hagyatek_banner_1460x342_a.png

R3-as sorozatú asztromech droid (Legendák)

R3astromech-SWE.png
R3-series astromech droid
Gyártási adatok
Gyártó: Ipari Autamatika
Termékcsalád: R-sorozat
Osztály: Asztromech droid
Technikai adatok
Magasság: 0,96 és 1,00 méter között
Kronológiai és politikai adatok
Korszak:
 • A Birodalom felemelkedésének kora
 • A Lázadás kora
 • Az Új Köztársaság kora
Besorolás:

Legendák


Az R3-as sorozatú asztromech droid egy olyan asztromech modell volt, amit a droidgyártó Ipari Automatika (IA) fejlesztett ki és forgalmazott. Az R3-as az IA kasszasikeres R2-es sorozatú asztromech droidjai piacra kerülése után érkezett, mivel a vállalat tőkét akart kovácsolni a karbantartó és javító droidpiacon lévő dominanciájukból. Az R3-as tervezői lemásolták az R2-es általános esztétikáját, beleértve a fényes, kontrasztos színborítást egy fehér fémváz alapon. A szemmel látható eltérés a gyári egységben a feje volt: az R2-es átlátszatlan kupoláját lecserélték egy plasztex vagy üvegacél tiszta kupolává. Az átlátszóság a droid belső érzékelőinek kollekcióját nagyobb hatótávolságúvá tette, és felfedte az R3-as más főbb kiválóságát, az újonnan korszerűsített Intellex V-ös komputer agyát. Ugyanakkor idővel néhány egység eredeti kupoláját átlátszatlanná cserélték, vagy gondatlanul átfestették.

 

Elődjével ellentétben az R3-ast kifejezetten katonai és csúcstechnológiás kormányzati tevékenységekre tervezték - az IA egy másik változatú terméket, az R4-sorozatú agromech droidot azért fejlesztette ki, hogy egy szélesebb ügyfélkört elégítsen ki. Az R3-as Intellex V-öse hatalmas adatmennyiség tárolására volt alkalmas; a Galaktikus Köztársaság által vásárolt egységek részletes leírásokkal teli adatbázissal rendelkeztek a Köztársasági Hadiflotta minden járművéről. Ezekkel az információkkal az R3-as ágyús személyzetekkel, biztonsági katonákkal és flottában szolgáló hadműveleti vezetőkkel dolgozott együtt nagyobb hadihajókon és harci állomásokon. Bár az elsődleges funkciója egy hadihajó asztromech egységével volt egyenlő, egy becsatlakoztatható droidként is tudott működni csillagvadászokon, és öt hiperűr ugrási koordinátát tudott tárolni az űrnavigációs pufferében. Az R3-as egy kellemes és baráti személyiséggel rendelkezett, minek hatására könnyedén együtt tudott dolgozni a szerves értelmes lények nagy részével.

 

Az R3-asok programozása érzékeny jellegének köszönhetően az igazán drága modellt csupán az elismert kormányok katonaságainak adták el. A Galaktikus Köztársaság 125 millió droidot vásárolt az IA kezdeti termelő szériája alatt, és később a Galaktikus Birodalom a R3-asokat a csillagrombolóin és a Halálcsillag harci állomásain használta őket. A Birodalom bukása után, hogy a barátságos kapcsolatot tartsanak fenn az Új Köztársasággal, az Ipari Automatika irányelve szerint nem értékesítette a droidokat nyilvánosan a Birodalmi Maradványnak, vagy az ismert birodalmi pártoknak. Mindazonáltal az R3-as egységek kalózok, magán űrutazók, a Lázadók Szövetségének és más egyéb csoportok kezeibe kerültek különböző feketepiaci összeköttetések útján. 

