Star Wars: A klónok háborúja (TV-sorozat, 2008)

Swtcw
Star Wars: The Clone Wars
Formátum: Animációs
Epizódok száma: 129
Játékidő: 22 perc / rész
Csatorna: Cartoon Network
Első megjelenés: 2008. október 3.
Utolsó megjelenés: 2014. március 8.
Készítő(k): George Lucas
Idővonal: YE 22 - YE 19
Galéria: [Megtekintés...]
Fórum: [Kibeszélő...]

A Star Wars: A klónok háborúja egy animációs televíziós sorozat, ami a Star Wars II. rész: A klónok támadása és a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja között játszódik. A sorozat a Cartoon Network csatornán futott 5 évad erejéig 2008 és 2013 között, bár a lerövidített hatodik évadot a Netflix-en keresztül mutatták be 2014-ben. A sorozat nem összetévesztendő a hasonló című, 2003-as Star Wars: A klónok háborúja sorozattal. Bejelentették 2018. július 19-én, hogy tizenkét további epizóddal állnak elő a Disney+ streaming szolgáltatásra, amit 2020 februárjában mutatnak be.

Epizódok

Bár a sorozatot egy sorozat/antológia változatban készítették el, minden epizódot egyedülállóként vázoltak fel, egy nyitó narrációval és tanulsággal minden történethez. Henry Gilroy szerzett ihletet az epizód címekről az 1930-as évek pépes kalandos sci-fi sorozataiból. 2012 októberére 95 epizódot (beleértve négyet, amit a játékfilmbe konvertáltak át) gyártottak le. Minden évad 22 epizódból áll, és a TNT egy több-évados megegyezést írt alá. Az epizódokat széles-vászonra készítették. Az első, második, harmadik és negyedik évadot befejezték, és az utóbbit 2011. szeptember 16-án kezdték el sugározni. Lucas úgy becsülte, hogy a sorozat négy vagy öt évig fog futni, de 100 epizód biztos el fog készülni, az értékelésekre való tekintet nélkül.

A sorozat egy játékfilmmel debütált ugyanazon címmel a mozikban 2008. augusztus 15-én. A független történet elsősorban Obi-Wan Kenobira, Anakin Skywalkerre és Ahsoka Tanora összpontosított. Ugyanakkor a TV sorozat a háborút egy nagyobb nézőpont felől vizsgálja, és más karakterekre és eseményekre is fókuszál. Az első évad, ami a film végénél kezdődik, 22 epizódból áll.

Az epizódokhoz társulva, a StarWars.com egy heti webes képregényt készített, valamint egy HoloNet Hírek podcastet. Minden epizód elérhetővé vált iTunes-on a bemutatását követő napon, és a StarWars.com-on és a CartoonNetwork.com-on egy héttel a sugárzás után.

A Klónok Háborúja: Dekódolva (The Clone Wars: Decoded) A Klónok Háborúja első évadjának újraszűrése volt, olyan felugró dobozokkal, ami speciális apróságokat és a színfalak mögötti információkat tartalmazott minden epizódhoz kapcsolódóan. Néhányat közülük univerzumon belüli kommentárokként mutatnak be karakterek az epizódból, mintha a Klónok háborúja eseményeinek történelmi archívumába lépnénk be, bár ezek közül sok kommentárt valós világi hivatkozások jellemeznek, vagy az aktuális karakterekre hivatkozó információk, amiről nem is volt tudomás. Következésképpen kétséges, hogy az összes kommentár kánonilag rögzítettnek tekinthető-e. A Klónok Háborúja: Dekódolva 2009. május 1-én kezdődött és péntekenként folytatódott délután 9 órakor a keleti államokbeli és a csendes-óceáni idő szerint (ET/PT), a sorozat szokásos idősávjában. A Dekódolva 2009. október 2-ig folytatódott, a második évad premierjéig. Teljességbe véve, tizenhét Dekódolva epizódot mutattak be - az első évad első tizennégy részét, plusz a 16., a 18. és a 22. epizódokat.

Évad Logo Epizódok Első megjelenés Utolsó megjelenés
1. Első TCW S1 22 2008. október 3. 2009. március 20.
2. Második TCW S2 22 2009. október 2. 2010. április 30.
3. Harmadik TCW S3 22 2010. szeptember 17. 2011. április 1.
4. Negyedik TCW S4 22 2011. szeptember 16. 2012. március 16.
5. Ötödik TCW S5 20 2012. szeptember 29. 2013. március 2.
6. Hatodik TCW S6 13 2014. március 7. 2014. március 7.

Három epizód-összeállítást is kiadtak, nevük: "Bounty Hunters", "Clone Commandos" és Darth Maul Returns (egy szezon történetszálainak összevágása, amik filmes hosszúságúak). Egy Collector's Edition gyűjteménydobozt is kiadtak az első öt évadhoz 2015-ben.

Egy Walmart-os exkluzív DVD-sorozatot is készítettek, amikhez 2010 és 2012 közötti akciófigura-szetteket is hozzácsomagoltak. Mindegyik DVD-n egy rész szerepelt a sorozatból, valamint az évadhoz tartozó DVD-kiadásának előzetese. A Target egy exkluzív DVD-t is hozzátettek a "Hostage Crisis" és a "The Hidden Enemy" 2010-es akciófigura-szettekhoz.

Gyártás


LWFGeorge Lucas fejében először 2002-ben ötlött fel egy Klónok Háborúja témájú animációs sorozat. A Star Wars: A klónok háborúja a Cartoon Network csatornán ment 2003 és 2005 között, amit Genndy Tartakovsky készített. A Star Wars: A klónok háborúját áprilisban jelentették be a 2005- ös Celebration III nevű rendezvényen, amire Lucas "a pilot sorozat 3-D-s folytatása"-ként hivatkozott. Dave Filoni lett a sorozat felelős rendezője, aki már dolgozott korábbi Star Wars-os animációs projektekben. Filoni korai ötlete szerint a sorozat olyan visszatérő karakterek körül forogna, akik a Millennium Falconhoz hasonló űrhajóban utaznának; a hajó legénysége között ott lett volna egy csempész, a barátnője, egy "Lunker" nevű gungan, egy "Ashla" nevű Jedi-padawan lány és az ő Jedi-mestere. A klónok háborúja eme korábbi vázlatát úgy tervezték, hogy nem fog beleavatkozni a már létező kontinuitásba, és ennek okán a filmek szereplői csak alkalmakként kaptak volna szerepet, például Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker. Azonban mikor Lucas is beszállt, úgy döntött, hogy a sorozat a filmes szereplőkre fog fókuszálni, de Filoni néhány ötletét is alkalmazta, például Ashlát (akinek a nevét végül Ahsokára változtatták).

