darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Mandalori (Legendák)

51Ydw1zghNL._SX425_.jpg
Mandalorian
Általános adatok
Alapító(k): Első Mandalore
Vezető(k): Mand'alor
Tagok: Mandalorik listája
Főhadiszállás(ok): Mandalore
Helyszín(ek):
 • Mandalore
  • Concordia (hold)
 • Basilisk
 • Concord Dawn
 • Dxun
 • Gargon
 • Kalevala
 • Kerest
 • Kuar
 • Ordo
 • Shogun
Történelmi adatok
Létrehozva (által): Taungok
Alapítva: YE 7.000 körül
Feloszlatva: Számtalanszor
Egyéb adatok
Korszak:
 • Régi Köztársaság korszaka
 • A Birodalom felemelkedésének korszaka
 • A Lázadás korszaka
 • Új Köztársaság korszaka
 • Új Jedi Rend korszaka
 • Hagyaték korszaka
Besorolás:

Legendák

Elmondom, aruetii, hogy miért nem tudnak kiirtani minket! Mi nem zsúfolódtunk össze egy helyen, szétszóródtunk az egész Galaxisban. Nekünk nincs szükségünk Nagyurakra vagy vezérekre, vagyis nem tudják megsemmisíteni a parancsnokságunkat. Mi korszerű műszaki eszközök nélkül is tudunk létezni, ha kell, puszta kézzel is harcolunk. Minket nem érdekel a faj vagy származás, vagyis feltölthetjük a sorainkat azokkal, akik csatlakozni akarnak hozzánk. Mi nem csupán egy nép vagy egy hadsereg vagyunk, aruetii, hanem sokkal több azoknál. Mi egy kultúra vagyunk. Egy eszmény. És az eszményeket nem lehet megölni, de magukat annál inkább!
- Pusztító Mandalore. 

A mandaloriak – másképp a mando'a-ban a Mando'ade, vagy a Mandalore Gyermekei" – egy klán alapú nomád csoport volt, ahol a benne lévő egyedek több fajból és nemből származtak, akiket egy közös kultúra kötött össze.

 

Az ősidőkben a mandalori társadalom a csata körül forgott, és a háború egy becsület- és büszkeségforrássá vált a közösségükben. A mandaloriak vezére a Mand'alor néven volt ismert, ami lefordítva "Egyeduralkodó" és "Mandalore-ként" számított a galaktikus közösben. A történelmük alatt a mandaloriak gyakran szövetkeztek a Sith-ekkel, talán a legismertebb közülük Exar Kun Sith-nagyúr volt, és némi bizalmatlanságot és általános nemtetszést hordoztak a Jedi Rend iránt Ugyanakkor nem hezitáltak együttműködni a Jedikkel, ha a két csoport közötti társas viszony kölcsönösen előnyös volt. A későbbi években a mandaloriak eltávolodtak a megszállottan háborúkedvelő és hódító életmódjuktól, és helyette a legtöbben fejvadászokká és zsoldosokká váltak, a képességeiket különböző személyeknek és pártoknak adva el a galaxisban. Ugyanakkor a Mandalori Védelmezők a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség mellé álltak YU 3 óta és továbbra is szolgálták a Szabad Bolygók Szövetségét, az Új Köztársaságot és végül a Galaktikus Szövetséget.

 

Amikor Boba Fett kapta a Mandalore címet évekkel később, megközelítette őket a yuuzhan vongok hatalmas ismeretlen birodalma, hogy mint gazdag zsoldosok segítsék őket, és míg az ajánlatot elfogadta (főleg azért, mert a másik választás a mandalori honvilág rabszolgasorsba való taszítása lett volna), Boba információkat szolgáltatott az Új Köztársaságnak, és bár a mandaloriak a vongok oldalán harcoltak a Yuuzhan Vong Háború elején, nem sokkal később elárulták őket és a sok galaxisvédő csoporttal harcoltak együtt. A háború vége után kirobbant a Második Galaktikus Polgárháború, és Jaina Solo - Han és Leia lánya - járult Fett elébe, hogy képezze ki a lányt, mivel a mandaloriaknak hírnevük volt, mint a Jedik elleni legendás harcosok. A mandaloriak ironikus módon az Új Jedi Rend mellett harcoltak, akik korábbi ellenségeik voltak a sok évvel korábbi keresztes hadjáratokban és a Száműzött Szövetséggel ebben a konfliktusban. A Fett-től és másoktól kapott kiképzéssel Jaina megölte a testvérét, Darth Caedust, véget vetve a háborúnak. Végül, a több mint 4 évezred múlva a mandaloriak lassan átváltottak a Sith Birodalmak rettegett mandalori keresztes vitézeiből a Jedi Koalíció és később az újjászervezett Galaktikus Szövetség elit katonára, és kreditek és világok elpusztítása helyett inkább egy ügyért harcoltak.

 

A mandaloriak nagyon jellegzetes csatapáncélt viseltek, ami magába foglalta az arcukat teljesen elfedő, T-alakú szemellenzős sisakot a T-alakú szemellenzővel, ami a köztársasági klón katonák sisakjait inspirálta. Ezek a sisakok végül szorosan kapcsolódtak a mandalori néphez. 

Történelem


Korai történelem 

A Mandaloriak úgy vélik, az összetűzés elengedhetetlen a növekedéshez, mind személyi, mind társadalmi szinten. A háború a mandalori életmód.
- Gnost-Dural Jedi-mester. 

TaungMartialArtsMaster GAWA mandaloriak a Coruscant bolygóról származó emberszerű taung fajként kezdték. A Coruscant 13 nemzetével, más néven a Zhell Seregeivel való harcok során, ami ezer évvel a Köztársaság előtt kezdődött, és amikor egy hatalmas vulkán majdnem kiirtotta az embereket és a Coruscant feletti eget besötétítette, a taungok úgy kezdték magukat szólítani, hogy Dha Werda Verda – az "Árny Harcosai". A vulkán pusztító hatása ellenére a taungok végül elhagyták a Coruscantot és a Roon világán kerestek menedéket. A hadúr, Első Mandalore vezetésével egy másik bolygót is meghódítottak a Peremvidéken YE 7.000-ben, amit vezérük után Mandalore-nak neveztek el. A taungok felvették a mandaloriak nevet és sokan a legképzettebb harcosoknak tekintették őket a galaxisban, akik a csatákban virágoztak. Ezek a Mandalori Keresztesek úttörő fegyverzetük használatáról voltak híresek, és szigorú becsületkódexet tartottak be, valamint olyan katonánként különböző páncélt viseltek, amit egyszerűen csak "Keresztes Páncélként" ismertek.

 

A Mandalore új őslakosai évezredekig nem kóboroltak messzire a Mandalore-szektortól, helyette további hódítássorozatokba merészkedtek, hogy elfoglalják az Ordo, a Gargon és a Shogun világait. Bár amikor a mandaloriak a közelben lévő Mandalliára mentek, a Mandalliai Óriás bennszülöttek nem csupán visszaverték a betolakodók megszállását, hanem sokan csatlakoztak a mandalori társadalomhoz, mivel a mandaloriak lenyűgözték őket erejükkel és bátorságukkal. Ámde közel három évezreddel a Mandalore elfoglalása után, valamikor YE 4.000 körül, a mandaloriak elkezdték kiterjeszteni a folyamatban lévő keresztes hadjáratukat és konfliktusba keveredtek a nevoota fajjal egy olyan konfliktusban, ami a nevooták kipusztulásához és a háború istenítéséhez vezetett a mandalori kultúrában, amit a pusztító isten, Kad Ha'rangir személyesített meg. Nem sokkal YE 4.000 előtt a mandaloriakat egy új Mand'alor vezette, Rettenthetetlen Mandalore, és a terjeszkedési hadjáratuk folytatásában a Mand'alor az Iskadrell bolygó megszállását vezette. Ott a mandaloriak felszabadították az Iskalloni rabszolgáit, sokukat a társadalmukba is befogadtak, köztük a fiatal Antos Wyricket is. A mandalori keresztes-hadjárat másik áldozata a Basilisk bolygó volt. Amint a mandaloriak beszivárogtak, a Galaktikus Köztársaság felmentőerőt küldött Sidrona Diath Jedi- mester parancsnokolásával, hogy megsegítsék a Basilisken élőket. A köztársasági erősítéssel ellátott basiliski harcosok vonalait lerohanták a tetemes létszámfölényben lévő mandaloriak, és miután felismerték, hogy el fogják veszteni a csatát, a basiliskiek saját bolygójuk megmérgezése mellett döntöttek, így a hódítók nem tudják majd hasznukra fordítani a bolygót. A Basilisk elesett, de mivel a bolygó felszíne gyakorlatilag megsemmisült, a mandaloriak elhagyták a bolygót és odébbálltak, bár előtte jelentős számú basilisk harci droidot zsákmányoltak jövőbeni használatra. A mandaloriak sok hüllő baziliszkuszt is elfogtak, és háborúskodás évszázadai alatt kicsit többé váltak, mint teherhordó hadieszközök és bestiák, amik "Lagartoz Csatasárkányokként" lettek ismertek.

 

A Nagy Sith Háború 

A harcosaimnak egy újabb keresztes hadjáratra éheznek. A Teta Császárnő rendszer káoszban van, a rengeteg hódításai túlfeszítették. A boszorkány Aleema és a Jedi rajongója, Ulic Qel-Droma Mandalore ökle alatt fog elbukni!
- Rettenthetetlen Mandalore. 

Mandalorians  TEAA Mandalori Keresztesek további megpróbáltatások után kutatva a Mélymag felé vonultak. A Teta Császárnő rendszer irányába kacsingatva a mandaloriak meghódították a Kuar sziklás világát, és a romos földalatti városokat állomáshelyekként használták a Teta Császárnő elleni támadáshoz. Mikor a mandaloriak megsemmisítettek egy karbonit olvasztó állomást, felkeltette a bukott Jedi-lovagból lett Sith-nagyúr Ulic Qel-Droma figyelmét, aki elbitorolta a krath erők irányítását a Teta Császárnő parancsára. Miután párbajra kihívta a Mand'alort, Qel-Droma a Kuar bolygóra utazott, aki megküzdött Rettenthetetlen Mandalore-ral a Harkul síkságban. Annak ellenére, hogy mellette tudhatta Basilisk harci droidját, a Mand'alor legyőzetett, és a párbaj után hűséget esküdött Qel-Dromának és a Sith mesterének, Exar Kunnak. Ez hozta létre az első Mandalori-Sith szövetséget, bár míg Mand'alor elfogadta a vereségét Qel-Droma kezei által, támogatói közül sokan nem, beleértve a zeltron Antos Wyricket; Mand'alor veresége a korábbi Jedi kezei által arra vezette Wyricket, hogy próbálja meg felfedni a Jedik erejének rejtelmeit és az Erő titkait.

 

CrusaderA Sith és a Krath erőkkel szövetkezve a Mandalori Keresztesek csatlakoztak egy, a Foerost pályáján lévő köztársasági hajógyár elleni támadáshoz. Rettenthetetlen Mandalore a harcosait a Foerost parancsnoki állomásának folyosóin vezette, elpusztítva minden előtte álló ellenséget. A mandaloriak és az űrbéli erők kombinált együttműködésével Qel-Droma képes volt gyorsan és határozottan elfoglalni a Foerosti hajógyárat, valamint ott dokkoló 300 köztársasági csillaghajót. Az újonnan megszerzett flottillájukkal és hogy a köztársasági flotta a Kemplex IX-en lévő ugróállomás felé igyekeztek hamis jelek követésével, Qel-Droma és a mandaloriak behatoltak a Coruscantba. Az űrből Basilisk harci droidok zuhantak a bolygó felé és a Mandalori Keresztesek beözönlöttek a Galaktikavárosba. Qel-Dromát elárulta a krath boszorkány Aleema Keto, aki visszavonulásra intette erőit és kiszolgáltatta Qel-Dromát a Jediknek; miután közülte, hogy a Sith-nagyúr halott, Keto képes befolyásolta Rettenthetetlen Mandalore-t, hogy hűséget esküdjön a nőnek. Miután rájött Keto árulására, a Mand'alor színlelte lojalitását és a Keresztes harcosait elküldte a nő legutolsó támadó erejével, miközben ő személyesen felszállt a kompjára és elutazott a Yavin 4-re, hogy segítséget kérjen Exar Kuntól. A dzsungelholdra érkezést követően Mandalore felvázolta Kunnakt Aleema tettét, és kérte a Sith-ek Sötét Nagyurát, hogy segítsen neki megmenteni Ulicot a kivégzéstől. Bár Kun figyelmeztette Ulicot, hogy a Coruscant megtámadása rosszul végződhet, megígérte, hogy segít Mandalore-nak kiszabadítani a tanítványát. Miután Kunnal megrohamozták a Szenátusi Épületet, Mand'alor kiszabadította Qel-Dromát és figyelmeztette őt Keto árulásáról.

 

UltimatemandaloreMiután Ketót elintézte Qel-Droma, Rettenthetetlen Mandalore-t azzal a feladattal bízták meg, hogy foglalja el az Iziz Királyi Palotát az Onderonon a Sith-eknek. Miután a flottahordozóinak megparancsolta, hogy tartsák pozícióikat a bolygó körüli pályán, a Mandalori Keresztesek lerajzottak a harci droidjaikon Iziz városa felé. Egy ádáz légi csata bontakozott ki, amint a Keresztesek és a Basiliskjaik összecsaptak az Onderoni Bestialovasokkal és a repülő drexljeikkel. A harc alatt a Bestialovasoknak sikerült a köztársaságiaknak szólniuk a mandaloriak támadásáról, és segítséget kértek. Nem sokkal utána egy köztársasági flotta érkezett Orley Vanicus flottakapitány vezetésével, hogy megállítsák a Keresztesek támadását. Mand’alor miután felismerte, hogy a harc véget ért, amikor szemtanúja volt a bolygópályán lévő flottahordozóinak elpusztításának, annak az esélyét latolgatta, hogy a Kereszteseit biztonságba tudja helyezni; megparancsolván a harcosainak, hogy vonuljanak vissza az Onderonról és menjenek a Dxun holdja felé – aminek a légköre éppen összeért az Onderonéval -, Mand'alor azt tervezte, hogy majd lerázhatja az üldözőit a hold sűrű dzsungelében. A visszavonulásuk alatt Mand'alor saját Basilisk harci droidját ellenséges tűz érte és a Dxun felszínének ütközött, elszakadva a többi Keresztestől. Mikor kivonszolva magát a droid roncsiból, a Mand'alor nemsokára néhány veszélyes bestiával találta magát körülvéve, amik a Dxun dzsungeljeiben éltek. Bár megharcolt a kreatúrákkal, Rettenthetetlen Mandalore-on végül felülkerekedett a túlerő és a bestiák áldozatává vált. Miközben átfésülték a dzsungeleket a lezuhant vezérük után, egy Mandalori Keresztes megtalálta a Mand'alor maszkját és, összhangban a mandalori tradícióval, saját magának nyilvánította a maszkot és ő lett az új Mand'alor.

 

A Mandalori Háborúk 

A Sith-ek egy olyan ajánlattal jöttek el hozzánk, hogy harcoljunk egy méltó ellenféllel szemben egy olyan csatában, ami örökké emlékezetes marad.
- Canderous Ordo. 

PoscassusA következő húsz év alatt érvényesült a béke és a galaxis elkezdett lassan felépülni a háború okozta kárból, belépve az újjáépülés és megújulás korába, amit az Újjáépítési Periódusként ismernek. Mandalori részről az új Mand'alor – "Nagy Mandalore" címmel – magára vállalta a mandalori klánok újjáépítését, amik nagyban megritkultak a háborúban. Ekkorra a sok eredeti Mandalori faj, köztük a taungok kihalásával Nagy Mandalore agresszíven kiterjesztette a toborzási erőfeszítéseit, minden idegen leszármazott tagot befogadott a mandalori társadalomba. Végül a mandaloriak olyan bázisokat létesítettek, mint az Egység, amit a Caillte bolygó kérge alá építettek. Míg elsődlegesen egy előretolt ellátó helynek építették, Feruun Lern alatt egy toborzási központtá vált, ahová számos egyént meghívtak, hogy megtanulják a mandalori módszereket és új mandalori harcosakká váljanak. Ennek eredményeképpen a mandaloriak létszáma a számtalan világból érkező harcosok beömlése miatt megduzzadt. Hogy elősegítsék az összetartozást és fenntartsák a rendet a tarka legénység közt, egy új generációnyi egyenruhapáncélt vezettek be a Mand'alorhoz legközelebb álló tanácsadó, Cassus Fett tanácsára, így megformálva a harcosok egy erős új generációját, amit az Újkereszteseknek neveztek. Ugyanakkor, miközben sok mandalori felépült 10 évvel a Nagy Sith Háború után, mandaloriak tucatjait tartóztatták le és végezték ki kegyetlenül, miután egy elmebeteg fejvadász, Jigger Wraith zsákmányul ejtett olyan ártatlanokat, akik gyér mandalori fegyverzetet viseltek. Közben Antos Wyrick folytatta a kutatását a Jedik és az Erő után, felépítve egy Új Generációs Akadémiát az Osadia bolygón, ahol próbált megformálni egy szektányi Erő-használó mandalorit, akiket a Mandalori Lovagoknak neveztek. A Tűzpróba nevezetű rabszolga-kereskedő szervezettel való üzletelés során a kegyetlen zeltron eladta a saját lányát további tesztalanyokért. De a Tűzpróbások visszatértek, míg Wyrick távol volt, megszállva az iskolát és elfogva a tanoncokat. A kísérletei elvesztésével Wyrick "Doktor Demagol" álnév alatt újracsatlakozott a mandaloriakhoz.

 

Mando Wars BattleA Nagy Sith Háborúban való vereségük utáni évtizedekben rengeteg mandalori meggyőződött arról, hogy az egykoron megjósolt "Nagy Végső Csatájuk" hamarosan elérkezik. Felbátorodva az "Igaz Sith" egyik bujkáló tagja által, Nagy Mandalore egy hadjáratot indított a Peremvidékre, a köztársasági űr szélére. Miután meghódítottak számtalan, a Köztársaság érdekein kívül álló független bolygót, a Mandalori Újkeresztesek alig egy évtized alatt egy klánnyi területet felhalmozni, ami nagyobb volt a huttok által uralténál. Eme agresszív terjeszkedés időszaka alatt az Újkeresztesek meghódították a Cathar bolygót egy Cassus Fett által vezetett hadműveletben. Bár már vereséget szenvedett, Fett összeterelte és kivezényelte a cathari fajból életben maradtakat a tengerből – bár egy mandalori nő erősen ellenezte ezt – és megparancsolta, hogy öljék meg mind a mandalori árulóval együtt, hogy megbüntessek a cathariak múltban elkövetett mandaloriak elleni akcióit. A végére a mandaloriak kiirtották a faj több mint 90 százalékát. Mivel a Köztársaság nem akart beavatkozni a mandaloriak hadjáratába, félve, nehogy túl hamar belesodródjanak egy újabb háborúba az utolsó után, a mandaloriak kiszipolyozták és felhalmozták az elfoglalt világok kincseit a szétáradó hadjárat fenntartásához. A folyamatban lévő közvetett háborúk és határütközetek sorozatának minden egyes győzelmével a mandalori klánok még erősebbek lettek, besorozták a megszállott fajokat a legénységükbe, miközben vizsgálták a Köztársaság katonai erejét és szándékait. Éppen mikor úgy tűnt, hogy az Újkeresztesek hódítási étvágya megapadt és a mandaloriaknak nem sikerült megszállni egy lakott bolygót YE 3.964-ben, a mandaloriak teljes erővel a Köztársaság ellen támadtak. Dxuni előőrsükből gyorsan lecsapva az Onderon gyorsan elesett a mandaloriak javára, és nem sokkal azután a Vanquo és a Taris is csatlakozott hozzá. A suurjai győzelem alatt számos Jedi foglyot fogtak, akiket a Gyújtóponton lévő kutatóállomásra vittek, hogy Demagol kísérletezzen rajtuk. A Jedik kiszabadultak, de Demagolnak sikerült elmenekülni egy renegát mandalori, Rohlan Dyre álcája alatt, maga mögött hagyva az igazi Dyre-t, hogy helyette őt kapják el.

 

Battle Of CatharA Serroco bolygón a köztársasági hadsereg elkövette azt a hibát, hogy a defenzív erődítményeit az őslakos stereb faj városaiba helyezte, vélve, hogy a mandaloriak nem fogják a lakossági terület közepén lévő bázisaikat megtámadni. Szerencsétlenségükre a mandaloriak nemsokára eltántorították őket ettől a szándéktól; undorodva az általa tekintett "becsület nélküli védekezéstől", Nagy Mandalore egy teljes skálájú nukleáris bombázást rendelt el, 27 lakossági központot pusztítva el. A Duro és az Eres III sem járt sokkal jobban a folytatódó támadásban. Az arkaniai nagyúr és az Adascorp feje, Arkoh Adasca felajánlotta, hogy elad egy pusztító biofegyvert a mandaloriaknak a hatalmas exogorthok formájában, egy olyan egyezség alatt, amiben a mandaloriak megkímélik az Arkaniát a hadjáratukban és az Adascorpot a fő fegyverellátójukként alkalmazzák. Mielőtt a Mand'alor elrendezte volna az üzletet, az exogorthokat Gorman Vandrayk a Vad Űrbe terelte, ahol sem a mandaloriak, sem a köztársaságiak nem használhatták őket. A mandaloriak keresztes hadjáratuk következő célpontjaként az Alderaant szemelték ki, erőiket a Jebble újonnan elfoglalt világán halmozták fel. Ugyanakkor Demagol korábbi asszisztense, Pulsipher az ősi Sith amulett, a Muur Talizmán birtokába jutott. Azzal Pulsipher tudatlanul szabadjára engedte a Rakghoul dögvészt a bázisában, ami az Újkereszteseket a szörnyeteg Rakghoulokká változtatta át. Hogy a pestis további bolygókra való szétterjedését megelőzze, Cassus Fett megparancsolta a jebblei bázis elpusztítását, egy, a Serrocónál hasonló nukleáris bombázást is elrendelve.

