hagyatek_banner_1460x342_a.png

Republica 500 (Legendák)

Legendák

Az adatokból ítélve most áttérünk egy újabb szintre.
-Dyne kapitány, a Republica 500-ig követve Darth Sidious nyomát

A Republica 500 a legexkluzívabb lakótorony volt a Coruscanton. Az épület a Galaktikaváros Szenátusi Kerületében, azon belül a Nagyköveti Szektorban foglalt helyet, a leggazdagabb és leghíresebb személyeknek adott otthont a Galaktikus Köztársaság és a Galaktikus Birodalom alatt. A Republica 500 a Coruscant egyik legmagasabb épülete volt, egy óriási építmény, ami több technológiát és lakost foglalt magába, mint néhány egész világ. Szerkezete alapjának négyzetkilométereitől a felhőket átdöfő csúcsáig a Republica 500 ötvenhárom légidokkot foglalt magába, privát turbóliftek százait, a biztonsági személyzet egy kisebb hadsereg méreteire rúgott, és a rengeteg biztonsági fegyver között plazmafegyverek is voltak, mindez egy ezer emeletnél is magasabb toronyban.

 

A legkiváltságosabb osztályok hírességei, üzletemberei és szenátorai laktak a Republica 500-ban. A lakosai között ott volt Jheramahd Greyshade, Simon Greyshade, Padmé Amidala, Bail Prestor Organa, Raith Sienar és Jenna Zan Arbor. Palpatine több mint 10 évig lakott a Republica 500-ban, mikor szenátor, főkancellár és galaktikus császár volt. Ott találkozott Sith-tanítványával, Darth Maullal, meggyőzte Amidala királynőt, hogy Bizalmatlansági Indítványt szavaztasson meg Finis Valorum ellen, valamint titkos parancsnoki központot rejtett el az épület mélyében a Klónok Háborújakor. Valorum társalgott Bail Organával Organa Republica 500-as lakosztályában arról, hogy ellenzi Palpatine zsarnoki lépéseit.

 

A Köztársasági Hírszerzés és a Jedik az épület alagsoráig követték Palpatine másik énjét, Darth Sidioust a Klónok Háborúja végén. Míg a Jedik figyelmét elterelte a bolygó felett kitörő csata, Dyne kapitány a Hírszerzéstől megtalálta Sidious rejtekhelyét, de őt és csapatát megölték. A csata alatt az épület felső részét megtámadta a szeparatisták Grievous tábornoka egy végül a lecsapás részeként sikeresen tett szert Palpatine elrablására. 

Leírás


Coruscant Apartment ViewA Republica 500 a Coruscant Nagyköveti Szektorában volt található, a Szenátusi-kerület egyik rangos területén, és mindkét terület koronaékszerének tekintették. A Republica 500 egy hatalmas épület volt a maga több mint ezer emeletével, felül is kerekedett az összes szomszédépületénél és a Coruscant egyik legmagasabb épülete volt, egységes kiépítésű stílusban emelkedett a felhők fölé, és a csúcsánál toldaléktetők gyűrűjével és egy keskeny toronnyal díszelgett. Plazmafegyverek voltak elrejtve a tetőkoronában. A Republica 500-ban lévő "lépcsők" akkora tömegűek lehettek, mint egy teljes épület a Szenátus-kerületben, és különböző stílusokban ékeskedtek, némelyik lapos, némelyik kerekített volt; számos előcsarnok is díszítette az épületet. A hatalmas felépítményt a körülötte lévő tornyok támasztották, lehetővé téve, hogy ilyen hatalmas legyen. Az alapzata négyzetkilométereket fedett le. Az épület elég nagy volt ahhoz, hogy a legmagasabb részein időjárási elemek formálódtak.

 

