darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Lobot (Kánon)

SWE_Lobot.jpg
Lobot
Életrajzi adatok
Születési hely: Bespin
Fizikai adatok
Faj: Ember
Nem: Férfi
Magasság: 1,75 méter
Szemszín: Kék
Bőrszín: Világos
Kibernetika: AJ^6-os kiborg szerkezet
Kronológiai és politikai adatok
Besorolás:
 • Galaktikus Birodalom
  • Birodalmi Hadsereg
 • Felhőváros
 • A Köztársaság Visszaállításáért Szövetség
 • Új Köztársaság

Kánon

Te vagy Lobot. Ismersz minden kockázatot. Senki sem győzhet le, öregem.
-Lando Calrissian

Lobot, becenevén Lo, egy ember férfi volt a Bespin bolygóról, akit az AJ^6-os kiborg szerkezete segítségével azért fizettek, hogy csatatéri kalkulációkkal lássa el a Galaktikus Birodalomat. Azonban végül a csempész Lando Calrissiannal a Millennium Falcon fedélzetén, számos törvénytelen munkát vállalva. Az egyik ilyen munka során elkötötték a Császár magánjachtját, és Lobotot súlyosan megsebesített egy Birodalmi Testőr. Sebesült állapotában Lobot elméje elvesztette a csatát a kibernetikus implantátuma ellen, ami átvette felette a hatalmat.

 

Az az utáni időkben Calrissian Felhőváros báróadminisztrátora lett Lobot szülőbolygóján, a Bespinen, és Lobot segédeként és séfjeként dolgozott neki. A város számítógépes vezérlésű tisztjeként az implantátumával kommunikálni tudott a város központi hálózatával. Mialatt a Birodalom elfoglalta Felhővárost, Lando utasította Lobotot, hogy a biztonsági erőikkel kerítsék be a rohamosztagosokat. Bár sikerrel segítették a város evakuálását a rohamosztagosok összeterelésével, a város hamarosan a Birodalom markába hullott és Lobotot elfogták.

 

A Birodalom endori csatavesztése után a birodalmi kormányzó, Adelhard megszigorította uralmát az Anoat-szektorban, ahová a Bespin is tartozott, megteremtve a Vasblokádot. Az Új Köztársaságtól kapott támogatással Lobot otthona felszabadításáért küzdött. 

Biográfia


Korai karrier 

A birodalmiakkal rakattad be azokat az izéket a fejedbe, tehát szépen és maradéktalanul megfizettek téged a csatatéri kalkulációk lefuttatásáért egy bázison.
―Lando Calrissian, Lobotnak 

A Galaktikus Polgárháború alatt, ami a Galaktikus Birodalom és a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség között dúlt, Lobotot, egy bespini férfi embert felbérelte a Birodalom, hogy csatatéri kalkulációkat szolgáltasson. Ennek érdekében megengedte, hogy a birodalmiak egy AJ^6-os kiborg szerkezetet ültessenek az agyához, személyiségének egy részét a nagyobb teljesítményre cserélve. Végül elhagyta a Birodalmat, és Lobot barátságot kötött a csempész Lando Calrissiannal, a Millennium Falcon tulajdonosával, és a fejvadász Chanath Chával. Évekig barátok maradtak, majd Lobot és Cha egymásba szerettek. Mindazonáltal Calrissian és Cha útjai elváltak, és Lobot a Lando mellett való maradást választotta. Az illegális műveleteik alatt Landótól egy szabakk-játszmában elnyerte a Millennium Falcont egy másik régi barátja, Han Solo.