 

RevanIsBorn KotOR42A mandaloriak a győzelem küszöbén álltak, a Köztársaságot pedig legyengítette és megtizedelte a mandalori taktika nyers vadsága. Végül, amikor a Jedi Revansisták leleplezték a cathari fajirtás igaz eseményeit egy tragikus vízióban, Jedik százai követték Revan és Malak lovagokat a háborúba a mandaloriak ellen, akik többé nem tudtak passzívak maradni. Revan egy kirívóan tehetséges parancsnoknak bizonyult a harcmezőn, katonai győzelmek sorát agyalta ki, és gyorsan felemelkedett a Köztársasági Hadsereg ranglétráján; az újonnan szerzett hatáskörével a Köztársaság hadi törekvését vezesse, Revan arra sarkalta a legyőzött Köztársasági Hadiflottát, hogy visszaszorítsa a mandaloriakat. Egy viszonylag rövid időn belül a Dxuntól kirajzó mandaloriak vereséget szenvedtek a Tarisnál - még Cassus Fett győzelme a Jaga-csillaghalmaznál is kevés volt a Köztársaság növekvő lendületének megállításához. YE 3.960-ben Revan kényszerült szembeszállni a mandaloriakkal a Malachor V pályája felett. A Malachor sötét oldal energiáit segítségül hívva Revan megküzdött Nagy Mandalore-ral, megölve a Mand'alort. Revan egyik Jedi-tábornoka  aktiválta a Tömegárnyék generátornak nevezett kísérleti szuperfegyvert, elpusztítva a mandalori flottát, de a köztársasági flotta jelentős részének pusztulásával együtt. A mandaloriak flottája romokban hevert és a vezérük meghalt, ezért felajánlották a feltétel nélküli megadásukat.

 

A Sötét Háborúk 

Mostanra más szelek fújnak. A mandalori klánok szétszóródtak a Peremvidéken, a Köztársaság hanyatlik és a Sith Birodalom a helyébe emelkedik. Ha a klánok cselekedete nem is fenyegető, a galaxis még mindig retteg tőlünk. Ha! A népek azt hiszik, hogy haragból, vérszomjból háborúzunk. Nem értik és ezért félnek.
- Canderous Ordo. 

SherrukA vereségük és a Mandalori Háborúk után Revan megfosztotta a mandaloriakat a páncélzatukból és elpusztította a felhalmozott fegyvereiket, a hadba vonultatott háborús droidjaikkal együtt. A Mand'alor maszkját is elvette, a relikviát, ami az egyik Mand'alortól a következőig szállt, és ami nélkül nem tudhattak kinevezni új vezért. Mand'alor nélkül a mandalori klánok széthullottak és szétszóródtak a Peremvidéken. A megvert, elkeseredett és szétszóródott mandaloriak közül rengetegen fejvadásznak és zsoldosnak álltak a megélhetés céljából. Kötetlenül Mandalori Zsoldosoknak nevezve őket, ezek a mandaloriak a moralitást másodlagos helyre szorítva legmagasabban licitálóknak nyújtották képességeiket a kreditekért cserébe. Néhányan, mint például Gorse Bendak, gladiátorok lettek olyan világokon, mint a Taris és a Geonosis. Ami még rosszabb, mások kalózok és banditák lettek, olyan világokon sanyargatva a telepesek életét, mint a Dantuin.

 

CanderousOrdoInTheLowerCityAzonban túl hamar az előző után, a galaxis megzavarodva találta magát egy másik háborúban, amiben az újonnan Sith-nagyúrrá vált Revan visszatért a galaxis színterére az új tanítványával, Darth Malakkal az oldalán. Az átkeresztelt "Darth Revan" összeugrasztotta a galaxist, miközben próbálta a rakata műalkotás, a Csillagkohó energiáját kinyerni. Azonban Revant elkapták a Jedik és a Sith-ként töltött napok emlékeit kitörölték. A megtérített Revan utazásai alatt találkozott azzal a mandalori harcossal, akinek a neve Canderous Ordo volt. Ordo egy korábbi Mandalori Keresztes volt, aki túlélte a Nagy Sith Háborút, és csatlakozott az Újkeresztesek legénységébe harci taktikus feladatokat ellátva, majd akiből zsoldos lett a Mandalori Háborúk végét követően. Megunva a zsoldos életét a Taris bolygón, Ordo Revannel tartott egy küldetésre, hogy megállítsák Malakok és a Sith Birodalmát, olyan csatára vágyva, ami méltó a harci képességeire. Az utazásuk alatt Ordo ráakadt Sherrukra és a csapatára, azokra a mandalori harcosokra, akikből piti banditák lettek és a dantuini telepeseket zaklatták; Sherruk és a társai elestek Revan pengéje által, de nem kemény harc nélkül. Mandalori orrvadászokra is ráleltek a Kashyyykon, akik vukikra vadásztak az Árnyékvilágnak nevezett régióban, és egy kis mandalori kontingensen a Lehon bolygón. Revannak sikerült megállítani Darth Malakot, elpusztítani a Csillagkohót és véget vetni a háborúnak a folyamatban. De utána Revan eltűnt a galaxisból, kutatva az "Igaz Sith-ek" után, akikről úgy hitte, hogy az Ismeretlen Régiókban bujkálnak. Bár mielőtt megtette volna, Revan – akinek a múltjáról és személyéről szóló emlékei visszatértek - Mand'alor maszkját odaadta Ordónak, amit a Nagy Mandalore legyőzésével nyert el, azzal az instrukcióval, hogy egyesítse a szétszéledt mandalori klánokat. Revan arról is informálta Ordót, hogy a Sith-ek voltak a Nagy Mandalore döntésének felbujtói, hogy háborúba kezdjen a Köztársaság ellen.

 

CanderousOrdoOnTheRavagerMost, hogy a Mand'alor maszkja újra mandalori kezekben volt, Canderous Ordo lett az új Mand'alor, és felvette a "Megőrző Mandalore" nevet. A klánok újraegyesítésére irányuló kutatása alatt Ordo megtalálta az egyik utolsó taungot a galaxisban. Ez a taung - aki már haldoklott, mikor Ordo rálelt - azt állította, hogy a Nagy Mandalore Sith segítséggel bitorolta el a Mand'alor címet, és hogy ő volt Rettenthetetlen Mandalore igazi örököse. Mielőtt megadta volna magát a halálnak, a taung harcos átadta a páncélját és klánját Ordo számára, és kérte, hogy tartsa fenn a tradícióikat; Ordo sajátjaként viselte a páncélját és egyesítette Mand'alor maszkját a taung sisakjával. Mand'alorként Ordo átirányította a mandaloriakat a régi dxuni Újkeresztes előőrshöz, hogy ott építsék újjá az erőiket az Ordo klán lobogója alatt. Ugyanakkor nem mindenki törődött a Mand'alor hívásával: Esok, a Dantuinon élő mandalori klán vezére, próbálta megbuktatni Ordót azzal a szándékkal, hogy ő maga legyen Mand'alor, de végül nem sikerült legyőznie Ordót és meg is halt a Mand'alor keze által. A csatát követően az Esok klánjából megmaradtak elfogadták Ordo uralmát és olyan harcosokhoz csatlakoztak, mint Kelborn, Bralor és Xarga az Onderon dzsungelholdján. Ordo és a mandalorijai Revan korábbi Jedi-tábornokát fogadták vendégül, aki ekkor menekült Jedi volt, amikor a hajója kényszerleszállást hajtott végre a Dxunon egy Onderon feletti támadás után. Ordo beleegyezett, hogy támogatja a száműzöttet azzal, hogy elviszi az Onderonra, és később szövetkezett vele a Sith Triumvirátus elleni csatájában, hogy leszámoljon a mandaloriak egyesítésébe vetett törekvéseit veszélyeztető fenyegetéssel. A mandaloriak a második onderoni csata alatt léptek be az Onderoni Polgárháborúba, amiben Talia királynő erőivel együttműködve legyőztek egy áruló tábornokot, Vaklut és a csapatait. A Freedon Nadd sírja feletti irányítást is átvették a Darth Nihilus által küldött Sith-ektől, akik Vaklu puccsát támogatták. A mandaloriak és a Mand'alor Ordo újra a Köztársaság segítségére sietett a Telos IV csatájakor, szembeszállva a Sith flottával Carth Onasi admirális mellett. A mandaloriak megszállták Darth Nihilus zászlóshajóját, a Ravagert, és Ordo megküzdött a Sith-nagyúrral a Száműzött Jedi oldalán. Amikor Nihilus meghalt, a mandaloriak felrobbantották az általuk telepített protontölteteket, ami megsemmisítette a hajót.

 

A Nagy Galaktikus Háború 

Mandalore felszólítása lényegretörő volt: szembenézni a galaxis legnagyobb kihívásával és megküzdeni a Jedi Rend legendás lovagjaival.
- Gnost-Dural. 

Great War Mandalore GladiatorCanderous Ordo Mand'alorkénti kísérletei ellenére a szétszéledt klánok egyesítésére, a mandaloriak közel három évszázadig még mindig szét voltak esve. Ez YE 3.661-ben megváltozott, miután a Sith Birodalom előreláthatatlanul visszatért a galaxisba. A Köztársaság elleni háborújukban a Sith-ek a mandaloriakhoz fordultak segítségért, próbálva betoborozni a galaxis legfélelmetesebb zsoldosait és fejvadászait az ügyükhöz. Ugyanakkor, amikor sokan visszautasították ezeket az ajánlatokat, a Sith Birodalom egy másik eljárás mellett döntött: a Geonosison, egy sikeres fiatal mandalori gladiátort választottak ki a Birodalmi Hírszerzés ügynökei potenciális bábnak. Mialatt olyan szavakat suttogott a nép fülébe, hogy a "Mandalore"-t éljenezni fogják és engedelmességre veti alá az ellenfeleit, a Birodalom biztosította, hogy a kiválasztott harcosuk minden küzdelmet meg fog nyerni, amíg a Mand'alor címet rá nem aggatják. Amikor az új Mand'alort kinevezték, sok diaszpórában élő mandalori hozzá gyülekezett, ahogy a társadalmuk tanai diktálták, és követék őt a Jedi Rend lovagjai elleni harcába. De ha a mandaloriak az új vezérük szolgálatára is összegyűltek, a vezérük éppúgy szolgálta a Sith Birodalmat és az volt a parancsuk vele szemben, hogy mandalori blokád alá vegye a Hydiai Utat. A Hydiai Út egy fő utánpótlás-ellátási vonal volt a Köztársaságnak, és a blokád alatt a Köztársaság nem tudott katonai támogatást nyújtani az erőinek a Peremvidékre, valamint nyersanyagokat szállítani a Magvilágokba. A Jedik válaszoltak a mandaloriak kihívására és visszavágtak a blokádnál, de a mandalori cirkálók ellenállhatatlanul szétverték a Jedi erőket és továbbra is fojtogatták a Köztársaságot, amíg a Hylo Visz vezette csempészek nagy vállalkozása végre megtörte a blokádot és elszállították az árukat a Coruscantra.

 

A blokád megtörésével az új Mand'alor – akit később pejoratívan "Kicsi Mandalore-nak" neveztek – helyre akarta állítani a támogatottságát a klánok között azzal, hogy egy dicső, galaxist átívelő versenyre szólította fel azokat, amit a Nagy Vadászatnak hívtak. A Vadászat bajnoka, egy Artus nevű mandalori harcos hívta ki a Mand'alort egy párbajra, ahol lelőtte és megölte a birodalmi bábot. Mand'alorként foglalva el helyét, Artus felvette az "Igazolt Mandalore" címet. Az új hatalmának megszilárdítására irányuló munkája közben Mand'alor elfojtott egy Jicoln Cadera vezette csoportnyi mandalori felkelését, aki szerint a mandaloriaknak Megőrző Mandalore lábnyomait kellene követniük, inkább a Köztársaságot támogatva a Sith Birodalom helyett. Igazolt Mandalor alatt a mandaloriak továbbra is jólfizetett, de elővigyázatos szövetségesei maradtak a Sith-eknek.


A Hidegháború és a Galaktikus Háború


Azonban ez nem állított meg néhány mandalorit abban, hogy a Sith Birodalom ellen harcoljanak a Hidegháborúban és a Galaktikus Háborúban. A Varad nevű erőszakos mandalori klán elszakadt Igazolt Mandalore vezetésétől, majd köztársasági és Sith világokat kezdett támadni, de utána megállították őket a Sith Birodalom és a Galaktikus Birodalom különítményei. A Terrorbrigád, egy korábbi mandalori szerencsevadász csoport elfogta a birodalmi Yoren moffot és a Köztársaságnak nyújtotta őt annak fejében, ha túlélnek egy megpróbáltatás-sorozatot. Illetve Varek Tarn mandalori hadúr ellopta a Fenséges Kohó terveit és próbálta eladni a Köztársaságnak, de még mielőtt megtehette volna, a Birodalom végzett vele.


A Hidegháború során a mandalori páncél és fegyverzet a peremvidéki kalózok martalékává vált.
 

A zabrak mandalori harcos, Akaavi Spar a köztársasági kalózzal, az Űrkopóval harcolt, miután az egész klánját kiirtotta a Birodalom. A Jindo Krey nevezetű mandalori, aki azok közé tartozott, akik először csatlakoztak Darth Malgus Új Sith Birodalmához, mind a Köztársaság, mind a Sith Birodalom ellen harcolt.

 

Felkelés az Örök Birodalom ellen 

Az utóbbi néhány évben ostrom alatt állunk. A Vizla klán szívósabb, mint a többi. Főleg véletlenül vetettem véget a Mandalore-nak.
-Bosszúálló Mandalore a mandaloriak helyzetét magyarázza az Örök Birodalom ellen. 

Shae TroopsAz Örök Birodalom hódítása alatt a mandaloriak felszegett fejjel szálltak szembe velük, nem hátrálva meg a betolakodók elől. Ugyanakkor a vérükben lévő jó harci képességeik ellenére ők voltak azok, akik védekeztek. Igazolt Mandalore akkor halt meg, mikor Lok klántagjai látták őt, ahogy elárasztják az égi katonák. Az esemény hatására minden korábbinál több harag kovácsolódott a droidok ellen, ami olyan messzire vezetett, hogy gyalázatossá vált a droidok győzelme.

 

Míg a mandalori veterán, Khomo Fett lett az új mand'alori jelölt, ezt visszautasította, mert a harcok megvívását részesítette előnybe a megtervezésük helyett. A legendás mandalori fejvadász, Shae Vizla nyerte el a címet. Annak dacára, hogy nem volt sok tapasztalata arról, hogy klánok kereteiben vezesse az embereket, még kevésbé egy kultúrát, Shae azzá a vezetővé vált, akire a mandaloriak háborúk óta vártak, a bemutatkozó csatája Bosszúálló Mandalore-ként a klánok első győzelmét eredményezte hat hónap után a háborúban.

 

A fiatal mandalori harcos, Torian Cadera végre esélyt kapott, hogy bizonyítson mandalori társainak egy új háborúban. Miután a Nagy Vadászat Bajnoka eltűnt, Torian visszatért népéhez, mikor Mandalore szólította, de a Carratoson kellett hagynia partnerét, Makót. Torian a legveszélyesebb csapásokra jelentkezett az Örök Flotta ellen, igazán sikeres beszivárgó és felderítő missziókat vezetve. A képességei és a népe iránti hűsége miatt Torian Cadera új klán törzsfőnöke lett és Mandalore jobb kezévé vált Khomo Fett mellett.

 

Mikor szüksége volt egy hadserege a GEMINI Prime elfoglalásához, Theron Shan felvette a kapcsolatot az új Mand'alorral és lehetőséget nyújtott a visszavágásra az Örök Trón ellen, valamint a zakuuli droidgyár prédájára a Darvannison. Bosszúálló Mandalore elfogadta az ajánlatot és hű klánjait a Darvannisra vitte, ahol a Külhoni mellett harcolt. Míg a néhai Sith hírszerzési miniszter, Lana Beniko osztotta aggodalmát a mandalori újra-felfegyverkezéssel kapcsolatban és javasolta a Külhoninak, hogy gondoskodjon a súlyos veszteségeket okozásáról, de Lana Sith-ként inkább abban gondolkodott, hogy a Sith Birodalom inkább irányítani akarja az embereket, és ezt úgy mutatta ki, hogy megengedte, hogy Theront elfogja Revan Rendje a Rishin.

 

Mindenesetre a rajtaütés sikeresnek bizonyult és a klánok már készen álltak az Örök Birodalom elleni háborúra. Hogy előtérbe helyezze a mandalori érdekeket, Bosszúálló Mandalore elfogadta Torian kérését és csatlakozhatott az Örök Szövetséghez, a Külhoni azután fogadta ezt el, hogy látta a harcban nyújtott bátorságát és a képességeit.

 

Bosszúálló Mandalore végül csatlakozott a Szövetséghez és a hozzá hűséges mandaloriak is követték őt a Szövetséget támogatva az Örök Birodalom elleni csatákban, köztük Vaylin császárnő vossi támadásában, ahol Vaylin a világon bujkáló testvérének és anyjának megölését tervezte. A Torian Cadera vezette mandalori harcosok a Külhonit és Lana Benikót támogatták az égi katonák és a Zakuuli Lovagok ellen a földön.

Egy új Mandalori Polgárháború (Harmadik Galaktikus Háború) tört ki, mikor Dar'manda, Clan Varad és Ash'ad összeálltak a Rejtett Lánc nevű titkos csoportban, ami Heta Kol tábornagy irányítása alatt állt, aki azt a nézetet vallotta, hogy a mandaloriak elvesztették büszkeségüket és kultúrájukat Bosszúálló Mandalore uralma alatt, aki folyamatosan segítette a Szövetség erőfeszítései a galaxis stabilizálásában. Mandalori szállítóhajókat támadtak meg, ami felkeltette Shae és tanácsosa, Jekiah Ordo figyelmét, és addig nem fedték fel magukat, míg meg nem szállták a Spirit of Vengeance II-t, hogy értékes műtárgyakat lopjanak.

 

A támadást kicédték ugyan, mikor Mand'alor a Külhoni és Rass Ordo segítségével megrohamozta a Rejtett Lánc hajóit, Varad Champion's Glory-ját, a Dar'manda Fortune's Folly-ját és Ash'ad Seeker Vigil-jét, míg végül kiszabadították a Spirit of Vengenace-t, de a Rejtett Lánc így is megszerezte, amiért jött, a Cadera klán zászlójáért, és Heta Kol nem sokkal később visszavonult, majd összejövetelt tartott a mandalori száműzött frakciók között, ahol kinyilvánította elkötelezettségét az ügyéért, ami mindenkinek eszébe juttatta, hogy hol a helye.

 

Jekiah Ordót Döntőbírónak nevezte ki Bosszúálló Mandalore és a Mand'alorhoz hű klánok felkészítették magukat a háborúra.

 

Az Új Sith Háborúk

 

80SithWarAz Új Sith Háborúk alatt a mandaloriak kitörtek abból a sokak által hússzú távúra jósolt szövetségből, és háborút uszítottak a Sith-ek ellen. Az Új Sith Háborúk első negyedében egy mandalori csoportot Murrtaggh Jedi-mester környékezett meg. Murrtaggh nagy kreditösszeget ajánlott fel, hogy elnyerje a mandaloriak segítségét a titokzatos Sith Sötét Nagyúr, a Sötét Alkormányzó táborának megrohamozásánál. A mandaloriak Lagartoz Csatasárkányokkal támadták meg a Sith tábort a Malrev IV-en, valamint számos mandalori csatavértekkel felszerelt mandalorival. A mandaloriak lekötötték a Sötét Alkormányzó tábornokának erőit, mialatt Murrtaggh mester be tudott szivárogni az Alkormányzó erődjébe, ahol egy harc során elpusztította a Sith-nagyurat, de mindeközben a mester átállt a sötét oldalra.

 

Az Új Sith Háborúk alatt vagy előtt valamikor a mandalori kiképzőmester, Jaing – egy korábbi Újkeresztes Rohamkatona a Mandalori Háborúkból – talált egy Durge nevezetű fiatal gen'dait. Jaing maga mellé vette Durge-t, a gen'dai mentorává vált és a mandaloriak életére tanította. Valamivel később, miután Jaing elhagyta a mandaloriakat azért, mert tisztesség hiányát érezte, Jaing és Durge felvette a kapcsolatot egy kibernetikussal, aki felajánlotta, hogy a párosba fejlett kibernetikát ültet be, visszaszerezve Jaing fiatalkori erejét és gyorsaságát, miközben megnöveli Durge saját hihetetlen fizikai képességeit. Mindkét műtét sikeres volt, a két harcost erős kiborggá változott, és ezért cserébe a műtétet elvégző orvos csupán egyetlen dolgot kért: védelmet a Mand'alor Ung Kusp-hoz hű mandaloriak ellen, akik egy Sith párt alkalmazásában álló mandaloriak voltak és vissza akarták szerezni azt a Sith műalkotást, amit a doktor lopott el tőlük. Ezek a mandaloriak pillanatokkal később megtámadták a doktor laboratóriumát, ami alatt a doktor asszisztensét megölték, és Jaing halálos sebet kapott egy hődetonátortól. Mielőtt a mandalori támadást vezetők végezni tudtak volna Jainggel, Durge brutálisan lemészárolta a mentorát kis híján megölő mandaloriakat, de még a mandaloriak után is ment, amikor visszavonultak. A haldokló Jaingnek a doktor feltárta, hogy együtt előkészítették a terepet egy a mandaloriak és Sith-ek közötti háborúhoz.

