Star Wars I. rész: Baljós árnyak

f01.jpg
Star Wars: Episode I The Phantom Menace
Rendező(k): George Lucas
Producer(ek): Rick McCallum
Író(k): George Lucas
Szereplők: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Pernilla August, Frank Oz, Ian McDiarmid, Oliver Ford Davies, Hugh Quarshie, Ahmed Best, Anthony Daniels, Kenny Baker, Terence Stamp, Ray Park, Samuel L. Jackson
Zeneszerző: John Williams
Forgalmazó: 20th Century Fox
Megjelenés: 1999. május 19.
Játékidő: 133 perc
Költségvetés: $115 000 000
Nyelv: English
Idővonal: YE 32
Fórum: [Kibeszélő...]
Előző: -
Következő: Star Wars II. rész: A klónok támadása
Minden történetnek van egy kezdete...
- Szlogen.

A Star Wars: I. rész: Baljós árnyak ( Star Wars Episode I: The Phantom Menace ) egy George Lucas rendezte és 1999-ben bemutatott sci-fi film. A Star Wars saga negyedik darabja, de kronológiailag az első. Valamint ez volt az első film, ami újra megjelent 3D-ben.

A film két Jedivel kezdődik, akiket a Naboo körül állomásozó Kereskedelmi Szövetség alkirályához küldtek, hogy megoldjanak egy kereskedelmi vitát. Amikor a helyzet erőszakossá fajul, a Jedi-k és a Naboo bolygó királynője, Padmé Amidala elmenekülnek a bolygóról, hogy a Galaktikus Köztársaság szívében a Coruscanton találjanak békés megoldást a bolygó problémáira. A távozás során a hajó megsérül, így a gyors javítások érdekében a Tatooine bolygóra kell leszálljanak. Itt találkoznak Anakin Skywalker rabszolga fiúval, akit mélyen áthat az Erő. Amikor a csapat visszatér a Naboo-ra, rá kell döbbenniük, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondolták. Ezzel együtt a Sith-ek is felütik a fejüket; a Jedik ősi ellenségei, visszatértek.

A film 1999 május 19-ikén került bemutatásra, közel 16 évvel az utolsó film, a Jedi visszatér után. A megjelenést szélkörű média és nagy várakozás övezte. A rajongóktól és kritikusoktól ért vegyes kritikák ellenére a film 924,3 millió dollár bevételt hozott, így a Saga a legnagyobb bevételű filmje lett. A film újra megjelent 2011 szeptemberében Ble-ray kiadásban, majd 2012 február 10. újra bemutatták a mozikban 3D-s formában.


Nyitószöveg


Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség úgy próbálja elérni célját, hogy felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. Míg a Köztársaság Szenátusában véget nem érő szócsaták zajlanak az aggasztó eseményekről, a Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság őrzőit, hogy oldják meg a konfliktust...


Cselekmény


Rossz érzésem van.
Én nem érzek semmit.
Nem ez a küldetés aggaszt. A baj nem itt van... nem most.
- Obi-Wan Kenobi Qui-gon Jinnek.


Baljosarnyak 01YE 32-ben, a Kereskedlmi Szövetség és a Galaktikus Köztársaság külső rendszerei közti kereskedelmi viták a parányi Naboo bolygó blokádjához vezetnek. Finis Valorum főkancellár, a Galaktikus Szenátus vezetője titokban két Jedit küld követként, Qui-Gon Jinn Jedi mestert és padawanját Obi-wan Kenobit, a Szövetség zászlóshajójához, a Saak'akhoz, hogy tárgyaljanak Nute Gunray alkirállyal a vita békés megoldásáról. A követek számára ismeretlen, hogy a Kereskedelmi Szövetség a Sith Sötét Nagyurának, Darth Sidiousnak a markában van, aki elrendeli Gunraynak a Naboo megszállását és a Jedik megölését. A követek hajóját, a Radiant VII-et felrobbantják és a két Jedi csak az Erő által megnövelt sebességükkel tudnak megszökni a merénylők elől, majd két különböző csapatszállító hajón elbújva a Kereskedelmi Szövetséggel együtt landolnak a Naboo bolygón.

Eközben Amidala, a Naboo királynője felveszi a kapcsolatot Gunrayel, kifejezve a blokád iránti nem tetszését, de Gunray kimagyarázza, hogy ők nem tettek volna ilyet a Szenátus jóváhagyása nélkül. Ezután Gunray elrendeli a teljes kommunikációs zárat a bolygón, hogy arról semmilyen üzenet ne juthasson ki. Eközben Amidala a hologram Palpatine szenátorral beszélget a Kereskedelmi Szövetséggel való tárgyalásról, de az adás megszakad. Sio Bibble a Naboo kormányzója úgy véli, a kommunikációs zár az első lépés a teljes invázió előtt.

A bolygó felszínén, a menekülő Qui-Gon megment egy helyi őslakost, a kitaszított Jar Jar Binkset, attól hogy elüsse egy csapatszállító. Nem sokkal utána pedig EKLT-k (Egyszemélyes Katonai Légi Platform) támadják meg őket, de Qui-gon könnyedén elpusztítja őket. Jar Jar ekkor hálából megmutatja nekik az utat, a vízalatti rejtett városba Otoh Gungaba, a Gunganek fővárosába. Eközben, a Kereskedelmi Szövetség megtámadja Naboo fővárosát és elfogják a királynőt. A Jedik találkoznak a Gunganek főnökével, Rugor Nass főnökkel és megkérik, hogy segítsék a Naboo népét, de Nass elutasítja őket és egy suhanbongót biztosít a számukra, hogy elhagyják a vízalatti várost. Útjuk során nem egy gyilkos vízalatti lénybe ütköznek, de végül a elérték célállomásukat, Theed városát, ahol megmentették a királynőt a Kereskedelmi Védelmi Erőktől. Ezután útnak indultak a Coruscant felé, a Galaktikus Köztársaság fővárosába, hogy a Szenátus segítségét kérjék. A blokádból való kitörés során a királynő hajója megsérül és egy asztromechnikai droid, R2-D2 menti meg őket, azzal hogy megjavítja a hajót, így eltudnak menekülni a Szövetség csatahajói elől.

A hiperhajtómű azonban így se bírja sokáig és a Királynői delegáció kénytelen leszállni a Tatooine sivatagvilágán, hogy elvégezzék a javításokat. Miközben új hiperhajtómű generátort keresnek, összebarátkoznak a fiatal Anakin Skywalkerrel, a rabszolga fiúval, akinek mestere a Toydari Watto, ócskavas kereskedő.

Baljosarnyak 03Ott tartózkodásuk alatt megmutatkozik, hogy Anakin tehetséges pilóta és kiváló mechanikus képességekkel rendelkezik. Még egy droidot is épített, ami majdnem kész állapotban volt a szobájában és a C-3PO nevet viselte. Qui-gon Jinn érzékeli az Erőt Anakinban, nagyon erősen és úgy gondolja ő lehet a Kiválasztott akiről a Prófécia szól, hogy Egyensúlyt hoz az Erőben. Ekkor benevezik Anakint egy fogatversenyre, és Qui-gon fogadást köt Wattoval, amiben a fiú szabadsága és a hajóhoz szükséges alkatrészek a tét. Anakin megnyeri a versenyt és csatlakozik a Coruscant felé tartó csapathoz. Eközben Darth Sidious elküldi tanítványát Darth Mault, hogy végezzen a Jedikkel és fogja el a királynőt. Maul akkor jelenik meg, amikor a csapat épp elhagyni készül a bolygót és Qui-gonnal kezd halálos párbajba. Ám a harc félbeszakad, amikor Qui-gon menekülőre fogja és felugrik a felszálló hajó rámpájára.

Baljosarnyak 04A Coruscanton, Qui-gon tájékoztatja a Jedi Tanácsot a titokzatos támadóról és úgy véli a harcos, mivel jártas az Erőben és harci tudományokban, egy Sith lehet. A Tanács erre közli vele, hogy a Sith-ek ezer éve eltűntek és nem firtatják tovább a témát. Qui-gon ezután beszámol Anakinról és arra kéri a Tanácsot, hogy neveljenek belőle Jedit. A Tanács vizsgának veti alá a fiút, majd hosszas tanakodás után elutasítják a képzését, mert az ősi Jedi Kódex szerint túlkoros. Ezenfelül úgy vélik a fiú jövője sötét és sok benne a félelem. Ezközben Palpatine szenátor, a Szenátusban levő korrupcióra figyelmezteti és arra kéri Amidala királynőt, hogy nyújtson be bizalmatlansági eljárást Valorum főkancellár ellen. Nem látva más lehetőséget, a királynő megfogadja a Tanácsot, amikor a Szenátus elé járul. Nem sokkal később, Palpatine örömmel jelenti be, hogy ő az egyik jelölt a főkancellári posztra. Ám a királynő úgy dönt, nem várja meg míg eldől a bolygója sorsa, hanem visszatér arra, hogy saját kézzel védje meg. A Jedi Tanács elküldi Qui-gon és Obi-want, hogy tartsanak a királynővel, hátha fény derül a titokzatos támadó kilétére.