 

Egy utolsó küldetés

 

Egy életre szóló üzlet 

"Átnéztem Toren tervét. Gyors munka. A fizetség nagy, és egy jókora darabot szakíthatunk belőle. Nem csak felállunk vele a padlóról - hanem fejlődni fogunk. Kezdhetünk gondolkodni az új lehetőségekről."
"Hányszor csináljuk mi még ezt, Lando?"
"Csak még egyszer, barátom. Csak még egyszer."
-Calrissian ráveszi Lobotot, hogy vegyen részt Toren tervében

Lobot And Lando TrinketValamikor a yavini csata után Lobot és Calrissian nagy adósságban találták magukat Toren Papánál, egy bűnvezérnél, aki a birodalmi Castell világon működött, a galaxis Kolóniák régiójában. Calrissian, hogy kifizesse adósságát, elindult ellopni egy értékes "csecsebecsét" a szektor birodalmi kormányzójától: Ssaria mofftól, "a Castell ördögétől" és "a Lángoló Mofftól". Azonban ahelyett, hogy egyszerűen ellopta volna a "csecsebecsét" és elfut vele, Calrissian nyájasan manipulálta a moffot, hogy adja oda neki; és Calrissian elmesélte Lobotnak a történetet, mikor Toren kocsmájában találkoztak. Lobotot megdöbbentette a társa által vállalt kockázat, hozzátéve, hogy az implantátumai kiböngészték, hogy a terv működésének az esélye egy a tízezerhez. Mire a szerencsejátékos azzal válaszolt, hogy miért nem szereti ismerni az esélyeket és elmagyarázta, hogy azért tett így, mert nem akarja, hogy a moff üldözze őket. Lobotot biztosította partnere, hogy szabad emberek lesznek, miután eladta a "csecsebecsét" Torennek, és Lando elment beszélni a bűnvezérrel. Új hírekkel tért vissza később: az adósságuk tíz százaléka eltörlődött, és van lehetőségük egy "pokoli kaszálásra". Lobotot meghökkentette, hogy csupán tíz százalékot írtak el az adósságukból és tudni akarta, mi hibádzott. Calrissian ecsetelte, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakultak, de azért jól is, mert kaptak egy új melót. Azonban Lobot nem osztozott Calrissian optimizmusában és szerinte harcolniuk kellene Toren ellen. Calrissian ellenezte, hozzátéve, hogy Lobot megkapta a kiborg implantátumot, ezért nem kell harcolnia; csak távolról analizálni a csatatéri hadmozdulatokat. Lobot beadta a derekát, és megkezdték az előkészületeket a munkára.

 

A duó először a klónozott, közelharcban tapasztalt Alsekin és Pavol segítségét vette igénybe, arra aaz esetre, ha harcolniuk kell, majd az ugnaught Korin Pers sava régiség-szakértőét, akivel az irodájában találkoztak. Pers sugárvetőt szegezett Calrissianra, mikor belépett; mikor utoljára együtt dolgoztak, Pers elvesztette egyik szemét. Pers végül beletörődött, hogy segít a munkában, miután szembesült a jóléttel és a fizetséggel. Hamarosan az ötös csapat a Castell feletti Sienar Flottarendszerek CC-24-es Orbitális Hajógyárához indult, aminek belsejébe a csapat lopakodó ruhában osont be. Gyorsan biztosították a hajógyár egyik részét, elloptak egy birodalmi luxushajót, amiről azt hitték, hogy egy birodalmi műgyűjtőnek a tulajdona, majd elhúztak az állomásról. Calrissian vezette a hajót, az Imperialist, míg Lobot a másodpilóta volt. Lobot kételkedett Calrissian örömében, hogy ilyen könnyen elszökhetnek, vélve, hogy még akadhat baj.

 

A Castell elhagyása 

"Hármat? Három csillagrombolót küldtek?"
"Rossz hírek."
"Nem, ezek jók. El tudod képzelni, mennyit érhet ez az izé?"
"Nekünk? Semmit, ha meghalunk."
"Ne búsulj, haver. Hirtelen... az az érzésem támadt, hogy túléljük."
-Calrissian és Lobot 

