hagyatek_banner_1460x342_a.png

Sötétkard (Kánon)

Darksaber.png
Darksaber
Gyártási adatok
Gyártó:
 • Jedik
 • Mandalorik
Modell: Kézműves
Típus: Egypengés fénykard
Alkotó(k): Tarre Vizsla
Létrehozás ideje: Egy évezreddel a krownesti rajtaütés előtt
Használó(k):
 • Tarre Vizsla
 • Pre Vizsla
 • Darth Maul
 • Kanan Jarrus (rövid ideig)
 • Sabine Wren
 • Bo-Katan Kryze
 • Gideon
Technikai adatok
Forma: Egyenes, négyszögletes, kézvédővel ellátott (penge)
Méret:
 • Pengehossz: 0,90932 méter
 • Pengeszélesség: 0,07112 méter
 • Pengemélység: 0,034554 méter
Szín(ek): Fekete pengeszín
Kronológiai és politikai adatok
Felhasználás:
 • Fénykardos küzdelem
 • A Vizsla ház, később a Halálőrség vezetőségének szimbóluma
Besorolás:
 • Jedi Rend
 • Vizsla ház
  • Vizsla klán
  • Wren klán
 • Halálőrség
 • Árnyék Kollektíva
 • Lidércek
 • Kryze ház
  • Kryze klán
 • Gideon birodalmi maradványa

Kánon

"A mandaloriak kifejlesztettek egy fénykardtípust?"
"Azt nem, ilyen kardból egyetlen egy van. A legenda szerint több mint ezer esztendeje készítette Tarre Vizsla, az első mandalori, akit felvettek a Jedi Rendbe. A halála után a Jedik a templomukban tartották a kardot. Mindaddig, amíg a Vizsla ház tagjai érte nem mentek és ki nem hozták. A Vizslák a nép egyesítésére és ellenszegülők legyőzésére használták. Egykor ezzel a karddal uralkodtak a Vizslák egész Mandalore fölött. A fegyver tehát a Vizsla ház fontos szimbóluma, de az összes többi klán is tiszteli."
-Kanan Jarrus és Fenn Rau 

A Sötétkard egy ősi és egyedi, fekete pengével megáldott fénykard volt, amit Tarre Vizsla, az első olyan mandalori alkotott meg, akit befogadtak a Jedi Rendbe, YE 1.019 előtt. A fegyver a Jedi Templomban maradt Vizsla halála után, de a Vizsla ház tagjai ellopták a tárgyat a Jedikkel folytatott harcok során, a Régi Köztársaság bukásának idején. A Sötétkardot nemzedékről nemzedékre adták tovább Pre Vizsla felmenői, aki még akkor is ragaszkodott a fegyverhez, miután az Új Mandaloriak pacifista ideái átvették a mandalori harcos eszmék helyét.

 

YE 21-ben került a Sötétkard Pre Vizsla, a Halálőrség és a Vizsla klán vezérének kezébe a Klónháború idején. Az Új Mandaloriakkal folytatott konfliktusai során használta, köztük a Mandalore átvételében is. A puccs után Darth Maul végzett Vizslával és magához ragadta a Sötétkardot, így a Halálőrség vezetőjévé vált. Maul régi mestere, Darth Sidious hamarosan a Mandalore-ra érkezett, hogy összecsapjon korábbi tanítványával, és Maul a Sötétkardot is bevetette Sidious ellen. Maul alulmaradt a harcban, és a Stygeon Prime-on lévő Spirál nevű szeparatista börtönbe zárták be.

 

Mault hamarosan kiszabadították a Spirálból Almec miniszterelnök parancsára, akit Maul nevezett ki a Mandalore publikus vezetőjévé. Fogsága után Maul visszatért a Zanbarra, egy halálőr táborhelyre, ahol visszakapta a Sötétkardot, amit a Sundari Királyi Palotából, vagyis Maul és Sidious párbajának helyszínéről szereztek vissza. Nem sokkal visszatérte után a Zanbart Grievous tábornokkal az élén lerohanta a Szeparatista Droid Hadsereg, és Maul a Sötétkarddal állt ki a kiborg tábornok ellen. Maul számos további ütközetben vett részt a Sötétkarddal, például az Ord Mantellen vívott küzdelemben, a Vizsla 09-es Őrhely megtámadásánál és a második dathomorir csatánál.