Baljosarnyak 05Visszatérve a bolygóra, a királynő egyik szolgálója, Padme Naberrie felfedi a Gunganek előtt, hogy valójában ő Amidala királynő és szövetséget köt Nass főnökkel, hogy legyőzzék a Kereskedelmi Szövetséget. Panaka kapitányt és több más biztonsági erő katonát elküldenek, hogy szabadítsák ki a hadifoglyokat és bár a terv sikerrel jár, csak maroknyian érkeznek vissza. Amidala királynő ezután ismerteti a stratégiát: a Nagy Gungan hadsereg figyelemelterelés céljából a nagy mezőn csap össze a Kereskedelmi Szövetség harci droidjaival, elvonja őket így a várostól, míg a Naboo-i ellenállás a titkos vízesési bejáratokon át behatol Theedbe. Nute Gunray bedől a cselnek és seregét a Gunganek ellen küldi, majd tájékoztatja Sidious Nagyurat, aki elrendeli, hogy törölje el a Gunganek hadseregét és semmisítse meg az ellenállást, kényszerítse rá a királynőt, hogy írja alá a szerződést. Roos Tarpals kapitány elrendeli a Gungan védőpajzs felhúzását, hogy megvédje őket a távolsági támadásoktól. OOM-9 parancsára a droidtanok tüzet nyitnak, de látva hogy a pajzs kitart megállítja a tüzelést. Daultay Dofine parancsára aktiválják a harci droidokat. Ezek a droidok áthatolnak a pajzson és megsemmisítik a pajzsgenerátort. A hatalmas küzdelem után a Szövetség droid hadserege megfutamítja a Gunganeket.

Azonban a győzelem hamarosan eljön, mert Anakin Skywalker átveszi egy vadászgép felett az irányítást és elpusztítja a Szövetség Droid Vezérlő Hajóját, megölve Daultay Dofine-t és deaktiválva a droid hadsereget. Közben Amidala és erői behatolnak a királyi palotába és elfogják Gunrayt.


Baljosarnyak 06Ugyanakkor, a Theed hangárban, Darth Maul felfedi magát és párbajozni kezd a két Jedivel dupla pengés fénykardjával. A harc a hangárból egy sor kifutóra mozog át, a Theedi Generátor Komplexumba. A harc során Obi-wan elszeparálódik mesterétől, amikor Maul arcon rúgása után lezuhan. Ám megragadja a híd szélét, visszaugrik és a harcolók után fut, hogy ismét belevesse magát a küzdelembe. Ekkorra Qui-gont és Mault elválasztja a Generátor Szoba erőtere a bejáratnál. Obi-wan felzárkózik, de a négy erőtér legvégén ragad. Amikor az erőterek kikapcsolnak, Jinn és Maul folytatják a küzdelmet, Kenobi pedig futásnak ered, de mielőtt beérne lezáródik az utolsó erőtér, így csak figyelheti a harcot. Az egyenlő harc során Maul hirtelen Qui-gon állának üti a fénykard markolatát, majd megperdülve hasba szúrja a Jedi mestert, aki térdre rogyva elterült a földön. Amikor az erőtér megszűnik Obi-wan hatalmas erővel támad Maulra, hogy szétzúzza azt és megbosszulja mesterét, de a Sith kitart és egy Erő-lökéssel a terem közepén található aknába löki Obi-want, aki éppen hogy megtud kapaszkodni egy a falból kiálló csőben. Az Erővel magához rántja mestere fénykardját, majd felugorva és a Sith mögé érkezve ketté szeli azt, aki holtan zuhan az aknába.

Halála előtt Qui-gon utasítja Obi-want, hogy neveljen Jedit Anakinból, mert ő a Kiválasztott. Obi-wan a szavát adja. Az újonnan megválasztott Palpatine főkancellár megérkezik, hogy gratuláljon Amidala királynőnek a győzelemért és Nute Gunrayt bíróság elé állítják bűneiért.

Baljosarnyak 07A csata után, a Jedi Tanács Jedi lovaggá avatja Obi-want. Kenobi közvetíti mestere üzenetét, hogy neveljen Jedit Anakinból és Yoda bár vonakodva megengedi, hogy a tanítványa lehessen. Qui-Gon testét elhamvasztják és Yoda és Mace Windu egyetért, hogy a tragédiáért a Sith-ek felelősek. Mivel már csak két Sith lehet egy időben egyszerre, a két mester úgy véli, hogy egy még életben maradt. De vajon a mester vagy a tanítvány?

Theed utcáin hatalmas győzelmi ünnepséget rendeznek az emberek és a gunganek. Obi-Wan és Anakin is jelen vannak, a fiatalabb már Jedi köpenyben és tinccsel a hajában. Amidala királynő ajándékot ad hálából és a barátságért Nass főnöknek.


Források és ihlet


Míg Akira Kurosawa Rejtett Erődjét gyakran tekintik az Egy új remény ihletőjeként, a Baljós árnyak közép Tatooine-i részeit, különösképp az erőszakmentes üzletelés és a forgandó szerencse a legerősebb kapocs a Japán film és a Saga között. Amidala királynő szökése a betörő ellenség elől és szolgálóként való álcázása miközben a Tatooine-i alsóbb osztályba próbálnak beolvadni szintén Kurosawa filmjét tükrözi, különösen nagy hangsúlyt kapnak a társadalmi rétegek.

A fogatversenyt nagyban befolyásolta a Ben-Húr szekérversenye. További filmek amik befolyásolták a versenyt, mint Nicholas Ray Haragban a világgalja, melynek főszereplője James Dean részlegesen ihlette Anakin Skywalker karakterét, és John Frankenheimer A nagy verseny című mozifilmje, melynél az operatőri munkákból merített Lucas.

Ezzel a résszel kezdve, a Star Wars saga, különösen az előzmény-trilógia, de annak is a harmadik része, A Sith-ek bosszúja, tipikus zseni karaktereket vonultat fel, amely jellemzi Lucas többrétű műfaji munkáját. Palpatine / Darth Sidious kettős karaktere a leginkább figyelemreméltó ebből a szempontból: a háttérből irányítja és manipulálja a filmek eseményeit, mint a Naboo-i invázió vagy Valorum felelősségre vonása. Az ilyen karakterre rengeteg példa van számos képregényből, filmből és regényből. A két legjelentősebb ilyen karakter Fantomas és Norbert Jacque Dr. Mabuse-ja, melyet Fritz Lang német rendező tett halhatatlanná a képernyőn. Palpatine, akárcsak Mabuse elmetrükkökkel és titkos alteregókkal formálja a politikai és gazdasági eseményeket. A film címe "Baljós árnyak" is Palpatine-ra és a mesterkedéseire utal.

A kulcsfontosságú politikai döntések a Főkancellár felelősségre vonása körül forognak a filmben, annak érdekében, hogy erősebb erkölcsi elvekkel rendelkező vezetőt válasszanak. A Kereskedelmi Szövetség motivációja a filmben a Köztársasági adók megtagadása.

A film végén lévő stáblista alatt a fiatal Anakin zenei témája hallható, de a film utolsó pillanataiban felcsendül a Darth Vader zenei téma, az Imperial March első néhány szólama. Ahogy az utolsó THX logók gördülnek felfelé három Darth Vader légzőkészüléke által generált légzéshangot hallani.

Háttér és írás


Az eredeti Csillagok háborújának írása közben George Lucas állítólag felismerte, hogy a történet, amit írt túl nagy kiterjedésű ahhoz, hogy egyedi filmre vigye és ezért az eredeti film egy bemutatkozást jelentett egy szélesebb körű történetívbe, amit a folytatások burkolnának, ha az első film sikeressé válna. Az eredeti film végül kialakult, az első film lett a folytatásban és az első film a saga második trilógiájában. A harmadik vázlat írásakor Lucas egy olyan szerződést tárgyalt ki, ami megadja neki a jogokat 2 további folytatás megalkotására. Azon a ponton még ki is fejlesztett egy meglehetősen bonyolult háttértörténetet, hogy segítse az írási folyamatot. Miközben az első folytatást, A Birodalom visszavág-ot írta, Lucas különböző rendezőkben gondolkodott, amik elviszik a történetet. A gonosz Darth Vadert Luke Skywalker apjává tette, és egy olyan háttértörténetet fejlesztett ki, ami felvázolja, hogy Vader egykoron a Jedi-lovag Anakin Skywalker volt, egy erős harcos, akit elcsábított az Erő sötét oldala. Ezzel az új háttértörténettel Lucas eldöntötte, hogy a sorozat lehetne egy trilógia, a filmet a „2. részről” „5. részre” nevezve át. A trilógia utolsó filmje, A Jedi visszatér idejében Vader egy tragikus karakterré vált és végül visszatért. Ugyanakkor Lucas azt állította, hogy „kiégett” és szünetet tart a sorozatban.

