Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja

f03.jpg
Star Wars: Episode III Revenge of the Sith
Rendező(k): George Lucas
Producer(ek): Rick McCallum
Író(k): George Lucas
Szereplők: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Frank Oz, Samuel L. Jackson, Christopher Lee
Zeneszerző: John Williams
Forgalmazó: 20th Century Fox
Megjelenés: 2005. május 19.
Játékidő: 140 perc
Költségvetés: $113 000 000
Nyelv: English
Idővonal: YE 19
Fórum: [Kibeszélő...]
Előző: Star Wars II. rész: A klónok támadása
Következő: Solo: Egy Star Wars történet
Azzá váltál, aminek az elpusztítására esküdtél fel!
- Obi-Wan Kenobi.

A Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) egy 2005-ös film, amit George Lucas írt és rendezett. Ez a Star Wars előzmény-trilógiájának harmadik és egyben utolsó része.

 

Három évvel a Klónháborúk kezdete óta a nemes Jedi-lovagok hatalmas Klónsereget vezetnek galaxis-szerte a Független Rendszerek Konföderációja ellen. A Galaktikus Köztársaság főkancellárja felfedi igazi kilétét Sith Nagyúrként és cselszövést leplez le, hogy uralja a galaxist, hogy a Köztársaságot Galaktikus Birodalommá változtassa. A hős Jedi Anakin Skywalkert elcsábítja az Erő sötét oldala és Darth Sidious új tanítványává válik—Darth Vaderré. A Jediket Obi-Wan Kenobi és Yoda Jedi-mester híján kiirtják és bujdosásba kényszerítik. A galaxis egyetlen reménye Anakin saját utódai – az ikergyermekek titokban születnek, akikből felnőve Luke Skywalker és Leia Organa hercegnő lesznek.

 

A Sith-ek bosszúját a mozikban 2005. május 19-én, csütörtökön (ugyanazon a napon, mikor az előzmény-trilógia első részét, a Baljós árnyakat 1999-ben bemutatták) mutatták be, és a premierjét (versenyen kívül) a Cannes Fesztiválon tartották meg május 15-én. A filmet nagyban véve a kritikusok pozitívan fogadták, főleg a két előzményfilm összehasonlításában. Számos jegypénztári rekordot ütött a nyitóhetében, és több mint 800 millió dollárt gyűjtött be világszerte, ezzel az egyik legjövedelmezőbb film volt 2005-ben. Ez a második Star Wars film, amihez nagy felbontóképességű, digitális, 24 filmkockás rendszert használtak a film legtöbb élőszereplős jeleneteihez. A filmet Blu-ray formátumban 2011 szeptemberében adták ki. 2019. november 12-én a Disney+ indulásával a film is bekerült a szolgáltatásba.

Felvezető


Háború! A könyörtelen Sith nagyúr, Dooku gróf támadásai felőrlik a Köztársaságot. Hősök küzdenek mindkét oldalon. Ám mindenütt jelen van a gonosz.

Az ördögi droidvezér, Grievous tábornok váratlanul betört a Köztársaság fővárosába, és elrabolta Palpatine kancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét.

Miközben a szakadár droidhadsereg megpróbál elszökni értékes túszával az ostromlott fővárosból, két Jedi-lovag vezetésével hadművelet indul a fogságba esett kancellár megmentésére… 

Cselekmény


Csata a Coruscant felett 

Ezt a részt szoktam élvezni!
- Anakin Skywalker.

R2 FlamesHárom évvel vagyunk A klónok támadása eseményei után. A Galaktikus Köztársaság egy epikus háború közepében van a Független Rendszerek Konföderációjával szemben, akiket Dooku gróf vezet, aki valójában a Sith-nagyúr, Darth Tyranus. A Konföderáció kiborg katonai vezetője, Grievous tábornok, aki a Szeparatista Droid Hadsereg vezére, beszivárgott a Coruscantba és elrabolta Palpatine főkancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét.

 

Ahogy a Szeparatista Droid Hadsereg megpróbál elmenekülni a Galaktikus Fővárosból, egy hatalmas űrcsata bontakozik ki, amiben Obi-Wan Kenobi Jedi-mester és korábbi padavanja, most a Jedi-lovag Anakin Skywalker, küldetést vezetnek a kancellár kimentésére. A Jedik átverekedik magukat a szeparatista armadán. A folyamatban Obi-Wan hajóját kullancsdroidok rongálják meg és az asztrodroidját, R4-P17-et elpusztítják. Anakin megkísérli lelőni a droidokat, de csak azt éri el, hogy szétlövi korábbi mestere hajójának szárnyát. Obi-Wan mondja Anakinnak, hogy a tüzelése nem jelent segítséget. Anakin osztja véleményét, rossz ötlet volt. Obi-Wan szól Anakinnak, hogy menjen és mentse meg a kancellárt, de Anakin azt mondja, hogy nem megy el Obi-Wan nélkül. Anakin a vadászának egyik szélét használja, hogy lelökjön néhány kullancsdroidot Obi-Wan vadászáról, de az egyiknek sikerül átmásznia Anakin hajójára, de rögtön kivonja a forgalomból R2-D2. Ahogy közelednek Grievous zászlóshajójához, az Invisible Handhez, Obi-Wan emlékezteti Anakint, hogy a pajzsok még mindig fel vannak húzva és ezért Anakin megbontja az alakzatot és a pajzsgenerátort támadja meg, kiiktatva a pajzsokat a hajó dokkoló hangáránál, és a Jedik kényszerleszállást hajtanak végre.

 

Anakin és Obi-Wan áthaladnak a zászlóshajón, átverekedve egy seregnyi droidon. Időközben R2-D2 segíti őket a hangárrészből, amíg közben feléget két szuper harci droidot.

 

A kancellár kiszabadítása 

Érzem, hogy félsz tőlem, Skywalker. Harag van benned. És gyűlölet. De nem használod ki.
- Dooku Anakin Skywalkernek.

Darth Tyranus RotSA Jedik elérik a legfelsőbb szintet, ahol megtalálják az elfogott Palpatine főkancellárt. Szembeszállnak magával Dooku gróffal és egy fénykardpárbaj veszi kezdetét. A Jedik rárontanak a grófra, az alapvető taktikákat képzettebb taktikákra váltva. A harc során Obi-Wan eszméletét veszti, amikor Dooku az Erőt használja, hogy felemelje és odahajítsa egy korlátnak.

 

Anakin folytatja a harcot és Dooku többször kigúnyolja. A haragját kihasználva Anakin merít az Erő sötét oldalából és a párbaj jobbika lesz. Levágja Dooku mindkét kezét, védtelenné téve őt. Palpatine szigorúan uszítja Anakint, hogy ölje meg. Egyáltalán nem tudva Palpatine igaz szándékairól, Anakin kivégzi a Sith-nagyurat a saját fénykardjával.

 

Egy robbanás rázza meg a hajót az egyik Jedi-csillagcirkáló támadása által, ezzel az Invisible Hand irányíthatatlanná válik a Coruscant vonzásának kitéve. Palpatine győzködésének dacára, hogy hagyják magára a mestert, Anakin a hátán cipeli a magatehetetlen Obi-Want és átnyargal a hajón a főkancellárral. Obi-Wan később felébred az eszméletvesztésből.

 

Grievousszel szemben 

Gyenge kis mentőakció volt ez.
- Grievous tábornok Obi-Wan Kenobinak.

IG101GrievousIG102 ROTSMiután Grievous a híd személyzetével visszanyeri az irányítást a zászlóshajója felett a vészhelyzeti turbók bekapcsolásával, és megbizonyosodik a két Jedi és a főkancellár elfogásáról. Teljesen csapdába esve egy sugárpajzstól, a hármast felügyelettel a hídra vitetik, de R2 sikeres zavarást hajt végre, lehetővé téve a Jediknek, hogy visszavegyék a fénykardjaikat és kiszabaduljanak.

 

Grievous ez után az IG-100-as MagnaGuardjait a Jedik után küldi. Obi-Wan gyorsan lefejez egy MagnaGuardot a pengéjével, de a droid folytatja a harcot, arra kényszerítve Obi-Want, hogy miszlikbe aprítsa a harcost és ezzel deaktiválódjon. Anakin kivégzi a második MagnaGuardot és elpusztítja a harci droidokat, amik megpróbálták Palpatine-t elcipelni a hídról. A Jedik Grievous-höz közelednek, de a ravasz tábornok betör egy ablakot az elesett őrének elektrolándzsájával és kirepül. Egy vontatókábellel Grievous a hajón tartja magát és elindul egy mentőkabinok felé. Az összes kapszulát elindítva Grievous a biztonságos kereskedő szövetségi Lucrehulk-osztályú hadihajójára tart. A hajó ismételten szabadesésbe kezd a Coruscant irányába, de Anakin átveszi az irányítást és vészhelyzeti tűzoltóhajókkal megsegítve a hajót rázósan leteszi az egyik coruscanti ipari landoló platformjára.

 

Boldog viszontlátások 

De jó idelenn.
- Obi-Wan Kenobi.

Council RotSA Coruscanton Anakint megdicsérik a hőstetteiért. Titokban találkozik Padmé Amidalával és csókot váltanak a Köztársasági Parancsnoki Épületének árnyékában, a szerelmüket titokban tartva. A nő felfedi neki, hogy a gyermekükkel terhes.

 

Másutt Grievous, aki most már a szeparatisták politikai és katonai vezetője, megérkezik az Utapaura, ahol a Kereskedelmi Szövetség helytartója, Nute Gunray, a geonosisi Kicsi Poggle, a Techno Unió vezetője, Wat Tambor elnök és a többiek a Szeparatista Tanácsból elbújva maradtak. A tábornok szót váltott Darth Sidious-szal, aki utasításokat ad neki, hogy a szeparatista vezetőket egy vulkanikus bolygóra, a Mustafarra telepítse át. Azt is kifejti, hogy a háborúnak majdnem vége. Grievous kételkedik ebben, közölve Dooku gróf halálát. Sidious biztosítja őt, hogy az elvesztése szükséges volt, mert hamarosan új tanítványa lesz: egy sokkal fiatalabb és sokkal erősebb.

 

Később a Coruscanton Anakin kétségbeesve, verítékben ázva ébred fel. Elmondja Padménak, hogy a haláláról álmodott, miközben szült és bevallotta, hogy nem tud nélküle élni, de a szerelmük nem engedi, hogy az álom valóra váljon.

 

Palpatine kancellár Anakint kéreti és találkoznak a kancellár irodájában. A Szenátus megadta neki a különleges jogosítványokat, közvetlen irányítást adva neki a Jedi Tanács felett. Palpatine megérti Anakin félelmét, gyanakvását és megvetését a mesterek iránt. Kinevezi Anakint a személyi képviselőjeként a Tanácsban.

 

A Tanács vonakodva fogadja el Anakin kinevezését, ám a mester címet nem adják meg neki. Anakin mérgesen reagál a hallott elutasításra. Nem véve figyelembe a kirohanását, a Tanács megbeszéli a háborúhoz kapcsolódó ügyeket. Eldöntik, hogy Anakin a kancellár védelmének feladatát kapja, és Yoda egy seregnyi klónt indít a vukik megsegítésére a Kashyyykra. Anakin mérges és csalódott.

 

Obi-Wan később elmondja Anakin-nak, hogy a Tanács azt akarja tőle, hogy jelentsen a kancellár minden ügyletéről, lényegében hogy kémkedjen utána. Anakin zavarodott és ideges, szakadást érezve a két barát és a mesterek között. Obi-Wan maga nem boldog a helyzet miatt.

 

Darth Plagueis tragédiája 

"Elsajátítható-e ez a képesség?”
„A Jediktől semmiképp sem."
- Anakin Skywalker és Palpatine.

Palpatine And AnakinA Galaxisok Operaházában az Uscru Negyedben, Anakin csatlakozik Palpatine-hoz, hogy megnézzenek egy mon calamari balettet, a Tintahal Tót. Palpatine elmondja Anakinnak, hogy a Klón Hírszerzés megtalálta Grievous tábornokot az Utapau-rendszerben bujkálva. Anakin örül a híreknek, amint Grievoust elfogják, az a háború végét jelenti majd. Palpatine elhinti, hogy megkérdőjelezi a Jedi Tanács alkalmasságát akkor, ha nem Anakint választanák a küldetésre. Meghívva Anakint, hogy csatlakozzon hozzá, Palpatine elküldi a segédeit: mihelyst elmentek, Palpatine csábítja Anakint a sötét oldal felé. El is mondja Anakinnak, hogy a Jedik át akarják venni a Köztársaság felett az irányítást és ahogyan arra számított, Anakin biztosan érzékelte már ezt. Anakin megerősíti, hogy a Jedik nem bíznak benne, és Palpatine kiegészíti azzal a ténnyel, hogy az egész Szenátusban, a Köztársaságban és a demokráciában sem. Anakin elmondja Palpatine-nak, hogy a bizalma megingott a Jedikben és Palpatine Anakin undorát következteti ki a Tanács küldetése iránt, hogy kémkedjen a kancellár után. Palpatine felidéz néhány politikai leckét, amit Anakinnak tanított arról, hogy aki hatalmat szerez, az attól fél, hogy elveszíti, beleértve a Jediket is. Anakin próbálja védeni a Jediket mondván, hogy a hatalmukat jóra használják, de Palpatine azzal érvel, hogy a jó csupán nézőpont kérdése, és hogy majdnem minden elképzelhető módon, köztük a vezető hatalom utáni áhítat tekintetében, a Sith-ek és a Jedik pontosan ugyanolyanok. Anakin nem ért egyet, megjegyezve, hogy a Sith-ek a szenvedélyükből merítenek erőt, csak magukra gondolnak, míg a Jedik önzetlenek, csak másokért élnek.