 

A Birodalom Korában a mandalori fegyverszakértő és lázadó Sabine Wren szerezte meg a Sötétkardot az Éjnővérek sírhelyéről a Dathomiron. Fenn Rau és Lidérc társai biztatására Sabine tréningeken vett részt a Sötétkarddal a Jedi-lovag Kanan Jarrus szárnyai alatt. Később Sabine magával vitte a Sötétkardot egy küldetésre a Krownestre, hogy megszerezze családja támogatását a felkeléshez. Sabine lett a Sötétkard törtvényes birtokosa, miután párbajban legyőzte Gar Saxon helytartót.

 

Miután kiszabadította apját a birodalmiak fogságából és megsemmisítette a szuperfegyvert, amit birodalmi kadétként épített, Sabine átadta a Sötétkardot Bo-Katan Kryze-nak, akit a lány alkalmas személynek talált a mandaloriak vezetésére a Birodalom ellen.

 

YU 9-re a fegyver Gideon moff kezébe került, aki egy birodalmi maradvány vezére volt a Nevarro bolygón. 

Leírás 


Akárki megszerezheti. A probléma az, hogy meg is kell tartani, a fejeddel együtt.
-Ursa Wren, Sabine Wrennek a Sötétkardról 

A Sötétkard egy régi, feketeszínű pengével rendelkező fénykard volt. Egyedi pengéje rövidebb volt a legtöbb fénykardénál és a hagyományos kardok kinézetéhez hasonlított. Külalakja összetéveszthetetlenül mandalori stílusú volt a maga szögletes kardgombjával, kézvédőjével és hasított pengekibocsátójával. A penge előhívásának hangja magasabb is volt a többi fénykardénál. A Sötétkard egy kristállyal rendelkezett, ami összeköttetésként szolgált az Erő-energiával. A kardforgató aktuális gondolatai és cselekedetei szerint viselkedett a penge energiája, például a kard elektromos behatást gyakorolt egy fokozott érzelmi állapotra reagálva. A Sötétkard továbbá ellen tudott állni a fénykardok pengéjének, ráadásul majdnem mágneses vonzással húzta magához a másik fegyvert. A mandaloriak a Vizsla ház, és később a Halálőrség vezetésének jelképeként tekintettek a kardra. A mandalori szokások szerint csak úgy szerezheti meg valaki a Sötétkardot, ha harcban legyőzi előző tulajdonosát. Ha bármely más úton veszik birtokukba, a birtoklást törvénytelennek minősítették. 

Történelem


A Régi Köztársaság

 

Tarre VizslaA Régi Köztársaság napjaiban a Sötétkardot a Jedi Templomon belül tárolták el, miután annak megépítője, Tarre Vizsla, az első mandalori, akit bevettek a Jedi Rendbe, meghalt. Azonban a kardot magukhoz vették a Vizsla ház mandaloriai, aki megtámadták a Jedi Templomot a Régi Köztársaság bukása alatt. A Vizsla ház leszármazottai rengeteg Jedit megöltek és évekig uralkodtak a Mandalore-on.

 

A Klónok Háborúja 

Ez a régi fénykard a Jedik templomából származik. Az őseim lopták el a Régi Köztársaság bukásakor. A pengéje azóta Jedik sorának életét oltotta ki. Te is erre a sorsra fogsz jutni!
― Pre Vizsla, Obi-Wan Kenobinak 

A Klónháború alatt a Sötétkard Pre Vizsla kezébe került, aki a Concordia kormányzója és a Halálőrség vezére volt. Vizsla a hátán hordta, mikor páncélját viselte.

 

Kenobi Vs VizslaA háborúban Obi-Wan Kenobi, a Jedi Főtanács tagja felfedezte a Halálőrség táborát a bolygó bányái közelében. Vizsla a Sötétkarddal küzdött meg Kenobival, amíg az emberei evakuáltak. Bár csillogtatott némi harci képességet, Vizsla nem tudta legyőzni Kenobit, aki elmenekült Satine Kryze hercegnővel.