Miután elvesztette a vagyonát egy válási eljárás után 1987-ben, George Lucas nem kívánt visszatérni a Csillagok háborújához és nem hivatalosan lefújta a folytatásos trilógiáját a Jedi visszatér után. Bár Lucas kifejtette a háttértörténet nagy részét, az előzmények ötlete tovább izgatta őt. Az 1990-es évek elején a Csillagok háborúja népszerűsége feltámadt a Dark Horse képregényeinek vonalában és Timothy Zahn regénytrilógiájában. Látván, hogy még mindig nagy a közönség az előzmény trilógiára és CGI technológia berobbanásával, George Lucas elhatározta, hogy visszatér a rendezéshez. 1993-ra bejelentették a Variety magazinban más források mellett, el fogja készíteni az előzményeket. Elkezdte kifejteni a történetet, ezúttal kijelentve, hogy Anakin Skywalker lesz a főszerelplő, mintsem Obi-Wan Kenobi, és a sorozat tragikusan fogja elmagyarázni Darth Vader eredetét. Lucas elkezdett gondolkodni azon, hogy az előzmények hogyan kapcsolódhatnának az eredetiekhez, a történet, a háttértörténet „kitöltésével”, párhuzamosságot és kapcsolódást keltve az eredetiekhez, egy hatalmas történet kezdetétől, ami Anakin gyerekkorával kezdődne és a halálával végződne. Ez volt az utolsó lépés ahhoz, hogy a franchise-t egy „sagává” változtassa.

George Lucas az új Csillagok háborúja trilógiát 1994. November 1-jén kezdte el írni. A Csillagok háborúja forgatókönyve Lucas 15 oldalas vázlatának alapján íródott, amit 1976-ban írt. A korai vázlat eredetileg azért szolgált, hogy segítsen Lucasnak elhelyezni a karakterek háttértörténetét és hogy meghatározza, milyen események foglalnak helyet az eredeti trilógia előtt. Anakin első életkora 12 volt, de Lucas 9-re csökkentette, mert azt érezte, hogy az alacsonyabb életkor jobban igazodik a cselekményhez Anakin nézőpontjából, miszerint meghatja az anyjától való elválás. Történetesen Anakin fiatalabb kora vezette Lucast, hogy újraírja Anakin részvételét a végső csatában – kis jelenetek vele, amint kitalálja, hogyan működik a hajó, R2-D2 segíti Anakint – hogy a hangzását hihetőbbé tegye. Míg a forgatási cím A Kezdet (The Beginning) volt, Lucas később leleplezte a Baljós árnyak igazi címét; ami Palpatine-ra hivatkozik, hogy titkolván az igazi kiléte egy gonosz Sith Nagyúr egy jó szándékú közalkalmazott képében. Ugyanakkor néhányan a „Baljós árnyakat” Anakin Skywalkerre értették, aki végül Darth Vaderré válik; ez párhuzamos lehet a 4. rész: Egy új reménnyel, mert Luke Skywalker hőssé válik.

A történet folyamán 5 cselekményszál fut egyszerre, amiben az egyik a másikhoz vezet – a központi, hogy Palpatine kancellárrá akar válni, ami ahhoz vezet, hogy a Kereskedelmi Szövetség megtámadja a Naboo-t, a Jediket ideküldik, közben Anakin-nal találkozunk és a Sith Nagyurak felemelkedésével végződik. Mint az eredeti trilógiában, Lucas úgy készítette el a Baljós árnyakat, hogy sok témát illusztráljon a narráció során. A kettősség gyakori, mivel Amidala királynő lesz egy szolgalányon át, Palpatine a háború mindkét oldalán játszik, és Obi-Wan hadilábon áll a lázadozó mesterével, de végül bizonyos szemszögből Qui-Gon-ná válik azzal, hogy a lázadozó személyiségét és felelősségeit magához veszi. Az egyensúly is gyakran feltűnik azzal, hogy Anakin lesz feltehetőleg a kiválasztott, hogy egyensúlyt hozzon az Erőbe, és a szereplőkkel, akinek van valakijük, akik befolyásolják őket - ahogy Lucas magyarázta, "Anakin-nak egy anya kellett, Obi-Wan-nak egy mester, Darth Sidious-nak egy tanítvány", mivel egymásra hatás és párbeszéd nélkül „nem lesz drámád.”

Előkészületek és tervezés


Még mielőtt Lucas elkezdte az írást, a produkciós partnere, Rick McCallum a saját előkészületeit végezte a filmhez. McCallum azt állította, hogy a tapasztalatai Az Ifjú Indiana Jones kalandjaival vezettek a Baljós árnyak döntéseihez, például hosszú távú tárgyalásokhoz a színészekkel és hangterekkel, korabeli, filmes tapasztalatok nélküli végzősök alkalmazásához, és a digitális technológia által létrehozott látványokhoz és beállításokhoz. 1994 Áprilisában McCallum színészeket kezdet el keresni művészi, építészeti és tervezési iskolákból, és azon a nyáron elkezdte felderíteni a helyszíneket a produkciós tervezővel Gavin Bocquet-tel. Az Industrial Light & Magic művészi rendezője, Doug Chiang végül tervezési rendezőnek nevezte ki, hogy ő legyen az a művész, aki a legtöbb benyomást keltette McCallum-ban.

3 vagy 4 hónappal, miután Lucas elkezdte az írási folyamatot, Chiang a film tervei ezreinek két éves áttekintési folyamatát végezte. Chiang állítása szerint Lucas az 1. részt szövegezésileg eltérő produkciónak szánta a többi Csillagok háborúja filmtől, hogy legyen "gazdagabb és hasonlítson egy kosztümös darabhoz, mivel ez a történet vezet az Egy új reményhez.” A 3 bolygónak, amikben a történet helyet foglal – néhányuk változó környezettel, például a Naboo ember és gungan városai és 3 különböző építmény a Coruscant-on – megkülönböztethető kinézetet adtak, néhány alappal a való világból a gungan város kivételével, amiknek szecessziós-ihletű látványelemei vannak. Ralph McQuarrie az eredeti trilógiához szolgáltatott vázlatrajzai szolgáltatott alapot Mos Espának – amit régi tunéziai hotelekről és épületekről rajzolt, és piactér jellegű tapintásai voltak, ami elkülönül az Egy új reményben lévő Mos Eisleytől – és a Coruscant, aminek részben egy nagyváros szerkezete van, ami a Szenátus bázisa. Bocquet később megvalósította Chiang csapatának munkáit és megtervezte a belső elrendezést, az ötleteket építési tervekre lefordítva környezetekkel és építészeti stílusokkal, amiknek alapjai vannak a valóságban, hogy a közönséget adjanak olyasvalamit, amivel bejutást nyerhetnek.

A teremtmények vázlatait a művész Terryl Whitlatch dolgozta ki, akinek háttértudása volta az állatvilágról és az anatómiáról. Rengeteg idegen olyan hibridekként jelent meg, amik különböző igazi állatok ismertetőjegyeiből álltak össze. Olykor a táplálékláncok még akkor is kifejlődtek volna, ha csak kevés százalékuk fordult volna meg a filmben. Whitlatch még részletes csontvázakat is megszerkesztett a főbb karaktereknek, és Jar Jar Binks arcizmait hivatkozásként az ILM animátorainak. Minden lény tükrözte a környezetét, a Naboo még gyönyörűbb lett azzal, hogy a bolygónak „frissebb és állat barátiabb” jellemzőket adtak, a Tatooine-nak durva kinézetű lényei vannak „viharvert inas bőrrel, hogy védekezzenek a durva sivatagi elemek ellen”, valamint a Coruscant-ot több kétlábú emberszerű idegenek jellemzik.

Nick Gillard kaszkadőr irányítót azért választották ki, hogy egy új Jedi vívóstílust találjon ki az előzmény trilógiához. Gillard a fénykardpárbajokat egy sakkjátszmához hasonlította „amiben minden mozdulat sakk." A rövid hatótávolságú fegyvereik miatt Gillard arról elmélkedett, hogy a Jedik kifejlesztettek egy olyan vívóstílust, ami minden kardvívó stílus egybeolvasztott, például a kendo és más kenjutsu stílusok, más lengő technikákkal, például a teniszütést és a fahasogatást. A Liam Neeson és Ewan McGregor közötti gyakorlásokban Gillard egy folytatást írt, amit 60 másodperces hosszúságúra becsült, ami azt jelentette, hogy többek között 5 vagy 6 sorozat van párbajonként. Lucas később a Jedikre inkább „tárgyalókként” hivatkozott, mint magas rangú katonákként. A közelharc előnye egy spirituálisabb és szellemesebb szerepet szándékozott adni a Jediknek. Mivel Gillard tudta, hogy a kaszkadőrugrások nem tűnnek valósaknak, ahogy a színészek és kaszkadőrök drótokon lógnak, légi gyorsítók hajtották őket helyettük a levegőbe.

