hagyatek_banner_1460x342_a.png

Ilum (Kánon)

StarkillerBase-FH.jpg
Ilum
Asztrográfiai adatok
Régió: Ismeretlen Régiók
Szektor: 7G-szektor
Rendszer:
 • Ilum-rendszer (eredetileg)
 • Csillagpusztító Bázis-rendszer (YU 34)
Napok:
 • Asar (eredetileg)
 • Azonosítatlan nap (rövid ideig YU 34-ben)
Holdak:
 • 2 (eredetileg)
 • 0 (YU 34)
Rács koordináták: G-7
Kereskedelmi útvonalak: Metellos-Ilum hiperűr útvonal
Forgási idő: 66 óra
Orbitális idő:
 • 301 nap
 • Változó (YU 34)
Fizikai adatok
Átmérő: 660 kilométer
Légkör: Belélegezhető
Klíma: Fagyos
Elsődleges domborzat:
 • Kristálygleccserek
 • Jégmezők
 • Hegységek
 • Erdők
Helyi látnivalók:
 • Jedi Templom
  • Kirstálybarlang
 • Csillagpusztító Bázis
Társadalmi adatok
Helyi fajok: Ember (betelepült)

Kánon

A hely, ahová megyünk, a Jedik számára a legszentebb a világon.
- Ahsoka Tano Jedi-padawan az Ilum kristálybarlangjairól 

Az Ilum az Ismeretlen Régiók 7G-szektorában, azon belül az Ilum-rendszerben elhelyezkedő havas borítású bolygó volt. A rendszerben az Ilum sorban az ötödik planéta volt az Asar csillagtól, egy kék törpétől, nagyjából egyenlő távolságra az Asartól és a rendszer üstökös zónájától. Az Ilum a Jedi Rend történetében a Begyűjtés miatt játszott fontos szerepet, egy több ezer standard évre visszanyúló szertartásfolyamat lefolytatásához, amiben a Jedi ifjaknak kellett megtalálni és elhozni a kyber-kristályokat a fénykardjaikhoz.

 

Mikor a Jedi Rendet kiirtották Darth Sidious parancsára, az új Galaktikus Birodalom bekebelezte az Ilumot és annak kiásatásába kezdett a kyber-kristályokért, amiket az első és a második Halálcsillag megépítéséhez használtak fel. A túlnyomó bányászatok miatt a bolygó magja - és később egy hatalmas árok - feltárult az Ilum egyenlítője mentén.

 

A Birodalom bukása után az utódállama, az Első Rend a hatalmas árkot a Csillagpusztító Bázissá alakította: egy rendszerpusztító szuperfegyverré, ami a Birodalom sötét energia-átalakításának és hiperűr-áramoltatásának csúcspontja volt. Az Első Rend által elrejtve, az Ilum az átalakítások hála egy mozgó bázisként és fő fegyverplatformként szolgált, míg az elszánt Ellenállás el nem pusztította azt, miután a Csillagpusztító megsemmisítette a Hosnian-rendszert. A Poe Dameron vezette rajtaütést követően a bolygó csillaggá alakult, amit Solónak neveztek el a legendás csempész, Han Solo után, aki az Ilumon vesztette életét. 

Leírás


Az Ilum bolygó az Ilum-rendszerben keringett, az Ismeretlen Régiók 7G-szektorában. Sarkvidéki világ lévén az egész bolygót jég és hó borította, és ezért a legtöbb faj számára lakhatatlannak bizonyult. Az Ilum fagyos felszíne alatt bújt meg a Kristálybarlang. Az útvesztőszerű kristályüregek mélyén kyber-kristályok nőttek, amik miatt a Jedi Rend látószögébe került annak céljából, hogy a Begyűjtés nevű szertartássorozat alatt meg tudják szerezni azokat a Jedi-növendékek az Erővel való összehangolással. Ennek okán az Ilum szent hely volt a Jedi Rend számára évszázadokig.