Leírás


R4 EGTDAz R3-as sorozatú asztromech droid majdnem ugyanazon felszereléssel rendelkezett, mint az elődje, az R2-es egység, csak a korábbi droid teleszkópos video-szenzorából szenvedett hiányt. Az R3-as váza nagyban hengeres formájú, függőleges cső alakú volt egy rövid, csonka kúppal az alapzatán. Két keskeny láb tartotta a droidot egyenesen, mindkettő egy-egy trapéz hasábhoz hasonló járólapban végződött; a harmadik láb a droidtesten belül helyezkedett, ami kihúzható volt a nagyobb stabilitás érdekében. Az egység modelljét egy szívós, forgatható, plasztex vagy üvegacél kupola tetőzte - bár néhány tulajdonos átalakította R3-asát, hogy egy régebbi, átlátszatlan R2-es egység kupoláját mutassa helyette. Az asztromechet jól lezárták, hogy az űr vákuumában is funkcionáljon. Egy R3-as egység tipikusan azt a színmintát követte, hogy a főteste fehér volt, valamint a díszítés élénk színt kapott. Mivel az egység az elődjéhez, az R2-eshez hasonlóan ugyanazon vázat kapott, az R3-as sorozatú asztromech droidokat standard asztromech foglalatokba lehetett illeszteni, amik a legtöbb csillagvadászba be voltak építve.

 

Lámpák, szenzorok és szerszámok széles kollekciója ékesítette az R3-as külsejét, vagy helyezkedett el a belsejében. Egy kifinomult szenzor-készlet, amit a droid áttetsző kupolája emelt ki, tette lehetővé, hogy a droidok 360 fokos szögben lássanak mindig. A hengerformájú kiállás, ami a kupola hátsó részének tetejéből emelkedett ki, a droid elektromágneses mező érzékelő egységeként szolgált. A droid nagy, vörös radarszeme a kupola központi részéből bámult ki, amit egy trapéz hallásérzékelő vett körül, és olyan színt kapott, hogy passzoljon az asztromech burkolatának színéhez. Közvetlenül ez alatt volt a vízszintes adatkártya-behelyező foglalat, és ez alatt jobbra volt a funkciós kijelzőkből álló négyszögletes kollekció. Efölött újabb világító szett volt négyszögletes beosztásban, ami az infravörös receptorért felelt, infravörös látást kölcsönözve az R3-asnak és teljes sötétség esetén működőképességet. A funkciós kijelzők és az infravörös szenzor egy téglalap alakú részben helyezkedett el, ami a droid burkolatszínében pompázott. A kupola alapzatának közepénél is volt egy vörös, kör formájú fényszóró, ami a droid processzorának státuszkijelzőjeként szolgált; ezt is egy téglalap alakú mezőbe építették az egység burkolatának színében. Egy holografikus projektor, aminek alakja két egymás mellé beágyazott hengerhez hasonlított, a droid processzorának státuszkijelzője mellett türemkedett ki. Az R3-as egy videó kijelző képernyővel is rendelkezett. A kupolán belül található az asztromech Intellex számítógépe és előre gyártott processzora. A kupola alapjánál lévő díszítő csíkok tették teljessé az egész félgömb dekorációját.

 