 

Egy kis szünet után a szóváltásukban, Palpatine megemlíti Darth Plagueis, a Bölcs tragédiáját. Palpatine elmagyarázza, hogy Darth Plagueis, a Sith-ek Sötét Nagyura annyira bölcs és hatalmas volt, hogy rá tudta venni az Erőt, hogy arra kényszerítse a midi-chloriánokat, hogy teremtsenek életet. Nem csupán erre, de arra is volt annyi hatalma és tudása a sötét oldalról, hogy Plageuis ezt a képességet emberek megmentésére is tudta használni, akiket vissza tudott hozni a halálból, és ez az állítás felkeltette Anakin figyelmét (ami Palpatine vágya volt) és Palpatine leírta, hogy az Erő sötét oldala olyan képességek birtokába juttatta őt, ami egyesek szerint természetellenesek. Amikor Anakin megkérdezte, hogy mi történt Darth Plagueis-szel, Palpatine összefoglalta, hogy Plagueis annyira erőssé vált, hogy attól félt, hogy elveszti e hatalmat, ami történetesen megtörtént. Plagueisre nézve sajnálatos módon a tanítványának átadta, aki tulajdonképpen Darth Sidious volt, minden tudását: miután megtette, a tanítványa megölte álmában. (A Sith tanítvány a történetben, amit a film nem fejtett ki határozottan, a különböző Star Wars Legendák forrás szerint maga Palpatine volt.) Palpatine megjegyzi, hogy milyen ironikus, hogy Plagueis másokat meg tudott menteni a haláltól, de önmagát nem. Amikor Anakin azt kérdezte, hogy elsajátítható-e ez a képesség, hogy megálljt parancsolhatnak a halálnak, Palpatine egyszerűen válaszol, "A Jediktől semmiképp sem," ezzel tovább idegenítve el Anakint a Jedi Rendtől.

 

A Kashyyykon Yoda, Luminara, és Gree parancsnok, velük társulva Tarffullal és Csubakkával, megvédik a bolygót az vállalatszövetségi tankoktól, a törpe pókdroidoktól, a droid löveghajóktól és rohamdroidok légióitól.

 

Később, egy találkozón a Jedi Tanáccsal, Anakin megosztja az információt Grievousről, elmagyarázva, hogy egy részleges üzenetet fogtak el egy diplomáciai csomagban, amit Utapau elnöke küldött. Yoda mondja, hogy gyorsan és határozottan kell eljárniuk. Amikor Anakin kifejezi az érdekét, ami Palpatine elvárása is volt, Mace Windu fagyosan közli vele, hogy a Tanács fogja eldönteni, hogy ki menjen és nem a kancellár. Yoda azt vallja, hogy egy több tapasztalattal rendelkező mesternek kell szembeszállnia és legyőznie Grievoust. Ki-Adi-Mundi egyetért és azt javasolja, hogy Obi-Wan menjen. Az elfogadott javaslattal a Tanács berekeszti a tárgyalást és Obi-Wan felkészül, hogy elmenjen az Utapaura.

 

Obi-Wan Grievous ellen 

"Hiába minden. Akárhány katonád van… meg fogsz halni."
"Súlyos tévedés."
- Grievous és Obi-Wan Kenobi.

Kenobi Faces Grievous ROTSAnakin elkíséri Obi-Want a csillagrombolójához a távozása előtt. Anakin még mindig azt vallja, hogy szüksége van rá az Utapaun, és míg Obi-Wan egyetért, megjegyzi, hogy lehet, hogy csak bantha árnyékot hajkurásznak. Anakin megállítja Obi-Want és elmondja, hogy tudja, hogy csalódást okozott Obi-Wannak és hogy nem hálálta meg a tanítást, amit kapott. Anakin mondja, hogy ő nagyon dühös lett a Tanácsra, de bocsánatot kér. Obi-Wan Anakint erősnek és bölcsnek nevezi és azt mondja Anakinnak, hogy büszke rá és amíg Obi-Wan kiskora óta tanította, Anakinból erősebb Jedi lett, mint azt Obi-Wan várta. De Obi-Wan felbátorítja Anakint, hogy legyen türelemmel és nem kell sokáig várnia és megkapja a mester címet. A páros meghajol egymás előtt és Obi-Wan elindul az Utapaura. Nem is tudják, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor Jedi társként és barátként látták egymást és beszéltek egymással.

 

Obi-Wan megérkezik az utapaui Pauvárosba, és megkezdi a keresését Grievous után, egy varactyl, nevezetesen Boga hátán lovagolva. Megtalálja Grievoust a Tízes Szinten. Miután Obi-Wan elpusztítja a droidokat Grevious körül, a két ellenfél harcba kezd. Grievous karját kettéválasztja, ezzel lehetővé téve magának, hogy 4 fénykardot használjon egyszerre. Obi-Wan gyorsan levágja a tábornok karjainak alsó felét, egy kicsit növelve az esélyeit. A csata alatt a Hármas Szerkezeti Hadsereg megérkezik CC-2224 (Cody) parancsára. Obi-Wan Grievous védtelennek látja és az Erőt használja, hogy odalökje az ördögi droid tábornokot a plafonra. Grievous elejti a megmaradt két fénykardját és megpróbál elmenekülni az egykerekűjén, miközben Obi-Wan Bogán ülve üldözi. A hajsza alatt Obi-Wan elejti a fénykardját, amit Cody parancsnok talál meg a hatalmas csatában a droidok ellen.

 

A Coruscanton Anakin elmondja Palpatine-nak, hogy megtalálták Grievous tábornokot az Utapaun. Anakin kitart amellett, hogy ő is az Utapaun szeretne lenni. A beszélgetésben Palpatine az Erőről való tudására vált és felfedi, hogy ő valójában Darth Sidious. Anakin aktiválja a fénykardját és azzal fenyegetőzik, hogy megöli Palpatine-t, de utána úgy dönt, hogy átadja őt a Jedi Tanácsnak. Még mindig a feleségét akarja megmenteni, és azt véli, hogy Palpatine tudása, amit a néhai Darth Plagueistől tanult, lehetővé teszi ezt.

 

Obi-Wan folytatja a hajszát Grievous tábornok után az Utapaun. Felzárkózik a tábornokhoz, és az egykerekűjéhez ugrik át. Grievous elektrolándzsáját használva sikerül hatástalanítania a robogót és forogni kezd. Obi-Wan és Grievous leesnek a robogóról és Grievous titkos leszállóplatformjára kerülnek. Grievous majd megragadja a sugárvetőjét, bár azt Obi-Wan kiüti a kezéből, most az elektrolándzsát használva. Kiüti Grievoust, és egy verekedés veszi kezdetét, amiben Kenobi kinyitja a tábornok gyomrát borító lemezét, felfedve az élő szerveit. Ezen feldühödve Grievous felkapja a kiszolgáltatott Jedit és a szakadék felé dobja. Obi-Wannak sikerül kapaszkodnia, és az Erőt használja, hogy odavonzza a tábornok sugárvetőjét és Grievous szerveire lő. Eltalálja és lángokra lobbantja a kiborgot. A lángoló szemeivel Grievous holtan a padlóra esik.

 

Az álarc lehull 

„A Köztársaság Galaktikus Szenátusának nevében, letartóztatom önt, kancellár.”
„Ezt vegyem fenyegetésnek Jedi-mester?”
„A Szenátus dönt a sorsáról.”
„Én magam vagyok a Szenátus!”
„Nagyon téved.”
„Ez árulás, uraim."
- Mace Windu és Palpatine.

ItsTreasonThen ROTSAnakin visszatér a Jedi Templomba és Winduhoz siet, aki elmondja neki, hogy Obi-Wan elpusztította Grievous tábornokot és ezért a Szenátusba mennek, hogy biztosítsák azt, hogy Palpatine kancellár lemondjon a különleges jogosítványairól. Ugyanakkor Anakin felfedi, hogy Palpatine egy Sith-nagyúr és nem fog lemondani a hatalmáról, és ez az álláspont megrázza Mace-t. Anakin közli, hogy azt véli, hogy Palpatine az, akit keresnek. Amikor Mace megkérdezi, hogy Anakin honnan tudja ezt, azt mondja Mace-nek, hogy Palpatine ismeri az Erő útjait és képes használni a sötét oldalt és ebben teljesen biztos. Mace azt mondja, hogy a legrosszabb félelmük beigazolódott, és hogy ha a Jedi Rend túl akarja élni, akkor gyorsan kell cselekedniük. Anakin figyelmezteti Windut, hogy Palpatine nagyon erős és szükségük lehet rá Palpatine letartóztatásakor, de Windu arra ösztökéli, hogy maradjon ki ebből, mivel sok félelmet érez Anakinban, és ez elködösítheti az ítélkezését. Mace hozzáteszi, hogy ha igaz, amit Anakin mondott, akkor Anakin majd elnyeri a bizalmát, de most azt akarja, hogy Anakin várakozzon a Tanácsteremben, amíg vissza nem tér. Windu, Kit Fisto, Agen Kolar és Saesee Tiin mesterek egy löveghajó fedélzetén Palpatine irodája felé tartanak.

 

A Tanácsteremben üldögélve, visszaemlékezve Palpatine ígéretére, hogy a Padmé haláláról és szüléséről szóló álmainak véget vehet, Anakin a döntésén rágódik: az elméjében hallja Palpatine hangját, mondván, ha a Jedik megölik őt, Padmé megmentésére minden esély elvész. Végül távozik és a 4 Jedi után siet.

 

Mace Windu és a három másik Jedi mester megérkeznek Palpatine kancellár irodájába. Windu Palpatine letartóztatását nyilvánítja ki és a mesterek bekapcsolják a fénykardjaikat. Palpatine kihúz egy fénykardot az ingujjából és odarepíti magát a Jedikhez. Agen Kolar hal meg elsőként, akinek átvágja a mellkasát. Majd Palpatine azonnal megfordul és belevág Saesee Tiin felsőtestébe, és egy pár pillanattal később, nagyobb erőfeszítésekkel, Sidious Kit Fisto belein is átvág. Csak Mace Windu marad egyedül a Sötét Nagyúr ellen.

 

Vader nagyúr felemelkedése 

"Érzem, hogy veled van az Erő. Páratlan hatalmú Sith lesz belőled. A te neved ettől a perctől fogva Darth… Vader."
- Palpatine Anakin Skywalkernek.

Palpy DeformedPalpatine és Mace folytatják a harcot, kitérve a kancellár előszobájából a fogadóirodába. Időközben Anakin akkor érkezik meg, amikor Windu lefegyverezi Palpatine-t, és mindkét harcos a csata során a nagy kitört ablak szélén tartózkodik. Ahogy Mace fenyegeti Palpatine-t, a Sith-nagyúr Erő-villámokat lövell felé. Ugyanakkor Mace kivédi a pengéjével és az energia nagy részét visszairányítva Palapatine testére. Palpatine arcát borzalmasan eltorzítja és befejezi cselekedetét, azt hörögve, hogy túl gyenge a harchoz. Ahogy Mace Palpatine megölése mellett dönt, Anakin belép és azt követeli, hogy Palpatine álljon törvény elé: Windu elutasítja ezt azzal az állásponttal, hogy Palpatine-t túl veszélyes életben hagyni. Anakin végül arra kényszerül, hogy a Jedi Rend és Padmé közül válasszon. Ahogy Mace készül bevégezni a gyilkos csapást, Anakin kihasználja az esélyt, közbelép és levágja Mace kezét. Palpatine vidáman kacagva kihajítja a sokkolt Mace-t az ablakon, hogy emeletek százaival alattuk meghaljon.

 

Anakin megborzong a tetteitől és mát tudja, hogy nincs visszaút. Hűséget esküszik Palpatine-nak a Sötét Nagyúr halált megállító hatalmáért cserébe, abban reménykedve, hogy megmentheti szeretett feleségét. Palpatine Anakint Sith-tanítványává fogadja, és a Darth Vader Sith nevet kapja tőle. Palpatine azután kiadja Vadernek első feladatát: indítson rajtaütést a Jedi Templom ellen, ezzel biztosítva az úgynevezett Jedi Lázadás leverését.

 

Vader az 501-es Légiót a Templomhoz vezeti. Brutálisan átvonul a Templomon, levágva minden Jedit, aki csak keresztezi az útját, beleértve Cin Drallig kardmestert és egy klánnyi ifjút, akik a Tanácsteremben bujkáltak.

 

A 66-os parancs 

"Eljött a pillanat. Hajtsa végre a 66-os parancsot!"
- Palpatine császár.

ChildrenSlaughterIdőközben az irodájából Palpatine egy parancsot sugároz rengeteg klón parancsnoknak galaxis-szerte: hogy hajtsák végre a 66-os parancsot, egy akciót, ami elindítja a Nagy Jedi Tisztogatást.

 

Szerte a galaxisban klón katonák fordulnak a Jedi-tábornokaik ellen. Mialatt ez történik, Yoda mindenkit érez, aki meghal. Az Utapaun Kenobi egy sziklától esik le egy AT-TE lövésétől, de ő és Boga túléli az esést, a Mygeetón Ki-Adi-Mundi Jedi mestert lelövi CC-1138 és a Galaktikus Flottagyalogság; a Felucia trópusi, nedves bolygóján Aayla Secura Jedi mestert meggyilkolja CC-5052 és az ő 327-es Csillag Hadteste; a Cato Neimoidián Plo Koon Jedi csillagvadászát ARC-170-es csillagvadászok lövik le, majd az belerepül egy klón állomáshelyre; valamint a Saleucamin Stass Allie 74-Z siklórobogóját CC-8826 és a kísérője pusztítja el BARC siklókon ülve. A Kashyyykon Yoda pásztázza a dúló csatát, mialatt Gree parancsnok fogadja a parancsot. Ő és a hadnagya megpróbálnak Yoda mögé lopózni, de a koros mester megérzi a szándékukat és egy fénykardcsapással mindkettejüket lefejezi. Tarfful és Csubakka segítenek Yodának elszökni a bolygóról.

 

Bail Organa szenátor megérkezik a lángoló Templomhoz, hogy szemtanúja legyen a fiatal padawan, név szerint Zett Jukassa megölésének az Appo parancsnok vezette katonai osztag által. Organa megborzongva elrepül a helyszínről és elhagyja a Coruscantot a Tantive III fedélzetén, majd megpróbál kapcsolatot teremteni a túlélő Jedikkel.