Lucas még azt is elhatározta, hogy kidolgozott jelmezeket készíttet, azt szemlélve, hogy a társadalom kifinomultabb volt, mint ahogyan azt az eredeti trilógiában ábrázolta. Trisha Biggar tervező és az ő csapata több mint ezer jelmezt készített el, számos kultúrából ihletve a világon. Biggar szorosan dolgozott együtt Iain McCaig vázlattervezővel, egy színpalettát alkotva minden világ lakójának – míg a Tatooine követte az Egy új remény napfehérített és homokszíneit, a Coruscant-nak szürke, barna és fekete színei voltak és a Naboo-nál zöld és arany színei voltak az embereknek, míg a gunganek egy „bőrszerű színt hordtak, mint a bőrük”. A Jedi jelmezek követték az eredet hagyományokat, Obi-Wan-é közvetlen inspirációt adott, amit Guinness hordott. Lucas azt állította, hogy ő és Biggar a vázlatrajzokat nézték a munkához, "az összes ilyen mintát ruhára és textúrára és anyagokra fordítva, amik valóban működnek és nem néznek ki hülyén." Biggar Gillard-dal is konzultált, hogy olyan módokat keressenek a jelmezeknek, amik alkalmazzák az akciójelenetekre, és a teremtmény osztállyal, hogy olyanokat készítsenek, amiket „nem nagyon hordanának”az idegenek bőrökön. Egy hatalmas jelmez ruhatárat állítottak fel a Leavesden Film Studios-nál, hogy a semmiből több, mint 250 jelmezt készítsenek el a főszereplőknek és 5000-nél többet a háttérszereplőknek.

Forgatás


Az Az ifjú Indiana Jones kalandjainak esetében, az előzmény-trilógia 3 részét is együtt tervezték megírni és felvenni, majd egymás után kiadni.

A film költségvetése körülbelül 115 millió amerikai dollár volt. A forgatás 1997 június 26-től szeptember 30-ig tartott. Mint Star Wars IV. rész: Egy új remény, az I. rész külső fő forgatási helyszíne is Tunézia volt. A fogatversenyt a Sidi Bouhlel és Oung Jmel közelében lévő kanyonoknál forgatták. A Tatooine-i Mos Espa díszlete szintén Oung Jmel közelében épült fel. A rabszolganegyed jeleneteinek felvételeit Tataouine és Ksar Medeninetől nem messze filmezték. Kisebb részeket az olaszországi Casertai királyi palotában forgattak, valamint a Whippendel-erdőben és a Hever kastélyban az Egyesült Királyságban (a Hever kastélyi jeleneteket később törölték a filmből). A stúdiómunkák nagy része az Egyesült Királyságbéli Leavesden Studiosban készültek, valamint úgy hírlik, hogy a Tunéziai CTV Servicesnél is dolgoztak.

Ellentétben a további két filmmel, melyet teljes egészében digitálisan vettek fel, ez a rész még 35 mm-es filmméretben készült és csak egyes jeleneteknél volt digitális. Ez a rész a sorozat első darabja, melyet számmal is jelölnek, megerősítve a tényt, hogy ez a saga első darabja, ami már köztudott volt.

Effektek


A Baljós árnyak felvételei közül körülbelül 1950 tartalmazott speciális effekteket, kivéve a jelenet, ahol mérgező gáz bocsátanak a Jedikre, az egyetlen digitális változtatás nélküli sorozat. A munka olyan kiterjedt volt, hogy három vizuális effekt felügyelő között osztották szét - John Knoll felügyelte a fogatversenyt és az űrcsatákat; a Star Wars veterán Dennis Muren gondoskodott a vízalatti jelenetekről és a földi csatákról; és Scott Squires kezelte a fénykard effekteket - akik csapatukkal feleltek a miniatűr hatásokért és karakteranimációért.

Egészen a filmgyártásig, számos speciális effektet a film ipar számára elérhető miniatűr modellekkel oldottak meg, bár széles körben alkalmazták a számítógép által generált képeket (CGI).

Bemutatás


A Baljós árnyak körül óriási volt a médiafelhajtás, amelyből a Lucasfilm 20 millió dolláros reklámkampánnyal vette ki a részét - Drew Struzan Star Wars sorozatművész jellegzetes művészi munkájával, poszterekkel és egyéb hirdetésekkel - de mindez szükségtelenné vált, mivel a rajongók és a szélesebb kör példátlan érdeklődéssel várta a franchise visszatérését. Néhány filmstúdió ugyanazon a héten mutatta be filmjeit, mint a Baljós árnyak premierje. Ezek a bátrabb stúdiók a DreamWorks és a Universal Studios voltak, a Love Letter és a Notting Hill filmekkel. A Love Letter bukással végződött, míg a Notting Hill bevételei szorosan követte a Baljós árnyakat a második helyen. Egy munkahellyel foglalkozó tanácsadócég, a Challanger, Gray and Christmas of Chicago állítása szerint a 2,2 millió ember nem ment a bemutatás napján dolgozni, hogy láthassák a filmet, amely 293 millió dollár termeléskiesést okozott. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy annyi munkavállaló jelentette be, hogy a premier miatt nem megy dolgozni, hogy több vállalat is zárva tartott az adott napon. Sok rajongó már 1 hónappal a jegyértékesítés megkezdése előtt a moziknál várakozott.

Még több sor jelent meg, amikor bejelentették, hogy nem engedélyezik a jegyeladást, csak két héttel a vetítés megkezdése előtt. Erre azért volt szükség, mert attól féltek, hogy a családos nézők nem tudnak majd jegyet váltani, majd magasabb áron kell azt megvegyék. Így a jegyeket inkább a hagyományos érkezési sorrendben kezdték el árulni. Azonban a Mozik Országos Szövetségének fejeseivel való találkozó után, a Lucasfilm beleegyezett, hogy megkezdhetik a jegyelővételt 1999 május 12-én, azzal a feltétellel, hogy egy ember egyszerre maximum 12 darab jegyet vehet. Ennek eredményeként azonban volt olyan közvetítő aki 100 dolláros árban határozta meg a jegyet, melyet a forgalmazó "rettenetesnek" nevezett, kijelentve, hogy pont ezt akarták elkerülni. A Daily Variety arról számolt be, hogy a Lucasfilm szigorú kikötéseket állított a filmmel szemben, például hogy azt csak a mozik legnagyobb vetítőtermében adhatják le az első 8-12 hétben és a bevételt 7 napon belül küldjék el a forgalmazónak a 20th Century Foxnak. A szerverek a film hivatalos honlapján közzétett első trailer (bemutató) után behaltak, ezért sok rajongó képes volt jegyet váltani a "Ha eljön Joe Black"-re, csak hogy a film előtt láthassa a bemutatót. Ugyanez a tradíció követte egy hónappal később, amikor "Az űrkommandó" előtt bemutatták a filmszínházi előzetest. Az előzetes még több média hype-ot okozott, mert a bemutatót nem csak a mozikban vetítették, hanem a Las Vegas-i ShoWest Conventionön és a televízióban is, a Entertainment Tonight és Access Hollywood műsorokban. Szokatlan marketing módszer folyt szerte az Egyesült Királyságban, ahol a kedvcsináló előzetest (teaser trailer) 1998. december 2-án mutatták be, de hat héttel később levették a műsorról a mozik.

Az aggodalom ellenére, hogy elkészül-e a film a tervezett időpontra, a Lucasfilm két héttel a bemutató előtt átrakta a premier dátumát 1999 május 21-ről, május 19-re. A ShoWest Conventionön Lucas elmondta, hogy a változtatás oka, hogy lehetőséget kell adni a rajongóknak, hogy megnézhessék azt a hét közben, míg a családosoknak ott a lehetőség a hétvégére. A digitális technológia jövőjére tekintettel, Lucas kijelentette, hogy a filmet 1999. június 18-án fogják leadni négyprojektoros digitális kivetítőn. Tizenegy jótékonysági premier rendeztek szerte az Egyesült Államokban 1999. május 16-án; a Los Angelesi Elizabeth Glaser Gyermekgyógyászati AIDS Alapítvány vállalati csomagokat adott a 5 000 - 25 000 dollár értékben. Más jótékonysági bemutatókat is tartottak, köztük a Dallas-i Gyermek Egészségügyi Központban, az Aubrey Alapítvány a Gyermekrák Kutatásért kórházban, a Philadelphiai Big Brother/Sister Assn-ban és a Gyermekek Országos Gyógyintézeti Központjában, Washington D.C.-ben. Egy nyilatkozat állítása szerint 500 dollár értékben adtak el jegyeket fejenként, és bizonyos részeket félreraktak a hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Fogadtatás


EpIVaderShadowPoster SWEMivel 16 év után ez volt az első Star Wars film, sok Star Wars rajongó várta izgatottan a megjelenést. Egy hatalmas marketing kampány után, melynek középpontjában Drew Struzan művészi alkotásai álltak és egyéb reklámok, majdnem példátlan érdeklődés volt rajongók és a szélesebb közösség részéről is a sorozat visszatérő darabja iránt. Azonban a kritikus és rajongói reakciók vegyesnek bizonyultak a dicséret és a nyílt gúny között.

