hagyatek_banner_1460x342_a.png

Millennium Falcon (Legendák)

falconlegendak.jpg
Millennium Falcon
Gyártási adatok
Gyártó: Koréliai Mérnöki Vállalat
Termékcsalád: YT-sorozat
Modell: Módosított YT-1300fp könnyű teherhajó
Osztály: Könnyű teherhajó
Költség: Nem eladó
Technikai adatok
Hosszúság: 34,37 méter
Szélesség: 25,61 méter
Magasság / mélység: 8,27 méter
Megafény / óra: 75 MFPH
Végsebesség: 1.050 km/h
Hiperhajtómű minősítés:
 • Osztály: 0,5
 • Biztonsági osztály: 10
Hiperhajtómű rendszer
 • Avatar-10 (eredeti)
 • Isu-Sim SSP05-ös hiperhatómű generátor (nagyban módosított), később 401-es sorozatú hiperhajtómű motivátorra korszerűsítve
Hajtómű: 2 Girodyne SRB42-es fény alatti hajtómű
Kommunikációs rendszer:
 • Chedak Frekvenciagyorsító szubtéri adóvevő
 • Birodalmi IFF válaszjeladó
Típus:
 • Teherhajó
 • Kórházi hajó
 • Csempészhajó
Fegyverzet:
 • Koréliai Mérnöki Vállalat AG-2G kvadlézerágyú
 • BlasTech Ax108-as "Földszaggató" felszíni védelmi lézerágyú
 • Arakyd ST2-es robbanórakétacső (2)
  • Minden csőre 4 rakéta
 • Légi fúvókák, amelyeket fegyverként módosítottak
 • Ganathi villámágyú (ideiglenesen)
 • VII-es Jelzésű nagy teljesítményű vonónyaláb-generátor (ideiglenesen)
 • Aknakivető (ideiglenesen)
Pajzs:
 • Torplex előterelő pajzs generátor
 • Nolvadex stázis-típusú pajzsgenerátor
 • Kuati Hajógyár hátsó elhárító- pajzsgenerátor
 • Nordoxicon-38-as robbanásgátló mezőgenerátor
 • Navigációs elhárítórendszer
Kronológiai és politikai adatok
Korszak:
 • A Birodalom felemelkedése időszak
 • Lázadás időszaka
 • Új Köztársaság időszaka
 • Új Jedi Rend időszaka
 • Hagyaték időszaka
Besorolás:
 • Koréliai Gépgyár
 • Csempészek Szövetsége
 • Köztársasági Csoport
 • Molpol Vándorcirkusza
 • Lázadók Szövetsége
 • Szabad Bolygók Szövetsége
 • Új Köztársaság
 • Doole Védőflottája
 • Jedi Rend
 • Öt világ

Legendák

Jó néhányszor megmentette az életemet. A leggyorsabb ócskavas az egész galaxisban.
- Lando Calrissian 

A Millennium Falcon, eredetileg YT-1300 492727ZED, egy módosított, legendás történelemmel bíró YT-1300-as könnyű teherhajó volt, ami a Klónháborúk előtti évtizedekhez és a Galaktikus Birodalom felemelkedéséhez nyúlik vissza. A Koréliai Gépgyár gyártotta le YE 60-ban, a könnyű teherhajónak először a Korell Iparvállalat volt a tulajdonosa és számos névváltoztatáson ment keresztül, mielőtt a csempészek, Kal és Dova Brigger megvették YE 48-ban, és a hajó végül a titokzatoskodó Köztársasági Csoport tulajdonába került Stellar Envoy név alatt YE 29-ben. Az Envoy megsemmisült egy nehéz teherhajóval való ütközésben a Nar Shaddaa felett, de újjáépítették és különböző tulajdonosokat szolgált különböző nevek alatt, mielőtt Quip Fargil elnevezte azt egy sólyomdenevér után, majd történetesen Lando Calrissian kezére került egy szabakkjátszma után – azonban sok évvel később Calrissiantól elnyerte a hajót egy másik szabakkjátszmában a csempész Han Solo.

 

Solo és a vuki másodpilótája, Csubakka lettek a hajó leghíresebb legállandóbb tulajdonosai, ők vezették a Falcont a csempész pályafutásuk alatt és az azt követő, A Köztársaság Visszaállításáért Szövetséggel való együttműködésük alatt; egy a Tatuinról az Alderaanra tartó életbevágó út során, Ben Kenobi és Luke Skywalker utasok, Solo és a Falcon belekeveredett a Szövetség ügyeibe és kivette részét a történelmi yavini csatában - mialatt Solo és Csubakka a Falconnal megmentették SKywalkert a birodalmi TIE-vadászoktól és lehetővé tették számára, hogy egy protontorpedót kilőve megsemmisítse a Halálcsillagot. Annak ellenére, hogy Solo vonakodott dolgozni a Szövetségnek, a balszerencséi visszaterelték a lázadókhoz és Leia Organa hercegnőhöz, és a Falcon jelen volt sok döntő csatában a Galaktikus Polgárháborúban, mint például a hothi csatában és az endori csatában - ahol Lando Calrissian és a másodpilótája, Nien Nunb Wedge Antilles-szel repült a második Halálcsillagba és kilőtte a rakétákat, ami a masszív harci állomás pusztulását okozta.

 

Történelem


Az első évek

Flandon fogaira, miket nem élt át ez a hajó!?
- Milo Thirk, a Szövetségi Hírszerzési Iroda vezetője, Bespin-rendszer 

Az YT-1300-as könnyű teherhajó YT 492727ZED nevű egységét YE 60-ban építette meg a Koréliai Gépgyár a 7-es Orbitális Összeszerelő Üzemben. A gyártósoron egy üzemanyag droiddal való baleset folytán a teherhajó irányíthatatlanná vált, és a hajó majdnem megsemmisítette az egész gyártósort, de a munkások visszanyerték az uralmat a hajó felett. A hajó évekig porosodott raktáron, és először a Koréliai Gépgyár szállítmányozó cég vette birtokba, aki 12 évig volt és szállítóhajónak használta a Korélia-rendszerben. Makacsul megbízhatatlan és feltűnően gyors hajóként hírnevet halmozva fel, az YT sok név alatt repült – köztük a Corell's Pride, a Fickle Flyer és a Meetyl's Misery neveket – mielőtt a Korell Iparvállalat csődöt mondott YE 48-ban. Ama 12 év alatt számos pilóta repítette az YT-1300-ast különböző sikerekkel, és egy pilóta rekordidő alatt jutott el a Tralusra, míg más megrekedt 500 kilométerre a Seloniáról a fagyasztott plarhalakkal teli rakománnyal. Egy pilóta versenyben legyőzött egy másik hajót, a Fusion Flame-t a Drall bolygó körül, és minden pilóta átalakította és bütykölte a hajót egy sornyi ideiglenes javítással és átállítással – az egyik pilóta kénytelen volt beépíteni egy rosszul felszerelt impulzus generátort, és egy későbbi navigátor majdnem elpusztította a hajó Fabritech adó-vevő reléjét egy hidrocsavarkulccsal, amikor az nem akart működni.

 

ROTSFalconJackpot néven a hajót Kal és Dova Briggernek adták el, és a testvérek az újonnan átkeresztelt Hardwiredet különböző és egyre tiltottabb szállítmányozásokra használták fel a Korélia és más bolygók között a Magvilágokban. A testvérek a hiperhajtóművet is fejlesztették, de a páros kapcsolata a Cularin-rendszerben lévő Csempészek Konföderációjával megromlott és ez Dova halálát követelte. Kal életben maradt és a hajót a Wayward Son névre módosította, a hajó nyilvántartását a Fondorra íratta át, utána csatlakozott Iaco Stark Kereskedelmi Társulásához, de a challatzabálók nevű ragadozó rovarok felfalták a Troiken bolygón YE 44-ben.

 

YE 29-ben a hajót megvásárolta a Köztársasági Csoport titkos szervezet és vállalati konglomerátum, amit a Jedi Rend és a Galaktikus Szenátus tagjai működtettek. Az ember Tobb Jadak és a barátja, Reeze Duurmun lett a hajó elsődleges legénysége, akik megváltoztatták a nevét a Stellar Envoy-ra a következő évtizedre, és a páros gyakran utaztak el az olyan messzire nyúló bolygókra, mint a Yinchorr és az Ansion, miközben fejlesztették is az Envoy kommunikációs rendszerét és hiperhajtóművét.

 

A Klónok Háborúja alatt a Stellar Envoy az Ongary IX-en tartózkodott, amit a Független Rendszerek Konföderációja szállt meg a hfrediumért. Mikor a csata után elindultak a Magvilágok felé, Jadak és Duurmun felvettek egy Jorn Kulish nevű utast. Kulish az Ividal Szektorerők elégedetlen tagja volt, aki kilépett onnan, miután egy csata alatt egy bombázás vezetésénél szívfacsaró tapasztalatokkal gazdagodott, amiben áttetsző robbanásbiztos pajzsot erősítettek a sisakjához, hogy megakadályozza a szemvakulást az átszűrődő plazmatöltetek robbanásától. Miután megmutatta a sisakot és a pajzsot Jadak és Duurmun számára, hogy magyarázza lemondása okát, Kulish véletlenül elhagyta a sisakot, mikor leszállt a Denonon. A sisak és a robbanásbiztos pajzs a teherhajó raktárában felejtődött tulajdonosváltások több évtizedes sorozata alatt, míg Obi-Wan Kenobi hasznát nem vette a fedélzteten, mikor Luke Skywalkert tanította az Erő útjaira YE 0-ban.

 

YE 19-ben a hajó jelen volt a coruscanti csatában, és a coruscanti Köztársasági Közigazgatási Épület dokkjában szállt le azután, hogy az Anakin Skywalkert, Obi-Wan Kenobit Palpatine főkancellárt szállító komp biztonságba vitte őket, miután kényszerleszállást hajtottak végre az Invisible Hand orrában.

 

Röviddel ezután a Stellar Envoy-t eltalálta egy teherhajó a Nar Shaddaa felett, nagyon súlyos sérülést okozva a teljes hajóvázon. Duurmun meghalt az ütközésben, Jadak pedig hat évre kómába esett. A hajó maradványait egy orbitális szeméttelepen tartották a Csempészek Holdja közelében. A hajó nagyjából egy hónapot várakozott ott, mielőtt selejtként megvásárolta azt egy technikus vállalkozó, Bammy Decree, Rej Taunt bűnvezér segítségével. Decree társtulajdona alatt az Envoy-t tetőtől talpig felújították, és különböző rendszereket modernizált változatokkal helyettesítettek. Bár az erőfeszítés bizonyítottan rengeteg időbe és erőbedobásba került, a technikus kitartott a hajó befejezése mellett, mert így felmérhette képességeit és munkaimádatát is kielégíthette. Ez idő tájt a hajó számos részét újraszerelték egy régi YT-1330p könnyű teherhajó moduláris alkatrészeivel, amit előzőleg diplomáciai küldetésekre használtak, mielőtt hasonló sorsot nem szenvedett. A Birodalmi Hadiflotta főhajómérnöke, Lira Wessex is be volt vonva az Envoy átalakításába/javításába.

 

A Second Chance névre átkeresztelt hajó csupán rövid ideig szolgálta új tulajdonosait, mert egy elrontott csempészéskísérlet során lefoglalták a birodalmiak a Nilash III-ason a következő néhány évre. A hajót ellopta egy megalkuvó hajótolvaj, Zenn Bien, aki Quip Fargil és Luufkin lázadó ügynökökkel dolgozott. A Second Chance-t rövidesen átnevezték a Gone to Pieces névre eme művelet során, de amikor a Szövetségnek kezdett el dolgozni vele, átkeresztelte a Millennium Falconra a denevérsólymok után – ezt a nevet viselte a hajó az elkövetkező Galaktikus Polgárháború és a Második Galaktikus Polgárháború alatt és után.