Lando And Lobot Escape CastellLobotnak hamarosan igaza lett, mikor 3 Imperial-osztályú csillagromboló lépett ki a hiperűrből az Imperialis közelében. Lobot idegessége fokozódott, ahogy a Calrissian által ígért "könnyű munka" kezdett semmivé válni. Calrissian azzal érvelt, hogy jó dolgot jelent a csillagrombolók megérkezése: ez azt jelzi, hogy a hajó elképesztően értékes a tulajdonosának - akiről nem tudta Lobot és társa, hogy nem más, mint Sheev Palpatine, a galaktikus császár. A csillagrombolók gravitációs aknákat dobtak le, nehogy az Imperialis a hiperűrbe ugorjon, de a jacht automatizált védelme megsemmisítette az aknákat. Mikor a Shan és Conro által parancsnokolt csillagrombolók aktiválták a vonónyalábokat a hajó visszaszerzéséhez, Lando utasította Lobotot, hogy töltse fel a hajók koordinátáit Lando vezérlő számítógépébe. A koordináták feltöltése után Lando a két csillagromboló közé vezette az Imperialist, mire a két hadihajó egymást mérte be. A csatahajók, mivel nem tudták időben visszavonni a zárat, összeütköztek, esélyt adva az Imperialisnek a hiperűrbe való ugráshoz. Kiszabadulva a Castell-rendszerből, Landót és Lobotot Sava Korin környékezte meg, aki szerint a jacht tele van kincsekkel. Korin, miközben körbevezetve a személyzetet, kifejtette, hogy a hajó egyik területe, a központi kamra erős védelemmel van ellátva, ezért Lobot önként jelentkezett, hogy az implantátumaival kinyitja a zárt ajtókat. Azonban, mikor ez sikerült, két Birodalmi Testőrrel nézett szembe, az egyik azonnal átszúrta a mellkasát a botjával.

 

A dolgok a legrosszabbra fordulnak 

"Mi a baj vele, Calrissian?"
"Mikor Lobot nem tud összpontosítani, az implantátumai kezdik átvenni az uralmat az agya felett, Korin. Ha nem találunk ki valamit azonnal, egyszerűen… el fogja veszíteni önmagát."
-Korin Pers és Calrissian 

Lando Apologizes To LobotA Testőrökkel azonnal szembeszállt Pavol és Aleksin, míg Lando Lobot mellé rohant. Lobot, aki kétségbeesve próbált eszméleténél maradni, az implantátumaival küzdött az elméje uralásáért. Pers tájékoztatta Landót egy orvosi fülkéről, ami egy fedélzetnyire volt a helyzetüktől, majd Landóval felkarolta Lobotot és egy bakta-tartályhoz siettek. Nem volt biztos abban, hogy a félig eszméletlen Lobot még időben eléri a bakta-tartályt, így Lando bocsánatot kért barátjától. Pers, aki kikövetkeztette, hogy az Imperialis Palpatine tulajdona, szólt Landónak, hogy mindannyian meg fognak halni. Lando, aki nem volt képes ellenállni a zajló eseményeknek, elment ellenőrizni az ikreket.

 

Aleksin és Pavol legyőzték a Testőröket, így a csapat megvizsgálhatta a központi kamra műtárgyait. Pers a darabokat Momin nagyúr, egy ősi Sith szobrász munkásságához kötötte, és becslései szerint az összes műtárgy egy vagy két egész holdat is megér. Míg Calrissian és Pers a zsákmányról társalogtak, Aleksint megszállta egy az Erő sötét oldalával telített sisak, bekapcsolt egy dupla-pengéjű fénykardot és Pavolra támadott. Calrissian és Pers ledöbbentek, kimenekültek a kamrából és lezárták az ajtót maguk mögött. Pers a mentőkabinokat javasolta meg céljuknak, azonban Lando nem akarta hátrahagyni Lobotot. Időközben Lando és Pers nem tudta, hogy Chanath Cha - aki most már a Császárnak dolgozott - beszivárgott a hajóba. Megakadályozva a csapat szökését, Cha hatástalanította a mentőkabinokat, és a hajó továbbította az üzenetet az interkomon keresztül. Lando rájött, hogy valaki másnak is a hajónak kell lennie, és nem sokkal utána Perst és Landót túszul ejtette a fejvadász. Ugyanakkor Cha megismerte Landót és leeresztette fegyvereit. Cha elmagyarázta, hogy miért van itt, és közölte, azért küldték, hogy megöljön minden fedélzeten lévőt, vagy végső esetben pusztítsa el a hajót.