A túlhype-olt speciális effektek a magas elvárások miatt nem lettek annyira látványosak. Ez az attitűd abban is megmutatkozott, hogy a rivális film a Mátrix nyerte el abban az évben a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat. Ez volt az első alkalom, hogy egy Star Wars film veszített ebben a kategóriában. Sok kritikus erősen kritizálta Natalie Portmant és a fiatal Anakint játszó Jake Lloydot. Mások a forgatókönyvet és a rendezték bírálták bizonyos szempontból. A legtöbb bírálat Jar Jar Binkst érte, aki némely rajongó szerint pusztán marketing fogás, mint komoly karakter a filmben. Az elégedetlenség másik forrása a döntést bírálta, amellyel a filmben a midi-chlorianokkal akarják megmagyarázni az Erőt. A rajongók reakciói is vegyesek voltak, néhány rajongó dicsérte a filmet, míg mások negatív véleményt fogalmaztak meg.

Számos rajongó szerkesztette és vágta újra a filmet, amik később felkerültek az internetre. Ezek közül a legismertebb a The Phantom Edit címet viseli.

Kiadás


DVD Kiadás


Ep1DVDA Star Wars I. rész: Baljós árnyak részt 2001-ben adták ki DVD-n 2 évre a bemutatót követően. Ez volt az első rész ami hivatalosan is megjelent DVD-n. A DVD változatnak voltak olyan bizonyos jelenetei és szerkesztett elemei amiket George Lucas utólag rakott bele, így némileg eltér a moziban bemutatott verziótól, de cselekményében azonos. Egyes jeleneteket módosítottak, más a bemutatáskor még befejezetlen jeleneteket hozzáadtak. A mai napig ez az egyetlen Star Wars film, melynek mozis verziója nem elérhető DVD-n (kivéve az eredeti trilógia 1997-es változata).


A DVD tartalmaz egy audiókommentárt Lucastól, Rick McCallum producertől, Ben Burtt szerkesztőtől, Rob Coleman animációs rendezőtől és a vizuális effektekért felelős John Knolltól, Dennis Murentől és Scott Squires-től. Tartalmaz 7 törölt jelenetet a filmből, melyet kifejezetten a DVD kiadás kedvéért fejeztek be, valamint az Így készült a Baljós árnyak egy órás dokumentumfilmet, melyet 600 órányi felvételből vágtak össze, beleértve egy bepillantást Lucasfilm és az ILM berkeibe a forgatás során.

A DVD lett a leggyorsabban fogyó DVD amit valaha kiadtak az Amerikai Egyesület Államokban (USA), miután 2,2 millió példány kelt el az első héten, kiadása után. Mindazonáltal, néhány kritikus kritizálta a DVD-t, az élsimítások túlzott használata miatt, amely lerontotta a képminőségét.

A Sith-ek bosszúja DVD sajtótájékoztatóján, Rob Coleman az előzmény trilógia animációs rendezője megerősítette, hogy a Lucasfilm animációosztálya lecserélte a Yoda bábut a film eredeti verziójából egy digitális Yodára. Ez azért történt, hogy Yoda jobban megfeleljen a előzmény trilógia másik két részében szereplő verzióval, valamint az előzmény trilógiából ismert Yodával. Ez a változtatás a rajongók tetszését elnyerte.

A változtatások előzetese megtekinthető a 2005 november 1-én megjelent Sith-ek bosszúja DVD-n. A klip részét képezi "A Kiválasztott" (The Choosen One) című rövidfilm. Amikor Coleman bejelentette a változást, nem közölte a Baljós árnyak felülvizsgált verzióját mikor fogják kibocsátani. Később a díszdobozos változatban jelent ez meg, valamint a 2011-es blu-ray kiadáson.


Blu-ray kiadás


Baljós árnyak, valamint a többi öt Star Wars film is megjelent Blu-ray formátumban 2011 szeptemberében. Ebben a kiadásban a film keresztülment egy teljes helyreállítási folyamaton, ahol visszaállították a teljes képkockákat (mely mintegy 8%-kal több képet eredményezett másodpercenként, mint a DVD kiadáson), növelték a képminőséget hogy tisztább és élesebb legyen és javítottak néhány vizuális effektet és technikai hibákat. A Blu-ray kiadásban szerepelt már a CGI Yoda modell, melyet a Sith-ek bosszújában is használtak.


3D-s verzió


Episode I 3D Poster2010. szeptember 28-án, StarWars.com és Lucasfilm bejelentették, hogy az egész Star Wars sagát átalakítják sztereoszkópikus 3D-vé és újra leadják a mozikban és az IMAX 3D-ben, kezdve az I. résszel. John Knoll és az Industrial Light & Magic felügyelte az átalakítást. A sztereó átalakítási folyamatok munkálata már több éve zajlott azonban.

2011 március 3-án a StarWars.Comon keresztül közölte a Lucasfilm, hogy a film 3D-s változatát 2012 február 10-én fogják bemutatni. 2013 január 28-án a Lucasfilm bejelentette, hogy A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja 3D-s kiadását elhalasztották, hogy a vállalat a közelgő VII. részre tudja fordítani minden figyelmét.

Filmzene


A Baljós árnyakból két különböző filmzene is megjelent. Egy, egy hagyományos filmzene, amely 17 kiválasztott számot tartalmaz a filmből. A másik pedig egy gyűjtői kiadás ( Ultimate Collector's Edition Soundtrack), amely 68 összeállított zeneszámot tartalmaz, beleértve az olyanokat is, amik lemaradtak a filmből a végső vágás során.

Regényváltozat


A film regényváltozatát Terry Brooks írta. Tartalmazza a történet három teljesen egyedi fejezetét, melyeket Brooks írt és rakott bele a könyvbe, de a filmben nem szerepel és nincs róluk szó. A könyv első két fejezete Anakin utolsó előtti fogatversenyét mutatja be, valamint az azt követő részt, míg a harmadik fejezet Anakin találkozásáról szól egy sebesült Buckalakóval a sivatagban.

Brooks találkozott Lucas-szal a könyv megírása előtt és megkapta a jóváhagyást és az útmutatást a megírásához, valamint a II. és III. rész információit is. Az ilyen átjáró részek például a Buckalakók jelenet, amely ironikusan előre vetíti Anakin anyjának halálát a II. részben, vagy az Anakin dulakodása Greedoval, amely megmutatja Anakin dühét, hogy Padmé hamarosan elmegy (előrevetítve a III. rész cselekményét).

A regényváltozat leírja a Sith-ek történetét is, beleértve a Darth Bane-t. Terry Brooks memoárja a Sometimes the Magic Works szerint,
Lucas egy órát beszélt vele telefonon, hogy megvitassák a Sith-ek és a Jedik történelmét. Így ezek az információk a könyvben magától Lucastól származnak. A regény változat elsőként tesz említést a Stark Hiperűr háborúról.

Brooks egy egész fejezetet szentel a Sometimes the Magic Worksben az I. rész regényváltozatának, amelyről azt állítja, hogy nagyon boldog emlék és kielégítő tapasztalat.

Kimaradt jelenetek


 1. A vízesés - Mikor Qui-Gon, Obi-Wan és Jar Jar a bongóval a felszínre bukkannak Theed városánál, egy hatalmas vízesés előtt érnek felszínt. Az ár elragadja a hajót, így annak gyors elhagyására van szükség, mely problémát Qui-gon orvosolja.
 2. Fogatverseny előtti hajnal - Anakin korán felébred, hogy felkészítse fogatát a versenyre. Padmé szintén korán kel, így lezajlik egy kis beszélgetés kettőjük közt.
 3. A teljes fogatverseny - Ebben a jelenetben több a versenyen résztvevő is látszik, melyek később csak a DVD-re kerültek rá.
 4. Fogatverseny bővített kiadás - Ez a jelenet szimplán Sebulba kreatív értelmezése a szabályokról részt bővíti ki, valamint hozzáad Anakin különlegességéhez.
 5. Anakin dulakodása Greedoval - Ez a jelenet az Anakinban rejlő agressziót hivatott bemutatni, de Lucas törölte a jelenetet, hogy ebben a részben még a jó Anakin mutatkozzon be, aki később fordul a sötét oldal felé.
 6. Búcsú Jirától - Ez a jelenet akkor van, amikor Qui-gon és Anakin elhagyják Mos Espa és Anakin megáll elbúcsúzni Jirától. Darth Maul egyik szondája követi őket egy ideig, amíg Qui-gon le nem vágja.
 7. A légtaxi - A taxiban utazós jelenet 10 másodpercben mutatja be Coruscant gyönyörű városát, melyet később a DVD-n hozzáadtak a filmhez.