 

Mygeeto MundiObi-Wan és Yoda túlélik a 66-os parancsot és Organa szenátor felveszi őket, kihúzva magát az üldözés alól. A Jedik amellett döntenek, hogy visszamennek a Coruscantra, hogy újraprogramozzák a Jedi jeladóállomást, ami az összes Jedit a Coruscantra hívja vissza, tudván, hogy az egy csapda, amit Palpatine állított fel. Ehelyett Kenobi azt reméli, hogy minden Jedit vissza tud tartani a Jedi Templomtól.

 

A Jedi Templom megszállását követően Vader visszatér Padméhoz a Szenátusi Lakosztályi Komplexumba, ahonnan a lerombolt Jedi Templom füstjeit lehet látni. Elmondja neki, hogy a Jedik államcsínyt próbáltak elkövetni a Köztársaság ellen és a Szenátusban árulók vannak. Kéri, hogy legyen hű a kancellárhoz és elmondja, hogy a Mustafar-rendszerbe fog menni, ahol a megmaradt szeparatisták gyűltek össze, hogy véget vessen a háborúnak.

 

A Birodalom születése 

"Így száll hát sírba a szabadság… tapsvihar közepette."
- Padmé Amidala Bail Organának az Új Rend kikiáltása után.

A Mustafaron Vadert Gunray helytartó fogadja, de gyorsan csapdába csalja a Szeparatista Tanácsot a bunkerben. Megöli Kicsi Poggle-t, Rune Haakót, Po Nudót és Wat Tambort többek között. Gunrayt hagyja utolsónak, átvágva a neimoidi mellkasát, míg az életéért könyörög. Ez az első fizikai megnyilatkozásra a sötét oldalnak Vaderben, ami abban mutatkozik meg, ahogy az írisze fakó sárgává változik, a maradék szeme pedig vöröses árnyalatot vesz fel.

 

A Szenátus rendkívüli ülést tart, ahol Palpatine elmondja, hogy „a Jedik államcsínyt követtek el a Szenátus ellen”, de az füstbe ment. Miközben ezrek tapsolnak, tájékoztatja a Szenátust, hogy a túlélő Jediket levadásszák és legyőzik. Közben azt állítja, hogy "a galaxis békéjének és biztonságának megszilárdítása érdekében az uniót új alapokra helyezik, aminek neve az Első Galaktikus Birodalom”, amivel Palpatine azt nyilvánítja ki, hogy biztonságos és védett államot alapítanak. Amint a Szenátus nagy része egyetértésüket kiáltják, Padmé Amidala és Bail Organa, akiket sokkolt az eredmény, egyszerűen körülnéznek és Padmé csak annyit tud megjegyezni, hogy „Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette".

 

Burning Of The TempleEz idő alatt Obi-Wan és Yoda a Jedi Templomba mennek, megölve a klón katonákat és hitetlenül sétálnak át a vérfürdőn. Yoda megjegyzi, hogy a legtöbb egykori Jedivel fénykard végzett. Újraprogramozzák a Templom jelét, hogy az összes Jedit távol tartsák a Templomtól. A Templom vezérlőközpontjában Obi-Wan a biztonsági felvételekbe néz. Hitetlenül azt látja, hogy Vader megöli a Jediket. Yoda azt mondja, hogy bár nincs esélyük, de el kell pusztítaniuk a Sith-eket; beleértve Vadert. Obi-Wan könyörög Yodának, hogy hagyja meg neki Palpatine-t; ugyanakkor Yoda visszautasítja, ecsetelve, hogy Obi-Wan nem nyerheti meg a csatát. Yoda elmondja Obi-Wannak, hogy Anakint Vader „felemésztette”, és figyelmén kívülre kell helyeznie „testvére”szenvedését.

 

Obi-Wan információt keresve Anakin hollétéről, Padmé lakosztályához érkezik. Találkozik Padméval és elmondja neki, hogy Anakin átállt a sötét oldalra és ifjakat gyilkolt a Jedi Templomban. Kínja ellenére Padmé nem fedi fel, hogy merre ment el a férje. Obi-Wan elmegy, de még azelőtt sajnálatát fejezi ki Padmé iránt, miután arra következtetett, hogy Anakin gyerekét hordozza a hasában.

 

Később Padmé elhagyja a Coruscantot a csillaghajóján, a Mustafarra utazva, hogy meglelje a férjét és az igazságot. Nem tud róla, de Obi-Wan titokban feloson a hajó fedélzetére, mielőtt az éppen felszállna.

 

A Hősök csatája 

"Te voltál a Kiválasztott! Az volt a dolgod, hogy elpusztítsd a Sith-eket, nem hogy közéjük állj! Hogy egyensúlyt hozz az Erőbe, nem hogy sötétségbe taszítsd!”
„Gyűlöllek!”
„A testvérem voltál Anakin! Szerettelek!"
- Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker.

YodaPalpsduelA csillaghajó a Mustafaron landol, és Padmét egy mosolygó Vader fogadja. Padmé mesél az  Obi-Wannal való beszélgetéséről; azt mondja a nőnek, hogy ezek csak hazugságok, bár nem tagadja a vádjait. Padmé könyörög neki, hogy meneküljenek el, hogy békében hozzák világra a gyermeküket. Vader őrülten és erőszakosan ellenszegül, mondván Padménak, hogy elhozta a békét a Köztársaságba. Aztán azt a szándékát közli vele, hogy megbuktatja Palpatine-t, vagyis ketten együtt tudnák uralni a galaxist. Padmé felismerve, hogy Anakin mennyire megváltozott, elhátrál a rémülettől és könyörög, hogy álljon meg.

 

Miközben könyörög, Vader meglátja a korábbi mesterét, Obi-Want kiszállni a csillaghajóról. Vader utána azzal vádolja meg, hogy elárulta a szerelmét és idehozta korábbi mesterét, hogy megölje. Haragjában az Erővel fojtogatni kezdi Padmét: Obi-Wan arra utasítja, hogy hagyja őt békén, amit Vader következetesen megtesz, csak miután Padmét eszméletnélküli állapotba taszította. Vader azzal vádolja Obi-Want, hogy ellene fordította szerelmét, de Obi-Wan azzal vág vissza, hogy Vader fordította maga ellen a haragjával, a mohóságával és a hataloméhségével. Vader azt állítja, hogy elhozta békét, a szabadságot, az igazságot és a biztonságot a „birodalmába” és azt ajánlja Obi-Wannak, hogy álljon félre az útjából; ugyanakkor Obi-Wan azzal érvel, hogy hű marad a demokráciához. Vicsorogva azt, hogy aki nincs vele, az az ellensége, Vader aktiválja a fénykardját; más választás híján Obi-Wan felkészül a korábbi tanítványa elleni csatára. A páros ezek után kirobbantja a tanítvány a mester elleni kegyetlen párbajt.

 

A kancellár irodájában a Szenátusi Épületben Yoda összecsap Darth Sidiousszal. Egy intenzív csatába fognak, bevetve az Erő-képességeiket is. A párbaj során a Nagy Gyűlésterembe keverednek, a Szenátus szívébe. Sidious szenátusi pódiumokat dobál Yoda felé, és az elkerülésük érdekében tett erőfeszítése kimeríti a Jedi-mestert. Sidious utána Erő-villámokat szór Yodára, de a maradék erejével a Jedi-mester visszaveri, ami elegendő volt arra, hogy magát és Sidioust a pódium szélére repítse. Palpatine képes volt kapaszkodni a szenátusi pódiumba, míg Yoda a szenátusi padlóra zuhant, zuhanás közben elvesztve a köpenyét. Bail Organa segítségével Yoda elmenekül a Szenátusi Épülettől, és közben azt tervezte, hogy száműzetésbe vonul.

 

Kenobi Vader MustafarAz Obi-Wan és Vader közti epikus csata során a szeparatista erődítményen át haladnak a Mustafaron. Vader fénykardjának téves csapása megrongál egy számítógépes vezérlőt, és ez a bunker pajzsinak deaktiválódását eredményezi. A párbaj folytatódik, amint az egész létesítményt ostromolja a láva, és a két harcos legázol egy lávatengeren hajózó gyűjtőszárnyon, ami a főépületről választódott le. Kenobi és Vader leugrik a szárnyról és folytatják az intenzív csatájukat a hajózó platformokon. Obi-Wan utoljára folyamodik régi barátjához, próbálva meggyőzni őt, hogy Palpatine egy szörnyeteg, de amikor Anakin azt üvölti, hogy az ő szemszögéből a Jedik a szörnyetegek, Obi-Wan elfogadja, hogy a tanítványa, a barátja, a testvére javíthatatlan.

 

A harc alatt végig védekezve, Obi-Wan történetesen előnyt szerez azzal, hogy egy fekete homokos partra ugrik át. Obi-Wan figyelmezteti Vadert, hogy már vert helyzetben van és könyörög neki barátságuk utolsó emlékére, hogy ne próbálja meg és ne folytassa a harcot, de Vader haragjában és vérszomjasságában azt kiáltja, hogy "Alábecsülöd az erőmet, Obi-Wan!" Ostobaságában felugrik, hogy összecsapjon a régi mesterével. Pengéjének gyors csapásával Obi-Wan levágja Vader bal karját és mindkét lábát a térdeinél. Vader lebukfencezik a rakparton és a lávafolyó széléig gördül le.

 

Ahogy Obi-Wan kétségbeesve figyeli Vadert, aki most már a védtelen volt és teljesen elemésztette a sötét oldal, hiábavalóan próbálja a megnyomorított és füstölgő testét a rakpartra felvonszolni a megmaradt mechanikus kezével. Obi-Wan undorral és szomorkásan fogadja el a „Kiválasztott” bukott sorsát, és majdnem sírva is fakad. Mérgesen azt kiáltja, hogy Anakin elbukta az életét, a végzetét és megsebezte azokat, akik szerették őt, beleértve magát Obi-Want is. Vader fájdalmában és erőtlen dühében csak ordítani tud, átkozva régi barátját és mesterét. A láva alatta aztán elkapta Vader lábát, lángba borítva őt. Obi-Wan, nem bírván nézni korábbi tanítványának és régi barátjának halálát vagy nem tudván megölni őt hidegvérrel, elveszi Anakin fénykardját és elmegy. Utána visszatér a súlyosan megsérült Padméhoz és a droidjaihoz, majd elhagyják a bolygót a csillaghajóján.

 

Születés és újjászületés 

"Obi-Wan, van benne jóság. Tudom… hogy… van…"
- Padmé Amidala utolsó szavai Obi-Wan Kenobinak.

Darth Sidious megérkezik a Mustafarra egy csoportnyi sokk klón katonával Thire parancsnok vezetésével. Egy betegszállító és a Sidious kompjában lévő Sith gyógyszerek segítségével megmentik Darth Vadert a halál torkából.

 

Az elszigetelt Polis Massa aszteroidán Yoda meditál és meghallja Qui-Gon Jinn szellemét. A hang azt mondja neki, hogy van egy út, ami az Erővel való egybeolvadáshoz vezet és a tudat megmarad a halál után. Hogy elsajátítsa ezt a képességet, Yoda Qui-Gon Jinn szelleme tanítványának nyilvánítja magát.

 

Ani01Obi-Wan megérkezik a Polis Massára Padméval, akinek a létesítmény droidjai vészhelyzeti gyógykezelést adnak. Haldoklik és elveszítette életerejét. Az orvosi droidok azon dolgoznak, hogy megmentsék a babáit – Bail Organa, Obi-Wan és Yoda meglepetésére ikrekkel terhes. Egy fiú és egy lány születik. Az utolsó haldokló lélegzetvételével, Padmé a "Luke" és a "Leia" nevet adja nekik.

 

Mialatt a gyermekei megszületnek, Vadert újjáépítik a Nagy Köztársasági Orvosi Létesítményben a Coruscanton. Vader új lábakat, kart, mechanikus tüdőt és egyéb „helyettesítő részeket” kap. Fekete páncélba öltöztetik, egy arcmaszkot zárnak rá szorosan és a sisakját hozzáigazítják. Darth Vader elkezd lélegezni a maszkján keresztül. A legtöbb, ha nem az egész kezelés a sötét oldal igazi módszereivel lett kivitelezve, és Vader eszméleténél volt és látszólag nem lett érzéstelenítve, ami nyögésre, kiáltásokra és vonaglásra készteti a kínzó agóniában.

 

Padmé utolsó lélegzetvételével kitart amellett, hogy van még jóság Anakinban. Meghal, bízva abban az emberben, akit egykor szeretett, aki még a Jedi Rend és a Szeparatista Tanács elleni brutális tettei előtt volt.

 

Vadert álló helyzetbe emelik, a kezelése befejeződött. Vader elkezd beszélni a hangképzőjén keresztül Darth Sidioushoz, Padméról kérdezősködve. A Császár, aki el akarja vágni Vader utolsó kötődését a régi életéhez és végleg meg akarta szilárdíttatni a Sötét Oldalt a szívében, azt hazudja Vadernek, hogy véletlenül megölte a feleségét az Erő-fojtogatással a leszállóhelynél. Az utolsó reményfoszlánya és szerelme most már elveszett, és az elméje megtört azzal a ráébredéssel, hogy maga ölte meg azt a személyt, akit meg akart menteni, Vader kiszabadítja magát a műtőasztal fogságából és szabadjára indít egy erőteljes, őrjöngő, szánakozó és gyászos Erő-sikolyt, összezúzva a droidokat és a berendezést. Vader haragjában és kétségbeesésében azt kiáltja, hogy "Neeem!", miközben Sidious megvillant egy gonosz mosolyt.

 

Egy Új Remény 

"A két kicsit valahol el kell rejteni."
- Yoda.

Vader SidiousA Naboon leszálló Tantive III fedélzetén Obi-Wan, Yoda és Bail Organa a konferencia asztalnál ülnek. Megegyeznek abban, hogy Padmét terhesnek kell álcázniuk, amivel hamisítani tudják a gyermekek halálát. A saját biztonságuk érdekében Luke-ot és Leiát szétválasztják, abban a reményben, hogy a Sith-ek ne tudják megérezni a jelenlétüket. Leiát Bail Organa fogadja örökbe és Luke-ot az apja mostohacsaládjához küldi a Tatuinra. Obi-Wan és Yoda figyelni fognak és várni, amíg a Skywalker-gyermekek ideje eljön. Yoda elmondja Obi-Wannak, hogy tanulja meg azt a technikát, amit Qui-Gon tanult meg a halhatatlanság eléréséhez.