Az R3-as egység vázának legfelső, elülső karimája egy vízszintes sávot foglalt magába, ami a droid űrhajó-adatkapcsolati nyílásaként szerepelt. Ezalatt két vízszintes sáv helyezkedett el, amit úgy festettek, hogy passzoljon a burkolat maradék részéhez, amik a droid fő hajókapcsolati karjait rejtették. Az R3-as váza két oldalán függőlegesen futott két rekesz: a bal oldali a bevonható fogókarokat, a jobb oldali a számítógépes interfész és kenőanyagfelvivő karokat feddte. Ezek alatt és a droid jobb, elülső oldalán egy téglalap alakú rekesz volt, ami a töltőkart tartalmazta. Ez alatt az interfészimpulzus-stabilizálók voltak, valamint 6 kicsi téglalap függőleges elrendezésben, egymás felett elhelyezve. Egy a drod főteste közepén lévő álló téglalap az egység hangszóróját - más néven az akusztikus jeladót - és a rendszer légcserélőjét rejtette. Közvetlenül ez alatt volt az újratöltő kapcsolószerkezet, vagy az erősáramú energiacsatolás, egy körkörös aljzat a droid utántöltéséhez, ami egy négyzet alakú aljzatból emelkedett ki. A droid jobb oldalánál, ezen aljzat mellett volt egy másik vízszintes téglalap, ami az R3-as polaritásgyűjtője volt. A vázon belül elhelyezkedő többi eszközt egy 0,3 méteres hatótávolságú kis elektromos ívhegesztő, egy tűzoltó készülék, egy elektrosokk szonda, egy belső komlink, egy 2 kilogrammos kapacitású belső tárhely alkotta. A többi R-sorozatú asztromech droidhoz hasonlóan, az R3-as dizájnja könnyűvé tette, hogy közel végtelen különböző módosítást elvégezzenek rajtuk.

 

Az R3-as egység lábai hosszúkás téglatestek voltak, amik lekerekített forgócsuklókkal kapcsolódtak hozzá a főtesthez. Ezek trapéz talpakban végződtek, amik mágnesesek voltak és a motorizált futófelületeket foglalták magukban, amikkel a droid gurult. Más esetben az R3-as a két főláb használatával is tudott közlekedni. Két vezeték kapcsolta össze mindkét talpat egy energiacellához, amiket közvetlenül beépítettek egy-egy talpba. Opcióként az R3-as egységek felvásárlói oldalra szerelhető rakétagyorsítókat rakhattak a droidok lábaiba, amik maga után vontak egy propelleres rakétarendszer beépítését. A lábak tipikusan a droidtest színsémáját követték, vagyis a fehér főszínt, és más színeket a berakásoknál és borításnál használtak. Egy R3-as sorozatú asztromech 0,96 és 1,00 méter hosszúság között mozgott. 

Szerep


Más asztromechekhez hasonlóan az R3-as sorozatúak másodfokú droidok voltak, olyan feladatokra tervezve, mint a csillaghajók általános fenntartása, számítógép javítás és adatvisszanyerés. Ugyanakkor az elődjétől, az R2-estől eltérően az R3-ast elsődlegesen nagyméretű vezérhajók, hadihajók és harci állomások fedélzetére tervezték szerviz szolgálatra, mint kisméretű csillaghajókra. A legalapvetőbb eltérés az R2-es egységtől az volt, hogy ahelyett, hogy csillagvadász méretű hajókon szolgált, az R3-as egység a standard diagnosztikai berendezését a rutin karbantartások és javítások elvégzésére használta a csatahajók számítógépein, műszaki- és fegyverrendszerein, külső alkatrészeken. Az egység érzékelő moduljai sebességben és erőben felülmúlták az R2-esekét, és az Intellex V-ös komputerének megvolt a kapacitása, hogy a memóriában egyidejűleg elraktározza a csillaghajókból álló egész flották bonyolult sematikus ábráit. Például egy a Galaktikus Köztársaságnak dolgozó R3-as el tudta raktározni a Köztársasági Hadiflotta összes hadihajójának tervrajzát.

 