Ep1 Deleted 01 Ep1 Deleted 02 Ep1 Deleted 03


Ep1 Deleted 04 Ep1 Deleted 06 Ep1 Deleted 07


Ep1 Deleted 05


A Blu-ray kiadásra további 6 kimaradt/bővített jelenet került fel. Az alábbiak:

 1. Kukás droidok beszélgetése - Amikor Obi-wan és Qui-gon Jinn megérkeznek a Kereskedelmi Szövetség hajójára, két droid kommentálja az eseményeket és a Jedik érkezését.
 2. A csata vége - Egy Naboo-i katona tájékoztatja Padmét a Droidvezérlő hajó pusztulásáról. Ezt a felfedezést eredetileg a film végén a Gunganek tették.
 3. Anakin visszatérése - A Naboo-i pilóták nagy meglepetésére kiderül, hogy Anakin pusztította el a droid vezérlő hajót.
 4. Harc a rámpán - Bővített harc jelenet Qui-gon és Maul között a Tatooine-on. Amikor Qui-gon felugrik a Naboo-i hajó leszálló platformjára, Maul után dobja a kardját, de elvéti. Erre felbőszül a Sith és utána ugrik, ahol egy rövid harcjelenet alakul ki, majd a Jedi mester lerúgja ellenfelét a homokba. Maul felállva figyeli a hajó távozását.
 5. Bővített fogatverseny felvonulás -
 6. Alderaani Bail Organa -

Utalások az eredeti trilógiára


 • A film elején, a köztársasági cirkáló, amelyik Qui-Gont és Obi-Want szállítja a Kereskedelmi Szövetség Droid Vezérlő Hajójára: A jelenet tükrözi a Jedi visszatér kezdetét, ahol Darth Vader zászlóshajója érkezik a Második Halálcsillagra.
 • A film elején Obi-Wan mondja Qui-Gonnak: "Rossz érzésem van". (Ez minden Star Wars filmmel benne van.)
 • Qui-Gon és Obi-Wan első megjelenésénél mindkét Jedi lehúzza a csuklyáját, felfedve arcát; ez a jelenet tükrözi Obi-wan első jelenetét az Egy új reményből.
 • A droidekák fegyverének tűzhangja hasonló az AT-AT-khez.
 • Qui-Gon arra használja a fényszablyáját, hogy eltérítse egy siklóról tüzelő droid lézereit, majd elpusztítja azt az erdei jelenet elején. a Jedi visszatérben Luke ugyanezt csinálja egy siklón repülő rohamosztagossal az erdei jelenetben.
 • Obi-Wan elveszti kékpengéjű fénykardját, mely a feneketlen mélységbe zuhan, hasonló A Birodalom visszavághoz, amikor Luke kék pengéjű fénykardját veszti el levágott kezével és az zuhan a mélységbe. Ezután (legalábbis kezdetben), lecseréli egy zöld pengéjű fénykardra, mint ahogy Luke helyettesíti az elveszett fénykardot egy zöld pengéjűvel.
 • A Baljós árnyakban, Gunray azt mondja: "Páncélajtókat becsukni!" (Close the blast doors!). Az Egy új reményben a Hant és Chewbaccat üldöző Birodalmi rohamosztagos ugyanezt mondja.
 • A jelenetben, ahol Qui-gon csapata a Tatooine utcán sétál Luke terepsiklója látható a háttérben zöldre festve.
 • Egy Jedi mester elmetrükköt használ maga és padawanja megsegítésére. A Baljós árnyakban Qui-gon elmetrükkel győzi meg Nass főnököt, hogy segítse őt és tanítványát Obi-want, hogy gyorsabban elérjék céljukat. Az Egy új reményben Obi-Wan szintén elmetrükköt használ a rohamosztagosokon, hogy meggyőzze őket "Nem ezek a droidok, amiket keresnek.
 • Qui-gon Jinn egy "Núbiai J-típusú 327"-ként azonosítja Amidala királynő hajóját. Ez ugyanaz a szám, amelyik a Halálcsillag egyik hangárjának a száma, ahol az Egy új reményben a Millenium Falcon leszáll, valamint Felhőváros egyik leszállóplatformjának is ez a száma, ahová Hanék érkeznek a Birodalom visszavágban. Dud Bolt fogatversenyző fogatjának a neve szintén Vulptereen 327.
 • Darth Maul Sith Lopakodója erősen hasonlít egy birodalmi TIE/LN vadászra. Emellett Maul szondadroidjai szintén hasonlítanak az Egy új reményből ismert vallató droidra.
 • A fogatverseny utolsó köre, ahol Anakin és Sebulba versenyeznek tükrözi az Egy új reményben látható hajszát Luke és Vader között az első Halálcsillagnál. Sebulba fogata X-alakú, ami hasonlít Luke X-szárnyújára. A fogatverseny a Koldus-kanyonban zajlik, amit az Egy új reményben is említenek.
 • A fogatverseny utolsó körében Anakin fogatja a szervízútra kényszerül, hogy onnan jöjjön majd vissza. Ez tükrözi a Jedi visszatér erdei sikló-hajsza jelenetét, mikor Leia hercegnő felemeli a siklóját, majd később újra lejön vele.
 • Egy Jedi elmetrükköt használ, de a célszemély ellenáll. A Baljós árnyakban Qui-gon megpróbálja rávenni Wattot, hogy fogadja el a Köztársasági krediteket, de a toydari ellenáll a trükknek. A Jedi visszatérben Luke megpróbálja rávenni a trükkel Jabbát, hogy engedje szabadon Han Solot és Chewbaccat a fogságból, de a Huttra nem hat az elmetrükk. Mindkét karakter a Tatooine bolygón él és mindkét jelenet ott játszódik. Az előbb Mos Espaban, míg az utóbbi Jabba Palotájában.
 • Sebulba fellöki és durván fenyegeti Jar Jar Binkst, de Anakin időben közbelép. Az Egy új reményben Dr. Evazan és Ponda Baba fenyegetik Luke-ot, hogy verekedést szítsanak, de Obi-wan megakadályozza az eseményt.
 • C-3PO aktiválásánál ezt mondja: "Mintha nem lenne teljesen stabil a talaj." (not entirely stable), ami utalás a Birodalom visszavág aszteroidás jelenetére.
 • Amikor Anakin azt feltételezi, hogy Qui-gon egy Jedi lovag, az feleli: "Miből gondolod?" (What makes you think that?). Owen bácsi ugyanezt a kérdést teszi fel Luke-nak, amikor azt feltételezi, hogy R2-D2-t ellopták.
 • A menekülés a Naboo-ról tükrözi a Bespini menekülést:
 1. A hajó első támadás alatt a földön. (Amidala királynő hajója a Baljós árnyakban és a Millennium Falcon a Birodalom visszavágban.)
 2. A hajó hiperhajtóműje nem működik, R2-D2 gyorsan kijavítja a problémát, és a hajó elmenekül.
 3. A hajót megtámadják (A Baljós árnyakban a Szövetség csatahajója, a Birodalom visszavágban TIE Vadászok és egy Szuper Csillagromboló).
 • Amidala királynő ezt mondja a szenátusban, "Nem azért választottak meg, hogy nézzem népem szenvedését... amíg maguk bizottságokban vizsgálódnak." (I was not elected to watch my people suffer and die while you discuss this invasion in a committee.)
  Ez egyfajta tisztelgés a Birodalom visszavág felé, ahol Han Solo ezt mondja: "No time to discuss this in committee!" mire Leiai ezzel vág vissza: "I am not a committee!".
 • Sio Bibble kormányzó tiltakozik a Naboo-i invázió ellen és Gunray azt mondja B1-es harci droidoknak, "Elvezetni!" (Take him away!). Az Egy új reményben Darth Vader szintén ezt mondja a rohamosztagosoknak akik közrefogják Leiat, "Elvezetni!" (Take her away!)
 • A Jedi próbák alatt, Anakin azt mondja Yodának, hogy fázik. Fia, Luke Skywalker később a Dagobah bolygón ugyanezt mondja Yodának kiképzése alatt.
 • Egy Jedi mester meghal egy Sith keze által a tanítványa előtt. A jeleneteknél a tanítványok felordítanak, hogy: "NEEEE!" ("NOOO!"). A Baljós árnyakban Qui-gon halálánál, valamint az Egy új reményben Obi-wan halála Luke előtt. Valamint a tanulók ezután egyaránt legyőzték mesterük gyilkosát, eltekintve attól hogy Obi-wan kettészelte Mault, míg Luke csak legyőzte és megtérítette Vadert.
 • Egy Skywalker megmenti a napot, azzal hogy elpusztít valami hatalmas, erősen felfegyverzett űrállomást, minden valószínűség ellenére 2 rakétával. Anakin elpusztítja a Kereskedelmi Szövetség Droid Vezérlő Hajóját a Baljós árnyakban, míg Luke elpusztítja az első Halálcsillagot az Egy új reményben.