 

Bail Organa R2-D2-t és C-3PO-t Raymus Antilles, a Tantive IV kapitányának gondjaira bízza. Azt parancsolja, hogy a tolmács droid memóriáját töröltessék.

 

A Naboon Padmé temetését Theedben tartják meg. A kezei a japor darabkán nyugszik, amit Anakin adott neki, miután elhagyták a Tatuint 13 évvel ezelőtt. Hogy a gyermekeit megvédjék, a holttestét még mindig terhesen tüntetik fel.

 

Egy kimaradt jelenetben Yoda a Dagobah-ra tart, hogy megkezdje önként vállalt száműzetését, ami részben bűntudat is Sidious legyőzésének sikertelensége miatt.

 

A kopott-szürke Venator-osztályú csillagromboló fedélzetén Vader, a Császár és Wilhuff Tarkin kormányzó a közel holdméretű harci állomás építését figyelik.

 

Az Alderaanra a csecsemő Leiát Bail Organa viszi el a feleségéhez, Breha királynőhöz.

 

A Tatuinon Obi-Wan elviszi Luke Skywalkert az új családjához: a bácsikájához, Owenhez, és a nénikéjéhez, Beruhoz. Obi-Wan egy eopien megy el, a száműzetésébe vonulva a Jundlandi Pusztaságban. Owen és Beru a csecsemő Luke-ot tartva, a horizonton túlra tekintenek és a Tatuin lenyugvó ikernapjait figyelik. 

Forgatás


A Sith-ek bosszúja fő forgatása 2002. június 30-tól 2003. szeptember 17-ig tartott. A forgatás elsősorban Fox Studios-nál történt, Sydney-ben. A kapcsolódó stúdiófelvételeket a Shepperton Studios-nál és az Elstree Film Studio-nál az Egyesült Királyságban vették fel. Van egy rövid vége jelenet felvétel a tunéziai Chott El Jerid-nél. A második egységes filmezést a svájci Grindelwaldban, a kínai Guilinban, a thaiföldi Phuketben és az olaszországi Etnánál folytatták. 

Bemutatás


ROTSteaserA Sith-ek bosszúja jótékonysági premierjei Seattle-ben, Los Angelesben, Chicagóban, Washington D.C.-ben, Bostonban, Denverben, Atlantában, San Franciscóban és Miamiban lettek bemutatva 2005. május 12-én, csütörtökön; és 2005. május 13-án két további jótékonysági premiervetítést is rendeztek George Lucas szülővárosában, Modestóban. A Sith-ek bosszúját a Cannes Film Fesztiválon mutatták be hivatalosan (konkurencia nélkül) 2005. május 15-én. A legtöbb többi országban május 19-én mutatták be. Azt jósolták, hogy A Sith-ek bosszúja premiere az amerikai gazdaságnak hozzávetőlegesen 627 millió dollárba fog kerülni az alkalmazottak miatt, akik szabadnapot vettek ki vagy beteget jelentettek.

 

A film egyik kópiáját p2p fájlban szivárogtatták ki, majd csupán órákkal a bemutató után meg is osztották a hálózatokon. A film egy időbélyeggel ellátott nyers változat volt, valamint egy sokkal pontosabb Internal Xvid rip verzió, ami közel egy hónappal később (bár az még mozis volt, valamint rezgések és filmkocka kihagyások hibáiból volt tele) érkezett, arra utalt, hogy az inkább a filmiparon belülről jött, mint olyasvalakitől, aki felvette egy vászonról. A kópia szétterjedt és elérhető lett a népszerű p2p hálózatokon.

 

A sötét motívumai és az erőszakos természete miatt (főleg abban a jelenetben, amikor Anakin élve megég egy sokkal inkább grafikai és realisztikus módon, valamint Dooku lefejezése és Grievous kiégett belső szervei), a Sithek bosszúja az egyetlen olyan Star Wars film, ami PG-13-as osztályzatot kapott Amerikai Mozgókép Szövetségtől (Motion Picture Association of America, MPAA). Az összes előző film PG besorolást kapott. Ezzel szemben az Egy új reményt eredetileg G-re osztályozták, de az osztályozást szándékosan felemelték, hogy szélesebb közönséget tudjanak befogni, valamint Owen és Beru Lars maradványainak hatásai is közre játszottak.

 

Merchandise

 

A film könyv verzióját Matthew Stover írta. A regényváltozat sokkal több dialógust tartalmaz, mint a film. Az Obi-Wan és Anakin közti párbaj tartalmasabb és sokkal több betekintést nyerhetünk belé. Valamint sok hivatkozásokat tartalmaz az Expanded Universe karaktereire, mint például Raith Sienarra vagy Garm Bel Iblisre, és sok részletre, mint például ahogyan Shaak Ti találkozik a végzetével, és Needa kapitány megjelenésére a coruscanti csatában, amik eltérnek a film részeitől. Ugyanakkor Anakin és Obi-Wan csatája kivételével a végső felvonás nagyon sűrített, főleg a nyitó űrcsatával összehasonlítva, ami a könyv első harmadát foglalja el.

 

A Dark Horse Comics adta ki a film képregény-adaptációját 2005 márciusában. Az Expanded Universe-ben a filmnek van egy előzményregénye, A gonosz útvesztője, illetve egy folytatásregénye, a Sötét nagyúr.

 

A video játék a film alapján készült és 2005. május 5-én adták ki, 2 héttel a film előtt. A játék a legtöbbször követi a film történetvonalát, jeleneteket is tartalmaz a filmből. Ugyanakkor a játék sok része kivágott jeleneteket vázol fel a filmből, vagy teljesen új jeleneteket, amiket a játékhoz készítettek. A játék stílusa főleg fénykardos harcokban vagy csatákban merül ki Obi-Wan vagy Anakin/Vader bőrébe bújva. A játék egyik egyedi és népszerű nézőpontja az, hogy beleraktak egy másik befejezést, ami a játékra és a filmre is szabott volt, és ebben Obi-Wan figyelmezteti Vadert, hogy vert helyzetben van és Vader átugrik és kikerüli Obi-Wan Mou Kei kísérletét és a hátába döfi egykori mesterét, ezzel megölve őt. A halála után, Vader lerúgja Obi-Wan élettelen testét a fekete homokparton, vigyorog és elsétál, közben Sidious is megérkezik a Mustafarra, hogy gratuláljon Vader győzelméért. Vader odalép Sidious leszállt kompjához, és az új császár kinyilvánítja, hogy a galaxis immár mindkettejüké, és odaadja Vader új, vörös pengéjű fénykardját. Miután gyorsan megvizsgálta az új fénykarját, Vader bekapcsolja azt és leszúrja vele Sith mesterét, kimondva, hogy a galaxis csak az övé.

 

Revenge Of The Sith OstA film zenéjét a Sony Classical adta ki 2005. május 3-án, több, mint 2 héttel a film kiadása előtt. A zenét John Williams komponálta és rendezte és a Londoni Szimfonikus Zenekarral és a London Voices-szel készült el. John Williams a szerzemény komponálója és rendezője is volt a többi 5 filmnek a Star Wars előzmény és eredeti trilógiájában. A Hero Falls című videoklipet a film témájához, a Battle of the Heroes-hoz készítették, és a film jeleneteit használták fel.

 

A zene a gyűjtői DVD-vel, a Star Wars: A Musical Journey-vel jött ki pótlólagos költségek nélkül. A DVD 16 videoklipet tartalmaz a zene újrakevert választékához állítva a 6 film szerzeményeiből, amiben kronologikusan állítja be a sagát.

 

 1. "Star Wars And The Revenge Of The Sith" (7:31)
 2. "Anakin's Dream" (4:46)
 3. "Battle of the Heroes" (3:42)
 4. "Anakin's Betrayal" (4:03)
 5. "General Grievous" (4:07)
 6. "Palpatine's Teachings" (5:25)
 7. "Grievous and the Droids" (3:27)
 8. "Padmé's Ruminations" (3:16)
 9. "Anakin vs. Obi-Wan" (3:57)
 10. "Anakin's Dark Deeds" (4:05)
 11. "Enter Lord Vader" (4:14)
 12. "The Immolation Scene" (2:41)
 13. "Grievous Speaks to Lord Sidious" (2:49)
 14. "The Birth of the Twins and Padmé's Destiny" (3:37)
 15. "A New Hope and End Credits" (13:05)

 

Home Video

 

Ep3DVDA Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja filmet 2005. november 1-jén adták ki DVD-n (Kanadában és az Egyesült Államokban). A DVD egy kétlemezes összeállítás, aminek a képét és hangját az eredeti digitális forrásanyagból keverték. Tartalmaz egy új, teljes hosszúságú dokumentumfilmet, valamint két mellékfilmet, az egyik Anakin Skywalker próféciáját járja be a Kiválasztottként, a másik a film dublőrjeleneteibe tekint bele. A 15 részes web dokumentumsorozat, a "Hogyan készült a 3. rész", és a Star Wars: Battlefront II játszható X-Box demója (amit a DVD-vel egyszerre adtak ki) is az összeállítás része.

 

Ez a kiadás jelentős a marketing kiadások miatt, mivel ez volt az első Star Wars film (és a legnagyobb film a világon), amit széleskörűen soha nem adtak ki VHS-en (például VHS-en kiadták Ausztráliában). Ez egy kis ellenreakciót váltott ki a rajongókból, akik a DVD és a VHS verziókat is gyűjtötték, akik panaszolták, hogy a VHS gyűjteményük nem teljes a III. rész nélkül. A DVD és a VHS verziónak csak egy elváltozása van a film digitális mozis vágásához képest; Abban a jelenetváltásban, mikor Obi-Wan elhagyja a Mustafart és Vader felmászik a lávadombon az egyszerű képváltást egy animációs képváltás váltja fel. (Ezt a Blu-ray kiadáshoz visszaadták.)

 

1-es lemez

 

 • A DVD menü témái az alábbi bolygókon alapulnak a filmből: Coruscant, Utapau és Mustafar

 • Elérhető feliratok: Angol

 • Elérheti hangsávok: Angol (Dolby Digital 5.1 EX), Spanyol (Dolby Digital 2.0 Surround), Francia (Dolby Digital 2.0 Surround)

 • Audiókommentár George Lucas (író-rendező), Rick McCallum (producer), Rob Coleman (animációs rendező), John Knoll és Roger Guyett (ILM vizuális effektek felelős rendezői) közreműködésével

 • Hip hop Yoda videoklip

 

2-es lemez

 

 • A főmenü témája, ami az Invisible Hand-en alapult

 • Exkluzív kimaradt jelenetek George Lucas és Rick McCallum bevezetőjével

 • "Csak egy perc” dokumentumfilm a mustafari csatának készítéséről

 • "A Kiválasztott" kísérőfilm: George Lucas leírja Darth Vader mítoszát a 6 részen keresztül

 • "Minden valóságos: A legvadabb csatajelenet készítése"

 • Egy 15 részes Lucasfilm Web dokumentumfilm sorozat

 • Star Wars: Battlefront II előzetes és Xbox játék demó
 • Star Wars: Empire at War PC játék előzetes

 • "Egy hős bukása" videoklip

 • Poszterek és moziplakátok

 • Előzetesek és TV reklámok

 • Produkciós fotógaléria

 • DVD-ROM tartalom, ami tartalmazza a Hyperspace: The Official Star Wars Fan Club ingyenes próbáját

 

A Wal-Mart áruház polcaira felkerült egy exkluzív extra lemez, aminek a címe The Story of Star Wars, valamint A Sith-ek bosszújának néhány másolata, amikor az kijött DVD-n. Mint a legtöbb korábbi Star Wars "history" rövid játékfilmnél, a házigazdák R2-D2 és C-3PO voltak. Teljes képernyőn, Dolby Digital 2.0 hanggal mutatták be és teljes egészében 1 órás, ezt eredetileg 2004-ben gyártották le és adták ki egy 3 lemezes gyűjteményként a VideoNow Color otthoni videolejátszóhoz. A DVD verzió tartalmaz az első két lemez tartalmát: The Story of Anakin Skywalker és The Story of Luke Skywalker. A felvételek nem tartalmaznak jelenetet A Sith-ek bosszújából, és a 2004-es DVD Speciális Kiadásban szereplő változtatások sincsenek belefoglalva.

 

Más kiskereskedelmi áruház pár gyűjtői elemet adott ajándékba. A Target-nél a gyűjtők kaphattak A Sith-ek bosszúja gyűjtői érmét, amin Darth Vader szerepel a "fej" érmeoldalon, a mustafari csata pedig az érme „írás” oldalán. Egy 5 dolláros ajándékkártyát is kaptak a DVD vásárlói. Az ajándékkártyán Vader szerepel, ami világít és hangot is kiad. A Target-től végül egy extra CD-Rom jött a III. rész zenei változatával. A Best Buy-nál a rajongók, akik Rewards Zone-hoz tartoztak, egy Star Wars nyomtatványt kaphattak, amit Shepard Fairey művész készített.

 

A filmet Blu-ray formátumban 2011 szeptemberében adták ki.

2015. április 7-én a Walt Disney Studios, a 20th Century Fox és a Lucasfilm közösen bejelentették a hat kiadott Star Wars-film digitális újrakiadását. Mivel a Lucasfilm visszatartotta a digitális forgalmazási jogokat a IV. rész kivételével az összes részhez, a Walt Disney Studios Home Entertainment digitális letöltési lehetőségként adta ki A klónok támadását 2015. április 10-én.

