hagyatek_banner_1460x342_a.png

Mygeeto (Legendák)

MygeetoFromSpace.jpg
Mygeeto
Asztrográfiai adatok
Régió: Peremvidék
Szektor: Albarrio-szektor
Rendszer: Mygeeto-rendszer
Napok: 1: Malola
Holdak: 2
Rács koordináták: K-5
Forgási idő: 12 standard óra
Orbitális idő: 167 standard nap
Fizikai adatok
Osztály: Fagyos
Átmérő: 10.088 km
Légkör: I-es típusú (belélegezhető)
Klíma: Hideg
Elsődleges domborzat:
 • Kristályos gleccserek
 • Csorba hegységek
 • Jeges kanyonok
 • Jeges aszó
 • Hasadékok
 • Csatornák
 • Kőszirtek
 • Földalatti tavak
Helyi látnivalók:
 • Dressiai Kiolsh Kereskedelmi Bank
 • Lázadó előőrs
Társadalmi adatok
Helyi fajok:
 • Lurmen (őshonos)
 • Muun (betelepült)
Elsődleges nyelv: Muun, Galaktikus Közös
Kormány: Közös (történelmi)
Főbb városok: Jygat

Legendák


A Mygeeto az InterGalaktikus Bankár Klán egyik gazdag kolóniája volt, az Ord Biniir és a Morishim között, a Független Rendszerek Konföderációja uralma alatt. A bolygó a Muunilinst, az Intergalaktikus Bankár Klán főbolygójának testvérvilága volt, és ennek eredményeképp a Galaxis egyik legfontosabb világa is. 

Földrajzi jellemzők


Mygeeto SurfaceMivel a Mygeetón jégkorszak uralkodott, hatalmas kristályos jég fedte be a felszínét. Ezért a Mygeeto "ékkövet" jelentett a muunok ősi kereskedelmi nyelvében. A Mygeeto belső lángolásai azóta melegítették és értékes kövek kolosszális lerakódásait hagyták maguk után a kéreg és köpeny alatt. A nóvakristályok és a lézerkristály-mezők miatt a Mygeeto lett a galaxis egyik leggazdagabb világa. Artézi és adegai kristályokat rejtett magában. A bolygó selfjegei hatalmas és agresszív, féregszerű lények otthonai lettek. Ezen kívül a bolygót egy aszteroida-mező foglalta körül.

 

A Mygeetón nem egyfajta, hanem sok különféle éghajlat volt jelen. Nem jelentettek vulkanikus aktivitást a bolygón, ami azt jelentette, hogy a bolygó belső része stabil volt. A kéregben talált rengeteg nemesfém alátámasztja az elméletet, miszerint a Mygeeto vulkánkitörései már jó ideje szunnyadtak.

 

Volt néhány város a Mygeeto besüllyedt felszínén. Ezek a városok mesterséges kristályokból nyertek energiát, amiket nagy sűrítőtornyokban állítottak elő, amik a kristályból kinyert értékes energiát tárolták és osztották el. A városok főleg csak a környező kristálybányák igazgatásához kellettek, bár páncéltermeket is tartalmaztak, amiket az InterGalaktikus Bankár Klán használt fel az értékeik megőrzésére.

 

A bolygó majdnem teljes részét vastag jég borította, és a sarki klíma masszív hóviharokat okozott, amik szinte mindig bombázták a jeges felszínt. A nagy jégkorszak előtt a Mygeetónak mérsékeltebb klímája volt - a Mygeeto 30 %-át fedte sarki jégsapka és a többi 70 pedig vagy tundra, vagy mérsékelt éghajlatú volt. A hőmérséklet a sarki területeken -47 és az egyenlítői térségekben 17 fok között ingadozott.

 

Cirka minden 200 évben a Mygeeto hóeltolódáson ment keresztül, ami azt jelentette, hogy a hóesések állandóak voltak és az alacsony légnyomás az északi féltekén dominált. Ez szintén azt jelentette, hogy a Mygeeto átlagos hőmérséklete lecsökkent, jelentősen befolyásolva az egész bolygót. 