Az Új Sith Háborúk végén a mandaloriak között zűrzavar volt jelen. YE 1.058-ra a candoriai járvány végigsöpört a népen, és karavánt kellett formálni a hajóikból, hogy a szomszédos szektorokból érkező fosztogatóktól védjék magukat. Mikor a zsoldos Aga Awaud tanúja lett népe helyzetének, magához ragadta az Egyesítő Mandalore címet és elindította a Visszatérésre keresztelt mozgalmát, arra sürgetve a galaxis összes mandaloriját, hogy térjen haza a szülővilágára. Uralma alatt a mandalori űr virágzott, és regionális hatalommá vált a Peremvidéken.

 

Társadalmi váltás

 

New MandaloriansYE 738-ban, egy jelentős növekedés után a mandalori hadászatban, ami figyelmeztette a Köztársaságot és a Jedi védelmezőit, egy rövid és irányzott konfliktus tört ki a Köztársaság és a mandaloriak között, ami pusztítást hozott a Mandalore-szektorra annak ellenére, hogy a mandaloriak is be lettek vonva a galaxis védelmébe az Örök Birodalom és az Új Sith-ek ellen. A Mandalore bolygó részei puszta fehérhomokos sivatagokká váltak. Míg a harcos klánok közül sokan szétszóródtak, a hamvakból felemelkedett az Új Mandalori párt. A régi harci szabályokból sokat elvetve, amiket a mandaloriak történelmileg követtek, az Új Mandaloriak előrevetítették azt az elméletet, hogy a mandaloriak túlélésre és fellendülésre a legjobb lehetőséggel a békességen, a semlegességen és a tolerancián keresztül fog elérkezni. Erősen ragaszkodva ehhez a pacifista hithez, az erőszakmentesség egy központi dogma lett a társadalmukban. Az Új Mandaloriak nagy kockavárosokat építettek a sivatagi pusztaságokba, feltalálásra és építésre fordítva tudásukat. Miután bevezették ezeket a változtatásokat, a társadalmukban bármely mandalorit, aki visszautasította a reformot és ragaszkodott a harcias módszerükhöz, azt száműzték a Mandalore holdjára, a Concordiára. A hagyományos mandalori páncél ritka látvánnyá vált az Új Mandalori fővárosában, Sundariban, és a Kalevala környező bolygóban, ami az Új Mandaloriak erődje lett.

 

Bár rengeteg mandalori csatlakozott az Új Mandalori mozgalomhoz, más klánok azt az ösvényt folytatták, amin már évtizedeken át jártak. Az ősi tradíciók fennmaradtak a Mandalore vidékein, ahol a hagyományőrző mandaloriak Aka'liit (a mando'a nyelvben ez hűségest jelent) néven illették magukat. A Mand'alor cím következetesen az Aka'liit tagjaira szállt. Hozzávetőlegesen YE 200-ban a Mandalorihoz Hűségesek voltak a felelősek az ithulli faj kiirtásáért. Majdnem egy évszázaddal később, a kor felemelkedő Mand'alorját megölte a gen'dai fejvadász, Durge, a mentora, Jaing halála miatti folytonos bosszúvágy miatt. Megtorlásképp a mandaloriak elfogták és az őrület határáig megkínozták Durge-t; a fejvadásznak sikerült elszökni a mandalori fogva tartóitól, de az évszázad jó része kellett ahhoz, hogy felépüljön a sebeiből. Valamikor ebben a korban, Ranah Teh Naast lett a Mand'alor, akit a "Pusztító Mandalore" álnévként ismertek. A nő vezette Luon ostromát, Luon konzuljának egy utolsó esélyt adva a megadásra a támadás előtt. Ez idő körül volt az, hogy egy csoportnyi mandalori megölte egy Ryyk nevű vuki családját.

 

VizslaYE 60-ban egy karizmatikus mandalori harcost, Jaster Mereelt emeltek fel a Mand'alor pozíciójába. Ebben a szerepében próbált megteremteni egy kulturális reformot, amire az ithulli fajirtás óta másfél évszázada vártak, végül kiadott egy új irányelvet a mandaloriak attitűdjére, amit a Szuperkommandó Kódexnek hívtak. Azt állította, hogy a harcolni vágyó mandaloriak lehetnének jól fizetett katonák, valamint tisztességes zsoldos módjára kellene viselkedniük. Ugyanakkor nem mindenki értett egyet a Kódexszel vagy Mereel reformjaival. Ellenezték a barbár Tor Vizsla követői, akik az ősi mandalori rabló és hódító irányelvekhez való visszatéréséről, és egy második, az egész galaxison átívelő hódító háború kivívására való törekedéséről álmodtak. Ezek a képzett, de fegyelmezetlen katonák Vizsla köré gyűltek és megalapítottak egy töredékcsoportot, amit Halálőrségnek neveztek, míg azok a Mereelhez hű szuperkommandósok "Igaz Mandaloriaknak" nevezték el magukat. Míg a Halálőrség céljai igencsak szembementek az Új Mandaloriakéval, nem tudták támogatni Mereel pártját sem a reformjai ellenére, a mandalori erőszakosságra hajazó bármely tett alapvetően az Új Mandaloriak esküje ellen volt. Míg ők semlegesek maradtak és kimaradtak a konfliktusból, az Aka'liit elszakadt, az Igaz Mandaloriak és a Halálőrség pedig egy keserves polgárháborúba keveredett.

 

A Mandalori Polgárháború 

Egyetlen igaz mandalori nem élhet egy Halálőr mellett.
- Kal Skirata. 

Mereel MontrossA Mandalori Polgárháború a Mandalore teljes hadseregét és számos kiemelkedő klánt nyelte el, de a két párt viszonylag kicsi volt a teljes mandalori populációhoz összehasonlítva. A Mandalore-tól távol élő mandaloriak alig voltak érintettek, főleg a Mandalore-szektorbeliek. Ugyanakkor a Tor Vizsla és Jaster Mereel közötti ideológiai különbségek voltak a háború központja és a mandaloriak jövőbeni belátható útja. YE 58-ban a Mandalori Polgárháború a Concord Dawn mezőgazdasági világán öntött ki. A harc alatt Jaster Mereel és a katonái visszavonulásra kényszerültek, és a Halálőrség elől a Napszámosok Védelmezője farmján rejtőztek el, akinek a neve Fett volt. Amikor a Halálőrség rájött, hogy Fett az ellenségeit rejtegeti, Vizsla brutálisan kivallatta a férfit a fiatal fia, Jango előtt. Mielőtt Vizsla megölte volna a farmert, aki nem akarta feladni Mereelt és az embereit, Fett felesége tüzet nyitott a Halálőrségre egy sugárkarabéllyal. A kitörő káoszban Fett-et és a feleségét is megölték, bár Mereel megmentette a fiatal Jangót a Halálőrségtől. Ahogy az Igaz Mandaloriak a mezőkbe menekültek, Vizsla a föld felperzselését parancsolta, hogy menekülés közben próbálja megölni Mereelt. Jango megmutatott a mandaloriaknak egy hatalmas öntözőcsövet, ami menedéket jelentett nekik a tűz elől, mialatt Vizsla és az emberei kifosztották Fett otthonát és elrabolták Jango lánytestvérét, Arlát. Az ellenségeiket halottnak tudva be, a Halálőrség egy közeli városba indult egy ünnepi rajtaütésre, mielőtt a következő célpontjukhoz vonulnának. Szerencsétlenségükre az Igaz Mandaloriak újracsoportosultak a városban és csapdát állítottak a gyanútlan Halálőrségnek. Védett sikátorokból és második emeleti ablakokból csapva le, az Igaz Mandaloriak majdnem az összes Halálőr katonát leszedték. Bár Vizsla túlélt egy támadást a páncélozott siklóján és elmenekült a Concord Dawn-ról. A szülei halálával Jango Fett-et bevették Jaster Mereelként, aki Mereel fogadott fiaként csatlakozott a mandaloriakhoz.

 

Battle Of Korda 6Hat évvel később, YE 52-ben az Igaz Mandaloria azt hitték, hogy a Halálőrségnek vége és a zsoldossereg életükre összpontosítottak. Megegyezve a Kordai Véderővel, az Igaz Mandaloriak a Korda 6-ra utaztak, hogy a helyi rosszakarók tűzereje által leszegezett, csapatnyi újonc biztonsági személyzetet kimenekítsék, akik feltételezhetően szegényesen voltak felfegyverezve és nem rendelkeztek hadi gyakorlattal. Sajnálatos módon a hírszerzési jelentések nagyban tévedtek: amikor a mandaloriak leszálltak, a kordai helybeliek erős tüzet zúdítottak rájuk és a kirobbanó csatában súlyos veszteségeket szenvedtek. Jaster Mereel visszavonulót fújt, de a parancsnokhelyettese, Montross nem engedelmeskedett és az előrenyomuláshoz ragaszkodott. Amikor egy gránátrobbanásban megsérült, Mereelnek kellett segítséget nyújtania nem kevesebb, mint három ellenséges kordait ölve meg. Ugyanakkor Jango elterelésnek használta Montross rosszul irányított támadását, hogy az eredeti célpontjuk, a kordai biztonsági csapat helyzetéhez menjenek. De amikor ő és osztaga odaértek, helyette egy rájuk váró Halálőr leshelyet találtak. Amint Jango katonái visszanyomták a Halálőrséget, Mereel és Montross Vizsla támadása alá kerültek. Mereel megsebesült egy gránátrobbanásban, míg Montross a háti rakétáját használta az elkerülésére, de amikor a sebesült Mandalore a segítségét hívta, Montross hátat mutatott Mereelnek és hagyta a harctéren odaveszni azzal az állásponttal, hogy többé nem akarja Mereel parancsait teljesíteni. Az elárult és magára hagyott Mereel tehetetlen volt, nem tudta védeni magát és meghalt, miután Vizsla lézertüzet zúdított rá a négykerekű tankjából, megölve gyűlölt ellenségét. Mereel halála után Montross visszatért az Igaz Mandaloriak leszállási zónájához és arra sürgette őket, hogy teljesítsék Mandalore utolsó parancsait és vonuljanak ki, valamint azt is hazudta nekik, hogy Mereel mellett Jango is elesett, miközben próbálta megmenteni. Ugyanakkor Fett visszatért a leszállási zónába Jester Mereel holttestével, és Montross-t hazugnak és árulónak bélyegezte. Amikor Montross azt bizonygatta, hogy Mereel parancsát akarta teljesíteni, a többi mandalori árulással vádolta és kinyilvánították, hogy csakis Jangót, Jester Mereel választott örökösét követik. Montross-t vonakodva bár, de elengedték, aki száműzetésbe vonult, míg Jango lett az új Mandalore és az Igaz Mandaloriak vezére.

 

MandaloriansongalidraanFett vezetése alatt az Igaz Mandaloriak jelentős győzelmet szereztek a Halálőrség ellen a YE 44-es évig, ami a Halálőrség jelentős megbénulásához vezetett. De ahelyett, hogy Vizsla elismerte volna vereségét, Galidraan kormányzójához fordult, hogy menedékre leljen, és hogy a segítségét kérje a Halálőrség újjáépítéséhez. Vizsla terve szerint a kormányzó megállapodik az Igaz Mandaloriakkal, hogy egy helyi lázadást leverjenek. Az Igaz Mandaloriak elutaztak a Galidraanra, ahol legyőzték a lázadókat és miután elvégezték a feladatukat, Jango elment a kormányzó birtokára, hogy begyűjtse a fizetségüket; bár időközben a kormányzó már kapcsolatba lépett a Jedi Renddel egy segélykéréssel, azt állítva, hogy a mandaloriak "politikai aktivistákat" gyilkoltak meg ártatlan nőkkel és gyerekekkel egyetemben. A kormányzó bizonyítékok hiányával kapcsolatos aggodalmának jeléül Vizsla biztosította őt, hogy a saját emberei majd biztosítani fogják a szükséges halotti számot. Jango tudomást szerzett a kormányzó és a Halálőrség kapcsolatáról és Vizsla hollétét követelte. Abban a pillanatban Vizsla felfedte magát a kastélyban és megtámadta Jangót egy kádernyi Halálőr katonával, majd kénytelen volt kiugorni az ablakon. Jango sietett, hogy visszaérjen az Igaz Mandaloriak bázisának táborhelyére, miközben kétségbeesetten próbált kapcsolatba lépni sikertelenül a parancsnokhelyettesével, Myles-szal és figyelmeztetni őt az érkező Jedi hajókra, amiket kiszúrt, de ugyanakkor érkezett meg, amikor a Dooku Jedi-mester által vezetett csapásmérő csoport. Megkövetelve, hogy a mandaloriak adják fel magukat a gyanúsított gyilkosság tisztázásáért, az ártatlan mandaloriak dühösen tüzet nyitottak a Jedikre. A kialakuló lövöldözésben 11 Jedit öltek meg – hatot közülük maga Fett ölt meg Myles halálát követően – a többi ott lévő Igaz Mandalorival együtt, Fett maga pedig megmenekült.

 

A csata után a Jedik legyőzték Jangót és a galidraani kormányzó felügyelete alá helyezték, levetkőztették a páncéljából és a bolygó uralkodója eladta rabszolgának. Bár úgy tűnt, hogy a Halálőrség megnyeri háborút – sikeresen manipulálva a Jediket, hogy helyettük pusztítsák el az ellenségeiket -, fűszerszállítón rabszolgasággal töltött számtalan év után Jango megszökött, visszaszerezte a mandalori páncélját Galidraan kormányzójától és nyomon követte Vizsla hajóját a Koréliára, majd hosszas harc után megölte Vizslát, megbosszulva az Igaz Mandaloriakat és elvégezve a háború utolsó megrázkódtatását. A megmaradt Halálőrök szétszóródtak, nagyban eltűntek a galaxisból a mandalori ba'slan shev'la alapelv, avagy a "stratégiai eltűnés" alatt. Jango Fett-ben mély sebet vágott az Igaz Mandalori honfitársainak elvesztése, valamint a rabszolgaként töltött évek, mialatt a távolság egyre nőtt közte és a népe, valamint a mandalori státusa között, és inkább a magányos fejvadászi életre váltott. A Mandalore háború utáni újjáépítése nagyban az Új Mandalori kormányra esett, ami már a kalevalai őslakos, Satine Kryze hercegnő vezetése alatt működött. A tradicionális életformákat megőrizni kívánó, de a Halálőrség ideáljait elutasító mandaloriak az Ősi Mandaloriak néven lettek ismertek, és a Vlemoth Portra települtek át a Mandalore-ról Nam Beroya vezetése alatt.

 

A Klónok Háborúja

 

A Köztársaság Nagy Hadserege 

Fontosnak vélem, hogy a mandaloriak által kiképzett kommandós osztagokban kisebb a veszteségi ráta, mint a más fajok tagja által kiképzettekben. Valahogyan a mandaloriak céltudatosságot, önbizalmat és az összetartást – klánhoz vagy családhoz tartozás – szinte mániákus érzését ébresztették a neveltjeikben, és mindez előnyt biztosított a túléléshez. legyünk hálásak, hogy ezúttal mellettünk állnak!
- Arligan Zey tábornok, a Különleges Erők igazgatója, a Különleges Műveleti Csoport parancsnoka. 

Clone Troopers TrevasYE 32-ben Jango Fett-et felbérelte Darth Tyranus – aki valójában a korábbi Jedi-mester, Dooku volt, mostanra pedig az otthonának, a Serennónak a grófja és egy Sith-nagyúr –, hogy egy genetikus mintája legyen egy klónokból álló hadseregnek, amit a Kaminón tenyésztenek ki a Köztársaság számára. Amellett, hogy a genetikus anyagát odaajándékozta, Fett a kaminóiakkal maradt katonai konzultánsként a Köztársaság Nagy Hadserege számára, rengeteg mandalori kulturális tényezőt adva át a klónjaiba; segített a klón katonák által hordott páncél megtervezésében, amit a saját és a klónok páncélja közötti hasonlóságok bizonyítanak, egyik legfelismerhetőbb a T-alakú szemellenző volt a sisakjaikon. Fett a fiatal klón oktatásához használt villámkiképzési rendszer megalkotásában is segített, és ebbe beletette a tradicionális Vode An című mandalori dalt egy hasznos eszközként, hogy céltudatosságot segítsen beléjük nevelni, de némileg módosította, hogy a Köztársaságot szolgáló katonáknak értelmet adjon. Míg Fett személyesen képezte ki az Alpha-osztályú TMF-katonákat, egy másik száz kiképző őrmesterből álló csapatot is megszervezett, amit kollektíven a Cuy'val Darnak hívtak – 75-en közülük mandaloriak voltak -, hogy kiképezze a Nagy Hadsereg klón kommandósait. Ezek a mandalori őrmesterek - akik közt helyet kapott Walon Vau, Kal Skirata és Rav Bralor - felelősek voltak a mandalori kultúra klón legénységbe való beleneveléséért. Számos klón mandalori nevet vett fel, míg mások mandalori dalokat és káromkodásokat sajátítottak el. Mások olyan mandalori dalokra és énekekre kaptak rá, mint a Dha Werda Verda, morális lelkesítők gyanánt. Kal Skirata elvi kérdést csinált abból, hogy a klónokat a mandalori örökségükre tanítsa, sőt mandalori módra még hat Nullás TMF-katonát és számos kommandóst fiaivá fogadta. Bár néhány klón nem vette a szívére a mandalori örökségét és még ellenezték is, miután a Mandalore összeszövetkezett a Független Rendszerek Konföderációjával és elkezdtek a Köztársaság és a klón hadsereg ellen harcolni. Azon klónokon kívül, akiket hivatásszerűen a Nagy Hadsereg részére teremtettek, Jango Fett fiaként és örököseként kért egy egyedüli klónt magának, aki nem ment keresztül azokon a genetikus módosításokon, mint a szabványos klón katonák. Fett fia, Boba végül jelentős hatást gyakorolt a mandalori történelemre.

 

A mandalori befolyás a Nagy Hadseregben elkezdett apadni Palpatine főkancellár második klónhadseregének megalkotásával. A Coruscanton és a Centax-2-es holdján teremtették meg őket, ezek a klónok a Spaarti klónozó tartályok alkalmazásával fejlődtek ki, és a felnőttkort egy éven belül érték el, valamint lerövidített villámoktatási rendszert kaptak, ami a mandalori örökség elvesztésével és kevesebb szakértelemmel eredményeződött olyan kulcsterületeknél, mint a lövészet. A Galaktikus Birodalom alatt a klónok mandalori öröksége fokozatosan csökkent és végül megszűnt, mivel a jövőbeni klónokat egy másik genetikus minta variációjával nevelték fel. Ugyanakkor a Klónháborúk végét követően sok klón dezertált és menekült a Mandalore-ra, ahol Kal Skirata egy menedékhelyet állított fel azon klónok számára, akik el akarták hagyni a köztársasági/birodalmi szolgálatot egy új életért.

 

A tűz alatti mandalori béke 

Hőseink számos nemzedéken át büszkén harcoltak a Jedi lovagok ellen. De most ez a nőszemély bemocskolja Mandalore dicső nevét.
- Pre Vizsla, Satine Kryze hercegnőről beszélve. 

DuchessSatine SWEYE 22-re a Köztársaság elfogadta a békés Új Mandalori kormányt a domináns mandalori pártként, és a Mandalore-t a Köztársasághoz tartozó világként üdvözölték, a Szenátusban pedig Tal Merrik szenátor képviselte. Az Új Mandalori kormány alatt a Mandalore sok területe, beleértve az Új Mandaloriak fővárosa, Sundari, virágzott, azonban néhány elhanyagolt tartomány nyomorban és pénzhiányban maradt. Amikor a Klónok Háborúja kitört a Galaktikus Köztársaság és a Független Rendszerek Konföderációja között, az Új Mandaloriak vezetője, Satine Kryze hercegnő a Mandalore-t függetlennek nyilvánította. Több mint egy évtizeddel a vezérük és a későbbi töredezettségük elvesztése óta a Mandalori Polgárháborúban, benne volt ebben a levegőben, hogy a Halálőrség vissza fog térni a galaktikus színtérre. A többi klánnal ellentétben, amik csupán elálltak az Új Mandaloriaktól, a Halálőrség semmibe vette az Új Mandaloriak által felállított békeszerető kormányt, gyengének és Kryze-t a pacifista nézetei miatt szégyenként bélyegezve az összes mandalorira nézve. Összeszövetkeztek Dooku gróffal – aki már a Független Rendszerek Konföderációját irányította -, hogy megszerezzék a szükséges eszközöket a hatalomátvételhez. A Halálőrség kiküldte egyik tagját, hogy lefolytasson egy támadást egy köztársasági cirkáló ellen, míg szóbeszédeket terjesztettek arról, hogy az Új Mandaloriak titokban hadsereget állítanak elő és a szeparatisták oldalára állnak. Amikor ezek a szóbeszédek köztársasági fülekbe jutottak, a Jedi Tanács kiküldte Obi-Wan Kenobi Jedi-mestert a Mandalore-ra, hogy fény derítsen ezeknek az állításoknak az igazságtartamára. Miután leszállt Sundariban, Kenobi találkozott Kryze hercegnővel és az Új Mandaloriak miniszterelnökével, Almec-kel, hogy megbeszéljék a Mandalore helyzetét a háborúban.

