darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Jedi-ellenes nézet (Kánon)

Kánon

Stop The Corrupt JediDe a Jedik semmivel sem jobbak Dookunál, és ez itt megfizet azért, amit Mandalore-ral tettek.
- Pre Vizsla 

A Jedi-ellenes nézet a Jedi Rend iránti negatív érzésekre, nemtetszésre, vagy gyűlöletre utalt, egy olyan az Erőre épülő szerzetes szervezet felé, aminek tagjai a Galaktikus Köztársaságot szolgálva őrizték a békét és az igazságot. 

Történelem


A Köztársaság Fénykora


A Köztársaság Fénykora érájában a Trymant IV vénei úgy tanították, hogy az Erő olyasvalami, amit nem kellene érezni és egyetlen élőlénynek se kellene használni. Ilyen felfogással neveletek egyéneket, köztük Zeen Mralát és Krixet, akik ellenezték és félték a Jedi Rendet. Ugyanakkor Mraláék neheztelését bonyolította a tény, hogy ők is Erő-érzékenyek voltak, és Mrala a saját erejüktől is félt a vének tanai alapján, és sose akarta használni ezt a hatalmat. A Trymant IV lakói kénytelenek voltak dönteni, hogy kérnek-e a Jedik segítségéből a Nagy Katasztrófa után, vagy a Nihilek támadásával kell szembenézniük.A Klónok Háborúja

Nem akarjuk a háborút!
- A Jedi Templom előtt tüntető tömeg 

A galaxisban néhányan kritizálták azt, ahogy a Jedik szokásosan csecsemőkorukban veszik be az Erő-érzékenyeket a Rendjükbe. Nevezetesen a Bardotta dagoyai mesterei szerint a Jedik tolvajok és emberrablók a módszereik miatt. Egyes mandaloriak, legfőképp a Halálőrség tagjai, ellenszenvet viseltettek a Jedik ellen a Mandalori-Jedi Háborúban éreztetett bűneik miatt a mandaloriak kárára.

 

Dont Believe The LiesA Klónháború során a galaxis közvéleményének bizonyos szegmensei közt Jedi-ellenes felfogás alakult ki. Bár a Jedik elismerést keltettek azokban, akik akció közben látták őket, a köztársasági polgárok nagy része számára rejtélyes alakok maradtak mindörökre. Másrészről a Független Rendszerek Konföderációja hipokratáknak bélyegezte őket, első kézből Dooku gróf, a Független Konföderációja vezetője és volt Jedi-mester bírálatának köszönhetően. Az, hogy a Jedik klón katonákból álló sereget - "háborúra tenyésztett rabszolgákat", ahogy a konföderációs propaganda hirdette - vezettek, sem bizonyult pozitív szájreklámnak részükre.

 

Anti Jedi Protest SignsRáadásul az, hogy a Jedik szándékosan hiányoztak a Köztársaság háborús propagandájából, ellentétesen hatott hírnevükre. Rendes kommunikáció hiányában az elhidegült konföderációs világok a Jediket a Magvilágok kulturális elitjeinek képzelték, akik nem csupán elhanyagolták őket, hanem tulajdonképpen a háborút pártolták.

 

Sötét Idők

A mi kegyes Palpatine császárunknak köszönhetően többé nem kell tartanunk az árulóktól. A Jedik eltűntek. A Császár átlátott a szeparatista cselszövéseiken, a hazugságaikon. Őt is próbálták orvul meggyilkolni, de túlélte.
- Mas Amedda szemlélődők előtt járatja le a Jediket 

A konfliktus végén Sheev Palpatine, a Köztársaság főkancellárja a galaxist sokkolva a Jediket árulóknak vádolta meg, bizonygatva, hogy négy Jedi-mester kísérelte meg orvul meggyilkolni őt és átvenni a Köztársaság felett az irányítást. Bár "Jedi-lázadás" számadása teljesen hazugságra épült, Palpatine könnyedén elhintette gondolatait arra emlékeztetve a galaxist, hogy Dooku, a Köztársaságra néző legnagyobb fenyegetés az évezredben, egykor Jedi volt. Ezek után átszervezte a Köztársaságot az Első Galaktikus Birodalommá, és megkezdte a Jedik eltörlését a történelem oldallapjairól. A Birodalom első napjaiban az újonnan kinevezett Mas Amedda nagyvezír nyílt demonstrációt szervezett a Coruscanton - ahol a Jedi Rend központja állt -, hogy egyszerre kovácsoljon előnyt és megerősítse a polgárok Jedi-ellenes meglátását.

 

A Birodalom után

"Most, hogy már kihaltak, a Jediket idealizálják, istenítik. De ha csak az eredményeiket nézed, a Jedik hagyatéka csak a kudarc. Képmutatás, önhittség…"
"Nem, ez nem igaz!"
- Luke Skywalker és Rey, a Jedi Rend hagyatékáról vitatkozva 

A társadalom kollektív nézete a Jedikről - akik majdhogynem kihaltak - enyhült, miután a Galaktikus Birodalom vesztesen jött ki a Galaktikus Polgárháborúból. Az Új Köztársaság regnálása alatt a Jedik Korát romantizálták, míg magukat a Jediket istenekként tisztelték. Mindazonáltal voltak olyanok, akik továbbra is Jedi-ellenes felfogást vallottak, nem utolsó sorban Luke Skywalker Jedi-mester. Miután kudarcba fulladt a Jedi Rend újjáépítése azzal, hogy unokaöccse, Ben Solo átállt a sötét oldalra, Skywalkerben az a hit erősödött meg, hogy a Rend öröksége önhittség és kudarc, és a kihalásra kárhoztatott az ő, az utolsó Jedi halálával. Reyt, egy jakkui roncsvadászt, aki Skywalker segítségét kérte az Első Rend ellen, zavarták az öreg tanító megfáradt nézetei és határozottan elutasította szavait, emlékeztetve Skywalker szerepére Darth Vader megváltásában. 

Megjelenések


 • The High Republic Adventures 1
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 16. rész – "A titkos ellenség"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 9. rész – "Grievous csapdája"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 10. rész – "Hősök mindkét oldalon" (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 19. rész – "Ellentámadás"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 20. rész – "Menekülés az Erődből"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 13. rész – "Menekülés Kadavoról"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 14. rész – "Barát a bajban"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 17. rész – "Szabotázs"
 • Darth Vader: A Sith sötét nagyura 1
 • Darth Vader: A Sith sötét nagyura 4 (Csak említve) 
 • The Mandalorian – "Chapter 9: The Marshal" (Graffiti)
 • Star Wars: Galaxy's Edge

Források


 • Star Wars: Propaganda - A meggyőzés gépezete (Először azonosítva, mint Jedi-ellenes nézet)
 • Star Wars: Scum and Villainy: Case Files on the Galaxy's Most Notorious

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000