 

A tervek változnak 

Nem... tudom leállítani az automata megsemmisítést. Be van… programozva. Úgy tervezték, hogy ne… babráljanak vele. Talán a… hozzám hasonló fickók miatt. AZ IDEGI ÁTIRÁNYÍTÁS NYOLCVANNÉGY SZÁZALÉKA KÉSZ. AZ IDEGI ÁTIRÁNYÍTÁS NYOLCVANÖT SZÁZALÉKA — De azt hiszem, visszaállíthatom a… mentő… kabinokat…
-Lobot, próbálva megmenteni a barátait, mialatt az implantátumaival küzd 

Lobot Lando And ChanathBár Chanath nem tudta újraaktiválni a mentőkabinokat, Landót és Korint a hajójára, a Scimitarra engedte, és megsemmisíti az Imperialist. Habár mikor Calrissian közölte Chával, hogy Lobot az Imperialison van és megsebesült, Cha engedett Calrissian tervének, miszerint hogy megállítják Aleksint és Pavolt, majd érintetlenül hagyják a hajót. Rögtön utána Aleksin és Pavol került összetűzésbe a csoporttal, akik megölték Perst. Cha köztük és az ikrek között bezárta az ajtót, és elment átszállni a Scimitarra, míg Calrissian visszament Lobotért. Annak dacára, hogy Lobotnak több időre volt szüksége, Calrissian kivette őt a baktából, közben a hajó megkezdte az önmegsemmisítést. Calrissian kisegítette Lobotot az orvosi kabinból, és összecsapott Aleksinnal, halálos lőtt sebet ejtve az idegenen. A páros ismét találkozott Chával és Lobot közölte a nővel, hogy hiányzott neki a nő társasága. Mikor Lando kérdezte, hogy a Scimitar készen áll-e, Cha elmagyarázta, hogy a hajója droid pilótája, O-66 elmenekült, ők pedig csapdába estek az önmagát megsemmisítő Imperialison. Lobot utána kérte, hogy vigyék egy számítógépes interfészéhez, ahol megkísérelte hatástalanítani az automata megsemmisítőt. Azonban erre nem volt képes, és Lobot megértette, hogy visszakapcsolhatja a mentőkabinokat, de ezt addig nem tudta megtenni, míg harcolt az elméje uralmát átvevő implantátummal. Régi barátai megmentése mellett döntött, aktiválta a mentőkabinokat, hagyva, hogy implantátumok átvegyék az elméjét. Miközben a mentőkabinok felé siettek, Lando kérte Chát, hogy jöjjön velük, mondván, hogy ez talán visszahozza Lobotot, de Cha nemleges választ adott, mert szerinte a férfi már döntött és felkapta Landót. Miután Cha elbúcsúzott, Lando és Lobot mentőkabinja kilőtt. Ahogy elindultak, Lando mondta Lobotnak, hogy talál egy gyógymódot, ami visszahozza. Miután meghallotta a "gyógymód" szót, Lobot kibernetikus szerkezete lejátszott egy előre felvett vészhelyzeti üzenetet a barátjának, mondván, hogy Lobot azt véli, Lando talál gyógymódot, de máskülönben ne legyen elkeseredve, mivel a döntései szerint élt. Lobot üzenetében elmondta Landónak, hogy az emberek bíznak benne, és hogy kell valami jót kezdenie ezzel a képességgel. Lobot üzenete végül ezekkel a szavakkal zárult: "Lando. Régi cimborám. Jobb vagy ennél."

 

A báróadminisztrátor segédje 

Jól van. Vidd őket az őrtoronyba és vigyázz rájuk. Indulj!
-Calrissian, mikor kiadja Lobotnak a Hetes Vészkódot 

Az azutáni időkben Lobot és Calrissian visszatértek a Bespinre, ahol Calrissiant kinevezték Felhőváros báróadminisztrátorává, ami egy a bolygó légkörében állomásozó tibanna-gázt bányászó létesítmény volt. Felhővárosban Lobot azt a feladatot kapta, hogy a mindennapi ügyeket intézze, Calrissian adminisztrációs fősegédjeként és a város számítógép-összeköttetésének tisztviselőjeként szolgálva.