 

Miután Vizsla összerúgta a port a szakadárokkal és Dooku gróffal, Vizsla és Halálőr emberei tábort vertek fel a Carlacon. Hamarosan megérkezett Lux Bonteri szenátor, és Vizsla felkészült megölni Pieter törzsfőnököt a Sötétkarddal, de helyette az unokáját vágta le, mikor ő elé vetődött, miközben Vizsla emberei a ming po várost irtották. Vizsla utána Bonteri barátját, Ahsoka Tano padawant akarta kivégezni a Sötétkarddal. Ugyanakkor Tano a droidja, R2-D2 segítségével kiszabadította magát. Tano párbajra kelt Vizslával, ami egészen addig tartott, míg a lány belevágott kardjával a háti rakétájába, majd ő és Bonteri elmenekültek a helyszínről.

 

VizslaDuelsAhsokaOnCarlac AFINMiután Vizsla rátalált a korábbi Sith-nagyúr Darth Maulra és fivérére, Savage Opress-re a zanbari táborhelyük közelében, Vizsla belement egy szövetségbe a Halálőrség és Maul Árnyék Kollektívája között. Vizsla a Sötétkardot a Nal Huttán használta a Hutt Klánok Főtanácsának nikto őrei ellen. Vizsla a Tanács elnöke, Jabba elé állt, hogy felkérje a koalícióra.

 

A Mandalore-on, azután, hogy az Árnyék Kollektíva megtámadta a rendőrséget Sundari-szerte, Vizsla és Halálőr emberei közbeléptek a Kollektíva erői "védelmére". Vizsla a Sötétkarddal egy színlelt párbajban összecsapott Opress-szel és legyőzte a zabrakot. Fáradozásaikért Vizslát és a Halálőrséget hősként ünnepelték a Mandalore-on.

 

Pre Vs Maul SORVizsla ezt követően elárulta Mault és Opress-t, majd bebörtönözte őket. Szökésük után Maul kihívta Vizslát a Halálőrség vezéri címéért. Vizsla a Sötétkarddal harcolt Maul ellen és annak dacára, hogy nagyot harcolt a karddal és felszerelése több fegyverével, Vizslát ártalmatlanította, legyőzte és végül kivégezte a zabrak a Sötétkarddal. Maul elnyerte a Sötétkardot és a Halálőrség irányítását; Vizsla hadnagya, az Éjjeli Bagoly Bo-Katan Kryze bosszúságára, aki megtagadta a nem mandalori követését.

 

ShallWeDance TLAzután, hogy Maul visszacsalogatta Kenobit a Mandalore-ra, a zabrak a Sötétkarddal meggyilkolta Stanie hercegnőt Kenobi színe előtt, ami a Jedi-mester iránti bosszújának része volt. Kenobinak sikerült elmenekülnie Bo-Katan segítségével, majd Maul és Opress találkozott Maul egykori mesterével, Darth Sidiousszal, és egy párbaj vette kezdetét köztük. Opress legyőzése után Maul elővette a Sötétkardot és vörös kardjával szinkronban forgatta azt, csakhogy ez kevés volt korábbi mestere ellen. Sidious félrehárította a Sötétkardot, majd Mault Erő-villámokkal sorozta meg.

 

Almec miniszterelnök és a mandalori szuperkommandósok szerezték meg a Sötétkardot azt követően, hogy Sidious elfogta Mault. Maul fegyvere a Sötétkard volt a konföderációs Grievous tábornok erői és a MagnaGuardok ellen, amikor a szeparatisták a Zanbarig üldözték őt. Maul megküzdött Grievousszel, míg maroknyi erői megfutamodásra nem kényszerültek.

 

Maul ismét a mandalori fegyverre támaszkodott, mikor átszállt Grievous csatahajójára, és a Sötétkarddal tartotta pórázon az Ord Mantell-i csata alatt. Maul ezután Dooku megölésével fenyegetőzött, hogy beteljesítse bosszúját Sidious ellen. Ehelyett Maul kiengedte Dookut, és ketten együtt álltak ki Kenobi, Mace Windu, Aayla Secura és Tiplee erői ellen, akik az aszteroida bázist szállták meg. A volt Sith a Sötétkarddal ment Secura és Windu ellen, mialatt Tiplee végzetét Dooku jelentette.

