lopakodo_megjelent2.jpg

Halmadi hadjárat (Legendák)

Előző: Essioni csata
Egyidőben: Lavisari csata
Következő: Kuati csata
Halmad campaign
Konfliktus(ok): Vadászat Zsinjre, Galaktikus Polgárháború
Idővonal: YU 7 (42:12:29–43:1:21)
Helyszín(ek): Halmad
Végkifejlet: A Lidérc Osztag sikeresen beszivárog Zsinj erői közé
Hadviselők:
Erők: Lidérc Osztag
Halmadi erők / Zsinj erői / Galaktikus Birodalom:
 • Zsinj erői
  • Iron Fist
  • Három osztagnyi TIE-vadász és TIE-elfogóvadász
   • Zsinj imposztor 181-es Birodalmi Vadászosztaga
  • Ragadozók
 • Halmadi kormány erői
Veszteségek: Lidérc Osztag
 • Ton Phanan
 • A Bastion megsemmisült

Halmadi erők / Zsinj erői / Galaktikus Birodalom:
 • Néhány rohamosztagos
 • Néhány Ragadozó
 • Sok TIE-vadász és elfogóvadász
 • Az Iron Fist megsérült

Legendák

Azonban összességében úgy véljük, nagyobb lenne az esélyünk Zsinj megtalálására, ha kalózbandának álcáznánk magunkat, és úgy próbálnánk elérni, hogy fogadjon a szolgálatába minket. Így továbbra is vadászgépekkel tevékenykedhetnénk, azaz megmaradna az erősségünk, amit véleményem szerint kellőképpen demonstráltunk Trigit admirális és az Implacable üldözése során.
- Voort saBinring.

A halmadi hadjárat a Lidérc Osztag egyik hosszú, titkos művelete volt, mialatt munkálkodtak a kalózcsoport álcájuk, a Sasdenevér Független Űrhadsereg megalapításával.

Előzmény


YU 7-ben a Lidérc Osztag egy kalózcsoport, a Sasdenevér Független Űrhadsereg álcája alá rejtőztek, zsákmányul ejtve a Birodalommal szövetséges Halmad bolygót. A céljuk az volt, hogy kalózbandaként nevet szerezzenek maguknak és így felkeltsék Zsinj hadúr figyelmét; valamint nyomást gyakoroljanak a Halmad kormányára, hogy segítséget és védelmet kérjenek Zsinjtől.

A küldetés


Első rajtaütés

 

A misszió úgy kezdődött, hogy az álcázott pilóták, Ton Phanan és Kell Tainer harcba kezdtek egy halmadi bárban, egy előző támadáshoz hasonlóképpen a Coruscanton az osztag tagjai ellen. Egy 6 birodalmi pilótából álló csoportot is belekevertek, és 2 percen belül az összes birodalmi pilótát eszméletlenre verték. Ezután a csapos kihívta a katonai rendőrséget, és a többi Lidérc katonai rendfenntartó rohamosztagosok felszerelésében érkezett meg. A Lidércek a gonosztevőket elfogták és kivezették a bárból. Odakinn a Lidércek elkábították a birodalmi pilótákat és vártak. Egy másik Lidérc, Castin Donn pénzt szórt szét a bárokban a fővárosban, Hullisban, és ennek eredményeképpen a katonai rendőrséget többször is kihívták aznap éjszaka. A Lidércek elértek egy a Győzelem Bázis felé visszatartó katonai rendőrségi lebegőt, és jelentették, hogy a lebegőjük lerobbant. Miután felengedték őket, elindultak a bázis felé.

 

Odabent az összes Lidérc leszállt, kivéve Shalla Nelprin, aki elbújt odabenn. Miután jelentést tettek egy tisztnek, a Lidércek lecsapták a birodalmi pilótákat egy sikátorban és továbbhaladtak a feladatukhoz, a csillagvadász hangárhoz. Nelprin a szkiffben maradt addig, amíg a járműhangárhoz nem ért. Addig várt, míg a pilóták leszálltak és utána megpróbálta elkábítani őket. Ugyanakkor a sugárvetőjét nem állította kábítóra és mindkét katona meghalt. A többi Lidérc mostanra már odaért a hangárhoz és az őröket elkábították. Phanan és az Arc felvették a helyüket. Öt perc múlva Donn feltörte a hangár belépőkódját és a Lidércek bemasíroztak. Meglepetésükre TIE-elfogóvadászokat találtak vadászok helyett. Gyorsan munkához álltak a TIE-ok biztonsági rendszerének kiiktatásához, valamint a Sasdenevéreket dicsőítő falfirkákat festettek a hangár falaira.