R3unitEz a részletszint lehetővé tette, hogy az R3-as csatahajók különböző hadműveleti csoportjainak százaival érintkezzen és segítse azokat, egyidejűleg segítse a lövészeket, flottatiszteket, biztonsági katonákat és szó szerint száz más csoportot a vezérhajókon. Az R3-as egységeket gyakran katonai ellátó személyek mellé helyezték szolgálatba, mint például az űrnavigálók, ágyúsok, karbantartó csapatok mellé. A program modulokkal az asztromech egyéb kötelességeket is el tudott látni. Például az R3-as csoportok tandemben tudtak dolgozni egy hadihajó navigációs komputereivel, hogy felgyorsítsák számítási kapacitásukat, és hogy jobban rendezzék a tájékoztatásokat. Mások feldolgozták az adatot különböző hajóállomásoknak, mint például a kommunikációnak, gépészetnek, szenzoroknak és harcászatnak. Néhány hajónál specializált asztromech foglalatokat építettek ki a kulcsterületeken, amikbe az R3-as csatlakozni tudott a feladataik elvégzésére, és csupán a kupolájuk maradtak láthatók. Annak dacára, hogy sokszor feltűntek a katonai bázisokon és katonai csillaghajókon, az R3-as egységek kerülték a harcot. Ha támadás alá került, az R3-as erre egy biztonságos helyre vonult, majd egy közeli terminálra csatlakozott, és jelentette a konfliktust, erősítést kért, vagy egyéb támogatást nyújtott.

 

Bár a dizájnja nagyméretű hajókra és harci állomásokra lett szabva, az R3-sorozatú asztromech fenntartotta a többi asztromech droid csillagvadászhoz való kapcsolódási funkcióját, így az egység csillagvadász pilóta helyettesítőjeként és karbantartó egységként is bevethető volt. Az R3-as maximum 5 hiperűrugrási koordináta-összeállítást tudott elraktározni a random hozzáférésű memóriájában. Bár ez az elődje, az R2-es űrnavigálós kapacitásának a fele volt, egészében az R3-as ügyesebb űrnavigátor volt bármely előző R-sorozatú asztromechnél, amit az Ipari Automatika gyártott. Az R3-as egység ügyes másodpilótává válhatott, átlagon felüli röppályákat és hajókoordinátákat koordinált még egy vadászharc hevében is. Az R3-D-sorozatú asztromech droid egy almodell volt, amit kifejezetten csillagvadászoknak szántak. A droid segített a találatszerzésben és a kisméretű jármű kezelésében, lehetővé téve, hogy a pilóta a repülésre koncentráljon. A Delta-7-es csillagvadász eredeti tervezete egy R3-D asztromechet követelt.

 

Időközben az R3-as egységeket kormányügynökségek is alkalmazták, melyek egyhangúbb feladatokat végeztek. Az ilyen helyeken az R3-as különböző tisztek mellett dolgozott, helyhatósági tisztviselőktől és helyi elöljáróktól kezdve a birodalmi moffokig és asszisztensekig, de még a főkancellár és a császár mellett is.

 

Mivel az R3-as gyakorta kapcsolatba lépett az organikus lényekkel, az Ipari Automatika az egységet szociálisan alkalmazkodóvá programozta, és hogy hazai pályán mozogjon a nagy legénység között. Az R3-as ezért kellemes természetű volt, a legboldogabb akkor volt, mikor tömegek vették körül. Ennek eredményeképpen néhány legénységi tag, aki kapcsolatban volt a droidokkal, a személyiségüket a protokoll droid modellekéhez hasonlította. Az R3-as egység megértést szolgáló processzora problémamegoldó képességet és kíváncsiságot kölcsönzött neki. A tulajdonosukat valamiképp elvesztő R3-as egységek gyakran organikus lényekhez csapódtak az általuk nyújtott bajtársiasság-érzetért, és hogy foglalkoztassák magukat.

 

Bár az asztromech képes volt megérteni az Alapnyelvet és a gazdája által választott két másik nyelvet, az R3-sorozatú droidok droidnyelven kommunikáltak, egy sűrű csipogással és rikoltással rendelkező gépnyelv segítségével. Mikor néhány R3-as együtt dolgozott egy állomáson, az állandó csicsergésük telítette meg a légkört, néha összezavarva a csiripelő nyelvet nem beszélőszerves legénységi tagokat. Az R3-as droidnyelvvel az egység a Cybot Galaktika 3PO-sorozatú protokoll droidjának természetes helyetteseivé váltak. 