 

DeathWatch SWEKenobi és Kryze régi barátok voltak, évekkel korábban találkoztak, amikor Kenobit és a mesterét a Mandalore-ra küldték a Mandalori Polgárháború utáni hónapokban, hogy védelmezzék a hercegnőt a sóvár Halálőr felkelőktől és fejvadászoktól. A nyomozása alatt Kenobi tanúja volt, hogy a Halálőrség a Sundari szívében lévő síremléket bombázza. Amikor megpróbálta letartóztatni a vádlottat, a férfi az öngyilkosságot választva leugrott egy erkélyről, ahol Kenobi sarokba szorította. A férfi haldoklása közben Kryze lehajolt, hogy kényelembe helyezze őt és meghallgatta utolsó szavait; concordiai dialektusban beszélt, ezért Kenobi a nyomozását a Mandalore holdján, a Concordián folytatta. Míg Concordia kormányzója, Pre Vizsla fogadta a nőt, Kenobi Kryze-nak segített elterelni Vizslát, mialatt a Jedi megvizsgálta a hold elhagyatott bányáit. Ott rájött, hogy a bányákat nem hagyták el teljesen, hanem valójában nagyon is aktívak voltak, sisakokat, háti rakétákat és mandalori felszereléseket termelt a Halálőrségnek. Kenobit megtámadta két Halálőr katona és eszméletlenre verték. Bár Kryze kiszabadította Kenobit, akaratlanul rábukkantak a Halálőrség búvóhelyére, ahol a jóakaratú Vizsla kormányzó felfedte magát, hogy valójában ő irányítja a Halálőrséget. Egy csata tört ki Kenobi és Vizsla között, ami Kenobi és Kryze visszavonulójával végződött, mikor Vizsla katonái is betoppantak a Jedi-mester megtámadására.

 

A Halálőrség puccsának felszínre kerülésével a Köztársaság Szenátusa egy védelmet kezdeményező erő felállításába kezdett, ami a Köztársasági Nagy Hadsereg egy részlegének elküldését jelentette, hogy a Mandalore-t egy békefenntartó erőként elfoglalják. Az Új Mandalori kormány nagyon ellene volt eme ötletnek, ami független státuszát akarta fenntartani és nem kívánt katonai célponttá válni a háborúban, és Kryze elutazott a Coruscantra a privát csillaghajóján Merrik szenátorral és együtt érző szenátorokkal – valamint egy kísérettel együtt, ami Kenobiból, korábbi padawanjából, Anakin Skywalkerből, és egy részlegnyi klón katonából állt –, hogy képviseljék ügyüket a Szenátus előtt, miszerint a Halálosztag csak egy szakadár elem, és nem járhatnak el a teljes mandalori populáció nevében. Az utazás alatt Merrikről kiderült, hogy áruló az Új Mandalori ügyben, valamint hogy Pre Vizsla szövetségese is, amikor meg próbálta ölni Kryze-t, bár a tervét meghiúsították a védelmezői, és Merriket Skywalker ölte meg.

 

VizslaArmyA Concordián a régi és új Halálőr katonák Pre Vizslához gyűltek és - a Dooku gróf által adományozott konföderációs erőkkel együtt - egy hadsereget formáltak meg, ami a Mandalore „megvédésére” kényszerült a Köztársaság elfoglalásával szemben, vélve, hogy a Köztársaság nemkívánatos jelenléte a Halálőrség javára fogja terelni a lakosságot. A Coruscanton a dolgok borzalmasan álltak Kryze számára, mivel Az Új Mandalori miniszterelnök-helyettes, Jerec hamisított vallomása a Szenátust a nő ellen fordította, és egy Halálőrség orvgyilkos többszöri gyilkossági kísérletet tett ellene. De amikor Jerec igazi vallomását - ami a tényleges mandalori helyzetet vázolta fel - leleplezték és a Szenátus elé vitték, az okkupációs kezdeményezést eltörölték és a Mandalore független világ maradhatott. Amikor a hírek elérték Pre Vizslát, egy támadás indítását tervezte ezen események ellenére, ami a Mandalori Kormány megbuktatására irányult, de Dooku képes volt meggyőzni őt, hogy inkább várja ki az idejét, mert a támadás egy újabb pusztító vereséget jelentene a Halálőrség számára.

 

Új Mandalori bomlás

 

SatineInvestigation CorruptionA szenátusi győzelmük ellenére a függetlenségnek ára volt az Új Mandaloriaknak. Mivel elkülönítették magukat a Köztársaságtól, a Köztársaság hierarchiájában sokan a Mandalore-t a Köztársaságon kívülinek tekintették most már; a Mandalore-hoz vezető kereskedelmi utakat nagyrészt lezárták, ami arra kényszerítette az Új Mandalori népet, hogy a kereskedelmi feketepiac-hálózathoz forduljanak, amit nem más, mint a saját miniszterelnökük, Almec állított fel, hogy az égetően fontos készleteket beszerezzék. De ezeknek az importoknak az illegális természetével jött a korrupció és a kapzsiság fenyegetése, ami beszivárgott a kormányba és végigsöpört a rendőrségi erők és hivatalnokok között. Moogai csempészek importálhattak teát, az Új Mandaloriak fővárosába, Sundariba, és a teába veszélyes kémiai slabint kevertek, a felelős vámtisztet pedig kellően megvesztegették. Amikor Satine Kryze hercegnő elhívta Padmé Amidala szenátort a Mandalore-ra, hogy segítsen elrendezni a helyzetet, s két politikus felfedezte, hogy a mérgezett tea Sundari iskoláiba jutott, az Új Mandalori gyermekek százait kórházba juttatva. Együtt, Kryze és Amidala – az Új Mandalori rendőrségi erő segítségével – véget tudtak vetni a csempészkörnek és kiosztották az ellenszert a megmérgezett gyerekeknek. Kryze a nyomozás után konfrontálódott Almec miniszterelnökkel – bár még nem tudott a befolyásáról – és válaszul felszólította egy bizottság megformálására, hogy az Új Mandalori kormányban lappangó korrupciót kivizsgálják.

 

MandoBlackMarket TAAmidala a távozása után kérte a Jedi Tanácsot, hogy küldjenek egy Jedi ügynököt, hogy segítsen az Új Mandalori kormány korrupciójának felderítésében. Válaszképp a Tanács Ahsoka Tano padawant küldte a Mandalore-ra. Sundariba érkezve, Tano előadásokat tartott az Új Mandalori Kormányzati Királyi Akadémiájában a korrupció veszedelmeiről, tájékoztatva a felnövő kadétokat a törvényes és közszolgálati életmód módjairól. Az ifjú Jedi sugalmazására Amis, Lagos, Soniee és Korkie kadétok – utóbbi Kryze hercegnő saját unokaöccse – ételhiány után nyomoztak egy kormányzati raktárban Sundari raktárkörzetben. Mikor bejutottak a létesítménybe, a négy Új Mandalori fiatal egy titkos találkozóra bukkant egy csoportnyi Új Mandalori hivatalnok, számos gotal csempész és egy elfedő köpenybe bújt ismeretlen valaki között. Kryze hercegnőt tájékoztatták a kifigyelt találkozóról, de erre figyelmeztető intést kaptak. Helyette a kadétok Almec miniszterelnökhöz fordultak felfedezésükkel, nem is sejtve, hogy valójában ő volt az az álcázott férfi a raktárból. A leleplezéssel veszélyeztetett Almec az Új Mandalori Titkosszolgálatot hívta, hogy tartóztassák le a kadétokat a Jedi szövetségessel, Tano padawannal és még magával a hercegnővel is egyetemben, mert ő is tudott a férfi ügyéről. Megpróbált aláíratni a hercegnővel egy összeesküvés-vallomást, de miután visszautasította, Almec egy sokkoló nyakörvvel akarta meggyőzetni a nőt. Amikor Kryze nem engedett, Almec az unokaöccsére, Korkie-ra fordította a figyelmét; Tano és a kadétok ellenálltak és legyőzték Almecet és a gárdistáit, majd a férfira a saját sokkoló nyakörvét illesztették, megadásra kényszerítve a miniszterelnököt. Almecet és összeesküvőit letartóztatták és utána bebörtönözték, minek hatására a feketepiac-hálózat összeomlott.

 

YE 20-ban a néhai onderoni szeparatista, Lux Bonteri Pre Vizsla és a Halálőrség segítségét kérte, akik a Carlac bolygón vertek tábort. A Halálőr katonák korábban már megszállták a helyi Ming Po várost és számos helyi nőt - köztük Pieter törzsfőnök lányát, Trylát - rabszolgákká változtattak. Mikor Pieter távozásra szólította fel a mandaloriakat, Pre Vizsla és követői megsemmisítették a falut és végeztek a lakosokkal. Így kerültek konfliktusba Ahsoka Tano Jedi-padawannal és R2-D2 asztromech droidjával, utóbbi meggyőzte a Halálőrök droidjait, hogy lázadjanak fel gazdáik ellen. Lux kiábrándult a Halálőrök erőszakosságától, ezért többé nem akart a Halálőrséghez csatlakozni, inkább Ahsokával és R2-D2-vel elszökött a világról.

 

Új Mandalori vereség 

Nos, hercegnő, hallja a népét? Változást követelnek. A pacifizmus ideológiája elbukott Mandalore-on. A hősi harcos múlt feltámasztása előtt megnyílt a kapu.
- Pre Vizsla, Satine Kryze hercegnőnek. 

Az Új Mandalori rezsim újra támadás alá került, amikor a Halálőrség Pre Vizsla vezetésével - aki szövetkezett Darth Maullal és az Árnyék Kollektívával - egy sikeres puccsot hajtott végre Kryze hercegnő trónfosztásáért. Kryze uralmának meggyengítésére Maul és Vizsla felbérelt számos bűnszervezetet - köztük a Fekete Napot, a Hutt Kartellt és a Pyke Szindikátust -, hogy feldúlják Mandalore-t. A Halálőrök megfutamították a bűnözőket és elnyerték a mandalori nép bizalmát. Pre Vizsla bebörtönözte Kryze-t, és saját magát tette Mandalore miniszterelnökének. Ugyanakkor nemsokára meghalt egy Maullal való párbajban, majd Almecet kiszabadították a börtönből és Maul báburalkodójaként állították vissza.

 

Obi-Wan Kenobi később Sundariba utazott annak reményében, hogy ki tudja szabadítani Kryze-t a Halálőrség markából. Ki tudta szöktetni Kryze-t Sundari börtönéből, de Maul erői megállították őket, majd Maul megölte Kryze-t és bebörtönözte Kenobit. A Jedit Bo-Katan Kryze és az Éjjeli Baglyok szabadították ki, ami egy olyan Halálőr töredékpárt volt, ami nem akart behódolni Maulnak. Ez egy csatába torkollott az Éjjeli Baglyok és a Maulnak hű Halálőrök, a mandalori szuperkommandósok között. Kenobi Bo-Katant segítette a csatában, és utána elment, hogy visszatérjen a Köztársaságba és informálja a Galaktikus Szenátust a mandalori helyzetről. A csata alatt Darth Sidious Sundariba érkezett, és mivel riválisai voltak, szembeszegült Darth Maullal és Savage Opress-szel. Egy fénykardpárbajt vívott velük a Sundari Királyi Palotában, ami alatt megölte Opress-t és behódolásra kényszerítette Mault.

 

Feltámadás 

Szóval, ki tudhatja egyáltalán, hogy volt-e Jangónak több fia is, vagy hogy ő maga hány éves lehetett? Ugyan már, Spar! Ideje találnod egy helyet a Manda'yaimban. A kisujjadat sem kell megmozdítanod hozzá. Legalább addig játszd el Fett örökösét, amíg összeszedjük magunkat, és mindenki tudni fogja, hogy még mindig itt vagyunk.
- Fenn Shysa. 

MandalorianProtectors GAWA Köztársaság klón hadseregének első, geonosisi csatáját megelőző években egy elit TMF-katona, nevén Alpha-O2 fejfájásokat, hátfájásokat és a legszokatlanabb módon, Jango Fett életének emlékeit érezte – vagy legalábbis ezt állította. Ha átélte Fett emlékeit, ha nem, a TMF-katona, akit becenevén "Sparnak" ismertek, barátságot kötött Mij Gilamar doktorral, miután látogatásokat tett a Tipocavárosban lévő rendelőibe. Gilamar, az egyik mandalori Cuy'val Dar kiképző őrmester és orvos, aki rokonszenvet érzett a klónokkal, rájött, hogy Spar dezertálni akar a Nagy Hadseregből és el akarja hagyni a Kaminót. Történetesen behajtotta a Fett-nek tett szívességét, és Spart kicsempészte a világról Fett hajója, a Slave I rakterében. Míg az elején alkalmi munkákat vállalt, amikor élő körözöttek begyűjtésére specializálódva beutazta a galaxist, Jango Fett- geonosisi halála után Spar a Mandalore-ra utazott. Ott egy Fenn Shysa nevű helyi hadseregparancsnokkal és klán vezérrel találkozott. Shysa, aki Jango Fett-re a mandalori erő szimbólumaként tekintett fejvadász és Jedi-gyilkos története miatt, meggyőzte Spart, hogy Fett örököseként cselekedjen, aminek hitelt adott Spar klón léte, és ezt Shysa szétkürtölte a Mandalore-on. Győzelmet aratva az Új Mandalori párt felett, Spar lett az új Mand'alor YE 20-ban, felvéve a "Feltámasztó Mandalore" nevet. Spar felborította az Új Mandaloriak mandalori függetlenségi pozícióját, és helyette szövetkezett a Független Rendszerek Konföderációjával, hogy szembeszegüljenek az elnyomónak tartott Köztársasággal, és a Jedi Renddel, amit hibáztatott az Igaz Mandaloriak elpusztításában való részvételükért a Galidraanon és pusztán azért, mert a Nagy Hadsereget vezették. Az Új Mandaloriaknak sosem sikerült visszaszerezniük az elvesztett uralmukat, és Spar alatt hatalmuk elenyészett, míg a többi klán és Jaster Mereel Szuperkommandó Kódexe ismét domináns lett a Mandalore-on.

 

MandaloriansclonewarsMint Mand'alor, Spar a Szuperkommandó Kódex tanaihoz fordult és a szuperkommandósok egy új hadseregét kovácsolta össze az elbukott Igaz Mandaloriak képében, ami a "Mandalori Védelmezők" nevet kapta. A 212 főt számláló Védelmező hadsereg a helyi rendőrségi erők besorozottait tartalmazta – köztük Shysát és Shya barátját, Tobbi Dalát – és még egy tucatnyi volt Halálőrt. Spar és a Védelmezői elfoglalták a MandalMotorok gépgyár létesítményeit a mandalori Keldabe fővárosban a szeparatisták számára, és használatba vették a Pursuer-osztályú végrehajtó hajót. A Mandalliai Óriások emlékére, akiket az Új Sith Háborúk elülső frontvonalaikban vetettek be, valamint Fenn Shysa ütközetére a droid C-3PX-szel, Spar azzal is megbízta a szeparatista droid kohászatokat, hogy állítsanak elő egy sorozatnyi ezer BL-osztályú Harci Légionárius droidot a hadseregéhez. Spar és a Mandalori Védelmezők számos világon csaptak össze a Köztársasággal. Az Új Holstice-en a Védelmezők megküzdöttek a Nagy Hadsereg 327-ik Csillaghadtestével, és bár visszavonulásra kényszerültek, a 327-esek létszámát 60 százalékra apasztották. A Null bolygón is harcoltak, ahol alaposan megverték a Köztársaságot, valamint a hóval borított Zaadja világán. Amikor egy neves szeparatista parancsnokot megöltek, a mandaloriak és a Harci Légionárius droidjaik az Új Bornalex-nél álltak bosszút és a Kamino megtámadásával, minek keretében megsemmisítették a klónozó létesítmények egy porcióját.

 

A halálos villámháborújuk a végéhez közeledett, amikor a Védelmezőket egy különleges küldetésre választották ki. Darth Sidious - a Konföderáció mögötti titkos vezető - megparancsolta a Védelmezőknek, hogy hajtsanak végre egy küldetést a Norval II bolygón. A csoport célpontja a nabooi Padmé Amidala szenátor elfogása volt, de miután megérkeztek, csapdába csalták őket a köztársasági erők egy nagy csapda részeként, amit a köztársasági Palpatine főkancellár - Darth Sidious nyilvános alteregója - tervelt ki. A mandaloriakat majdnem teljesen kiirtották, beleértve a Harci Légionárius droidjai majdnem teljes része is odaveszett. Mindösszesen csak három mandalori menekült meg a haláltól: Shysa, Dala és Spar. Shysa és a többiek visszatértek a Mandalore-ra, ahol az idegsokkos és pszichológiailag sérült Spar lemondott a mand'alori posztjáról, bár Shysa többszörös próbálkozást tett Spar meggyőzésére, hogy visszavegye a címet. Shysa szerint egy megfelelő Mand'alor nélkül a mandaloriak gyengének fognak látszódni a galaxis szemében, és nem akart még egy szakadékot kreálni, amit a Halálőrség megpróbálna megtölteni. De a Spar befolyására tett próbálkozások sikertelennek bizonyultak.

 

A Sötét Idők 

A Birodalom kibelezett minket. Nem emlékezhetsz rá. Vagy talán még pelenkában voltál, amikor Shysának vissza kellett szereznie némi dicsőséget nekünk.
- Baltan Carid. 

FennShysaMikor a Köztársaságból Galaktikus Birodalom lett és megkezdődött a Nagy Jedi Tisztogatás, az újonnan megkoronázott Palpatine császár a figyelmét a Mandalore-ra fordította. Úgy tűnt, hogy a Birodalom szemet huny mandaloriak Klónháborús akciói felett, és zsoldos munkát ajánlott a népnek rengeteg kredit mellett, hogy földet bérelhessenek egy birodalmi bázis és egy helyőrség kialakítására a bolygón. Bár voltak, akik szerint minden üzlet a Birodalommal egy rossz ötlet – mint például Kal Skirata, aki megtapasztalta Palpatine manipulatív képességeit a szolgálata alatt a Köztársaság Nagy Hadseregében, és Palpatine óvatosan kiötlött tervét a Jedik kipusztítását illetően annak bizonyítékának hozta fel, miszerint " Palpatine soha semmit nem tett időlegesen" -, a mandalori klán-vezérek összegyűltek és a föld kiadásáról döntöttek a Birodalom javára. Ugyanakkor, mikor birodalmi erők érkeztek, a Spar lemondása óta betöltetlen mand'alori posztot Fenn Shysa vonakodva elfogadta. Shysa kedvenc volt a mandalori nép között az új Mand'alorrá válásával, de negatív érzései voltak a Birodalommal kapcsolatban, ami inkább befolyásolta döntését: Shysa a birodalmi helyőrség elfogadása ellen volt, de érzése szerint ha a klánok elutasítják a Birodalom ajánlatát, rengeteg kellő krediteket veszítenek és a Birodalom így is, úgy is a Mandalore-ra jönne, de akkor kevésbé barátságos körülmények között.

 

CityofboneHónapokkal azelőtt, hogy a Birodalom a Mandalore-ra érkezett, egy mandalori vállalkozó a bolygót egy kiaknázatlan potenciálnak nézte a kalandturizmus számára. Ezzel az eszmével megépítette egy mythoszaurusz csontváz túlméretezett másolatát Keldabe külső részén, szórakoztató parkot akarván építeni az építményen belül és körül. A Csontváros néven elhíresült park sosem nyitott meg, de a mandalori hadműveletért felelős birodalmi parancsnokot – egy férfi embert a Kemláról – meggyőzte arról a park építőjének testvére, Hayar,és barátja Jarkyc, hogy a szórakoztató park valójában egy ősi mandalori templom, ami nagy spirituális fontossággal bír a mandalori populáció számára. Mivel fölényt akart mutatni a mandalori lakosok felé, a birodalmi parancsnok valójában megvette az értéktelen építményt és a helyőrség betelepítését tervezte a mandalori "templomba". Míg a cseréből profitáló mandaloriak meglehetősen vidámnak találták a helyzetet, a Birodalomnak most már volt bázisa és elkezdett beköltözni a helyőrségbe. Eme erőfeszítésükben a korábbi Cuy'val Dar tagok, Dred Priest és Isabet Reau voltak segítségükre. Priest és Reau a radikális megoldások emberei voltak évekig, a mandalori fensőbbségben hittek és abban, hogy a mandaloriaknak vissza kell szerezniük elveszett küzdőerejüket hadjáraton keresztül, de most már helyet találtak a radikális nézeteiknek a Halálőrség soraiban, akik már a Birodalom alkalmazásában voltak és az újbóli visszatérésre készültek. Mialatt Reau és Priest segítettek a birodalmiaknak őrizni a bázisukat Keldabén kívül, a Birodalom 800 millió kreditet ajánlott a MandalMotoroknak különleges bányászjogokért a Tokursh régióban, amely terület beskar ércben volt gazdag. Ráadásul a Birodalom beskarral bevont börtönhajókat is akart szerezni, felújítva az öregebb modellű börtönhajókat, és speciális beskar felszerelést is beszerezni - például beskar bilincseket és ketreceket - a dúló Jedi Tisztogatáshoz. Priestet megölték nem sokkal azután, hogy a Halálőrséggel való kapcsolata felszínre került; halálra kínozták és holttestét a Kelita folyóba dobta az ex-Cuy'val Dar Mij Gilamar, aki úgy gondolta, hogy a Halálőrséget nem szabad visszaengedni a Mandalore-ra.

 

Ekkor volt az, hogy a Birodalom igazi fenyegetésnek mutatkozott a Gibad bolygóval való viszályban. A Gibad egy olyan világ volt, ami a szeparatistákkal szövetkezett a Klónháborúk vége előtt, és megtagadta az új Birodalmat. Válaszul Palpatine császár engedélyezte az FG36-os nanovírus bevetését. Egy gibadi helyi lakos, Ovolot Qail Uthan doktor fejlesztette ki a vírust, amikor a szeparatistákkal dolgozott, és arra tervezték, hogy megölje a Köztársaság klón katonáit a Fett génállomány és az örökölt gyors mutációs gén megcélozásával. A vírust egy köztársasági kommandós osztag szerezte meg a Klónháborúk idején, és Palpatine megtartotta biztosítékként, ha netán valaha is szüksége lenne rá a Nagy Hadsereg eltávolításához. De rájött, hogy a vírust ebben a befejezetlen állapotban egy világon is szabadjára engedhetik, ami minden élőlényt megöl, de az infrastruktúráját épen hagyja - a Gibad végzetére. Hogy biztosítsák azt, hogy a Mandalore-t ne érje ugyanez a vég, a Skirata klán mandaloriai – akiknél már Uthan doktornő élt és segített a Mandalore-ra dezertált és klántaggá vált klónok felgyorsított öregedését visszafordítani – kifejlesztett egy légúton terjedő ellenszert a vírushoz, amit a Mand'alor hozzájárulásával a Keldabén és végül a Mandalore-on is szétterjesztettek.