A Republica 500 több technológiai elemet foglalt magában, mint sok világ a Külső Gyűrűben. Privát turbóliftek százai működtek az épületben a legmagasabb lakosztályoktól a legmélyebb alszintekig, közvetlenül az ajtójukhoz szállítva az épület lakóit. Ezek a liftek egy kisebb szoba méretét is elérték. Másfajta turbólifteket hulladékok és készletek mozgatására használtak. Az épületben ötvenhárom légidokk épült ki, amelyek elég nagyok voltak ahhoz, hogy a magánhajóktól kezdve a coruscanti legnagyobb légi taxikig mindent be tudjanak fogadni. A leszállási instrukciókat az érkező járművek számára a torony rendszerein keresztül futtatták végig. Megérkezéskor a lakosok egy kis, rézrazúrral dekorált recepciós szobába jutottak, amiből el tudtak érni egy turbóliftet az apartmanjukhoz. Protokoll droidok várakoztak a közelben, hogy elvegyék az érkező személyek köpenyeit, vagy kabátjait. Egy mágnesvasút-vonal megálló is volt a Republica 500-nál. Palpatine lakosztályának kiürítési esetére volt egy titkos turbóliftje, ami egy az épület középső szintjeinél lévő légidokkig nyúlt. Egy lebegtető-hajtóműves sikló futott végig egy mély alagúthálózaton keresztül, ami a Republica 500-zal érintkezett, valamint azon kívül számos egyéb kormányzati helyszínnel, valamint a kancellár megerősített bunkerével a Sah'c Kerületben. Az épület legalsóbb keleti és nyugati légidokkjai, amik a Coruscant városi kanyonjainak alján helyezkedtek el, kapcsolódtak egy járathoz, ami az első szinten lévő alagsorig vezetett. Egy sorozatnyi alagút kapcsolódott a Republica 500 alagsoraihoz és a LiMerge épülethez a Gyártelepen, amit a Sith-ek használtak búvóhelyüknek a kései Köztársaság napjaiban. A Republica 500 előcsarnoka, aminek két masszív üvegacél ajtaja volt, az épület előtti köztérre tárult.

 

500 Republica TCA legalsóbb emeletek alatt a Republica 500 alagsorai helyezkedtek el. Az alagsor első szintje a Coruscanti Alvilág nevű terület felett volt száz méterrel, és kétezer méterrel a bolygó alapkőzete felett. Míg a Coruscant rengeteg nagyobb épülete régebbi építmények tetejére épült, amiket tartóoszlopoknak használtak, a Republica 500 alapjai a Coruscant tényleges, eredeti alapjáig nyúlt. Vasbeton és dúracél alkotta az épület tartóoszlopait, és az alagsor maradékába rengeteg gépezetet szereltek, amik tartották, stabilizálták, a klímát irányították, őrizték, valamint vízzel és árammal látták el a fenti épületet. Őrző és karbantartó droidok hatalmas személyzetét tárolták itt a mélyben.

 

A Republica 500 alsóbb szintjei jóformán felfedezetlenek voltak. Mélyen az épület alatt, az alagsor első szintjén lejjebb Darth Sidious egy titkos létesítményt tartott fenn a Klónok Háborúja alatt. Egy 50 méter mély és négy méter széles, hidraulikus liftnek álcázott aknán keresztül lehetett bejutni a földalatti létesítménybe, egy ősi épület karbantartási csomópontjából lett kialakítva, ami egykor ezen a helyen állt. A csomópont folyosóiból nyúló hatalmas fémajtó nyílt a parancsnoki központba, ami tele volt számítógépekkel és holoprojektorokkal olyan adatok ellenőrzésére, amiken Sidious rajta akarta tartani a szemét. 

Lakók


Ahogyan azt már többször is világossá tettem a tanácsadóim és védelmezőim előtt, úgy érzem, hogy az én helyem itt van, ahonnan a legkönnyebben elérem a parancsnokainkat.
-Palpatine főkancellár, a Republica 500-ban lévő lakosztályában 

A Republica 500 a legexkluzívabb cím volt a Coruscanton. Többezernyi gazdag személynek adott otthont a Coruscanton, szenátoroknak, hírességeknek, hajózási médiabáróknak. Több személyt szállásolt, mint egyes bolygók. A legtetejétől a legkiváltságosabb egyének szó szerint ráláthattak a Coruscantra. A Republica 500 a Coruscant és a Galaktikus Szenátus jogfosztott osztályainak szimbólumává vált a galaxisban. A Republica 500-nak megvolt a saját biztonsági személyzete, aminek mérete egy kisebb hadseregével vetekedett, és az épületet sok diszkrét biztonsági hadifelszerelés védte.

