darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Folori csata (Legendák)

Előző: Rajtaütés a Gravan 7-nél
Következő: Csapda a Xobome 6-nál
Wraith_Squadron.jpg
Battle of Folor
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Vadászat Zsinjre)
Idővonal: YU 7.5 (42:10:31)
Helyszín(ek): Folor
Végkifejlet:
 • Új Köztársasági bázist kiürítik
 • Zsinj birodalma-győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság

 • Zsinj Birodalma
Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Edor Crespin tábornok
 • Wedge Antilles parancsnok

Zsinj birodalma:
 • Apwar Trigit admirális
 • Zurel Darillian kapitány
 • Tetran Cowall
Erők: Új Köztársaság:
 • 3 GR-75-ös közepes transzport
  • Borleias
  • Bright Nebula
 • Lambda-osztályú T-4a komp
  • Narra
 • Lidérc Osztag
  • 12 X-szárnyú csillagvadász
 • Kék Osztag
  • 12 A-szárnyú elfogóvadász
 • Arany Osztag
  • 12 A-szárnyú elfogóvadász

Zsinj birodalma:
 • CR90-es korvett, a Night Caller
 • Imperial II-es osztályú csillagromboló, az Implacable
 • Egy szárny TIE/LN csillagvadász
  • 48 TIE-vadász
  • 12 TIE/IN csillagvadász
  • 12 TIE/sa bombázó
Veszteségek: Új Köztársaság:
 • 5 A-szárnyú a Kék Osztagból

Zsinj birodalma:
 • 26 TIE megsemmisült, köztük az összes 12 elfogóvadász
 • 11 TIE megsérült

Legendák


A folori csata Apwar Trigit admirális, valamint a felkészül alatt lévő Lidérc Osztag és a Lándzsa Osztag között folyt. Bár a bázis végül elveszett, az Új Köztársaságnak sikerült kiüríteni azt minimális veszteségekkel, a szokatlan taktikáknak köszönhetően.

Előzmény


Készítsék elő a TIE-osztagokat. Ellenőrizzék a fegyverrendszereket és a pajzsokat… és szóljanak a Night Callernek, hogy készüljön fel újabb rakomány Empion akna fogadására. A Commenor-rendszer körüli lakatlan rendszerekben fogjuk őket elhelyezni, majd elindulunk egyenesen a Commenor felé. Úgy tűnik, a Lázadók a Folor holdon készülnek valamire... és azt hiszem, épp ideje közbelépni.
- Apwar Trigit admirális.

Miután csatlakozott Zsinj hadúr szolgálatához, Trigit admirális megtervezett egy egyszerű, de elegáns módszert, hogy meghatározza az ellenséges titkos állomások és mélyűri gyülekezőpontok lehetséges helyzetét: a Morrt-osztályú parazitadroid projektet. Ezek a csalafinta kis droidok hozzátapadnak a hajókhoz, és az indulás, érkezés pontjait és dátumát átsugározza az Implacable-nek. A begyűjtött adatokat feldolgozva Gara Petothel kikövetkeztette, hogy a Commenor bolygó körül keringő Folor holdat támaszpontnak használja az Új Köztársaság.

 

Annak reményében, hogy lenyűgözi Zsinjt az agyszüleményének az eredményével, és ez a lehetséges előléptetését biztosítja a Razor's Kiss kapitányi rangjává, Trigit segítség nélkül akarta megsemmisíteni a bázist a Foloron, úgy vélve, hogy az Implacable hajója felülmúlja majd az ellenséget. Ugyanakkor, mivel a Commenor egy Zsinjjel üzletelő független világ volt, Trigit cselekvési engedélyért és érkezésének álcázásáért folyamodva felvette a kapcsolatot a fennhatóságával.

A csata


A meglepetés-támadás után

 

"A reggelidet ne vigyem az ágyadba, Ötös?"
"Dehogynem, Négyes. De csak ha ezekkel végeztél."
- Daráló és Kell Tainer, Tainer kérésére reagálva.

