Star Wars II. rész: A klónok támadása

f02.jpg
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Rendező(k): George Lucas
Producer(ek): Rick McCallum
Író(k): George Lucas (történet/ forgatókönyv), Jonathan Hales (forgatókönyv)
Szereplők: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Frank Oz, Ian McDiarmid, Pernilla August, Ahmed Best, Oliver Ford Davies, Temuera Morrison, Anthony Daniels, Kenny Baker, Samuel L. Jackson, Christopher Lee
Zeneszerző: John Williams
Forgalmazó: 20th Century Fox
Megjelenés: 2002. május 16.
Játékidő: 143 perc
Költségvetés: $120 000 000
Nyelv: English
Idővonal: YE 22
Fórum: [Kibeszélő...]
Előző: Star Wars I. rész: Baljós árnyak
Következő: Solo: Egy Star Wars-történet
"A sötét oldal leple reánk borult. Elkezdődött a Klónok Háborúja."
- Yoda.

A Star Wars: II. rész: A Klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) egy 2002-es film, amit George Lucas rendezett, valamint George Lucas és Jonathan Hales írt. Ez a második film a Star Wars előzmény-trilógiában.

 

A film 10 évvel játszódik a nabooi csata után, mikor is a Galaxis a polgárháború szélén áll. A renegát Jedi-mester, Dooku gróf vezetése alatt több ezer csillagrendszer vált ki a Galaktikus Köztársaságból. Amikor Padmé Amidala szenátor ellen egy merényletet próbálnak elkövetni, a Jedi Főtanács két Jedi-lovagot küld a védelmére; Obi-wan Kenobit és fiatal tanítványát, Anakin Skywalkert. A későbbi események hatására a Tanács megbízza Obi-Want a merénylő felkutatásával, míg Anakin azt a feladatot kapja, hogy védje meg a szenátorasszonyt. A Jedik hamarosan a szeparatista mozgalom szívében találják magukat; és kitör a Klónok Háborúja.

 

A Star Wars: II. rész: A Klónok támadása az első Star Wars-film, amihez nagy felbontóképességű, digitális, 24 filmkockás rendszert használtak a film legtöbb élőszereplős jelenetéhez. A film pénzügyi siker volt, több mint 600 millió dollárt hozott a világon. Ugyanakkor ez volt a legelső eset, mikor nem egy Star Wars-filmé volt a legtöbb elért jegypénztári eladás az évben; A Klónok támadása lett a negyedik A Gyűrűk Ura: A Két Torony, a Harry Potter és a Titkok Kamrája, és a Pókember mögött.

Nyitószöveg


II. rész

A KLÓNOK TÁMADÁSA

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Szenátusban. Több ezer naprendszer nyilvánította ki szándékát, hogy kilép a Köztársaságból.

A titokzatos Dooku gróf vezette szeparatista mozgalom megnehezíti a maroknyi Jedi-lovag számára a béke és a rend fenntartását a galaxisban.

Amidala szenátor, Naboo volt királynője visszatér a Galaktikus Szenátusba, hogy szavazzon a Jedi-lovagokat támogató KÖZTÁRSASÁGI HADSEREG felállításának sarkalatos kérdéséről...

Cselekmény


Egy évtizeddel a Baljós árnyak eseményei után a Galaktikus Köztársaság válságban van. A Szeparatista mozgalom Dooku gróf egykori Jedi-mester vezetésével, aki valójában egy Darth Tyranus nevű Sith-nagyúr volt, veszélyezteti a békét, hogy a Galaktikus Köztársaság megvitassa a Haderő-állítási törvényt, ami arra irányult, hogy felállítsanak egy, a Köztársaság védelmére irányuló hadsereget. Padmé Amidala szenátor, Naboo egykori királynője, visszatér a Coruscantra, hogy szavazzon a Törvényről, mivel már nincs elég Jedi, hogy fenntartsa a békét és az igazságot a galaxisban.

 

Attack Of The Clones 1Miután megérkezett a Coruscantra, épphogy megmenekül a merénylet elől, ami a hasonmása, Cordé életét követelte. Ennek eredményeképpen Sheev Palpatine főkancellár felszólítja Obi-Wan Kenobi Jedi-lovagot és a tanítványát, Anakin Skywalkert, hogy védelmezzék őt.

 

Aznap este egy merénylő, Zam Wesell újabb kísérletet tesz, hogy elvegye Amidala életét, bár a Jedik keresztülhúzták a számításait. A Galaktikavároson keresztül üldözték, végül egy bárnál lefegyverezték a nőt. Mikor a szórakozóhelyen kívül Obi-Wan és Anakin ki akarják kérdezni, de egy dobótűvel megölték őt, amit egy rejtélyes ember lőtt ki, mielőtt a Jedik megtudhatták volna megbízója nevét. Visszatérve a Jedi Templomba, Obi-Wan új feladatot kapott a Jedi Tanácstól; hogy elfogja a merénylő gyilkosát. Közben Anakin folytatja a szenátor megvédésére irányuló feladatát, akit megkértek, hogy menjen vissza a szülőbolygójára, a Naboora. Anakin szívesen veszi a lehetőséget, mivel gyakran dühös és frusztrált lett Obi-Wan kritizálásaitól, és hálát adott a lehetőségnek, hogy végre önálló megbízatása legyen. Továbbá belebolondul Padméba, és élvezi az esélyt, hogy vele lehessen. Jar Jar Binks képviselőhelyettes átveszi a szenátor feladatait a távollétében.

JangoVSKenobiAOTCA nyomozás során Obi-Wan egy rejtélyes bolygóra, a Kaminóra utazott – ami a Jedi Archívumból hiányzott –, ahol egy titokzatos klón hadseregre bukkant, amit a Köztársaság számára fejlesztettek ki. Lama Su miniszterelnök elmondta neki, hogy a hadsereget egy Sifo-Dyas nevű Jedi-mester rendelte meg 10 évvel ezelőtt - bár Obi-Wan "ama tudat alatt élt", hogy Sifo-Dyast megölték azelőtt. Egy Jango Fett nevű fejvadászt béreltek fel a klónok mintájaként. Obi-Wan találkozik Jangóval a Kaminón, és felismeri, hogy ő az a gyilkos, akit keres. Megpróbálja elfogni Jangót, ami egy hatalmas egy-az-egy-elleni harchoz vezet köztük. Jango használja a sugárvetőit és robbantó felszerelését, sikerülve legyőzni Obi-Want azzal, hogy az alattuk lévő viharos tengerbe taszítja. Gondolván, hogy meghalt, Jango elhagyja a bolygót a fiával, Bobával. Obi-Wan ugyanakkor elhelyez egy nyomkövetőt a hajóján, a Slave I-en, és követi őt a Geonosis bolygóra.

Attack Of The Clones 3Időközben Anakin és Padmé sok időt töltenek együtt a Naboon, élvezik egymás társaságát és játékosan bolondoznak a mezőn. Végül Anakin felfedi valódi érzéseit előtte, esküt tesz, hogy mindent megtesz, amire megkéri. Azonban Padmé ellenáll, magyarázva, hogy semmiképpen sem lehetnek együtt, mivel ő egy szenátor, a fiú pedig egy Jedi. Anakint ez emészti, és mesél a nő iránt erős érzelmek és a Jedi kötelességei közötti belső konfliktusáról.