 

Az Ilum felszíne alatt ezen kívül gejzírek is akadtak, amiket a bolygó vulkanikus aktivitásai idéztek elő. A gejzírek bizonyos víz alatti víztesteket melegítettek, méretük vagy élettartamuk a vulkanikus eseményektől vagy ásványi lerakódástól függött. A bolygó barlangjai földrajzi átalakulásokon is átestek, amiket a hidrotermikus folyadékból lerakódó, felhalmozódott ásványi anyagok formálták át évmilliárdok során. A bolygó kyber-kristályos maggal is rendelkezett.

 

YE 18-ra a Birodalom már ellenőrzése alá vette az Ilumot: kiszipolyozta az erőforrásait és a bolygófelszín egész részeit is kifejtették a kyber-kristályok után kutatva; a pusztítás még az űrből is látható volt. Mikor a Jedi-tisztogatás egyik túlélője, Ahsoka Tano visszatért a planétára, legalább két csillagrombolót és egy bányászhajót vett észre a bolygó körül. Jó nagy darabokat faragtak ki a bolygóból, felfedve a sziklákat és a magmát, ami a bolygómagból tört ki. 

Történelem


Felfedezés

 

Jedi Temple IlumAz első történelmi feljegyzések az Ilumról több ezer évre nyúlnak vissza a Galaktikus Birodalom megalakulása előttre. Egy Jedi-felderítő az Erő segítségével hiperűr-navigációkat hajtott végre a hipertéri útvonalakon keresztül, ami az Ismeretlen Régiókba vezette. A Jedi nő egy erőteljes Erő-rezonanciát követett, ami végül az Ilumra vitte. A felderítő jelentette, hogy az Ilum értelmes élettől mentes, ám nem értelmes állatok gazdagon fellelhetőek ott.

 

Jedi célok

 

Később terepfelmérő csapatokat küldtek ki, és végül ráakadtak a hatalmas mennyiségű természetes kyber-kristályra, a pontite-ra és a mephite-re. A Jedi Rend Főtanácsa ösztöndíjas tanulókat, mesterembereket és harcosokat küldött a bolygóra. A Tanács amellett döntött, hogy a bolygó létezését szigorú titokban kell tartani a galaxis nagy része elől. A hipertéri mérnökök egy zavartalan hiperűr útvonalat vázoltak fel a magvilági Metellostól közvetlenül az Ilumig, ami kifejezetten bonyolult volt. Történetesen minden említést töröltek az Ilumról és tartottak titokban a helyi, szektori és galaktikus térképeken.

 

Az ilumi Jedi Templom maradt az intelligens létformára utaló utolsó nyom a bolygón, ám majdnem teljesen beborította a jég. A Jedik az összes többi bázist eltávolították onnan. Az Ilum a kyber-kristályok nagyobb beszállítójává vált, miután más bolygókon kimerültek a készletek.

 

A Klónháború

 

IlumJediTempleInterior TGA hagyomány szerint egy csapatnyi Jedi-ifjú utazik majd el a Crucible fedélzetén egy magasabb rangú Jedivel az Ilumra, hogy megépítsék első fénykardjukat. YE 20-ban egy efféle Begyűjtés történt a Klónok Háborúja közepén. Ahsoka Tano padawan kísérte el Byph, Ganodi, Gungi, Katooni, Petro és Zatt ifjakat a Kristálybarlangba, ahol Yoda nagymester várt rájuk. Minden növendék különböző próbát teljesített a kristály megszerzésére.

 

Az ifjak teljes létszámban hagyták el az Ilumot a Crucible-vel, ahol az építész droid, Huyang oktatta őket a fénykardjuk megépítésére.