 

Amint Maul hazatért a Dathomirra, hogy segítsen Talzin Anyának visszanyerni fizikai alakját, Maul konfrontálódott Sidiousszal és Grievousszel az Éjfivér falunál. Ő, valamint a Talzin Anya által irányított Dooku harcolt Sidious és Grievous ellen. Maul a Sötétkardot használta az összecsapásban, míg Grievous meg nem szabadította tőle.

 

A Birodalom kora 

"De mi ez? Egy fénykard?"
"Úgy van, az, de nem az a fajta, amit te ismersz. Hogyha most itt lenne a mandalori barátnőd, ő sokat tudna neked mesélni erről."
-Ezra Bridger és Maul a Sötétkardról 

Visions And Voices ThumbA Sötétkard a Dathomiron maradt még a Galaktikus Birodalom uralkodásának idején is, amit Maul őrzött az Éjnővérek barlangjában. Sabine Wren, akit egy Éjnővér szellem szállt meg, Ezra Bridger ellen használta. Ezra saját fénykardjával és a Sötétkarddal elpusztította a szellemek forrásának szolgáló oltárt. Sabine ezek után felszedte a Sötétkardot, mikor ő, Ezra és Kanan Jarrus távozni készültek a bolygóról. Mikor visszatértek a Dathomirról, Sabine Kanannak adományozta a kardot megőrzésre, mivel ő vonakodott saját maga használni azt.

 

Valamikor később Kanan megmutatta a fegyvert Fenn Raunak, hátha a Mandalori Védelmező tud róla valamit azok után, hogy Sabine nem óhajtott beszélni a kardról a Dathomirról való visszatérésük óta. Rau elmesélte Kanannak a kard megépítésének legendáját, valamint azt, hogy miképp használták fel a Vizsla ház, majd egész Mandalore egyesítésére. Rau és Hera Syndulla meggyőzték Sabine-t, hogy tanulja meg használni a kardot, amivel megkísérelheti egyesíteni a Vizsla házat és csatlakoztathatja őket a felkeléshez. Sabine hajlott a próba felé, de kételkedett sikerében, mivel családjával elhidegült a kapcsolata. Kanan, Ezra és Sabine az Atollon bolygó egy félreeső helyére zarándokoltak a gyakorláshoz. Ezra fa vívókardok használatával tanította Sabine-t az alap fénykard-formációkra, és pár nap múlva Kanan a Sötétkard forgatását is engedélyezte Sabine-nak. A párbaj alatt Kanan rá tudta vezetni Sabine-t, hogy beszéljen arról, miért hagyta ott a Mandalore-t. Sabine elmondta, hogy harcolni ment a Birodalom ellen és a bolygója megmentéséért. Önmagát okolta a fegyverekért, amiket a Birodalom vetett be saját népe ellen. Sabine képes volt feldolgozni érzelmeit, amitől elhitte, hogy érdemes a kard hordozására.

 

Darksaber WotF Martin De Diego S DabaKépzése után Sabine Kanannal, Ezrával, Chopperrel és Fenn Rauval karöltve a Krownestre utazott, ahol a Wren klánnak volt birtoka. Tervük az volt, hogy a Wren klán támogatását elnyerjék a Lázadáshoz. Egy kényszerleszállást követően Sabine, Kanan és Ezra meghallgatást kapott Sabine anyjával, Ursa Wrennel, aki egyben a Wren klánt vezette. Míg Ursát meglepte, hogy lányánál van a mandalori fegyver, később vitatta birtoklási jogosságát, mivel a lány nem küzdött meg érte Maullal. Később Ursa Kannan és Ezra segítségével próbálta odaadni a Sötétkardot Gar Saxon helytartónak - a Császár Kezének és a Mandalore báb uralkodójának - Sabine biztonságáért cserébe. Saxon nem óhajtotta állni a szavát, majd bekapcsolta a Sötétkardot, ezzel jelezve embereinek, hogy mészárolják le a Wren klánt. Mialatt a szuperkommandósok a Wren klán harcosaival és a Jedikkel viaskodtak, Saxon próbálta hátulról levágni Ursát a Sötétkarddal, de Sabine Ezra fénykardjával hárította a csapást. Ennek utóhatásaként Sabine és Saxon heves párbajba kezdtek a Wren Erődítményen kívül, és bár Saxon nyers erővel majdnem felülkerekedett a lányon, Sabine felhasználta frissen szerzett tudását, hogy megsebesítse ellenfelét és visszaszerezze a Sötétkardot, a fekete és a zöld pengéket a torkának szegezve és megadását követelve. Miután Ursa végzett Saxonnal, Sabine lett a Sötétkard törvényes új tulajdonosa. Sabine a családjával és Fenn Rauval maradt, hogy egyesítsék a mandalori népet és találjanak egy igazi vezért a Mandalore-nak.