 

Lando13Röviddel a hothi csata után Lando Calrissian köszöntötte régi barátját, Han Solót és a lázadó társait Leia Organa hercegnő, a vuki Csubakka és a protokoll droid C-3PO személyében. Solo és társai nem tudták, hogy Calrissian már egy titkos üzletet kötött Darth Vaderrel, hogy átadja Han Solót a fejvadász Boba Fettnek, aki a hutt bűnvezérnek, Jabbának dolgozott. A Birodalom ígérte, hogy nem tartóztatja le Solo lázadó barátait, de cserébe nem hagyhatják el Felhővárost.

 

Lobot később jelen volt, mikor Vader, Fett és számos birodalmi rohamosztagos elfogta Hant és társait egy bankett-teremben. Miután a birodalmiak karbonitba fagyasztották Hant és átadták Fettnek, Darth Vader "módosította" az egyezséget azzal, hogy letartóztatta Leiát, Csubakkát és C-3PO-t. Calrissian nem örült Vader egyoldalú változtatásainak és bűnösnek érezte magát, mert szerepe volt Han elárulásában, ezért utasította Lobotot és a Bespini Védőszárnyat Vader csapatai feltartóztatására, valamint hogy szabadítsák ki Solo lázadó barátait. Lobot nem vallott kudarcot és bezárta a rohamosztagosokat az őrtoronyba, miközben Calrissian elmenekült a bolygóról a kiszabadított foglyokkal. Bár Lobot segített a város kiürítésében, az nemsokára a Birodalom kezére került és Lobotot elfogták.

 

A Vasblokád 

Mondd meg Lobotnak, hogy ő is legyen benne a behatoló osztagban! És juttassatok el egy üzenetet Calrissiannek! Mondjátok meg neki, hogy majdnem bent vagyunk és utalhatja a krediteket... Ne is, tudod mit? Mondjátok meg neki, hogy ezt a munkát ingyen csináljuk. Ő és a barátai az Új Köztársaságnál tartoznak nekünk egy szívességgel.
-Kars Tal-Korla 

YU 4-ben a Birodalom elleni lázadás jelentős győzelmet szerzett az endori csatánál, amiben Palpatine császár meghalt. A következő hónapokban a Lázadók Szövetsége átszerveződött az Új Köztársasággá, ami tovább harcolt a megmaradt birodalmi erők ellen. A még birodalmi irányítás alatt álló Bespin a Vasblokád alá került az Anoat-rendszer kormányzója, Adelhard parancsára. Lobot, aki még a Bespinen tartózkodott, üzeneteket juttatott át a blokádon Calrissiannak, akit tábornokká léptettek elő a Köztársaságban, miután elhagyta Felhővárost. A blokád alatt Lobot felbérelte a Kars Tal-Korla nevű kalózt Borgin Kaa birodalmi tiszt elfogására, és hogy kicsikarjon egy kódot, ami egy belépési panel kinyitásához kellett, ami Adelhard magánkamrájába adott bejutást; mikor a panel kinyílt Lobot és egy behatoló csapat elfogta a kormányzót. A kalóz közben meggondolta magát, és nem kért pénzt az akcióért és beérte szívességként. Az erőfeszítéseik ellenére Adelhard kijátszotta az elfogást, bár hamarosan utána a bolygót a Felkelés felszabadította.

 

Felhőváros visszavétele 

Tudom. De semmi baj. Majd iszom helyetted is egyet, és akkor mindketten jól járunk.
-Lando Calrissian próbál Lobot kedvére lenni 

A jakkui csata idején Lobot Lando mellé társult, mikor az új köztársasági csapatok megtisztították az utolsó birodalmi helyőrségeket Felhővárosban. Mikor Lando észrevette, hogy a Birodalom milyen felfordulást hagyott maga után Felhővárosban, Lando úgy reagált, hogy azonnal elkezd alkalmazottakat keresni. Lando utána szólt Lobotnak, hogy bizonyosodjon meg róla, hogy menekülteket vegyenek fel, mivel Felhővárost munkanélküli evakuáltak árasztották el. Miközben Lando a birodalmi állásokat ment elintézni a Bolo Tanga teremben, Lobot tájékoztatta Calrissiant, hogy barátja, Leia Organa hercegnő hamarosan életet ad gyermekének és elfelejtett nászajándékot adni. Lobot tanácsára Calrissian gondolkozni kezdett egy ajándékon a barátainak.