Történelem


Az Ipari Automatika R-sorozatú droidjai körébe tartozó R3-as az Ipari Automatika kasszasikeres R2-es sorozatú asztromech droidjának utódja volt, amely modell népszerűsége és keresettsége az összes várakozást felülmúlta, és az IA-t olyan elsőrangú droidfejlesztő céggé kovácsolta, mint az Arakyd, a Cybot Galaktika és a Rebeton Kl'ian. A széria következő kiadására az IA menedzsmentje egy célt adott fel a mérnököknek: fogják az R2-est és fejlesszék tovább.

 

Az IA droid tervezői úgy döntöttek, hogy az új modellt a csatahajók és harci állomások a csillaghajós R2-es egység megfelelőjévé teszik. Az új droid tüzérségi javításban és biztonsági protokollokban kapott programozást. A mérnökök különös figyelmet szenteltek a modell Intellex számítógépére, és frissítették az R2-es Intellex IV-esét a modernebb Intellex V-ösre. Bár a tervezők az R2-es alaptest dizájnját a költségcsökkentés miatt vették át, felismerték, hogy az Intellex V egy kulcsfontosságú eladási pont lehet, az R2-es szolid kupoláját egy tiszta plasztexszel helyettesítették egy marketing húzás részeként, hogy látható legyen az új hardware, és felgyorsítsák az érzékelők látókörét és érzékelő képességét. Az új droid máskülönben követte az R2-es "feltűnő díszítés a fehér fémen" színsémát. Az R3-sorozatú asztromech droidnak nevezett új modell a termelésbe lépett.

 

Az IA sokkal drágábbért adta a droidot, mint az elődjét és csak limitált példányszámban gyártották, hogy az árujegyzékük elit addíciója lehessen. Valamikor az R3-as kemény 10.000 kreditért cserélt gazdát, bár az árak 4.500 kreditre mentek le. A potenciális katonai alkalmazása miatt az R3-ast érzékeny technológiának találták, és a cég eszerint korlátozta az egység eladásait, hogy a kormányzatokat és katonaságokat legitim helyzetbe hozza.

 

R3 Astromech XWMA stratégia működött: az R3-as hamar fogyott, az IA nagy profitot zsebelt be és sosem csúszott el a cég értékesítési céljaitól. A kezdeti rendelésekben a Galaktikus Köztársaság 125 millió R3-ast vett az IA első gyártási sorozatából. Az R3-as egységek hamarosan csatlakoztak a Köztársasági Hadiflotta összes csatahajójának legénységéhez és a Köztársasági Igazságügyi Bizottsághoz. YE 22-re a modellt nagy sikernek könyvelték el a felvásárlók és az új legénységi társak. A Galaktikus Köztársaság utolsó éveiben az IA kiegészítőket dobott piacra a droidhoz, mint például az oldalt működő rakétagyorsítókat. Az R3-D sorozatú asztromechet is kifejlesztették egy R3-as variánsnak szánva a csillagvadászokhoz, mint az R2-esnél.

 

A Klónháborúk alatt az IA gyára a Nubia bolygón gyártotta az R3-asokat a Galaktikus Köztársaságnak és a Jedi Rendnek. A köztársasági igény a droidok iránt annyira erős volt, hogy az IA néhány olyan egységet szállított le, amik R2-es egységek kupoláit tartalmazta az R3-asok karakterisztikus,átlátszó fejei helyett. A Köztársaság igénye a droidok iránt ihletett egy cselszövést a Független Rendszerek Konföderációjától; a konföderációs Grievous tábornok ügynökei ellopták az R3-S6 jelzésűt - az egyik áttetsző kupolájú droidot - a nubiani gyárból és átprogramozták a Konföderáció kémjévé. R3-S6 a Jedi Rendhez került, majd a droidot kiutalták Anakin Skywalkernek, akinek előző asztroszere, R2-D2 eltűnt. Skywalker padawanja, AhsokaTano az "Aranyom" becenevet adta neki, az R3-as egység azt a feladatot kapta, hogy segítse Skywalkert R2-D2 megtalálásában és egy küldetésben a Skytop Állomáson található szeparatista bázis megsemmisítésére. Mindazonáltal a droid programozása nehézzé tette Skywalker parancsainak követését, mivel az igazi gazdája Grievous volt. Ezért a droid inkább megpróbálta szabotálni Skywalker törekvéseit. Skywalker visszaszerezte R2-D2-t, de R3-S6 fortélyára rájöttek a folyamat alatt. Egy konfrontációban R2-D2 lelökte az R3-as droidot egy gyalogjáróról, mire az egység a halálba zuhant.