 

Unify SoHSabine végül egy küldetést szervezett a Mandalore-on, hogy kiszabadítsa apját, Alrich Wrent a birodalmi fogságból. A harcokban a Sötétkarddal küzdött, először egy kies börtönnél, később egy az apját szállító konvojnál, ám elérte célját és visszavitte a célszemélyt Sundariba. A misszió során Sabine találkozott Bo-Katannal és felajánlotta neki a kardot, de Bo-Katan nem fogadta el, mivel érzése szerint nem lenne méltó rá és már megvolt az esélye az uralkodásra. Később Sabine és Bo-Katan rajtaütést vezettek az egykor mandalori kormányzó, Tiber Saxon csillagrombolója ellen annak céljából, hogy elpusztítsák a Királynőt, azt a szuperfegyvert, amit Sabine épített birodalmi kadétként töltött ideje alatt. Sabine a Sötétkarddal felfejtette a Királynő magját, amely láncreakciót idézett elő és a csillagromboló megsemmisítését és Tiber halálát okozta. A roham után Sabine sikeresen meggyőzte Bo-Katant, hogy fogadja el a fegyvert azzal, hogy megmutatta, a többi klán hajlandó követni őt, mivel az Erő által lelt rá a kardra, így átadhatja azt Bo-Katannak. Bo-Katan elfogadta a Sötétkardot nővére, Satine emlékéül és klánja, valamint a Mandalore tisztelete jeléül.

 

A Birodalom után

 

GideonDarksaber MandalorianCh8 1YU 9 előtt valamikor Gideon moff birtokába került a kard, aki részt vett a Nagy Irtásban, amit a Birodalom indított a mandaloriak ellen,. Később azért aktiválta, hogy kiszabaduljon TIE-vadásza roncsából, miután összetűzésbe keveredett Din Djarinnal a Nevarro bolygón. 

Egy birodalmi Gozanti-osztályú cirkálón Bo-Katan Kryze, valamint Axe Woves, Koska Reeves és Djarin, követelték egy birodalmi kapitánytól, hogy adja át a Sötétkardot. Azonban a kapitány elharapott egy öngyilkos kapszulát, ami azonnal végzett vele. Így Kryze továbbra se tudott előrejutni a tárgy hollétének megismerése ügyében, de elszántan vissza akarta kapni, ami jogilag őt illeti meg.

A tythoni csapásmérést követően Grogut elfogták Gideonék, akit a hajóra vittek. Mikor Gideon látogatást tett a Gyermek cellájában, bekapcsolta Sötétkardot, és kérdezte tőle, hogy emlékszik-e ilyenféle fegyverre a múltjából. Mikor Grogu kinyúlt a kardpenge felé, Gideon elhúzta tőle és gúnyolódott a kicsivel, hogy még nem áll készen ilyen dolgokkal játszadozni.

A színfalak mögött


Kettőt, hármat elintéztem. Hármat és felet azt hiszem rögtön eltörtem. De mindent beleadtam. Szó szerint mindent. Párat széttörtem, mire a kellékesek kezdtek megkedvelni engem.
- Giancarlo Esposito a Sötétkarddal való forgatásról a The Mandalorian második évadában

Bár az eredeti elképzelések szerint Pre Vizsla vibropengével harcolt volna, ami egy sokat használt fegyver volt a Star Wars Expanded Universe-ben, a vibropengét később módosították George Lucas kívánságára: a kreatív csapat a pengét egy ódon, fekete pengéjű fénykarddá alakították át, amit Sötétkardnak neveztek el.