 

SkirmishForestAhogy a Birodalom lassan megszilárdította hatalmát a Mandalore-on, Shysa elkezdett titokban összeszervezni egy ellenállási erőt a "hasonló válaszhoz", ha netán a birodalmi jelenlét ellenségessé fordulna. Shysa félelmei beigazolódtak, amikor a Birodalom jelenlét a Mandalore-on acélszorítássá vált; a birodalmiak elkezdték kibányászni a bolygó beskar-lelőhelyeit, és rabszolgaságba taszították a mandalori nép nagy porcióját a munka elvégzéséhez. Shysa ellenállói – a Mandalori Védelmezők egy újjáéledt szektája az első generációs Védelmezővel, Tobbi Dalával – a birodalmi megtelepedés ellen harcoltak közel 20 évig, ami felszította a Birodalom dühét. A Felsőbbrendű nevű shimholt váltotta a birodalmi parancsnokot a Kemlán, és a vezetősége alatt a Birodalom szorítása a Mandalore-on csak szigorodott. YU 3 körül Tobbi Dala elvállalt egy küldetést, hogy beszivárogjon a Csontvárosába, ahol a rengeteg rabszolga rokonát tartották, és ki akarta szabadítani őket. Ugyanakkor a küldetés katasztrófába torkollott és Dalát elkapták a birodalmiak. Bár a bajtársát kivonták a forgalomból, Shysa folytatta a harcot, üss és fuss műveleteket alkalmazva a rabszolgatartók ellen. Vérdíjat helyeztek Shysa fejére, amit a fejvadász Dengar akart begyűjteni, és el is ment a Mandalore-ra. Azonban Dengar képtelen volt elfogni Shysát és a Védelmezők markában találta magát. Egy a Dala kiszabadítására irányuló próbálkozásban Shysa üzletet kötött a birodalmiakkal: Dengart odaadja nekik, cserébe kiadják a barátját. A rabszolgatartók beleegyeztek az üzletbe, de még mielőtt a fogolycsere végbement volna, egy másik váratlan jövevény is a bolygóra látogatott. Ekkor a Birodalom a háború kellős közepében volt a Köztársaság Visszaállításáért Szövetséggel. Leia Organa hercegnő, a Szövetség egyik legprominensebb vezetője a Mandalore-rautazott, mert olyan híreket kapott miszerint Dengar segítette Boba Fett-et Han Solo, egy másik szövetségi vezető elfogásában. Mikor leszállt a bolygóra, azonnal egy tűzharc közepébe csöppent a mandaloriak és a birodalmi rabszolgatartók között. Miután előzetesen Shysát Fett-tel összetévesztette, Organa megtudta a mandaloriak igaz identitását és a férfi céljait a Mandalore-on. Bár Shysa is összetévesztette Organát az anyjával, Padmé Amidalával, akit elfogott a háború alatt, de rövidesen ez is tisztázódott.

 

SupremaDala2Miután Organának egy hamis tanúvallomást adott a hőstetteiről a Klónháborúkban, megemlítve, hogy Boba Fett volt a parancsnoka és nem Spar, Shysa Organát és a droidját, C-3PO-t visszavitte a bázistáborába, ami mélyen a mandalori erdőben feküdt. Mikor rálelt a rab Dengarra, Organa vissza akarta vinni a fejvadászt a Szövetséghez kihallgatásra, de Shysa nem akart hallani róla, aki vissza akarta szerezni barátját a birodalmiaktól. Organa elment sétálni Shysával messze a tábortól, de hátrahagyta C-3PO-t a fejvadász kiszabadítására. A sétájuk alatt Organa elcsábította Shysát, a csókjával felkészületlenül érte őt, majd leütötte és elvesztette az eszméletét. Shysa semlegesítésével Organa szabadon bocsátotta Dengart, remélve, hogy információval tud szolgálni Fett-ről. Ugyanakkor a fejvadász átverte őt, aki elárulta a nőt a vérdíjért a birodalmiaknak. Miután a hercegnőt a Csontvárosába vitték, Shysa kiiktatta az egyik kerületi őrt és a rohamosztagos páncélját felvéve és behatolt a bázisukba. Shysa kiszabadította Organát a cellájából és üzletet kötött vele: ha segít neki kiszabadítani Dalát, akkor segíteni fog ismét elkapni Dengart, akit elvihet a Szövetséghez. Miután Organa elfogadta, sikerült kiszabadítaniuk Dalát és Shysa megadta a katonáinak a parancsot a támadásra; a mandalori rabszolgák fellázadtak, visszavágva a birodalmi fogva tartóiknak, mikor a rohamosztagosok benyomultak a bázis védelméért. A Felsőbbrendűvel való összecsapása alatt Dala halálos sebet kapott. Shysa rátámadt a Felsőbbrendűre, de mielőtt még megölte volna, Organa meggyőzte a Mand'alort, hogy szükségük lehet rá. A halálos sebet kapott Dala arra utasította a barátját, hogy hagyják magára, és biztosította, hogy Shysa és Organa elmeneküljön a bázisból egy lopott légisiklóval. Amikor a birodalmi erők üldözőbe vették, Dala bezárta a hangárajtókat; a birodalmiak túl gyorsan haladtak, hogy lassíthassanak, és fejjel előre belerohantak a kapuba, ami egy hatalmas robbanást keltve begyújtott egy közeli üzemanyag- és lőszeregységet, ami az egész várost lángokban felemésztette, megölve a birodalmiakat, a Felsőbbrendűt, és magát Dalát. Bár Shysa meggyászolta Dala elvesztését, a mandaloriak visszaszerzett szabadságukat ünnepelték, és sok korábbi rabszolga beállt a Mandalori Védelmezőkhöz. A Felsőbbrendű halálával és a számuk megerősödésével a Védelmezők a birodalmi Miltin Takel főadmirálissal vették fel a harcot, akire a Mandalore-szektort bízták, és kiűzték őt a mandalori űrből.

 

A Birodalom után 

"Azért jöttem, hogy elmondjam, a néped nagy elfoglaltság elé fog nézni a következő néhány hónap alatt. Háború közeleg."
"Bizonyára új lehetsz ebben a galaxisban. Állandóan háború dúl valahol, mindig így van, és mindig így lesz. Ezért van az, hogy a mandaloriak sosem jönnek ki a gyakorlatból."
- Nom Anor és Boba Fett. 

Boba Fett SWGTCG Galactic HuntersA második Halálcsillag megsemmisítésével és az endori csatával YU 4-ben, egy évvel a Mandalore saját felszabadulása után, a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség formálisan a Szabad Bolygók Szövetségévé vált, egy ideiglenes kormánnyá egy új köztársasági felé vezető úton. Mand'alorként Shysa a mandaloriakat a Szabad Bolygók Szövetségének szövetségeseként vezette a nagaiak galaktikus inváziójában egy pár csatán át a Mandalore-rendszerben. Ugyanakkor, amikor tisztázódott, hogy a nagaik csak menekülni akarnak a barbár tofok elől, a Mandalori Védelmezők segítettek a nagaiknak felszabadítani a saját világukat, a Nagit. Bár a Mandalore nem volt a Köztársaság részese, ami nem sokkal később alakult meg, a Mandalori Védelmezők és Fenn Shysa újra a segítségüket ajánlották fel a mindori csatában Shadowspawn nagyúr ellen. Shysa YU 21-ben vette le mand'alori címét. Amikor az öregedő Boba Fett visszatért a Kaminóra, hogy megszerezzen egy klónozott protézist az elrákosodó lábának, Taun We kaminói Fett-et akarta felhasználni a bosszújához az utolsó élő Mandalori Védelmező ellen, aki felelős volt a világa elleni támadásnak a Klónháborúk idején: Shysa ellen. Fett Shysát a Shogun bolygóra űzte, de még mielőtt Fett meg tudta volna ölni Shysát, körül voltak véve sevvetekkel. Shysa, aki még mindig azt vélte, hogy a Fett család tagjaiból lehetnek a legjobb Mand'alorok, megmentette Fett életét, de számos sebet kapott közben. Ahelyett, hogy élve hagyta volna Shysát a sevveteknek, amit "erkölcstelen halálnak" vélt, Fett kegyelem nélkül megölte Shysát, de előtte elfogadta Shysa utolsó kívánságát, hogy Fett lépjen örökébe Mand'alorként. Az apja, Jango tanította neki fiatal kora óta, hogy a szava kötelez, és Fett Shysa sisakjával tért vissza a Mandalore-ra és az új mandalori vezérként foglalta el helyét. Fett alatt a Mandalori Védelmezők megszűntek egy szigorúan csak honvéd erőként létezni, és egy zsoldoshadsereggé váltak, míg Shysára a Bralsin Keldabei külvárosában emlékeztek meg.

 

Közel 30 évvel a yavini csata után a mandaloriak azon első csoportok közé tartoztak, akik az galaxison kívüli betolakodókra, a yuuzhan vongoktól felfigyeltek. Ez az együttműködés YU 24-ben kezdődött, amikor Goran Beviin mandalori fejvadász találkozott egy Udelen nevű egyénnel a Jaraniz bárban a Nar Shaddaa-n egy munka miatt. Udelen tulajdonképpen a yuuzhan vongok egyik kémje volt, aki elfedve igazi kilétét fejvadászokat keresett egy kormány megdöntéséhez a Ter Abbes bolygón azzal, hogy egy Tholote B'Leph nevezetű politikus meggyilkoljanak. Bár Beviin rendszerint távol állt a politikai rajtaütésektől és a bűnözők letartóztatásának területén maradt, a farmján pénzügyi gondokkal küzdött és elvállalta a munkát. Beviint jól megfizették a feladata elvégzése után, de az akciói felkeltették a vongok érdeklődését a mandaloriak iránt és Nom Anor munkát ajánlott más mandalori zsoldosoknak, még Boba Fett-tel is beszélt legalább egyszer. Egy évvel később Nom Anor – aki még mindig "Udelen" személye alatt dolgozott – a Mandalore-ra utazott, hogy személyesen találkozzon Boba Fett-tel. Keldabébe érkezve, Fett és Nom Anor egy találkozót beszéltek meg a Peremvidéken; bár Fett nem kedvelte Nom Anor finom fenyegetését és folyamatos információelhallgatását, nem tagadhatta, hogy a mandaloriaknak szükségük van a kreditekre és elfogadta Nom Anor kérését. A találkozási ponthoz 6 szuperkommandósával érkezett, akik között ott volt Beviin, Tiroc Vhon, Cham és a testvére, Suvar Detta, és Briika és a lánya, Dinua Jeban, majd Fett és az erői tanúi voltak a hatalmas yuuzhan vong flottának. Fett-et és Beviint az egyik miid ro'ik hadihajóra invitálták, és megtudták „Udelen" valódi kilétét Nom Anorként aki egy vong felügyelő volt. Nom Anor ezen kívül megosztotta a két mandalorival a yuuzhan vongok galaxisra szóló terveit, még brutálisan demonstrálta is azon egyének sorsát, akik ellenszegülnek velük. Tudván, hogy a mandaloriaknak nem lenne esélyük a vongok ellen egy közvetlen összecsapásnál, Fett üzletet kötött Nom Anorral: Fett okos szójátékokat alkalmazott a saját erkölcsének kijátszásához, Fett elfogadta, hogy folytatja mandalori szolgálatát a Mandalore-szektorba megkíméléséért cserébe, de valójában Fett azt tervezte, hogy bármely adandó alkalommal belső szabotázst hajt végre vongok ellen, közben a Mandalore-nak időt takarít meg a vongok nyilvánvaló és elkerülhetetlen árulásáig.

 

Mandalorians Led By Boba FettMiután mintákat szereztek az élő miid ro'ik hajók belső falaiból, és mindent felvettek, amiket láttak a sisakjukban lévő felvevőivel, Fett és Beviin azt tervezték, hogy felveszik a kapcsolatot az Új Köztársasággal, de óvatosan kellett eljárniuk, mivel vongok embernek tudják álcázni magukat. Egy héttel a Helska IV elesése Yuuzhan Vong Háború kezdete után, Fett és a kommandósai a Birgisre utaztak, a Vongok következő célpontjára, amit a mandaloriaknak megadtak. A Fett és Beviin által szerzett adatokkal vong hajón és a következő két megbízatásról szóló információkkal birtokukban, a mandaloriak egy űrkikötőt rohamoztak meg és elég kárt tettek, hogy meggyőzőnek tűnjenek, miközben valójában olyasvalakit kerestek, aki át tudná sugározni az Új Köztársaságnak az információkat. A főkomplexumban egy női pilótát találtak, és a mandaloriak neki adták az információt, hogy a feletteseinek továbbítsa. Mikor megkérdezte, hogy a mandaloriak melyik oldalon állnak, Briika Jeban azt állította, hogy a saját oldalukon, és csak azért ajánlják fel az adatot az Új Köztársaságnak, mert senkinek sem válna előnyére egy vong irányítás alatt álló galaxisban élni. Bár a pilótának sikerült elmenekülnie a Birgisről és eljuttatni az adatot a feletteseinek, az Új köztársaság azt hitte, hogy a mandaloriak által nyújtott információ hibás lehet és az Új Holgha is elesik a vongok javára. Ugyanakkor még egy lehetőség merült fel, amikor Fett az Új Holghán tárgyalt a vong beosztottal, Bur'lorr-ral egy Jedi üldözéséről. Tudván, hogy a Jedi Erő-érzéskeléseivel azonosítani tudja a mandaloriak igaz szándékát, Fett elmondta a vongnak, hogy bízza rájuk a Jedit; Beviin azt a feladatot kapta, hogy tartsa fel a beosztottat, míg a többiek bemérték és ártalmatlanították a már megsebesült Jedit egy kábító-nyíllal. A Jedi azzal vádolta Fett-et, hogy félrevezető információt akar üzenni a Köztársaságba, de a Mand'alor kifejtette, hogy próbálja megmenteni őt és el kell hitetnie a vongokkal, hogy az ő oldalukon áll; az Erő jóvoltából a Jedi – aki a Kubariet néven mutatkozott be – elhitte Fett állításait és a hajójához rohant az adattal. Amint Kubariet elindult, Bur'lorr beosztott érkezett, aki gyanakodott a mandaloriakra. Más választási lehetőség híján Beviin támadott, megsemmisítve a beosztott villipjét és beledöfte a beskad kardját a vong állkapcsába. Beviin a vongra ugrott és szétzúzva a torkát az illegális mandalori zúzókesztyűjével. Ugyanakkor a verekedés közben Briikát átdöfte a vong páncéljának egyik tüskéje, és bár a mandaloriak kétségbeesetten küzdöttek a nő megmentéséért, Fett hajóján, a Slave I-en halt meg; az elárvult lányát, Dinuát a helyszínen Beviin örökbe fogadta.

 

Két héttel később Fett Kubariettel találkozott a Vorpa'yán. Ott megszilárdították a rögtönzött partnerség feltételeit, és a mandaloriak arra kényszerültek, az Új Köztársaság ellenségeként színleljék magukat, az Új Köztársaság is tegye ezt a mandaloriakkal szemben. Fett átadta a rendelkezésére álló információt és a biomintákat, valamint az egyetlen dolog, amit kért, az a tudomásul vétel, miszerint egy mandalori meghalt, hogy megmentsen egy új köztársasági polgárt. Hogy titokban építse a Mandalore erőit a vongok ellen, Fett felállított egy mandalori gyakorlóteret a Raxus Prime-on a Mandalori Védelmezők számára. Pár hónappal a háború kezdete után Solo elment a Raxus Prime-ra, hogy utánajárjon egy szóbeszédnek, és lelőtte őt az egyik mandalori. Fett az új besorozottait – akiket Solo Fett-tel tévesztett össze – az új köztársasági hős után küldte, hogy tesztelje őket, miközben hagyta, hogy Solo megszabadítsa őt a gyengébb emberektől. Történetesen Solo szembekerült az igazi Fett-tel, aki azt mondta Solónak, hogy térjen vissza a Coruscantra és mondja el a feleségének, hogy a Mandaloriak a legtöbbet ajánlónak a yuuzhan vongoknak dolgoznak, továbbra is fenntartva az álcájukat. De a megtévesztés nem volt örökéletű. Mikor a vongok felfedezték, hogy a mandaloriak elárulták őket, a bosszújukat a Mandalore-on töltötték ki, végigpusztítva a világot: bombázták a bolygót, lehengerelték a fákat, megmérgezték a talajt, és a lakosság egyharmadát is megölték. Sok mandalori bújt el a bolygó vidékein lévő földalatti csatornákban, hogy túléljék a vongok támadásának kezdeti szakaszait, majd végül visszaszorítsák a megszállókat. Most, hogy a cselre már fényderült, Fett közvetlenül a vongok ellen vezette a mandaloriakat, felszabadítva a Tholatint és felmorzsolva a vong erőket a Gyndine-nél. A mandaloriak a Caluula védelménél is segítettek, főparancsnokságukat a bolygópályán álló Caluula Állomásra telepítve. Egy hónapja tartott a vongok támadása, míg Han Solo és Leia Organa Solo megérkezett az állomásra a Millennium Falcon fedélzetén. Solóék megérkezésével a vongok érdeklődése a bolygóval szemben megduplázódott és hevesen megostromolták a Caluula Állomást. A Mandalori Védelmezők visszavágtak, Fett meg is mentette Solót, egykori ellenségét és riválisát a vongoktól. Számos mandalori megskalpolta a megölt a vongokat; időközben a vongok riadóztattak, miszerint a mandalori harcosokat érdemesebb fogságba ejteni, és az összpontosításukat Fett-re és a katonáira erősítették. Két sarokba szorított mandalori esett el a többiekkel együtt, és Fett felszállt a háti rakétájával a plafon felé, miközben az alatta lévő vongokra tüzelt, de egy kétéltű bot leütötte őt és egy válaszfalnak csapódott. Mikor a vongok felé közelítettek, Fett-et ezúttal Han Solo mentette meg. Az erősítést hozó mandaloriak egy lyukat vágtak egy válaszfalba és azon keresztül vonultak vissza Solóékkal és a Caluula katonáival, bár a mandaloriak hamar leszakadtak a többiektől. Fett végül elérte a Slave I-et, és négy mandalori társával a Gladiator-osztályú támadó vadászgépeken még egyszer kiszabadította Solóékat úgy, hogy szétégetett egy, a Falcont üldöző vong korallszkippert. Fett és Han komlinken keresztül sértegették egymást, majd elváltak útjaik. Bár a Caluula végül elveszett a vongok javára, a mandaloriak és az új Galaktikus Szövetség győztesen jött ki a Yuuzhan Vong Háborúból.

 

Újjáépítés 

Egy mandalori katonának nem kell megvívni egy aruetii háborúját egynapi étel áráért. Egy Mando'adnak sem kellene teljes egészében harcolni, csak a Manda'yaim, az otthona, vagy a családja megvédéséért, vagy saját elhatározásból. nem lehetünk többé olyan kormányok eszközei, amiket nem érdeklik, élünk vagy halunk, mindaddig, amíg az óhajukért teszünk.
- Kad'ika, más néven Venku Skirata, az összegyűlt klánvezérekhez szólva. 

BobaFett BloodlinesCoverTíz évvel a Yuuzhan Vong Háború után a Mandalore még mindig felépülőben volt a vérszomjas vongok általi károkból. A legjobb katonáik közül sokan elestek a vongok támadásaiban, a Mandalore talajának nagy része még tíz évvel később is mérgezett volt és az infrastruktúrája is katasztrofális állapotban volt. Ugyanakkor Boba Fett - aki még mindig az uralkodó Mand'alor volt, de a Tarison élt - rájött, hogy haldoklik: a régi lábán lévő tumorjai elkezdtek terjedni a Sarlakkban töltött idő eredményeként és ezt súlyosbította klón mivolta is. Beluine nevű orvosa egy vagy két évet jósolt neki, ami lehetőleg csökken túlterhelés esetén. Fett eltökélte magában, hogy harc nélkül nem fog meghalni, és egy keresésbe kezdett egy régóta elveszett Kaminói tudós, Ko Sai és az adatai után, hogy harcba szálljon a degenerált elterjedő tumorával. Goran Beviin segítségét is igénybe vette – aki Fett úgymond nem hivatalos parancsnokhelyettesévé vált -, a Mand'alor olyan pletykákra lelt, hogy Ko Sai meghalt, de az adatai sosem kerültek napvilágra. Fókuszt váltva Fett azt tervezte, hogy egy másik kaminóit, egyben gyermekkori ismerősét, Taun We-t keresi meg. Bár mielőtt még elhagyta volna a Tarist, Fett szembekerült egy Mirta Gev nevű lánnyal, aki a tűz szíve drágakövet birtokolta, amit Fett adott oda a volt feleségének, Sintas Velnek, mikor összeházasodtak. Fett-hez hasonlóan Mirta is fejvadász volt, és állította, hogy a követ a Fett-től elidegenedett lánya, Ailyn Vel számára vette el, és fizetség ellenében a férfit elvezeti a lányához. Fett elfogadta az jánlatot és Mirtát magához vette, miközben megtalálta Taun We-t az Arkaniai Mikrotechnológiánál a Vohai bolygón; az út alatt Mirta felfedte, hogy újabban egy másik klónnal is találkozott, akinek valószínűleg sikerült megállítania a gyorsított öregedését. A reményei megújultak, hogy Ko Sai kutatásai még mindig ott lehetnek, és Fett-nek egy harmadik célpontja is akadt: egy szürke bőrkesztyűs mandalori klón. Miután beszivárogtak az Arkaniai Mikro központjába, Fett találkozott Taun We-vel és ellopta az adatainak egy másolatát, azzal fenyegetőzve, hogy eladja annak érdekében, hogy információt nyerjen ki tőle Ko Sai-tól. Taun We értesítette Fett-et, hogy Ko Sai Kal Skirata és a Nullás TMF-katonák áldozatának esett a Klónháborúkban, és ez az információ jól igazodott Mirta tippjéhez, hogy a klón, akivel a nő szembeszállt, a "Skirata" klánnevet hordozta. Ezzel a zúj iránnyal Fett folytatni készült keresését, mikor felvette vele a kapcsolatot a koréliai elnök, Thrackan Sal-Solo.