2006. február 15-ére a Lucasfilm Animation már dolgozott az animációs teszteken és a kezdeti forgatókönyveken, és az egész folyamatban Lucas nagy szerepet játszott. A csapat Autodesk szoftvert használt a film és a sorozat meganimálásához. A Maya 3D modellező programot alkalmazták részletezett világok, karakterek és élőlények létre hozásához. A vázlatokat, a karakter dizájnokat és a művészeti látványrendezést az ILM-nél fejezték be, az animációt és a renderelést pedig Szingapúrban, valamint 2011 és 2013 között a Polygon Pictures-nél. Rotoscope technikát nem alkalmaztak, azonban az ILM motion capture technológiát viszont igen. Minden epizód összerakását a Skywalker Ranch-nél végezték el. Lucas hatására újraírták a legtöbb vázlatot, mivel Lucast jobban érdekelte a karakterfejlődés, és hogy a műsor ne egy helyszínen játszódjon, hanem olyan sok helyen, amennyire csak lehet, hogy minél érdekesebb legyen a néző számára. Az animációs stílust az 1960-as években használt "bábok az űrben" sorozatok inspirálták, mint például Gerry Anderson Thunderbirds sorozata, ezen kívül a karakter dizájnokat az eredeti Klónok háborúja sorozatból vették. A klónok háborúja minden részét egyedülinek szánták, és egy nyitó narrációt és egy tanulságot helyeztek a történetek elé. A történet és a filmezés tekintetében a sorozatot úgy rendezték, mintha egy élő-szereplős széria lenne, és a részeket széles vászonban készítették el. Henry Gilroy író az 1930-as években elterjedt kaland sci-fi sorozatok alapján adott címeket a különböző epizódoknak. A sorozat felhasználta Lucas addig nem alkalmazott ötleteit a korábbi Star Wars projektekhez. Paul Dini legalább két elvetett ötletet vetett fel az epizódokhoz: az egyikben Jar Jar Binks próbálja meggyőzni a Galaktikus Szenátust arról, hogy van élet egy eldugott bolygón, a másikban pedig Anakin Skywalker és Padmé Amidala bérel fel egy ewok bérgyilkost.

 

Filoni és Gilroy szerint míg Lucas kreatív szabadságot adott nekik a sorozat nagy részéhez, volt számos karakter és helyszín, amiknek nem szabtak határt. A karakterek tiszteletben tartása miatt Lucas kérte, hogy ne hozzák be Han Solót, Csubakkát, Boba Fett-et és Jabba Desilijic Tiure-t, mikor Gilroy írta a sorozat bibliáját, azonban a következő találkozó során Lucas meggondolta magát az utóbbi két karakter tekintetében. A helyszínekre való tisztelettel Lucas arra kérte Gilroyt és Filonit, hogy ne járják be a filmekben látott bolygókat a Coruscant kivételével. De a karakterekre való megkötésekhez hasonlóan itt is meggondolta magát.

 

2013, március 11-én egy videót tettek közzé a StarWars.com honlapon, amiben a csapat kifejtette, hogy "leállítják" a sorozat gyártását, és hogy befejezték az új részek aktív gyártásával. A Lucasfilm Story Groupjához tartozó Pablo Hidalgo elmagyarázta, hogy 13 történetszál maradt befejezetlenül. Brent Friedman író kiposztolta a Twitterre, hogy az el nem készült hetedik és a nyolcadik évadhoz a vázlatokat már a sorozat kaszálása előtt megírták. James Arnold Taylor, Obi-Wan Kenobi szinkronhangja azt állította, hogy a sorozat elvetése előtt a színészekkel legalább két további évadot felvettek. Szerinte a sorozat utolsó része A Sith-ek bosszúja alatt és után játszódott volna, ha befejezik. A sorozat befejezése óta Leland Chee és a hivatalos blog kihirdette az epizódok kronológiai listáit. 

Bemutatás


SWTCW PosterA sorozatból az első képet - amin egy 3D-s animált Yoda látható - a 2007-es Toy Fair keretein belül tették közzé. 2007. május 27-én Dave Filoni felelős rendező és Catherine Winder vezető producer bemutatót tartott a Celebration IV-en, amiben közzé tették az első hivatalos előzetest és posztert, és beszéltek az előző két év gyártási folyamatáról. Filoni és Winder hasonló bemutatókat tartott a Celebration Europe és a 2008-as WonderCon rendezvényeken. A StarWars.com elkészítette A klónok háborúja témájú új részlegét a honlaphoz, amit rendszeresen frissítettek tárgyhoz illő tartalommal, köztük híres cikkeket, színfalak mögötti videókat és blog bejegyzéseket Pete Vilmur által.

 

Televízió

Lucas számos hálózatnál házalt A klónok háborújával, de nehézségei támadtak vevőt találni a műsor egyedi tónusa miatt. A Fox Broadcasting nem kérte, és a Cartoon Network kezdetben hezitált. Végül számos csatorna kisebb háborút folytatott a sorozatért. A Cartoon Network és a TNT nyerte el a vetítési jogokat, valamint a Warner Bros. kapta a mozis debütálás jogát. A Warner nyomon követte a sorozat alkotói fázisát, és néhány felvétel megtekintése után döntött a mozis bemutatás mellett. Stuart Snyder a Cartoon Network korábbi elnöke azt nyilatkozta, hogy azonnal érdekelte az új Klónok háborúja sorozat, mikor elkezdték a munkát 2007 májusában. Snyder elrepült a kaliforniai San Franciscóba néhány epizód levetítésére, és azt mondta Lucasnak, hogy csak a Cartoon Network-ön szeretné látni a sorozatot. 2008. február 12-én jelentették be, hogy az ugyanezen névvel rendelkező TV-film 2008. augusztus 15-én lesz látható a mozikban, és a TV-s debütálás pedig az ősz folyamán lesz. Ezt a bejelentést egy frissítést követte a Hyperspace online fan klubnál, valamint Rex százados és Ahsoka Tano pólókat ajánlottak a Hyperspace tagjainak.