 

A Falcont használták volna egy lázadó rajtütésben a Bilbringinél YE 9-ben, de Fargilnek más elképzelései voltak és kivonta a műveletből és magához vette a Falcont. Nem volt képes együtt élni bűntettével és odaadományozta Parlay Thorp doktornak. Miután számos évet töltött a Hijado bolygón Thorppal, a Falcont eladták a Molpol Vándorcirkusznak, és néhány fogadás biztosítéka volt, majd a fiatal Lando Calrissian kezeibe került. A hajó azonosítóját eltávolították ez idő alatt, hogy megkönnyebbítse új pályafutását a csempészetben, és "speciális módosításokkal" is ellátták, ezért Lando idején majdhogynem képes volt az összes hajót lerepülni a súlycsoportjában.

 

Csempész idők 

Jó gondját viseld a kicsikének, Solo. Jó néhányszor megmentette az életem az évek alatt.
- Lando Calrissian 

Lando Calrissian megszerezte a Falcont egy bespini szabakkjátszmában YE 5 körül egy bizonyos Cix Trouvee nevű profi kártyástól, aki nem tudta fedezni adósságát. Miután megtanulta az irányításának alapjait az új barátjától, Han Solotól, és Vuffi Raa droidja együttműködésével szabadúszó szállítmányozóként dolgozott. Calrissian a csempész küldetései alatt a Rafa-rendszerbe, az Oseon-övbe és ThonBoka Csillagbarlangjába hajózott. Több változtatást eszközölt a hajón, hogy jobb védelemmel operáljon ezen utak alatt. Ez idő alatt a Falcon egy nagy hasadást szenvedett a bejárati rámpája közelében, amikor egy Renatasiai Konföderáció-beli csillagvadász beleszáguldott.

 

SabaccfinalA Felhővárosi Szabakkbajnokság utolsó körében Calrissian egy váltót dobott, ami "bármelyik hajóra érvényes volt a flottájából" (akkor egy használt űrhajó parcella tulajdonosa, a Nar Shaddaan, ahol a Falcon parkolt). Solo, a másik versenyben lévő játékos elfogadta a váltót, tudván, hogy Calrissian egy luxushajóval ment a versenyre és a Falcont hátrahagyta. Amikor Solo megnyerte a játszmát, és magának nyilvánította a Falcont.

 

Miután elnyerte a Millennium Falcont Calrissiantól, Solo elkezdett további módosításokat hozzáadni az előző tulajdonosokéhoz. A saját erősítései tartalmazták a páncél fémbevonat, a fegyverek, a hajtóművek, az érzékelők és a szenzorzavarók fejlesztését (a Solo által beépített zavaró annyira erős volt az egység első tesztelésénél, hogy szétszakította az információ reléket a Falcon belsejében, amint egy birodalmi korvett megkörnyékezte. Solo szerencséjére a rendszer annyira erős volt, hogy magát zavarta és leállt. Solo sikeresen, észrevétel nélkül elmenekült).

 

Solo első küldetése a Millennium Falconnal egy út volt a Kashyyyk bolygóra a másodpilótája, Csubakka megsegítésére. Miután elindult onnan, a Falcon elhagyta a Birodalmi Űrt a Vállalatszektor irányába, és olyan bűnvezérek számára kezdett csempézni javakat, mint Nagy Bunji és Kettőt Egyért Ploovo. A nem legális aktivitásai eredményeképpen folyamatos összetűzései voltak a Szövetségi Fennhatósággal. A Falcon kapitánya volt felelős a titkos hatósági börtöntelep, a Csillagvég elpusztításáért, valamint egy rabszolga kereskedelmi kartell leleplezéséért, amiben néhány nagyon kiemelkedő hatósági vezetőnek benne volt a keze, ráadásul Xim, a despota elveszett kincsének eredménytelen keresésében is részt vett. Miután visszatért a Szektorból, a Falcon folytatta az áruk (főleg fűszer) csempészését Jabba Desilijic Tiure számára. Csupán néhány hónappal a yavini csata előtt Solo kénytelen volt kidobni a csillámfűszer szállítmányát, amikor a fedélzetére léptek a birodalmiak.

 

Ez idő környékén Urai Fen a Zann Konzorciumból felbérelte a Millennium Falcon legénységét, hogy vegyék fel Tyber Zann bűnvezért a Kessel fűszerbányáiból egy fűszercsempészés látszata alatt. Miután elhozta Zann-t a Kesselről, a legénység folyamatosan próbálta vtörleszteni Jabba kárát a kidobott áruból. A Falcont később egy koréliai út során megragadta egy birodalmi csillagromboló vonónyalábja, de a Sundered Heart képes volt kiszabadítani a hajót és ezért cserébe Solo beleegyezett, hogy elviszi a Falcont a Vergesso-aszteroidákhoz egy létfontosságú küldetés teljesítéséhez, ahol Boba Fettel és a Slave I nevű hajójával párbajozott.

 

Egyszer a Millennium Falcon legénysége beleegyezett, hogy az Alfa Tűzbázisra vigyenek készleteket, egy törvénytelen energiabányász állomásra a Rishi Útvesztőben. Solo és Csubakka sikeresen kijátszottak egy csillagrombolót és a Rishi Útvesztőbe repültek. Odabent egy elhagyatott Sith hadihajóból kirajzó csoportnyi drón vadászgép támadott rájuk. A Falcon számítógépe képes volt kölcsönösen hatni a hadihajó hajtóműveivel és azokkal hatástalanította drón flottát. Miután leszállási engedélyt kapott az Alfa Tűzbázistól, Csubakka egy energiaforrást fedezett fel a raktérből. Solo kifeszítette a tartályt és felfedezte, hogy egy birodalmi baradium bombát szállítanak. A raktér belső zárjai megsérültek a vadászgépekkel való ütközet közben, tehát nem tudták kidobni a bombát. Solo felvett egy űrruhát, hogy kívülről ki tudja nyitni a rakteret. A ruhája megsérült a kísérlet közben, de kinyitotta az ajtót. Csubakka addig kacskaringóztatta a Falcont, míg kiborult a szállítmány, majd visszament, hogy felvegye Solót, éppen amikor a ruhája kifogyott a levegőből. A páros azt tervelte ki, hogy kidobják az árut és visszamennek Mos Eisley-be, hogy beszéljenek azzal a férfival, akitől az áru származik.

 

Egy sorsfordító út 

Ezzel a ronccsal jöttek? Bátrabb, mint gondoltam.
- Leia hercegnő, amikor először megpillantja a Millennium Falcont. 

A Millennium Falcon csempész sorsában fordulás következett be, amikor igénybe vette a szolgálatát egy útra az Alderaanra Obi-Wan Kenobi és Luke Skywalker Chalmun Űrkikötői Kantinjában néhány hónappal később.

 

HanInDockingBay94 ANHAmikor Obi-Wan kérdőre vonta a hajó sebességét, Solo felemlegette, hogy a Falcon másfélszer gyorsabb a fénysebességnél, és hogy "a Kessel-futamot kevesebb, mint 12 parszek alatt teljesítette".

 

Az Alderaanra vezető út sokkal többnek bizonyult egy egyszerű utasszállításnál. A Falcon kénytelen volt kitörni Mos Eisley-ből, amikor a helyőrségi rohamosztagosok megtámadták a hajót, hogy megkíséreljék a szállítmánya letartóztatását. Majdnem sikerült elkapnia a hajót két csillagrombolónak, mielőtt a hiperűrbe ugrottak.

 

A Falcon az Alderaan maradványainál lépett ki a hiperűrből. Miután egy lemaradt egyszemélyes TIE-vadászt üldözni kezdtek, a Falcont elfogta a Halálcsillag egyik és a masszív űrállomás fedélzetén őrizet alá vették. A Falcon fedélzetén lévők gyors észjárásának köszönhetően úgy tettek, mintha a hajó legénysége elmenekült volna nem sokkal a tatuini felszállásuk után. Rohamosztagosok keresték őket és azt jelentették, hogy nincsenek utasok a fedélzeten. A kutatásban elkerülték a legénységet, ami pár titkos csempészrekeszben bújt el, majd megöltek egy letapogató személyzetet, mielőtt a szkennerrel kimutathatták volna őket.

 

AvengerChaseFalcon STÓrákon belül a Millennium Falcon még egyszer megszökött a Birodalmi Hadiflotta elől, ezúttal a kiszabadított Leia Organa hercegnővel, de Kenobi nélkül a fedélzeten. Egy birodalmi vadászok elleni csata és egy hiperűrutazás után a hajó megérkezett a titkos szövetségi bázisra a Yavin 4-en. Mialatt a hajó a harci állomáson állomásozott, a Birodalom egy nyomkövetőt helyezett el a Falcon fedélzetén, amivel a hercegnőt a bázisig tudták követni. Ahogy a lázadók egy megelőző támadás megszervezésével ügyködtek a hatalmas Halálcsillag ellen, Solo felpakolta a jutalmát a Falcon fedélzetére és elhagyta a holdat. Bár Csubakkának köszönhetően a csempészkapitánya a szívére hallgatott. Solo és a hajója épp idejében tért vissza, hogy fedezze Luke Skywalkert a kétségbeesett próbálkozása közepette, hogy elpusztítsa az űrállomást és biztosítsa a Lázadók Szövetségének biztonságát. A hajó meglepő támadásában elpusztult Darth Vader két kísérője és Vadert kipördült az űrbe, lehetővé téve Luke számára, hogy sikeresen befejezze támadását, és elpusztítsa a Halálcsillagot.

 

A Yavin után

 

A Tatuinra tartó útja során a Falconra egy kalózbanda szállt fel Vörös Jack vezetésével. Jabba kreditjei elrablása után a Lázadáshoz való csatlakozás lett a legjobb elérhető ötlet a fiatal kapitányá számára. Ezért a teherhajó lett a leggyorsabb a tarka hajóválasztékban, ami a Szövetség flottáját képezte. A Yavin és a Hoth közötti periódus alatt Han (a Renegát Osztag mellett) a Falcont használta fel a holokron megtalálására az egykori Alderaan aszteroidamezőjében. A keresése közben a Falcon energiaátalakítóját és energiacelláját megrongálta egy osztagnyi TIE-elfogóvadász és egy közelben lévő  csillagromboló. Az Alderaan-rendszerbeli összetűzés után a Falcon és a Renegát Osztag mon calamari cirkálója belépett az Ord Mantell roncstelep bolygójára. A Han és a Renegát Osztag maradéka által véghezvitt szükséges javításokkal elmenekült a bolygóról, még mielőtt egy helyi csillagromboló osztag feltűnt volna. Végül a Falcon egy mentőtranszportként teljesített szolgálatot a Boz Pity-nél. A Falcont a Birodalom is vadászta a yavini csatában betöltött szerepéért.

 

Menekülés a Hothról 

Vágj bele!
- Han Solo Csubakkának 

HothAsteroidChase SWEYU 3-ban a Falcon javítások alatt ment keresztül a lázadók által felállított Echo Bázis főhangárjában, mikor a Birodalom megtámadta a Hoth bolygót. Miközben a Szövetség tülekedett a bázis elhagyásáért, Solo és Csubakka siettek a hajó űrképessé tételére. Leia hercegnő el lett vágva a transzportjától egy beomló alagút miatt és arra kényszerült, hogy a Hoth-ról a Falcon fedélzetén meneküljön el a vele utazó Hannal, Csubakkával és C-3PO-val. Solo a hajó titokzatos manőverezhetőségével és pilótatudásával kitértek egy, és további két őket üldöző csillagromboló elől, amik a hiperűrből törtek ki. Han manővereivel a két közeledő csillagromboló és az egyik üldöző összeütközött egymással. A Falcon, hogy alkalmat teremtsen a menekülésükhöz a menekülési útvonaluk elvágása miatt, semlegesített egy már sérült csillagrombolót. A Falcon utána megkísérelt fénysebességre gyorsulni, de röviddel utána megállt egy berendezési üzemzavar miatt. Mivel drasztikus manőverek bevetésére kényszerült az elfogásuk elkerülése érdekében, Solo úgy döntött, hogy a Falcont egy közeli aszteroidamezőbe vezeti a birodalmi üldözői lekoptatásához. Bár egy űrcsigával való majdnem végzetes összetűzés után a Falcon legénysége arra kényszerült, hogy kilépjenek az aszteroidamezőből az Avenger lőtávolságán belülre. Han utána a Falcon leszállókarmait használta, hogy a csillagromboló parancsnoki tornyának vak részéhez tapadjon. A szabványos birodalmi procedúrát követve a csillagromboló kiürítette az összes törmelékét és szemetét, mielőtt a hiperűrbe ugrott. Han utána jelzett Csubakkának, hogy engedje ki a karmokat, lehetővé téve a Falcon számára, hogy "elússzanak a szemét maradék részével". Ugyanakkor Boba Fett átlátott a cselen, és hátul várakozott a Slave I-esel, és követte a rendszert elhagyó Falcont.