 

Sal-Solo informálta Fett-et, hogy igénybe szeretné venni a mandaloriak segítségét a Központi Állomás védelméhez, mert javítás alatt áll. Fett szólt Beviinnek, hogy szedjen össze szuperkommandósokat, akikkel találkozhat a Drallon. Bár sokan nem tudtak elszakadni a farmjaiktól, mivel az aratás ideje volt a Mandalore-on, mikor Fett megérkezett a Zerria Bárjába a Drallon, hat Mandalori csatlakozott hozzá: Ram Zerimar, Briike, Novoc Vevut és a fia, Ghes Orade, Isko Talgal és Beviin. Olyan általános megegyezés jött létre a kommandósok között, ami az ellen volt, hogy fegyvert fogjanak Koréliáért a Korélia és a Galaktikus Szövetség közötti növekvő feszültségben, és kevésbé érdekeltek kreditekben, mivel a farmjaikhoz kötődtek. Egy Beviinnel való magánbeszélgetésben Fett megtudta, hogy a "Kad'ikaként" ismert Mandalori azt a nézetet terjeszti, hogy a mandaloriaknak nem kellene többet kívülállók háborúiban harcolniuk és egymást kellene erősíteniük, bár ő nem akarta Fett-et helyettesíteni Mand'alorként. A mandaloriak általános közömbösségének ellenére a várható koréliai egyezményben, Fett-nek más indítékai voltak, hogy a Koréliára menjen: Sal-Solo vérdíjat tűzött ki az unokatestvére, Han Solo fejére, és Fett lánya, Ailyn elvállalta a munkát, és Solót a Koréliáig követte. A Gladiator-osztályú támadóvadászokban lévő mandaloriak megzavarták a Korélia körüli szövetségi blokádot, lehetővé téve, hogy Fett leszállhasson a bolygó felszínén és találkozzon Sal-Solo elnökkel. Bár nem jutottak egyezségre - Fett több pénzt követelt a kommandósainak, mint amennyit Sal-Solo akart fizetni –, útban kifelé Fett-et megkörnyékezte Dur Gejjen egy kéréssel, hogy gyilkolja meg Sal-Solót. Fett elvállalta a munkát, a bosszúszomjas Han Solo és Mirta Gev segítségével megölte Sal-Solót és elmenekült az elnöki hivatalból, hogy megvárja Ailynt. Azonban Ailynt megölte Solo fia, Jacen, ami akkor tisztázódott, hogy Solo felesége, Leia megérkezett, és ez ahhoz vezette Mirtát, hogy ne Fett unokalányaként nézzen magára, mielőtt még megpróbálta volna megölni a férfit a már halott anyjáért. A támadását Leia blokkolta, és Mirta feladta vágyát, hogy megölje nagyapját, miután Fett Ailyn holttestének visszaadását követelte. A páros egy kínos békét kötött egymással, mikor elégették Ailynt a Mandalore-on, ezután Fett rövid időre a Geonosisra is elutazott, hogy begyűjtse apja maradványait is.

 

Nem sokkal az után, hogy Fett visszatért a Mandalore-ra, egy klángyűlést hívtak össze a MandalMotorok Csarnokában, egy olyan kőből épült középületben, amit a MandalMotorok vezérigazgatója, Jir Yomaget adományozott. Ott a klánvezérek Fett-et Mand'alorként kérték, hogy döntse el, hogy a Mandaloriak belépjenek-e a fokozódó háborúba, és ha igen, akkor mely oldalon harcoljanak. Egy hosszas megbeszélés után Fett egy kompromisszum mellett döntött: míg a Mandalore nem foglal hivatalos állást a háborúban, azok, kik magánzsoldosokként akarják áruba bocsátani szolgálatukat, szabadon harcolhatnak bármelyik általuk választott oldalon. Az ötletet kinevette a Graad nevű mandalori, a kadikla egyik támogatója – a "Mandalore az első" mozgalom, amit Kad'ika terjesztett ki –, aki szerint a helyzet, hogy mandaloriak harcolnak egymás ellen ellentétes oldalon, azt legkevésbé sem kívánja a Mandalore. Nem értett egyet ezzel a nézőponttal Baltan Carid, aki Fett ötletének erős támogatója volt, és érzése szerint a kadikla túlságosan ellentétben volt a mandaloriak nomád gyökereivel. De amikor Graad javasolta, hogy néhány, kint a galaxisban lévő mandalorit hívjanak vissza a Mandalore újjáépítéséhez, Fett osztotta az ötletet és tette azt követendő példává, kérve 2 milliónyi mandalorit, hogy térjenek vissza a Mandalore-ra, hogy a Yuuzhan Vong Háborúk előtti szintre emeljék a populációt. Hogy az ételimport szüksége miatt bekövetkezett gazdasági deficiten segítsenek, Jir Yomaget a MandalMotorok profitjának felét a helyrehozatali erőfeszítésekre áldozta, és Fett további több millió kreditet adott hozzá a felhalmozott vagyonából. Mikor a találkozó véget ért, Fett kinevezte Goran Beviint a helyettes Mand'alorrá azon időszakra, mikor ő távol lenne, hogy újra kutatásba induljon a szürkekesztyűs klón, Skirata után. Fett végül megtalálta a klónt – akiről kiderült, hogy ő a korábbi Nullás TMF, Jaing Skirata - a Kuat bolygón, egy rövid csetepaté után a Tekshar Vízesés Kaszinóban, Kuatvárosban. Skirata segítségét ígérte a gyengélkedő Mand'alornak azzal a feltétellel, ha hallgat a Kad'ika tanácsára és a Mandalore-t egy erősebb, stabilabb állammá kovácsolja, mint ahogy Shysa tette előtte. Fett távolléte alatt a Mandalore-on egy hatalmas beskar érclelőhelyet fedezett fel két külvilági mandalori Enceri északi részén, egy geológus és egy ásványmérnök, akik Fett parancsára tértek vissza a Mandalore-ra. Mikor Fett maga is visszatért a bolygóra, a fúrás már meg is kezdődött a helyi csoportvezető, Herik Vorad vezetésével, és mintákat is vettek. Mivel a földben talált beskarnak nem volt tulajdonosa, Fett elrendelte, hogy az érc egész Mandalore forrása lesz.

 

A beskar érc felfedezése után nem sokkal a MandalMotorok belekezdett egy prototípus csillagvadász gyártásába, ami a Kyr'galaarként kezdte, de végül a Bes'uliik támadó vadászgép lett, és azt tervezték, hogy az erős jármű vázába és páncélzatába belevegyítik az új beskart. Mikor Jir Yomaget megmutatta a prototípust Fett-nek, teljes megbízást kapott a gyártás beindítására, és 50 százalékát jelölték meg - ami teljesítményben és fegyverzetben alacsonyabb szintű volt a többinél - exportra, míg a másik 50 százalék a mandaloriak számára készült és ezeket építették meg legelőször. Fett arról is döntött, hogy a vadászokat a még gyerekcipőben járó Konföderációnak vagy a Galaktikus Szövetségnek lehetne eladni, vagy bárki másnak, aki meg tudja fizetni. Mikor a hír napvilágra került, hogy a mandaloriak beskar birtokába vannak, a Roche nevében szónokló verpine, Sass Sikili kapcsolatba lépett a Mand'alorral, hogy szert tegyenek az egyik fémszállítmányra és szemügyre vegyék, hogy a feltámadó mandalori gazdaság talán agresszív kiterjedéshez vezet-e. Fett ebben lehetőséget látott és egy paktumot kötött a mandaloriak és a verpinek között: kizárólagos verpine fegyverzetet kapnak kizárólagos beskar szállítmányokért, és verpine létesítmények használhatnak annak fejében, hogy szükség esetén katonai segítséget nyújtanak. Sikili elfogadta az alkut a Roche kaptár nevében, és egy mandalori–verpine szövetség köttetett. Ugyanakkor Fett unokája, Mirta romantikus kapcsolatba keveredett Ghes Orade-del. Mirta és Fett egy normálisabb, noha feszült kapcsolatot alakítottak ki ekkorra, és Mirta még próbálta segíteni Fett-nek kapcsolódni a mandalori örökségéhez, amitől a férfi közel fél életéig elfordult. A Mandalore gazdasága fellendülésével Jaing Skirata úgy érezte, hogy Fett teljesítette az üzletük rá eső részét és kezelést küldött Fett-nek Skirata unokaöccse, Venku Skirata személyében, aki tulajdonképpen nem volt más, mint Kad'ika és egy klón dezertőr fia a Klónháborúkból, és így Fett saját unokaöccsével is egyenértékű volt. Fett-et egy helyi állatorvos kezelte és felépülése alatt a mandaloriaknak 12 millió kreditet ajánlott Bothawui kormánya, hogy támogatást nyújtsanak támadóflottaként és gyalogos erőként, ezen felül prémium árat is ajánlottak, hogy exkluzív jogokat kapjanak az új Bes'uliik vadászokhoz. Röviddel azután, hogy Fett visszanyerte erejét, egy mandalori támadást indított a Murkhana gyárlétesítményei ellen a verpinekkel kötött egyezségük részeként, megóvva a Roche által felállított szerzői jogokat.

 

YU 41-ben a Mandalore vendégül fogadta a Jedi-lovag Jaina Solótt, aki Boba Fett segítségét kérte a testvére, Jacen elfogásához, akit elragadott a sötét oldal és Darth Caedusszá vált. Fett elfogadta Jaina kérését, és fejvadászatra és Jedik elleni technikákra kezdte el oktatni. A Mand'alor hívásának engedelmeskedve mandaloriak ezrei is érkeztek. Baltan Carid klánját bízták meg azzal, hogy használatlan farmföldeket osztogasson a visszatérő és farmerkedni vágyó mandaloriak számára. Ugyanakkor Mirta Gev megtalálta a nagyanyját és Fett ex-feleségét, Sintas Velt, aki nem halt meg, mint azt előzetesen tudta, hanem karbonitba fagyasztották. Miután visszakapták Velt, Mirta és Fett visszavitték őt a Mandalore-ra, ahol kiszabadították a szénbörtönéből, és Jaina javaslatára igénybe vették a néhai Jediből lett mandalori, Gotab segítségét, hogy meggyógyítsa a nőt karbonitkiolvasztás hatására bekövetkezett vakságából és helyreállítsa a sérült memóriáját. Időközben a MandalMotorok folytatta a Bes'uliik vadászok tömeggyártását, és bevezette a meglehetősen alacsonyabb technikai szinten álló Tra'kad járművet- vagy a "Csillagkardot", egy igazi repülő tankot, amit teljesen manuálisan lehetett vezérelni-, ami megzavarta a Mandalore új verpine szövetségeseit. Miután az egyik ilyen járművet megtekintette a MandalMotorok főhadiszállásán és a visszaútján Fett hívást kapott Natasi Daala admirálistól, aki zsoldos munkát ajánlott Fett-nek és a kommandósainak: Gilad Pellaeon admirális erőivel a Fondorhoz haladtak, hogy támogassák Darth Caedus hadjáratát ott, és Daala azt kívánta, hogy Fett és a kommandósai készenlétben legyenek, ha esetleg Pellaeon segítséget igényelne. Fett elfogadta, és 24 órán belül a Fett által kiválasztott mandaloriak, valamint Mirta, Jaina Solo és ő maga a Tapani-szektor közelében állomásoztak Daala parancsára várva. Bár a dolgok nem a tervek szerint alakultak, mikor Caedus Sith tanítványa, Tahiri Veila meggyilkolta Pellaeont a Bloodfin nevű hajóján, a második fondori csata közepén. A mandaloriaknak újabb feladatot adott Daala, hogy a Bloodfint visszaszerezzék a fedélzeten lévő moffok és birodalmi tisztektől, akik puccsot hajtottak végre Caedus számára, ezért megrohamozták a csillagrombolót, felnyitották a külső vázat és megöltek minden velük szembeszálló rohamosztagost és tisztet, majd végül a moffokra a hajó belső magánszobában találtak rá. A kommandós megszállás alatt Mirta és Jaina harcba szállt Tahiri Veilával, mikor megpróbált elmenekülni az ostromlott csillagrombolóval, majd Tahiri visszavonult, miközben alaposan vérzett a combcsonti artériája, miután Mirta beleszúrt a lábába. Caedus kimenekítette súlyosan sérült tanítványát, de előtte elkapta őt Baltan Carid és Novoc Nevut; Carid összeroppantotta Caedus bokáját egy mandalori zúzókesztyűvel, majd térden lőtte a Sith-nagyurat, és csupán Fett parancsaira hagyta menekülni Caedust. Fett úgy gondolta, hogy Caedusszal a testvérének, Jainának kell elbánnia egyedül, nem a mandaloriaknak, Fett Caedusszal szembeni haragja ellenére lánya elvesztéséért. Caedus és Tahiri elmenekültek, a mandaloriak befejezték a munkájukat és visszatértek a Mandalore-ra, de előtte pár szót váltott Daala admirális és Fett a galaktikus politika természetéről és a galaxisban lévő Erő-használók befolyásáról.

 

Egy héttel később Mirta és Ghes Orade összeházasodtak és egy ünnepi lakomát tartottak Keldabe városában soktucatnyi vendéggel, akik gratuláltak az ifjú párnak. Jaina Solo folytatta tréningjét Fett felügyelete alatt, még el is utazott vele a Roche aszteroidamezőbe, amikor a mandaloriak ismét kardot fogtak a verpinekért, amint a Darth Caedushoz hű galaktikus szövetségi erők elindultak leigázni a verpineket. A mandalori veszteségek magasak voltak, meghalt Vatok Tawr és Roegr, és Mirtát elfogta Caedus. A harc alatt Jaina szembeszállt Caedusszal az Anakin Solo fedélzetén, a Fett-től kapott kiképzésével legyőzte és megölte a Sith testvérét. Mirtát hamar kiszabadították, de Caedus a halála előtt megparancsolta, hogy eresszenek szabadjára egy nanovírust a Mandalore-on, amit arra alkottak, hogy megölje Fett-et és azokat, akik az ő génjeit hordozzák. Mikor felmerült, hogy Fett és Mirta soha többé nem lesznek képesek visszatérni a Mandalore-ra, mert a nanovírust az évekkel ezelőtt kifejlesztett FG36-os nanovírusból deriválták, az ellenszerből, amit titokban szórt szét a Mandalore-on a Skirata klán a Galaktikus Birodalom első napjaiban, és ez kétségessé teszi ezt. Mikor Natasi Daalát a Galaktikus Szövetség új államfőjévé választották, a régi szövetségei és a Boba Fett-hez kötődő kapcsolatai előnyösnek bizonyultak a mandaloriak számára, mivel nagy szerepet játszottak kormányokban és olyan galaktikus ügyekben, ahol mint elit biztonság és hírszerzési tevékenységgel működtek. Daala Galaktikus Szövetségi erőkként is bevetette őket olyan lázadó Jedik ellen, mint Seff Hellin YU 43-ban, Luke Skywalker nagymester és a Jedi Rend nagy aggodalmára.

 

Sith-Birodalmi Háború 

Több forog itt kockán, mint gondolnád és a mesterem a mandókat ki akarja hagyni belőle.
- Yaga Auchs. 

Hondo Karr MandoYU 127-re kitört a Sith–Birodalmi Háború, a Fel Birodalom rátámadt a Galaktikus Szövetségre. A mandaloriak, akiket a Mand'alor Chernan Ordo vezetett, szerződést kötöttek a Galaktikus Szövetséggel, hogy tartsák a Botajef bolygót és hajógyárait a Birodalmi Szárazföldi Erők ellen, míg a Galaktikus Szövetség Flottája utánpótlással meg nem érkezik. Ugyanakkor soraikban egy áruló is volt Yaga Auchs néven; Auchs egy ismeretlen mestert szolgált és a szolgálata alatt szabotálta a kommunikációt a szövetségi flottával és elárulta a bajtársait, ami a Mand'alor halálához vezetett. A címet elbitorolva tőle Auchs felhasználta a jogosultságát az új Mand'alorként, hogy visszavonulást parancsoljon, ezzel a Botajefet a Birodalom elé dobta és a népét kivezette a háborúból. Auchs távozásával Hondo Karr és Vevec – Karr feleségének, Tes az apja – a Botajefen rekedt. Mivel birodalmi katonák közeledtek, Karr levette a mandalori páncélját és egy halott rohamosztagosét vette fel helyette. Vevec nem akart az ellenség páncéljában rejtőzködni, és inkább az életét adta, hogy segítse fedezni Karr rejtekhelyét az egysége utolsó túlélőjeként.

 

Karr 10 évig álcázta magát rohamosztagosként a boroski csatáig YU 137-ben, ahol egy felettes tiszt védelmében megtámadta Darth Maleval Sith-nagyurat. Malevalt egy másik rohamosztagos ölte meg Karr egységéből, és Karr elhagyta a Birodalmat, hogy csatlakozzon a Galaktikus Szövetség Maradványához, és a Zsivány Osztag tagja lett. Egy napdui küldetésben Tes Vevec végül lenyomozta a most már ex-férjét. Tes azt hitte, hogy Karr volt a mandalori áruló, és hogy ő volt az egyik felelős apja haláláért. A páros elkezdett civakodni, mialatt Karrnak sikerült lefegyvereznie Test és meggyőzni az igazságról. A feleségével együtt Karr elhagyta a Zsivány Osztagot és egy új, feketére és aranyra festett szettes mandalori páncélt vett fel – amik az igazságra és bosszúra utaló hagyományos mandalori színek volt – ama célból, hogy levadássza Auchs-t és érvényesítse bosszúját.

 

Jövendölt végzet 

Egy évezredig tartó halált fognak halni, míg csak a kódexük, történelmük marad fenn, és végezetül a páncélburkuk egy ember csontvázán, a Jedik túl könnyű prédájává válva.
- Kreia jóslata a mandaloriak végzetéről. 

Sok évszázaddal a Köztársaság bukása és a Galaktikus Birodalom felemelkedése előtt, hozzávetőlegesen YE 3.951-ben, a néhai Jedi Kreia – és az egykori Sith "Árulás Úrnője", Darth Traya – belelátott az Erőbe, hogy előrevetítse a mandaloriak végzetét, ami szerinte sokkal a halála után fog bekövetkezni. A víziójában Kreia leleplezte, hogy a Mandalori Háborúban való, Revan általi vereségük után a mandaloriak többé nem fognak még egy hódító keresztes hadjáratot kirobbantani. Helyette meggyengülnek és lassan elfogynak, ami évezredekig tart ameddig csak a történelmük, a kódexük, és egyetlen egy férfi mandalori fog maradni. Ez a férfi, akit egy megtört embernek látott mandalori páncélban, egy Jedivel való csatában fog találkozni végzetével, ami a mandalori nép utolsó végzetét jelzi.

 

Kultúra


Mindennapi élet és halál 

Öt évezreden keresztül a mandaloriak ezernyi sereg mellett és ellen harcoltak ezernyi különböző világon. Megtanultak beszélni ezeknek a nyelvén, emellett annyi fegyvertechnológiát és taktikát ismertek meg, amennyi háborúban részt vettek. Mégis, az idegen kultúrák e túláradó befolyása, az otthon és az egységes faji háttér hiánya ellenére a mandalori nyelv nem csupán túlélt mindent, de alig változott, a mandalori filozófia és életmód érintetlen maradt, mi több, e harcosok családközpontúsága, identitás– és nemzetiségtudata csak erősödött.
- Mandaloriak: Identitás és nyelv. 

Goot And BobbAz ősi taung fajból eredő ősi mandalori kultúráról, azt feltételezték, hogy egy vallási harcos társadalomnak indult, species, kifinomult törvényekkel és szokásokkal, amik a Tiszteletszabályokká fejlődtek ki. A háborút egy rituális imádatformaként gyakorolták az isteneik számára, de a Nevoota pusztulását követően a háború lett maga egy isten, amit Kad Ha'rangir, a pusztító isten személyesített meg. A mandalori mitológiában Kad Ha'rangir képviselte a pusztításon keresztüli változás lehetőségét, és ezt mindig Arasuum, a stagnálás és inaktivitás megszemélyesítője ellenezte. Ezért a mandaloriak legkorábbi konfliktusaira szent háborúkként tekintettek, és a harcosaik a Mandalori Keresztesekként voltak ismertek. Az idő folyásával a taungok nagy része elpusztult a Nagy Sith Háború végére, a mandaloriak kezdték el befogadni más fajok teremtményeit köreikbe, a hozzájuk csatlakozókat egyenlő bánásmódban részesítették azokkal, akik a társadalomba beleszülettek, és mandaloriak lettek. Számos világból és fajból érkező lények csoportjaival vegyítve, a magukat mandaloriaknak nevezőket egy egyesítő kultúra fogta össze egy adott fajjal ellentétben, és úgy vélték, hogy az egyént inkább a cselekedetei határozták meg, mint a születési körülmények.