 

Annak dacára, hogy a Walt Disney Company 2012-ben megvette a Lucasfilm Ltd.-t és az összes jövőbeli Star Wars-film kiadási jogát, a Fox visszatartotta az eredeti forgalmazási jogokat a Star Wars: IV. rész: Egy új reményhez kapcsolódóan, amihez társ-producerek és társfinanszírozók voltak az összes médiában világszerte. A Fox a mozis, nem mozis és home videós jogokat is visszatartotta világszerte a franchise másik öt filmjével kapcsolatban, amit a Lucasfilm gyártott és finanszírozott függetlenül, egészen 2020 májusáig, amikor ez a tulajdonjog átkerül majd a Disney-hez. Ez a bonyolult kapcsolat a Fox és a Disney között, főleg a Fox örök érvényű jogaira tekintettel a IV. résszel kapcsolatban, megakadályozta mind a 9 filmet magában foglaló díszdoboz kiadását. 2017. december 14-én a Walt Disney Company bejelentette, hogy megvette a Fox anyavállalatának, a 21st Century Fox-nak a nagy részét, köztük a filmstúdiót és az Egy új remény minden forgalmazási jogát is. 

Fogadtatás


Jegypénztári szereplés

 

A film becsülten 16.5 millió dollárt hozott be a 2.900 éjszakai vetítéseken Észak-Amerikában a kiadásáig. Teljes egészében egy rekordos összeget, 50 millió dollárt hozott a nyitónapján. A Sith-ek bosszúja nyitónapja azóta a második legjövedelmezőbb lett. A film, ami megverte A Sith-ek bosszúját A Karib-tenger kalózai: A Holtak Kincse volt, ami 55 millió dollárt hozott a nyitónapján. Szokásossá vált, hogy A Karib-tenger kalózai mindenben lenyomja A Sith-ek bosszúját két sajátos rekord kivételével.

 

A Sith-ek bosszúja másik 2 rekordot ütött a nyitónapján:

 

 • Éjszakai vetítések: Előzőleg A Gyűrűk Ura: A király visszatér tartotta, ami 8 millió dollárt hozott 2.100 éjféli vetítésből.

 • Csütörtöki bevétel: Előzőleg a Mátrix: Újratöltve tartotta 37.5 millió dollárral.

 A Sith-ek bosszúja újabb 33.5 millió dollárt gyűjtött be a második napon 3.661 moziból. 83.5 millióval 2 nap alatt a film lett a legjövedelmezőbb kétnapos film, majd a legsikeresebb háromnapos legjövedelmezőbb film lett a történelemben.

 

A Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja 100 millió dollárt húzott be és beérte a Pókembert és a Mátrix: Újratöltve filmet, amik az egyetlen olyan filmek voltak, amik elértek 100 millió dollárt 3 nap alatt. Mivel A Sith-ek bosszúja érte el a legmagasabb összeget a 3 napos időszak alatt, az elsőszámú helyezést érte el a "leggyorsabb film a 100 millió dollárhoz" versenyben. Ezt a rekordot A Karib-tenger kalózai: A Holtak Kincse megdöntötte, ami a 100 millió dollárt csupán 2 nap alatt érte el.

 

A Sith-ek bosszúja 158.5 millió dollárt ért el az első négy nap periódusában, megelőzve az előző 4 napos rekordert, a Mátrix: Újratöltve filmet (134.3 millió dollár) és ez tette a második 2005 legjövedelmezőbb filmjévé csupán 4 nappal a bemutatása után (Hitch, 177.6 millió dollár). A Sith-ek bosszúja 4 napos teljes összege az egyik olyan rekord, amit A Karib-tenger kalózai: A Holtak Kincse nem tudott megdönteni. A 4 napos jövedelmet a Pókember 3 döntötte meg 2007-ben. Ugyanakkor A Sith-ek bosszúja még mindig tartani tudta az ötnapos rekordot 3 évig, amíg A Sötét Lovag meg nem döntötte.

 

A film annyira népszerű lett az Egyesült Királyságban, hogy A Sith-ek bosszúja bemutatásának második hetében több jegyet adtak el, mint a következő 12 bemutatott film bevétele összesen.

 

A Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúját több mint 100 országban mutatták be. 2005. október 21-ére a film 380.270.577 dollárt hozott az Egyesült Államokban és 469.727.028 dollárt nemzetközileg, világszerte pedig 849.997.605 dollárt. Ez volt a második legjövedelmezőbb film 2005-ban, csak a Harry Potter és a Tűz Serlege mögött maradt el.

 

(Az összes jegyirodai információt a Box Office Mojo szolgáltatta.)

 

Kritikai reakció

 

A Sith-ek bosszúja kritikai reakciója nagyon lelkes volt, főleg nagyon pozitív visszaigazolást fogadva, főleg az utolsó 2 előzményfilmhez viszonyítva. Rengeteg kritika jegyezte meg azt, hogy az előzményfilmek legjobbjának tekintik a filmet.

 

 • Roger Ebert a Chicago Sun-Times-től ajánlotta filmet, mert sikeresnek és szórakoztatónak találta a látvány, a képzelőerő, a történet és az akció szempontjából nézve. Ez ellenkezett a II. rész: A klónok támadásával, ahol Roger Ebert a film párbeszéd- és szerelmi jeleneteit jegyezte meg, amikről azt írta, hogy lapos és elcsépelt.

 • Richard Roeper a Chicago Sun-Times-től azzal üdvözölte a filmet, hogy ez a legjobb a Star Wars az V. rész: A Birodalom visszavág óta.

 • A.O. Scott a New York Times-től azzal üdvözölte a filmet, hogy ez még az Egy új reménytől is jobb.

 

Miközben rengeteg kritika megjegyezte, hogy George Lucas gyengéi még mindig a párbeszédek, Hayden Christensent dicsérték az egy érettebb Anakin Skywalker ábrázolása és a lassú áttérése miatt a sötét oldalra, valamint Ewan McGregor és Ian McDiarmid megjelenését a figyelemre méltó Obi-Wan Kenobiként és a gonosz Palpatine-ként illetőleg lelkesítő kritikákat fogadták. Számos kritika megjegyezte, hogy általában véve a színészek jobb munkát végeztek; bár ők, mint a korábbi előzményfilmekben, nehezteltek Natalie Portman teljesítményére.

 

Az első bemutatók óta sokan azt állították, hogy van egy bírálat George W. Bush elnök ellen a filmben. Az egyik példa erre Darth Vader szövege Obi-Wan Kenobinak "Ha nem állsz mellettem, az ellenségem vagy!" ("If you're not with me, then you're my enemy!"), ami tükrözi Bush idézetét a 2001. szeptember 11-i támadások után "Vagy velünk vagytok, vagy a terroristákkal." ("Either you're with us, or you're with the terrorists.") Ugyanakkor, Vadernek még van egy hasonló szövege a Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavágban. Kenobi válaszában azzal vádolja, hogy "Csak egy Sith tárgyal végletekben." ("Only a Sith deals in absolutes.") Néhány megfigyelő azt kommentálta, hogy ez a dialógus a nem túl finom politikai ütés Bush-ra; az Erő világos és sötét oldalai és Kenobi szövege úgy tűnik, hogy abba az irányba kényszerül. A "Csak egy Sith tárgyal végletekben" ("Only a Sith deals in absolutes") mondat maga is egy véglet. Ugyanakkor a kulcsszó az egészben a tárgyalás. Egy Sith csak azzal "tárgyal", hogy valaki vagy csatlakozik a sötét oldalhoz vagy meghal (pl. a VI. rész párbeszéde az Uralkodó és Luke Skywalker között). A Jedik nem „tárgyalnak” a „csatlakozz, vagy meghalsz” elmélettel.

 

Az anti-Bush kapcsolat egy lépéssel továbbmegy a regényváltozatban azzal, hogy Mace Windu azt mondja, hogy az új törvények csökkentik a szabadságot a biztonság nevében, de nem érez nagyobb biztonságot (nem sokkal azután, hogy a PATRIOT törvényt megszavazták). Valamint Palpatine beszéde a Szenátus előtt a regényben azt a sort tartalmazza, hogy "Új reggel ragyog fel a Köztársaságban!" ("It is morning in the Republic!"), ami Ronald Reagan 1984-es kampányszlogenéhez hivatkozhat, "Új reggel ragyog fel Amerikában." ("It's morning in America.")

 

Ugyanakkor az interjúkban George Lucas azt mondta, hogy Bush nem szolgáltatott alapot a film megírásában. E helyett az alaptörténet vázlatát az 1970-es években írta a vietnámi háború alatt, Richard Nixon elnökre gondolván. Azt állította Cannes-ban, hogy "Hihetetlenek a párhuzamok a között, hogy mit csináltunk Vietnámban és hogy mit csinálunk most Irakban." ("The parallels between what we did in Vietnam and what we're doing in Iraq now are unbelievable.") Lucas hozzátette, hogy nagy vonalakban a története azt tükrözi, hogy a demokrácia hogyan fordulhat diktatúrává az emberek beleegyezésével, Caesar Augustus és a francia I. Napóleon példáját hozva fel. Azt is hozzáhasonlította, hogy a demokráciai szabadságot hogyan lehet elvenni a félelem használatával, mint például Adolf Hitlernél vagy Hirohitónál. Amidala szenátor egy mondata tükrözi Lucas észrevételét, miután Palpatine kancellár újjászervezte a Köztársaságot az Első Galaktikus Birodalommá: "Így száll hát sírba a szabadság… tapsvihar közepette." ("So this is how liberty dies—with thunderous applause.")

 

Ezzel kapcsolatban, amikor a Jedik megpróbálták meggyilkolni Palpatine-t, az hasonlít a Julius Caesar ellen követett merényletre Plutarkhosz elbeszélésében. Mindkét esetben az orvgyilkosok azért támadtak, mert féltek a politikustól, hogy túl nagy hatalmuk volt, vagy lesz ahhoz, hogy a köztársaság helyesen működjön. Ugyanakkor Caesarnak nem sikerült megvédenie magát, és a Jedik nem gondolkodtak előre a kancellár megölése előtt. 

Kimaradt jelenetek


6 kimaradt jelenetet tartalmaz a DVD második lemeze:

 • "Grievous megöli Shaak Tit" - Shaak Ti halála Grievous tábornok kezei által az Invisible Hand fedélzetén. Időkorlátok miatt lett törölve, és mert a történet arra lett változtatva, hogy Grievous életben hagyta Shaak Tit a Coruscanton, és nem halt meg.

 • "Mozgolódás a Szenátusban" - A Lázadók Szövetségének első gyűlése. Azért lett törölve, mert elvonta a figyelmet Anakin Skywalker karakteréről.

 • "A Lázadás magvai" - A Lázadók Szövetségének második gyűlése. Azért lett törölve, mert elvonta a figyelmet Anakin Skywalker karakteréről.

 • "Szembeszállás a kancellárral" - A Kétezrek Delegációjának prezentációja Palpatine részére. Azért lett törölve, mert elvonta a figyelmet Anakin Skywalker karakteréről.

 • "Cselszövés a Jedik ellen?" - Mace Windu a Jedi Rend végét érzi. Időkorlátok miatt törölve, valamint ez már nyilvánvaló is volt.

 • "Dagobah-i száműzetés" - Yoda leszáll a Dagobah-n. Azért törölték mert féltek, hogy felborítja az "apa, anya, és a gyerekek" konklúziót. Rick McCallum szerint ez a döntés volt számára a legsajnálatosabb dolog a filmmel kapcsolatban, és reméli, hogy egy jövőbeli kiadáson szerepelni fog rajta.

 

A DVD extra lemeze nem tartalmazza az összes kimaradt jelenetet. További jelentek, amiket kivágtak a filmből:

 • Obi-Wan meglátogatja Amidala szenátort, hogy beszéljenek Anakinról, és elmondja, hogy tud a házasságukról. Ez a jelenet benne van a forgatókönyvben, a regényben és film képregény adaptációjában, bár alig különböznek egymástól.

 • Obi-Wan Bogát választja ki a többi varactyl-ból. A jelenet animált változatát feltették a starwars.com-ra 2007 novemberében.

 • Luminara Unduli és Barriss Offee halála; ezt a jelenetet sosem forgatták le.

 • A 66-os parancsos Quinlan Vos „halála”; ezt a jelenetet sosem forgatták le.

 • Shaak Ti másik halála, a regényváltozatban ezt dolgozták ki: Tit hátulról ledöfi Darth Vader, mialatt megszállja a Jedi Templomot, miközben meditál. Megkérdezi Anakintól, hogy mi történt Winduval, Fistóval, Kolarral és Tiinnel. Skywalker azzal válaszol, hogy hátulról ledöfi őt (Shaak Ti ehhez hasonló halála a LEGO Star Wars: The Video Game című játékban is megjelenik).

 • Obi-Wan kijátssza a nos szörnyet, az Utapau természetes ragadozóját, miután leesik egy vízlelőhelyre az Utapaun.

 • Párbeszédjelenetek Aayla Secura és Bly, Plo Koon és Jag között.

 • Yoda, Tarfful és Csubakka rajtaütés jelenete. Egy klón lépegető átkel egy tavon. Tarfful halottnak tetteti magát egy vuki csónakban. A klón bámulja egy pillanatig és egy szőrös lény, amit iszap fed be, kiszáll a vízből és feljut a csónakra. A klón a lény után kiált, mintha lenne ott valami. "Jó vuki, vuki enni." ("Wookiee good, eat Wookiee.") válaszolja a lény. A klón azt hiszi, hogy csak egy bennszülött kashyyyki lény és továbbmegy. Hirtelen Csubakka kiugrik a vízből és lehúzza a klónt a víz alá, megölve őt. Utána Tarfful felébred és lény felfedi magát, aki mindvégig Yoda volt. Azt mondja a vukiknak, hogy fürdessék meg még egyszer. Yoda beugrik a vízbe és lemossa az iszapot magáról. Yoda kiemelkedik és felveszi a gúnyáját. Utána folytatják tovább útjukat a vészhelyzeti mentőkabin felé.

 • Egy jelenet, amiben Yoda Qui-Gon Jinn szellemével beszél. Yoda aláveti magát Qui-Gon tanításainak. Ez a jelenet a regényváltozatban szerepel

 • Darth Vader megöli Wat Tambort.

Kontinuitás


A Sith-ek bosszújának DVD kommentárában Lucas rögtönzött megjegyzést tesz a Halálcsillagra tekintettel, amit a film utolsó pillanataiban lehet látni. Kifejti, hogy az ugyanaz a Halálcsillag, amit az Egy új reményben lehetett látni, és azt mondja, hogy az "egy kis része," ("a bit of a stretch") de kifejti, hogy az "uniós vitáknak és a felszerelési problémáknak" ("union disputes and supply problems") köszönhető, hogy 19 évig tartott felépíteni. A Tarkin című kánon könyv, amit James Luceno írt és öt évvel játszódik A Sith-ek bosszúja után, felvázol néhány aspektust a Halálcsillag építéséről. A Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című film több fényt vet a Halálcsillag megépítésére, amiben be van mutatva, hogy a Lázadók Szövetsége hogyan jutott hozzá a Halálcsillag terveihez.

 

Ugyanakkor a Legendák kontinuitásban, azon belül Kevin J. Anderson regényeiben (Új rend, Az Erő bajnokai) ki van fejtve, hogy egy Halálcsillag prototípust építettek az első Halálcsillag építésének előkészítésére az Egy új reményben. Ezeket a bajos írásokat retcon alá vetették a The New Essential Chronology-ben, amiben azt állítják, hogy az előbbi egy teszt prototípus a szuperlézerre, amit az utóbbiba építettek be. Ezzel kapcsolatban a Chronology azt a tényt említi meg, hogy annak érdekében, hogy a szabotázs megelőzését biztosítsák, az építési helyeket különböző helyekre tették A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény közötti 19 éves szakadékban, beleértve azt, hogy különböző kísérleteket tettek meg ismeretlen egyének, hogy használhatatlanná tegyék, vagy elpsutítsák a hatalmas harci állomást, és ezt egy mondat elmélete támasztja alá az Egy új reményből, ahol Vader kinyilvánítja, hogy "Nem lehet fennakadás" ("There will be no one to stop us this time.") a Halálcsillagra és a terveire vonatkozóan.

 

A Star Wars: The Force Unleashed című Legendák videojáték megjelenése feltárja, hogy Galen Marek kárt tesz a Halálcsillagban, mialatt beszivárgott az állomásra, hogy a lázadó vezetőket kimentse. Ez egy kiegészítő magyarázat lehet arra, hogy miért folyt olyan sokáig a Halálcsillag építése, valamint Vader mondata "Nem lehet fennakadás." ("There will be no one to stop us this time.")

 

George Lucasnak van egy cameo megjelenése a Galaxisok Operaházában. Ő az a kék arcú lény, név szerint Baron Papanoida, akit Palpatine magánpáholyán kívül nem messze lehet látni. Ez Lucas első és egyetlen megjelenése az összes Star Wars filmben. A 3 gyermeke is játszik cameot: Jett egy Jedi kiképzésben lévő Jedit alakít, név szerint Zett Jukassát a Jedi Templomban, a lánya Amanda egy szenátort, név szerint Terr Taneelt, és Katie a kék bőrű idegen szenátort, név szerint Chi Eekway Papanoidát, aki akkor látható, amikor Palpatine a Szenátushoz ér, miután a Jedik megmentették.

 

A stáb nagy része cameo megjelenést tesz a filmben, például Nick Gillard attrakció koordinátor a Cin Drallig nevű karaktert játssza el (a nevét visszafelé ejtve ki, elhagyva a k betűt). Rick McCallum lánya, Mousy az egyik padawant játssza, akit Darth Vader ölt meg, név szerint Benét. John Knoll, a vizuális effektek vezetője a coruscanti tűzoltópilótát alakítja. Amikor Palpatine, Anakin és Obi-Wan lezuhannak a liftaknában a film elején, az John Knoll keze, ami a vezetéket megragadja, nem Hayden Christensené. A filmben Jeremy Bulloch (Boba Fett az Eredeti Trilógiában), Jeremoch Colton kapitányt, a CR70-es korvett pilótáját, és később a CRz0-es korvett, a Tantive III pilótáját. Ez már beszédes szerep volt. Sok Lucasfilmes és ILM-es alkalmazott is tett cameo megjelenéseket a Galaxisok Operaházában, míg a lépcsőn Anthony Daniels újra eljátszotta második részes cameoját Dannl Faytonniként.

 

Megjegyzések

 

Nem úgy, mint más Star Wars filmek kiadásánál, A Sith-ek bosszúját bármely jelentős [az első látszatra] változtatás nélkül adta ki  George Lucas a film digitális, mozis vágásához képest. Egy részletesebb vizsgálat felmutat egy változtatást. Halványítást alkalmaztak annál a jelentnél, ahol Obi-Wan elhagyja a Mustafart, és ahol Vader a lávától mászik fel, de ezt levették a DVD kiadásból. Ugyanakkor ezt újra berakták a Blu-ray kiadásba, majdnem visszaállítva a mozis kiadást.

 

A DVD borító az egyetlen olyan a 6 filmből, ami nem tartalmazza azt, hogy a központi karakter nem lóbál fénykardot szembeszökő lencsevakítással magán a pengén, ami a néző felé ragyog. Ezt azért tehették meg, hogy kisugározzák a sötétebb történetvonalat, egy fénykardot tartó karakter inkább egy tündérmeséhez hasonlítana.

 

Ez volt az első kiadás, ami nem tartalmazott egy titkos bakit a film terjedelemből húsvéti tojásként. Helyette tartalmazott egy rap videót, amiben Yoda és klón katonák táncolnak.

 

A célboltok egy extra lemezt is nyújtottak A Sith-ek bosszúja DVD-hez. A lemez tartalmazza a Star Wait-et, a Star Wars rajongókról szóló dokumentumfilmet, akik sorban várakoztak a második és a harmadik részre. 

Utalások az eredeti trilógiára:


 • Az előzmény trilógia összes filmjéből A Sith-ek bosszújának van a legtöbb hasonlósága az eredeti trilógiához.

 • A cím hasonlít A Jedi visszatér korai címéhez, "A Jedi bosszújához" ("Revenge of the Jedi"), amit Lucas változtatott meg azzal az észérvvel, hogy a Jedik nem állnak bosszút (mivel a bosszú egy ösvény az Erő sötét oldalához).

 • A film kezdetén, miután Obi-Wan és Anakin az Invisible Hand fedélzetére szállnak, a 2 droid odamegy és leellenőrzik a Jedik vadászait. R2 pityeg, amire az egyik droid azt mondja, hogy ”Ez mi?" ("What's that?") és a második droid azzal válaszol, hogy "Semmi ez" ("That's nothing"). Ez tükrözi a jelenetet az Egy új reményben, ahol Obi-Wan hatástalanítja a vonónyalábot és a rohamosztagosok ugyanezt mondják.

 • A nyitójelenet az űrben van, és a kamera egy köztársasági csillagrombolót pásztáz, tükrözve az eredeti trilógia nyitányait, ahol mindegyik birodalmi csillagrombolókat mutattak. Ez az előzmény filmekre is visszautal, ahol köztársasági csillaghajókkal nyitnak a filmek.

 • A Sith-ek bosszúja és A Jedi visszatér is a harmadik folytatása a maguk trilógiáiban, és mindkét eset az egyetlen filmek a trilógiákban, hogy hatalmas-nagyságú-főhajók-főhajók-hátán csatározás (minden más űrcsatát vadászok-vadászok-elleni vagy-vadászok-főhajók-elleni csaták jellemeznek). A két film az egyedüli, ami mentőakcióval kezdődik egy Skywalkert bevonva. Anakin Palpatine-t Grievous tábornoktól (A Sith-ek bosszúja), és Luke Hant menti ki Jabbától, a hutt-tól (A Jedi visszatér).

 • Anakin és Obi-Wan hívójelei a családi kapcsolódásihoz utalnak az eredeti trilógiában. A regényváltozatban Anakin hívójele Vörös Ötös, ugyanaz, mint a fiáé, mint Luke-é az Egy új reményben. Obi-Wan hívójele Vörös Vezér, amit A Jedi visszatérben Wedge Antilles használt, amit Ewan McGregor nagybátyja, Denis Lawson játszott.

 • Bogaras klón parancsnok társpilótája az "S-szárnyakat támadó helyzetbe" ("Set S-foils in attack position") állítja, parancsolva ezt a Hetes Klón Harci Osztag pilótáinak. Ennek tekintetében Garven Dreis és Wedge Antilles ugyanezt a parancsot adják ki az Egy új reményben és A Jedi visszatérben.

 • A mustafari csata, ami felvázolja a Darth Vader és Obi-Wan Kenobi elleni küzdelmet, jelzi az utolsó fénykard csatát az egész sagában. Ironikus módón a legelső fénykardpárbaj kettejük között zajlott az első Halálcsillagon az Egy új reményben. Az "Anakin vs. Obi-Wan" zeneszám mintákat tartalmaz a "Clash of the Lightsabers" című számból A Birodalom visszavág zenéjéből.

 • Sok jármű és technológia a filmben a hasonmásaiknak elődjeiként (vagy legalábbis a vázlatiként) az eredeti trilógiából. Például (túlnyomórészt): az ARC-170-es csillagvadász és a T-65-ös X-szárnyű csillagvadász; a Jedi Elfogóvadász és a módosított TIE x1-es, TIE/In interceptor és a Scimitar; a V-szárnyú csillagvadász és a TIE/LN csillagvadász és az A-szárnyú elfogóvadász; az AT-RT és az AT-ST; valamint a Venator-soztályú csillagromboló és az Imperial I-osztályú csillagromboló.

 • A nyitó harcijelenet alatt Anakin Skywalker azt mondja, hogy "Ezt a részt szoktam élvezni" ("This is where the fun begins"). Az Egy új reményben Han Solo ugyanezt mondja (Kezdődik a műsor) a Tatuinról való szökésük alatt.

 • Obi-Wan Kenobi a hagyományos "Jaj, nagyon nem tetszik nekem ez a dolog" ("I have a bad feeling about this") mondatot mondja, amint az elfogóvadásza megközelíti az Invisible Handet.

 • R2-D2 az Invisible Hand fedélzetén működteti a liftet, hogy Anakint és Obi-Want segítse, ami tükrözi azt a jelenetet, amikor leállítja a hulladékzúzót az első Halálcsillagon az Egy új reményben, hogy megmentse Luke-ot és a társaságát.

 • A jelenet, amikor a felvonó lezuhan és Anakin-nak a párkányba kell kapaszkodnia hasonló ahhoz a jelenthez, amiben Luke Skywalker-nek kapaszkodnia kell, amikor keresztülzuhan a szellőzőaknán Felhővárosban A Birodalom visszavágban. Valamint amikor Anakin, Obi-Wan és Palpatine leesik ugyanabban a jelenetben a hang, amikor zuhannak is ugyanaz, amikor Luke kiesik.

 • Palpatine figyeli, ahogyan a jelenlegi tanítványa (Dooku/Darth Vader) és a terv szerinti új tanítványa (Anakin/Luke) halálig párbajoznak, miközben mögöttük hatalmas űrflották csatája látható, ebben a filmben és A Jedi visszatérben.

 • A párbajban az Invisible Handen, Anakin lerúgja Dookut a lépcsőzetről, amíg Palpatine ül és figyel. Luke ugyanezt csinálja Darth Vaderrel a párbajukban a második Halálcsillag fedélzetén, miközben Palpatine ül és figyel.

 • Amikor Anakin legyőzi Dookut, Palpatine azt kiáltja, hogy "Remek, Anakin, remek!" ("Good, Anakin, good!") A Jedik visszatér-ben, amikor Luke felülkerekedik Darth Vader felett a fénykardpárbajban, Palpatine nevet és az kiáltja, hogy "Jól van!" ("Good!") Valamint azt is hangoztatja, hogy "jól van, jól van!" ("good, good!") amikor Vader lezúdítja Luke-ot egy állványzatról a trónterem felett.

 • Anakin bosszút áll Dooku grófon, amiért levágta a karját a fénykardpárbajuk során A klónok támadásában azzal, hogy ugyanúgy adja vissza. Ezt a folyamatot megismételte Anakin (most Darth Vader) és Luke A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben.

 • Anakin azt mondja Palpatine-nak hogy Obi-Wan sorsa "az lesz, ami a miénk" ("will be the same as ours"). A 3 karakter egy Halálcsillag fedélzetén hal meg; Kenobi az elsőn, Skywalker és Palpatine a másodikon. Ráadásul a regényben Obi-Wan arról elmélkedik, hogy azt feltételezte Anakin-ról, hogy amikor meghal, vele lesz. Valamint mindhármat Darth Vader öli meg; lecsap Obi-Wanra egy fénykardpárbajban, lehajítja Palpatine-et a feneketlen árokba, és ezzel pecsételte meg saját sorsát.

 • Palpatine kiszabadításakor Anakin belóbálja őt egy veszélyes, látszólag végtelen szakadékba, ami talán előre sejteti Palpatine halálát A Jedi visszatérben, valamint tükrözi Han Solo lógását a Sarlacc verem fölött a saját kimentése alatt.

 • Miután Palpatine, Anakin és Obi-Wan kikerülnek a liftaknából, csapdába esnek egy sugárpajzsban. Az Egy új reményben a folyosó, ami a Halálcsillag reaktormagjához vezet, sugárpajzs alatt van.

 • Ahogy Palpatine megérkezik a Köztársasági Parancsnoki Épületéhez, lehet látni a Millennium Falcont, ahogy közelít a leszállóplatformra. Egy névtelen YT-1300-as hajó is látható a Theed Űrkikötőnél a film végénél, valamint 3 ilyen jármű látható egy helyen A klónok támadásában.

 • Anakin Skywalker azt mondja Padmé Amidalának, hogy "De hisz reszketsz" ("You're trembling") a viszontlátásuknál. Han Solo ugyanezt mondja Leia Organa hercegnőnek A Birodalom visszavágban.

 • A Padmé Amidala első megjelenésekor a filmben a hajviselete hasonló Leia Organa hercegnő hajviseletéhez az első megjelenésekor az Egy új reményben. Ugyanakkor, Amidala feketében van, míg Leia fehérben, jelezve a saját megfelelő sorsukat.

 • Az Utapau nevet adta Lucas eeredetileg a Tatuinnak. Valamint A Baljós árnyak korai vázlatában az Utapau volt a Naboo eredeti neve.