 

FalconLandsAtPlatform327 TESBA szoros összetűzés után a Birodalommal, a Falcon a Bespin Felhővárosába utazott, ahol Han régi ismerőse, Lando Calrissian volt iparmágnás igazgatói pozícióban. Azonban a Birodalom érkezett elsőként Boba Fettnek köszönhetően, aki a Bespinig követte a Falcont. A Falcon legénységét elfogták, megkínozták és bezárták. Hant egy karbonit-tömbbe ágyazták és a fejvadász Boba Fettnek adták át. A legénység megmaradt tagjai, akikhez Lando csatlakozott, elmenekültek a Falconnal. Miután kimentették Luke-ot, aki egy időjárásjelzőn kapaszkodott Felhőváros alsó részénél, a hajó elhagyta a bolygót és megpróbált a hiperűrbe ugorni. A legénység nem tudta, hogy az újonnan megújított hiperhajtóművet hatástalanították Vader emberei, és R2-D2 utolsó másodperces javításának köszönhetően a Falcon nem került a birodalmiak kezei közé. R2 erőfeszítéseinek köszönhetően a hiperhajtómű aktiválódott és a Falcon az ugrás teljesítésével az utolsó másodpercben megmenekült.

 

Han kiszabadítása

"Enyém volt ez a hajó, majd csak kitalálom, mit baromkodott itt össze Han. Szégyen, gyalázat, hogy így tönkrevágta ezt a szép hajót."
"Majd megmondom neki, ha kivakartuk a karbonitból."
"Bízd csak ide! Majd én beolvasok neki, de úgy, hogy attól koldul."
-Lando Calrissian és Luke Skywalker

A következő hónapok során a Falcon szolgált bázisul Leiának, Luke-nak és Landónak, miközben követték Fettet Sol kiszabadításához. A Falcon az űrkikötői hold, a Gall veszélyes kanyonjain repült át, és dacára annak, hogy a galaxis egyik legkeresettebb lázadó hajója volt, beszivárgott a Birodalmi Központba. Utána részt vett a csatában Xizor herceg személyes égi állomásánál. A csata után a Falcon visszatért a Szövetség titkos bázisára. Miután sikeresen kiszabadították Hant, a Falcon találkozott a Lázadó Flottával, és felkészült a legújabb Halálcsillag elleni harcra. Ez idő alatt a Millennium Falcon elnyerte a Kiváló Szolgálati Kitüntetést, az Érdem Légióját, a Tűzben Edzett Bátor Érdemérmet, a Csatahős Elismerést, a Dicséretes Szolgálati Kitüntetést, és olyan alkatrészeket rejtett magában, mint a Sienar Flottarendszerek, a Cygnus Hajógyár, és a Taim & Bak.

 

Az endori csata 

Figyelj, komolyan mondom, hogy vidd el! Szeretném, ha elvinnéd! Szükséged lesz a segítségre és ez a leggyorsabb hajó a flottában!
- Han Solo Lando Calrissiannak 

EndorbattleAz endori csata alatt Lando és sullusti másodpilóta, Nien Nunb vezették a Falcont az Arany Vezér jelzés alatt. Miután a Halálcsillagot védő bolygópajzs megsemmisült, a Falcon és számos szövetségi vadászgép egy vezetéknyíláson keresztül berepült a harci állomásba és a reaktormag felé vették az irányt. A hely szűk volt a reaktormagba vezető vezetékcsövekben és a viszonylag nagy Falcon elvesztette a szenzortányérját, amikor egy választófalnak ütközött. Lando képes volt elvezetni a hajót az energiamagot rejtő főreaktorhoz, kilőtt egy zápornyi robbanórakétát, és a kijárat felé vette az irányt. A Falcon majdnem megsemmisült a hatalmas tűz elől menekülve, ami elpusztította a hatalmas űrállomást. Nem sokkal azután a birodalmi flotta visszavonult és a galaxis a Császár halálát ünnepelte.

 

Bár Han sosem hagyta nyugton Landót amiatt, hogy leverte a hajó szenzortányérját a második Halálcsillagnál, miután előtte megígérte, hogy "nem lesz rajta egy karcolás se!".

 

Új Köztársaság 

A hivatalos besorolás szerint a Falcon most már szép, rendes teherhajó, mindenféle illegális fegyverrendszer és csempész-berendezés nélkül. Csakhogy Han sohasem jutott hozzá, hogy minden kényelmes kis módosítást, hadi besorolású érzékelőt meg fegyvert eltávolítson.
- Lando Calrissian YE 18-ban 

Az endori csata után a Millennium Falcon volt az egyik azon kevés hajók közül, amik harci kondícióban maradtak és képesek voltak visszaszorítani a ssi-ruuk invázióját a bakurai csatában. Nem sokkal azután részt vett az Eclipse-ért folyó csatában, ironikusan Tyber Zann erő ellen. A csata alatt a hajó sok kárt szenvedett és kénytelen volt a hiperűrbe menekülni. Az endori csatát követő években a hajó harcolt a Kashyyyk és a Kessel felszabadításában és a Coruscant elfoglalásával az Új Köztársaság egyik diplomáciai követegysége lett a Skywalker-Organa-Solo család számára.

 

Millennium Falcon Lightning GunA hajó összetoldozgatott természete sok problémát okozott a csempész időszaka és a Lázadás alatt. A rendszerek épphogy életben tartották egymást és kétségkívül sok összeférhetetlenség volt, ami számos zűrzavart eredményezett. Évekkel az endori csata után Han Solo és Csubakka Leia Organa Solo segítségével megoldották ezeket a nehézségeket.

 

YU 8-ban Han a Falcont használta, hogy elrabolja Leia Organát. Miután negszerezte a Dathomir bolygó okiratát egy szabakkjátszmában, a terve az volt, hogy megnyerje a nő szívét azzal, hogy ajándékként nekiadományozza a bolygót. Eközben Leiát el is akarta rángatni a Hapes Csillaghalmazhoz tartozó Isolder hercegtől, aki udvarolt neki. A Falcont elfogta a Dathomiren állomásozó birodalmi helyőrség, majd majdnem csúnyán összetört egy hanyagul karbantartott EF76 Nebula-B kísérő fregatt belsejében és egy kényszerleszállást hajtott végre a bolygón, de Han visszalopta és döntő szerepe volt az Iron Fist szuper-csillagromboló hatástalanításában, megölve Zsinj hadurat a folyamatban.

 

Nem sokkal a Dathomiren történtek után Han és Leia összeházasodott és a Falcont elvitték egy tatuini küldetésre, hogy visszanyerjék az Árnyékhálózat hírszerzési kódját, ami a Killik alkony című alderaani mohafestményben volt elrejtve. Egy régi csempészmenedéken rejtették el a hajót, ami a küldetés befejezéséig ottlapult.

 

FalconEscapesChimaera DFR5YU 11-ben Han és Csubi a Falconnal a Kesselre repültek egy új köztársasági diplomáciai küldetés érdekében. Ugyanakkor a rendszerbe való beérkezésüknél megtámadta őket a kesseli zsoldosflotta és a hajó kényszerleszállást hajtott végre a Kesselen. Hant és Csubit rabszolgaságba taszították és a fűszerbányákba küldték le őket dolgozni, míg a hajót felújították és a flotta szolgálatába állították. A hajót később felszabadította Lando, bár Han, Kyp Durron és Csubi majdnem elpusztították a hajót a Napzúzóval, mielőtt ráeszméltek, hogy Lando vezeti a hajót. Nem sokkal azután Lando kérdőre vonta a szabakkjátszma érvényességét, amivel Han eredetileg elnyerte tőle a Falcont, és ez számos visszavágóhoz vezetett köztük. Az elsőben Lando nyerte vissza Hantól a hajót és próbálta felfejleszteni és ésszerűsíteni a Falcon számítógéprendszereit. Koránt sem volt még vége, mert egy második játszma során Han visszanyerte a hajót. Egy utolsó játszmában – aminél mindketten beleegyeztek, hogy ez lesz az utolsó újrajátszásuk a Falconért - Lando ismét visszanyerte a hajót, de hogy nyilvánosan próbáljon benyomást kelteni Mara Jade-re, visszaadta a Falcont Hannak.

 

YU 14-ben a Falcont Mos Eisley-ben látták, Jaden Korr Mos Eisley-i küldetése alatt. A hajó nem szenvedett kárt a konfliktus alatt.

 

A Fekete Flotta Krízis előtt a hajót hónapokon át tartó munka során újjáépítette egy új köztársasági csapat. A hajót az alapvázára csupaszították le és a deformált részeit kicserélték, majd az alapoktól kezdve újjáépítették. Az új technológia segítette a hatékonyság növelését; az elektronikákat megfelelően földelték és impulzusárnyékolták, a mechanikus alkatrészeket ütésbiztosan rögzítettek, a kábeleket tekercselték és csatlakoztatták, és a többi részeket dokumentálták és lecímkézték. A szerkezeti alkatrészeinek nagyjából 15%-át kicserélték és a súlya 300 kilogrammal könnyebb lett. A hajó vonónyalábját, érzékelőit, szenzorlencséit, az alsó deflektorkibocsátót és hiperhajtómű-motivátort frissítették és újrakalibrálták. Kicserélték a kárpitozást a raktérben és a legénységi helyiségekben, feltöltötték a tisztítót a frissítőrendszerben, és csináltak egy YT-1300-as telepregulátort a koréliai leírások szerint. Egy Sienar Rendszerek erősítőt is beépítettek és a hiányzó mentőkabinokat is pótolták.

 

Han Csubakka ingerlésére rossz értelemben ledöbbent, milyen tökéletesre sikerült a hajója, és hogy milyen simán működött, és kinyilvánította, hogy minden meg kéne lazítania benne egy csavarkulccsal. Hanról tudni lehetett, hogy "érzékkel repült" és letekerte a tehetetlenségi kiegyenlítőket 95%-ra a megszokott 99-100% helyett, amit a legtöbb pilóta használt. Ez a technika elmondása szerint jobban segítette érezni a hajó kondícióját annak ellenére, hogy néha repülés közben az újabb utasokat felkészületlenül érte a váratlan G-erő.

 

Yuuzhan Vong Háború 

Ezt nem én csinálom. A navigációs számítógép meggyőzte magát, hogy a Falcon alapértelmezett beállítása a probléma forrása!
- Han Solo Leia Organa Solónak 

Csubakka halála után a Yuuzhan Vong Háború elején Han Solo a Falconnak egy matt fekete felszíni burkolatot adott. Han az álcázással indokolta ezt, de Leia gyanította, hogy az a másodpilótája és legjobb barátja gyásza miatt van. Ez idő alatt Han Solo kiszabadított egy Droma nevezetű rynt az Ord Mantellen, és egy rövid időszakig Droma lett a Millennium Falcon legelső másodpilótája Csubakka halála után. Történetesen Leia Organa Solo lett az új másodpilóta, mert ezt a szerepet magáénak akarta tudni. Han Solo kicserélte a nagy másodpilóta ülést, ami előzetesen Csubakkához tartozott, hogy a dolgokat kényelmesebbé tegye Leia számára. Han és Leia a hajóval menekült el a Coruscantról a bolygó eleste alatt.