A csata igazán akkor kezdődött, mielőtt még bármely lövés eldördült volna. A Lidérc Osztag egy hiperűr-ugrási gyakorlatra készültek, mikor Jesmin Ackbar, az egység kommunikációs szakértője furcsa titkosított adásokat fogott a birodalmi csatornákon. Bár nem riadóztattak, mivel a Commenor független világ volt, ez nyomozást követelt és Wedge, aki még nem ismerte az osztaga képességeit, megparancsolta az osztagnak, hogy 'tegyék hasznossá magukat'. A korábbi kommandós tapasztalatai alapjául cselekedve Kell Tainer megkérte Darálót, hogy törjön be a Commenor központi számítógépébe és keressen jellemző dokumentumokat és tényeket arról, hogy kik jelentettek katonai erők érkezését. Egy gyors kereséssel Daráló meghatározta, hogy a Commenor hajógyárának legnagyobb kikötőjét egy 'magánjachtnak', az Implacable-nek tartották fenn, és hogy a Commenor engedélyezett ugyanazon 'magánjachtnak' egy hadgyakorlatot a Foloron. A második információ plusz az a tény, hogy a fenntartott kikötő csak hadihajókat fogad, meggyőzte őket arról, hogy Trigit közeleg.

 

Az első fortély

A… A hold másik oldalán, uram. Ugyanezen a szélességen, de száznyolcvan fokkal arrébb.
- Gara Pethotel.

Mikor egy csillagromboló érkezéséről figyelmeztették, Edor Crespin tábornok nem fecsérelte az időt és egy teljes kiürítést rendelt el. Az Új Köztársaság erői a kiürítéshez készültek, gyorsan berakodtak mindennel, amivel tudtak a bázis két evakuációs transzportjába, de a Borleias hajó hajtóműhibája megakadályozta a gyors menekülést. Felismerve, hogy az Implacable nemsokára bombázó távolságba ér, aktiválta a védelmének első vonalát: a csali bázist. Hadrendbe állított 3 osztagot is - a Lidérc Osztag és a Lándzsa Osztag a TIE-okkal vették fel a harcot, míg az Arany Osztag a transzportokat kísérte.

 

Annak tudatában, hogy mindig jöhet egy támadás, a Folor mérnökei elég leszerelt üzemanyagtankot és előgyártott épületet szereztek, hogy egy hihető csali bázist felállítsanak a hold pontosan ellenkező oldalán. Néhány együgyű robbanó csapdával felszerelve és néhány nyomkövetővel és kommunikációs adóval a pánik és izgatottság színleléséhez, a csali bázist olcsó, de hatásos módszer volt bármely támadó erő késleltetésére. Trigit túlságosan magabiztos volt a taktikája titkosságával, és egyáltalán nem tudott arról, hogy már rég felfedezték, és beleesett az egyszerű csapdába, értékes perceket veszítve a csali bombázásával és hogy a csillagrombolójával átmanőverezzen az igazi célpontjához.

 

A verseny

Örülök, hogy végre megérkeztetek. Mi már itt várunk egy ideje; felváltanátok, amíg alszunk egyet?
- Kell Tainer.

Trigit kelletlenül elámult az ellenségei találékonyságától, az összes vadászát kirendelte, pajzsát pedig felvonta, míg az Implacable-t a földközelbe kormányoztatta a hold körül, figyelve a többi szemtelen meglepetésre. Mivel már nem tudták meghatározni az ellenségei pozícióját, Wedge és Crespin előreküldtek egy A-szárnyú és egy X-szárnyú párost titokban felderítőknek, hogy kiszámoljanak egy elfogási pontot és - ha lehetséges - hogy lesből megtámadják az Implacable-t, ha alkalom nyílik rá. A feladat Kell Tainerre és Gebére, valamint Dorset Konnairre és Tetengo Noorra esett.

 

Mint ahogy az megszokott volt a pilótáknál, az elfogási ponthoz való repülés általában versennyé fajult, itt most az A-szárnyú és az X-szárnyú páros között keletkezett. Míg a szabad űrben az A-szárnyúak leversenyezték a sokkal lassabb X-szárnyúakat, a földhöz közeli repülés és a Folor felszínének hasadékaiban való manőverezési kényszer igazságosabbá tette a versenyt, ám veszélyesebbé is.