 

Szenátorként, főkancellárként és galaktikus császárként Palpatine-nak a Republica 500-ban volt a lakosztálya. Palpatine szenátori lakása az épület magas részében volt található. A falak és a padló vörös színben pompázott, és a szenátor minden egyes elérhető helyre műkincsekkel pakolt, a legtöbbet a Naboo-ról, a szenátor világi nézetének jegyeként - valamint egy Sistros-szobrot, ami a Sith-nagyúr fénykardját rejtette. Ez egy szerény lakás volt a többi szenátoréhoz képest. Palpatine kevés kívülállót engedett otthonába, és a lkaás a legmegbízhatóbb bizalmasai területe maradt. A szenátor a lakosztályában találkozott a Sith-tanítványával is. Kancellárként Palpatine védőtetős lakosztályt birtokolt a Republica 500 legfelső szintjén; bár köztudott volt, hogy Palpatine az épületben élt, a lakosztályának pontos helye hétpecsétes titok volt. Vörös Testőrök őrködtek odakint. Szenátori otthonához hasonlóan, Palpatine kancellári apartmanját egyedi szobrok és holoképek ékesítették. A Sith-ek Sötét Nagyura, Darth Sidious személyében parancsnoki központja is volt a Republica 500 mélységében, amit geonosisi őrökkel és orvgyilkos droidokkal töltött meg.

 

Padme RepublicaA Republica 500 lakosztályaihoz kifejezetten bonyolult volt hozzájutni. Rengetegen perlekedtek ezért, mindennel próbálkozva még akár a kenőpénzig is elmentek, és élethosszig tartó viszályok bontakoztak ki az ottani lakások felett. Palpatine-on kívül sok más szenátor kaphatott lakosztályt a Republica 500-ban. Jheramahd Greyshade, a Közösség szenátora egy lakást birtokolt az épületben. Miután egy bérgyilkos végzett vele, a pozíciója és otthona unokatestvéréhez, Simon Greyshade-hez került. Az alderaani Bail Organának is volt saját lakása az épületben, mint a rylothi Orn Free Taa szenátornak is. Padmé Amidala is kapott egy apartmant ott azon időszak alatt, mikor a Naboo szenátora volt. Raith Sienar, a Köztársasági Sienar Rendszerek hajóépítő mágnása is osztozott ebben. A Birodalom alatt birodalmi szenátorok, bürokraták, sőt, még inkvizítorok is törekedtek a lakásokra a Republica 500-ban. Példának okáért Malorum főinkvizítort várólistára tették a Birodalom felemelkedése után nem sokkal. A tudós Jenna Zan Arbor egy magasabb emeleti lakásról tárgyalt pénzügyi kompenzálása részeként, amiért Darth Vadernek nyújtott szolgálatot. Zan Arbor lakosztálya egy egész emeletet tett ki, amit ő és asszisztense, Linna Naltree lakott. 

Történelem


A Republica 500 évszázadokkal a Galaktikus Birodalom felemelkedése előtt épült. A kezdetektől fogva egy fenséges épület volt, klasszikus stílusban építve. A Republica az évek alatt terjeszkedett, apránként építettek hozzá teraszokat, tornyokat és mennyezeteket az építmény legtetejére. Környező tornyok dúcolták alá a növekvő építményt, és ezzel az összes környező épületet meghaladta magasságban, míg végül messze a Coruscant felhői felett csúcsosodott ki.

 

Palpatine szenátor üzelmei

 

Palpatine, a Naboo szenátora YE 46-ban foglalta el lakását az épületben. YE 34-ben megszegte az általában szigorú magánéleti normáit, hogy egy nem hivatalos politikus-gyűlést hívjon össze a lakásán, akik között ott volt Finis Valorum főkancellár, és meggyőzte Valorumot, hogy tegyen katonai lépéseket a Yinchorr lázadó világa ellen. YE 32.5-ben Palpatine holokommon keresztül beszélt Padmé Amidalával, az újonnan kinevezett nabooi királynővel. Amidala tájékoztatta őt elődje, Ars Veruna titokzatos körülményekkel szőtt haláláról, és beszélt Palpatine-nak arról, hogy további biztonsággal lássák el; utána megtárgyalták a Köztársaság Szabadkereskedelmi Zónái megadóztatásáról szóló szavazást, amiben Palpatine megígérte, hogy a Naboo és a Köztársaság érdekeit szem előtt tartva fog voksolni. Az adóztatási szavazás lement, de az ebből fakadó felhördülés arra vezette a Kereskedelmi Szövetséget, hogy blokád alá vegye, majd pedig megszállja a Naboo-t Palpatine másik énje, Darth Sidious parancsára. Mikor Sidious tudomást szerzett Amidala szökéséről, a Republica 500-ban lévő saját erkélyén találkozott tanítványával, Darth Maullal. Sidious megparancsolta Maulnak, hogy találja meg Amidalát és ölje meg Jedi védelmezőit, majd vigye vissza a nőt a Naboo-ra.