 

A háború során a Falcon jól szerepelt szokás szerint, segítve az Új Köztársaságot, és végül a Szabad Szövetségek Galaktikus Föderációját, módszereket dolgozott ki a Yuuzhan Vong korallszkipperek hatékony elpusztításához. Anakin Solo felismerte, hogy ha a kvadlézerek szögeit módosítják úgy, hogy alig keresztezzék a lézerek egymást, egy korallszkipper eltalálásával legalább egy lézer behatolt a szkipper dovin bazal védőpajzsába.

 

Han és Leia később repültek vele a Mon Calamaritól a Bastionig a Birodalmi Maradvány területén, hogy egyezséget kössenek a Birodalommal a Mélymag régi birodalmi térképei megszerzéséhez. Együtt akartak tölteni egy kis időt egyedül a hosszú út alatt, és megkérték Leia noghri testőreit, hogy maradjanak a háttérben. Bár a tervük füstbe ment, mivel kénytelenek voltak Vana Dorja parancsnokot magukkal vinni. Az út alatt kihúzták őket a hiperűrből yuuzhan vong aknák a Hydiai Útvonalnál. Korallszkipperek támadták meg őket és a legtöbbjüket képesek voltak elhárítani, mielőtt Jagged Fel és az osztaga megérkeztek a segítségükre.

 

Falcon SAGNagyjából 3 hónappal később a Falcon részt vett az ebaqi csatában. Han egy a Csempészek Szövetségébe tartozó osztagnak parancsnokolt és a Falcon volt a zászlóshajó annak ellenére, hogy Booster Terrik az Errant Venture-t javasolta neki.

 

Han Solo és Leia Organa Solo a műveleti bázisnak használták a Falcont, amint újraalapozták a kommunikációs tájékozódási pontokat szerte a galaxisban.

 

A Millennium Falcon később részt vett a második coruscanti csatában. A Millennium Falcon legénysége megmentette Thorsh-t a háború vége felé.

 

Második Galaktikus Polgárháború

 

Millennium FalconA Második Galaktikus Háború idején a Falcon (ami már a 100. évében járt) hajtóművei javításra szorultak. Mialatt próbáltak leszállni a Coruscanton, a hajtóműrezgések elkezdték szétrázni a hajót. Han és Leia pilótatudása ellenére a hajó az ütközés határán volt. Leia az Erőt használta, hogy próbálja lelassítani a leereszkedésüket, de hiányzott ehhez a finom vezérlése. Ugyanakkor Jacen távolról megtámasztotta anyja erejét az övével, így Leia képes volt biztonságban összetartani a hajót, de legalább a durva leszállás árán. A hajót a következő pár hétig kivonták a forgalomból, ami alatt R2-D2 lassan javította azt.

 

A Hapes ege felett dúló csata alatt a Millennium Falcon megpróbálta elkerülni a harcot Leia Solóval a kormánynál. Jacen Solo azt hitte, hogy a szülei terroristák és ez felhúzta őt, megparancsolta az Anakin Solónak, hogy nyisson tüzet a Falconra (ami egy Longshot nevezetű hajó válaszkódjait használta). Egy nagy hatótávolságú turbólézer ágyúval tüzeltek, ami elpusztította a Falcon központi magját és ágyúit. Sajnos a két noghri, Cakhmaim és Meewalh az ágyúnál voltak, amikor azok megsemmisültek. A Falconnak sikerült megmenekülnie, bár súlyos károk árán.

 

A Falcont megjavították a Gyndine-rendszerben a Tendrando Üzemanyagtöltő és Javító Állomásnál, új ágyúkkal és központi maggal szerelték fel. A Falcon később részt vett a kashyyyki csatában, a Központi Állomásnál lévő csatában és a Shedu Maad-i csatában, amiket túl is élt.

 

A Második Galaktikus Háború utóhatásában Han Solo és Leia Organa Solo, valamint az unokájuk, Allana egy küldetésre vállalkoztak, hogy kiderítsék a Falcon eredetét, miután Allana egy rejtélyes tárgyat lelt a fedélzeten. Ők hárman egy régi, Palpatine megbuktatására irányuló sikertelen cselszövésre leltek. A küldetés úgy kezdődött, hogy Allana bejárta a hajót, felfedezett egy régi, mimetikus tulajdonságokkal rendelkező mechanikus berendezést. A következő nyomozás arra a felfedezésre juttatta őket, hogy egy korábbi tulajdonos helyezte el azt, aki egy olyan csoport tagja volt, ami a Köztársaság becsületének helyreállítására állítódott. Bár a férfi, Tobb Jadak kómában volt, felébredt, majd utána csatlakozott a legénységhez, hogy a Köztársaság eredeti szimbólumát megkeressék, amit a Galaktikus Szenátusban állítottak fel. A fedélzeten elrejtett berendezés volt a kulcs a megtalálásához. Amikor a Tarisnál megálltak, találkoztak egy Seff Hellin nevű Jedivel, az első Jedivel, aki Abeloth megidézésének első áldozata lett. Végül ráleltek egy bolygóra az Ismeretlen Régiókban, ahol a köztársasági szimbólumot tárolva volt. A templom megsemmisülni készült, miután megtudták, hogy a jelkép hamis. A korábbi tulajdonos Jadakkal és a partnerével, Flitcher Poste-val, Solóékkal tartott az igazi jelkép megkeresésére.

 

Solóék a Millennium Falcont továbbra is egy lakóhajónak használták, amikor Luke Skywalkernek segítettek a Coruscantról való száműzetése alatt. Egy Luke által adott dathomiri vészjelzésre válaszoltak. 

Elrendezés és módosítások


Átalakítva. Nagyon átalakítva. Illegálisan átalakítva.
- A Hound's Tooth számítógépe letapogatja a Millennium Falcont. 

MillenniumFalconInteriorLando és Han kezelése alatt a Falcon számtalan módosítást és újraépítést élt meg. Lando rejtett áruszekciókat épített a Falcon fedélzeti lemezei alá, ami döntő fontosságúnak bizonyult. Lando és Han könnyű tárhelyet biztosított a csempészáruiknak és a legénységet is elrejtette, amikor a Halálcsillag elfogta. Lando meg is növelte a hajó pajzsait és egy pár kisebb sugárvetőt szerelt be a hajóorr alsó álkapcsaira.

 

A Falcont dúrötvözet bevonat jellemezte, ami burkának jelentős részét tette ki és a Liquidator hajófaráról származó páncéllemezzel vonták be a hajó jobb oldali dokkolókarát. Ráadásul a hajót egy kollekciónyi fejlesztett a Kuati Hajógyár, a Novaldex és a Nordoxicon vállalatoktól származó pajzsgenerátorokkal szerelték fel, amiket Solo "szabadított ki" a myomari hajógyártól. Ezekkel a pajzsgenerátorokkal a Falconnak hadihajó besorolású pajzsai lettek, és lehetővé tették a túlélést olyan lézertalálatoktól, amik egy átlagos YT-1300-ast elpusztítanának. Egy sorozatnyi magas osztályzatú szenzorberendezést is bekötöttek a Falcon túlméretezett érzékelő tányérjába. Erős szenzorzavarók is védték a hajót a harcokban.

 

Falcon LoungeA költségek csökkentése és magánélete megőrzése érdekében Solo annyival módosította a Falcont, hogy a főbb rendszerei közül a legtöbbet a pilótafülkén vagy a fő raktárban lévő műszaki állomáson keresztül ért el. A milliónyi hajóvezérlési funkciót egy olyan berendezésre csatlakoztatta, ami eredetileg egy Hanx-Wargel SuperFlow IV-es számítógép volt. Azóta három droid aggyal módosította, amely hatására a Falconnak skizofrén szóváltásai voltak saját magával, de az agyak ennek ellenére együttműködtek a vészhelyzetek alatt. A droid agyakat egy katonai besorolású, R3-as sorozatú asztrodroidból, egy V-5-ös szállítódroidból, és egy vállalati kémdroidból szerelték ki.

 

A Falcon rendetlen belső része egyezett a lepukkant külsejével. A belső folyosók mindenféle mechanikus szerkezettel voltak felszerelve. A fő raktér egy nagy előtérrel rendelkezett egy holografikus játékasztallal, amit Csubakka kérésére építettek be. Ráadásul a fémlemezek alatti rejtett tároló rekeszeknekből ki lehetett dobni az árut is. A Falcon nem rendelkezett baktatartállyal, és hogy pótolják azt, beszereltek egy nagyon alacsony hőmérsékletű hibernációs kapszulát. Ezt élő áru szállítására használhatták, vagy egy súlyosan sebesült stabilon tartásához, amíg elfogadható orvosi létesítményhez nem értek.

 

Falcon Smuggling CompartmentA hajótól gyakran elvárt volt a gyors menekülés és a Falconnak volt egy rendkívül gyors indulóideje, ami körül-belül 3 perc volt.

 

A hajó összetákolt természete rengeteg problémát okozott a csempész időszaka és a Lázadás alatt. A rendszerek alig tartottak össze és feltehetőleg rengeteg volt inkompatibilis, ami számos üzemzavart eredményezett. C-3PO megjegyezte, hogy nem biztos abban, hogy a hajó hol tanult kommunikálni. (Bár lehet, hogy ezt arra értette, hogy a hajó komputere szlenget és/vagy durva nyelvezetet használ, ami C-3PO kifinomult természetét nyugtalanította.) Évekkel az endori csata után Han Solo és Csubakka megoldották ezeket a nehézségeket. A problémák helyrehozásába beletartozhatott a hajó belső operációs rendszereinek virtuális újjáépítése; ezt sosem taglalták részletesen.

 

A Falcon sajátos 0.5-ös osztályzatú hiperhajtóműve kétszer gyorsabb volt a birodalmi hadihajókénál. Ez a megerősített adottság legfőképp Solo innovatív módosításinak köszönhető, ami "korszerűsítette" a hajó a hiperűrbe való ugrását. Egy Quadex energiamag és az összetákolt komponensek biztosították a három szabványperces hiperhajtóműves indulási szekvenciát.

 

A Falcon hajtóműblokkjának jelzése 229811-B volt.

 

Fegyverzetek

 

Falcon EgvvA Falcont felszerelték egy pár hátra és hasra szerelt Koréliai Mérnöki Vállalat AG-2G kvadlézerágyúkkal, amik az energiát közvetlenül a Quadex energiamagból kapták. Eredetileg Lando építette be azokat az állra szerelt sugárvetőket helyettesítéséhez. Amikor Han átvette a Falcon tulajdonjogát, alaposan módosított az ágyúkon azzal, hogy továbbfejlesztett energia áramköröket, nagy mennyiségű gázellátást és sajátos lézeres indítószerkezeteket adott hozzá. Ez olyan mértékig növelte meg az ágyúk teljesítményét, hogy egyetlen lövéssel képes volt elpusztítani egy TIE-vadászt. Ezek az ágyúk, bár tipikusan manuálisan működtek, Solo által a pilótafülkéből hozzáférhetőek és irányíthatóak voltak. Egyszer Solo erre volt rászorulva a Kashyyyk blokádja alatt YU 0-ban. Ráadásul a pilóták számítani tudtak a hasra szerelt, rejtett, gyalogelhárító ismétlő lézerágyúra, ami a leszállórámpa mellett helyezkedett el.

 

Két Arakyd ST2-es - civil kézben illegális - rakétakilövő volt felszerelve az elülső "állkapocs" között. Ezeket az endori csata idején használták a második Halálcsillag reaktormagjának megsemmisítéséhez. A rakétakilövőket módosították, így 4 robbanórakétát tartalmazott befogadni különböző gyártóktól, köztük az Arakydtől és a Dymektől.