 

A sorozat 2008. október 3-án debütált, este 9-kor a Cartoon Network csatornán. Péntek esténként adták egy akció-kalandos blokkban a Szombaték titkos világa és a Ben 10: Az idegen erő műsorok mellett, hogy megpróbálják újból megfiatalítani a csatornát és felvegyék a versenyt az olyan csatornákkal, mint a Nickelodeon és a Disney Channel. Snyder magabiztos volt amellett, hogy a műsorok segítik feljavítani az értékeléseket: "Megmosolyogtatnak a belső eredményeink", mondta Snyder. "Mondhatom, van hencegni valónk a harmadik negyedévünk alapján". Kanadában az első évad a CTV és a SPACE csatornákon, míg a másodiktól az ötödikig a Teletoon-on ment, ahol a zelső évadot ismételték a Weekday Action Force blokk keretében. Ausztráliában az első évad a Channel Ten-en jelent meg. 2011. április 13-án az ABC3 adta az első évad ismétléseit, és azóta a második, harmadik és negyedik évadot sugározta. Az Egyesül Királyságban először a sorozatot a Sky Movies Premiere és a Premiere HD vetítette minden szombaton délután 5:30-kor, az első epizód 2008. október 25-én ment le. Mivel minden a Sky Movies-nál volt, a 30 perces blokkban a reklámblokkot a végére hagyták, ezért nem azok nem szakították meg az epizódokat.

 

Lucas várakozásai szerint A klónok háborúja 4-5 évig futott volna, de legalább 100 legyártott epizóddal számolt, tekintet nélkül az értékelésekre. Az első négy évad 22-22 epizódból állt, az ötödik 20 részből, míg a hatodik 13-ból. A negyedik évad 21. és 22. részei vörös nyitó logóval kezdődött, nem pedig a sorozat standard sárga színével. Az ötödik évad 10., 11., 12., és 13. részeit kék színűvé változtatták R2-D2 tiszteletére. A TNT több évados megállapodást írt alá a sorozat ismétléseinek sugárzására, bár ez csak korlátolt időszakban futott a sorozat kaszálásáig. A részeket 2012 őszén kezdték el vetíteni a sorozat ötödik évadával együtt. A részeket továbbra is adják a Cartoon Network-ön (az Adult Swim és a Toonami blokk alatt) vasárnap reggelente 5:30-kor.


A sorozat kaszálása

A hatodik évad, amit The Lost Missions névre kereszteltek, az Egyesült Államokban a Netflix, míg Németországban a Super RTL által került levetítésre. (A Netflix epizódok egy szerződéses csomag részei voltak, amiben benne volt a TV-film és az első öt évad.) A további részek a The Clone Wars Legacy formájában lettek bemutatva, ami egy olyan projekt volt, ami tartalmazta a Star Wars: Darth Maul — Son of Dathomir képregény-sorozatot, a Sötét tanítvány regényt, és 8 történetvázlatot, ami felkerült a StarWars.com-ra.

A sorozat kifejezetten népszerűnek bizonyult a hűséges rajongók körében, akik állítólag még petíciót is benyújtottak a sorozat folytatásáért, gyakran használva médiában a #SaveTheCloneWars jelmondatot. A 2018-as San Diego Comic-Con rendezvényen Dave Filoni a sorozat tizedik évfordulójának paneljét elnökölte. A panel végén bejelentette, hogy 2020-ban be fogják fejezni a sorozatot a Disney stream-platformján. Filoni a hatalmas rajongói támogatást tekintette a kulcsnak, hogy a Disney a sorozat feltámasztása mellett döntött.

 

Maketing

Sue Rostoni először 2007 júniusában közölte, hogy esélyes egy a sorozaton alapuló kiadvány-program, de erről addig még nem beszéltek. Rob Coleman jelentette, hogy a jogtulajok elég pozitívan reagáltak a sorozat első felvételeit látva. Egy 5 részes regénysorozatot adtak ki a  televíziós sorozattal párhuzamosan; az első könyvet Karen Traviss írta és a film regényváltozata volt, míg a további négy könyv történeteket mesélt el a sorozat érájából. Karen Miller írta a második könyvet, míg Traviss visszatért a harmadik, negyedik és az ötödik kötetre. Egy 12 fejezetű képregény-sorozatot publikált a Dark Horse Comics, a rajzolás hű maradt a sorozat vizuális stílusához. Egy képeskönyv-sorozatot is megjelentetett a Dark Horse. Volt egy sorozat is, amit a Free Comic Book Day apropóján adtak ki. Az első évad epizódjaihoz a StarWars.com heti rendszerességgel jelentetett meg egy képregényt, valamint egy HoloNet News podcast műsorral is szolgált. Az epizódok az adás másnapján már elérhetőek voltak iTunes-on, és egy héttel utána már a StarWars.com és a CartoonNetwork.com oldalakon. A LucasArts három videojátékot adott ki: The Clone Wars: Jedi Alliance (Nintendo DS), Star Wars: The Clone Wars: Lightsaber Duels (Nintendo Wii), Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes (több konzolra). A Hasbro egy játéklánccal jelentkezett a sorozat ideje alatt. A Hasbro egy a sorozat logóját tartalmazó visszavásárlási bizonylat kiszivárgása sejtette a sorozaton alapuló előzetes akciófigurák gyártását (talán ez Kit Fisto volt). 2008-tól 2010-ig a Lucasfilm szponzorálta a Klónok háborúja témájú kiállításokat bizonyos nagyobb amerikai városokban.A Cartoon Network Mad sorozata A klónok háborúját parodizálta ki a 2010-es "Trans-BORE-Mores/Star Wars: The Groan Wars" epizódban.