Történelem


A Köztársaság előtt

 

MygeetanAz értelmes makiszerű lurmenek a Mygeeto őslakosai voltak a már rég elfeledett időkben, még a Köztársaság előtti korban. YE 30.000 körül egy rakata nevű idegen faj bekebelezte a Mygeetót, és a bolygót a Végtelen Birodalmuk részéhez csatolták. A lurmeneket arra kényszerítették a rakaták, hogy mintázzák meg a Mygeeto kristályformációit, de miután a birodalmuk felbomlott ötezer évnyi galaktikus uralmat követően, a rakaták elhagyták a Mygeetót és hazamentek a Lehonra.

 

Sötét Kor

 

YE 6.740-re a bolygót csempészek ismét felfedezték a bolygót, a következő években pedig a huttok és a neimoidiak átvették az irányítást a bolygó felett.

 

InterGalaktikus Bankár Klán

 

Mikor a muunok által irányított InterGalaktikus Bankár Klán felfedezte a Mygeetót, a helyi lurmenek a rabszolgáknál nem sokkal jobb státuszba alacsonyodtak.

 

A természetesen előforduló, kiváló minőségű kristályok könnyen kibányászható képződményei, valamint a bolygón levő csorba sziklák miatt az InterGalaktikus Bankár Klán egy Munificent-osztályú csillag-fregattokat tartalmazó hadiflottával védte a Mygeetót. Ezért a bolygóra való eljutás a riválisok számára nehéz volt. Még ha a betolakodók át is törték a blokádot, a bolygó rideg, fagyott felszínével is meg kellett küzdeniük.

 

A Jedik mindig fel akarták fedezni a bolygót a természetes kristályok bő választéka miatt, amik a fénykardjuk elkészítéséhez megfelelt, de a Bankár Klán ezt nem engedte volna.

 

A Bankár Klán számos várost állított fel a Mygeetón. A városok főleg csak a környező kristálybányák igazgatásához kellettek, bár páncéltermeket is tartalmaztak, amiket az InterGalaktikus Bankár Klán használt fel az értékek megőrzésére. A Mygeeto ráadásul a muunok világa, a Muunilinst testvérvilága lett.

 

Mialatt a Bankár Klán uralta a Mygeetót, a bolygót Caar Damask irányította. A Sith Sötét Nagyúr, Darth Tenebrous, a csillaghajó-tervező Rugess Nome álcája alatt Caart összehozta egy Erő-érzékeny muun nővel. A fiuk, Hego Damask a Mygeetón született és Darth Plagueis Sith-nagyúrrá vált, aki később visszatért a bolygóra tanítványával, Palpatine-nal utóbbi felkészítése kezdetén. Caar rezidenciát tartott fenn a Mygeetón, ahol Plagueis is felcseperedett.

 

A Klónok Háborúja

 

A Klónok Háborúja idején a Mygeeto a Független Rendszerek Konföderációja értékes tagja lett, és ezért Palpatine főkancellár a "Gonosz Triádájának" nevezte még két bolygóval, a Feluciával és a Saleucamival együtt.

 

Később Ki-Adi-Mundi tábornok vezette a bolygó elleni köztársasági támadást Bacara parancsnokkal és az elit Galaktikus Flottagyalogosokkal. A planéta sok rettenetes csata színhelyéül szolgált a Klónok Háborújában YE 21-től kezdve. Mikorra a csata véget ért YE 19-ben, a hatalmas városkép lángokban állt, hamuval teli romokkal. A forró hamu elegyedett a Mygeeto jégkristályaival, hogy a csatatereket ónos eső és hó borítsa. Sok köztársasági járművet, köztük az UT-AT-ket lőttek szét a konföderációs tri-droidok. Később Ki-Adi-Mundi erőit az 501-es Légió gyalogosai erősítették meg, akiket maga Palpatine küldött.

 

Mygeeto Bridge BattleHivatalosan az 501-es Légió egy droid energiatároló megsemmisítéséért ment oda, de valójában egy kísérleti energiaforrást kerestek, amire Palpatine-nak szüksége volt a Hammertong nevű szigorúan bizalmas támogató lézersugár projekthez a Halálcsillaghoz. A klón katonák megsemmisítettek két turbólézer üteget, így Ki-Adi-Mundi le tudott szállni. Ezután Ki-Adi-Mundi támadást indított az energiatároló ellen, keresve az energiaforrást, ami Palpatine-nak kellett. Végül az energiaforrást eljuttatta a Coruscantra, és segítette a köztársasági csapatokat a harcban. A konfliktus végéhez közeledve Bacara parancsnok megkapta a 66-os parancsot és végzett a Jedi-tábornokkal. Ezt követően a megmaradt droidokat eliminálták, és így ért véget a két évig tartó csata és a Konföderáció jelenléte a Mygeetón.