 

Lobot követte Calrissiant, ahogy megközelítették a Bolo Tanga termet, amit számos Védőszárny-őr és új köztársasági katona vett körül. Lobot Calrissian mellett maradt, mivel a báróadminisztrátor rávette a birodalmi csapatokat a megadásra. Azonban egy birodalmi közlegény nem akart behódolni és próbálta lelőni Calrissiant. Azonban Lando megölte a Vitiator sugárvetőjével. A birodalmi semlegesítése után Lando eljátszott a gondolattal, hogy Leia gyermekének egy lámpát küld. Lobot nem értett vele egyet.

 

Mikor Lando javasolta, hogy sugárvetőt kaphatna tőle a gyerek, Lobot arra alapozva ellenezte az ötletet, hogy a gyerekek kezébe nem való fegyver. Lando sugallta, hogy egy széfben tarthatnák a sugárvetőt, míg Leia fia elég idős nem lesz. Lobot megvétózta a döntést, és Calrissian egy vantilli katamarán mellett állapodott meg a nyugati hajódokkból. Lobot támogatta az ötletet. Mikor Calrissian saját családalapításon kezdett el gondolkodni, Lobot megvétózta az ötletet. Lando javasolta, hogy menjenek inni, Lobot azzal szólt vissza, hogy ő nem iszik. 

Személyiség és jellemvonások


Hé, Lando. Ha ezt a felvételt hallod, már elmentem, és éppen kimondtad a 'gyógy' szót. Lefogadom, hogy nem sok idődbe tellett. Talán majd elintézed. Ez persze jellemző lenne rád. Láttam, ahogy őrültebb esélyek ellen győzöl. De ha mégsem, akkor sem vagyok dühös azért, ami velem történt. Most nem, és biztos akkor sem, mikor ezt hallod. A választásaim szerint élek.
-Lobot felvétele Calrissiannak 

Lobot egy 1,75 méter magas, férfi ember volt kék szemekkel, világos bőrrel és egy AJ^6-os kiborg szerkezettel, ami kopasz tarkójára illeszkedett. Az implantátuma elvont némit a személyiségéből, de lehetővé tette számára a gyors kalkulációkat, és ezt a képességet arra használta fel, hogy segítsen Landónak determinálni az általuk vállalt küldetések kockázatait. Lobotnak romantikus kapcsolata volt Chanath Chával a nő távozása előtt, és a nő hiányzott neki ezután. Lobot bizalommal volt barátai felé, azon kívül felelősséget érzett a tettei iránt, ezt demonstrálta is az Imperialison szerzett sérülései után, mikor a szerkezete lejátszott egy felvett üzenetet Landónak. A sebesülései legyengítették őt, így kénytelen volt feláldozni az elméjét, hogy megmentse barátait, ezzel személyiségével és beszélőkészségével fizetett.

 

Lobot önelemzést is kimutatott. A személyisége elvesztése előtt tanácsolta Landónak, hogy a sármját és tehetségét felhasználva találjon valami nagyobbat, amiben hihet önmaga helyett, és hogy ezt valami jóra használja fel. Lobot szerint Lando többre hivatott, mint egy gazfickó. Hatékonysága és majdnem némasága tökéletesen illett Calrissian színpompás személyiségéhez. Lobotra jellemző volt a szabatosság, komolyság. Az antialkoholista Lobot ellenezte, hogy Calrissian a csecsemő Ben Solónak sugárvetőt, vagy lámpát ajándékozzon. Látszólag ő volt az egyetlen, aki nemet mondott Calrissiannak. 

Felszerelés


Úgy értem... uh... lássuk csak... Ja. Az implantátumok elárulják nekem, hogy annak az esélye, hogy az működni fog, körül-belül egy a tízezerhez. A legjobb esetben.
-Lobot viccelődik Calrissiannal, miután meghallgatta a mesét, hogy miképp manipulálta Ssaria moffot. 