A klónok háborúja karaktereit a Star Wars Battlefront II DLC-kiegészítőjéhez is elkészítik. A Hasbro új A klónok háborúja játékokat fog gyártani.

Fogadtatás


A Cartoon Network a 2008-as TCA turné részeként levetített egy epizódot a kritikusoknak, és általában pozitív reakciókat kapott. A sorozat 2008. október 3-án mutatkozott be a "Csapda" ("Ambush") című epizóddal, amit 3.96 millió ember tekintett meg, és ez volt a csatorna legnézettebb sorozat-premiere. A második évad 2009. október 2-án debütált a "Harc a Holokronért" ("Holocron Heist") és a "Végzetes rakomány" ("Cargo of Doom") részekkel, amik 2.58 millió nézőt vonzottak be. 2008-ban az IGN A klónok háborúját minden idők 89. legnagyobb animációs sorozatának sorolta be a százból. Összehasonlításképpen a 2003-as Star Wars: A klónok háborúja a 21. helyet érte el a százból. A Cartoon Network Mad sorozat kiparodizálta A klónok háborúját a "Trans-BORE-Mores/Star Wars: The Groan Wars" című epizódjában. A tizedik évfordulójára való tisztelettel Dave Filoni fogja vezetni A klónok háborúja panelt a 2018-as San Diegói Comic-Conon.

 

Az első évados "Grievous búvóhelye" ("Lair of Grievous") egy Golden Reel díjat nyert a legjobb hangvágásért a televíziós animáció kategóriában. A sorozatot jelölték a 2009-es Szaturnusz-díjra a "Legjobb kábel TV-sorozat" kategóriára. 2013. júnuis 13-án, a 40-ik Daytime Emmy-díjátadón A klónok háborúja megnyerte a Daytime Emmy-díjat. David Tennant játéka, mint Huyang professzor az ötödik évad "Az erő próbája" ("A Test of Strength") és az "Egy szükséges kötelezettség" ("A Necessary Bond") elnyerte a "lenyűgöző színész televíziós programban" díjat, míg maga a sorozat a "lenyűgöző különleges minősítésű animációs program" díjat nyerte el. 2014-ben négy Emmy-re is jelölték a sorozat, és kettőt is bezsebelt ezekből. 

Kontinuitás


A sorozat alkotói eredetileg úgy nyilatkoztak, hogy a kontinuitást az Expanded Universe-szel nagyon komolyan fogják venni, és Dave Filoni pedig eléggé jártas volt benne (bár Lucasnak jogában állt kisebb módosítások megtételére a történet kedvéért, és közvetlenül tartották a kapcsolatot, mikor a fő karakterekkel foglalkoztak). A Lucasfilm azt nyilatkozta a TV Guide felé, hogy A klónok háborúja nem fogja feleslegessé tenni az eredeti Klónok háborúja sorozatot kontinuitásban, hanem ki fogja egészíteni a korábbi sorozat által lefektetett dolgokat. A Dark Horse Comics szerkesztője, Randy Stradley szintén lenyilatkozta, hogy találkozott a Lucasfilm Animationnel, hogy megbeszéljék a sorozat és a Klónok háborúja képregények integrációját. Ugyanakkor a TV-film és sorozat számos kontinuitási ellentmondást generált, közülük sok teljesen ellentmondott a korábbi forrásoknak, és ezek retconokat és fő módosításokat követeltek meg a korábban lefektetett Klónok Háborúja idővonalban, amit Leland Chee nem ismert el. Számos feltűnő példája van a direkt ellentmondásnak 2008-as és 2003-as Klónok háborúja között:  • 2009. augusztus 8-án a Republic Commando írónője, Karen Traviss kinyilvánította, hogy kiszáll a Star Wars franchise-ból az állítólagos kontinuitási problémák miatt, amik a The Art of Star Wars: The Clone Wars kiadását ötvözték, ami információkat tartalmazott a mandaloriakról, ami szembement az ő regényei által felvázolt dolgokkal, főleg a második évad Mandalore három részes történetszálat lefedő történetet illetően (("A mandalori összeesküvés" ("The Mandalore Plot"), "A kísértés útja" ("Voyage of Temptation") és "Mandalore hercegnője" ("Duchess of Mandalore")), amikben a fő mandalori frakciót pacifista, archológiában élő társadalomként ábrázolja, és a Mandalore egy radioaktív sivatag, mindezek pedig ellentmondanak minden korábbi megjelenéssel. A 2014. április 25-ei kánon újraszervezés előtt Leland Chee és Sue Rostoni állították, hogy minden komplikáció idővel ki lesz küszöbölve. A bolygó kétféle megjelenését retconok által simították el a The Essential Atlas kiadásával, és később a Star Wars: The Clone Wars: New Battlefronts: The Visual Guide kiadvánnyal, ami azt állítja, hogy az epizódokban látott kiterjedt, fehér homokos sivatag csupán az egyik aspektusa a Mandalore felszínének nagyobb, teljes tájképének.

  • Az Eta-2-es Actis-osztályú elfogóvadászok használata ugyanakkor az idővonalban, mikor Anakint lovaggá ütötték, míg A klónok háborújában a Delta-7B Aethersprite-osztályú könnyű elfogóvadászokat használják, amiket látszólag az Eta-2-esek előtt használtak. Ráadásul néhány G-kánonos forrást olyan munkákból, mint A Sith-ek bosszúja regényváltozata, szintén retconáltak. Például a regényváltozatban Anakin rámutat arra, hogy ő csak hallott Grievous IG-100-as MagnaGuardjairól egy hírszerzési jelentésben, ennek dacára a sorozatban harcolt is velük. Egy másik szembetűnő kontinuitási hiba Anakin sebének története, amit nem sokkal a Rendili-i csata után kapott Asajj Ventress-től. A férfi utána olyan súlyos sebet ejtett Ventress-en, hogy kénytelen volt a Boz Pity-i csatáig lábadozni, ami után elhagyta az FRK-t és háborút. Ugyanakkor eredetileg YE 20-ban szerezte a sebet, azonban a sorozat YE 22-ben kezdődik.