 

Odakinn Phanan és Loran tűzharcba keveredtek egy csoportnyi rohamosztagossal, akik le akarták leplezni őket. A többi Lidérc is becsatlakozott, de néhány rohamosztagos elmenekült és riadóztattak a Lidércekről. Wedge Antilles, a küldetés parancsnoka utasította Donnt az előre eltervezett elterelések bevetésére. Egy másodperccel később a bázis elavult légiriadó szirénái bekapcsolódtak és turbólézerek kezdték el lőni az eget. Ez volt Donn elterelése. Valójában betört a Győzelem Bázis archívumába és rálelt a bázis birodalmi megtámadásának régi szimulációjára. A szenzorhálózathoz illesztette és a bázis számítógépe ellenségnek azonosította őket. A TIE.elfogóvadász gyakorlattal rendelkező Lidércek megkaparintottak 5 elfogóvadászt és felszálltak. A többi Lidércet Nelprin vette fel a lebegővel, amit ellopott. A kiúton az elfogóvadászokban ülő Lidércek a Győzelem Bázis parancsnoki központját támadták meg és utána az űr felé vették az irányt. A többi Lidérc akkor ugrott a szkiffre, mikor már a bázisból kiért és vártak, míg az üldözés elhal, mielőtt ledobták volna a rohamosztagos páncéljukat és nyugodtan visszaindultak a városba.

 

Későbbi támadások

"Kiraboltatok egy bankot."
"Aha. Ez is vicces volt."
- Wedge Antilles és Kell Tainer.

Az osztag nagy részének távollétében azok, akik a Sasdenevér bázison maradtak, kihasználták az idejüket. Kell Tainer saját kezdeményezésére kitervelt egy pár küldetést, az egyik Fellon városának raktárkikötői körzetének megtámadásáról szólt. A Lidércek rengeteg birodalmi propaganda- és szórakoztatási holót kaparintottak meg.

 

Mikor felszálltak, a város kikötőjét bombázták, ahol rengeteg vízi luxusjármű dokkolt - amiket a város jómódú polgárai és a Győzelem Bázis tisztjei birtokoltak. Tainer úgy becsülte, hogy a támadásaik által okozott vagyoni károk kreditek millióira rúgtak.

 

Egy másik küldetésben egy Hullis városában lévő pénzváltó hely elleni támadást tartalmazott. A helyet a bolygón állomásozó birodalmiak használták főleg.

 

A Lidércek a műveleteiket azzal indították, hogy a kódtörőjüket, Castin Donnt egy nappal a támadás előtt kiküldték, hogy behatoljon az épületek biztonsági rendszereibe. A következő napon Tainer és Ton Phanan lyukat törtek az épület oldalán a TIE-vadászaikkal és annyi birodalmi kredit bankjegyet, érmét és drágakövet vittek el, amennyit a TIE-ok el tudtak cipelni.

 

A bolygó saját TIE-vadászai üldözték őket, de a Lidérceknek sikerült leküzdeniük őket, csupán kisebb sérüléseket szenvedett Phanan vadásza.

 

Földrengés hadművelet

Rendben van. Tartsuk fenn a fenyegetést. Azt akarom, hogy az említett két bázist semmisítsük meg... ez elég egyértelmű üzenet a halmadi birodalmi erők felé, hogy bármit is építenek, a Sasdenevérek el tudják azt pusztítani. És azt hiszem, a fölényünket fényesen bizonyítja majd, ha azt a két bázist egyszerre semmisítjük meg. Kezdjetek megbarátkozni ezzel a gondolattal, és készítsetek valamilyen tervet.
- Wedge Antilles a Lidérc Osztagnak.

YU 7-ben a Lidérc Osztag egy kalózcsoport, a Sasdenevér Független Űrhadsereg álcája alatt portyáztak a Birodalommal szövetséges Halmad bolygót. A céljuk az volt, hogy kalózbandaként nevet szerezzenek maguknak és felkeltsék Zsinj hadúr figyelmét; valamint nyomást gyakoroljanak a Halmad kormányára, hogy segítséget és védelmet kérjenek Zsinjtől. A bolygó elleni sikeres rajtütések sorozata után a Halmad kormánya két csillagvadász bázis építésébe kezdett - a Fellon bázisba és Hullis városának egy másik keleti bázisába - amikről a Lidérc pilóta, Kell Tainer azt sejtette, hogy földi rajtaütésekkel lehet elfoglalni. Wedge Antilles parancsnok utána úgy döntött, hogy a Lidércek következő művelete a két bázis megsemmisítése lesz. Hogy jobban érzékeltessék felsőbbségüket a helyieknél, Antilles bejelentette, hogy mindkét küldetést ugyanakkor fogják végrehajtani. A művelet tervezői szakasza alatt a hadjárat a Földrengés Hadműveletet kapta Tyria Sarkin által.