 • A film egy hatalmas ceremóniával ér véget, ahol egy nő adja át a kitüntetést a hősöknek. A Baljós árnyak végén Amidala nyújtja át Nass főnöknek és a Gunganeknek, míg az Egy új remény végén Leia hercegnő Luke-nak é s Han Solonak.
 • Egy Skywalker túl idős ahhoz, hogy elkezdje a Jedi kiképzést. Anakint a Jedi Tanács tekinti túlkorosnak, míg Luke Yoda mester szemében minősül idősnek a feladathoz. A végén viszont mindketten megkezdhetik a tanulást. Az egyetlen különbség, hogy Anakin még nem felnőtt az első utasítás idején.
 • A Baljós árnyakba, Yoda ezt mondja: "A félelem dühöt szül. A düh gyűlöletet. A gyűlölet kínt és szenvedést." (Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.). A Birodalom visszavágban, Obi-wan Erő-szelleme ezt mondja: "Ne engedj a gyűlöletnek! Az a sötét oldalra vezet." (Don't give in to hate. That leads to the dark side.) míg Vader ezt mondja Luke-nak: "Obi-wan megtanított uralkodni a félelmeden. Most engedd szabadjára a dühödet! Csak a gyűlöleted pusztíthat el engem." (You have controlled your fear. Now release your anger. Only your hatred can destroy me.)
 • A Naboo-i csata eseményei tükrözik az Endori csatát:
 1. Primitív faj, akik a jó oldalon harcolnak felveszik a küzdelmet egy bonyolult csatában a technológiailag fejlett ellenséges hadsereggel. (Gunganek vs harci droid hadsereg a Baljós árnyakban és Ewokok vs birodalmi rohamosztagosok a Jedi visszatérben.)
 2. Mind a Baljós árnyakban és a Jedi visszatérben 3 csata folyik párhuzamosan; egy földi csata, egy űrütközet és egy fénykardpárbaj.
 3. Mindkét csata eléri azt a pontot, hogy a mérleg a gonoszok oldalára billen és ők állnak nyerésre, de végül az esélyek megfordulnak és a jó győzedelmeskedik.
 4. Mindkét csata egy Jedi temetésével és hatalmas ünnepléssel zárul.
 5. Anakin menekülése a robbanó Droid Vezérlő Hajóról tükrözi Lando és Wedge menekülését a robbanó (második) Halálcsillagról.
 6. A Droid Vezérlő Hajó áramfejlesztője kinézetre megegyezik a Második Halálcsillagáéval és pontosan úgy is dől össze, csak a Halálcsillagé a mérete miatt gyorsabban.
 7. Mindkét film végén az ellenséges Sith-et egy mély szakadékba vetik le, ahol elpusztul. Obi-wan Darth Mault vágta ketté aki lezuhant a mélybe a Naboo-n, Darth Vader pedig Palpatine-t hajította bele egy mély aknába a Második Halálcsillagon.
 • Qui-gon temetése közben Windu Yodával beszélget: "De vajon melyik halt meg? A mester vagy a tanítvány?" (But which was destroyed, the master or the apprentice?). A kamera lassan körbepásztázza a temetést, míg végül megállapodik Palpatine-on. A Főkancellár arcát élesen mutatják, míg a többiekét homályosan. A kamera őt veszi néhány másodpercig, mielőtt elvágják a jelenetet és megkezdődik a Theedi ünnepség. Ez a jelenet Palpatine Sith Nagyúrként betöltött szerepére utal mind a hat filmben, bár az Egy új reményben csak képernyőn szerepel.
 • A stáblista legvégén felismerhető röviden Darth Vader légzése.
 • Miután Obi-wan közli, hogy készen áll a Jedi Próbákra, Yoda ezt mondja: "Mi döntjük el ki áll készen!" (our own council we will keep on who is ready.) Amikor a Dagobah-n Luke azt mondja, hogy ő kész Jedi lenni, Yoda ezt feleli: "ha valaki, hát én tudom, ki az, aki felkészült" (my own council will I keep on who is to be trained.).
 • Egy Sith Nagyúr feletteseként szolgál egy politikai vezetőt. Darth Maul szolgálja Gunray alkirályt, míg Darth Vader Wilhuff Tarkin nagymoffot.
 • A gonoszok vezetőjének parancsára megtámadják a jókat. A Baljós árnyakban OOM-9, A Birodalom visszavágban Veers tábornok.
 • Az egyes események Padmé és Anakin között megegyeznek a gyerekeik közti incidensekkel:
 1. Padmé szolgálónak álcázva magát találkozik Anakinnal a Tatooine-on, míg az Egy új reményben Luke és Han rohamosztagosoknak álcázva találkoznak Leiaval az első Halálcsillagon.
 2. A Baljós árnyak végén Padmé és Anakin egymásra mosolyognak mikor szemük találkozik, míg az Egy új remény legvégén Luke és Leia szintén így tesznek.
 3. Darth Maul keresi Padmét, míg Vader Leiat akarja elfogni a tervrajzokért.
 4. Padmét elfogják majd két Jedi lovag menti meg. Az Egy új reményben Leiat elfogják és két Jedi lovag és Han Solo menti meg.
 5. Anakin és Padmé is részt vesznek a Naboo-i csatában, míg Luke és Leia is részt vesznek az Endor-i csatában a Jedi visszatérben. A két csata között nagy a hasonlóság.
 • Miután Amidala álcájával rászedi Gunrayt, aki utána küldi a droidjait, parancsba adja az ajtók lezárását. A modern technika ellenére, hogy az ajtó valószerűen záródjon be, ez nem így tesz. Ez a jelenet talán tükrözi az Egy új reményben, amikor Luke Skywalker, mint egy birodalmi rohamosztagos, lezárja a vezérlőterem ajtaját az Első Halálcsillagon, hogy további terveket szőjön Han Soloval.
 • A film végén, amikor Palpatine megérkezik a Naboo-ra, sötétkék öltözékű Köztársasági Szenátus Őrök kísérik. Az egyenruhájuk a vörös köpenyes Császári Testőrség elődje.
 • Valaki más fénykardja: A részben Obi-wan magához rántja Qui-gon fénykardját, miután a sajátja leesett az aknába. A Klónok támadásában Anakin elveszti fénykardját, amikor szembeszáll a bérgyilkossal. A Sith-ek bosszújában Anakin magához veszi Dooku fénykardját mielőtt végez vele. Az Egy új reményben Obi-wan átadja Anakin régi fénykardját Luke-nak. A Birodalom visszavágban Han Solo Luke fénykardját használja, hogy felvágja vele a tauntaunt. A Jedi visszatérben Darth Vader megállapítja, hogy Luke-nak új fénykardja van.
 • Mind az Egy új reményben és a Baljós árnyakban a Skywalker család tagja vadászgéppel indul a küzdelembe R2-D2-val, mielőtt Jedi lesz, és bár majdnem elvesztik a csatát végül a nagy űrállomás felrobban.
 • Qui-gon testét elhamvasztják a film végén, akár csak Vaderét a Jedi visszatér végén.
 • Anakin tesztelése alatt a naplementében, a háttérben a THE FORCE THEME zene szól. Ez tükrözi az Egy új reményben, amikor Luke nézi a Tatooine-i naplementét.
 • Anakin Jedi ruhában először a film végén látható csak az ünneplés során, akár csak a Jedi visszatér végén, ahol Luke először ölti magára a Jedi öltözéket. Mindkét jelenetben jelen van Yoda és Obi-wan, aki oldalra pillant Anakinra.
 • Padmé és csapata szigonypuskát használnak, hogy a felsőbb szintre jussanak. A Birodalom visszavágban Luke is egy ilyet használ, hogy elpusztítsa a Birodalmi AT-AT-t.
 • Anakin épp hogy megmenekül két hatalmas robbanásból; az egyik a fogatverseny barlangjában, a másik a Kereskedelmi Szövetség Vezérlő Hajójáról. Ez tükrözi, hogy Lando és csapata csak szűkösen tud megmenekülni a Második Halálcsillag felrobbanásakor.
 • Obi-Wan legyőzi Darth Mault, azzal hogy félbe vágja. Ez előrevetíti azt a jelenetet, amikor az Egy új reményben Darth Vader kettészeli Kenobit.
 • Qui-gon, amikor beleegyezik, hogy Padmé velük tarthat Mos Espaba, figyelmezteti társait, hogy a hely nem biztonságos és legyenek óvatosak. Az Egy új reményben Obi-wan figyelmezteti Luke-ot, hogy Mos Eisley a söpredékek méhkasa és legyen óvatos.

Bakik


 • Obi-wan padawan tincse hol jobb, hol bal oldalon van.
 • Amikor Anakin Skywalker felteszi C-3PO egyik szemét, a mozdulatot bal kézzel kezdi el, majd a kameraváltás után jobb kézzel fejezi be.
 • Amikor Qui-gon a Maul elleni harc alatt felpillant a hajóra, annak rámpája még csukva, de egy másodperccel később már fel is ugrik rá.
 • Amikor Qui-gon felugrik a hajó rámpájára, azt láthatjuk, hogy Darth Maul feláll és úgy nézi a távolodó hajót. A könyvben eredetileg a Sith is felugrik és Qui-gon löki le. Ezt a jelenetet leforgatták, de végül nem rakták bele a filmbe, így viszont hibás a jelenet.
 • Amikor elfogják Nute Gunrayt a film végén, Padmé látványos megcsúszik.

Érdekességek


 1. Az első Star Wars film ami DVD-n is megjelent.
 2. Ebben a filmben láthatjuk először, amint bekapcsolódik és ki egy fénykard.
 3. Amikor Anakain beszáll a Naboo Fighter-be R2-D2 mellett kis szimbólumokat láthatunk, amelyek megegyeznek a Led Zeppelin 4. albumának borítóján lévőkkel.
 4. Egy kerek helyiségben ülésezik a Jedi Tanács, már csak az asztal hiányzik középről. A filmben a kis Anakint próba elé állítják: ki kell találnia, a többiek milyen tárgyakra gondolnak. Az egyik feladvány egy kehely, amit ha összeadunk a kerekasztallal, és a jedik fegyverével, a karddal, máris a Pendragon legenda elevenedik meg előttünk. Artúr király és a kerekasztal lovagjai, akik a Szent Grált - azaz egy kelyhet kerestek.
 5. A film fogatversenye a Ben Hurt idézi. Nem csak témájánál fogva, de Lucas a verseny jelenetsorainál azonos beállításokat, képkivágásokat, szemszögeket használ.
 6. A fogatverseny közönségének soraiban a Majmok bolygójának két főemlőse, Cornelius és Zira is látható.
 7. A Sárkányszív filmes trükkjeit Lucas cége, az ILM készítette. A film végén, amikor Yoda Obi-Wanhoz beszél, utóbbi válla fölött egy fa látható, aminek az ágán pici sárkányok ücsörögnek. Szakasztott másai a Sárkányszívben szereplőnek.
 8. A galaktikus szenátus ülésén a Star Trek filmekből és sorozatokból jól ismert klingonok ülnek.
 9. Az egyik Coruscanti jelenetben feltűnik a Milennium Falcon.
 10. Amidala hercegnő palotájában az egyik boltíven Lucas portréját láthatjuk.
 11. A Kereskedelmi Szövetség csatahajóit egy amerikai ételről mintázták, a donut-ról, ami tulajdonképpen egy kerek, középen üreges fánk. A hiányzó körgyűrű egy harapást jelképez.
 12. Anakin anyja, Schmi a ki az apa kérdésre a következőt válaszolja: "Nem volt apa! Kihordtam őt, megszültem, felneveltem. Nem tudom, hogyan fogant." A Bibliában egyébiránt Jób, Nehémiás és Ézsaiás könyveiben is felbukkan a "Jesuá shmi" mondat, ami azt jelenti: megmentő/megváltó a nevem.
 13. E.T. és Yoda szeme, alkata és járása hasonló. A szenátusban E.T. három fajtársa is látható.
 14. Watto roncstelepének hátterében látható a 2001. Űrodisszeia űrkabinja. Amikor a filmben C-3PO-t először bekapcsolják, ugyanaz a beköszönő mondata, mint a 2001. Űrodisszeiában szereplő űrhajó számítógépének, HAL-9000-nek.
 15. Nabu az írnokok sumér istene, jelképe az írónád. A Naboo egy mocsaras világ, tele nádasokkal. Épületei a reneszánsz Itáliát idézik; lagúnái, hídjai, gondolái és lakóinak öltözete pedig a karneváli Velencét.
 16. A rohamosztagosokhoz hasonlóan a rohamdroidok is fehér színűek lettek volna, de Lucas végül megváltoztatta.
 17. Natalie Portman nem vett részt a premieren, mert ekkor érettségizett.
 18. Padmé lótuszvirágot jelent szanszkritül. A fehér lótusz a tisztaság jelképe, Padmé bőre pedig hófehér.
 19. Padmé és Amidala hangja nem ugyanolyan, mivel utólag változtatásokat eszközöltek.
 20. Darth Sidious neve az angol insidious szóból ered, jelentése: ármányos, alattomos. Palpatine nevének eredete: palatine/palatinus latin szó, mely azt jelenti: aki elfoglal.
 21. Qui-Gon Jinn neve szintén szójáték: quiet = csöndes, halk, nyugodt; gone = elment, eltávozott, meghalt.
 22. Átlakítottak egy Gilette Sensor Excel Razor női borotvát, ami Qui-Gon Jinn kommunikátora lett.
 23. A "to wind" kifejezés az angolban szagot kapni, megszimatolni jelentést hordoz. A jedi mester mindvégig gyanakodva, rosszat sejtve tekint úgy Palpatine-ra, mint Anakinra. A Sith-ek bosszújában már épp halálra sújtaná Palpatine-t, amikor Anakin közbelép. Amúgy a mace szó angolul buzogányt jelent, amivel remekül lehet lesújtani.
 24. Darth Mault eredetileg Benicio Del Toro játszotta volna. Végül Ray Park alakította, viszont Peter Serafinowitz szólaltatta meg.
 25. Darth Mault George Lucas gyermekeinek rémálmai ihlették.
 26. Ewan McGregor sokat vizsgálta Alec Guinness alakítását az Egy új remény című részben. A színész még Obi-Wan akcentusát is megtanulta.
 27. Obi-Wan szerepét eredetileg Kenneth Branagh játszotta volna.
 28. Jar Jar nevét George Lucas fia találta ki. Michael Jackson felajánlotta George Lucasnak, hogy eljátssza Jar Jar szerepét.

Stáblista


A személyzetből sokan dolgoztak Az ifjú indiana Jones kalandjai című filmsorozaton és a Gyilkosság egyenes adásban (Radioland Murders) című filmen.


Szereposztás

Qui-Gon Jinn .... Liam Neeson
Obi-Wan Kenobi .... Ewan McGregor
Amidala királynő/Padmé .... Natalie Portman
Anakin Skywalker .... Jake Lloyd
Palpatine/Darth Sidious .... Ian McDiarmid
Shmi Skywalker .... Pernilla August
Sio Bibble .... Oliver Ford Davies
Panaka kapitány .... Hugh Quarshie
Jar Jar Binks .... Ahmed Best
C-3PO .... Anthony Daniels
R2-D2 .... Kenny Baker
Yoda .... Frank Oz
Finis Valorum .... Terence Stamp
Nass főnök .... Brian Blessed
Watto .... Andrew Secombe
Darth Maul .... Ray Park
Sebulba .... Lewis MacLeod
W. Wald .... Warwick Davis (nem szerepel a stáblistán)
Roos Tarpals kapitány .... Steven Speirs
Nute Gunray .... Silas Carson
Rune Haako .... Jerome Blake (nem szerepel a stáblistán)
Daultay Dofine .... Alan Ruscoe (nem szerepel a stáblistán)
Ric Olié Bravo vezér .... Ralph Brown
Bravo 5 .... Celia Imrie
Bravo 2 .... Benedict Taylor
Bravo 3 .... Clarence Smith
Mace Windu .... Samuel L. Jackson
Palota őr .... Dominic West
Rabé .... Cristina da Silva
Eirtaé .... Friday (Liz) Wilson
Yané .... Candice Orwell
Saché .... Sofia Coppola
Sabé .... Keira Knightley
Maoi Madakor .... Bronagh Gallagher
Antidar Williams .... Silas Carson
TC-14 .... John Fensom
Fode .... Greg Proops
Quinlan Vos .... ismeretlen színész
Beed .... Scott Capurro
Jabba .... Larry Ward
Jira .... Margaret Towner
Kitster Banai .... Dhruv Chanchani
Seek .... Oliver Walpole
Amee .... Jenna Green
Melee .... Megan Udall
Eeth Koth .... Hassani Shapi
Adi Gallia .... Gin
Saesee Tiin .... Khan Bonfils
Plo Koon .... Alan Ruscoe (nem szerepel a stáblistán)
Yarael Poof .... Michelle Taylor
Ki-Adi-Mundi .... Silas Carson
Even Piell .... Michaela Cottrell
Oppo Rancisis .... Jerome Blake (nem szerepel a stáblistán)
Depa Billaba .... Dipika O'Neill Joti
Yaddle .... Phil Eason
Mas Amedda .... Jerome Blake (nem szerepel a stáblistán)
Aks Moe .... Mark Coulier
Lott Dod .... Silas Carson
Weazel .... Warwick Davis (nem szerepel a stáblistán)
Orn Free Taa .... Jerome Blake (nem szerepel a stáblistán)
Bib Fortuna .... Alan Ruscoe (nem szerepel a stáblistán)
Yoda bábosok .... Kathy Smee, Don Austen, David Greenaway, Frank Oz
TC-14 hangja .... Lindsay Duncan
Darth Maul hangja .... Peter Serafinowicz
Rune Haako hangja .... James Taylor
Daultay Dofine hangja .... Chris Sanders
Lott Dod hangja .... Toby Longworth
Aks Moe hangja .... Marc Silk
Tey How hangja .... Tyger
Ann Gella .... Nifa Hindes
Tann Gella .... Nishan Hindes
Rya Kirsch Bravo 4 .... John Knoll
Sei Taria .... Kamay Lau
Mawhonic .... Danny Wagner
Ody Mandrell és Bib Fortuna hangja .... Matthew Wood

Galéria


starwars baljosarnyak screenshot 030
starwars baljosarnyak screenshot 029
starwars baljosarnyak screenshot 028
starwars baljosarnyak screenshot 027
starwars baljosarnyak screenshot 026
starwars baljosarnyak screenshot 025
starwars baljosarnyak screenshot 024
starwars baljosarnyak screenshot 023
starwars baljosarnyak screenshot 022

[További képek megtekintése...]

A Szerző: Kira


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
4/5 : 2 szavazat

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000