 

S SuiteMaul elbukott, és hamarosan Amidala és kísérete a Coruscantra érkezett, hogy bejelentést tegyen a Galaktikus Szenátusban az invázióról. A nabooi csoport és Palpatine visszavonult Palpatine Republica 500-as lakására, hogy felkészüljenek a Szenátus meghallgatására. Ott Palpatine kifejtette Amidala számára, hogy a Köztársaságot korrupció emészti, és hogy Valorum kancellár nem elég erélyes, figyelmeztetve, hogy a Szenátus nem fogja meghallgatni kérését. Palpatine azt tanácsolta neki, hogy Bizalmatlansági Szavazást terjesszen elő Valorummal szemben, megtisztítva az utat egy erősebb kancellár megválasztásához, aki meghallgatja a nő kérését; a másik egyetlen út szerinte a bírák lassú folyamatú eljárása lenne. Amidala később a Szenátus elé ment, de Palpatine figyelmeztetései igaznak bizonyultak; a Szenátus ki akart nevezni egy bizottságot, hogy utánanézzen a problémának, és Amidala dühösen, hogy a népe haldoklik a lassú fontolgatás alatt, a Valorum kancellár elleni Bizalmatlansági Eljárást kezdeményezte. Ugyanakkor a Sith Sötét Nagyura, Darth Plagueis Palpatine lakosztályához látogatott Anakin Skywalkert keresve, aki egy az Erőben erős fiatal fiú volt, de megtudta, hogy Skywalker a Jedi Templomba ment, hogy próbák alá vessék alá őt. Míg a Szenátus a javaslata nyomán szavazott, Amidala visszatért a Republica 500-ba. Ott az utazó társa, Jar Jar Binks közölte vele, hogy népe, a gunganek saját sereggel rendelkeznek, amit felhasználva legyőzhetik a betolakodókat. Mikor Palpatine visszatért a hírekkel, hogy őt is jelölték a kancellári posztra, Amidala úgy döntött, hogy nem vár tovább és visszatér a Naboo-ra, hogy saját kezűleg küzdjön meg a Szövetséggel. A gunganek segítségével a Naboo el tudta kergetni a Szövetséget, és Palpatine lett a főkancellár, mivel megnyerte a szavazást.

 

Intrikák és leszámolások

A halott egy szenátor volt. Nem az eséstől halt meg. Még azelőtt meghalt, hogy kidobták őt. Talán a Republica 500-ban lévő lakásáról.
-Zalin Bey, a Szenátusi Őrség parancsnoka, Jheramahd Greyshade halála után nyomozva 

JheramahdDiesYE 23-ban Jheramahd Greyshade szenátort megölte az orvgyilkos Tsian a Republica 500-as lakásán. A holttestet a lakókörletéről dobták ki, és a hulla egy hatalmas és halálos tömegkarambolt okozott az épülete kívüli forgalomban, és a Szenátusi Őrség nyomozást indított. Jheramahd Greyshade választókörzete, az Egységesség, az unokatestvérét, Simon Greyshade-et nevezte ki, hogy a néhai szenátor pozícióját betöltse. Simon Greyshade Jheramahd lakását is megkapta, és az ő elleni merényleti kísérletek kivédése végett két Jedit - Obi-Wan Kenobit és Anakin Skywalkert - jelöltek ki a szenátor őrzésére. Aznap este Greyshade Venco Autemmel, Tsian felbérlőjével beszélt, aki most már Greyshade-et fenyegette, hogy Autem elvárásainak megegyezően szavazzon egy fontos Pénzügyi Reformtörvényről. Greyshade azonban nem engedelmeskedett. Mikor Greyshade elhagyta az irodáját, hogy beszéljen a Jedikkel, a lakosztály protokoll droidja hirtelen egy sornyi rejtett sugárvetőt tárt fel és tüzet nyitott a szenátorra. A Jedik a védelmére siettek, és még egy második orvgyilkos droid is érkezett az ablakon keresztül, de gátat tudtak szabni a támadásnak. A Jedik felfedezték, hogy a droidok Tsian irányítása alá tartoztak, ő maga pedig Autem szolgálatába, és a Greyshade elleni cselszövés dugába dőlt. Mikor Padmé Amidalát kinevezték szenátorrá Palpatine régi posztjára, a kancellár a Republica 500 egyik vendégszobájának exkluzív használatát ajándékozta neki, de Amidala megtartotta elsődleges körletét egy másik épületben. Évekkel később, mikor Anakin Skywalker Jedi-lovaggá vált, meglátogatta Amidalát a Republica 500-as lakosztályában, hogy odaajándékozza padawan hajfonatát.

