegel, Steven Walton

Kardos csoport vezetője — Daniel McNamara

Kardművészek — Rita Zimmerman, Chad Taylor, Mary McCulloch, Grant Guenin, Caitlin Content

Software kutatás-fejlesztés — David Benson, Jim Hourihan, Zoran Kacic-Alesic, Florian Kainz, Jeff Yost

Digitális Scanning Supervisor — Joshua Pines

Digitális beolvasás — Randall Bean, Michael Ellis, Earl Beyer

Negatív vezető — Doug Jones

Negatív beállítás — Andrea Biklian, Tim Geideman

Háttérvetítő — Tim Greenwood

Digitális fényképlemez helyreállítás — Melissa Monterrosa, Mike Van Eps, Wendy Hendrickson

Vizuális effektek művészeti rendezőasszisztense — Alex Laurant

Vizuális effektek rendezőasszisztense — John Bartle

Videovágó — Angela Leaper

Animációs művészek — Jonathan Rothbart

Digitális effektek technikai asszisztensei — Okan Ataman, Peter Chesloff, Joshua Levine, Dawn Matheson, Daniel Shumaker

Digitális effektek felújítási asszisztense — Daniel Brimer

Vizuális effektek produkciós csoportja — Julie Creighton, Joshua Marks

Video-asszisztens — Dawn Martin, Wendy Bell

Produkciós tervezés — Ken Beyer, Ken Corvino, Gary Meyer

A Légi kamerarendszert a Wesscam Camera Systems (Europe) szolgáltatta

Légifotós — Ron Goodman

Asszisztens — Margaret Herron

A helikoptert a Dollar Air Services Limited szolgáltatta

Pilóta — Mark Wolfe

Cloud Plates Photographed With Astrovision(c) By Continental Camera Systems Inc.

A havasi járműveket Aktiv Fischer szolgáltatta

Az R2-s kellékeket a White Horse Toy Company gyártotta

A Giltspur Engineering and Compair speciális segítséget nyújtott

A filmek felvételei a norvég Finse és Emi településen, a Hardengerjekulan gleccsernél, valamint az angliai Borehamwoodban lévő Elstree Studiosnál készültek

A zenéket az Anvil Studiosnál, az angliai Denhamban vették fel

Az utószinkron a Samuel Goldwyn Studiosnál, a kaliforniai Los Angelesben készült

A speciális trükk effektek az Industrial Light és Magicnél készültek, a kaliforniai Marin Countyban

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
4/5 : 1 szavazat

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000