 

Miután egy diplomáciai futárhajóvá vált a Skywalker-Organa-Solo család számára, a Falcont átalakították katonai besorolású energiagenerátorokkal, hajtóművel és fegyverzettel. A kvadlézer ágyúkat könnyű turbólézerekkel helyettesítették. A turbólézer ágyúkat elpusztította az Anakin Solo csillagromboló nagy hatótávolságú turbólézer találata egy téves Longshot jeladókód miatt a hapesi csatában YU 40-ben. A turbólézer ágyúkat utána végül új könnyű turbólézerekkel helyettesítették.

 

A Palpatine császár feltámadását követő események alatt a rakétakilövőket ideiglenesen egy óriás Ganathi villámágyúval helyettesítették, amit a hajóorr alsó állkapcsainak helyére szereltek, de megsemmisült, mikor a Falcon összecsapott Boba Fett Slave I-esével. Han nem különösképp kedvelte a hajó eme módosítását, ezért gyorsan visszatérítette a Falcont a megszokott kerékvágásba, amikor az újjászületett Császárral való bajok véget értek.

 

Egyéb elemek

 

Cargo HandlerAz osztályába tartozó többi hajóhoz hasonlóan a Millennium Falcon alkalmanként használta a szállítási-rakodási külső előfonót (F-LER), ami általában a hajó elejében volt található.

 

A sebességének titka 

De hisz ez ócskavas!
Másfélszer gyorsabb a fénysebességnél. Kívülről nem látszik rajta, de tudja, amit egy hajónak tudnia kell. Én magam bütyköltem meg a motorját.
- Luke Skywalker és Han Solo 

MillenniumFalconCrossSection SWICSA Millennium Falcon legismertebb jellegzetessége a hiperhatóműve volt. A Falcon fedélzetén lévő hiperhajtómű mérete kétszer nagyobb volt egy szabványos YT-1300-as teherhajó hiperhajtóművénél. Ez a rendszer 0.5-es osztályú hiperhajtóművet adott neki, ami kétszer gyorsabb volt a birodalmi hadihajókénál. A sebességének titka a csillaghajó technikusmester, "Doki" Vandangante módosításai voltak, amik "korszerűsítették" a hajót a hiperűrben azzal, hogy a hajót körülölelő téridő kontinuum elferdüléseit szabályozták. Több hajó próbálta beérni a Falcon sebességét a fenti "korszerűsítő" módosítások nélkül, de űrszemétté robbantak.

 

A Millennium Falcon sebességének másik kulcseleme a navigációs számítógép volt, ami képes volt megtalálni a leggyorsabb útvonalat A pontból B pontba, a csillagrendszerekhez vagy az aszteroidamezőkhöz hasonló anomáliák kikerülésével. 

Álnevek


A rohamosztagosainkat legyőzték és kijátszották a csillagflottánkat? Hogy lehetséges ez? Kinek a hajója volt az?
Nehéz megmondani. Hamis azonosítójelzései és fabrikált nyilvántartása volt. Továbbá rendkívül gyors és ravasz hajó volt, talán az egyik vezette azon csempészek közül, akik abban a régióban gyülekeztek.
- Wilhuff Tarkin és Darth Vader 

Millennium Falcon Cross SectionAz évek alatt a feladatai titkos természete miatt a Falcon tulajdonosai számos hamis azonosítót adtak a hajónak. Han Solo maga egy tucatnyi álnevet talált ki YU 8-ra. Ezek közül az ismertek:

 

 

 • Argos
 • Close Shave
 • Sunfighter Franchise
 • Regina Galas
 • Longshot
 • Sweet Surprise
 • Shadow Bird
 • Princess of Blood
 • Victory Ring
 • Naboo Duckling
 • Star Tripper
 • Star Princess
 • Thrall's Tale 

Jelentősebb személyzet


Falcon NEGVVLando Calrissian alatt 

 • Lando Calrissian (kapitány)
 • Vuffi Raa (másodpilóta)
 • Nien Nunb (másodpilóta, Endori csata)
 • Airen Cracken (lövész, Endori csata)
 • Blount (legénység tagja, Endori csata)
 • Ismeretlen lázadó navigátor (navigátor, Endori csata)
 • Ace Azzameen (Endori csata)
 • Csubakka (másodpilóta) 

Han Solo alatt

 

 • Han Solo (kapitány)
 • Csubakka (másodpilóta)
 • Droma (másodpilóta)
 • Leia Organa Solo (másodpilóta)
 • Allana Solo (másodpilóta)
 • Noghri testőrök (lövészek)
 • Dordi (lövész) (Barabel)
 • Zal (lövész) (Barabel)
 • Wilyem (lövész) (Barabel Jedi)
 • Jarik Solo (lövész)
 • R2-D2 (asztrodroid)
 • C-3PO (protokoll droid)
 • Luke Skywalker (másodpilóta) 

A színfalak mögött


A filmekben

 

ManyMillenniumFalcons TSWAA Millennium Falcon eredeti modelljét az utolsó percben változtatták meg, mert az nagyon hasonlított a Sas Szállítóhajókra, amiket az Alfa holdbázis című televíziós sorozatban használtak. Azt mondják, hogy a csere egy félig megevett hamburgeren alapult, amin egy fogpiszkálóra szúrt olívabogyó volt, amit George Lucas evett, és ezért az ILM stábja a Falcont "a Disznóburger"-nek csúfolta. Ralph McQuarrie eredeti tervezetét úgy módosították, hogy az egy blokádtörővé változtatták, ami a IV. rész elején látható, és az eredeti dizájnt a diplomáciai szállítóhajóhoz is felhasználták, ami Qui-Gon Jinnt és Obi-Wan Kenobit vitte a Naboora az I. rész elején.

 

A Millennium Falcon pilótafülkéje erősen a híres B-29-es Superfortress pilótafülkéjére hajaz, és a repülési hangjait egy P-51-es 'Mustang'' vadász lelassított verziójából vették, amikor felvettek egy versenyt a Mojave-sivatagban. Második világháborús modellezési felszerelések is észrevehetőek a modelljének bizonyos részeinél.

 

Amikor az egyik birodalmi tiszt vizsgálja a Falcont a Halálcsillag fedélzetén, megjegyzi, hogy a mentőkabinokat kilőttek a hajóból. Tisztázatlan, hogy hol voltak valójában ezek a mentőkabinok. Ez a második következménye a Falcon utolsó perces újratervezésének: az eredeti terv szerint a mentőkabinok kívülről tisztán láthatóak voltak.

 

MCQ Bay94Az Egy új reményhez a Falcon külső életnagyságú részét megépítették a 94-es dokk és a Halálcsillag jelenetekhez, amik a hajónak csak a jobboldali felét tartalmazták, feltehetőleg a fizikai hely korlátozottságának és/vagy pénzügyi szempontok miatt. A mulasztást bizonyítja a szenzortányér hiánya a 94-es dokk jelenetben, ahol tisztán láthatónak kellene lennie. A Falconnak eme változatában hiányoznak az elülső jobb és bal oldali leszállótalpai, amiket A Birodalom visszavághoz hozzáadtak, hogy érezhetőbbé tegyék a Falcon súlyát, amit ahhoz a filmhez készítettek. Annál a résznél, ahová az elülső jobboldali leszállókarmot később hozzáadták, egy teherbíró oszlop (amit üzemanyagtömlőnek álcáztak) látható a Falcon alsó részétől egészen a talajig valamennyi IV. részben megjelenő dokkjelenet alatt.

 

A Falcon eredeti, életnagyságú modelljét a hatalmas sunderlandi bombázó hadihangárokban, a Pembroke Dockban lévő korábbi Királyi Haditengerészeti hajógyáraiban építették meg, egy kis kikötővárosban a Milford Haven-i vízi útnál Walesben, az Egyesült Királyságban. A befejezett modellt utána részekre szerelték szét, és szárazföldön az angliai filmstúdiókba szállították.

 

Han Solo híres hozzászólása, miszerint a hajó "a Kessel-futamot kevesebb, mint 12 parszek alatt tette meg", egy kicsit következetlenül jön le - a parszek a távolságot méri, nem az időt. (Az eredeti regényváltozatban Solo a "sztenderd időegység" kifejezést használja a "parszek" helyett). Az eredeti trilógia 4 DVD-s különkiadásában, George Lucas kifejti, hogy a megjegyzés azt jelenti, hogy a Falcon komputere annyira fejlett volt, hogy képes volt egy rövidebb utat találni a hiperűrön keresztül a többi hajóhoz képest, és ezért gyorsabb is volt. Egy másik értelmezés szerint Solo próbálta elbűvölni az utasait a szavahihető hangzású, mégis értelmetlen hencegéssel (megjegyezendő, hogy amíg Han ezt mondja, a kamera Obi-Wanra vált, aki eléggé szkeptikusan tekint rá, az eredeti forgatókönyv ezt támasztja alá). Az Expanded Universe azt a magyarázatot adja, hogy a gyorsabb hiperhajtóművekkel biztonságosan közelebb férkőzhetek a gravitációs kutakhoz deaktiválódás nélkül, ezért a Falconnak sebessége miatt rövidebb utat kellett emgtennie, mint más hajóknak.

 

Sok rajongó állítja, hogy két Millennium Falcont lát az V. részben. Az aszteroidamezőn keresztül való üldözés alatt egy, a Falcon pilótafülkéjében játszódó elenet alatt a távolban repülő Millennium Falcont lehet látni.

 

Episode 3 FalconArról töprengtek, hogy a Falcon meg fog jelenni A Sith-ek bosszúja részben, hogy jobban összekösse az eredeti trilógiát az előzmény trilógiával, és a hajó tényleg tesz egy cameót. Az egyik közelítő felvételnél, ami a Coruscanton lévő dokkot pásztázza, egy a dokk felé repülő YT-1300-as teherhajót lehet látni. Lucas megerősítette, hogy az a Millennium Falcon és nem egy másik YT-1300-as teherhajó.

 

Az Expanded Universe-ben

 

Mint sok sci-fi űrhajónál, a Falcon belső berendezése fizikailag valójában nem egyezik a külső felépítéssel. A későbbi Expanded Universe tervek következésképpen elsimító kísérletek a belső felszerelések összepréseléséhez (amik gyakran megsértik a belső részt). Ezek az elsimító tervek gyakran abban is eredményeznek, hogy a Falconnak sokkal kisebb motorjai vannak egy olyan hajónak, ami a sebessége miatt jelentős.

 

Ez néhány ellentmondáshoz vezet a hajó állítólagos hosszában különböző Star Wars publikációkban. A 2003-as The New Essential Guide to Vehicles and Vessels szerint a Falcon 26.7 méter hosszú. 2008 augusztusában a Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection a hosszat 35.37 méternek adja meg, míg a Millennium Falcon regényben, amit októberben adtak ki, 35 méteres. A StarWars.com Encyclopedia-ban, amit 2011 szeptemberében frissítettek, a hossz 34.75 méter, ami megegyezik az YT-1300-as teherhajók szabványával. A legfrissebb kiadás, ami megadja a hajó hosszát, a Millennium Falcon Owner's Workshop Manual, amit az Egyesült Királyságban 2011 novemberében és az Egyesült Államokban 2012 februárjában adtak ki, 34.37 métert ad meg. Mivel nincs megegyezés ennél a méretnél, ez a cikk a legfrissebb forrást, a Millennium Falcon Owner's Workshop Manual hosszát veszi alapul.