 

A Birodalom alatt

 

IlumJFOA Galaktikus Birodalmat egy évvel a Begyűjtés után kiáltották ki. Egy újabb esztendővel később a Birodalom rá is tette a kezét a Jedi-világra, miután a Jedi Templomban talált ősi navigációs útvonalakkal a Palpatine által meghagyott utasítások szerint ráleltek az Ismeretlen Régiók mélyűri átfésülésével, majd tüstént elfoglalták és egy jelentős terraformáló projekt keretében megkezdték az Ilum külfejtését; felmarkolták a kis világ tömérdek mennyiségű, energiafókuszáló kyber-kristályait a Halálcsillag szuperlézereinek fókuszáló egységeihez, mitől a magma elkezdett kitörni az Ilum magjából. A Jedi-Templom bejáratát megsemmisítették, hogy bejutást nyerjenek a kristálybarlangokba, majd egy óriási bányászhajó, valamint két birodalmi csillagromboló őrizte a bolygót a kincseiért. A Birodalom a bolygómagból használt geotermikus energiával működtette gépezeteit és szabályozta az ipari műveleteinek belső hőmérsékletét. Ennek hatására káros melléktermékek keletkeztek, amik pusztítást okoztak az Ilum ősi ökoszisztémájában. Végül egy hatalmas mesterséges egyenlítői árok alakult ki a bolygón a birodalmi tervek következményeként, a tátongó repedések helyén, amik a bolygó kybermagjába ágyazódtak.

 

Miután mestere fénykardja súlyosan megrongálódott, Cal Kestis padawan meglátogatta a kristálybarlangokat, hogy találjon egy kyber-kristályt és építsen egy új kardot. Bár gondjai akadtak a bolygón állomásozó birodalmi helyőrséggel, sikeresen teljesítette küldetését és könnyedén távozott a bolygóról.

 

Az Első Rend szuperfegyvere

 

A jakkui csata után pár birodalmi maradvány eltűnt az Ismeretlen Régiókba és megalapították az Első Rendet. Az Ilumot választották az Első Rend Csillagpusztító projektjének helyszíneként, és a 30 éves időszak alatt folytatták a Birodalom által megkezdett ásatásokat, az egyenlítői árkot a Csillagpusztító Bázissá alakították, a bolygó kyberkriályos magja pedig a Bázis szuperfegyverének mágneses mezejét szolgáltatta.

 

Harminc évvel az endori csata után az Első Rend a Hosnian-rendszer megsemmisítésére használta fel a Csillagpusztító szuperfegyvert. A Hosniani Kataklizma az Új Köztársaság vesztét jelentette, és az Ellenállás egy Finn nevű, az Első Rendből dezertált rohamosztagos által nyújtott információval támadást indított a Csillagpusztító Bázis ellen annak reményében, hogy el tudják pusztítani a szuperfegyvert, mielőtt még az a d’qari támaszpontjukra lőhetne.

 

Starkiller Base DestructionHan Solo, Csubakka és Finn segítségével - akik a bolygót védelmező pajzs kiiktatása miatt érkeztek az Ilumra - az Ellenállás képes volt megsemmisíteni a Csillagpusztító szuperfegyver összeomlását megakadályozó hőoszcillátort. A hőoszcillátor veszte miatt robbanások láncreakciója söpört végig az Ilum felszínén, ami be- és felrobbant, és így egy törpecsillaggá változott, ami később a "Solo" elnevezést kapta. 

Lakosok


Az Ilum kevés értelmes egyedet számlált, számuk csupán 5.200 főre rúgott. Ennek 45 százaléka támogató személyzetből, 30 százaléka átmeneti kutatókból, 20 százaléka katonai személyzetből, és a maradék 5 százalék helyi lakosokból tevődött össze. 

Helyszínek


Az Ilum fő látványossága a Jedi-temploma volt, ami egy hatalmas jégszirt alatt feküdt. A templom alatt húzódott meg a bolygó terjedelmes kristálybarlang-rendszere, ahol rengeteg kyber-kristály termelődött, valamint a Begyűjtés is itt zajlott le. Az Ilum felszínének többi része sivár volt, mellette kanyonokkal és hegységekkel, bár erdők is akadtak.

 

Az Új Köztársaság és az Első Rend között zajló Hidegháborúban utóbbi nagyhatalom a bolygó egyenlítői árkában építette fel a Csillagpusztító Bázist. 

A színfalak mögött


Az Ilum a Star Wars kánonban először a Star Wars: A klónok háborúja animációs tv-sorozat ötödik évadjának hatodik részében tűnt fel, ami "A Begyűjtés" nevet viselte és 2012. november 12-én került adásba. A bolygó még a Star Wars Legendákból eredt, először a Jedi Quest: Path to Truth ifjúsági regényben szerepelt, amit 2001. szeptember 1-jén adtak ki.