 

A mandalori kultúra középpontja a Resol'nare volt, avagy a "Hat Tett". Ez a hat tan definiálta, hogy mit jelent mandalorinak lenni, és akik mandaloriak akartak lenni, arra számíthattak, hogy betartatják velük ezt. A Resol'nare a következőket tartalmazta: páncél viselése, a mandalori nyelv használata, önmaga és családja védelmezése, hozzájárulás a klánod jóllétéhez, beidézés esetén a Mand'alorhoz való elmenetel és egy gyermek felnevelése a mandalori módszerek szerint. Hogy megtartsák a kulturális örökségüket a külső befolyással szemben, a mandaloriak nagy hangsúlyt fektettek a Resol'nare tanainak napi szigorú elvégzésébe. Ugyanakkor a Resol'nare értelmezése eltért, és legalább egy csoport, az Új Mandaloriak a Resol'nare egy másik értelmezését követték azzal, hogy megszüntették a személyi páncélszetteket és megtagadták a Mand'alor támogatását.

 

Vheh YaimA mandaloriak egy nomád nép, ennek a tradíciónak a gyökerei a Mandalori Keresztesek tendenciájához vezethető vissza, miszerint a meghódított világokat otthonukká tették. A mandaloriak még a Mandalore meghódítása után sok idő elteltével is megtartották eme nomádhagyományokat, részben a régi módszerekhez való ragaszkodással, de azért is, hogy nehogy célpontok legyenek bármely ellenfél számára, ami ki akarná őket irtani. Ezért mandalori közösségek bukkantak fel szerte a galaxisban, és rengeteg volt az olyan mandalori, aki sosem tette be a lábát a Mandalore-ra. A mandalori családok sosem számítottak arra, hogy az aktuális otthonuk állandó lesz, de még a mandalori katonák sem. A költözés rengeteg anyagi javat kívánt maga után, és még a tradicionális mandalori vheh'yaim lakást is úgy tervezték, hogy alkalmi szállásra legyen felállítva, valamint könnyen leszerelhető és elhagyható legyen. Míg az állandó lakhellyel rendelkező kultúrák eseményeket és fesztiválokat ünnepeltek, amik az otthonuk változó évszakjaikból eredtek, a mandaloriakat a nomád szokásaik ezektől a ciklusféléktől nagyban elválasztotta, mivel világról világra utaztak. Bár a Concord Dawn-ról érkező mandaloriak általában megfigyelték a bolygó aratásának végét, a legtöbb mandalori teljes egészében inkább az életciklusokra emlékezett meg, mint például a születést, egy bizonyos életkor elérését, a házasságot és a halált. A halottak temetése is szokatlan volt, mivel a nomádok nem voltak képesek temetőket fenntartani és nem volt praktikus holttesteket magukkal vinni. A Mand'alornak egy sajátos temetést adtak a tisztelet jegyeként, kivéve, ha máshogy döntöttek. A tömegsírok és krematóriumok voltak a gyakoriak, ha a hulla fellelhető volt, és az elhamvasztottak hamvait elszórták, valamint a halott egyik tulajdonát – gyakran a páncélt – emlékül megtartották; ha nem maradt egy teljes szettnyi páncél, az volt a gyakorlott, hogy helyette a kisebb részeket alkalmazták, mint például a sisakot, kesztyűket vagy a páncéllemezt. Szintén egy mandalori szokás volt, hogy minden este elalvás előtt elszavalták a szeretteik és barátaik nevét, hogy az emlékeiket életben tartsák. Az élet bizonytalansága azt jelentette, hogy a legtöbb mandaloriak minden lehetséges alkalomkor ünnepeltek, részt vettek közös éneklésekben, ivászatokban és élvezték a családdal való együttlétet. Az aay'han fogalom egy olyan mandalori időszak volt, ami a szeretettekkel való örömöt övezte, míg megemlékeztek azokra, akik már nem voltak az élők sorában, viszonylag hasonló volt a "keserédes" galaktikus alapnyelvű kifejezéshez.

 

Mando WeaponsmithAz ősi Mandalori Keresztesek és az őket felváltó Újkeresztesek háborúban éltek és erősödtek, konfliktust keresve és dicsőséget szerezve a hadjárat alatt. De a Mandalori Háborúkat követően sok mandalori katonából lett fejvadász és zsoldos, a többet ajánlónak adva el szolgáltatásukat. Ez a zsoldos irányelv a kultúra részévé vált a közelgő évezredekben, és sokan a mandaloriakra kicsit másabban tekintettek a galaxisban. Bár a zsoldos munka és a fejvadászat volt a legfőbb bevételi jelleg a mandaloriak számára, a mandaloriak tipikusan más munkák széles választékát vállalták el. Számos mandalori kereste a kenyerét fegyverkovácsként, vagy testőrként az őket befogadó népesség számára azokon a világokon, ahol éltek. Mások a Mandalore-szektorban maradtak, műhelyekben és gyárakban dolgoztak, vagy földet műveltek farmerekként. Számos mandalori a Mandalore-on olyan munkát vállalt, ami "háztartási" elfoglaltságnak számított, bárokat és boltokat vezettek, valamint orvosokként és állatorvosokként is dolgoztak. A mandaloriak által felvett munkák széles köre ellenére minden mandalori harcedzett volt és elég hamar hadsereggé tudtak gyűlni. Az általános tévhiten kívül, miszerint a mandaloriak zsoldosok voltak, a mandaloriak meglehetősen társaságkedvelőbbek is voltak, mint azt sokan várták volna. Amíg az egyének őszinték voltak és azt mondták, amit gondoltak, elfogadták az ételt, amikor felajánlották nekik – mivel egy elfogadott étel nagy bók volt a nomád társadalomban, ami sokszor tengődött -, egyenesen a szemükbe néztek vagy sisak viselése esetén a szemellenzőikbe, levették a csizmáikat, mikor az otthonukba betértek, törlesztették az adósságaikat, nagyon figyelmesek voltak a gyerekeikkel, a mandaloriak sosem kezdtek ki egy ellenkező neművel, hacsak az illető nem akart a kultúra részesévé válni, és tisztelték az öregeket – mivel bármely mandalori, aki elért egy bizonyos kort,  rendkívüli harcossá vált -, és bárki, aki harcon kívül ütközött össze egy mandalorival, valószínűleg nem lett sérelem a vége.

 

Konyha

 

Mint a legtöbb etnikai csoportnak, a mandaloriakank is megvolt a saját jellegzetes konyhájuk, ami különleges volt a kultúrájukban. Nomád harcosok közösségeként rengeteg mandalori ételt találtak fel, hogy hordozhatóak legyenek és kevés főzést igényeljenek, miközben táplálékot is nyújtsanak. A haarshun kenyér volt a legtartósabb a mandalori fejadag; olyan vékonyra készítették, hogy át lehetett rajta látni, a kelt tésztát összecsavarták és ropogósra sütötték, majd vízzel benedvesítették, hogy evés előtt újra megpuhuljon. A gihaal egy szárított halétel volt, ami évekig elállt fagyasztás nélkül, valamint a zsiradék és a protein tápláló keveréke volt. Ugyanakkor csípős, jól tapadó aromája volt, amit sokan kellemetlennek ítéltek. Többek számára a legkellemesebb az uj'alayi, vagy az "uj torta" volt. Földi vagy tört mogyoróból, szárított gyümölcsökből, fűszerekből, és sűrű uj'ayl szirupból készült, sűrű, lapos és rendkívül édes volt.

 

A tiingilar már jobban hasonlított egy fogáshoz, ami egy zöldségből és húsból készült fűszeres ragu volt. Amikor a legtöbben a mandalori alkoholos italokra gondoltak, a mandalori bódítólé jut az eszükbe. Ugyanakkor a tihaar egy erős és gyakran színtelen szesz volt, amit gyümölcsféleségekből desztilláltak, gyakran csak abból, ami éppen volt. Sok mandalori előnybe részesítette egy félliteres korsónyi ne'tra gal elfogyasztását, ami egy fekete színű, édes, világos sör volt. A mandaloriaknak számos ivóénekük is volt, mint például a Buy'ce gal, buy'ce tal, és a Naasad'guur mhi – Mhi n'ulu. Az alkoholmentes italok esetében a shig egy forró ital volt, amit gyógynövényekből és fűszerekből kevertek és hasonló volt a teához, és gyakran behotból, egy gyorsan növő, citrus-ízesítésű gyógynövényből készült. Sundari Új Mandaloriai az Ardees Italgyártó Vállalat teáinak lelkes fogyasztó voltak, még az iskolás gyerekeknek is ezt adták az ebédszüneteikben.

 

Közösség 

Nem szabályozhatod a mandaloriakat. Csak értelmes javaslatokat tégy, amiket követni is akarnak. És mióta kell a mandaloriaknak megmondaniuk, hogy minek mi az értelme?
- Boba Fett. 

A mandaloriak nem sok fontosságot szenteltek a születési helyre vagy állampolgárságra, és nem volt hivatalos, a galaktikus politika nyelvén értetődő "államuk". A legtöbb kultúrával ellentétben, ahol az etnikai vagy faji identitások a meghatározó vonások, a mandaloriak nem fektettek hangsúlyt a faji hovatartozásra. A mandalori közösség egy klasszikus meritokrácia volt, ahol a rang és a státusz nem jelentett semmit az egyének cselekedeteihez és eredményeihez képest. A mandalori klánokat törzsfőnökök vezették – általában a klánok idősebb tagjait, akiket a bölcsességük miatt választottak ki –, valamint a köztük lévő laza kapcsolat és együttműködés állt a legközelebb a szabványos kormányhoz; a klánok és a törzsfőnökeik mind alárendeltjei voltak a Mand'alornak, a mandaloriak egyetlen elismert uralkodójának és ez a szerep állt a legközelebb az államfőhöz. A mandaloriak fenntartották az idegenedésüket egy központozott kormánytól, nem voltak palotáik vagy hivatalaik, amit a vezetőjük elfoglalhatott, és a legtöbb üzletet a Mandalore-on az Oyu'baat kircsmiben köttetett Keldabe városában, általában ivászatok után. Az Új Mandaloriak közössége eltért ezektől az ideáloktól, egy centralizáltabb kormányt alkalmaztak, egy miniszterekből álló tanácsot, amit a miniszterelnök és a miniszterelnök-helyettes felügyelt. Míg a mandaloriak általában nem kedvelték a hierarchiarendszert, és – azon változtatások kivételével, amiket az Újkeresztesek számára kezdeményezett Cassus Fett, és a pacifista Új Mandaloriak – nem érdekelték a rangok, rendkívül kooperatívak voltak csata idején. A mandaloriak jellemző individualitásukat félretették, amikor egy közös célért küzdöttek, és mindent hajlandóak voltak megtenni, hogy azt el is elérjék. Amikor seregként gyűltek össze, a mandaloriak könnyedén szerveződtek nem hivatalos parancsnoki struktúrába, elsődleges céljukat az eredményre összpontosították a személyes ambíció helyett, és ez volt az a rugalmasság, ami a sikerükhöz hozzájárult zsoldosokként.

 

MandaladyA nem keveset számított a mandalori közösségben, és aligha volt megkülönböztetés a nyelvükben. A férfiak és nők egyenlő bánásmódban részesültek, bár gyakran vállaltak fel különböző szerepeket. A mandalori férfiak várhatóan harcosok lettek, és felelősök voltak azért, hogy a fiaikat ugyanerre képezzék. A nőktől elvárt volt, hogy ugyanazon harci készségekkel rendelkezzenek, és a lányaik kiképzéséért voltak felelősek. Az is elvárható volt, hogy tudjanak főzni, és vigyázzanak akárhány gyerekre és a házra, amikor a férfi távol volt. De ha nem bíztak rájuk gyereket, a nők a férfiak mellet harcoltak a harcmezőn. Eme mentalitással összhangban a kívánt mandalori nők nem voltak annyira szépek és bájosak, mint amennyire fizikailag erősek és kitartóak. Tulajdonképpen a laandur szó, vagy másképpen "puhult", gyakori sértés volt a mandalori nők között. A célzás, hogy egy mandalori nő puhult, rossz anya, vagy rossz harcos volt, biztosan egy nemkívánatos összetűzést vont maga után. Mikor egy mandalorinak nem volt szerencséje vagy fedélre volt szüksége a feje fölé, elvárt volt a szomszédjaiktól vagy a barátaiktól, hogy menedéket és ételt nyújtanak neki, akár egy közönséges katona, vagy akár maga a Mand'alor is lehetett ő. A lelkiállapot az üzletre is kiterjedt, mikor a Mandalori MandalMotorok vállalat a profija feléből szabadon hozzájárult egy alkalomkor, hogy segítse újjáépíteni a Mandalore-t a Yuuzhan Vong Háború után. Az is gyakori volt a mandaloriaknál, hogy támogatást nyújtottak társaiknak veszélyes helyzetekben, még ha személyi szinten nem is ismerték az egyént; csupán az volt az előfeltétele, hogy mandalori legyen az illető.

 

A mandaloriak egy konzervatív nép volt, és nem volt szokatlan, hogy az egyének figyelemre méltó vagyonokat halmoztak fel. Míg a legtöbben modern banki gyakorlatokban hittek, és megtakarítási számlákra és tőzsdei részvényekbe ölték kreditjeiket, egy nagy porció még mindig fegyverekbe és páncélokba invesztált. Ékszert ritkán hordtak, de ha mégis, azok egyszerűek és funkcionálisak voltak. Még a mandalori udvarlók eljegyzési emléktárgyait is könnyen hordozhatónak ajánlották, amiket veszély esetén könnyen átválthattak kreditekre, és nem akadályozónak harc esetén. A hordott drágaköves gyűrűket egy felületes, kifényesített összeállításba rendezték, így könnyen hordható volt páncélkesztyűk alatt. Gyakran a mandalori ékszer egy nehéz övnyi nemesfém vagy nyaklánc formájában jelent meg. A fülbevalókat és hosszú láncokat tiltották, mert megakadhattak valamin, vagy - a fülbevaló esetében - durván kiszakítható volt. Azt mondták, hogy ha valaki rá akar támadni egy mandalorira, aki leveszi a fül piercingjét, az volt a legjobb ötlet, hogy eltűnik onnan, mivel a mandalori minden bizonnyal a küzdelemre készült. Más részről a tetoválások valahogy népszerűek voltak, visszanyúlva a Canderous Ordo alatti mandaloriak korába, akinek a bal vállán volt tetoválása. Baltan Carid egy hosszú lila szőlőt varratott magára, és úgy tűnt, hogy az ökölre való tetoválás is népszerű volt, mivel Jarkyc és Briika Jeban is ezt tették.

 

VizslaVilla TMPA mandalori építészet stílusa építészekként váltakozott. Keldabe - a Mandalore fővárosa - számos fajta épületből állt, amiket közel húztak fel egymáshoz és olyan sokféle anyagból készültek, mint például fa, kő, dúracél és gránit. Más mandalori birtokokat a fák ágai és törzse közé építettek. Sundari, az Új Mandalori főváros egy hatalmas fekete kupola alá épült, valószínűleg az azt körülvevő sivatag durva körülményei ellen, és benne az Új Mandalori ízlés kocka alakban mutatkozott, ami épületstílusokban és tereprendezésben is megjelent. Az Új Mandaloriak számos nagy kocka alakú várost is építettek, amik a Mandalore fehérhomokú sivatagjaiban szóródtak szét. Az egyenes utak ritkák voltak a Mandalore-on, hogy könnyebbé tegyék az idegen betolakodók elfogását és csapdába ejtését. A földalatti csatornák is igencsak elterjedtek voltak, és csatornák egész hálózatai alakultak ki a felszíni épületcsoportok között. Jó rejtekhelyeknek építették azokat, és a másodsorban a menekülés biztonságos eszközei lehettek, ha egy hely támadás alá került.

 

Rengeteg mandalori lelkes rajongója volt a bolo-labdának, ami a nyelvükben úgy hangzott, hogy meshgeroya, avagy „a gyönyörű játék". A sport szeretete kiterjedt annak nézésére – alkalmilag olyan társas környezetben, mint egy helyi kantin, vagy akár a pályán is – és az űzésére, amit teljes páncélzatban játszottak. Viccesen a „másik nemzeti időtöltésünknek" és "a mi játékunknak" is nevezték a társadalom tagjai, és úgy tűnt, hogy minden korú mandalori élvezte a sportot. Másik mandalori kedvenc a cu'bikad játék volt. A meshgeroyával ellentétben a cu'bikad egy beltéri pálya volt, rövid nyelű pengékkel játszották, amiket beleszúrtak egy kockás játéktáblába. A cu'bikadot legalább négy játékosnak folyamatosan kellet játszania, és úgy tekintették, hogy alkalmatlan volt a nem mandaloriak számára.

 

Család 

A mandaloriak meglepően közömbösek a biológiai származással kapcsolatban. Az utód vagy szülő definícióik inkább a kapcsolaton, mint a születésen alapul: az örökbe fogadás kifejezetten elterjedt volt, és nem volt szokatlan a katonáknak, hogy hadi árvákat fogadtak fiaikká vagy lányaikká, ha hatással van rájuk az agresszió és a kitartás.
- Mandaloriak: Identitás és hatása a genetikában. 

Mandalorian WeddingKönyörtelen ellenfél hírnevükkel ellentétben a mandaloriak szerették a családot és ragaszkodtak azokhoz, akiket szerettek és gondoztak. A mandalori közösségben a házasság élethosszúságúnak számított és általában akkor került rá sor, amikor egy mandalori betöltötte 18. életévét. Maga a házasság általában privát szertartás volt a két fél között, és hivatalos elkötelezettségbe léptek a következő fogadalom elszavalásával: "Mhi solus tome, mhi solus dar'tome, mhi me'dinui an, mhi ba'juri verde." – lefordítva, "Egy vagyunk együtt, egy vagyunk külön, megosztunk mindent, harcosokat nevelünk." Ezt az esküt személyesen, írásban, vagy komlinken keresztül is elmondhatták egymásnak, bárhol a galaxisban. Bár maga a ceremónia privát volt, a házasság után szokás volt ivászatokkal és fesztiválokkal megünnepelni az új pár egybekelését a család és a barátok között. A házasság előtti szüzességre és hűségre fektetett hangsúly ellenére, amit számos faj gyakorolt, egy hosszú különlét esetén a hűtlen társ megbocsátást nyert, és a meggondolatlanságból született gyerekeket együtt nevelte fel a pár. Bizonyos ritka körülmények között - mint például az elhagyás vagy a felelőtlen életvitel - a partnerek elválhattak egymástól egy nyilatkozattal, ami a shuk'la riduurok, avagy "egy megtört szerelem" volt. A homoszexualitás és az egynemű házasság kétségkívül elfogadott volt a mandaloriak által, például Goran Beviin és Medrit Vasur is nyíltan homoszexuális házaspár volt, akik a Mandalore-on éltek és am andalori társadalom teljes tagjai voltak.

 

KaminoRecordingAz örökbefogadás rendkívül gyakori volt a mandalori kultúrában, még felnőtteket is adoptáltak. Mivel a mandaloriak állandó kapcsolatuk volt a háborúval, az özvegyek és árvák az élet elkerülhetetlen következményei lettek és a felnőtt férfiakat nem csak szívesen, hanem szükségszerűen fogadták. A házassághoz hasonlóan a mandalori adoptálási szertartás rendkívül egyszerű volt. A gai bal manda - "név és lélek" – által hajtották végre az örökbefogadást, és az örökbefogadó szülő a jövőbeli gyermekének a "ni kyr'tayl gai sa'ad" szavakat mondotta - "A nevedet a gyermekemmel tudatom be.". A Resol'nare követésén kívül ezt az egyszerű rituálét ahhoz is használták, hogy valakit mandalorivá tegyenek. A hadi árvák örökbefogadása igencsak gyakori volt, még a legyőzött ellenség gyerekeiét is maguk mellé vették, holott más fajok megölték volna őket. Eme tradíció példái voltak, hogy Jango Fett-et befogadta Jaster Mereel, és Kal Skirata adoptálta a Nullás TMF-katonákat és az Omega Osztag kommandósait, úgy, ahogyan őt az apja, Munin adoptálta. A mandaloriak szemében nem volt különbség a biológiai és adoptált gyerek között. Bár a mandalori örökbefogadási szokásokat eltörlődtek a különleges etnikai jellemzőkkel együtt, az adoptáció tendenciája véletlenül családközpontú harcosok populációját eredményezte azzal, hogy a közönséges géneket a befogadottak kívánt jellemvonásaival megerősítették, valamint a megóvó szülői ösztönök is kifejezetten erősek voltak.

 

MandoFatherSonHa egy pár gyereket akar, a mandalori családok belső részeivé válnak. Természetes teherbeesés esetén, valamint ha az elsőszülött egy fiú, a szülők megvárják a fiú nyolcadik születésnapját, mielőtt újabb gyereket vállalnának, így akkor a fiú eléggé idős lesz, hogy segítse az apját és elkezdje az öt éves katonai és túlélő kiképzést a tizenharmadik életévéig bezárólag. Ha az elsőszülött lány, a pár utána gyakran egy fiúra is megpróbálkozott. Míg a lányok az anyjukkal maradtak házasságig, az egyedül lányokkal rendelkező családok ugyanolyan módszeren keresztül készítik fel őket, mint a fiúkat. A lányok és a fiúk a legkorábbi leckéiket az anyjuktól tanulják, ami azt jelenti, hogy az anya harci bátorsága létfontosságú; a harcosok felnevelésére utaló eskü a mandalori házasságban közös elkötelezettség. Egy szülő feladata volt az, hogy felkészítse a gyermekét, kitanítsa a mandaloriak új generációját. Az öregebbek oktatták a mandalori gyerekeket a klánhoz való hűségre, fegyelemre, bátorságra és a hagyatékuk tiszteletére. Tizenhárom éves korban a lányok és fiúk a beavatási rítusok elé néztek, ami a verd'goten volt, ahol tesztelték a képességeiket és felnőttekké deklarálták őket a mandalori közösségben. A családi kötelékek nagy részei voltak a mandalori kultúrának és ennek eredményeképpen jobban érezték magukat egymás társaságában, mint a kívülállók, vagy az aruetiise között. Bár több ezernyi mandalori család vagy klán létezett, a legprominensebb klánok a Fett, a Skirata, az Ordo, a Bralor, a Beviin, a Vevut és a Vizsla családok voltak.