Lobot SWDRMialatt a Galaktikus Birodalomnak dolgozott, Lobot kapott egy AJ^6-os kiborg szerkezetet, amit a koponyája hátsó részére helyeztek, lehetővé téve neki, hogy csatatéri számításokat végezzen. Az implantátumok - amik a személyiségért cserébe produktivitást ígértek - átveszik az uralmat az elméje felett, ha elveszti az összpontosítását. Miután számos sebet szerzett be az Imperialison, Lobot nem volt képes ellenállni az implantátumoknak, amik átvették az irányítást elméje felett, maradandóan egy gépszerű asszisztenssé változtatva őt. Évekkel később, mikor Lobot Felhővárosban dolgozott, az implantátumaival közvetlenül tudott kommunikálni a város központi számítógépével, és ezzel a város számítógép-összeköttetésének tisztviselője lett.

 

Lobot öltözéke között ott volt egy öv, ami egy tisztázó jelmezőt bocsátott ki, valamint egy finomszövetű sherculién-ruházatú ing. Lobot képtelen volt a beszédre és kiborg szerkezetén keresztül kommunikált, ami üzeneteket küldött a barátja, Lando csuklóján lévő kommunikációs eszközre. 

A színfalak mögött


Megalkotás és életre keltés

Ha olyan szereped van, hogy körbesétálsz a fejeden villogó lámpákkal, nem igazán ronthatod el, nem igaz?
- John Hollis. 

Lobot ConceptLobot első megjelenése az 1980-as Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavágban volt, ahol John Hollis játszotta. Egy Lando Calrissian segédjeként szolgáló karakter a legtöbb forgatókönyvben jelen volt az ötödik részhez, és sok produkciós festményen a karakter magas, fejedelmi sötétbőrű nőnek nézett ki. A forgatókönyv későbbi vázlataiban egy kiborgként jelenik meg a karakter, és ekkor választották ki John Hollis színészt a szerepre a filmkészítők. Hollist eredetileg egy hétnyi munkára szerződtették, de a film kibővített forgatási ütemterve miatt 10 hétig a bespini berendezésnél keleltt maradnia az Elstree Studios-nál.

 

A film készítésének legjava alatt Lobotra csupán "Lando segédeként" hivatkoztak és így is nevezték meg a stáblistán. Rengeteg szövege volt eredetileg, legfőképp Calrissiannal. Ugyanakkor a filmkészítők úgy döntöttek, hogy megműtik a karakter agyát a kibernetikus implantátumok beépítése jegyében, ennek hatására lesz néma. Ez a döntés állítólag nem bántotta Hollist. A változtatásra való hivatkozásként a karaktert "Lobot" névre keresztelték, a "lobotómia" szó megcsonkításával. A kibernetikus implantátum kelléket, amit Hollis hordott a fején, elem látta le energiával és egy rugós csíptetőre kapcsolták, amit a színész feje köré illesztettek. Ugyanakkor a támasz eléggé nehéz volt és kényelmetlen volt a viselése Hollisnak.

 

Egy jelentet kivágtak A Birodalom visszavág filmből, ami egy kritikusan sérült Lobotot ábrázol, amint elcipeli néhány fehérmaszkos férfi. Ez szolgálta volna Lobot haláljelenetét, de végül eltávolították a filmkészítők, mert lehetőség volt arra, hogy a karakter feltűnjön a következő filmben, a Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatérben.

 

Kulturális hatás 

"Nézz rá. Úgy néz ki, mintha nem fizette volna ki a parkoló cédulákat, és ráraktak egy bakancsot a fejére."
"Úgy néz ki, mint Lex Luthor, aki lézerharcot vív."
-Lando és Jango Lobotról beszélgetnek, a Conan műsorban 

A Birodalom visszavág-beli megjelenése után Lobot számos Star Wars-témájú műsorban tette tiszteletét, többek között jelenetekben a Robot Chcken és a Conan című szórakoztató televíziós műsorokban. A Star Wars: VII. rész: Az ébredő Erő bemutatása előtt a film szereplőgárdája és stábja a Conan, egy komédia talk-show vendégei voltak. A műsor nyitó paródiájában kiselejtezett Star Wars karakterek, köztük Jango Fett, Bib Fortuna és Oola találkoztak egy étkezőben, akik azon zúgolódtak, hogy nem kaptak szerepet Az ébredő Erőben. A beszélgetésüket nemsokára Lobot szakította meg, Conan O'Brien alakításában, aki zaklatni kezdi őket.