 

Galaktikus Birodalom

 

Mundi halála és a Klónok Háborúja vége után az újonnan megalapított Galaktikus Birodalom kebelezte be a bolygót Palpatine nevében, aki már a császár címet viselte. A birodalmi hadigépezet szoros irányítással élt a Klónok Háborúja utáni zűrzavaros időkben; alaposan feltúrták a bolygót a dúracél nevű ásványért, amit csillaghajók vázának gyártásánál használtak fel. Azonban a Birodalom nem szüntette meg az IGBK-t, nem úgy, mint az FRK többi alkotóelemét, mivel az durva recesszióba kerítette volna a galaxist, és inkább a kormányt szolgálta.

 

Galaktikus Polgárháború és a későbbiek

 

A Galaktikus Polgárháború során a Mygeeto a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség kezébe került. Darth Vader egy TIE/LN csillagvadász különítményt vezetve érkezett a bolygóra leverni a lázadást. A YU 4-ben bekövetkező endori csata után a Mygeeto a Szabad Bolygók Szövetségének tagja lett, majd később az Új Köztársaságé. Azonban valamikor később a háborúban a Mygeetót elfoglalta a Birodalmi Maradvány.

 

Ugyanakkor YU 25-re a Mygeeto ismét az Új Köztársaság határain belül feküdt. Ezt követően a yuuzhan vongok megtámadták az Új Köztársaság elleni háborújukban, de nem pusztították el a Muunilinsttal ellentétben.

 

Mikor a Második Galaktikus Polgárháború kirobbant YU 40-ben, a Mygeeto a Birodalmi Maradvány világa maradt, és annak pénzügyi központja lett. Ez az irányvonal folytatódott a Fel Birodalommal és a száműzött Birodalommal, de megszakadt a Galaktikus Föderáció Triumvirátussal. 

Megjelenések


 • The Death Of Ki Adi MundiStar Wars: The Old Republic (Csak említve)
 • Darth Plagueis
 • Maul: Vesztegzár (Csak említve)
 • Star Wars Episode I Journal: Darth Maul (Első megjelenés) (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 14. rész – "A béke őrei" (Indirekt megemlítés a Decoded epizódban)
 • Republic Commando: Színvallás
 • The Wrath of Darth Maul (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • A gonosz útvesztője (Csak említve) (Először azonosítva, mint Mygeeto)
 • Star Wars: Battlefront II
 • Star Wars Battlefront: Renegade Squadron
 • "To the Vanishing Point” — Star Wars: Clone Wars Adventures Volume 6
 • Dark Times 6: Parallels, Part 1 (Csak említve)
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (képregény)
 • Republic Commando: A 66-os parancs (Csak említve)
 • Sötét nagyúr (Csak említve)
 • Halálcsillag (Csak említve)
 • Star Wars: Imperial Ace
 • Legacy of the Force: Revelation (Csak említve)
 • Celestia Galactica Photografica

 

Nem-kánon megjelenések

 

 • Republic Commando: Order 66 játék 

Források


 • Star Wars: Episode III Revenge of the Sith a StarWars.com-on
 • Star Wars: The Clone Wars The Complete Season Two
 • Star Wars: A Sith-ek bosszúja - Képes Enciklopédia
 • Star Wars: Complete Locations
 • Guide to the Grand Army of the Republic
 • "Order 66: Destroy All Jedi” — Star Wars Insider 87
 • Crystal Spiders a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Ravaged Mygeeto a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Tinker, Tailor, Soldier, Praji
 • Star Wars Battlefront II: Prima Official Game Guide
 • Star Wars Fandex Deluxe Edition
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Rebellion Era Campaign Guide
 • The Essential Atlas
 • "Classic Moment” — Star Wars Insider 111
 • Galaxy at War
 • Mygeeto a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • The Essential Guide to Warfare
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars: Edge of the Empire Core Rulebook
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Ki-Adi-Mundi)
 • Clone Commander Bacara az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Ki-Adi-Mundi az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Strongholds of Resistance

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000