 

Anakin eközben szenved az anyjáról szóló új látomásaitól, amiben nagy veszélyben van, és megkérte Padmét, hogy menjen vele a szülőbolygójára, a Tatuinra - Obi-Wan utasításának ellenkezőleg, hogy maradjon a Naboon. Megérkezve megtudja, hogy az anyja összeházasodott egy párakertésszel, Cliegg Lars-szal, és a Lars-birtokra megy. Ott megtudja, hogy az anyját elrabolták egy hónappal ezelőtt a buckalakók. Átutazza az éjszakát és megtalálja őt összekötözve és megkínozva egy taszken táborban. Perceken belül a karjaiban hal meg. Haragjában az egész taszken közösséget megöli; a férfiakat, a nőket és még a gyerekeket is. A Coruscanton Yoda egy borzalmas sötétséget érez az Erőben, ahogy a mészárlás folytatódik (Qui-Gon Jinn hangját lehet hallani, mondván "Anakin, Anakin, Ne!" (Anakin, Anakin, No!") a jelenet alatt). Anakin utána visszaviszi az anyja holttestét a birtokra, ahol megrendezték a temetését.

 

A Geonosison Obi-Wan kihallgat egy találkozót Dooku gróf és a Kereskedőtestület vezetői között, és megtudja, hogy ők állnak a szeparatista mozgalom mögött és egy új droid hadsereget építettek. Tudomására jut még, hogy Nute Gunray parancsolta meg Amidala megöletését, egy bosszú gyanánt a Kereskedelmi Szövetség vereségéért a nabooi csatában. Obi-Wan továbbküldi a híreit a Tanácsnak, bár droidekák veszik körül és elfogják, még mielőtt befejezhette volna a beszámolóját.

 

Battle Of GeonosisMost, hogy már a Jedi Tanács tudomást szerzett Dooku seregéről, Mace Windu Jedi-mester egy csapatot vezet a Geonosisra. Azonban nem tudják, hogy Anakin és Padmé is odamemennek Obi-Wan megmentéséért. Időközben Binks képviselő kérelmezi, hogy Palpatine főkancellárt különleges, vészhelyzeti jogosítványokkal ruházzák fel, amivel az újonnan felfedezett klón hadsereget csatába hívhatja.

 

A Geonosison Dooku gróf megpróbálja meggyőzni Obi-Want, hogy csatlakozzon hozzá, elárulva neki, hogy a Szenátus a Darth Sidious irányítása alatt áll. Obi-Wan nem hisz neki, mondván a Jedik tudnának arról, ha ez lenne a helyzet. Anakin és Padmé megérkeznek a bolygóra, de gyorsan elfogja őket Jango Fett és halálra ítélik őket, csatlakozva Obi-Wanhoz a Petranaki arénában, ahol a kivégzésre várnak. A páholyban Dooku gróf, Nute Gunray, Rune Haako, Kicsi Poggle, Boba Fett és Jango Fett figyelik az elrendelt kivégzés kezdetét. Meg kell küzdeniük egy reekkel, egy nexuval és egy acklay-jel. A harcuk alatt Mace Windu megérkezik a Jedi csapásmérő csapatával és megküzdenek Dooku droid hadseregével az arénában. Látván, hogy sok Jedi van egy helyen, Jango Fett leszáll a háti rakétájával az aréna földszintjére és megküzd Winduval. Egy rövid harc során Windu megöli Jangót, mivel a háti rakétája meghibásodott, de a Jedik veresége elkerülhetetlennek látszik. Szerencsére Yoda váratlanul megérkezik a Köztársaság új klón hadseregével, ugyanakkor a legtöbb Jedi számára már túl késő, mivel egy maroknyi kivételével az összes Jedit lemészárolták. Az elesett Jedik között ott van: Sta-Den Eekin, Sephjet Josall, Sar Labooda, Khaat Qiyn, Que-Mars Redath-Gom, Fi-Ek Sirch, Galdos Stouff, Nicanas Tassu, Coleman Trebor és körülbelül 160 más Jedi.

 

A löveghajók leereszkednek az arénába és felveszik Padmét és az életben maradt Jediket. Azonban Joclad Danvát megölték, mikor a löveghajóra próbált felszállni, és Tarados Gon is életét vesztette később, mikor a löveghajóját eltalálták.

 

Dooku Vs YodaEgy még nagyobb harc bontakozik ki az arénán kívül a Köztársaság klón hadserege és a Független Rendszerek Konföderációjának Droid hadserege között. Nute Gunray és Rune Hakoo utána elmenekül Gunray hajóján, a Lapiz Cutter-rel. A geonosisi Kicsi Poggle főherceg Dooku grófra bízza a Halálcsillag előzetes terveit. Dooku megpróbál elmenekülni, de Obi-Wan és Anakin követik egy titkos hangárba, ahol harcba keverednek vele.

Sajnálatos módon könnyű falatnak bizonyulnak Dooku számára, mivel mesterien bánt a sötét oldallal és a fénykardpárbaj stílusa neki kedvezett. Erő-villámokkal ostromolja Anakint, megsebesíti Obi-Want és levágja Anakin jobb karját. Yoda éppen megérkezik, amikor Dooku el akar menekülni, és az Erő mesterei szemtől szemben állnak egy heves harcban. Dooku, felismerve, hogy nem győzheti le Yodát, megpróbál ledönteni egy nagy oszlopot Obi-Wanra és Anakinra figyelemelterelésként. Míg Yoda az Erőt használja, hogy elvonszolja az oszlopot, Dooku elrepül a szoláris vitorlásán. Elrepül a Coruscant egyik ipari negyedébe, ahol a mesterével, Darth Sidious-szal találkozik, aki elégedett azzal, hogy a kitört a háború.

A Jedi Templomban Obi-Wan, Mace és Yoda töprengenek, hogy valóban Darth Sidious irányítja-e a Szenátust. Yoda nem hiszi el, mondván, hogy a sötét oldal képes félelmet és tévhitet kelteni. Ő és Windu egyetértenek, hogy rajta kellene tartaniuk a szemüket a Szenátuson. Közben Palpatine kancellár és Onaconda Farr kíséri figyelemmel a masszív klón haderő felszállását.

 

Újra a Naboon az új műkezet kapott Anakin és Padmé titokban megtartják esküvőjüket, C-3PO és R2-D2 az egyetlen tanújuk.

Forgatás


A fő felvétel 2000. június 26-tól 2000. szeptember 20-ig tartott. A forgatás elsősorban Fox Studios-nál történt, Sydney-ben, a kapcsolódó forgatási helyszín Tunézia sivatagjában, a Plaza de Españánál, Sevillában, Spanyolországban, és Olaszországban a Villa del Balbianellónál a Como-tónál és a Caserta Palotában történt. A felvételek egységesítése az Ealing Studios-ban volt.

2001. decemberében azt pletykálták, hogy a *NSYNC tagjai extrákat forgattak a Klónok támadásához. A következő napokban a hír hatalmasra duzzadt és azt jelentették ki, hogy 3 bandatag - Joey Fatone, JC Chasez és Chris Kirkpatrick – Jedikként és nabooi polgárokként vettek részt a producer, Rick McCallum jóvoltából. A Lucasfilm később megerősítette a híreket, de azt a pletykát tagadták, hogy George Lucas intézte a lányai - Katie és Amanda - kedvéért, akik a banda rajongói voltak. Továbbá Justin Timberlake elismerte, hogy ő és Lance Bass nem voltak benne, de Joey Fatone fiútestvére, Steve igen. Sok Star Wars rajongó reagált negatívan a hírekre, sok gondolta azt, hogy az incidens további bizonyíték a Star Wars „kiárusítására”, hasonlóan néhány Star Wars rajongó reakciójához Jar Jarról és az ewokokról. 2002. január 12-én, a Saturday Night Live megmutatott egy gúnyos "első betekintést" A klónok támadásába, amiben arra kényszerültek, hogy szünetet tartsanak, hogy megengedjék az *NSYNC-nek, hogy előadjanak egy rögtönzött zenei számot, aminek a címe "I'm a Jedi Knight in these Jedi Days." Joey Fatone később bejelentette, hogy a zenészek jelenete ki lett vágva a filmből a rajongók negatív reakciója miatt. Ugyanakkor a Lucasfilmes Lynne Hale tagadta ezt, mondván mindenről Lucas dönt, és hogy "a film végleges változatáról ő dönt." 