 

Millenium Falcon Plans  HOPE Watch CaseA The Essential Guide to Warfare című kiadványban a Millennium Falcon energiamagja megegyezik a B-szárnyú csillagvadászéval, amit a Lázadók Szövetsége használt. Paul Urquhart erre ki is tért a könyvhöz írt Jason Fry Végjegyzetének 12. részében, és azt állítja, hogy ugyanaz a gyártó készítette és ezért hasonló alkatrészei lettek, de a hajtóművei nem ugyanazok, felhozva a példát, hogy az USS Zumwalt ugyanazt a motor használta, ami a Typhoon harci jetekben van a Brit Légierőnél.

 

A zsarnok erőpróbájában Csubakka szerint a Falcon fedélzetén lévő kvadlézerek "nagy csövű Dennia kvadok," amiket eredetileg legénység által kezelt fegyvereknek terveztek a csatahajók fedélzetére. Ez lázszólag ellentmond a koréliai gyártású AG-2G ágyúk jelenlétével; vagy Dennia lehetett az alvállalkozó, ami az AG-2G-seket építette.

 

A Szökevényekben a Falcon által használt fegyverek nem az általános felszerelések, például az ionágyúk és a protontorpedók, az általános kvadlézer ágyúkon és a robbanórakéta-kilövőkön kívül. A Jedi Akadémia Trilógia 3. részében, Az Erő bajnokaiban a Falcon szintén protontorpedókat használ a Halálcsillag prototípusa ellen a Kessel közelében.

 

Az 1981-es Star Wars 50: The Crimson Forever szerint Lando Calrissian a "Millennium Falcon eredeti tulajdonosa". Ezt felülbírálja az 1983-as Lando Calrissian és Sharu varázskulcsa könyv, ami azt állítja, hogy Lando megnyerte az általa megnevezett "eléggé koros" hajót, nem sokkal a regény kezdete előtt.

 

Az Ebon Hawk dizájnját, amit a Star Wars: Knights of the Old Republic részére fejlesztettek ki, a Falcon ihlette. Mindkét hajó mozgó "bázisként" funkcionál a főszereplőket megillető sorozatokban.

 

A Millennium Falcon a 2001-es Star Wars: Galactic Battlegrounds című videojátékban is megjelenik. Elpusztul az endori csata alternatív történelmi szimulációjában a Darth Vader hadjáratban.

 

A Falcont LEGO változatban is újraképzelték a 2006-os LEGO Star Wars II: The Original Trilogy videojátékban (a 2004-es LEGO-modell alapján), és szintén benne volt a 2007-es összevont újrakiadásban.

 

A Star Wars: The Force Unleashed videojátékban a Millennium Falcon nem-kánon cameo megjelenést tesz. Amikor a fő karakter, Galen Marek négy holokront talál a "Birodalmi Raxus Prime bolygón," majd visszatérve a fő platformra ugyanazon a pályán a játékos egy hajót láthat, ami a Falconra emlékeztet. Ez a bolygóra való első látogatáskor is megtekinthető a játékban, egy hiperhajtómű mag közelében.

 

Bár a Millennium Falcon technikailag egy teherhajó osztályú csatahajó, különböző videojátékok, beleértve a Star Wars: Rogue Squadron játékokat, lehetővé teszik a játékosnak, hogy a Millennium Falconnal repüljenek, mintha az egy csillagvadász lenne.

 

Néhány regény retcon alá vette Han Solo "parszek" dicsekvését, gy az azt jelentette, hogy a hajó annyira gyors volt, hogy Solo kapitány képes volt közelebb férkőzni a Bendőként ismert fekete lyuk halmazhoz anélkül, hogy az behúzta volna a hajót, levágva a távolságot (és így az időt is).

 

Nem-kánon megjelenések

 

A Millennium Falcon az Expanded Universe-ben való szereplésein kívül néhány nem-kánon megjelenést is tesz, beleértve a LEGO Star Wars játéksorozatot, valamint a Tag & Bink képregényeket.

 

A nem-kánon Into the Great Unknown Dark Horse Comics sorozat fókuszában is volt, ahol valamivel az endori csata után egy ismeretlen csillagrendszerbe (a Föld-rendszerbe) vetemedett és kényszerleszállást hajtott végre egy erdős bolygón, ami az Endorra emlékeztetett. Solót megölték a bennszülöttek, míg Csubakka őrt állt a Falconnál, aki a legendás Nagylábú szörnyeteggé vált. 126 évvel később a régész Dr. Indiana Jones fedezte fel a roncsot, ami, ahogyan azt feljegyezte, mindenen túltett, amit a korábbi expedíciói során látott, még az atlantisziét is, de inkább meghagyja a nagy ismeretlennek a Nagylábú mellett.

 

Nem Star Wars munkákban

 

AkiraFalcon STFCA Falcon egy CG modelljét beletették a Star Trek: Kapcsolatfelvétel című filmben lévő csatába, ami a Borg kockát támadta a Csillagflotta maradékával. John Knoll az Industrial Light & Magic vállalattól volt az, aki a speciális effekteket készítette a filmhez, és éppen befejezte az Egy új remény felújított változatának munkálatait, belerakta a Falcont a csatába, bár az nehezen vehető ki. Akkor látható, mikor a Defiant megkezdi első támadását a kocka ellen a csata korai stádiumában, és éppen előtte egy Akira-osztályú csillaghajó megsemmisült.

 

Serenity FireflyJoss Whedonra hivatkozva a Millennium Falcon volt az elsődleges ihlet a Firefly sorozatához. A hajó a Serenity hajót ihlette, ami fontos szerepet játszott a műsorban.

 

Star Wars Easter Egg The Dig 1A The Dig nevű point-and-click kalandjátékban, amit a LucasArts adott ki 1995-ben, számos fényes vezérlőjén "földönkívüli minták" vannak, néhányuk Star Wars-os húsvéti tojások. Az egyik ilyen panelen látható a Millennium Falcon és egy ismeretlen besorolású csillagromboló egyszerűsített körvonalai.

 

Egy a Millennium Falconhoz hasonló YT-1300-as teherhajó látható egy pillanatra az Űrbisztró leszállóplatformjánál Mel Brooks űrvígjátékában, az Űrgolyhókban.

 

A Csillagok Háborúja 4. rész, avagy Family Guy Wars paródiában, amikor Peter, aki Solót játssza, elmondja, hogy a Falcon a Kessel-futamot 12 parszek alatt tette meg, Luke, akit Chris játszik, megkérdezi tőle, hogy "Ő, a fényév az nem hosszmérték véletlenül?", Solo pedig elhessegeti válaszképpen.

 

Az igazi világban

 

2007 februárjában a LEGO Corporation bejelentette az Ultimate Collector's Millennium Falcon kiadását, amit 2007. október 1-ére lett beütemezve. A modell LEGO Minifigures méretű, ami 33 hüvelyk hosszú és 22 hüvelyk széles. Az 5.195 darabjával ez a második legnagyobb LEGO szett, amit valaha gyártottak, és a legdrágább is.

 

A Hasbro 2008. július 26-án kiadta a rajongók körében a "Nagy Millennium Falcon" néven elhíresült játékot. Amikor az eredeti Kenner játékforma összeroppant 30 év használat után, a Hasbro megkérte a játék eredeti tervezőjét, Mark Boudreaux-t, hogy újratervezze az ikonikus hajót. A befejezett termék hozzávetőlegesen 30%-al nagyobb a Kenner változatnál és 18 figurát tud felmutatni.

 

A Star Wars: Where Science Meets Imagination utazó kiállításnál a Millennium Falcon pilótafülkéjének egy reprodukciója ki volt állítva egy miniatűr planetáriumban. 