 

Mindazonáltal az R3-as limitált hozzáférhetősége és magas ára valahogy ellensúlyozta az IA hírnevét, amit a szabadabban elérhető és megfizethető R2-es szériájú droiddal ért el. Hogy újra megerősítsék a droid beszállítós portfóliójukat az átlagos értelmeseknél, az IA utasította mérnökeit az R4-es sorozatú agromech droid megalkotására, egy sokkal megfizethetőbb modellre, aminek használata a Peremvidéken terjedt el.

 

SWEDacára annak, hogy a Galaktikus Köztársaságból Galaktikus Birodalom lett, az R3-asok eladásai erősek maradtak. A Birodalom úgy hálálta meg a köztársasági szerződéseket a droidgyártóval, hogy tartósan R3-as egységeket vásárolt a Birodalom alatti használatra. Az R3-as asztromechek ezért nem csak a birodalmi csillagrombolók személyzetébe vegyültek bele, hanem az első és második Halálcsillagra is. A Galaktikus Polgárháború kirobbanásával a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség úgy jutott hozzá az R3-as sorozatú asztromechekhez, hogy ellopta azokat a Birodalomtól. Kalóz- és magáncsoportok tették rá a kezüket az R3-asakra, hogy a hajójukon szolgáljanak, miután magukénak zsákmányolták a droidokat vagy megvásárolták őket a feketepiacon. YU 1-ben a Szövetségi Beszerzési és Ellátási ágazat felvásárolt egy szállítmány R3-as droidot az egyik "közbeszerzési szakembertől". Ezen R3-as droidok a Szövetségi Flotta nehézcirkálóira és fregattjaira kerültek, felszabadítva sok R2-es egységet, hogy azok a helyi lázadó sejtek és a Csillagvadász Parancsnokság rendelkezésére álljanak. Palaptine galaktikus császár legyőzésével és az Új Köztársaság felemelkedésével, az IA üzleteket kötött az új kormányzattal, hogy ellátja őket R3-asokkal, érvénytelenítve a szerződéseket és eladásokat a Birodalom maradványaival, hogy kiengesztelje az új felvásárlót. Mindazonáltal az IA azzal is kiszélesítette célközönségi bázisát, hogy bolygókormányoknak és magánflottáknak is beszállított. 

A színfalak mögött


A The History of R-Series Astromech Droids forrásra hivatkozva az R3-as egységekből hiányzott az R2-es egység belső raktere. Ugyanakkor más források jelzik, hogy mégis megvolt eme jellemvonásuk. A The Arms & Equipment Guide azt sugallja, hogy az R3-asok csak akkor voltak felhasználhatóak a csillagvadászoknál, ha megpiszkálták a programozást. Más források szerint azonban azt állítják, hogy a trükkök nélkül is megvolt eme funkciójuk. 