Bemutatás


A bemutatás előtt a Lucasfilm kiadott egy újabb web-dokumentumfilmsorozatot, és olyan egyéb promóciós eszközökkel kísérleteztek, mint például az Episode II Select, Ahmed Best forgatási videói, a Star Wars: Connections és az R2-D2: A félgömbön túl.

 

Merchandising

A film zenéjét a Sony adta ki 2002. április 23-án.

 

A film regényváltozatát R. A. Salvatore írta. Olyan jelenteket tartalmaz, amit Salvatore írt és egyediek a könyvben. A könyv prológusa Anakint jellemzi, amíg az Ansionra repül Obi-Wannal és rémálma van az anyjáról, ami nyomasztóvá válik. A következő lapok felvázolják az eseményeket, amik Shmi Skywalker elfogásához vezetnek a buckalakók által és Cliegg Lars lábának elvesztéséhez, mialatt megpróbálja megmenteni a nőt. Ezek a jelenetek részletesebb betekintést adnak Shmi életébe a páracsapdafarmon és a viszonyába Cliegg-gel, Owennel, Beruval és C-3PO-val, ami a filmből kimaradt. Ezeket a jelenteket megszakítja Amidala szenátor jelenete a Nabooról való elindulásának előzményeként a Coruscantra, hogy szavazzon a Haderő-állítási Törvényről. Arról beszél a nővérével, hogy visszavonuljon-e a politikai élettől, hogy családot alapítson és jelentéseket kap a fűszerbányászokról a Naboo holdjain (amit tömören említenek meg a filmben).

 

A könyv mélyebben betekint a Jango és Boba Fett közötti apa-fia kapcsolatába, Jango halálát érzelmileg jelentőségteljesebbé téve (ugyanakkor számos következetlenség van Jangóval kapcsolatban. Például a szerző szerint a páncélja "szürke", valójában pedig fehér színű, kék díszítéssel.). A Boba Fett ifjúsági könyvsorozat első kötete ebből az anyagból merít.

Home Video

 

EpisodeiidvdA Star Wars: II. rész: A klónok támadása DVD- és VHS-változatát 2002 novemberében adták ki. A VHS 6 törölt jelenetet és egy Star Wars: Connections-részletet tartalmazott. Ez volt az utolsó Star Wars-témájú VHS-kiadás az Egyesült Államokban. Ennek okán nincs mód beszerezni egy teljes VHS-szettet az Előzmény Trilógiához, mivel nem készült A Sith-ek bosszújához. Bizonyos elemeket átszerkesztettek vagy hozzáadtak George Lucas jóvoltából, ami szerint a DVD a mozi változatától egy kicsit eltér.

 

1-es lemez

 

 • A DVD menü témái az alábbi bolygókon alapulnak a filmből: Coruscant, Kamino és Geonosis
 • Elérhető feliratok: Angol
 • Elérhető hangsávok: Angol (Dolby Digital 5.1 EX), Spanyol (Dolby Digital 2.0 Surround), Francia (Dolby Digital 2.0 Surround)
 • Audiókommentár George Lucas (író-rendező), Rick McCallum (producer), Rob Coleman (animációs rendező), John Knoll és Roger Guyett (ILM vizuális effektek rendezői) közreműködésével
 • DVD vége főcím baki jelenetekkel

 

2-es lemez

 

 • DVD főmenü a Jedi Könyvtár alapján
 • Nyolc kimaradt jelenet kizárólag a DVD-s kiadás számára, George Lucas, Rick McCallum és Ben Burtt bevezetőjével
 • "Bábtól a pixelig”: Vadonatúj teljes hosszúságú dokumentumfilm a digitális animáció forradalmáról, amelyben megismerhetjük a digitális Yoda, illetve Dexter Jettster születésének folyamatát is
 • "A technika csúcsai: a II. rész megtervezése": az animációs csapat fontos szerepének lehetünk tanúi
 • "Films Are Not Released: They Escape" hang dokumentumfilm
 • Három kisfilm A klónok támadása történetéről, akciójeleneteiről és a szerelmi szálról a színfalak mögötti felvételekkel valamint a stábbal és filmkészítőkkel készített interjúkkal
 • A mindenre kiterjedő, díjnyertes web dokumentum-sorozat mind a 12 része
 • "Across the Stars" John Williams videoklip
 • Exkluzív fotók
 • Egylapos poszterek
 • Nemzetközi szabadtéri kampány
 • Előzetesek és TV-reklámok
 • "R2-D2: A félgömbön túl" az áldokumentum előzetese
 • ILM vizuális effektek összeomlás-montázsa
 • Exkluzív DVD-ROM tartalom
 • Produkciós fotógaléria
 • DVD-ROM tartalom, ami tartalmazza a Hyperspace ingyenes kipróbálását

 

A filmet Blu-ray-en 2011 szeptemberében adták ki.

 

2015. április 7-én a Walt Disney Studios, a 20th Century Fox és a Lucasfilm közösen bejelentették a hat kiadott Star Wars-film digitális újrakiadását. Mivel a Lucasfilm visszatartotta a digitális forgalmazási jogokat a IV. rész kivételével az összes részhez, a Walt Disney Studios Home Entertainment digitális letöltési lehetőségként adta ki A klónok támadását 2015. április 10-én.

 

Annak dacára, hogy a Walt Disney Company 2012-ben megvette a Lucasfilm Ltd.-t és az összes jövőbeli Star Wars-film kiadási jogát, a Fox visszatartotta az eredeti forgalmazási jogokat a Star Wars: IV. rész: Egy új reményhez kapcsolódóan, amihez társ-producerek és társfinanszírozók voltak az összes médiában világszerte. A Fox a mozis, nem mozis és home videós jogokat is visszatartotta világszerte a franchise másik öt filmjével kapcsolatban, amit a Lucasfilm gyártott és finanszírozott függetlenül, egészen 2020 májusáig, amikor ez a tulajdonjog átkerül majd a Disney-hez. Ez a bonyolult kapcsolat a Fox és a Disney között, főleg a Fox örök érvényű jogaira tekintettel a IV. résszel kapcsolatban, megakadályozta mind a 9 filmet magában foglaló díszdoboz kiadását. 2017. december 14-én a Walt Disney Company bejelentette, hogy megvette a Fox anyavállalatának, a 21st Century Fox-nak a nagy részét, köztük a filmstúdiót és az Egy új remény minden forgalmazási jogát is.

 

Fogadtatás

A film 310.676.740 dollárt gyűjtött be az Egyesült Államokban és 338 721 588 dollárt a tengerentúlon, egy hatalmas pénzügyi siker volt, amire mindazonáltal a Baljós árnyak még ennél is nagyobb jegypénztári sikere árnyékot vetett. Továbbá nem ez volt a legjövedelmezőbb film az évben, az első (és egyetlen) alakalom, hogy egy Star Wars film nem volt abban a kiváltságban. A filmek, amik felülkerekedtek, a Pókember, a Harry Potter és a Titkok Kamrája és A Gyűrűk Ura: A Két Torony voltak, amik kedvezőbb kritikákat is fogadtak.

