darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Karen Traviss

Csak science fictiont írok, és amikor Star Wars-t írok, mindig sci-fiként kezelem, nem fantasyként. Azt gondolom, a Star Wars-ban mindkét módon lehet írni, és a legjobb dolog benne ez: elég nagy univerzum ahhoz, hogy nagyon széles körű értelmezéssel éljünk.
-Karen Traviss, egy interjúból a SithClan.net-ről 

Karen Traviss számos Star-Wars regény, közülük a Republic Commando: Tűzharc és folytatásai, a Republic Commando: Coruscant, a Republic Commando: Színvallás, a Republic Commando: A 66-os parancs és az Imperial Commando: 501 írója, valamint a Legacy of the Force sorozatból a Legacy of the Force: Bloodlines, a Legacy of the Force: Sacrifice és a Legacy of the Force: Revelation című könyvek fűződnek a neve mellé. Valamint ő az 5 A klónok háborúja-regény két írója közül az egyik, amik A klónok háborúja film és az azt követő A klónok háborúja TV-sorozat alapján készültek ( a másik író Karen Miller volt). Ő szerezte az első könyvet a sorozatból, ami a Star Wars: A klónok háborúja címet viseli és a harmadikat, aminek a neve A klónok háborúja: Életre-halálra. Traviss tervezte az Imperial Commando: 501 folytatásának megírását is, de a regénnyel egy másik írót bíztak meg, mert Travissnek problémái akadtak a kiadóval és a Star Wars kánonnal. Traviss egy tervezett cím nélküli Boba Fett regényt is lemondott, amit az Imperial Commando 2 után akartak volna megjelentetni. Traviss eredetileg tervezte a The Essential Guide to Warfare kiadvány továbbírását, ami jelenleg a The Essential Guide to the Star Wars Military címmel fut, de egy újabb szerzőnek passzolták át. Védelmére a Star Wars on Trial könyvbe írt azzal az érveléssel, hogy a Star Wars regényekkel kapcsolatos munkái fejlesztették a nem Star Wars-szal foglalkozó írását.

 

A közösségekben a legaktívabb írók között van, rendszeresen ír bejegyzést a StarWars.com fórumain, az 501st Legion fórumain és másutt. Az 501st Legion rajongó szervezet tiszteletbeli tagja, 2006. július 22-én választották maguk közé és megvan a saját Köztársasági Kommandó Omega-osztagának páncél-szettje, amit a Clonetroopers.net tagjai adományoztak neki. 

Élete


Traviss az angliai Portsmouth környékéről valósi. Főállású íróvá válása előtt számos munkái voltak, többek között dolgozott védelmi tudósítóként, reklám-szövegíróként, újságírói előadóként, médiai összekötő tisztviselőként és PR-managerként, de a legtöbb ideig újságíróként tevékenykedett. A Népfelkelő Hadseregben és a Királyi Haditengerészeti Segédszolgálatban is szolgált.

 

Karen Traviss arról is ismert, hogy bőségesen szentel figyelmet a rajongóira, az általa kapott üzenetek megválaszolását is elvégzi.

 

Jelenleg Karen Traviss az angliai Wiltshire-ben él. 

Írás


A kapcsolódó alkotásaim a felnőtt közönségnek készültek, de még így is megfelelőek a fiatal felnőtt olvasóknak, tehát nem támaszkodhatok a szokásos katonás káromkodó párbeszédeimre. De rengeteget megtartottam a szolid tudományból, és olyan kiadványokkal foglalkoztam, amelyekben erőszak, atrocitások, foglyok lelövése szerepel, valamint a háború többi csúnya területei.
-Karen Traviss 

Az írói pályafutása 2000-ben kezdődött, mikor a Clarion Workshopra (Harsona Műhely) járt a Michigani Állami Egyetemen. A hivatalos honlapján Traviss bevallotta, hogy ez nagyban segítette a karrierje elindításában, de figyelmeztetett is, hogy most kizárólag rövid történetes szépprózára fókuszál, ami nem éppen egy működő karrier.

 

Traviss 2004-ben adatta ki első Star Wars regényét, aminek a neve Republic Commando: Tűzharc volt. Munkáiban a Star Wars terén általában klón katonák, mandaloriak, vagy olyan ismerős karakterek szerepelnek, mint Boba Fett. Olyan dolgokba is belefolyt, hogy például kiépítette a mandalori nyelvet, a Mando'át.

 

Traviss 2009. augusztus 8-án bejelentette, hogy a második Imperial Commando regény lesz az utolsó Star Wars regénye. Ugyanakkor Traviss később számos oknak köszönhetően elállt a projekttől, köztük A klónok háborúja TV-sorozat által bevezetett kontinuitási változtatások miatt.


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000