  • 2003-ban az Inside the Worlds of Star Wars: Attack of the Clones referenciakönyv lefektette, hogy Eeth Koth Jedi-mester meghalt a geonosisi csatában, amikor ellenséges tűz lelőtte a löveghajóját. Azonban a karaktert a projekt "feltámasztotta"; először A klónok háborúja: Vad űr című regényben említették, hogy harcolt a Klónok Háborújában, és később a sorozat második évadának "Grievous csapdája" ("Grievous Intrigue") című részében.

  • A harmadik évadban a főszereplők kinézetében nagyobb változtatásokat, fejlesztéseket eszközöltek. Ahsoka Tano új ruházata felnőttesebb kinézetet reprezentált. Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi öltzete jobban hasonlít ahhoz, amiben ők A Sith-ek bosszújában megjelentek.

  • A harmadik évadnak "Menekülés az Erődből" ("Citadel Rescue") című részében Even Piell Jedi-mester meghalt egy küldetésben a háború második évében. A 2008-as Coruscanti éjszakák: A Jedik alkonya című regényben, amit Michael Reaves írt, Even Piell túlélte a Klónok Háborúját és a Nagy Jedi Tisztogatás alatt halt meg YE 19-ben a Coruscant bolygón.

  • A StarWars.com megerősítette, hogy Darth Maul túlélte a nabooi csatát és vissza fog térni a sorozat negyedik évadában. Maul a 21. részben tűnt fel ismét, aki a Lotho Minoron élt.

  • Az ötödik évad nyitányában, a "Feltámadás" ("Revival") című részben Adi Gallia Jedi-mestert megöli Savage Opress a Florrumon, azonban ezt megelőzően Grievous vágja le a Boz Pity-i csatában, a Klónok Háborúja egyik utolsó csatájában a 2005-ös Obsession 5 című képregényben.

  • Az ötödik évad fináléja, "A nem megfelelő Jedi" bemutatja, hogy Barriss Offee átállt az Erő sötét oldalára és megsemmisíti a Jedi Templom hangárját, bemártva Ahsoka Tanót és eljárást kezdeményezve ellene, de Anakin végül rájön a cselre, majd letartóztatja és börtönbe zárja Offee-t. Azonban a Reversal of Fortune című napi websorozat és a Felucia Databank-adatlapja szerint eredetileg Barriss Offee-t a Klónok Háborúja végén ölték meg a 66-os parancsban a Felucián, ami a 66-os parancs eredeti verzióját tükrözi a Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszújában, amiben Offee Luminara Unduli és Shaak Ti mellett hal meg, de ezeket a haláljeleneteket kivágták. Mivel látszólag Offee még a Jedi Rendet szolgálta, az Expanded Universe kontinuitásában feltételezhető, hogy a Rendnél maradt ismeretlen okokból. Továbbá eredetileg Offee öngyilkosságot követett volna el az epizód végén, ami egyértelműen ellentmondott volna A klónok háborúja utáni EU-megjelenéseinek, de Dave Filoni kivágta a jelenetet, mert még voltak tervei a karakterrel, amiből végül nem lett semmi a műsor kaszálásával.

  • Ha a műsort nem állítják le, egy epizódban feltűntek volna a yuuzhan vongok, a galaxison kívüli faj, ami először a Del Rey 1999-2003 közötti Star Wars: The New Jedi Order könyvsorozatában tűnt fel. Pablo Hidalgóra hivatkozva az epizód nem részletezte volna a vongok eredetét, hanem csak arra utaltak volna, hogy egy másik galaxisból érkeztek, ahogyan azt a The New Jedi Order: Vector Prime eredetileg megalapozta. Azonban Hidalgo azt is elmondta, hogy George Lucas elképzelése miatt az Erőről, a yuuzhan vongok nem lettek volna immunisak az Erőre a történetben. Ez ütközött volna az EU-val, mert abban a yuuzhan vongokra nem hat az Erő (az Erő-villámok és az Erő-háló technikák kivételével) a The New Jedi Order: Edge of Victory I: Conquest könyvben.

  • Valamint Barriss Offee-hoz és a yuuzhan vongokhoz hasonlóan, Jaime King férje, Kyle Newman elmondta, hogy számos befejezetlen epizódot terveztek a műsor hatodik évadához, amiben feltánt volna Aurra Sing, akit az egyik részben megöltek volna. Ha ez kánon lett volna, számos EU-sztorival mondott volna ellent, amiben Aurra Sing feltűnik a Galaktikus Polgárháború, az Új Köztársaság és az Új Jedi Rend korszakokban, pontosabban a Coruscanti éjszakák II: Az árnyak utcája, Star Wars: Demolition és a Legacy of the Force: Tempest művekben. Végül Sing sorsa a Solo: Egy Star Wars-történet antológia-filmben derül ki, amiben elvileg Tobias Beckett tehet Sing haláláról.

 

Filoni védte a differenciákat a kontinuitásban: "De sosem volt fenntartás nélküli kapcsolódás a Cartoon Network által készített korábbi mikro-sorozat és azon sorozat között, amit most mi csinálunk. Én, mint rajongó sosem gondoltam erre úgy, hogy kétségbe vonja az egyik a másikat, csak arról van szó, hogy más dolgok egy bizonyos szemszögből vannak elmesélve, egy másik szemszögből látunk rá a háborúra. Minden Expanding Universe-be tartozik, csak sokféle módon keresztül". A Celebration IV-en Filoni egy diasorozatot tárt a nézők elé, amiken számos karakter szobor dizájnjai voltak láthatóak - és azt mondta, hogy megtartottak néhány stilizációt az eredeti Klónok háborúja sorozatból, ugyanakkor realisztikus ábrázatot is adtak a filmekből. Ugyanakkor elmagyarázta, hogy a sorozat elemei élesen el fognak térni attól, amit korábban lefektettek a kontinuitásban. Az eredeti Klónok háborúja sorozatból fakadó változtatások: Obi-Wan nem visel annyi klón tábornoki páncélt, Grievous köhög a coruscanti csata előtt, és a Jedik küzdő-stílusa inkább a filmekben látottakhoz hasonlít, és nem a túlzásba vitt Jedi-képességekre, amik az eredeti sorozatban szerepeltek. Ráadásul az Anakin Skywalker és Dooku gróf közötti sok párbaj retconálja a két karakter szócsatájának értelmezését A Sith-ek bosszújában.

