kiarusitas_1_.jpg

Kolatilli csata (Legendák)

Előző: Domaz bombázása
Következő: Küldetés az Aaris III-ra
Noell_Ciro_death.jpg
Battle of Kolatill
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (DarkStryder-hadjárat)
Idővonal: YU 8
Helyszín(ek): Kolatill, Kathol-szektor, Peremvidék
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság és a Kolatilli Véderők

 • Sarne moff erői
Parancsnokok: Új Köztársaság és a Kolatilli Véderők:
 • Keleman Ciro kapitány
Erők: Új Köztársaság és a Kolatilli Véderők:
 • 1 módosított CR90-es korvett
  • FarStar
 • 8 T-65-ös X-szárnyú csillagvadász
 • 4 Védelmező csillagvadász
 • 6 TIE/LN csillagvadász a Kolatilli Véderőtől

Sarne moff erői:
 • 1 Ton-Falk-osztályú kísérőhordozó
  • Kathol Protector
 • 24 TIE/sa bombázó
 • 48 TIE/ln csillagvadász
Veszteségek: Új Köztársaság és a Kolatilli Véderők:
 • 1 T-65-ös X-szárnyú csillagvadász
  • Noell Ciro
 • Diplomáciai komp
  • Keleman Ciro kapitány (elfogva)

Sarne moff erői:
 • 24 TIE/sa bombázó

Legendák


A kolatilli csata egy kis összetűzés volt YU 8-ban a Kolatill bolygónál a peremvidéki Kathol-szektorban. A harc az Új Köztársaság és a Kolatilli Véderő egyesített ereje, valamint a Kentor Sarne moffhoz, a Kathol szektorának birodalmi hadurához hű birodalmi erők között zajlott. Abban az évben Sarne-t kiűzték a kal'shebboli főbolygójáról az új köztársasági erők. Válaszul a Kolatill letaszította a birodalmi kormányzóját a trónról és szövetséget kötött az Új Köztársasággal. Eme dacos cselekedet odáig folyt, hogy a Ton-Falk-osztályú Kathol Protector kísérőhordozó lebombázta a bolygó fővárosát, Domazt.

 

A bombázást követően a Kolatilli Tanács egy segélykérő üzenetet küldött a Kal'Shebbolnál lévő új köztársasági erőknek. A FarStar CR90-es korvett válaszolt a hívásra, és a bolygó orbitális pályáján volt, mikor a Kathol Protector visszatért második alkalommal megtámadni a Kolatillt, kórokozó bombákkal felszerelt TIE-bombázókat vetve be. Az új köztársasági korvett és csillagvadász állománya harcba szállt a birodalmi erőkkel, akiket segítettek a Kolatilli Véderő helyi TIE/LN csillagvadászai. A csata a bolygó orbitális pályáján és a légkörben egyaránt zajlott, a FarStar és néhány csillagvadásza közvetlenül támadta a Kathol Protectort, míg a Kolatilli Véderő és a korvett rejtett erejének maradéka harcba szállt a kísérőhordozó bombázóival. Az Új Köztársaság és a Kolatilli Véderő együttműködése végül semlegesítette a kórokozó bombák általi fenyegetést és elhajtotta a kísérőhordozót. Ugyanakkor a csata nem volt veszteség nélküli a győzedelmeskedők számára - Keleman Ciro kapitányt, a FarStar parancsnoki tisztjét elfogták a birodalmiak, és öccsét, Noell Ciro pilótát megölték a csatában. 

Előzmény


YU 8-ban az Új Köztársaság felszabadította a Kal'Shebbol bolygót – a Kathol-szektor főbolygóját -, Kentor Sarne moff, egy birodalmi hadúr uralma alól. Röviddel utána a szomszédos bolygója, a Kolatill eme sormintát követve kiűzte a saját birodalmi kormányzóját, Tetrumot. A cselekedetre visszavágva, a Ton-Falk-osztályú Kathol Protector kísérőhordozó – ami a moff katonai erejének része volt – érkezett a rendszerbe és TIE-bombázókat indított. A fővárost, Domazt véve célba a bombázók egy heves támadást intéztek, ami a várost lángok martalékává tette távozásuk előtt. A bolygó kormányzata segítségért könyörögve egy vészhelyzeti segélyüzenetet adott ki a Kal'Shebbolnál állomásozó új köztársasági erőknek.

 

A FarStar új köztársasági CR90-es korvett - aminek feladata Sarne lenyomozása volt, miután a hadúr elmenekült a Kal'Shebbolról a flottája java részével - fogta a segélyhívást a bolygó orbitális pályáján. Mivel a FarStar volt az egyetlen elérhető hajó, ami azonnal a Kolatillhez indulhatott, Keleman Ciro kapitány elrendelte, hogy siessenek a bolygó felé. Monjai kormányzó, a Kal'Shebbolon újonnan hivatalba lépett új köztársasági tisztszolga megígérte, hogy amint lehet, támogató hajókat küld.

 

A hiperűrben töltött néhány nap után a FarStar megérkezett a Kolatillra, ahol Ciro kapitány azonnal csapatokat küldött a felszínre helyreállítási munkálatokra és a nyomorenyhítés támogatásához. Arra is utasította a FarStart, hogy állandóan mérje a rendszert és légi harci járőrtevékenységet tartson fent. A Kolatilli Tanács - ami reménykedett abban, hogy szövetkezhet az Új Köztársasággal - beleegyezett, hogy találkozik Ciróval, és kiküldött egy diplomáciai kompot, hogy levigye őt a felszínre.