 • Anakin jós látomása vezeti őt a sötét oldal ösvényén. Luke látomása A Birodalom visszavágban egy hasonló ösvényre tereli, bár ő ellenáll a csábításnak, nem úgy, mint az apja.

 • Padmé Amidala azt mondja Anakin Skywalker-nek, hogy "Ölelj át” ("Hold me") és kényelmesen átöleli őt a Coruscanton. A Jedi visszatérben Leia Organa hercegnő ugyanezt mondja Han Solónak, és kényelmesen átöleli őt az Endoron.

 • A Galaxisok Operaházában, mielőtt felfedi, hogy a Jedi Tanács "nem bízik" benne, Palpatine azt mondja a segédeinek, hogy "menjenek" ("leave us") (hagyják magára őt és Anakint), ahogy a Császári Testőröknek A Jedi visszatérben. (hagyják magár őt, Luke-ot és Vadert).

 • Mialatt meggyőzi őt, hogy a Jedik el akarják űzni a kancellári posztjából, Palpatine unszolja Anakint, hogy "ne áltasd magad... így van." ("search your feelings...you know, don't you?") Ez tükröződik A Birodalom visszág-gal, amiben Vader győzködi Luke-ot, hogy ő az apja, unszolva a fiút, hogy "Nézz magadba. A szíved tudja, hogy igaz" ("Search your feelings. You know it to be true").

 • A klón terepkatonák hasonló páncélt viselnek a birodalmi felderítő katonáékhoz A Jedi visszatérben. Ráadásul a Galktikus Haditengerészet páncéljának hasonló a megjelenése a birodalmi havasi rohamosztagosokéhoz A Birodalom visszavágban.

 • Az eredeti Star Wars forgatókönyvben a fokozódó csata a vukik és a birodalmi erők között zajlott A Sith-ek bosszújában. Ezt A Jedi visszatérhez igazították, miszerint az endori csata az ewokok és a birodalmi rohamosztagosok között zajlott. A kashyyyki csata alatt egy jellegzetes Tarzan üvöltés hallható, mint A Jedi visszatérben, amikor Csubakka és két ewok átlendülnek egy AT-ST-re az Endoron.

 • Amikor Obi-Wan összecsap Grievous tábornokkal az Utapaun, azt mondja, hogy "Üdvözletem" ("Hello there"). Ez Obi-Wan első mondata az Egy új reményben, üdvözölve R2-D2-t. Grievous válasza ("Kenobi tábornok. Ámulok a bátorságán") ("General Kenobi. You are a bold one") hasonló Leia hercegnő mondataihoz a Darth Vaderrel való első találkozásakor az Egy új reményben; "Darth Vader. Hát persze, ki más lehetne" ("Darth Vader. Only you could be so bold").

 • Palpatine behunyja szemeit és azt mondja Anakin-nak, hogy "Csak úgy sugárzik belőled a harag" ("I can feel your anger.") A Második Halálcsillagon ugyanezt mondja („Érzem a haragodat.”) Luke-nak A Jedi visszatérben.

 • Obi-Wan egy mély szakadék felett kapaszkodik, mielőtt megragad egy fegyvert, hogy megölje az ellenséget, éppen ahogy ezt tette a Baljós árnyakban.

 • Obi-Wan megjegyzi, hogy a sugárvető, amit Grievous megöléséhez használt, hogy "ilyen mocskot csinálni" ("so uncivilized"), visszhangoztatva a mondatát az Egy új reményben, amikor a fénykardról beszél, hogy "fürgébb és elegánsabb, mint egy lézerpuska... emberibb fegyver, emberibb időre való" ("not as random or as clumsy as a blaster...an elegant weapon, for a more civilized age").

 • Amikor Palpatine kinyilvánítja, hogy "Én magam vagyok a Szenátus!" ("I am the Senate!"), Mace Windu azzal vág vissza, hogy "Nagyon téved." ("Not yet.") A Dagobah-n, amikor Luke Skywalker Jedinek mondja ki magát, Yoda mester azt válaszolja, hogy "Még nem". ("Not yet.") (A Jedi visszatér)

 • Anakin levágja Mace Windu fegyvert tartó kezét, ahogy Palpatine figyeli és csatlakozik a sötét oldalhoz. A Jedi visszatérben Luke levágja Darth Vader fegyvert tartó kezét, ahogy Palpatine figyeli, de nem csatlakozik a sötét oldalhoz.

 • Yoda válasza a 66-os parancsra és Anakin a sötét oldalra való átállására egybehangzik Obi-Wan reakciójára az Alderaan elpusztításához kapcsolódóan. Mindkét Jedi zavart érez az Erőben, és támaszkodniuk kell vagy leülniük, hogy ki tudják heverni.

 • A 66-os parancs jelenetben Neyo kapitány és az ő BARC Katonája lefékeznek a BARC siklójukkal, hogy tüzet nyissanak Stass Allie-re vagy a siklórobogójára. Ugyanezt a taktikát Luke Skywalker is alkalmazta A Jedi visszatérben, hogy megölje a felderítő katonát.

 • Amikor Obi-Wan megtalálja a Tantive III-at és a Soulless One-nal a hajó hasának aljánál lévő hangárba száll le. Ez visszhangoztatja a Tantive IV végzetét az Egy új remény nyitójelenetébe, ahol azt dokkolják a Devastator hasában.

 • Yoda azt mondja, hogy "A sötét oldal eltorzította az ifjú Skywalker lelkét. A te tanítványod nincs többé, Darth Vader felemésztette őt" ("Twisted by the dark side, young Skywalker has become. The boy you trained, gone he is, consumed by Darth Vader"), hogy rábeszélje Obi-Wan Kenobit, hogy vívjon meg a volt tanítványával. A Jedi visszatérben, Obi-Wan mondja Luke-nak, hogy "Apádat elcsábította az Erő sötét oldala. Megszűnt Anakin Skywalker lenni, és így lett Darth Vader. Amikor ez megtörtént, apád, aki jó ember volt, elpusztult." ("Your father was seduced by the Dark Side of the Force. He ceased to be Anakin Skywalker, and became Darth Vader. When that happened, the good man that was your father was destroyed.")

 • Darth Vader ajánlata Padmé Amidalának, hogy csatlakozzon hozzá, és hogy uralják a Birodalmat tükrözi az ajánlatát Luke Skywalkerhez A Jedi visszatérben, és Dooku gróf ajánlatát Obi-Wan Kenobinak, hogy csatlakozzon hozzá és pusztítsák el a Sith-et A klónok támadásában.

 • Amikor Darth Vader megérkezik a Szeparatista bunkerhez a Mustafaron, az MSE-6-os droidok korábbi változatait lehet látni, akik begurulnak a terembe előtte, valószínűleg el akartak rejtőzni a jelenléte elől. Egy MSE-6-ost elijesztett Csubakka a Halálcsillag fedélzetén.

 • Darth Vader az Erőt használja, hogy fojtogassa Padmét a Mustafaron, de Obi-Wan nem engedi, hogy megölje, mondván "Hagyd őt békén!" ("Let her go!"). Hasonlóképpen az Egy új reményben Wilhuff Tarkin állítja meg Vadert, hogy ne fojtsa meg halálra Motti admirálist a Halálcsillag fedélzetén, mondván "Elég legyen! Vader, eressze el!" ("Enough of this! Vader, release him!"). Ugyanakkor mindkét áldozat meghal ugyanabban a filmekben, valamint Vader elveszít egy csatát és szenved. Padmé elveszti az életét, és Motti admirális a Halálcsillag elpusztulásával hal meg.

 • Amikor Darth Vader elengedi Padmét, miután fojtogatta őt, Obi-Wan ellenőrzi az életerejét azzal, hogy a fejére teszi a kezét. Ugyanezt csinálja Luke-kal az Egy új reményben a buckalakó támadás után, valamint Palpatine is ezt fogja tenni Anakin-nal a Mustafaron.

 • Amikor Yoda belép Palpatine irodájába, hogy harcba szálljon vele, az Erőt használja, hogy kivonja a forgalomból a császári testőreit. A Jedi visszatérben Luke ugyanezt a trükköt használja, hogy kiiktassa Jabba őreit, amikor belép a palotájába.

 • Éppen a párbajuk előtt Palpatine azt mondja Yodának, hogy "De most megtapasztalhatod a sötét oldal pusztító erejét" ("Now you will experience the full power of the dark side"), mint ahogy el is fogja azt mondani Luke-nak, hogy "fhitvány tudásod nem vetekedhet a sötét oldal hatalmával" ("feeble skills are no match for the power of the dark side") az endori csata alatt A Jedi visszatérben.

 • Obi-Wan és Vader egy ablak előtt harcolnak a Mustafaron, ami hasonlít az ablakra, ami Vader és Luke mögött van a párbajuk során Felhővárosban (A Birodalom visszavág).

 • A figyelmeztető kürt, ami a Mustafaron szólalt meg Anakin és Obi-Wan párbaja során, ugyanazok a riadókürtök, amik A Jedi visszatérben szólalnak meg a második Halálcsillagon, amikor megsemmisítették azt.

 • Yoda menekülése a Szenátusi Épület vészcsatornáin keresztül, hasonlít arra, amikor Luke keresztülesik Felhővároson A Birodalom visszavágban. Mindketten egy szárny-szerű építményről esnek le, és járműre érkeznek le, amit az Organa család egyik tagja vezetett; Bail megmenti Yodát, és Leia kimenti Luke-ot.

 • A Jedi visszatérben Obi-Wan azt mondja Luke-nak, hogy "Rá fogsz jönni, hogy sok igazság, amihez ragaszkodunk, javarészt a mi szemszögünkön múlik" ("You will find that many of the truths we cling to depend greatly on our own point of view"). Ez tükrözi azt a mondatot, amit Darth Vader mondott neki a Mustafaron: "Én nem őt (Palpatine-t) látom szörnyetegnek, hanem a Jediket. ("From my point of view, the Jedi are evil.")" Vadernek Palpatine ezt mondta korábban A Sith-ek bosszújában: "Hogy mi jó, az nézőpont kérdése." ("Good is a point of view, Anakin.")

 • Darth Vader olyan mondatokat használ A Sith-ek bosszújában, amiket később is használ az Eredeti Trilógiában, bár egy kicsit eltérően. Egy példa, amikor éppen azelőtt, hogy harcba szállna Obi-Wannal, azt mondja, "Ne kényszeríts rá, hogy megöljelek." ("Don't make me kill you.") Ez A Birodalom visszavágban is jelen van, amikor azt mondja Luke Skywalker-nek a párbajuk végénél, hogy "De ne akard, hogy elpusztítsalak." ("Don't make me destroy you.")

 • A párbaj során a Mustafaron, A Sith-ek bosszújában, Obi-Wan szünetet tart Vaderrel a fénykardpárbajban, és egy magasztos pozícióba ugrik át, ez után Vader azt kiálltja, hogy "Alábecsülöd az erőmet, Obi-Wan!" ("You underestimate my power!") és átugrik Obi-Wanhoz, de az levágja a végtagjait és vereséget szenved. A párbaj során a második Halálcsillagon, A Jedi visszatérben, Luke szünetet tart Vaderrel a fénykardpárbajban, és ő is egy magasztos pozícióba ugrik fel, majd Vader hasonlóan azt mondja, hogy "Lebecsülöd a sötét oldal hatalmát!" ("You underestimate the power of the dark side!"), de ezúttal Vader Luke felé hajítja a fénykardját, ahelyett, hogy odaugrana hozzá, ezzal azt mutatván, hogy Vader valószínűleg tanult előző hibájából.

 • Valamint Vader mondata, "Alábecsülöd az erőmet" ("You underestimate my power") az első a két Skywalker kinyilatkoztatás, ahol azt a kifejezést kimondta. A második A Jedi visszatérben van, amikor Luke Jabbával, a huttal beszél. Mindkét eset negatív eredményt hozott: Vader 3 végtagját levágta Obi-Wan és Luke lezuhant Jabba csapóajtóján.

 • Darth Vader bal karját és mindkét lábár leválasztotta Obi-Wan. Mind a 6 filmben volt amputáció, kiváve a Baljós árnyakban, ahol Darth Maul testét kettévágták.

 • Anakin és Luke is kapott protézis végtagot, hogy azzal helyettesítsék azt, amit elvesztettek a párbajaik során a családjukban; Obi-Wan a Mustafaron és illetőleg Darth Vader a Bespinen.

 • A kékpengéjű fénykard, amit Anakin használ A Sith-ek bosszújában, ugyanaz a fénykard, amit Obi-Wan ad Luke-hoz az Egy új reményben. Luke elveszti azt a fénykardot a Darth Vader elleni párbajában A Birodalom visszavágban.

 • Közel a film végéhez, Obi-Wan Kenobi figyeli a Skywalker ikrek születését. A fizikai helyzete és arckifejezései majdnem pontosan ugyanaz, mint ami Luke Skywalkeré, amikor a megjavult apjához beszél A Jedi visszatérben.

 • Egy 2-1B orvosi droid végez műtétet Vaderen a Coruscanton. Egy 2-1B egység is kezelni fogja a fiát a Hoth-on és később a Redemption fedélzetén.

 • Padmé utolsó szavai, "Van benne jóság. Tudom, tudom, hogy van..." ("There is good in him. I know, I know there is still..."), Darth Vaderre hivatkoznak. Ő ezt mondja Obi-Wannak a Polis Massán, pillanatokkal azután, hogy Luke-ot és Leiát a világra hozta. Ez tükrözi azt, amit Luke mondott Obi-Wannak, Leiának és Vadernek A Jedi visszatérben. Egy jelenetben a Dagobah-n, Luke azt mondja Obi-Wan szellemének, hogy "Még most is van jó benne" ("There is still good in him"), ami szintén Vaderre hivatkozik. Később ugyanezt mondja Leiának az Endoron. Végül azt mondja Vadernek, hogy "Tudom, hogy van benned jó. Az Uralkodó nem írtotta ki egészen" ("I know there is good in you. The Emperor hasn't driven it from you fully").