2016. február 25-én a StarWars.com szerkesztősége Lobotot és Landót a kilencedik legjobb Star Wars duójává rangsorolta, Cornelius Evazan és Ponda Baba párosa elé helyezve őket.

Megjelenések


 • Star Wars: Galaxy of Heroes
 • 5-Minute Star Wars Stories Strike Back
 • Star Wars LINE Webtoon
 • Star Wars: The Original Trilogy – A Graphic Novel
 • "A trükk" — Bizonyos szemszögből
 • Star Wars: Lando, Part I
 • Star Wars: Lando, Part II
 • "Lando's Big Score"—Galactic Adventures Storybook Collection
 • Star Wars: Lando, Part III
 • Star Wars: Lando, Part IV (Csak említve)
 • Star Wars: Lando, Part V
 • Age of Rebellion - Lando Calrissian 1
 • Choose Your Destiny: A Smuggler Mission
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (Első megjelenés)
 • Star Wars Galaxy of Adventures – "Rendezvous at Bespin"
 • A Birodalom visszavág: Szóval Jedi akarsz lenni?
 • Star Wars: The Empire Strikes Back (ifjúsági regény)
 • "Fake It Till You Make It" — From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back
 • "The Witness"—From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back
 • Captured on Cloud City
 • Star Wars 3
 • Star Wars 4
 • Star Wars 9
 • Utóhatás (Csak említve)
 • Utóhatás (hangoskönyv) (Csak említve)
 • Utóhatás: A Birodalom vége
 • Utóhatás: A Birodalom vége (hangoskönyv)
 • A végső dobás 
 • Last Shot (hangoskönyv)

Nem-kánon megjelenések

 • LEGO Star Wars: Droid Tales – "Gambit on Geonosis"
 • LEGO Star Wars: The Resistance Rises – "The Trouble with Rathtars" (Csak említve) 

Források


 • Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back a StarWars.com-on (háttérlink az Archive.org-on)
 • Lobot az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars Costumes: The Original Trilogy
 • Star Wars: Card Trader (Kártya: Lobot - Lando's Aide - Base Series 1)
 • Lando #1 Coming in July from Marvel — Exclusive! a StarWars.com-on (háttérlink az Archive.org-on)
 • "Blaster" — Star Wars Insider 157
 • Minden, ami Star Wars
 • Open Alex Maleev's Lando Sketchbook, Part 2 a StarWars.com-on (háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: Amiről tudnod kell és tudni érdemes
 • "Blaster" — Star Wars Insider 161
 • Star Wars High-Tek (Kártya: Lobot)
 • Star Wars: Szereplők nagykönyve - Frissített és bővített kiadás
 • Star Wars: Galaktikus Atlasz
 • The Art of Rogue One: A Star Wars Story
 • Star Wars Helmet Collection 2 (Highlights of the Saga: The Capture of Han Solo) (Csak képen)
 • Star Wars Helmet Collection 9 (Databank A-Z: C-21–Chandrila)
 • Star Wars Helmet Collection 19 (Helmets: Lando Calrissian) (Csak képen)
 • Star Wars: The Visual Encyclopedia
 • Solo: A Star Wars Story: Tales from Vandor
 • Star Wars: The Complete Visual Dictionary, New Edition
 • Ultimate Star Wars, New Edition
 • Disney Gallery: The Mandalorian – "Legacy"
 • Star Wars: Card Trader (Kártya: Lobot - 2020 Base Series 2)
 • Star Wars Character Encyclopedia: New Edition
 • The Star Wars Book: Expand your knowledge of a galaxy far, far away
 • Bespin a Databank-on
 • Boba Fett a Databank-on
 • Cloud City a Databank-on
 • Lando Calrissian a Databank-on
 • Lobot a Databank-on
 • Lobot-Tech Headgear a Databank-on

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000