 

A kezdeti kritikák a filmről vegyesek voltak, általános csodálattal adóztak az akciójeleneteknek és a speciális effekteknek, és a többi hagyományos mozi elemeket kritizálták, például a karakterek kidolgozottságát és a párbeszédeket, különösen a Padmé és Anakin közti kapcsolatot. A film marketingje erre reagált a mellékcselekmény lejátszásával a DVD-kiadás idejekor és Yoda népszerű harci jelenétének kihangsúlyozásával. A párbeszédeket „tompának” és „laposnak” jegyezték meg a kritikák. A színészi játékot lebecsülte néhány kritikus ugyanezen jellemzők miatt.

 

A rajongók úgy ítélték, hogy a vizuális effektek jobbak voltak a Baljós árnyakénál; sokak örültek annak, hogy Jar Jar Binks csak kis szerepet játszott. Tulajdonképpen ő érzelmi fordulatot tesz a Galaktikus Szenátusban (Amidala szenátor hiánya alatt) segítve, hogy Palpatine-nak megadják a vészhelyzeti jogosítványokat, csendesen vétket helyezve a vállaira. Továbbá Jar Jar komikus kidomborulásait lecsökkentették, valamint C-3PO ügyetlen szokásait is megvonták a szerepben.

 

Sok rajongó panaszait hangoztatta a film szerkesztéséről, főleg a tartalom rendszeres jelenetváltásairól, amik lelassítják a lendületes felépítését.

Utalások az eredeti trilógiára


 • A film kezdetén Padmé Amidala azt mondja, "Miért is jöttem vissza?" („I shouldn't have come back.") Hasonlóan beszélt Luke Skywalker, a fia, amikor az Endor holdhoz közelednek: "Veszélybe kerül a küldetés miattam." ("I'm endangering the mission. I shouldn't have come.")

 • Egy Skywalkernek egy Sith-nagyúr vágta le a karját (jellemzően két karját is amputálták Darth Sidious jelenlegi tanítványának). Anakin alkarját Dooku gróf vágta le (A klónok támadása), és Luke karját Darth Vader amputálta (A Birodalom visszavág).

 • Dooku gróf és Anakin közötti harcban a Geonosison tükrözi a Darth Vader és Luke közötti párbaját a Bespinen, ahol egy vezetéket elvágtak és a fények kihunytak és az egyetlen fényforrás mindkét harcos fénykardjából ered.

 • Ez és A Birodalom visszavág is egy emlékezetes váltással végződik, hogy az erőfölény a Sith-ek oldalára libben, hogy egy Skywalker új kezet kap, és egy jelenetben egy Skywalkerrel, a női vezetővel, valamint C-3PO és R2-D2 együtt állnak a távolba meredve.

 • A coruscanti üldözés során, miután Padmé Amidala túléli Zam Wesell gyilkossági kísérletét, 3 TIE vadászt láthatunk, ahogy egy X-szárnyút üldöz.

 • Egy karakter azt mondja, hogy: "Valahogy nem tetszik ez a dolog" (I have a bad feeling about this) - Anakin a Petranaki arénában. (az összes Star Wars filmben)

 • Anakinnak Palpatine mondja, hogy "hallgass a megérzéseidre" ("trust your feelings"). A Birodalom visszavágban, Darth Vader hasonlót mond; "Nézz magadba" ("Search your feelings"), amikor elmondja neki, hogy ő Luka apja. Az Egy új reményben, Kenobi azt mondja Luke-nak, hogy "bízz az Erőben". ("trust your feelings")

 • Obi-Wan Kenobi Jedi elme-trükköt használ. Itt arra használja, hogy meggyőzze a dílert, hogy nem akar halálpálcákat venni és menjen, gondolja újra az életét. (Egy új remény).

 • Egy hős egy terméktelen és távoli utópisztikus városra megy, ahol egy látszólag jóindulatú adminisztrátorral (Lama Su-val A klónok támadásában és Lando Calrissiannal A Birodalom visszavágban), aki körbevezeti a létesítményen, míg egy jövőbeli ellenség a közelben van. (Obi-Wan Kenobi A klónok támadásában, valamint  Han Solo és a többiek a Millennium Falconról A Birodalom visszavágban) Mindkét alkalommal az ellenség a Fett család tagja, akit egy Sith-nagyúr bérelt fel.

 • Egy hős az ellenség elől egy aszteroidamezőben bújik el. Obi-Wan Jango Fett elől bújik el (A klónok támadása), valamint Han Solo és a többiek a Millennium Falconon a birodalmi flotta elől rejtőzködnek el (A Birodalom visszavág). Továbbá Boba Fett jelen van mindkét esetnél, és a második alakalommal már követi a Falcont, a múlt hibáiból tanulva.

 • Dooku gróf kegyelmet ad a Jediknek a geonosisi arénában, hogy megkíméljék az életüket, de mindannyian visszautasítják. A Jedi visszatérben C-3PO megadást ajánl fel, de ő is visszautasítja.

 • R2-D2 megjavítja C-3PO-t. Továbbá C-3PO megkérdezi "Igen, de biztos helyén van a fejem?" („Yes, but is my head on straight?”), amikor R2-D2 befejezi a javítását. Ez egy utalás Csubakkára, amikor fordítva rakta fel a fejét A Birodalom visszavágban.

 • Owen Lars megkérdezi Anakintól, hogy hová megy, amikor feláll az asztaltól a Lars farmnál miután Cliegg az anyjáról beszélt. Beru néni ugyanezt kérdezte Luke-tól az Egy új reményben, amikor ugyanabból a székből állt fel körül-belül 20 évvel később. (Valamint ez egy utalás Steven Spielberg korszakalkotó filmjére, a Cápára, ahol ugyanez a mondat hangzik el.)

 • Amikor Cliegg Lars Shmi kimentési küldetését elmeséli a buckalakóktól, tisztán állítja: "Harmincan indultunk el Shmi-ért, négyen jöttünk vissza" ("Thirty of us went out there, four of us came back"). Ez a yavini csata pontos eredménye az Egy új reményben. Az egyetlen különbség a kimenetel: Cliegg és barátai elbuktak, míg a Lázadók győzedelmeskedtek.

 • Egy viccként Jango Fett beüti a fejét a Slave I bejáratába, egy hivatkozás a bakira az Egy új reményben, amikor egy rohamosztagos beleüti a fejét egy csapóajtóban.

 • Egy viccként Padmé sugárvetője egy 44-es Magnum hangjából való. Az Egy új reményben Leia hercegnő sugárvetője egy puskalövésként hallatszódik a hangszerkesztés hibájaként.

 • Egy viccként egy aszteroidának olyan az alakja, mint egy shaak. A Birodalom visszavágban egy aszteroida valójában egy burgonya, egy másik pedig egy tornacipő.
 • Padmé Amidala a legjobb lövő sugárvetővel; szinte sosem hibáz. Ez egy hivatkozás Leia Organa hercegnőre, aki szintén szinte sosem veszít. Továbbá Padmé megsérül a geonosisi csatában, míg Leia is megsérül az endori csatában.