 

A klónok háborúját T-kánonba sorolták be a Holokron kontinuitási adatbázisban. Azonban 2014. április 25-én bejelentették, hogy az Expanded Universe-t Star Wars Legendákká formálják át, és hogy az egyedüli addigi műsorok lesznek kánonná minősítve, vagyis az eredeti trilógia, az előzmény trilógia és A klónok háborúja, ezzel eltörölve minden konfliktusbeli problémát a sorozat és a korábbi Star Wars Legendák felhozatala között. Ugyanakkor a sorozaton alapuló regényváltozatok sem számítanak kánonnak, sem a videojátékok, sem pedig a képregények, viszont a Legacy-s munkák kivételnek számítanak ez alól, valamint minden más bemutatandó projekt, amiket a televíziós sorozat gyártásához szántak és nem volt lehetőségük bemutatni. A sorozaton alapuló referenciás munkák, mint például a Star Wars: The Clone Wars Character Encyclopedia, a "Legendák" univerzumába sorolandók és nem számítanak kánon forrásnak. A Force and Destiny Legendák forráskönyvre hivatkozva néhány bolygó (köztük a Carida) a birodalmi jogrend erőltetésével megváltoztatott minden a Klónok Háborújával kapcsolatos feljegyzést, amik nem illeszkedtek a birodalmi szabványokhoz. És mivel a Klónok Háborúja epizódok in-universe híradók lettek, amiket a korábbi Köztársaság (most a Birodalom) sugárzott, ezt lehet úgy értelmezni, hogy a sorozatban néhány ellentmondás a "Birodalmi Propaganda" miatt történt, amik megtévesztették a történészeket.

Stáblista


Szereposztás

 

Ian Abercrombie - Palpatine kancellár/Darth Sidious, 2-es számú kalóz

Tim Curry - Palpatine/Darth Sidious (későbbi részekben)

Omid Abtahi - Amis kadét, Mandalori szuperkommandós

David Acord - EV-A4-D, Kowaki majom, Pune Zignat, LEP-86C8, Gray kapitány, Rotta, Brainee, LEP komornyik droidok, Albee Dewaw, Jimba, Szerelő droid, C-21 Highsinger, Rendőrtiszt, Mandalori szuperkommandós

Jeff Anderson - Smug

Cas Anvar - Peteen, Frangawl kultuszvezér

Pernilla August - Shmi

Dee Bradley Baker - Klón katonák, Onaconda Farr, Pilf Mukmuk, 2-es számú kalóz gárdista, Thi-Sen, Robonino, Ord Enisence, Bolla Ropal, Karina királynő, Almec inasa, Trench admirális, Jax klón kadét, Bossk, 2-es számú bandita, Aqua droidok, 2-es számú toydari miniszter, Tee Va, 1-es számú őr, Ellenőr, Titkosszolgálati tiszt, GL-916, Arok, a hutt, Mot-Not Rab, Ratch, Feral, Knox, 1-es számú toydari őr, kínzó droid, Coburn admirális, TZ-33, Sochek, Goron, Mon cala parancsnok, 2-es számú quarren katona, Quarren gárdista, Saesee Tiin, Monnk, Kindalo, 2-es számú férfi patitite, 1-es számú utas, Togruta, Zygerriai technikus, Quarren, Nikto őr, Kage harcosok, Polgár, Lázadó, Byph, Kalózok, Navigátor, Dr. Gubacher, Aut-O, Russo-ISC, Rendőrtiszt, Fiatal muun, Sith kígyók, Sith harcosok

Gregory Baldwin - Tera Sinube, Rendőr droid, Aqualish, Casiss, Seripas, Gwarm, Doge Urus, Dugok, Moogai kapitány, Mandalori, Vámőr, Kalóz

Rajia Baroudi - Miraj Scintel királynő

Bob Bergen - Lama Su

Gregg Berger - Kalani, Lázadó, Polgár

Blair Bess - Even Piell

Ahmed Best - Jar Jar Binks, Toydari védelmi miniszter, Lyonie főnök, 2-es számú fogoly, Klántag, Dagoya-mester

Larry Brandenburg - Bric

Victor Brandt - Agruss őrző

Tim Brock - TB-2

Clancy Brown - Savage Opress, 3-as számú Éjfivér, Ember fejvadász, Mandalori szuperkommandós

Corey Burton - Dooku gróf, Szenátusi őr, Kharrus szenátor, 1-es számú kalóz őr, Mar Tuuk, TX-20, Nilim Bril, Gobi Glie, Cad Bane, Ziro, a hutt, Shahan Alama, Elemző droid, 1-es számú harcos, Mandalori bombázó, Felszolgáló droid, Aramis, Kalóz, Csapos, Sib Canay, Papanoida elnök, Dr. Zaz, Siddiq, 1-es számú szenátusi őr, Helios-3E, J0-N0, Nix Card, Mérnök, Chata Hyoki, Sofőr, Ky Narec, Halsey, 1-es számú Éjfivér, Nossor Ri, 3-as számú mon cala katona, 1-es számú gungan katona, Roshti kormányzó, 1-es számú Zygerriai őr, 513-as rohamdroid, Bec Lawise, Orvosi droid, Karkarodon bandita, Sixtat, Loubo, Polgár, Lázadó, Oruba, a hutt, Halálőr gárdista, Ziton Moj, Armatan, Sith kígyó, Sith harcos