 

A következő három évben a galaxis állapota megváltozott, mikor a Klónok Háborúja rátört a Köztársaságra. YE 21-ben Finis Valorum visszatért két éves elvonultságából és meglátogatta Bail Organát a lakásában a Republica 500-ban. Valorum aggódott amiatt, hogy Palpatine mennyi hatalmat markol fel, és úgy vélte, hogy a főkancellár zsarnokká változik. Valorum szerint Palpatine lehet számos ellenfele kivégzése mögött, még az Organa elleni merényleti kísérletnél is. A korábbi kancellár figyelmeztette Organát, hogy Palpatine egy biztonsági intézkedést visz véghez a Szenátusban, egy döntést, amit Organa ellenzett, mert a Köztársaság szabadságát eltörli. Organa megfogadta, hogy ezt nem hagyja annyiban, és felkérte Valorumot a maradásra; Valorum ugyanakkor olyan hamar el akarta hagyni a Coruscantot, amilyen gyorsan csak lehetséges, és távozott Organa rezidenciájából. Azonban kettejük közül senki sem tudta, hogy Palpatine lehallgatta a beszélgetésüket egy tisztító droidon keresztül. Napokkal később Valorumot megölték egy a hajóján felrobbantott bombával, mialatt próbált elmenni a Coruscantról. A halála megadta a Szenátusnak a kezdőlökést, hogy elfogadja a biztonsági törvényt. Palpatine irodájának biztonságát megnövelték a háború erősödésével. Két LAAT löveghajó és két osztag járőrsikló lebegett a kancellár lakosztálya ablakán kívül, és Palpatine bevezetett egy sorozatnyi megismertető gyakorlatot egy szükségszerű evakuáció esetére.

 

YE 19-ben, közel a Klónok Háborúja befejezéséhez egy nyomozást indították Darth Sidious személye után. Mikor ráleltek Sidious rejtekhelyére a Gyártelep nevű coruscanti szektorban, egy csapat, ami Mace Windu és Shaak Ti Jedi-mesterekből, Dyne kapitányból a Köztársasági Hírszerzéstől, valamint Valiant TMF-parancsnokból és klón katonáiból állt, képes volt követni Sidious nyomát az épületből a lábnyomok alapján. A nyom egy csatornarendszeren keresztül vezette őket a Coruscant városi felszíne alatt, végül a Republica 500 alagsoraiban találták magukat. A nyomozást a Republica 500 biztonsági személyzete állította le, akik órákig feltartották a csapatot, mialatt tisztázták magukat, de végül beengedték őket. Azonban Sidious nyoma eltűnt egy jelentéktelen vasbeton padló közepén, és a padlón lévő sok más lábnyom elrejtette azt, hogy hol lehet rálelni újra a nyomra. Dyne több kutaszdroidot akart igénybe venni, hogy segítsenek letapogatni a Sith-nagyúr hollétét, és ellenőrizzék az alagsor falait és rekeszeit, és úgy becsülte, hogy ez a folyamat hetekbe telhet. Sidioust azonban figyelmeztették a nyomozásról és egy elterelésre várva megparancsolta a szeparatista Grievous tábornoknak a Coruscant megtámadását. Dyne-t és a Jediket a Republica 500 első rázkódásai szakították félbe, mialatt megsemmisült hajók zuhantak a földre, mire pillanatokon belül az épület saját plazmafegyvereinek tüze csatlakozott ehhez. Grievous zavarta a kommunikációt és mivel máshogy semmiképp nem jöhettek rá a történtekre, csak az Erőn keresztüli veszélyérzetből, Windu és Ti elvitte Dyne katonáinak felét és az egyik légidokk csatornán keresztül elhagyták az épületet. Odakint láthatták, hogy a bolygó támadás alatt van, és Ti elment megkeresni Palpatine-t, míg Windu a rendfenntartásra szólította fel a klónokat, és elment erősítésért.

 