Megjelenések


 • IA Pulls R5's Plug — HoloNet News Vol. 531 45 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • IA Caps Droid Rocket Warranty at 20 Years — HoloNet News Vol. 531 55 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • "Puzzle Peace" — Star Wars Tales 13 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (regényváltozat)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 6. rész – "A droid bukása"
 • The Clone Wars: Downfall of a Droid
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 7. rész – "Droidok párbaja"
 • The Clone Wars: Grievous Attacks!
 • The Clone Wars: Jedi in Training
 • The Clone Wars: Forces of Darkness
 • Star Wars: A klónok háborúja – A Jedi útja
 • The Clone Wars 10: Hero of the Confederacy, Part 1
 • Star Wars: The Clone Wars: Lightsaber Duels
 • Rogue's Gallery
 • Changing Seasons
 • Star Wars: The Force Unleashed (játék)
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény (Első megjelenés)
 • "Loyalties" — Star Wars Adventure Journal 4
 • Beyond the Rim
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided
 • Honor Among Thieves
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér
 • Star Tours
 • "Wildfire" — The Kathol Outback
 • "The Saga Nears Its End" — Endgame
 • Az új lázadás 

Nem-kánon megjelenések 

 • LEGO Star Wars III: The Clone Wars 

Források


 • Galaxy Guide 7: Mos Eisley
 • The DarkStryder Campaign
 • "The History of R-Series Astromech Droids" — Star Wars Adventure Journal 7
 • Star Wars Customizable Card Game – A New Hope Limited (Kártya: R3-T6 (Arthree-Teesix))
 • Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars: Behind the Magic (Csak képen)
 • Star Wars Customizable Card Game – Special Edition Limited (Kártya: R3-A2 (Arthree-Aytoo))
 • Star Wars Customizable Card Game – Special Edition Limited (Kártya: R3-T2 (Arthree-Teetoo))
 • Star Wars: The Action Figure Archive (Csak képen)
 • The Essential Guide to Droids
 • "Look Sir, Droids!" — Star Wars Gamer 3
 • "Ships of the Smuggler's Alliance" — Star Wars Gamer 4
 • The Official Star Wars Fact File 9 (MAN1, Droid Manufacturers)
 • The Official Star Wars Fact File 10 (ART1, R2-D2 (Artoo-Detoo))
 • The Official Star Wars Fact File 11 (AST3–4, Astromech Droids)
 • Hasbro Star Wars: Power of the Jedi (Csomag: R3-T7)
 • Hasbro Star Wars: Star Tours (Csomag: R3-D3)
 • Arms & Equipment Guide
 • Hasbro Star Wars Saga (Csomag: The Battle of Hoth multipack)
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided Quick Reference Guide
 • "Droids in Command" a Hyperspace-n (a tartalmat mára levették a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Star Wars Insider 83
 • Hasbro Star Wars: The Saga Collection (Csomag: Astromech Droid Pack (Series 1))
 • Hasbro Star Wars: The Saga Collection (Csomag: Astromech Droid Pack (Series 2))
 • The New Essential Guide to Droids
 • Hasbro Star Wars: The Clone Wars (játéklánc) (Csomag: R3-S6)
 • Threats of the Galaxy
 • Star Wars - A klónok háborúja - Képeskönyv a film alapján
 • Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection
 • Secrets of the Millennium Falcon a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • The Clone Wars Episode Guide: Downfall of a Droid a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • The Clone Wars Episode Guide: Duel of the Droids a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • The Complete Star Wars Encyclopedia (Mint "R3-as egység")
 • Hasbro Star Wars: The Legacy Collection (Csomag: R3-A2)
 • Hasbro Star Wars: The Legacy Collection (Csomag: R3-M3)
 • Star Wars: The Clone Wars: The Official Episode Guide: Season 1
 • Scavenger's Guide to Droids (Csak képen)
 • Star Wars: The Clone Wars Character Encyclopedia
 • Millennium Falcon Owner's Workshop Manual
 • The Essential Guide to Warfare
 • Astromech droids in the Encyclopedia (link mára elavult; háttérlink)
 • Star Wars: X-Wing Miniatures Game – Rebel Transport Expansion Pack (Kártya: R3-A2)
 • Star Wars: X-Wing Miniatures Game – Most Wanted Expansion Pack (Kártya: Salvaged Astromech)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000