Artt Butler - Ackbar kapitány

Terrence Carson - Mace Windu, Toydari igazságügyi miniszter, Aang szenátor, Idegen, 1-es szűmú mon cala katona, Csapos, Goru, 1-es számú kalóz, 1-es számú szemtanú, Kultista, Tanácstag

Greg Cipes - Zatt

Cam Clarke - O-Mer

George Coe - Tee Watt Kaa

Georgina Cordova - Ganodi

Jim Cummings - Hondo Ohnaka, Morlimur Snugg, Lázadó, Polgár, Kalóz

Olivia d'Abo - Luminara Unduli

Anthony Daniels - C-3PO

Barry Dennen - Ramsis Dendup király, Lázadó, Polgár

Flo DiRe - Jocasta Nu

Ben Diskin - Krismo Sodi, Őr, Otua Blank, Morley, WAC-47, AZI-3

Robin Atkin Downes - Pantorai őr, Cham Syndulla, Rush Clovis, Castas, Ima-Gun Di, 1-es számú toydari miniszter, Cin Drallig, Muun, Aqualish szenátor, Idősebb muun

Ashley Eckstein - Ahsoka Tano, Falusi gyermek, 1-es számú twi'lek táncos, K2-B4, Togruta, Pártfogó nő, Kiera Swan, Marwigo, Aleena

Chris Edgerly - Eeth Koth

Greg Ellis - Turk Falso

Gideon Emery - Lott Dod, Mee Deechi, Toydari őr, Gotal, Kerch Kushi

Jon Favreau - Pre Vizsla

Dave Fennoy - Pong Krell

Dave Filoni - Embo, Jakoli, 2-es számú Fekete Nap-vezér, Végrehajtó, Idegenvezető droid, Spots Podal

Jeff Fischer - Petro, Parsel

Nika Futterman , Asajj Ventress, Shaeeah Lawquane, Chi Eekway Papanoida, TC-70, Sy Snootles, Gardulla,Éjnővér, Idegen nő, Raydoniai anya, Dono, Polgár, Lázadó

Dawn-Lyen Gardner - Steela Gerrera, Lázadó, Polgár

Kathleen Gati - Old Daka, Éjnővér

Brian George - Katuunko király, Chi Cho elnök, Ki-Adi-Mundi, twi'lek férfi, Silman

Jeffrey Goldman - Pék droid

Barbara Goodson - Talzin Anya, Éjnővér

Clare Grant - Latts Razzi

Anna Graves - Satine Kryze, Sugi, Rumi Paramita, Pénzügyminiszter, Meena Tills szenátor, Droid, Tiplar, Tiplee, Teckla Minnau, Kin Robb

Richard Green - Lo-Taren, Krix

Seth Green - Todo 360, Ion Papanoida

Olivia Hack - Katooni, Aleena

Jennifer Hale - Aayla Secura, Riyo Chuchi szenátor, Lolo Purs, Trella Bare'Ah

Zach Hanks - Garnac

Whit Hertford - Korkie kadét, Mandalori szuperkommandós

Julian Holloway - Almec miniszterelnök, Kilian admirális, 2-es számú őr

BJ Hughes - Jar Jar Binks

Nick Jameson - Darts D'Nar

Tom Kane - Yoda, Narrátor, Wullf Yularen admirális, TX-21, Rendőrkapitány, Küldönc, Titkosszolgálati tiszt, Twi'lek punk, Mon cala, Rigosso őrnagy, Oked, Rendőrtiszt, Balnab fejvadász, Sabo, Kalóz, Mr. Borkus, Rendőrkapitány, Kraken, Őr

David Kaufman - Jaybo Hood

David Kaye - Tandin tábornok, Lázadó, Polgár

Tom Kenny - Nute Gunray, Silood, Nahdar Vebb, Tan Divo, Kereskedelmi Szövetségi követ

Jaime King - Aurra Sing, Cassie Cryar, Muk Muk majom, Vámos droid, Luce, Éjnővér

Andrew Kishino - Saw Gerrera, Lázadó, Polgár, Papnők

Phil LaMarr - Kit Fisto, Tactikus Droid, Amit Noloff, Orn Free Taa, Philo, Bail Organa, TI-99, TX-20, 2-es számú szenátusi őr, Gume Saam, Alderaani őr, Lemcke testvér, 1-es számú quarren katona, Clu Lesser, Muun bíró

Matt Lanter - Anakin Skywalker, TV-94, 2-es számú fejvadász, Mandalori őr, 1-es számú bandita, TV-94B,Titkosszolgálati tiszt, Droid, Ratter, Clutch, 2-es számú mon cala katona, 2-es számú gungan katona, Tuktee, Fogoly, Jiro, Nagykövet, Okalin, Polgár, Lom, 2-es számú szemtanú

Daniel Logan - Boba Fett, Klón kadétok

Sunil Malhotra - Jinx

James Marsters - Argyus százados

James Mathis III - Typho kapitány, Orvosi droid

Adam McArthur - Lee-Char herceg

Jameelah McMillan - Neeyutnee királynő, Mahtee Dunn, RO-Z67, komputer hang, Halle Burtoni

Alec Medlock - Wag Too

Ashley Moynihan - Soniee kadét, Teckla Minnau

Paul Nakauchi - Savatte

Liam Neeson - Qui-Gon Jinn

Nolan North - El-Les

Simon Pegg - Dengar

Ron Perlman - Gha Nachkt

Angelique Perrin - Adi Gallia, SN-D1, BO-N1, MF-80, Mama, Lány a kórusban, Talia,

Cara Pifko - Suu Lawquane, Dr. Sionver Boll, TJ-912, Naa'leth, Orphne, Éjnővér

Greg Proops - Tal Merrik

Kevin Michael Richardson - Jabba, a hutt, Gorga, a hutt, Droogan, Marlo, Hay-Zu, CS-321, 1-es számú kalóz, Hutt csatlós, 1-es számú Fekete Nap-vezér

Al Rodrigo - Quinlan Vos

Ian Ruskin - Finis Valorum

Katee Sackhoff - Bo-Katan

Meredith Salenger - Barriss Offee, Ione Marcy, Che Amanwe Papanoida, 2-es számú twi'lek táncos, Pluma Sodi