 • Obi-Wan egy jeladót tesz Jango Fett hajójára, a Slave I-re, hogy kövesse Jango Fettet a Geonosisra a geonosisi csata előtt. Ez egy hivatkozás az Egy új reményre, ahol Darth Vader nyomkövetőt helyez el a Millennium Falconra, hogy megtudja a titkos Lázadó bázis helyét a Yavin IV-en a yavini csata előtt. Továbbá amikor a Slave I leszáll, az Boba Fett megérkezésére hivatkozik A Birodalom visszavágban.

 • Az eredeti trilógia karakterei az első kronologikus megjelenésüket teszik ebben a filmben: Boba Fett (negyedik, ötödik és hatodik rész), Beru és Owen Lars (Egy új remény).

 • Obi-Wan mondja Anakin-nak, "Ügyelj a gondolataidra; tévútra csalnak" („Be mindful of your thoughts, Anakin; they betray you.") A Jedi visszatérben Luke mondja ezt Darth Vader-nek, "A jó tanácsaid elárulnak téged, Apám." ("Your thoughts betray you, Father.") (A Jedi visszatér).

 • Anakin Skywalker üldözése Zam Wesell után a Galaktikaváros utcáin a Coruscanton tükrözi Darth Vader üldözését Luke Skywalker után a Halálcsillag árkában a yavini csata során az Egy új reményben.

 • Egy vad üldözés után Coruscanton keresztül, Obi-Wan félig cinikusan és félig viccesen elmélkedik Anakin-ról, "Miért érzem úgy, hogy te fogsz a sírba vinni?" ("Why do I get the feeling you're going to be the death of me?") Anakin Darth Vader-ként történetesen megöli Obi-Wan-t az első Halálcsillagon (Egy új remény).

 • Egy pár jelenetben a Tatuinon Padmé Amidala a "kakaós csiga hajformát" hordja, amit előszeretettel hordott Leia Organa hercegnő (Egy új remény).

 • A geonosisi csatában a Szeparatisták terveit lehet látni az új titkos fegyverről. Az a fegyver a Halálcsillag előfutára. (harmadik, negyedik és hatodik részek).

 • Az eredeti trilógia előfutáraként a klón hadsereg felszerelései és járművei hasonlítanak a későbbi birodalmi másaihoz. A legmegjegyzendőbbek: a Phase I-es páncél, amit a klón katonák viselnek a későbbi rohamosztagos páncéljaikhoz hasonlít (negyedik, ötödik és hatodik részek), a köztársasági hadihajók a csillagromboló korábbi változatai (harmadik, negyedik, ötödik, és hatodik részek), és az AT-TE lépegetők, amik az AT-AT-k kisebb ősei (ötödik és hatodik részek).

 • Dooku megkéri Obi-Wan Kenobit, hogy csatlakozzon hozzá és azt mondja, "össze kell fognunk, hisz mi ketten legyőzhetjük őket" ("and together, we will destroy the Sith"), de Obi-Wan azzal válaszol, hogy, "Hiába próbálkozol, Dooku."("I will never join you, Dooku.") A Birodalom visszavágban, Darth Vader kéri Luke Skywalker-t, hogy csatlakozzon hozzá, mondván "állj mellém, s mi ketten fogjuk uralni a galaxist, mint apa és fia" ("join me, and we can rule the galaxy as father and son."). Korábban Luke egy hasonló ajánlatot utasított vissza, kiáltva, "Sohasem állok melléd!". ("I'll never join you!")

 • Anakin anyjáról, Shmiről szóló látomásokkal küzd, hogy bajban van. Következetesen megszegi a kötelességét, hogy megvédje Padmét és megpróbálja megmenteni az anyját. A Birodalom visszavágban, Luke Hanról és Leiáról lát látomásokat, hogy bajban vannak, következetesen megszakítja a Jedi kiképzését és megpróbálja kimenteni a barátait.

 • Anakin bosszút áll a buckalakókon anyja halála miatt és bevallja Padménak, elindulva az Erő sötét oldalának ösvényén. Ez utalás arra, hogy miért cserélték le a VI. rész címét. Az első címe A Jedi bosszúja volt, de lecserélték A Jedi visszatérre, azzal érvelve, hogy egy Jedi nem áll bosszút.

 • Padmé bevallja, hogy szereti Anakint a helyzet előtt, amiben Anakin és ő meghalhatnak (a Petranaki arénában). A Birodalom visszavágban Leia bevallja, hogy szereti Hant, mielőtt őt a karbonit tömbbe  fagyasztják.

 • Dooku gróf és a geonosisiak Obi-Wan, Anakin és Padmé kivégzésével veszélyeztetnek, de a kivégzésüket keresztülhúzza a Jedi erősítések csatározása Mace Windu vezetésével. Az Egy új reményben C-3PO azt mondja, hogy Leia hercegnőt halálra ítélte a Birodalom, de a kivégzés semmis lett, mert Luke és a többiek megérkeznek a Millennium Falconnal. A Jedi visszatérben C-3PO azt mondja, hogy Jabba, a hutt Luke, Han, és Csubakka kivégzését rendelte el, de a kivégzést Luke és Lando keresztülhúzták.

 • Jango Fett elkapja Anakin Skywalkert és azt mondja "Vezessétek el!" ("Take him away!") Az Egy új reményben Darth Vader kivallatja Leia Organa hercegnőt és azt mondja a rohamosztagosoknak, hogy "Elvezetni!" ("Take her away!")

 • A DVD kommentárához hivatkozva, a Jedik meg akarták ölni Dooku grófot, amikor Yoda mester és a klón csapatok megérkeztek, hogy megmentsék őket. Az Egy új reményben Luke Skywalkert is meg akarta ölni Darth Vader amikor Han Solo és Csubakka megérkezett, hogy megmentse őt.

 •  A DVD kommentárára hivatkozva az éjszakai bár jelenet a Coruscanton tükrözi a kocsmai jelenetet  Mos Eisley-ben a Tatuinon az Egy új reményben. Mindkét jelenetben Obi-Wan Kenobi levágja egy ellenfele karját a fénykardjával: Zam Wesell-ét amíg ivott, aki megpróbálta megölni Padmé Amidala szenátort A klónok támadásában, valamint Ponda Babát mert rosszat akart Luke Skywalkernek az Egy új reményben.

 • Egy Fett fejvadászként szolgál, mindkettőt egy Sith Nagyúr szerződtette és egy csapatban van vele. Jangót Dooku bérelte fel és egy csapatban van vele (A klónok támadása), és Bobát Darth Vader bérelte fel és egy csapatban van vele (A Birodalom visszavág).

 • C-3PO tájékoztatja Anakint, hogy R2-D2 "tárol egy üzenetet egy bizonyos Obi-Wan Kenobitól," ("carrying a message from an Obi-Wan Kenobi,") ami arra utal, hogy amikor informálja Luke-ot hogy van egy üzenete „egy bizonyos Obi-Wan Kenobi számára" ("for an Obi-Wan Kenobi") Leia hercegnőtől az Egy új reményben.

 •  A Geonosison, a droid gyári akció jelenet elején Anakin és Padmé egy ajtón keresztül átsétálnak, ami zsákutcába vezet, mert a híd nincs kiterjedve. Padmé leesik a gyártóba és Anakin követi őt. Az Egy új reményben a gyermekeik, Luke és Leia egy hasonló helyzetben találják magukat az első Halálcsillagon, de Luke átlendíti őket a szakadék felett.

 •  Obi-Wan az alkatrésztárolót használja a csillagvadászában (ami szemét) hogy megmeneküljön Jango Fett-től. A Birodalom visszavágban Han Solo és Leia hercegnő is szemetet használ, hogy megmeneküljenek a birodalmi flottától.