Mindeközben Dyne tudomást szerzett a támadásról és egy ideig úgy gondolta, hogy segíteni kellene nekik a csatában, de Valiant meggyőzte a maradásra és a keresés folytatására. Ahogy várt a többi droid megérkezésére, Dyne a kéznél lévő eszközökkel megkezdte az alagsor viszonylagosan felszínes szkennelését. Felismerve, hogy a szabványos frekvenciákon az adásokat zavarják, a hírszerzési tiszt ráállította a droidokat több nem szokványos frekvencia keresésére; egyet találtak, ami arról a helyről származott, ahol Sidious nyoma hirtelen eltűnt. A droidok rájöttek, hogy egy hidraulikus turbólift van beágyazva a padlóba, és felfedezték, hogy hangjelek alapján irányítják a liftet. Miután a turbólift aknáját letapogatták, hogy megbecsüljék a mélységét, Dyne próbált kapcsolatot teremteni Winduval, de a kommunikáció még mindig nem volt lehetséges, és ő és Valiant azt a döntést hozták, hogy a Jedik nélkül folytatják. A csapat beszállt a liftbe, a droidok aktiválták azt és leereszkedtek a Republica 500 mélyébe. A lenti sötét folyosókon a csapat felfedezett egy hatalmas, fémből készült ajtónyílást, amin túl a droidok szerint egy szerves lény és számos droid volt található. A csapat az ajtó felé nyomult, de miután hallották, hogy valaki geonosisi nyelven beszél, megfordultak és két geonosisi őrre leltek, akik szónikus sugárvetőket tartottak feléjük. A geonosisiak azonnal tüzet nyitottak, és a sugarai Valiant és katonái széttépett holttesteit az ajtóhoz vágták. Dyne az ajtóhoz csapódott, a belső részei megolvadtak. Ahogy ott feküdt, az ajtó kinyílt és Sidious lépett ki, hogy megvizsgálja a jelenetet. Dyne haldokolva felismerte, hogy ő Palpatine.

 

Palpatine nyomában

Riasszák a Honi Biztonsági Szolgálatot! Közöljék velük, hogy Grievous áttört a védővonalainkon!
-Shaak Ti, Armand Isardnak 

Időközben Shaak Ti visszatért a Republica 500-ban Stass Allie, Roron Corobb és Foul Moudama Jedi-társaival, ezúttal Palpatine lakosztályába. Először Palpatine Vörös Testőrei megtagadták a bejutást, de mikor Palpatine odaért az alagsorból, az őrök beengedték a Jedit, még mielőtt Ti keresztültörhetett volna. Palpatine, valamint tanácsadója, Sate Pestage és a Köztársaság Hírszerzés igazgatója, Armand Isard, odabent találkozott a Jedikkel. A kancellár nem akart a biztonsági bunkerbe evakuálni, ahhoz a példához ragaszkodva, hogy nem búj el, de Isard, Pestage és még Palpatine őreinek vezetője is egyetértett a Jedikkel, hogy menniük kellene. Nyugtalanságot érezve az Erőben Ti és Allie a padlóra lökték Palpatine-t, mikor a lakosztály üvegablakán túli löveghajók felrobbantak, és egy szeparatista hajó emelkedett fel, ami Grievoust és egy csapatnyi rohamdroidot szállított. Grievous kirobbantotta az ablakot és, ahogy a rohamdroidok beözönlöttek a terembe, Allie és a Vörös Testőrök felállították a védelmet, míg Ti beljebb sürgette Palpatine-t a lakosztályában. Közben a légisiklók felfogták a Grievous hajója elleni támadást, és hamarosan a tábornok és droidjai menekülni kényszerültek. Amikor Isard riasztotta a Honi Biztonsági Szolgálatot, hogy Grievous áttört a Coruscant védelmi területén, Palpatine úgy döntött, hogy tényleg eljött az idő a kiürítésre. Ugyanakkor Grievous gyorsan visszatért, és áttört az ablakon. Palpatine megállta a helyét, lehurrogta Grievoust, de Ti az Erővel hátrahúzta őt és a csoport elfutott, és egy osztagnyi klón katona ottmaradt, hogy megkíséreljék visszatartani Grievoust. Gyanítva, hogy a készenléti menekülő utak veszélyeztetve vannak, Ti a Republica 500 egyik privát turbóliftjéhez siettette a csapatot, az alagsor felé véve az irányt.

 