Gary Scheppke - TA-175

Matthew Senreich - Csapos

Lloyd Sherr - az Atya

Ami Shukla - Julia királynő

Kath Soucie - Jek Lawquane, Mon Mothma, Mina Bonteri, 1-es számú lány

Jason Spisak - Lux Bonteri, Christo, Zinn Paulness, Coruscanti őr, Lázadó, Polgár, Kalóz

Stephen Stanton - Mas Amedda, Halálőr katona, Dilanni, Kalóz felderítő, Szenátor, Mak Plain, Edcel Bar Gane, Viscus testvér, 3-as számú Éjfivér, 2-es számú toydari őr, Tarkin kapitány, Moralo Eval, Idegen csapos, Nabooi őr, Meebur Gascon ezredes, Rendőrtiszt, Jedi Templomi őr, Jay Igno, Orvosi Droid, 1-es számú muun

Catherine Taber - Padmé Amidala, BD-3000 luxus droid, Angyal, Numa, Miniszter, Voe Atell, Karis, Aleena nő, Patitite nő, szolgálólány, megfigyelő droid, Tryla, Éjnővér, 1-es számú lázadó nő, 2-es számú lázadó nő, BNI-393, Aleena, Quarren szenátor, Rig Nema

George Takei - Lok Durd

Fred Tatasciore - Tarpals

James Arnold Taylor - Obi-Wan Kenobi, Plo Koon, Weequay csatlós, Pantorai nemzetgyűlési képviselő, TJ-55, 2-es számú taktikus droid, Tae Boon, komputer hang, TC-326, 2-es számú harcos, Kalóz gyalogos, Fong Do, 3-as számú bandita, Számítógép, Dao admirális, 1-es számú kalóz, Osi Sobeck, Katt Mol, Lagon, 1-es számú fogoly, Manchucho király, Aleena férfi, 1-es számú patitite férfi, 2-es számú utas, Zygerriai árverésvezető, rabszolga, Zygerriai ágyús, Rako Hardeen, Csapos, Pilóta, Aleena, Rendőrtiszt, 2-es számú muun, Dagoya-mester, Joseph

Ryan Templeton - Lagos kadét

David Tennant - Huyang

Kevin Thoms - Dar

Kirk Thornton - Sanjay Rash király, Lázadó, Polgár

Tasia Valenza - Shaak Ti

Ricardo Mamood Vega - Atai Molec

Kari Wahlgren - Letta Turmond

Adrienne Wilkinson - a Leány

Gary Anthony Williams - Riff Tamson

Sam Witwer - a Fiú, Darth Maul, Weequay fejvadász, Idegen

Matthew Wood - rohamdroidok, Grievous tábornok, TF-1726, Wat Tambor, HELIOS-3D, 1-es és 3-as számú szenátusi őr, kommandós droidok, Kicsi Poggle, 1-es számú fejvadász, Bannamu, Hotel szolga, Tactikus droid, Tagoo, 2-es számú kalóz, Derrown, MagnaGuard, SG-1984, 1-es számú onderoni lázadó

Gwendoline Yeo - Nala Se, Bettie-Bot VJ, Peppi Bow, Cato Parasitti, Kalifa

Michael York - Nuvo Vindi

 

Stáb

 

Felelős producer — George Lucas, Catherine Winder

Vezető rendező — Dave Filoni

Rendezők — Brian Kalin O'Connell, Justin Ridge, Rob Coleman, Jesse Yeh, Steward Lee, Giancarlo Volpe, Kyle Dunlevy, Duwayne Dunham, Danny Keller, Walter Murch, Bosco Ng

Vendég rendezők — Dave Bullock, Robert Dalva, Atsushi Takeuchi, George Samilski

Történet szerkesztő — Henry Gilroy

Írók — Steven Melching, Tim Burns, Henry Gilroy, Scott Murphy, George Krstic, Kevin Campbell, Kevin Rubio, Paul Dini, Julie Siege, Katie Lucas, Bill Canterbury, Drew Z. Greenberg, Brian Larsen, Melinda Hsu, Craig Titley, Wendy Meracle, Andrew Kreisberg, Ben Edlund, Carl Ellsworth, Doug Petrie, Cameron Litvack, Craig Van Sickle, Steve Mitchell, Daniel Arkin, Christian Taylor, Matt Michnovetz, Bonnie Mark, Jose Molina, Brent Friedman, Chris Collins, Charles Murray, Jonathan W. Rinzler

Ötlet tanácsadó és történet kitaláló — George Lucas

Filmvágó — Jason Tucker

Utómunkálati felügyelő — Trisha Brunner

Produkciós vezető — Julie Peng

Vágóasszisztens — Jules Beesley

 

Művészeti osztály:

 

Vázlati felügyelő — Vincent Toscano

Rajzos forgatókönyv rajzoló — Steward Lee, Justin Ridge

Rajzos forgatókönyv és vázlatos rajzoló — Le Tang, Jackie Huang, Jahkeeli Garnett, Ben Price, Sergio Paez, Bosco Ng, Daniel Zizmor, Justin Mettam, Danny Keller, Roland Yepez, Sylvain Doreau, Ira Owens, and Kelsey Mann

Technikai asszisztens — Regina Cachuela

Hangzás-tervező — David Acord

Zajszinkron — Sean England

 

Vizuális effektek:

 

Modellező — Jon Childress Farmer

Vezető tervező művész — Ryan Heuett

Tervező művész — Shawn Lovette

Kutatás-fejlesztési felügyelő — Greg Maguire

Elővizualizációs művész — Gregory Rizzi

Effekt művész — Daniel Zizmor

 

Animációs osztály:

 

A Lucasfilm Animation szingapúri kirendeltség-vezetője — Christian Kubsch

Animációs rendező és karakter-animációs vezető — Rob Coleman

CG felügyelő — Matt Gidney

Tervező művész — Mark Gelfuso

Fő karaktertervező — Kilian Plunkett

300 további digitális művész


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000