 

A hadművelet első részét a Tainer által vezetett csoport vezette, amit Sarkin, Hohass Ekwesh, Myn Donos, Voort saBinring és Castin Donn alkottak. Elfoglalták a Bastion üzemanyag tankert - aminek felrobbantását Tainer meghamisította -, valamint két TIE-vadász kísérőjét. A terv az volt, hogy a Bastiont a Hullsi melletti bázisba repítik, míg Sarkin és saBinring fedezéket nyújt az ellopott TIE-okkal. Mikor a tanker elég közel volt, Tainer elküldött egy üzenetet a bázis személyzetének, hogy evakuáljanak a tanker felrobbanása előtt.

 

Eközben a hadművelet második csoportja a TIE-elfogóvadászaikkal és vadászaikkal a Fellon bázis felé repültek, hogy megsemmisítsék azt. Garik Loran vezetésével –aki Kargin, a Sasdenevérek tábornokának álcázta magát - a csoportban Antilles, Dia Passik, Wes Janson, Ton Phanan, Lara Notsil és Shalla Nelprin tevékenykedett.

 

A Lidércek nem tudták, hogy a Halmad bolygókormánya már elfogadta Zsinj védelmét és mindkét rohamcsoport nagyobb hadierők támadása alatt találta magát. A Bastion tankert bevontatta Zsinj zászlóshajója, az Executor-osztályú Iron Fist csillag-csatahajó, mielőtt teljesíteni tudta volna küldetését; közben Loran csapata harcban találta magát 3 TIE-vadász osztaggal a híres 181-es Birodalmi Vadászosztag vezetésével - ami hirtelen a Fellon bázis védelmére kelt. A helyzetet tovább rontotta a Lidércek számára Tainer felismerése: a komrendszereiket Zsinj erői zavarják.

 

Tainer csapata a feladásról hallani sem akart és menekülőtervvel jött elő. Tainer újraorientálta a Bastiont a lebegtetőhajtóműveivel, így a tanker felső része nézett szembe a Halmaddal az Iron Fist helyett. Utána a Bastion belsejében tárolt Narrával menekültek ki. Egy másik vonónyaláb elkapta a menekülő Narrát és Donos, egy módosított mesterlövész puskával, adatsort lőtt ki a Bastion kommunikációs rendszerére. Egy Donn által feltört, gyors programnak köszönhetően felrobbantotta a tankert és a Narra szabadon tört ki a vonózárból.

 

Más részről Loran csoportja rengeteg ellenséges vadászt lőtt le az aránytalan esélyek ellenére. Mikor Phanan gépét lelőtték, Antilles kiadta a "Viharosan" kódkifejezést, ami az Omega Jelzés Sasdenevéres verziója volt a visszavonulásra. Ugyanakkor Lorant 2 TIE-vadász üldözte és nem tudott a többiekhez csatlakozni a visszavonuláshoz. Le tudta szedni mindkét vadászt és annak ellenére, hogy megvolt a lehetőség a menekülésre, a bolygón szállt le, majd Phanan megtalálására és kiszabadítására irányult.

 

Utóhatás


Mindannyian aggódunk Arcért és Phananért, de szembe kell néznünk azzal a lehetőséggel is, hogy nem élték túl a bevetést. Azt akarom, hogy megértsétek. Ez nagyon fontos. Ma taktikailag győzelmet arattunk, de nagy árat kellett fizetnünk érte. Sokkal több kárt okoztunk az ellenségnek, mint azok nekünk. Belekergettük őket egy helyzetbe, és ha a Sasdenevérek identitása rendíthetetlen marad, akkor folytathatjuk a tervünket. És ha távlataiban sikerrel kecsegtet is, sohasem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy ezért mekkora árat kellett fizetnünk.
- Wedge Antilles a Lidérceknek, a hadművelet után.

Loran megtalálta Phanant, de utóbbi korán belehalt a sérüléseibe a bolygón, így ő lett az egyetlen Lidérc-áldozat a küldetésben. Miután megsemmisítette Phanan holttestét, hogy elrejtsen minden bizonyítékot, Loran visszaindult a Sasdenevér támaszponthoz. Ott a Lidércek megtudták, hogy a Halmad csatlakozott Zsinj védnökségéhez és egy Donn által felfedezett holoüzenetben Zsinj maga akart találkozni a Sasdenevérekkel, hogy megtárgyalják egy lehetséges társulás feltételeit.

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Első megjelenés)
 • X-Wing: Solo Command (Csak említve)

Források


 • The Essential Chronology
 • The New Essential Guide to Characters
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia (Mint "Földrengés hadművelet")
 • The Essential Atlas (Először azonosítva, mint "Halmadi hadjárat")
 • The Essential Reader's Companion

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció