fejvadaszok_elorendelheto.jpg

Gormaanda (Legendák)

Gormaandacooking.jpg
Gormaanda
Életrajzi adatok
Fizikai adatok
Nem:
Hajszín: Szürke
Szemszín: Sárga
Bőrszín: Szürkés barna
Kronológiai és politikai adatok
Korszak: A Birodalom felemelkedésének kora

Legendák

Üdvözletem, Uraim! Én vagyok az, a maguk konyhai gondnoka, Ms. Gormaanda, és egy éteri kalandon kalauzolom el az ízlelőbimbóikat.
-Gormaanda 

Gormaanda egy négykarú fajhoz tartozó faj női tagja volt, valamint egy négycsillagos szakács. Az Ortói Konyha Akadémia Kiváló Falat Díjának háromszoros győztese, az Utazás Gormaandával: Főzés a Magban című könyv írója, valamint egy főzési rovat szerzője a HoloNet Híradóban. Saját maga a receptjeit megfizethetőnek és finomnak tartotta, és YE 22-ben, mikor friss hozzávalók nem voltak elérhetőek szerte a Galaktikus Köztársaságban, Gormaanda a rovatába beleírt egy Izzókék Tészta Chavval nevű receptet, egy olyan egyszerű tálat, amibe elsődleges összetevőként rengeteg-féle húst is hozzá lehetett adni.

 

Gormaanda ráadásul oktató főzőkazettákat is készített, amik legalább YU 1-ig a galaxisban elérhetőek voltak. Gyakran készített ételt energikus és mozgalmas stílusban, valamint a nézőit és olvasóit hasonló buzgalommal bátorította a főzésre. Hajlamos volt megkóstolni a főztjét, és gyakran visított örömében; egy kazettában, amiben egy bantha meglepetés elkészítését ismertette, Gormaanda izgatottsága odáig vezette a főzésben, hogy mind a négy karját kellett használnia a feladat elvégzésére. A kazettát YU 1-ben tekintette meg a vuki Mallatobuck, aki, mivel csak két karja volt, nem tudta tartani az iramot. 

Életrajz


Ne felejtsen el borravalót adni az FA droidoknak a Coruscanton. A programozásukhoz híven feketelistára teszik a sóhereket.
-Az Utazás Gormaandával: Főzés a Magban egyik kivonata 

GormaandaGormaanda, egy négykarú fajhoz tartozó faj női tagja szakácsként dolgozott a Galaktikus Köztársaság hanyatló éveiben. Az élete során egy főzéssel kapcsolatos utazás keretében beutazta a galaxis Magvilágait. Útvonala egyik állomása a Coruscant bolygó volt, ahol megismerte az FA-5-ös inas droidok azon programozott szokását, hogy feketelistára teszik a borravalót nem adó vásárlókat. Gormaanda a tapasztalatairól írt egy könyvet Utazás Gormaandával: Főzés a Magban címmel. YE 22 előtt három alkalommal is elnyerte az Ortói Konyha Akadémia Kiváló Falat Díját, és azzal az évvel négycsillagos séf lett belőle.

 

Szintén YE 22-re Gormaanda készítette el a "Gormaanda Konyhasarka" című életstílus rovatot, ami a HoloNet Híradó hírszalagjain jelent meg a Köztársaság egész területén. Mikor a friss hozzávalók elérhetősége elapadt a Köztársaság területén az akkor tartó Szeparatista Krízis miatt, Gormaanda egy olyan rovat megírásával reagált erre, ami az Izzókék Tészta Chavval nevű étel elkészítését ismertette, ami bármely széles körben elterjedt hússal, vagy akár anélkül is elkészíthető volt. A HoloNet Híradó rovatának írása mellett Gormaanda főzőoktató kazettákat is piacra dobott; az egyik ilyen kazettán a szakács egy bantha meglepetést készít, amit a Kashyyyk bolygón nézett a vuki Mallatobuck YU 1-ben, aki egy lakomát készített az Élet Napja nevű vuki ünnepre. 

Személyiség és képességek 


Kever, felver, kever, felver, felver, felver, kever. Gyorsabban, gyerünk! Most mindenki! A főzés lehet jó móka!
-Gormaanda, élénken készítve egy bantha meglepetést 

WhipstirwhipNégycsillagos séfként Gormaanda alap lett az olvasói és nézői konyhájában, és olyan recepteket osztott meg velük, amiket ő maga ízleteseknek talált. Legalább egyszer Gormaanda úgy hivatkozott magára, mint "konyhai gondnok" a rovat olvasói számára, és kifejezte, hogy az ízlelőbimbóikat egy "éteri kalandon" fogja végigkísérni. Gormaanda mindig gondolt a rajongói pénztárcáira és gyakran készített olyan tálakat, amik pénzügyileg szegények meg tudtak fizetni. Az Utazás Gormaandával: Főzés a Magban kiadványban tanácsot adott az olvasóinak, hogy hogyan ne kerüljenek feketelistára a coruscanti éttermekben.

 

Gormaanda receptjei sokféle lénynek megfeleltek - Izzókék Tészta Chavval étele a mindenevők és a húst nem kedvelők számára is személyre szabható volt, és a fogyasztók különböző szájméreteihez is igazodhatott. Továbbá a fő hozzávalója moduláris volt, ami Gormaanda szerint hasznos volt az olvasóinak, mikor a Szeparatista Krízis fenyegette a Köztársaságot és az élelemszállítmányok megtizedelődtek. Míg az ételeit bizonyos számú fogyasztóra igazította, Gormaanda tudomásul vette, hogy a különböző lényeknek különböző méretű "pocijuk" van.

 

Gormaanda nagyon lendületes stílussal főzött és az olvasóit ugyanerre ösztökélte. Gyakran megkóstolta a főztjét és pozitív jelzőket mondott róla; hajlamos volt örömből ujjongani ételkészítés közben. A bantha meglepetés főzőkazettájában Gormaanda keverte, felverte és verte az ételt egy ritmikus és egyre gyorsabb ütemben. Erre szerinte azért volt szükség, hogy egy alapos és sűrű végterméket készítsen, és ez hozzájárult egy örömteli főzési élményhez. Ugyanakkor Gormaanda eufóriája arra a pontra juttatta, hogy mind a négy karja kellett a keveréshez, felveréshez és veréshez, valamint a bantha meglepetés megkóstolásához. A kazetta nézése közben Mallatobuck - aki csak két karral rendelkezett - ideges lett akkorra és kikapcsolta a műsort.

 

A négykarú Gormaandának szürke haja, sárga szeme és szürkés-barna bőre volt. A haját két nagy kontyban hordta és időnként lekonyultak, mikor lendületesen főzött. Gormaanda kedvenc főzőruhája egy fehér köténnyel elfedett lila ingblúz volt, valamint négy kesztyű. A hozzávalókat egy a nyakán lévő nyakláncra akasztotta. 

A színfalak mögött


Szerintem ideje lenne megnéznem a The Star Wars Holiday Special régi, ütött-kopott VHS kópiáját, amiben Korman iszonyat gyorsan főzött négy karral, mialatt ezeket kiáltotta: 'kever, felver, kever, felver, ver, ver, kever!'. Hiányozni fogsz nekünk, Gormaanda!
-Bonnie Burton, Harvey Korman halála után 

Harvey KormanGormaanda karaktere először a The Star Wars Holiday Special című, az 1977-es Star Wars 1978-as televíziós spin-off műsorában jelent meg. A szerepet hárman játszották, köztük a színész Harvey Korman, és a Holiday Special forgatókönyve a karakter magánszámára "Harvey Korman konyhajelenet" néven hivatkozik; ráadásul a forgatókönyvben  Gormaanda "egy női séf, aki imádja, amikor főz". A Star Wars író, Daniel Wallace megerősítette, hogy Korman játéka Julia Child paródiája, aki egy híres szakács és televíziós személyiség volt, aki folyamatosan magyarázó és szórakoztató főzőműsorokat készített. Bonnie Burton író így hivatkozott Gormaandára: "a többkarú, űrbéli Julia Child", és különböző források pedig így hívták: "a Tejút Julia Childja".

 

Az első és azóta egyetlen vetítése után a Holiday Specialt keményen lehordták. Gormaanda jelenetét a kritikusok a műsor egyik legbizarrabb szegmensének nevezték meg. 2010-ben egy a Total Film magazin weboldalán megjelent cikkben Gormaanda a hetedik helyen áll a "30 legnevetségesebb Star Wars karakter" listáján, a karakter Holiday Specialben lévő jelenetét tulajdonítva a ranglista mögötti hajtóerőként.

 

Ezzel szemben Steve Binder, a Holiday Special rendezője és Skot Kirkwood, a Starwarsholidayspecial.com rajongói oldal adminisztrátora Gormaanda jelenetét a kedvencüknek nevezték meg a műsorból. Bonnie Burton kinyilvánította szeretetét a karakter iránt, szerinte Korman jelenete az egyik fő ok, amiért imádja a Holiday Specialt. Korman 2008-as halála után Burton és Heather McPherson, az Orlando Sentinel írója szomorú blog bejegyzéseket írtak, amikben kinyilvánították, hogy "Gormaanda" hiányozni fog nekik.

 

A Star Wars kánonban Gormaanda a "Gormaanda's Culinary Corner: Glowblue Noodles & Chav" cikkben is megjelenik Pablo Hidalgo és Paul Ens jóvoltából, amit a HoloNet News weboldal 50. kiadványának 531. számában jelentettek meg online, 2002-ben. A cikkben Gormaanda illusztrációját rajzolta le Joe Corroney rajzoló. A szakácsra röviden Daniel Wallace is hivatkozott a 2006-os The New Essential Guide to Droids kiadványban; egy sornyi végjegyzetben, amit Wallace írt össze, tévesen azt állítja, hogy Gormaanda hatkarú lény volt. 

Megjelenések 


  • Gormaanda's Culinary Corner: Glowblue Noodles & Chav — HoloNet News Vol. 531 50 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
  • The Star Wars Holiday Special (Első megjelenés) 

Források


  • Star Wars Galaxy Series 1 (Kártya: The Star Wars Holiday Special)
  • "Galactic Bazaar” — Star Wars Galaxy Magazine 7
  • The New Essential Guide to Droids
  • "I Have a Bad Feeling About This!” — Star Wars Insider 106

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Lopakodo Allo Megjelent