 

Páncél és fegyverzet

Két okból is viselnünk kell a páncélt. Egyrészt azért, hogy nehezebben öljenek meg. Másrészt azért, hogy mind mandalorinak nézzünk ki, bármennyire különbözünk is a fivéreinktől és nővéreinktől.
- Egy mandalori anya a lányának. 

Mandalorian ArmorsA legáltalánosabban a mandaloriakhoz társítható dolog a páncéljuk volt. A mando'a nyelvben úgy nevezték, hogy beskar'gam, vagy "acélbőr", ami jelezte, hogy a mandaloriak életének mennyire volt a középpontjában. A páncél nagyon értékes volt, főleg ha az a majdnem elpusztíthatatlan beskar fémből készült, és gyakran több generáció viselte. A védőerejétől eltekintve a páncél más funkciót is nyújtott: egy rengeteg fajból álló csoportban, gyakran csak a páncél jelzett egy kifelé irányuló jelzést a kultúráról, ami összekötötte az egyéneket. A mandalori páncél festésmintája általában a katona lelkiállapotát képviselte, vagy a személyes küldetését. Például a homok-arany bosszúvágyat jelentett, míg a fekete igazságvágyat jelképezett. Bár nem mindig volt ez az eset, és a mandaloriak néha a páncéljukat az általuk kedvelt színekkel dekorálták; a kék és a zöld volt a leggyakoribb választás. Míg rengeteg katona részesítette előnyben az álca által támogatott nehéz szembetűnőséget, a mandaloriak ama mondásban hittek, miszerint "Egy dolog, hogy látnak jönni, de egy másik dolog tenni valamit érte."

Alapfegyverzet 

 • BlasTech Dur-24-es csuklós lézervető (nagy hatótávú)
  • 50 méteres pontosságú. Felér egy sugárkarabélyhoz.
 • BlasTech EE-3-as karabélypuska (nagy hatótávú)
  • Gyorsan előhúzható vállheveder. Elektronikus radarernyővel felszerelve az éjjeli támadásokhoz.
 • Csizmatüskék (rövid hatótávú)
 • Czerka-ZX miniatűr lángszóró (közepes hatótávú)
  • 5 méter hosszúságú és 1 méter átmérőjű tűztölcsért lövell ki. A háti tartály 3 percnyi folyamatos tüzelésre elegendő üzemanyagot tartalmaz.
 • Kelvarek Összevont Fegyvergyár MM9 mini-robbanórakéta kivető (hosszú hatótávú)
  • Számítógépes célpontbemérés. A rendelkezésre álló lövések gyalogelhárítók és kábítók lehetnek. A tölténytáras belső mágneses gyorsító 25 méteres hatótávú robbanólövegeket lő ki.
 • Térdre szerelt gyro-dobónyílvető (hosszú hatótávú)
  • 25 méteres pontosságú. Az önhajtású lövedékek idegmérget (FEX-M3), molekuláris savat, kábító hatóanyagot, vagy robbanó hegyet tartalmazhatnak.
 • Szonikus sugárvető (közepes hatótávú)
 • Túlélő kés (rövid hatótávú)
 • Beskad (rövid hatótávú)

Nyelv 

A mandalori nyelv több sértő kifejezést tartalmaz, mint bármelyik széles körben használt galaktikus nyelv. Csakhogy, amíg a legtöbb faj a külső megjelenés vagy a felmenők becsmérlésével sérteget, addig a mandalori inzultusok többsége gyávaságról, ostobaságról, lustaságról, buta beszédről és a higiénia hiányosságáról szól. Ez emeli ki a főbb problémákat egy harcos nomád kultúrában, ahol a személyes kvalitások többet jelentenek a származásnál, ahol az arcok többnyire maszk alá rejtőznek, és ahol egy rendezett, hatékonyan működő tábor a túlélés alapkövetelménye.
- Mandaloriak: Identitás és nyelv. 

Death Watch Bomber DyingMint sok meghatározott kultúrában, a mandaloriak nyelve, a mando’a is elkülönült az Alapnyelvtől. A nyelv eredete tisztázatlan, talán a gyökerei az ősi taung dialektusokhoz vezetnek vissza, bár olyan jellemzőkkel bírt, amik nem találhatók meg más galaktikus nyelvben. A mando'a nem is volt olyan bonyolult és könnyű volt megtanulni, nagy előnyére vált olyan csoportoknak, amik gyakran vettek be idegen fajú felnőtteket. Bár ez volt a fő nyelvük, a mandaloriak általában más nyelveket is beszéltek, ilyen volt például a huttoké és az Alapnyelv, és sok egyéb, amik akkor ragadtak rájuk, mikor számtalan bolygókon harcoltak. A többi nyelv ilyen behatásának ellenére a mandaloriak szerettek új szavakat alkotni az idegen meghatározásoknak a mando'a eleve rugalmas szókincsével; a "Sith" szó mandalori megfelelője a dar'jetii volt, ami azt jelentette, hogy "többé nem Jedi". A mandaloriaknak a "hősre" sem volt szavuk, mert szerintük meghalni a szeretteikért és a hiteikért elvárt volt egy mandalori számára és nem ért meg egy külön szót, bár a gyáva szavuk, a hut'uun, a huttok iránti ellenszenvéből deriválták a mandaloriak. Az aruetiise kifejezést a nem mandaloriak meghatározására használták és az ellenszenv kifejezését érzékeltette. A mandaloriak a családjukra úgy hivatkoztak, hogy a nevük első kettő vagy három betűjét megelőzte az "ika" szó. Ez hasonló volt ahhoz, ahogy a gyerekek hivatkoztak az apjukra, mikor az apjuk nevének kettő vagy három betűjét megelőzte a "Buir".

 

Vallás

 

Az ősi taungok háborút szítottak az isteneikért, később magát a háborút istenítették. De az idő folyásával a mandaloriak kiábrándultak a háború fanatikus imádatából és a hitek egy sokkal kevésbé buzgó rendszerét fejlesztették ki. Ezek a pragmatikusabb harcosok filozófiai jelentéseket kerestek, amiket olyan mítoszokból szedtek össze, minta az Akaanati'kar'oya, avagy az "Élet és Halál Háborúja", és a csillagok történetei bukott mandalori vezérekről szóltak, és nem szó szerint értelmezték. A legtöbb mandalori már a manda, a mandalori lét kollektív tisztelete volt, amit a legjobban egy felsőbb lélekként lehet magyarázni. Hogy a manda részévé váljanak a halál után, egy mandaloriank meg kell értenie a kultúrájukat és olyan módon kellett cselekednie, ami megtestesíti a mandalori kar'ta ideáljait, amely kifejezés általában a "szívet" jelenti, de a "lelket" is. Az örökségükről nem tudó személyt vagy az azt tagadót dar'mandának tekintették, avagy lelketlennek, akinek nem volt helye a mandalori túlvilágban.

 

Zsoldosok 

Mi rossz van abban, ha zsoldos az ember? Magának megéri háborúzni? Ha igen, akkor mit számít, hogy ki harcol magáért? Talán a céljai helyessége nem terjed ki ránk is, amikor fegyvert fogunk az elérésük érdekében? Szívesebben látná a saját emberei meghalni? Egyébként meg, ha a maga háborúja annyira nemes és szükségszerű, akkor miért nem maga vívja meg személyesen? Gondolkodjon el ezen egy kicsit, aruetii, mielőtt köpködni kezd ránk!
- Jaster Mereel. 

Mand Group SmallA Mandalori Háborúk pusztító végével a mandaloriak vezér nélkül maradtak és az Újkeresztes hadseregük darabokra hullott. Míg néhány mandalori hazatért a Mandalore-szektorba, néhány elkeseredett a könyörtelen zsoldos munkához fordult. Nem hivatalosan a "Mandalori Zsoldosoknak" hívták őket, és ezen mandalori katonák eladták a szolgálataikat egyéneknek és csoportoknak egyaránt, olyanoknak dolgoztak, akik a legtöbb pénzt nyújtották. Ez a zsoldos hagyomány több ezer évig tartott, mely alatt számos próbálkozás volt a klánok újraegyesítésére egy egyetlen hadseregbe, mint ahogy azt Megőrző Mandalore vagy Kicsi Mandalore próbálta. Az idő folyásával ezeknek a zsoldosoknak az erkölcsei folyamatosan romlottak addig az időig, amikor Jaster Mereel a Mand'alor pozíciójába emelkedett. Az erős morálokban hívő Mereel megreformálta a mandalori klánokat és megalapozta a Szuperkommandó Kódexet, egy törvény-összeállítást, ami a mandaloriakat vad fosztogatóktól jólfizetett katonákká téríti, akik becsületes zsoldosokként viselkedtek. Ámbár ez végül a Halálőrség megformálásához vezetett és a Mandalori Polgárháború kirobbanásához, Mereel reformjainak hosszú távú hatásai voltak a mandaloriakra, meghatározva a mandalori zsoldosok által követendő utat az elkövetkezendő évtizedekre.

 

A legtöbb mandalori zsoldos függetlenül dolgozott, bár a Mand'alorként való uralkodása alatt Jaster Mereel az Igaz Mandalorjait zsoldoshadseregként vezette, amikor nem harcolt a Halálőrséggel. Ezen kívül a Mandalori Védelmezők zsoldoshadseregként viselkedtek, miután Boba Fett elvállalta a mandaloriak vezetését. Fett, aki maga fejvadász volt, megbuktatta a korábbi Mand'alor, Fenn Shysa ideáját, miszerint a Védelmezők a Mandalore védelmére irányuló erő. 

A színfalak mögött


Cuy Val DarRengeteg dxuni mandalori (a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords videojátékban) új-zélandi akcentussal beszél Temuera Morrison után, aki Jango Fett-et alakította. Ezen felül az összes mandalori karakternek a Legacy of the Force könyvek hangoskönyv adaptációiban új-zélandi akcentust adott Marc Thompson felolvasó.

 

A mandaloriaknak egyéni sajátossággal bíró kultúrájuk van és az első faj/nép volt a Star Wars történetében, amelyiknek saját nyelvet építettek ki. A legtöbb elemet Karen Traviss kreálta és fejlesztette ki. A sajátos karaktereik és kultúrájuk saját rajongókkal bírnak, akiket utánuk Fandaloriaknak (Fandalorians) neveznek.

 

A mandalori harcos kultúra az ősi keltákon alapul, ahogy azt Karen Traviss mondta a weboldalának GYIK részében.

 

Boba Fett – az első említett mandalori – nem teljesen mandalorinak készült, hanem csak a páncélt viseli. Az ötletet feltehetőleg Jodo Kastnál alkalmazták.

 

A Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág regényváltozatában a mandaloriakra úgy hivatkoznak, hogy "a clone-i háborúkban hordott a harcosok egy csoportja, akik a Jedi-lovagok kezétől szenderültek jobblétre." Ezt az ellentmondást később azzal a magyarázattal retcon alá helyezték, hogy bár rengeteg mandalorit megöltek, nem pusztultak ki teljesen, és ehelyett inkább a mészárlás nem is a Klónháborúk alatt történt, hanem egy évtizeddel azt megelőzően.

 

Mikor az X-szárnyúak regényeket és képregényeket írta 1996-ban, Michael A. Stackpole író felvetette az ötletet, hogy beleveszi a mandaloriakat az egyik sorozatba. Ugyanakkor ezt megvétózta a Lucasfilm Ltd. 

Megjelenések


 • Tales of the Jedi: The Sith War
 • Star Wars: Knights of the Old Republic 0: Crossroads (Csak említve)
 • A régi Köztársaság lovagjai #1: A kezdetek 1 (Csak említve)
 • A régi Köztársaság lovagjai #5: A kezdetek 5 (Raana Tey látomásában)
 • A régi Köztársaság lovagjai #6: A kezdetek 6
 • A régi Köztársaság lovagjai: Lobbanáspont
 • Pains a Hyperspace-n (cikk) (tartalom eltávolítva StarWars.com-ról; új link a Suvudu-n) (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: Days of Fear
 • Star Wars: Knights of the Old Republic 17: Nights of Anger, Part 2
 • Star Wars: Knights of the Old Republic 18: Nights of Anger, Part 3 (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: Daze of Hate
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: Knights of Suffering
 • Interference a Hyperspace-n (cikk) (tartalom eltávolítva StarWars.com-ról; új link a Suvudu-n) (Csak említve)
 • Star Wars: A Régi Köztársaság lovagjai: Vektor
 • A régi Köztársaság lovagjai #31: Hátraarc
 • A régi Köztársaság lovagjai #32: Igazságtétel 1 (Csak említve)
 • A régi Köztársaság lovagjai: Birtokolni a jövőt
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: Dueling Ambitions
 • Star Wars: Knights of the Old Republic 42: Masks
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: The Reaping
 • Star Wars: Knights of the Old Republic: Demon
 • Az elveszett Sith törzs: Őrszem (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic
 • The Old Republic: Revan
 • Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
 • The Old Republic: Árulás
 • The Old Republic: Végzetes szövetség
 • Star Wars: The Old Republic
 • Star Wars: The Old Republic: Rise of the Hutt Cartel
 • Star Wars: The Old Republic: Galactic Starfighter (Csak említve)
 • Bedtime on Concordia a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink az Archive.org-on) (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan
 • Prototypes
 • Kóbor lovag (Csak említve)
 • Jedi Akadémia 2. – A padavan visszatér (Nem-kánon megjelenés)
 • Darth Plagueis (Csak említve)
 • Star Wars: The Wrath of Darth Maul
 • "Restraint"
 • The Life and Legend of Obi-Wan Kenobi
 • The Rise and Fall of Darth Vader
 • LEGO Star Wars: The Video Game (Nem-kánon megjelenés)
 • LEGO Star Wars: The Complete Saga (Nem-kánon megjelenés)
 • "End Game" (Csak említve)
 • Star Wars: Bounty Hunter
 • Jango Fett: Open Seasons
 • Star Wars: Jedi Starfighter
 • Boba Fett: The Fight to Survive
 • Boba Fett: Part I: Survival
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (ifjúsági regény)
 • Star Wars: Battlefront II
 • Republic Commando: Tűzharc
 • The Clone Wars: Decide Your Destiny: Tethan Battle Adventure (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 12. rész – "A mandalori összeesküvés"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 13. rész – "A kísértés útja"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 14. rész – "Mandalore hercegnője"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 15. rész – "Gyilkosságok a Szenátusban"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 21. rész – "Menj haza, Artu" (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 7. rész – "Merénylet" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 5. rész – "Korrupció"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 6. rész – "Az Akadémia"
 • "The Feral Queen" — Star Wars: The Clone Wars Comic UK 6.21 (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 14. rész – "Barát a bajban"
 • The Clone Wars: Darth Maul: Shadow Conspiracy
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 14. rész – "Kiváltság"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 15. rész – "Árnyalatok"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 16. rész – "A törvénytelen"
 • Jedi: Shaak Ti (Csak említve)
 • Omega Squad: Targets
 • Republic Commando: Coruscant
 • "Odds" — Star Wars Insider 87
 • Republic Commando: Színvallás
 • Star Wars: Republic: Show of Force (Csak említve)
 • Star Wars: Republic 67: Forever Young
 • Secrets of the Jedi (Csak említve)
 • Star Wars: Republic: Dreadnaughts of Rendili (Csak említve)
 • Star Wars: Obsession (Csak említve)
 • Republic Commando: A 66-os parancs
 • Imperial Commando: 501st
 • Az éden pokla (Csak említve)
 • Star Wars: The Force Unleashed
 • Árnyjáték
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided (Csak említve)
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény (Felújított változat)
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény (ifjúsági regény)
 • LEGO Star Wars II: The Original Trilogy (Nem-kánon megjelenés)
 • Star Wars: Assault Team
 • Star Wars: Rogue Squadron III: Rebel Strike
 • Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption
 • Star Wars Battlefront: Renegade Squadron
 • Boba Fett: Overkill
 • Friends Like These
 • The Star Wars Holiday Special (Első megjelenés)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (ifjúsági regény)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág
 • Star Wars 42: The Empire Strikes Back: To Be a Jedi
 • LEGO Star Wars: The Han Solo Affair (Nem-kánon megjelenés)
 • Star Wars 68: The Search Begins
 • Star Wars 69: Death in the City of Bone
 • The Long Arm of the Hutt (Csak említve)
 • "Le facteur X" – Casus Belli 115
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (regény)
 • Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (ifjúsági regény)
 • Az ötlábú barve esete: Boba Fett története
 • A mandalori páncél
 • Boba Fett kelepcéje
 • Értékes zsákmány
 • Star Wars 99: Touch of the Goddess
 • Star Wars 100: First Strike
 • Star Wars 101: Far, Far Away
 • Star Wars 107: All Together Now
 • Luke Skywalker és a Mindor árnyai
 • Young Jedi Knights: Diversity Alliance (Csak említve)
 • Boba Fett: A Practical Man
 • "Revenants" — Star Wars Tales 18
 • The New Jedi Order: The Unifying Force
 • Legacy of the Force: Bloodlines
 • Legacy of the Force: Sacrifice
 • Legacy of the Force: Fury (Csak említve)
 • Legacy of the Force: Revelation
 • Legacy of the Force: Invincible
 • Millennium Falcon (Csak említve)
 • Fate of the Jedi: Outcast (Csak említve)
 • Fate of the Jedi: Abyss
 • Fate of the Jedi: Backlash
 • Fate of the Jedi: Allies
 • Fate of the Jedi: Vortex
 • Fate of the Jedi: Conviction (Csak említve)
 • Fate of the Jedi: Ascension
 • Fate of the Jedi: Apocalypse
 • Star Wars: Hagyaték 4: Ződfi (Csak említve)
 • Star Wars: Legacy 41: Rogue's End 

Források


 • Galaxy Guide 5: Return of the Jedi
 • Star Wars Miniatures Battles
 • "Boba Fett: Mystery Man in Not-So-Shining Armor" — Star Wars Galaxy Magazine 1
 • "Straight from the Horse's Mouth: A Guide to the Star Wars: Tales of the Jedi Universe, Part 2" — Star Wars Insider 27
 • "Straight from the Horse's Mouth: A Guide to the Star Wars: Tales of the Jedi Universe, Part 3" — Star Wars Insider 28
 • Star Wars: The Power of the Force (1995)
 • Shadows of the Empire Sourcebook
 • The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back, Second Edition
 • Star Wars: The Art of the Brothers Hildebrandt
 • Pirates & Privateers
 • "Star Wars Kids Answer Quest" — Star Wars Kids 3
 • Boba Fett's Armor: An Essential Guide to a Walking Weapon
 • "The History of the Mandalorians" — Star Wars Insider 80
 • Star Wars: The Action Figure Archive
 • Star Wars: Attack of the Clones: The Illustrated Companion
 • "Cydon Prax" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • "Darth Malak" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Knights of the Old Republic II: The Sith Lords: Prima Official Game Guide
 • Episode III: Revenge of the Sith: Prima Official Game Guide
 • The New Essential Chronology
 • "Guide to the Grand Army of the Republic" — Star Wars Insider 84
 • "The Mandalorians: People and Culture"—Star Wars Insider 86
 • Star Wars: The Official Figurine Collection 20
 • "Underworld: A Galaxy of Scum and Villainy" — Star Wars Insider 89
 • Star Wars Miniatures: Bounty Hunters
 • Mando'a Culture and Language a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Aliens in the Empire, Part 1 a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • McQuarrie Mandalorian a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • "Le facteur X" – Casus Belli 115
 • "Race for the Tessent" — Star Wars Gamer 9
 • Chronicles of the Old Republic
 • Knights of the Old Republic Campaign Guide
 • The Battle of Turak IV on Hyperspace (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Fate of the Jedi: Dramatis Personae
 • Rebellion Era Campaign Guide
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Champions of the Force (Kártya: Mandalorian Helmet)
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Squadrons Over Corellia (Kártya: Mandalorian Strongbox)
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Galactic Hunters (Kártya: Mandalorian Gloves)
 • The Essential Atlas
 • Xim Week: The Despotica (Part I) a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • Galaxy of Intrigue
 • The Unknown Regions
 • Message to Spacers 8 a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink az Archive.org-on)
 • The Secret Journal of Doctor Demagol a Hyperspace-n (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról; új link a Suvudu-n)
 • Mandalore a The Old Republic Holonet-en
 • A Jedi útja
 • Jewl'a Nightbringer a The Old Republic Holonet-en
 • The Art and Making of Star Wars: The Old Republic
 • The Journal of Master Gnost-Dural
 • Star Wars: The Old Republic Explorer's Guide
 • "Family Tradition" — Star Wars Insider 130
 • Sithek könyve
 • The Essential Guide to Warfare
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars: The Old Republic Encyclopedia
 • Star Wars: Edge of the Empire Core Rulebook
 • Star Wars: Edge of the Empire Game Master's Kit (Csak képen)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Clone Trooper)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Commander Ponds)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Jango Fett (★★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Jango Fett (★★★★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Jango Fett (★★★★★))
 • "So Uncivilized: Great Gunslingers in Star Wars, Part 1," The Official Star Wars Blog (link)
 • "Mandalorian Mysteries: The Icons of Mandalone," The Official Star Wars Blog
 • "The History of Mandalorian Armor," The Official Star Wars Blog (link)
 • Suns of Fortune
 • Gauntlet fighter az Encyclopedia-n (link mára elavult, háttérlink az Archive.org-on)
 • Slave I az Encyclopedia-n (link mára elavult, háttérlink az Archive.org-on)
 • New "Revan Returns" Trailer a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink az Archive.org-on)
 • SWCA: The Untold Clone Wars Panel Liveblog a StarWars.com-on (háttérlink az Archive.org-on)
 • "X-Wing Miniatures Game - Most Wanted Expansion Pack" (Kártya: Boba Fett—Firespray-31)
 • "X-Wing Miniatures Game - Most Wanted Expansion Pack" (Kártya: Mandalorian Mercenary—Firespray-31)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000