Palpatine Chancellor ApartmentGrievous legyőzte az őt feltartó katonákat és rátámadott a főkancellár társaságára, mialatt várták a turbólift érkezését. Az ithori Corobb a négy tüdejével egy hatalmas lökéshullámot engedett szabadjára, ami felhasította a folyosót és ez elég ideig visszatartotta Grievoust, hogy bejussanak a liftbe. Grievous próbálta utolérni a turbóliftet, de a kancellár klón kísérete egy rakétát lőtt ki a lift falán keresztül, lerobbantva Grievoust az épület oldaláról. Az épület aljánál Ti nem látta jelét Dyne-nak és Valiantnak, és a csapat a keleti égidokkba tartó alagúton közlekedett tovább. Azonban még nem menekültek el a szeparatista erőktől; Grievous egy seregnyi B2-es szuper rohamdroiddal várakozott odakint. Corobb ismét bevetette mutatványát, időt adva nekik a menekülésre. A Jedik szerint a légi járművek túl kockázatosak lennének, és egy mágnesvasútba szálltak, ami a bunkerbe viszi majd őket. Grievous azonban egy lépéssel előttük járt, és el tudta kapni Palpatine-t a bunkernél. A kancellárt végül Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker szabadította ki. Dyne-ról és Valiantról nem hallottak többé, és a Hírszerzés egy második csapatot küldött utánuk, de nem jártak sikerrel. Azonban a Jedik sejtései túlmutattak azon, amit a Republica 500-ban találtak. Mace Windu csodálkozott, hogyan tudta meg Grievous, hogy hol kell megtalálnia ott Palpatine-t, mivel a kancellár lakosztályának helye titkos volt. A Jedik azt gyanították, hogy Sidious Palpatine belső körében bújkál. Ugyanakkor az összes gyanújuk helytelen volt, és mikor Palpatine végre felfedte, hogy ő a Sith-nagyúr, a Jediket lemészárolták. Azon az éjszakán, amikor Windu egymaga harcolt Palpatine ellen, de halálos vereséget szenvedett, egy villámcsapás érte a Republica 500 csúcsát. A Jedik vesztével Palpatine átalakította a Köztársaságot a Galaktikus Birodalommá, és Császárrá koronáztatta magát.

 

A Birodalom felemelkedése

 

A Birodalom megalakulásával Palpatine rezidenciája továbbra is a Republica 500-ban maradt. Az épületért való versengés heves maradt, még az olyan magas rangú személyek körében is, mint Malorum főinkvizítor, és várólistán kellett várakozniuk egy Republica 500-as lakosztályért. Fizetése részeként, amiért segített kifejleszteni Darth Vadernek egy emléktörlő drogot, a tudós Jenna Zan Arbor elintézett magának egy lakást. A korábbi Jedi Ferus Olin ki akarta szabadítani Zan Arbor asszisztensét, Linna Naltree-t, és megkérte barátját, Trever Flume-ot a Republica 500 biztonságának felmérésére. Azon álca alatt, hogy egy csomag virágot szállít, Flume észrevétlenül bejutott az előtérbe, majd úgy döntött, hogy túlmegy Olin parancsain azzal, hogy betör Zan Arbor lakásába. Miközben Flume megszemlélte a szobákat és megvizsgálta Zan Arbor adatait bármely árva nem titkosított bit után, egy újabb Naltree-t kereső látogató érkezett, a szökevény Jedi, Ry-Gaul; a Jedi üzenetet kapott Naltree-től a férjén keresztül, hogy Zan Arbor először az asszisztensén akarja tesztelni a drogot. Flume és Ry-Gaul amellett döntöttek, hogy mikor Arbor este visszatér, eltérítik a járművét egy dokkra a 1010-es szinten, ahol rajtaütnek.

 

A páros a délután többi részét a dokkban való elbújással töltötte, Zan Arbor és Naltree pedig napnyugtakor érkezett meg. Naltree-t a légidokk recepciós szobájában akarták nyakon csípni, de Ry-Gaul bajt érzékelt és beterelte magukat a turbóliftbe, míg Zan Arbor egy protkoll droiddal volt elfoglalva. Ahogy a lift tetejére menekültek, megérkezett Darth Vader és csatlakozott Zan Arborhoz a felfelé tartó útjukon. Vader a kutatás lassúsága miatt szidta Zan Arbort, mihamarabb akart eredményeket. Mikor Zan Arbor tiltakozott, a Sith-nagyúr az Erővel lefelé taszította a turbóliftet, hozzászorítva az akna aljához, majd távozott. Ry-Gaul és Flume kihasználta annak a ténynek az előnyét, hogy Zan Arbor elvesztette egyensúlyát, és a liftre ugrottak. Zan Arbor előhúzott egy kicsi sugárvetőt és tüzet nyitott Ry-Gaulra, majd megpróbálta lelőni Naltree-t, aki a földre bukott. Ugyanakkor Naltree felvett egy fecskendőnyi emléktörlő drogot és a tudós bokájába oltotta. Ahogy Zan Arbor érezte, hogy a tudása darabról darabra törlődik, a hármas visszavitte őt a lakásába, ahol elengedték őt és elvették az adatait. Vader később rátalált, és mikor észrevette, hogy a nő elvesztette a memória drog formuláját, haragjában az Erővel széthasította a lakás falait.