 

Eleinte az A-szárnyúak jelentős előnnyel húztak el az X-szárnyúaktól, ugyanakkor, mivel a vadászok a bombázó gyakorlatokhoz használt völgyekbe kényszerültek, az A-szárnyúaknak le kellett lassítaniuk, és Tainer és Gebe végül lehagyták őket és elsőként érték el a kijelölt megfigyelési pontot. Némi élcelődés után mindkét páros elkezdte gyűjteni az adatokat az ellenségeikről és kiszámoltak egy lehetséges csapdának a pontját az életben maradt pilótatársaik részére. Ugyanakkor megbízatásuk második része végrehajthatatlannak tűnt: mivel Trigit felvonta pajzsait, egyszerűen nem volt mód négyüknek jelentős támadást véghezvinni az Implacable ellen.

 

A második fortély

Hagyják a vonósugarat. Minden ágyú: tűz! Holtan akarom látni őket!
- Trigit admirális, mikor rájött, hogy megint bolondot csináltak belőle.

A felderítőik szemléjének köszönhetően a megmarad vadászok kiözönlöttek a rejtekhelyeikről és könyörtelenül átvágva a soraikon gyorsan nekiestek az ellenségeiknek. Az új köztársasági vadászok elsőként 20 TIE-t pusztítottak el, miközben maguk csak 2-t veszítettek, de utána a számbeli fölény kezdte megritkítani őket.

 

Miközben a harc egyre dúlt, Kell Tainer egy őrült, de lenyűgöző tervet eszelt ki: magát 'Zsivány Egyes' és Dorset Konnairt 'Leia hercegnő' szerepébe bújtatva, Gebe és a saját kimeneti jeleit felerősítették és a 2 A-szárnyú egyesítette a pajzsait, hogy szimuláljanak egy sérült Falcont és az azt kísérő X-szárnyúkat. Ketten improvizáltak egy párbeszédet egy lejárt kódon sugározva, abban a reményben, hogy az Implacable-vel elhitethetik, hogy a Falcon ott van, ami mégpedig sérült és képtelen elrepülni Leia hercegnővel a fedélzeten; más szóval könnyű zsákmánynak tűntek.

 

Mikor megtudta, hogy a Falcon is itt van, Trigit először egy újabb trükkre gyanakodott, de bizonyíték támasztotta alá, hogy a bázist elhagyták, azon csodálkozott, hogy az Új Köztársaság vajon miért védi ádázul az üres bázist, és arra a következtetésre jutott, hogy próbálnak időt nyerni a Falconnak, és megparancsolta az Implacable-nak, hogy forduljon meg és vegye üldözőbe.

 

A csata folyamatában a Borleias végül felszállt. Akkor az új köztársasági csillagvadászok kezdtek kikeveredni a harcból és a megfigyelők ledobták álcájukat, miközben a kanyonokban elpucoltak. Dührohamában Trigit a kanyonok teljes bombázását rendelte el, egy végső bosszúként, amiért azok ketten bolonddá tették, de Gebe, akinek egy másik személyisége vette át az irányítást, sikerült bajtársait biztonságba kerítenie, annak ellenére, hogy teljes sebességgel repült át a pusztuló kanyonon.

 

Utóhatás


Kell: "Implacable, figyelem. Tudjátok meg, hogy az Ebéd Osztag áldozatai vagytok!"
Gebe: "És a Hülye Osztagé!"
Kell: "Érezzétek magatokat megalázva! És fogadjátok üdvözletünket a Folor bázison. Vége."
- Kell Tainer és Gebe, az Implacable-nek, miután nem sikerült legyőzni a szövetségi erőket a Foloron.

Miután újracsoportosultak, a lázadók gyorsan a hiperűrbe menekültek, míg a háborgó Trigit egy üres bázist zúzott porrá. A szokatlan taktikának köszönhetően az Új Köztársaság sikeresen evakuálta a bázist és csupán 5 vesztesége volt, közben több mint 35 TIE-vadászt pusztítottak el. Ez a briliáns akció meggyőzte Ackbar admirálist, hogy a Lidérc Osztagot teljesen egy aktív osztaggá minősítse.

 

Az ál Millennium Falcon ötletét később újból alkalmazták a Millennium Falsehood trükknél Zsinj ellen.

 

Trigit admirális haragot táplált azok iránt, akik bolondot csináltak belőle, ami történetesen a bukásához vezetett.

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Első megjelenés)
 • X-Wing: Isard's Revenge (Csak említve)

Források


 • "Rogue Leaders" — Star Wars Galaxy Collector 4 (Csak képen)
 • The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000