 

A Star Wars Jedi: Fallen Order című 2019-es videójátékban az Ilumot a Csillagpusztító Bázishoz hasonlóan animálták meg. Ez az ábrázolás szintén megjelenik a 2017-es Star Wars Super Graphic: A Visual Guide to a Galaxy Far, Far Away című referencia-könyvben. Továbbá a könyv az Ilum átmérőjét 660 kilométernek adja meg, ami megegyezik a Csillagpusztító Báziséval. Az Ilum és a Csillagpusztító Bázis közti kapcsolatot hivatalosan a Star Wars: Skywalker kora - Képes útmutatóban erősítették meg. 

Megjelenések


 • 5-Minute Star Wars Villain Stories (Csak említve)
 • Star Wars Battlefront II
 • Katalizátor: Egy Zsivány Egyes-regény (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 6. rész – "A Begyűjtés" (Első megjelenés)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 7. rész – "Az erő próbája" (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Ahsoka
 • Ahsoka (hangoskönyv)
 • Star Wars Jedi: Fallen Order
 • A lázadás hajnala (Csak említve)
 • Rebel Rising (hangoskönyv) (Csak említve)
 • Age of Resistance - Finn 1
 • Star Wars Ellenállás: 1. évad, 1. rész – "Az újonc"
 • Star Wars Resistance – "Station Theta Black"
 • Star Wars Resistance – "The Doza Dilemma"
 • Star Wars: Forces of Destiny – "Perilous Pursuit"
 • Age of Resistance - General Hux 1
 • Star Wars: VII. rész: Az ébredő Erő
 • Star Wars: VII. rész: Az ébredő Erő (regényváltozat)
 • Star Wars: The Force Awakens: A Junior Novel
 • Star Wars: The Force Awakens Graphic Novel Adaptation
 • The Force Awakens Adaptation 3
 • The Force Awakens Adaptation 4
 • The Force Awakens Adaptation 5
 • The Force Awakens Adaptation 6
 • Star Wars Resistance – "No Escape: Part 1" (Hologramként jelenik meg)
 • Star Wars Resistance – "No Escape: Part 2" (Hologramként jelenik meg)
 • Join the Resistance: Attack on Starkiller Base
 • Captain Phasma 1
 • Age of Resistance - Rey 1 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Poe Dameron 27 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Poe Dameron 28 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: IX. rész: Skywalker kora (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)

Nem-kánon megjelenések

 • Disney Infinity 3.0
 • LEGO Star Wars: The Resistance Rises – "Attack of the Conscience"
 • LEGO Star Wars: The Force Awakens
 • LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
 • Star Wars: Galaxy of Heroes


Források


 • Byph az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Crucible az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Ilum az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Lightsaber crystals az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink)
 • Minden, ami Star Wars
 • Star Wars - Amiről tudnod kell és tudni érdemes
 • Where in the Galaxy Are the Worlds of Star Wars: The Force Awakens? a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • Darth Vader: Sith Lord
 • Nexus of Power
 • Star Wars Super Graphic: A Visual Guide to a Galaxy Far, Far Away
 • Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded
 • Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles
 • Star Wars Lightsabers: A Guide to Weapons of the Force
 • Star Wars: The Dark Side
 • Star Wars: The Secrets of the Jedi
 • Star Wars: Skywalker kora - Képes útmutató
 • Ahsoka Tano a Databank-ban (háttérlink)
 • Byph a Databank-ban (háttérlink)
 • Crucible a Databank-ban (háttérlink)
 • Ganodi a Databank-ban (háttérlink)
 • Ilum a Databank-ban (háttérlink)
 • Kyber Crystal (Lightsaber Crystal) a Databank-ban (háttérlink)
 • Lightsaber a Databank-ban (háttérlink)
 • The Force a Databank-ban (háttérlink)
 • Zatt a Databank-ban (háttérlink)

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000