Megjelenések


 • Star Wars: Galactic Battlegrounds
 • Millennium Falcon
 • Star Wars: Battlefront (Felvétel az Egy új reményből)
 • Star Wars: Battlefront II
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja
 • The Queen of Air and Darkness a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink az Archive.org-on) (Csak említve)
 • A hutt játszma
 • A vadász végzete: Greedo meséje
 • A vadász végzete: Greedo meséje webstrip
 • Lando Calrissian és Sharu varázskulcsa
 • Lando Calrissian és Oseon tűzvihara
 • Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangja
 • Halálcsillag
 • A lázadás hajnala
 • "Kessel Run" — Star Wars Tales 16 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Adventures in Hyperspace: Fire Ring Race
 • Adventures in Hyperspace: Shinbone Showdown
 • Han Solo hadjárata
 • Han Solo hadjárata (képregény)
 • Han Solo bosszúja
 • Han Solo küldetése
 • Star Wars Adventures: Han Solo and the Hollow Moon of Khorya
 • Star Tours: The Adventures Continue
 • Underworld: The Yavin Vassilika
 • "Maze Run" — Star Wars Insider 131
 • Way of the Wookiee
 • Star Wars: Empire at War
 • Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption
 • Árnyjáték
 • Star Wars Journal: The Fight for Justice
 • Star Wars: Empire 13: What Sin Loyalty?
 • Star Wars Journal: Captive to Evil
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény regény (Első megjelenés)
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény (ifjúsági regény)
 • Escape from the Death Star
 • Star Wars 2: Six Against the Galaxy
 • Az élet vallása: A kalapácsfejű meséje
 • Star Wars Droids 7: Star Wars According to the Droids, Book II
 • "Once Bitten" — Star Wars Tales 12
 • Star Wars 3: Death Star!
 • Star Wars 4: In Battle with Darth Vader
 • Star Wars Droids 8: Star Wars According to the Droids, Book III
 • Star Wars: Empire 15: Darklighter, Part 4
 • Star Wars 5: Lo, The Moons of Yavin!
 • Star Wars: Trench Run
 • Choose Your Own Star Wars Adventure: A New Hope
 • Star Wars 6: Is This the Final Chapter?
 • Super Star Wars
 • "Repairs" — Star Wars Comic 5
 • "My Spaceship, My Enemy" — Star Wars Comic 7
 • Scoundrel's Luck
 • Tatooine Manhunt (Csak említve)
 • "Tatooine Manhunt" — Classic Adventures: Volume Three (Újranyomás)
 • Graveyard of Alderaan
 • "Graveyard of Alderaan" — Classic Adventures: Volume Two (Újranyomás)
 • Imperial Double-Cross (Csak említve)
 • "Special Ops: Ship Jackers" — Star Wars Adventure Journal 13 (Csak említve)
 • Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader
 • Star Wars: Rogue Squadron III: Rebel Strike
 • Perfect Evil
 • Star Wars Missions 1: Assault on Yavin Four
 • Star Wars Missions 2: Escape from Thyferra
 • Star Wars Missions 3: Attack on Delrakkin
 • Star Wars Missions 4: Destroy the Liquidator
 • Rebel Force: Renegade
 • Star Wars 7: New Planets, New Perils!
 • Star Wars 8: Eight for Aduba-3 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars 9: Showdown on a Wasteland World! (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars 10: Behemoth from the World Below (Csak említve)
 • Star Wars 11: Star Search!
 • Star Wars 12: Doomworld!
 • Star Wars 13: Day of the Dragon Lords
 • Star Wars 14: The Sound of Armageddon
 • Star Wars 15: Star Duel
 • Star Wars 24: Silent Drifting
 • Star Wars 16: The Hunter (Csak említve)
 • Star Wars 17: Crucible
 • Star Wars 18: The Empire Strikes
 • Star Wars 19: The Ultimate Gamble
 • Star Wars 20: Deathgame
 • Star Wars 21: Shadow of a Dark Lord (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars 22: To the Last Gladiator (Csak említve)
 • Star Wars 23: Flight Into Fury
 • Star Wars 27: Return of the Hunter (Csak említve)
 • Star Wars 28: What Ever Happened to Jabba the Hut?
 • Star Wars 32: The Jawa Express (Csak említve)
 • Star Wars 33: Saber Clash
 • Star Wars 34: Thunder in the Stars
 • Star Wars 35: Dark Lord's Gambit
 • Star Wars Annual 1: The Long Hunt
 • Star Wars 36: Red Queen Rising
 • Star Wars 37: In Mortal Combat
 • Star Wars Missions 5: The Hunt for Han Solo
 • Star Wars Missions 6: The Search for Grubba the Hutt
 • Star Wars Missions 7: Ithorian Invasion
 • Star Wars Missions 8: Togorian Trap
 • Star Wars Missions 10: Showdown in Mos Eisley (Csak említve)
 • The Rebel Thief
 • Star Wars Missions 11: Bounty Hunters vs. Battle Droids
 • Star Wars Missions 12: The Vactooine Disaster
 • Star Wars Missions 18: Rogue Squadron to the Rescue
 • Star Wars Missions 19: Bounty on Bonadan
 • Star Wars Missions 20: Total Destruction
 • X-Wing Marks the Spot
 • Star Wars 3-D
 • Imperial Spy
 • Star Wars Missions 13: Prisoner of the Nikto Pirates
 • Star Wars Missions 14: The Monsters of Dweem
 • Star Wars Missions 15: Voyage to the Underworld
 • The Constancia Affair
 • The Bounty Hunter of Ord Mantell
 • Darth Vader Strikes
 • The Serpent Masters
 • Deadly Reunion
 • Traitor's Gambit
 • The Night Beast
 • The Power Gem
 • Iceworld
 • Revenge of the Jedi
 • Doom Mission
 • Race for Survival
 • Death Star Pirates
 • Star Wars: Rogue Squadron
 • The Mystery of the Rebellious Robot
 • Galaxy of Fear: Eaten Alive
 • Galaxy of Fear: City of the Dead
 • The Star Wars Holiday Special
 • Star Wars: Empire 20: A Little Piece of Home, Part 1
 • Star Wars: Empire 22: Alone Together
 • Star Wars: Empire: Idiot's Array
 • Star Wars: Empire 27: "General" Skywalker, Part 2 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Galaxy of Fear: Army of Terror
 • Death in the Slave Pits of Lorrd
 • Star Wars: Rebellion: Vector
 • Válaszutak
 • The Wookiee Storybook
 • Galaxy of Fear: The Brain Spiders (Csak említve)
 • Galaxy of Fear: The Hunger (Csak említve)
 • Princess Leia, Imperial Servant
 • The Second Kessel Run
 • Bring Me the Children (Csak említve)
 • As Long As We Live...
 • The Frozen World of Ota
 • Planet of Kadril
 • "Planet of the Dead" — Star Wars Tales 17
 • The Pandora Effect
 • Star Wars Battlefront: Renegade Squadron
 • Lando Calrissian: Idiot's Array a Hyperspace-n (cikkk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról; új link a Suvudu-n) (Csak említve)
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided
 • Star Wars Galaxies: The Ruins of Dantooine
 • Star Wars Adventures: Princess Leia and the Royal Ransom
 • A Valentine Story
 • The Paradise Detour
 • A New Beginning
 • Showdown
 • The Final Trap
 • Rebel Mission to Ord Mantell
 • Megfizetsz: Dengar története
 • Star Wars: X-Wing Alliance
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (ifjúsági regény)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (regény)
 • Star Wars 39: The Empire Strikes Back: Beginning
 • Star Wars 40: The Empire Strikes Back: Battleground Hoth
 • Entrenched
 • Star Wars 41: The Empire Strikes Back: Imperial Pursuit
 • The Prize Pelt: The Tale of Bossk (Csak említve)
 • Star Wars 42: The Empire Strikes Back: To Be a Jedi
 • Star Wars Mesék #6: Hála a tervezőnek (Csak említve)
 • Star Wars 43: The Empire Strikes Back: Betrayal at Bespin
 • Star Wars 44: The Empire Strikes Back: Duel a Dark Lord
 • "Temporary Reassignment" — Shadows of the Empire Sourcebook (Csak említve)
 • Star Wars: Shadows of the Empire Galoob miniképregény
 • Star Wars: Shadows of the Empire Ertl miniképregény
 • "Droids Can't Fly" — Shadows of the Empire Sourcebook
 • Star Wars 45: Death Probe (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars 46: The Dreams of Cody Sunn-Childe
 • Star Wars 50: The Crimson Forever
 • Star Wars 51: Resurrection of Evil
 • Star Wars 52: To Take The Tarkin
 • "Vader Adrift" — Star Wars Insider Special Edition 2012 (Csak említve)
 • Star Wars 86: The Alderaan Factor
 • Star Wars 54: Starfire Rising
 • Star Wars 55: Plif!
 • Star Wars 56: Coffin in the Clouds
 • Star Wars 57: Hello, Bespin, Good-bye!
 • Star Wars 58: Sundown!
 • Star Wars 59: Bazarre
 • Star Wars 62: Pariah!
 • Star Wars 63: The Mind Spider
 • Star Wars 67: The Darker
 • Star Wars Annual 2: Shadeshine! (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • A Birodalom árnyai (regény)
 • Shadows of the Empire (játék)
 • A Birodalom árnyai (képregény)
 • "Assignment: Decoy" — Star Wars Galaxy Magazine 7
 • Star Wars 68: The Search Begins
 • Star Wars 69: Death in the City of Bone
 • Star Wars 70: The Stenax Shuffle
 • Star Wars 71: Return to Stenos
 • Star Wars 72: Fool's Bounty
 • Star Wars 73: Lahsbane
 • Star Wars 74: The Iskalon Effect
 • Star Wars 75: Tidal
 • Star Wars 76: Artoo-Detoo to the Rescue
 • Star Wars 77: Chanteuse of the Stars...
 • Star Wars 79: The Big Con (Csak említve)
 • Star Wars Annual 3: The Apprentice
 • Star Wars 80: Ellie
 • The Bounty Hunters: Scoundrel's Wages
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (regény)
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (ifjúsági regény)
 • Star Wars: Return of the Jedi 1: In the Hands of Jabba the Hutt (Csak említve)
 • Star Wars: Return of the Jedi 2: The Emperor Commands
 • Star Wars Journal: Hero for Hire (Csak említve)
 • A mandalori páncél (Csak említve)
 • Star Wars: Return of the Jedi 3: Mission to Endor
 • Star Wars: Return of the Jedi 4: The Final Duel
 • Különbéke
 • Star Wars 81: Jawas of Doom
 • Star Wars 84: Seoul Searching
 • Star Wars 85: The Hero
 • Star Wars 91: Wookiee World
 • Star Wars 92: The Dream
 • Star Wars 93: Catspaw
 • Star Wars 95: No Zeltrons
 • Star Wars 98: Supply and Demand
 • Star Wars 101: Far, Far Away
 • Star Wars 99: Touch of the Goddess
 • Star Wars 100: First Strike
 • Star Wars 104: Nagais and Dolls
 • Star Wars 106: My Hiromi (Csak említve)
 • Han Solo's Rescue Mission
 • Shadows of the Empire: Evolution
 • Star Wars: X-Wing — Rogue Squadron Special (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: X-Wing Rogue Squadron 1: The Rebel Opposition, Part 1 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars 107: All Together Now
 • Star Wars Mesék #5: Lando Kommandó: Sasszárnyakon
 • Star Wars: X-Wing Rogue Squadron: In the Empire's Service (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: X-Wing Rogue Squadron: Masquerade
 • Darth Vader kesztyűje
 • A Jedik elveszett városa
 • Zorba, a hutt visszavág
 • Küldetés Yoda hegyére
 • A Birodalom királynője
 • A sötét oldal prófétái (Csak említve)
 • Luke Skywalker és a Mindor árnyai
 • X-szárnyúak: Lidérc osztag
 • X-Wing: Solo Command (Csak említve)
 • Szökevények
 • Corphelion Interlude (Csak említve)
 • A Tatuin szelleme
 • "The Trouble with Squibs"—Star Wars Insider 67 (Csak említve)
 • A Birodalom örökösei
 • Sötét erők ébredése
 • Az utolsó parancs
 • Chewbacca and the Life-Debt (Csak említve)
 • Sötét Birodalom
 • Sötét Birodalom II
 • Vérvörös Birodalom (Csak említve)
 • Új rend
 • "Firestorm" — Star Wars Adventure Journal 15
 • Sötét oldal
 • Az Erő bajnokai
 • A Jedik gyermekei
 • Sötétkard
 • Alkonybolygó
 • A kristálycsillag
 • Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy
 • A Fekete-flotta fenyegetése
 • "Apocalypse Endor" — Star Wars Tales 14 (Csak említve)
 • A múlt kísértete
 • A jövő látomása
 • Star Wars: Union (Hologramban jelenik meg)
 • Junior Jedi Knights: Promises (Csak említve)
 • Junior Jedi Knights: Anakin's Quest (Csak említve)
 • Junior Jedi Knights: Vader's Fortress (Csak említve)
 • A túlélők keresése (Csak említve)
 • Young Jedi Knights: Diversity Alliance
 • Young Jedi Knights: Return to Ord Mantell
 • "The Crystal" — Star Wars Gamer 5
 • The New Jedi Order: Vector Prime
 • Star Wars: Invasion 0: Refugees, Prologue
 • Star Wars: Invasion: Refugees 4
 • Star Wars: Invasion: Refugees 5
 • Star Wars: Chewbacca
 • The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Dark Tide II: Ruin (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Agents of Chaos I: Hero's Trial
 • The New Jedi Order: Agents of Chaos II: Jedi Eclipse
 • The New Jedi Order: Balance Point
 • The New Jedi Order: Edge of Victory I: Conquest (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Recovery
 • The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth
 • The New Jedi Order: Star by Star
 • The New Jedi Order: Dark Journey
 • The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream
 • The New Jedi Order: Enemy Lines II: Rebel Stand
 • The New Jedi Order: Destiny's Way
 • The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant
 • The New Jedi Order: Force Heretic II: Refugee
 • "Or Die Trying"—Star Wars Insider 75 (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Force Heretic III: Reunion
 • The New Jedi Order: The Final Prophecy
 • The New Jedi Order: The Unifying Force
 • "Revenants" — Star Wars Tales 18 (Csak említve)
 • Or Die Trying
 • Dark Nest I: The Joiner King
 • Dark Nest II: The Unseen Queen
 • Dark Nest III: The Swarm War
 • Legacy of the Force: Betrayal
 • Legacy of the Force: Bloodlines
 • Legacy of the Force: Tempest
 • Legacy of the Force: Exile
 • Legacy of the Force: Sacrifice (Csak említve)
 • Legacy of the Force: Inferno
 • Legacy of the Force: Fury
 • Legacy of the Force: Revelation
 • Legacy of the Force: Invincible
 • Hullámtörés (Csak említve)
 • Fate of the Jedi: Outcast
 • Fate of the Jedi: Omen
 • Fate of the Jedi: Abyss
 • Fate of the Jedi: Backlash
 • Fate of the Jedi: Allies
 • Fate of the Jedi: Vortex
 • Fate of the Jedi: Conviction
 • Fate of the Jedi: Ascension
 • Fate of the Jedi: Apocalypse
 • Crucible 

Nem-kánon megjelenések


 • Lego FalconLEGO Star Wars: The Complete Saga
 • LEGO Star Wars: Microfighters video game
 • Star Wars Battlefront: Elite Squadron
 • The Flight of the Falcon
 • "In the Beginning" — Star Wars Tales 11
 • Tag & Bink Are Dead
 • LEGO Star Wars: Microfighters Episode 1: Bantha Shakes
 • LEGO Star Wars II: The Original Trilogy
 • Phineas és Ferb: Star Wars
 • "The Rebel Club" — Star Wars Tales 19
 • Star Wars Infinities: A New Hope
 • Star Wars Infinities: The Empire Strikes Back
 • "Ghosts of Hoth" — Star Wars Tales 17
 • Star Wars Infinities: Return of the Jedi
 • "Free Memory" — Star Wars Tales 10 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • "A Wookiee Scorned!" — Star Wars Tales 10
 • "Collapsing New Empires" — Star Wars Tales 19
 • "Tall Tales" — Star Wars Tales 19 (Csak említve)
 • "Into the Great Unknown" — Star Wars Tales 19
 • "The Secret Tales of Luke's Hand!" — Star Wars Tales 8 (Csak említve)
 • Star Wars: Jedi Knight: Mysteries of the Sith (Titkos szint)
 • Star Wars: The Force Unleashed video game — Ultimate Sith Edition
 • The Epic Continues (Törölve)
 • Club Penguin Star Wars Takeover 