 

A Sötétkard először a Star Wars: A klónok háborúja "A mandalori összeesküvés" részében tűnt fel, ami a Cartoon Network csatornán debütált 2010. január 29-én.

 

A The Star Wars Show-val készült interjújában Sam Witwer elárulta, hogy a Solo: Egy Star Wars-történetben eredetileg Maul első fénykardját voltak hivatottak megmutatni a Qi'rával való jelenetben. Witwer javasolta, hogy vagy a Sötétkardot, vagy a Lázadókban szereplő fénykardját kapcsolja be. Végül utóbbi mellett döntöttek. A kard végül élőszereplős bemutatkozását a 2019-es Disney+ televíziós sorozat, a The Mandalorian nyolcadik részében láthattuk, a sorozat főgonosza, Gideon moff kezében, akit Giancarlo Esposito alakított. 

Megjelenések


 • Star Wars: Galactic Defense
 • Star Wars: Galaxy of Heroes
 • Star Wars: Force Arena
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 12. rész – "A mandalori összeesküvés" (Első megjelenés)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 13. rész – "A kísértés útja" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 14. rész – "Mandalore hercegnője" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 14. rész – "Barát a bajban"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 14. rész – "Kiváltság"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 15. rész – "Árnyalatok"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 16. rész – "A törvénytelen"
 • "Kenobi's Shadow" — The Clone Wars: Stories of Light and Dark
 • Darth Maul — A Dathomir fia 1
 • Darth Maul — A Dathomir fia 2
 • Darth Maul — A Dathomir fia 3
 • Darth Maul — A Dathomir fia 4
 • Star Wars: Lázadók: 3. évad, 10. rész – "Látomások és hangok"
 • Star Wars: Lázadók: 3. évad, 12. rész – "A Sötétkard"
 • Star Wars: Lázadók: 3. évad, 13. rész – "Mandalore öröksége"
 • Star Wars: Forces of Destiny – "Art History"
 • Star Wars: Lázadók: 4. évad, 1-2. rész – "Mandalore hősei"
 • The Mandalorian – "Chapter 8: Redemption" 
 • The Mandalorian – "Chapter 11: The Heiress" 
 • The Mandalorian – "Chapter 14: The Tragedy" 

Források


 • The Clone Wars Episode Guide: The Mandalore Plot a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Death Watch az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • Gauntlet fighter az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink) (Picture only)
 • Pre Vizsla az Encyclopedia-ban (link mára elavult; háttérlink)
 • "A Friend in Need" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Eminence" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Shades of Reason" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "The Lawless" Episode Guide - The Clone Wars a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Minden, ami Star Wars
 • Star Wars - Amiről tudnod kell és tudni érdemes
 • Star Wars Rebels: Visual Guide: Epic Battles
 • Star Wars: Galaktikus atlasz
 • Visions and Voices Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Star Wars Helmet Collection 13 (Databank A-Z: Poe Dameron–Delta 7-B)
 • Star Wars Rebels Season Three - Mid-Season Trailer (Offical) a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Warhead Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Trials of the Darksaber Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Legacy of Mandalore Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Behind The Scenes: The Darksaber | Star Wars Rebels a hivatalos Star Wars YouTube-csatornán (háttérlink)
 • Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded
 • Heroes of Mandalore Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Way of the Force
 • Knights of Fate
 • Collapse of the Republic
 • Ultimate Star Wars, New Edition
 • Disney Gallery: The Mandalorian – "Directing"
 • Disney Gallery: The Mandalorian – "Technology"
 • Disney Gallery: The Mandalorian – "Connections"
 • Star Wars: Card Trader (Kártya: Bo-Katan Kryze - Topps' Women of Star Wars)
 • Star Wars: The Lightsaber Collection
 • Darksaber a Databank-ban (háttérlink)
 • Pre Vizsla a Databank-ban (háttérlink)

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000