darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Greg Bear

Gregory Dale Bear (született 1951. augusztus 20-án) egy amerikai science fiction író és Az álmok bolygója könyv többségi szerzője. A munkái galaktikus konfliktusokat (Forge of God könyvek), mesterséges univerzumokat (Eon sorozat), az öntudatos és kulturális üzelmeket, valamint a felgyorsult evolúciót feddték le (A vér zenéje, a Darwin's Radio, és a Darwin's Children). 

Életrajz


Bear a kaliforniai San Diegóban született. 1968-tól 1973-ig járt a San Diegó-i Állami Egyetemre, ahol bölcsészdiplomát szerzett. 1975-ben feleségül vette Christina M. Nielsont, de 1981-ben elváltak. Ismét házasságot kötött 1983-ban, ezúttal Astrid Andersonnal, Poul Anderson science fiction író lányával. Két gyermekük született, Erik és Alexandra. Erik jelenleg is a festés és rajzolás tanszékvezetője a Washingtoni Egyetemen. Washington államban, Seattle külső részén élnek.

 

Karrier

 

Beart gyakran minősítették erős science fiction írónak, mivel tudományos tényezőket szerepeltet a munkáiban. A science fiction regényei között ott van az Eon (1985), a Queen of Angels (1990), a Moving Mars (1993) - ami a legjobb regénynek járó Nebula-díjat elnyerte 1994-ben - és a Darwin's Radio (1999), ami szintén elnyerte a legjobb regénynek járó Nebula-díjat 2000-ben. A vér zenéje című munkája, amit 1985-ben regénnyé bővített, a Hugo- és Nebula-díjat zsebelte be az azt megelőző évben. A könyvei a szigorú tudományos kutatásai és gyakori úttörő szcenáriói miatt ismertek a biológia, a nanotechnológia és az evolúció terén.

 

Bear gyakran címez főbb kérdéseket a kortárs tudománynak és kultúrának fikciós megoldásokkal. Például a The Forge of God egy olyan elmélettel szolgál a Fermi-paradoxonnak, ami feltételezi, hogy a galaxis potenciális ragadozó értelmes lényekkel van tele, és azon fiatal generációk élik túl, amik nem keltik fel a ragadozók figyelmét - úgy, hogy csendben maradnak. A Queen of Angels alkotásban Bear a bűnözést, a bűnt és a büntetést vizsgálja a társadalomban, ezen kérdéseket a tudat és tudatosság vizsgálata köré tereli, beleértve az emberekkel kapcsolatban álló, fejlődő és magasan fejlett komputerek önismeretét is.

 

Bear egyik kedvenc témája a valóság a megfigyelők függvényében. A vér zenéje könyvben a valóság instabillá válik, ahogy a megfigyelők száma - intelligens egysejtű organizmusok trilliói - egyre nagyobb és nagyobb lesz. Az Anvil of Stars - a The Forge of God egyik folytatása - és a Moving Mars alapul tekinti a részecskék közti információcserén alapuló fizikát, amit "bitszinten" meg lehet változtatni. (Bear az ötlet inspirációját Frederick Kantor 1967-es, az "Information Mechanics" című tanulmányának titulálja.) A Moving Mars kötetben ezt a tudást arra használták fel, hogy a Marsot eltávolítsák a naprendszerből és egy távoli csillag köré helyezzék át.

 

A vér zenéje alkotást (amit először rövid történetként adtak ki 1983-ban, és egy regénnyé bővítettek 1985-ban) az első nanotechnológiás leírásként hagyták jóvá a science fictionben. Pontosabban a rövid történet az első science fiction, ami elmagyarázza a mikroszkopikus orvosi gépeket, és a DNS-t egy számítási rendszerként kezelik, amit újra lehet programozni - vagyis kiterjeszteni és módosítani azt. A későbbi munkáiban, a Queen of Angelsszel és a Slant című folytatásával, Bear részletes leírást ad a közeljövőben játszódó nanotechnológiai társadalomról. Ez a történelmi folyam a Heads - ami valószínűleg először szerepelteti az úgynevezett "kvantumlogikai számítógép" leírását - és a Moving Mars című alkotásokkal folytatódik. Ebben a folytatásban feltérképezik az öntudatosság történelmi fejlődését a mesterséges intelligenciákban, és a több regényben szereplő karaktert, Jillt részben Robert A. Heinlein öntudatos komputere, Mycroft Holmes ("Fejlett opcionális, logikai, multi-értékelő irányító") ihlette A Hold börtönében című műből.

 

A frissebb munkái a Darwin's Radio/Darwin's Children regénypáros, ami egy idegen betegség hatásával foglalkozik, ami úgy tűnik, hogy az evolúciós átalakulásokkal kényesen közelít a vírusos molekuláris biológiájában és az evolúcióban ismert tényekhez. Míg néhány meglehetősen spekulatív ötlet szórakoztató, egy olyan szigorú és fegyelmezett módon van bemutatva, hogy a Darwin's Radio dicséretet kapott a Nature tudományos folyóiratban.

 

Míg Bear legtöbb munkája science fiction, két korábbi munkája, a The Infinity Concerto és a The Serpent Mage, amiket már egy regényben is kiadtak Songs of Earth and Power címmel, puszta kitaláció, és a Psychlone pedig egy horror. A Dead Lines könyvet, ami a science fiction és a fantasy közötti vonalat lovagolja meg, Bear egy "fejlett technikai szellem-történetként" írta meg. Bear sok elismerést kapott, köztük öt Nebula-díjat és két Hugo-díjat érdemelt ki a science fictionban elért munkáiért.

 

Bear, Gregory Benford és David Brin előzménykönyves trilógiát is írtak Isaac Asimov híres Alapítvány-trilógiájához, és Bear írta a trilógia második könyvét. 

Star Wars bibliográfia


  • Az álmok bolygója

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000