 •  A droid gyár jelenetben a lávaöntő gép (amikor mozgásban van) ugyanazt a hangot adja ki, amit a szénfagyasztó gép (amikor az is működésben van) A Birodalom visszavágban. Valamint R2-D2 megmenti Padmét a Lávakonténerből. Az Egy új reményben R2-D2 megállítja időben a hulladékzúzót, megmentve Leia hercegnőt és a többieket. Valamint A Birodalom visszavágban R2-D2 megmenti Leia hercegnőt és a többieket a hiperhajtómű aktiválásával a Millennium Falconon.

 • Második filmekként mindkét trilógiában, A Birodalom visszavágnak és A klónok támadásának is van földi csatája és egy űrüldözős jelenete. Valamint ezek az egyetlen filmek a saját trilógiájukban, amiket nem jellemez főbb űrcsata.

 • Amikor Palpatine megdicséri Dooku grófot az erőfeszítéseiért, azt mondja, hogy "Tehát, minden a terveink szerint halad." ("Everything is going as planned.") A Jedi visszatérben, amikor Palpatine megdicséri Darth Vadert az erőfeszítéseiért, azt mondja "Ez idáig minden úgy alakult, ahogyan elterveztem." ("Everything is proceeding as I have foreseen.")

 • Az ételfelszolgáló droid azon a fregatton, ami Anakint és Padmét szállítja a Naboora, megjegyzi, hogy R2-D2 ételt vesz el. A droid felhorkan, "Hé! Droidot nem szolgálunk ki! Gurulj el innen!" ("Hey you! No droids! Get out of here!") Ez egy hivatkozás az Egy új reményhez, amikor Luke beviszi C-3PO-t és R2-D2-t a bárba Mos Eisley-ben. A kocsmáros rákiált Luke-ra, hogy "ilyeneket nem szolgálunk ki" ("don't serve their kind here") amikor ránéz C-3PO-ra és R2-D2-ra.

 • Anakin, mint Luke a megmaradt családját halottnak találja, és mindkét bosszút áll azokon, akik megölték a családjukat. Anakin megöli a buckalakókat, akik megkínozták Shmit és Luke a Lázadáshoz csatlakozik, hogy elpusztítsa a Birodalmat.

 •  Egy Jedi mester és a korábbi tanítványa közötti csata, aki most már Sith Nagyúr (különösen Darth Sidious jelenlegi tanítványa).  Yoda mester Dooku gróf ellen harcol (A klónok támadása), és Obi-Wan Darth Vader ellen (Egy új remény).

 • Egy Sith-nagyúr nagy bejelentést tesz egy Jedi-lovagnak. A klónok támadásában Dooku gróf elmondja Obi-Wan Kenobinak, hogy a Szenátus egy Sith irányítása alatt van. A Birodalom visszavágban Darth Vader elmondja Luke Skywalker-nek, hogy ő az apja. Mindkét filmben a Jedik nem hiszik el, ami igazán igaz. Anakin Skywalker megerősíti az előbbit A Sith-ek bosszújában, és Yoda igazolja az utóbbit A Jedi visszatérben.

 • Néhányan megérintik a másik egyén fénykardját mindegyik részben. A Baljós árnyakban Obi-Wan Qui-Gon fénykardját érinti meg, miután a sajátja lezuhant a mélybe. Ebben a részben Anakin elveszíti az irányítást a fénykardja felett, amikor szembeszáll Zam Wesell-el. A Sith-ek bosszújában Anakin Dooku gróffal harcol és elkapja Dooku fénykardját, mielőtt megöli őt. Az Egy új reményben Obi-Wan adja oda Anakin régi fénykardját Luke-nak. A Birodalom visszavágban Han Solo használja Luke fénykardját, hogy felvágja a megfagyott tauntaunt, hogy Luke-ot melegen tartsa. A Jedi visszatérben Darth Vader vizsgálja meg Luke új fénykardját.

 • Obi-Wan Erő-rántást használ, hogy elkapja a fénykardját és odaadja Anakin-nak és Mace Windu használja ezt, hogy elrántsa Jango Fett-től. A Birodalom visszavágban Luke Erő-rántást használ, hogy megkapa a fénykardját hogy megszabaduljon a wampa elől és valamint a Felhővárosban a Darth Vader-rel való párbajában, hogy védje magát.

 • R2-D2 belöki C-3PO-t amikor a Droid Gyárban vannak. A Jedi visszatérben R2-D2 lelöki C-3PO-t Jabba bárkájáról.

 • Obi Wan leesik az egyik tetőről a Kaminón. A Birodalom visszavágban Luke az építményről esik le miután a kezét levágták

 • Obi Wan meg akarja állítani Anakint, hogy ne támadja meg Dooku grófot azzal, hogy azt kiáltja, hogy "Ne" ("No"). Ez tükrözi a jelentet az Egy új reményből, amikor Obi-Wan meg akarja állítani Luke-ot, hogy ne menjen haza azzal, hogy ugyanazt kiáltja: "Ne". ("No")

 • C-3PO a "Tervezőm" ("The Maker") kifejezést mondja, amikor Anakin és Padmé megérkezik a Lars Birtokra. Az Egy új reményben C3PO hasonló kifejezést mond "Hála a Tervezőnek" ("Thank the maker") amikor olajfürdőt vesz.

Kimaradt/Törölt jelenetek


 

 1. Obi-Wan a kaminói dobónyilat a Jedi Elemzőteremben analizálja a Jedi Templomban. (DVD jelenet)
 2. Obi-Wan és Jocasta Nu beszélget Dooku grófról és az Elveszett Húszakról.
 3. Obi-Wan és Mace beszélnek az elveszett adatról a Kaminóról és Anakin képességeiről Padmé megvédésére, míg Obi-Wan beszáll a Jedi-csillagvadászába. (Ezt teljesen elvetették és helyette egy beszélgetéssel kombinálták Obi-Wan és Yoda között; ezért Mace, Obi-Wan és Yoda együtt beszélik meg.) (DVD jelenet)
 4. Padmé és Anakin kiegészített megérkezési jelenete a Naboora.(DVD jelenet)
 5. Naboon Padmé bemutatja Anakint a családjának a nabooi villájukban. (DVD jelenet)
 6. Padmé megmutatja Anakinnak a hálószobáját, amiben holografikus fényképek vannak a humanitárius munkájától. (DVD jelenet)
 7. A Tatuinon, míg Anakin felkeresi az anyját, Padmé talál egy dobozzal 3PO burkolataiból, és C-3PO kérésére felteszi rá. Lucas szerint ez túl sok figyelmet foglal el a főszálról és az újravett későbbi jelenetek szerint C-3PO-n már a kezdettől fogva rajta van a burkolata. (Nyilvánvalóan ezt a jelenetet viszonylag későn vették ki, mivel a Hasbro egy olyan C-3PO akciófigurát adott ki, ami tartalmazta a burkolatrészeit a befejezésére. Végül C-3PO nem kapott aranyozott platinákat addig, amíg Anakint lovaggá nem ütötték.)
 8. Anakint és Padmét Dooku gróf, Jango Fett és Kicsi Poggle elé vitetik követelve Obi-Wan szabadon engedését. Dooku azt mondja, nem teheti meg, amíg Naboo nem csatlakozik a Konföderációhoz, magyarázatot adva, hogy miért alakít új kormányzatot. (DVD jelenet)
 9. Padmét és Anakint bírói kihallgatásra viszik, ahol Kicsi Poggle bűnösnek találja őket. (Később azt a jelentet, ahol előbb Dooku előtt állnak, elvetették, és ennek a jelenetnek sem volt sok értelme, ezért ezt is kivágták.) (DVD jelenet)
 10. A Jedik megtámadják a Droidvezérlő Hajót: Ki-Adi-Mundi, Plo Koon és más számos Jedi megtalálják az egyik leszállt Droidvezérlő Hajót és deaktiválják a rohamdroidokat, csak hogy felismerjék, hogy az 1. rész óta a droidok függetlenek a hajóktól.
 11. NR-N99 Persuader-osztályú droid igazságosztók átfutnak a klónokon a geonosisi csata során. 

Bakik


 • Miután Kenobi és Jango a Slave-I-nél harcoltak, Jango felszáll a hajóra. Amikor azonban bemegy az ajtón, az elkezd lecsukódni, Jango beveri a fejét az ajtóba.

 • A Tatuinra megérkezik Obi-Wan üzenete a Geonosisról. Megkéri Anakint és Padmét, hogy továbbítsák az üzenetet Coruscantra. Padmé ekkor megnyom egy gombot, amivel tovább küldi az üzenetet. Pár perccel később ugyanezt a gombot használja ahhoz, hogy megmutassa Anakinnak a galaxis térképén a bolygók közti távolságokat.

 • Mikor Zam siklója Anakinnal a tetőn lezuhan, Zam kiszáll belőle, és menekülni kezd. Anakin utána szalad. A kamera felváltva mutatja őket, ahogy félrelökve mindenkit üldözik egymást. Előbb láthatjuk Anakint, amint egy fényfal előtt elfut, majd egy pillanatra Zamet, majd pedig Anakint, aki meglepő módon teljesen ugyanúgy szalad el ugyanaz a fényfal előtt mint ez előző képen. A magyarázat az, hogy a két jelenet valójában egy és ugyanaz, a készítők kétszer rakták bele a filmbe azt a képsort, amiben Anakin elszalad a fényfal előtt.

 • Amikor a bárban Anakin Zamet keresi, a hajtincse a jobb oldalon van. De rögtön azután, hogy Zam előveszi a pisztolyát, a kamera mutatja Anakint, akinek a tincse már a bal oldalon van.

 • Padménak el kell rejtőznie Anakinnal, és éppen az utazáshoz készülődik. Érdekes, hogy míg a csomagolásnál négy bőröndbe pakol, induláskor Anakinnal már csak három bőröndöt visznek magukkal.

 • Padmé és Anakin a Naboo tóvidékére utaznak, hogy elrejtőzzenek a merénylő elől. Az egyik jelenetben egy kenuból kiszállva sétálnak tovább. Amikor Padmé kilép a kenuból, az egyik szögből láthatjuk, amint épp egyik lábával kiszáll a partra. Rögtön a következő vágásnál már egy másik szögből láthatjuk ugyanezt. Úgy tűnik, mintha Padmé kétszer lépett volna ki a kenuból. Pedig csak arról van szó, hogy a jelenetet több kamera is vette egy időben, és a film összevágásakor nem figyeltek oda az olyan apróságokra, hogy egy-egy mozdulat esetleg kétszer is látszódik majd a filmen.

 • Amikor Anakin és Padmé a Naboon ebédelnek, Anakin az Erő segítségével felemeli a tányérján lévő gyümölcsöt, majd a kezében lévő késsel félbevágja, hogy az egyik felét később átrepíthesse Padménak. Azonban a gyümölcsdarab, amit átrepít az asztal másik oldalra, már jól láthatóan kisebb, mint az a fél, amit az előbb levágott, és a tányérján megmaradt gyümölcs is nagyobbnak látszik, mintha Anakin a gyümölcsnek kb. csak a negyedét vágta volna le.

 • A Geonosison Anakint és Padmét a kivégzőoszlopokhoz kísérik. Amikor Anakin a saját oszlopa közelébe ér, láthatjuk, hogy arról már lelóg egy lánc, amivel később megkötözhetik őt. Amint azonban odaér az oszlophoz, az eddig lelógó lánc eltűnik, és egy geonosisi egy új lánccal bilincseli meg a Jedit, aminek a másik végét csak ezután repíti fel az oszlop tetejéhez.

 • Amikor Obi-Wan kiront az esőben ládákat pakolászó Jango és Boba Fettre, az előbbi tüzet nyit, míg az utóbbi felrohan a hajóba a ládák nélkül. Pár képvágással később a ládák már nincsenek a földön, pedig senki nem mozdította el.

 • A Naboora érkezésnél Anakin és Padmé Amidala siklója átrepül egy patak felett, amiben szépen visszatükröződnek a fák, de a siklójuk nem látszik.

 • Ki-Adi-Mundi kék fénykardot használ, de a Klónok támadásában, amikor a megjön a felmentő klónsereg egy rövid ideig zöld van a kezében.

 • Berunak a filmben barna szeme van, az Egy új reményben pedig kék.

 • Amikor Obi-Wan belép a droidgyárba a fénykardja a jobb oldalán lóg, egy jelenettel később már a bal oldalon van.

Stáblista


Szereposztás

Ewan McGregor         ...        Obi-Wan Kenobi

Natalie Portman         ...        Padmé

Hayden Christensen   ...        Anakin Skywalker

Christopher Lee          ...        Dooku gróf / Darth Tyranus

Samuel L. Jackson      ...        Mace Windu

Frank Oz         ...        Yoda (hangja)

Ian McDiarmid           ...        Palpatine főkancellár

Pernilla August           ...        Shmi Skywalker

Temuera Morrison      ...        Jango Fett

Daniel Logan  ...        Boba Fett

Jimmy Smits   ...        Bail Organa

Jack Thompson           ...        Cliegg Lars

Leeanna Walsman      ...        Zam Wesell

Ahmed Best   ...        Jar Jar Binks / Achk Med-Beq (hangja)

Rose Byrne     ...        Dormé

Oliver Ford Davies     ...        Sio Bibble

Ron Falk         ...        Dexter Jettster (hangja) (mint Ronald Falk)

Jay Laga'aia    ...        Typho kapitány

Andy Secombe           ...        Watto (hangja)

Anthony Daniels        ...        C-3PO / Dannl Faytonni

Silas Carson    ...        Ki-Adi-Mundi / Nute Gunray

Ayesha Dharker         ...        Jamillia királyné

Joel Edgerton ...        Owen Lars

Bonnie Piesse ...        Beru (mint Bonnie Maree Piesse)

Anthony Phelan         ...        Lama Su (hangja)

Rena Owen     ...        Taun We (hangja)

Alethea McGrath       ...        Jocasta Nu

Susie Porter    ...        Hermione Bagwa / WA-7

Matt Doran     ...        Elan Sleazebaggano

Alan Ruscoe   ...        Lott Dod

Matt Sloan      ...        Plo Koon

Veronica Segura         ...        Cordé

David Bowers            ...        Mas Amedda

Steve John Shepherd       ...         Nabooi hadnagy

Bodie Taylor   ...        Klón katona (mint Bodie 'Tihoi' Taylor)

Matt Rowan   ...        Orn Free Taa szenátor (mint Matthew Rowan)

Steven Boyle  ...        Ask Aak szenátor / Passel Argente

Zachariah Jensen        ...        Kit Fisto

Alex Knoll      ...        J.K. Burtola

Phoebe Yiamkiati       ...        Mari Amithest

Kenny Baker  ...        R2-D2

Jerome Blake  ...        Oppo Rancisis (archív felvételek)

Hassani Shapi ...        Eeth Koth (archív felvételek)

Gin Clarke      ...        Adi Gallia (archív felvételek) (mint Gin)

Khan Bonfils  ...        Saesee Tiin (archív felvételek)

Michaela Cottrell        ...        Even Piell (archív felvételek)

Dipika O'Neill Joti     ...        Depa Billaba (archív felvételek)

A színésznő neve nincs feltüntetve a stáblistán …   Versé

Mary Oyaya (nincs feltüntetve a stáblistán) …        Luminara Unduli

Orli Shoshan (nincs feltüntetve a stáblistán) …        Shaak Ti

Tux Akindoyeni (nincs feltüntetve a stáblistán) …  Agen Kolar

William Clay …         Ister Paddie

Marton Csokas …      Kicsi Poggle

Mimi Daraphet …      Bultar Swan

Nicole Fantl …           Lexi Dio

Hilton Howson …      Sly Moore

Jesse Jensen (aréna jelenetek) …       Toonbuck Toora és Rogwa Wodrata

Nalini Krishan …       Saesee Tiin

David Healey …        Barriss Offee

Amanda Lucas …      Gilramos Libkath

Sara Elizabeth Joyce (nincs feltüntetve a stáblistán) …       Azonosítatlan fejvadász Dex Vendéglőjében

Amanda Lucas …      Adnama

Jett Lucas (nincs feltüntetve a stáblistán) …            Zett Jukassa

Katie Lucas …           Lunae Minx

Liam Neeson (hang) (nincs feltüntetve a stáblistán) …        Qui-Gon Jinn

Lily Nyamwasa …     Stass Allie

Kyle Rowling …        Joclad Danva

Steve Sauers …          Ronet Coorr

Zeynup Selcuk …      Zey Nep

Chris Truswell …       SP-4-es elemződroid hangja

Ben Burtt …              Wat Tambor hangja

Ian Watkin …            COO-2180

Matthew Wood …     Magaloof és Seboca hangja</div>Stáb

 

Rendezte   ...   George Lucas

Forgatókönyv   ...   George Lucas

Főproducer   ...   George Lucas

Felvételvezető   ...   David Tattersall, B.S.C.

Látványtervező   ...   Gavin Bocquet

Vágó és hangmérnök   ...   Ben Burtt

Jelmeztervező   ...   Trisha Biggar

Szereposztás   ...   Robin Curland

Zene   ...   John Williams

Vizuális effektek vezető-tervezői   ...   John Knoll, Pablo Helman, Ben Snow, Dennis Muren, A.S.C.

Animációs rendező   ...   Rob Coleman

Koncepciós terv vezető-tervezői   ...   Doug Chiang, Erik Tiemens, Ryan Church

Produkciós vezető   ...   Stephen Jones

Rendezőasszisztens   ...   James McTeigue

Elsőasszisztens   ...   Claire Richardson

Másodasszisztens    ...   Paul Sullivan

HD-feleős   ...   Fred Meyers

Díszlettervező   ...   Peter Russell

Díszlettervező helyszíni képviselője   ...   Jonathan Lee, Ian Gracie, Phil Harvey, Michelle McGahey,

Fred Hole

A díszlettervezők munkatársai   ...   Jacinta Leong, Clive Memmott

Szcenikai részleg koordinátora   ...   Colette Birrell

Műszaki rajzolók   ...   Andrew Powell, Edward Cotton, Peter Milton, Damien Drew

Rajzolósegédek   ...   Mark Bartholomew, Andrew Chan, Cindi Knapton, Paul Ocolisan

Modellkészítők   ...   Ben Collins, Kerryanne Jensen, Michael Kelm

Konceptuális kutató   ...   David Craig

Grafika/3d-s modellező   ...   Pheng Sisopha

Művészeti osztály segédei   ...   Roderick England, Chris Penn

Művészeti osztály vezetője   ...   Fay David

Koncepciós tervezők   ...   Iain McCaig, Dermot Power, Jay Shuster, Ed Natividad, Marc Gabbana, Kurt

Kaufman, Phil Shearer, Ravi Bansal

Rajzos forgatókönyv rajzolók   ...   Mark Sexton, Rodolfo Damaggio

Szobrász   ...   Tony Lees

Tervszobrászok   ...   Robert E. Barnes, Michael Murnane, Tony McVey</td>

Koncepciós modellkészítők   ...   John Goodson, John Duncan,

Carol Bauman, R. Kim Smith

Művészeti osztály munkatársai   ...   Bethwyn Garswood, Ryan Mendoza, Roel Robles, Matthew Saxon,

Michael Smale

Elővizualizáció/Effektekfelelősök   ...   Daniel D. Gregoire, David Dozoretz

Elő-vizualizáció/Effektkészítők   ...   Euisung Lee, Robert Kinkead, Raymond Wong, Brian Christian,

Gary Lee, Bradley Alexander, Paul Topolos, Simon Dunsdon, Brian Pohl, Katie Cole

Látvány koordinátor/Kardmester   ...   Nick Gillard

Látvány koordinátor munkatárs   ...   Richard Boué

Obi-Wan kaszkadőr   ...   Nash Edgerton

Jango kaszkadőr   ...   Scott Mclean

Dooku kaszkadőr   ...   Kyle Rowling

Padmé kaszkadőr   ...   Gill Stratham, Carly Harrop

Kaszkadőrök   ...   Daniel Stevens, Avril Wynne, Chris Mitchell, Jon Heaney, Ray Anthony, Dean Gould,

Dar Davies, Robert Simper, Joss Gower

Produkciós menedzser (Tunézia)   ...   Peter Heslop

Szkriptes   ...   Jayne-Ann Tenggren

Felvételvezető   ...   Tic Carroll

Produkciós koordinátorok   ...   Paul Ranford, Isobel Thomas, Anna Hall

Produkciós koordinátor munkatársai   ...   Jacqueline King, Polly Leach

George Lucas ügyvezető asszisztensei   ...   Jane Bay, Sarita Patel

George Lucas asszisztense   ...   Anne Merrifield

Rick McCallum ausztrál asszisztense   ...   Jacqui Louez

Rick McCallum amerikai asszisztensei   ...   ArdeesRabang Jundis, Alvin Lopez

IT Menedzser   ...   Paul Matwiy

Hálózati Menedzser   ...   Peter Hricak

Ápoló   ...   Jacquie Robertson

Statiszta szereposztások   ...   Maura Fay, Ros Breden

Szereposztói asszisztens   ...   Vanessa Sulman

Művészek asszisztensei   ...   Jill Goldberg, Leonard Thomas, Chloe Moss, Alice Lanagan

Hármas számú asszisztens koordinátor   ...   Gordon Westman

Berendező gyakornok   ...   Sam Smith

A speciális vizuális effektek az Industrial Light & Magic-nél készültek, Marin megyében, Kaliforniában.

Öltöztető — Jamella Hassan
UI mozgó grafiak — Noel Rubin (Nem szerepel a stáblistán)

 

Galéria


starwars aklonoktamadasa screenshot 030
starwars aklonoktamadasa screenshot 029
starwars aklonoktamadasa screenshot 028
starwars aklonoktamadasa screenshot 027
starwars aklonoktamadasa screenshot 026
starwars aklonoktamadasa screenshot 025

[További képek megtekintése...]

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
3,5/5 : 2 szavazat

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000