 • A jelenet a film végén, amikor Darth Vader először megkapja a maszkját és sisakját, tükrözi A Jedi visszatér végét, amikor Luke Skywalker leveszi Vader maszkját és sisakját, utoljára.

 • Darth Vader azt kiáltja, hogy "Neeem!" ("Noooo!"), miután megtudja, hogy megölte Padmét, más kiáltásokra is utal a többi filmben; Obi-Wanéra Qui-Gon Jinn veresége után A Baljós árnyakban; Obi-Wanéra, amikor Anakin rátámad Dookura A klónok támadásában; Luke-éra Obi-Wan halálakor az Egy új reményben; Luke-éra, miután megtudja, hogy Vader az apja A Birodalom visszavágban.

 • Az első mondatot az Egy új reményben C-3PO (Anthony Daniels) mondja "Hallottad ezt?" ("Did you hear that?"). Az utolsó mondatot A Sith-ek bosszújában is C-3PO mondja "Ó, egek!" ("Oh no!"), akit ugyanaz a színész alakított. Ez megadja C-3PO-nak azt a kitüntetést, hogy az első és az utolsó mondatot ő mondja ki a Star Wars filmsorozatban, a filmek készítésének sorrendjében. Valamint mindkét jelenetet az Elstree Studios-nál forgatták az Egyesült Királyságban.

 • A fiatal Wilhuff Tarkin figyeli a Halálcsillag építésének korai szakaszait a film végén. Ő fogja felügyelni a projektet az Egy új remény idején. Évekkel a halála után George Lucas eredetileg ki akarta vágni Peter Cushing-ot, hogy elkülönítse őt Tarkin szerepétől, az alap felvételek és a digitális technológia felhasználásával. Cushing felvételei használhatatlannak tűntek és az ötletet elvetették. Ugyanakkor végül is a film szereposztó rendezője rátalált az őrá nagyon hasonlító Wayne Pygram-re, és néhány kozmetikai pótlást alkalmazott, hogy beteljesítse az illúziót.

 • Az utolsó jelenet, amikor Owen és Beru Lars Luke-ot tartja és a Tatuin lenyugvó ikernapjait figyelik, tükrözi Luke jelenetét az Egy új reményben (valamint Anakin hasonló jelenetét A klónok támadásában). A zene ugyanaz mondhárom esetnél (a "Binary Sunset" és a "the Force Theme"). A Tatuin az utolsó bolygó, amit láthatunk a vége főcím előtt. Az Egy új reményben ez az első bolygó, amit lehet látni a nyitószöveg után.

 • Az Eredeti Trilógiát és az Előzmény Trilógia első és utolsó részét 6 év után is ugyanazon a napon mutatták be. Az egyetlen különbség az Előzmény Trilógiában, hogy az a nap május 19-e, míg az Eredeti Trilógiában május 25-e volt.

 • Az Invisible Hand fedélzetén Obi-Wan és Anakin szembekerült 2 haláldroiddal, amikor készülnek belépni a liftbe. Ez hasonlít a Baljós árnyak kezdetén lévő jelenetre, ahol Obi-Wan és Qui-Gon fel próbálnak jutni a Kereskedelmi Szövetség zászlóshajójának hídjára, és ezután hasonló módon szembekerülnek a haláldroidokkal. Obi-Wan és Qui-Gon bár nem tudták időben kinyitni az ajtót, és elmenekülni kényszerültek, amikor a haláldroidok megérkeztek, míg Obi-Wan és Anakin könnyedén léptek be a felvonóba, miközben kivédték a sugárlövedékeket.

 • Mielőtt Anakin és Obi-Wan az Invisible Hand felé tartanak, Obi-Wan tájékoztatja Anakint, hogy a pajzsok még mindig fel vannak húzva. Ennél a pontnál Anakin átlendül Obi-Wan csillagvadásza felett és tüzet nyit a pajzsgenerátorra egy olyan manőverrel, amit Anakin a fogatverseny második körében mutatott be, hogy kikerüljön egy agresszív vetélytársat a Baljós árnyakban.

 • Amikor Obi-Wan és Yoda visszatérnek a Jedi Templomba és felfedezik a korábbi Jedit holttesteit Yoda közelebb megvizsgálja a testeket és kideríti, hogy nem mindegyiküket ölték meg klón katonák, hanem fénykardot is használtak és hogy az egyik Jedi áruló lett. Obi-Wan eldönti, hogy megnézi a biztonsági hologramokat, Yoda figyelmeztetésének dacára, hogy fájdalomra fog lelni és megdöbbenve ismeri fel, hogy Darth Vader vezette a Lovaghullás hadműveletet, és a mészárlás után a halott Jedik holttesteit nyilvánosan elégették ehy hatalmas halotti máglyán A Jedi Templom Nyilvános Bejáratánál. Ez összhangban van az Egy új reménnyel, amikor Luke, Obi-Wan és a droidok elérik a jawa homokkúszó romjait és mindazt, akiket lemészároltak. Luke először a buckalakókra gyanakszik, de Obi-Wan közelebb vizsgálata szerint a Birodalmi Rohamosztagosok voltak a felelősök. Luke felismeri, hogy ez mit jelent és hazasiet Obi-Wan figyelmeztetésének dacára, miszerint túl veszélyes, majd megdöbben, amikor felismeri, hogy Owen és Beru Larst Birodalmi Rohamosztagosok ölték meg és a holttestüket lángszóróval félig elhamvasztották.

 • Anakin a másodperc töredékével használja a fénykardját, hogy megállítsa Mace Windut, hogy ne ölje meg Palpatine kancellárt, ez tükrözi azt, amikor Vader a másodperc töredékével használja a fénykardját, hogy megállítsa Luke-ot, hogy ne ölje meg Palpatine Császárt A Jedi visszatérben. Mindkét példa Palpatine gonosz vigyorgását eredményezi.

 • Sidious utolsó egyeztetésekor Grevious-szel, amikor a kép az épülettel vált át, a hagyományos képváltások helyett, Padmé Erkélye jelentére. A Jedi visszatér 2004-es DVD kiadásában egy hasonló képváltás jelenik meg a tatuini és a nabooi ünnepléseknél.

 • A Coruscantot név alapján nem említik meg, hasonlóan a Tatuin esetéhez az Egy új reményben. 

Bakik


 • Amikor Anakin a Mustafarra érkezik, kiszáll a hajójából, és azt mondja R2-D2-nek, hogy maradjon a leszállópályán. Utána elindul, hogy végezzen a megmaradt szakadárokkal. Útközben láthatjuk, amint a fejére teszi a csuklyáját. Ebben a jelenetben Anakin mechanikus karját a bal oldalán láthatjuk, pedig Dooku annak idején a jobb karját vágta le.

 • A baki igazából a Tragedy I előzetesben látható, és az Anakin jobb szeménél található sebbel kapcsolatos. A trailerben közvetlenül azután, hogy Windu mester közli Anakinnal, hogy nem lehet mester, láthatjuk Anakint, majd a kép átvált Palpatine-ra, és megint Anakinra, amint a kamera felé fordul. Ennél a jelenetnél Anakin sebe a jobb szeme helyett a bal szeménél látható, holott eredetileg a jobb szeménél kellene lennie. Két eset lehetséges. A valószínűtlenebb az, hogy a maszkmester véletlenül rossz oldalra festette a sebet. A valószínűbb pedig az, hogy ez a jelenet fordítva került bele az előzetesbe, vagyis a készítők egyszerűen megfordították a képkockát.

 • A II. részben Dooku Anakin karját a könyöke fölött vágja le. Mégis a III. epizódban Anakin műkarja a könyöke alatt kezdődik.

 • Amikor Obi-Wan és Grievous az Utapaun találkoznak, Grievous először 4 droidot küld Obi-Wanra. A Jedi az Erő segítségével leszakít a plafonról egy súlyt, ami a droidokra zuhan, és azok a súllyal együtt a földön maradnak. Később Grievous és Obi-Wan párbaja közben azonban a droidok is, és a lezuhant súly is eltűnnek a színről.

 • A Mace Windu/Palpatine harc során a hátuk mögött lévő ablaküveg kitörik az egyik fénykardcsapást követően. Mégis, amikor a harc után Anakin és Palpatine beszélgetnek, Anakin alakja visszatükröződik az állítólag „üveg nélküli” ablakról.

 • Amikor Anakin a klónokkal a Templomba megy, a lépések zaja és a klónok mozgása nincs összehangolva.

 • Grievous hajóján mikor Anakin és Obi-Wan a Dookuval való harcra készülődnek, a földre dobják a köpenyüket. Ezek a köpenyek a következő jelenetekben többször is elmozdulnak a helyükről.

 • Amikor Anakin fojtogatni kezdi egykori mesterét, és megpróbálja őt a földre taszítani, Obi-Wan egy fénykarddal igyekszik távol tartani Anakint. Azokon a képeken, amiken távolról látjuk őket, a kard, ami Obi-Wannál van, Anakin kardja, ez kiderül a markolat alakjából. Azon a képen viszont, melyen Anakin arcát közelről mutatja a kamera, a kard Obi-Wan kezében már a sajátja.

 • A két Jedi egy liftbe száll, ami elkezd zuhanni és Anakin egy lyukat vág a tetejére. Palpatine kiszabadítása után a Jedik egy másik liftbe szállnak be, de ezen is van egy Jedi által vágott lyuk.

 • Obi-Wan lelövi Grievoust aztán leengedi a fegyvert. Egy másik kamera-állásból padig még egyszer leengedi.

 • Obi-Wan és Yoda mester a halott padawanokat nézik a Coruscanton. Az egyik kamera-állásból pont egy fiú arcát láthatjuk távoltól, aki időnként pislog.

 • Amikor Anakin összeégett testére felteszik a maszkot és az életmentő készülékeket közelről mutatják az arcát, ahol megfigyelhető a szempillája. Pedig azt hihetnénk, hogy a forróságban ezek égnek le először. 

Stáblista


Szereposztás

 

Obi-Wan Kenobi .... Ewan McGregor

Anakin Skywalker/Darth Vader .... Hayden Christensen

Darth Vader .... James Earl Jones (hangja)

Padmé Amidala .... Natalie Portman

Palpatine/Darth Sidious .... Ian McDiarmid

Mace Windu .... Samuel L. Jackson

Bail Organa .... Jimmy Smits

Yoda .... Frank Oz

C-3PO .... Anthony Daniels

Dooku/Darth Tyranus .... Christopher Lee

Apailana .... Keisha Castle-Hughes

Ki-Adi-Mundi/Nute Gunray .... Silas Carson

Typho .... Jay Laga'aia

Tion Medon .... Bruce Spence

Tarkin .... Wayne Pygram

Cody .... Temuera Morrison

Mas Amedda .... David Bowers

Sio Bibble .... Oliver Ford Davies

Jar Jar Binks .... Ahmed Best

Antilles .... Rohan Nichol

Colton .... Jeremy Bulloch

Terr Taneel .... Amanda Lucas

R2-D2 .... Kenny Baker

Plo Koon .... Matt Sloan

Chewbacca ....Peter Mayhew

Breha Organa .... Rebecca Jackson Mendoza

Luminara Unduli .... Fay David (nem szerepel a stáblistába)

Owen Lars .... Joel Edgerton

Beru Lars .... Bonnie Maree Piesse

Zett Jukassa .... Jett Lucas

Agen Kolar .... Tux Akindoyeni

Orn Free Taa .... Matt Rowan

Saesee Tiin .... Kenji Oates

Kit Fisto .... Ben Cooke (nem szerepel a stáblistában)

Aayla Secura .... Amy Allen

Klónkatona .... Bodie Taylor

Ruwee Naberrie .... Graeme Blundell

Jobal Naberrie .... Trisha Noble

Sola Naberrie .... Claudia Karvan

Ryoo Naberrie .... Keira Wingate

Pooja Naberrie .... Hayley Mooy

Sly Moore .... Sandy Finlay

Chi Eekway Papanoida .... Katie Lucas

Mon Mothma .... Genevieve O'Reilly

Fang Zar .... Warren Owens

Malé-Dee .... Kee Chan

Nee Alavar .... Rena Owen

Giddean Danu .... Christopher Kirby

Grievous ....Matthew Wood (hangja)

Moteé .... Kristy Wright

Whie .... Coinneach Alexander

Cin Drallig .... Nick Gillard (nem szerepel a stáblistában)

Bene .... Mousy McCallum

Cellheim Anujo .... T.V. Moore & Dean Mitchell (nem szerepel a stáblistában)

Tarfful .... Michael Kingma

Bana Breemu .... Bai Ling

Mas Amedda .... Jerome Blake

Bultar Swan .... Mimi Daraphet

Meena Tills .... Paul Davies

Ellé .... Chantal Freer

Janu Godalhi .... Pablo Hidalgo

Barriss Offee .... Nalini Krishan

Fema Baab .... Olive Levi

Papanoida .... George Lucas

Po Nudo .... Paul Nicholson

Stass Allie .... Lily Nyamwasa

Tundra Dowmeia .... Jeremy Prestoe

Shaak Ti .... Orli Shoshan

Ask Aak .... Paul Spence

Rune Haako .... Sandy Thompson

Lushros Dofine és Rute Gunnay .... Colin Ware

Passel Argente .... Marty Wetherill

Luke Skywalker .... Aidan Barton

Leia Organa .... Aidan Barton

William Sitts .... nem azonosított Jedi

 

Stáb

 

Írta és rendezte — George Lucas

Producer — Rick McCallum

Felelős producer — George Lucas

Zene — John Williams

Fényképezte — David Tattersall

Vágó — Roger Barton, Ben Burtt

Szereposztás — Christine King

Látványtervező — Gavin Bocquet

Hangvágó/ utószinkron — Tom Myers

UI mozgó grafika — Noel Rubin (nem szerepel a stáblistán)

 

Galéria


starwars asithekbosszuja screenshot 030
starwars asithekbosszuja screenshot 029
starwars asithekbosszuja screenshot 028
starwars asithekbosszuja screenshot 027
starwars asithekbosszuja screenshot 026
starwars asithekbosszuja screenshot 025

[További képek megtekintése...]

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
5/5 : 1 szavazat

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000