Források


 • Star Wars Blueprints
 • Star Wars játéklánc
 • The Empire Strikes Back Coloring Book (1980)
 • The Empire Strikes Back Coloring Book (1982)
 • Return of the Jedi Coloring Book (Luke Skywalker) (Csak képen)
 • Star Wars: The Roleplaying Game
 • A Guide to the Star Wars Universe
 • Star Warriors: Starfighter Combat in the Star Wars Universe
 • The Star Wars Sourcebook
 • "Inside ILM: Visual Effects Design" — The Lucasfilm Fan Club Magazine 2
 • "Collections: Foreign Star Wars Collectibles" — The Lucasfilm Fan Club Magazine 5 (Csak képen)
 • Star Wars Campaign Pack
 • Galaxy Guide 1: A New Hope
 • The Star Wars Rules Companion
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back
 • Galaxy Guide 5: Return of the Jedi
 • Rebel Alliance Sourcebook
 • Death Star Technical Companion
 • Star Wars Gamemaster Kit
 • Heir to the Empire Sourcebook
 • Star Wars: A szerepjáték (Második kiadás)
 • Dark Force Rising Sourcebook
 • Star Wars Gamemaster Handbook, Second Edition
 • Dark Empire Sourcebook
 • Star Wars Technical Journal, Volume One
 • Han Solo and the Corporate Sector Sourcebook
 • Super Empire Strikes Back Official Game Secrets
 • Star Wars Technical Journal, Volume One
 • The Movie Trilogy Sourcebook
 • Death Star Technical Companion, Second Edition
 • Han Solo and the Corporate Sector Sourcebook
 • "Glah Ubooki's Strange & Wondrous Imports" — Star Wars Adventure Journal 1
 • The Last Command Sourcebook
 • Rebel Alliance Sourcebook, Second Edition
 • Galaxy Guide 6: Tramp Freighters
 • Star Wars Sourcebook, Second Edition
 • The Star Wars Planets Collection
 • Classic Campaigns
 • Star Wars Technical Journal
 • Star Wars Screen Entertainment
 • Alliance Intelligence Reports
 • Galaxy Guide 2: Yavin and Bespin, Second Edition
 • Galaxy Guide 1: A New Hope, Second Edition
 • Star Wars: The Power of the Force (1995)
 • Star Wars Customizable Card Game: Premiere Limited
 • Star Wars Customizable Card Game – Premiere Limited (Kártya: A Few Maneuvers)
 • The Truce at Bakura Sourcebook
 • The Essential Guide to Vehicles and Vessels
 • Shadows of the Empire Sourcebook
 • The Thrawn Trilogy Sourcebook
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back, Second Edition
 • Live-Action Adventures
 • The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
 • Star Wars: The Roleplaying Game, Second Edition, Revised and Expanded
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Fancy Flying)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Luke Scores a TIE)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Boba Fett Escapes From Gall)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Narrow Escape)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Dealing with Dash)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Vader Senses His Son)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Hyperspace... At Last!)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Dash Does it Again)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Artoo and Threepio Helm the Falcon)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Five Minutes Until Impact)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Guri Goes Toe-to-Toe with Luke)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Xizor Narrowly Escapes)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Xizor's Castle Blows Up)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Battle Over Coruscant: Part I)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Battle Over Coruscant: Part II)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Battle Over Coruscant: Part III) (Csak képen)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Good Riddance, Xizor!)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Watch Out, Dash!)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Dash's Secret Getaway)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Millennium Falcon)
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: Outrider)
 • Shadows of the Empire Planets Guide (Cover only)
 • Star Wars Customizable Card Game  –  Hoth Limited
 • Star Wars Gamemaster Screen, Revised
 • Kenner Star Wars: Shadows of the Empire (Pack: Boba Fett vs. IG-88)
 • Kenner Star Wars: Shadows of the Empire (Pack: Dash Rendar's Outrider)
 • Galoob Star Wars: Shadows of the Empire Micro Machines (Pack: Collection I)
 • Galoob Star Wars: Shadows of the Empire Micro Machines (Pack: Action Fleet Battle Packs #5)
 • Star Wars: Shadows of the Empire Limited Collector's Edition
 • Introductory Adventure Game
 • Mos Eisley Adventure Set
 • Cracken's Threat Dossier
 • Star Wars Vehicles (Kártya: Millennium Falcon)
 • "Meet Han Solo!"—Star Wars Kids 3
 • Star Wars Trilogy Sourcebook, Special Edition
 • SOTE-EMCC logo Star Wars: Shadows of the Empire Embossed Metal Collector Cards (Kártya: ISSUE 1: Xizor's Plan Revealed) (Csak képen)
 • Star Wars: Shadows of the Empire Embossed Metal Collector Cards (Kártya: ISSUE 2: Rescue Attempt on Gall)
 • Star Wars: The Art of the Brothers Hildebrandt
 • Star Wars: Rebellion: Prima's Official Strategy Guide
 • The Essential Guide to Weapons and Technology
 • Star Wars: Rogue Squadron: Official Nintendo Player's Guide
 • Star Wars: X-Wing Alliance: Prima's Official Strategy Guide
 • Star Wars: Power of the Jedi
 • Star Wars: Fantasztikus gépezetek
 • Star Wars: Galactic Battlegrounds: Prima's Official Strategy Guide
 • Star Wars: Behind the Magic
 • Star Wars: The Action Figure Archive
 • "In the Star Wars Universe" — Star Wars Insider 47
 • Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader: The Official Nintendo Player's Guide
 • The Official Star Wars Fact File 4 (MIL1-2, Millennium Falcon)
 • Star Wars: Attack of the Clones: The Illustrated Companion
 • Coruscant and the Core Worlds
 • Hero's Guide
 • "Rebel Rumblings" — Star Wars Insider 72 (Csak képen)
 • The Official Star Wars Fact File 92 (MIL3-4, Millennium Falcon)
 • The Official Star Wars Fact File 120 (MIL5-6, Millennium Falcon)
 • Star Wars Roleplaying Game
 • Star Wars Roleplaying Game Revised Core Rulebook
 • The New Essential Guide to Vehicles and Vessels
 • "Exposing the YT-1300 Transport: Secrets of the Falcon" — Polyhedron 162
 • The Making of Star Wars Revenge of the Sith
 • "Underworld: A Galaxy of Scum and Villainy"—Star Wars Insider 89
 • Underworld Appendix: Swoops, Spice, and Wretched Rogues on Hyperspace (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Star Wars Miniatures: Starship Battles
 • Star Wars: Complete Cross-Sections
 • Star Wars PocketModel TCG – Base Set (Kártya: Millennium Falcon YT-1300)
 • Star Wars PocketModel TCG: 30th Anniversary Collectors Tin promotional leaflet
 • Star Wars PocketModel TCG  –  Base Set (Kártya: Celebration IV exclusive Millennium Falcon YT-1300)
 • "Star Wars: The Clone Wars Season One Episode Guide, Part One" — Star Wars Insider 106
 • "Classic Moment" — Star Wars Insider 106
 • "Millennium Man" — Star Wars Insider 106
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Squadrons Over Corellia (Kártya: Millennium Falcon)
 • Star Wars: Empire at War: Prima Official Game Guide
 • Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection
 • Star Wars Fandex Deluxe Edition
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Fate of the Jedi: Dramatis Personae
 • Rebellion Era Campaign Guide
 • Star Wars: Heroes
 • Star Wars: Spaceships
 • The Forgotten War: The Nagai and the Tofs on Hyperspace (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Star Wars Galaxy Series 5 (Kártya: Blasting Falcon)
 • Star Wars Galaxy Series 5 (Kártya: Dealt in Han's Favor)
 • Star Wars: Millennium Falcon: A 3-D Owner's Guide
 • Greedo a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Lumiya a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Millennium Falcon a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • The Art and Making of Star Wars: The Old Republic
 • "Mini Magic!" — Star Wars Insider 130 (Csak képen)
 • Hasbro Star Wars: Movie Heroes (Pack: Rebel Heroes) (Csak képen) (Csomagolás)
 • Millennium Falcon Owner's Workshop Manual
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars: Obi-Wan Kenobi, Jedi Knight
 • "X-Wing Miniatures Game - TIE Fighter Expansion Pack" (Kártya: Swarm Tactics) (Csak képen)
 • "X-Wing Miniatures Game - TIE Advanced Expansion Pack" (Kártya: Swarm Tactics) (Csak képen)
 • Star Wars: The Card Game – Core Set (Kártya: Defense Protocol)
 • Star Wars: The Card Game – Core Set (Kártya: Last Minute Rescue)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Chewbacca—YT-1300)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Draw Their Fire)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Elusiveness)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Engine Upgrade)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Han Solo—YT-1300)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Lando Calrissian—YT-1300)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Millennium Falcon)
 • "X-Wing Miniatures Game - Millennium Falcon Expansion Pack" (Kártya: Shield Upgrade)
 • "X-Wing Miniatures Game - Slave I Expansion Pack" (Kártya: Stealth Device) (Csak képen)
 • "X-Wing Miniatures Game - TIE Interceptor Expansion Pack" (Kártya: Elusiveness)
 • The Official Star Wars Fact File (2013) Part 1 (MIL2, Millennium Falcon)
 • Star Wars: Edge of the Empire Core Rulebook
 • Star Wars: Edge of the Empire Game Master's Kit (Csak képen)
 • Millennium Falcon SpecPlate
 • Millennium Falcon TechPlate
 • "So Uncivilized: Great Gunslingers in Star Wars, Part 1," The Official Star Wars Blog (link)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Bossk (★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Han Solo (★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Bossk (★★★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Chewbacca (★★★★)) (Csak képen)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Han Solo (★★★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Lando Calrissian)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Han Solo (★★★★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Luke Skywalker (★★★★★)) (Csak képen)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Han Solo (Special))
 • Enter the Unknown
 • "Rogues Gallery: Clearance for Immediate Launch" — Star Wars Insider 146 (Csak képen)
 • Star Wars: Sith Wars (Csak képen)
 • Star Wars: The Card Game – Balance of the Force (Kártya: Supporting Fire) (Csak képen)
 • Star Wars: The Card Game – Balance of the Force (Kártya: Fully Armed) (Csak képen)
 • Star Wars: The Card Game – Balance of the Force (Kártya: The Final Ship) (Csak képen)
 • Star Wars: The Card Game – Balance of the Force (Kártya: The Coruscant Rescue) (Csak képen)
 • Suns of Fortune (Csak képen)
 • Star Wars: What Makes a Monster?
 • Dangerous Covenants
 • Bossk az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Captain Needa az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Chewbacca az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Lando Calrissian az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Millennium Falcon az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Nien Nunb az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Republic tugboat az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • The Pykes az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • "X-Wing Miniatures Game - Imperial Aces Expansion Pack" (Kártya: Shield Upgrade)
 • "X-Wing Miniatures Game - Tantive IV Expansion Pack" (Kártya: Han Solo) (Hologramon jelenik meg)
 • "X-Wing Miniatures Game - YT-2400 Freighter Expansion Pack" (Kártya: Lando Calrissian) (Hologramon jelenik meg)
 • Star Wars: The Card Game – It Binds All Things (Kártya: Protection) (Csak képen)
 • "X-Wing Miniatures Game - M3-A Interceptor Expansion Pack" (Kártya: Stealth Device) (Csak képen)
 • Fly Casual
 • Strongholds of Resistance
 • Star Wars: X-Wing Second Edition – TIE/in Interceptor Expansion Pack (Kártya: Shield Upgrade) (Csak kép)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000