 

Évtizedekkel később Lestra Oxic egy bordázott talapzatot szerzett a Republica 500-ból a Republicana gyűjteményéhez. 

A színfalak mögött


A Republica 500 először az Inside the Worlds of Star Wars: Episode I című kiadványban lett először elnevezve Kristin Lund által. Azzal az épülettel azonosították, amiben Palpatine lakosztálya volt a Star Wars: I. rész: Baljós árnyak című filmben, és egy a filmből kivágott képpel illusztrálták, jelezve, hogy melyik épületről van szó - a filmben a kép Palpatine lakásának belső elrendezését előzi meg, de a kettő nincs határozottan kapcsolatban egymással. A Baljós árnyakból való kép és az Inside the Worlds leírása a fő inspiráció a Republica 500 majdnem összes ábrázolásához, valamint a Star Wars: Republic: Honor and Duty című képregény-sorozat, ami a Republica 500 inspirációját közvetlenül a Baljós árnyak épületéből meríti.

 

500RAsSeenInDeadEndsAzonban van egy maroknyi rendhagyó ábrázolás az épületről. A Star Wars: Köztársaság 61: Holtvágányok olyan képet közöl a Republica 500-ról, ami nagyon eltér a többi verziótól, inkább Padmé Amidala lakosztályára hajaz - azonban ez nem ugyanaz az épület, mivel Bail Organáé a lakosztály a képregényben, míg Amidala tulajdona a saját épületének lakása, ahogy a Star Wars: II. rész: A klónok támadása című filmben is látszik. A Republica 500-ra rendszeresen mondják, hogy egyetlen épület, de hogy a Holtvágányok tornya a más forrásokból való épületekkel megegyezik-e a művészi licencek figyelembe vétele miatt, vagy hogy ez egy toronyként értelmezhető-e, ami az épület többi részéből emelkedik ki, nem tudni. Egy másik hibás leírás szerepel az Official Star Wars Fact File 32-ben. A leírás szerint a Republica 500 egy másik épület, mint ami a Baljós árnyakban szerepel, a "légi taxi" jelenetben tűnik fel, csupán a film DVD verziójában. Ebben a jelenetben Padmé Amidala és kísérete átrepül a Coruscant légifolyosóin Palpatine lakosztálya felé. A jelenet azzal zárul, hogy megközelítik a Fact File által azonosított épületet, de az nem mutatkozik, hogy ez az úti céljuk.

 

A Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja könyvváltozata említi, hogy Padmé Amidalának lakása van a Republica 500-ban, amiben Anakin Skywalker odaajándékozza padawan hajtincsét neki. Ámbár ez nem Amidala lakosztálya, ami A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja filmekben látható; az ábrázolt jelenet A Sith-ek bosszúja regényváltozatában a 2003-as Star Wars: A klónok háborúja sorozatban szerepel - némi eltéréssel - és annak berendezése nem emlékeztet Amidala filmbéli lakásához. Leland Chee igazolta, hogy Amidala lakásának épülete nem a Republica 500-ban van, és azt a tényt, hogy a két lakás ábrázolva van a The Official Starships & Vehicles Collection 28-as kiadványban. 

Megjelenések 


 • Darth Plagueis
 • A megtévesztés leple
 • Maul: Vesztegzár
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak / Regény / Ifjúsági regény (Első megjelenés)
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak 3 (képregény)
 • Republic 46: Honor and Duty, Part 1
 • Republic 47: Honor and Duty, Part 2
 • Star Wars: A klónok háborúja – "21. fejezet"
 • Republic Commando: Színvallás (Csak említve)
 • Köztársaság 61: Holtvágányok
 • Reversal of Fortune (Csak említve)
 • A gonosz útvesztője
 • Star Wars: A klónok háborúja – "23. fejezet"
 • Star Wars: A klónok háborúja – "24. fejezet"
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (regény)
 • The Last of the Jedi: Death on Naboo (Csak említve)
 • The Last of the Jedi: Against the Empire (Csak említve)
 • The Last of the Jedi: Master of Deception
 • The Last of the Jedi: Reckoning
 • Millennium Falcon 

Források


 • Star Wars: I. rész - Képes Enciklopédia
 • Inside the Worlds of Star Wars: Episode I (Először azonosítva, mint Republica 500)
 • The Official Star Wars Fact File 32 (COR11-12, Coruscant - Palpatine's Apartments)
 • The New Essential Chronology
 • Star Wars: Complete Locations
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 28
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • The Essential Reader's Companion
 • The Official Star Wars Fact File Part 13 (COR13, Palpatine's Private Offices)

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000