A csata


Ciro kapitány felszállt a diplomatakompra és a Kolatill felszínének irányába tartott, épp mikor a Kathol Protector kísérőhordozó kiugrott a hiperűrből. A birodalmi hajó azért tért vissza a bolygóra, hogy egy egyszerű haditervvel második támadást is véghez vigyen. A TIE-bombázók szétszóródnak a bolygón és annyi várost és lakost támadnak meg, amennyit tudtak. Minden bombázóra erősen illékony kórokozó bombákat erősítettek, amik ha felrobbannak, hatalmas területen terjesztik szét a mérget. A bombateher annyira mérgező volt, hogy minden egyes elsődleges összetevőt külön tároltak és azokat csak a bevetés előtt közvetlenül keverték össze. Külön-külön az egyes összetevők ártalmatlanok voltak. Mikor megérkezett és rálelt a FarStarra a bolygókörüli pályán, a kísérőhordozó támadótervén kissé változtattak, hogy a váratlan hajóval elbánjanak.

 

A birodalmi hajó elindította csillagvadász kötelékét, ami két osztagnyi TIE-bombázóból és négy osztagnyi TIE-vadászból állt. A bombázó osztagok a bolygó felé vették az irányt, míg a négy vadászosztag a FarStar és a diplomatakomp elfogására irányult. A TIE-vadászok megosztották feladatukat; egy osztag a diplomatakomppal küzdött, a létszámfölényüket arra használva, hogy a kis hajót a Kathol Protector felé tereljék. A másik 3 osztag azt a feladatot kapta, hogy zavarják az új köztársasági korvettet és ne hagyják, hogy kiküldjék saját vadászaikat.

 

Noell CiroA TIE-vadászok által üldözött Ciro kompját lassan a kísérőhordozó felé terelték. Hatótávolságon belül a hajó vonónyaláb-generátorai rákoncentráltak a kompra és behúzták a hangárfedélzetre, elfogva a kapitányt. A FarStar, amit elözönlöttek a TIE-vadászok, egy kétségbeesett védő akcióval bajlódott az első tiszt, Kaiya Adrimetrum irányítása alatt.

 

A TIE-bombázók a felszínre ereszkedésével a Kolatilli Véderő felküldte a saját néhány TIE-vadászát, és összecsaptak a közelgő birodalmi hajókkal. A bolygó lakosainak szerencséjére a FarStar néhány T-65-ös X-szárnyú csillagvadásza is a felszínen tanyázott. Az X-szárnyúakat, beleértve a Ranna Gorjaye hadnagy és Noell Ciro által vezetett egységeket, kísérőfeladattal bízták meg a két transzport komp számára, amik feladata készletek és személyzet szállítása volt a bolygóra.

 

A TIE-vadászok és X-szárnyúak kombinált ereje harcba szállt a bombázókkal a Kolatill légkörében. Amint egy új köztársasági vadász megsemmisítette az első bombázót, a szenzorjai a robbanás területén észlelték az erős mérgezés némi koncentrációját. Azonnal tudták, hogy a bombázók kórokozó bombákat szállítanak, amik milliók halálát okozzák a detonációkor, a Kolatill védői növelték erőfeszítéseiket. A harc alatt Noell Ciro X-szárnyúja súlyos kárt szenvedett, ami a fegyverrendszerét működésképtelenné tette. Az érzékelői egy bombázót vettek észre a célterülete közelében, és rájött, hogy ő az egyetlen vadász a hatótávolságban, aki meg tuja állítani. A fegyvereitől megfosztott Ciro ütközőpályát vett fel és nekivágódott a bombázónak. A robbanás megsemmisítette a birodalmi hajót és bombáját, de ez Ciro életébe is került. Az egész bombázó erőt úgy semmisítették meg, hogy egyikük sem engedte ki bombáját; a bombázói pusztulásával a Kathol Protector elsődleges küldetése kudarcba fulladt. TIE-vadászait visszahívva a kísérőhordozó beszüntette a harcot és a hiperűrbe ugrott. 

Utóhatás


A birodalmi támadás visszaverésével a Kolatill adósa lett az Új Köztársaságnak. A Kolatilli Tanács tagjai megadták a FarStar személyzetének a Gandle Ott bolygó koordinátáit, hogy folytatni tudják vadászatukat Sarne után, mivel a moff kitörölte a szektor összes navigációs feljegyzését a Kal'Shebbol főhadiszállásának számítógépeiből. A FarStar első tisztje, Kaiya Adrimetrum kapta a hajó kapitányi rangját Ciro kapitány elfogását követően, ezzel Gorak Khzam, a rodiai biztonsági tiszt másodtisztté vált. Az elfogását követően Cirót a Q'Maerei Kutatóintézetbe vitték kivallatásra a Kathol Résbe, ahol Sarne egy börtönt nyitott.

A színfalak mögött


A kolatilli csatára először az Omens szerepjáték kalandjában hivatkoztak, ami az első szcenárió volt a The DarkStryder Campaign-hoz, amit a West End Games adott ki 1995-ben a Star Wars: The Roleplay Game-mel. Bár a csata bármely módon futhat, ahogy a játékmester és a játékosok jónak tartják, Keleman Ciro kapitány elfogása és Noell Ciro halála szükségszerű esemény, mivel a sorozat további része azzal a feltevéssel folytatódik, hogy Noell Ciro halott, Keleman Cirót elfogták, és hogy Kaiya Adrimetrum parancsnokolja a FarStart. Egy későbbi részben a Harm's Way-ben, egy kalandban, ami a The Kathol Rift kiegészítőben szerepel, szövik tovább a FarStar kalandjait, és Keleman Ciro kiszabadításáról szól. 

Megjelenések


 • Omens — The DarkStryder Campaign (Első megjelenés)
 • Omens — The DarkStryder Campaign, Deluxe

Források


 • Endgame

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció