darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Essioni csata (Legendák)

Előző: Talaseai csata
Következő: Halmadi hadjárat
Battle of Ession
Konfliktus(ok): Vadászat Zsinjre, Galaktikus Polgárháború
Idővonal: YU 7 (42:12:7)
Helyszín(ek): Ession
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság

 • Zsinj birodalma
Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Wedge Antilles parancsnok
 • Edor Crespin tábornok
 • Judder Page hadnagy

Zsinj birodalma:
 • Apwar Trigit admirális †
 • Tetran Cowall
Erők: Új Köztársaság:
 • Lidérc Osztag
  • 7 X-szárnyú csillagvadász
  • 4 TIE-vadász
 • CR90-es korvett, a Night Caller
 • Zsivány Osztag
  • 12 X-szárnyú csillagvadász
 • Zöld Osztag
  • 12 Y-szárnyú csillagvadász
 • Kék Osztag
  • 12 A-szárnyú elfogóvadász
 • Super Transport VI-os, a Blood Nest
 • Page kommandósai

Zsinj birodalma:
Veszteségek: Új Köztársaság:
 • Falynn Sandskimmer
 • Eurrsk Thri'ag
 • Blood Nest
 • Két X-szárnyú megsemmisült; a pilóták katapultáltak
 • Egy vadász megsemmisült; a pilóta katapultált

Zsinj birodalma:
 • Apwar Trigit
 • Implacable
  • Az Implacable fedélzetén lévő erők nagy része
 • Pakkerd Könnyű Szállítógép létesítmény

Legendák

Lidércek, itt Ötös. Jó szerencsét kívánok mindenkinek. Még neked is, Lidérc Tízes. Harminc másodperc a Loran Köpésig.
- Wedge Antilles, a Lidérc Osztagnak.

Az essioni csata egy az Új Köztársaság és Zsinj hadúr közti összetűzés volt. Zsinj a csatát csapdának tervezte, a Pakkerd Könnyű Szállítógép gyárát csaliként felhasználta az Essionon, hogy az Új Köztársaság csillagvadászainak valamennyi osztagát, köztük a Zsivány Osztagot, elpusztítsa. Ugyanakkor a Night Caller koréliai korvett személyzete maga volt a Lidérc Osztag, és a csata a Lidércek régóta tartó színjátékának megkoronázásának szolgált. Míg Zsinj az Essionon azért akart csatát kirobbantani, hogy elintézze az általa hitt Zsivány Osztagot, tulajdonképpen egy csapda volt az Imperial-osztályú Implacable csillagromboló elpusztításához, amit Apwar Trigit admirális irányított. Az Új Köztársaság erői - bár létszámfölényben voltak - a meglepetés elemével elpusztították az Implacable-t. Továbbá Apwar Trigitet megölték, miközben próbált elmenekülni a csatatérről.

Előzmény


Olyan kódokat kell sugároznunk, amelyekkel épségben átjuthatunk az Essiont őrző biztonsági erőkön. Az Implacable az Ession holdja mögött csatlakozik majd hozzánk, hogy ott várjuk ki a megfelelő alkalmat, amíg a csapda bezárul.
- Wedge Antilles, a csata előtt.

Az elfogott Night Caller CR90-es korvettel a Lidérc Osztag Zsinj ügynökeinek álarcát vette fel, míg számos titkos légi és felszíni küldetéseket hajtottak végre számos Zsinj-birtok elpusztításához. A Lidércek eredetileg el akarták pusztítani Apwar Trigit admirális Implacable csillagrombolóját az előző talaseai csatában, de Trigit nem vitte az Implacable-t a rendszerbe, hagyva, hogy a Lidércek csupán hatástalan győzelmet szerezzenek. Ezt követően Zsinj és alárendeltje, Trigit meggyőződtek afelől, hogy az Új Köztársaság követi a Night Callert, és csapdába ejteni tervezték az Új Köztársaság erejét, amiről azt hitték, hogy a Zsivány Osztag és kommandós támaszuk.

 

Zsinj üzenetet küldött a Night Caller kapitányának - akiről azt hitte, hogy Zurel Darillian, de valójában a Lidérc Garik Loran volt álca alatt -, tájékoztatva őt az essioni találkozóhelyről, a Zsinjhez szövetséges csillagvadász gyártelep lokációjáról. Atril Tabanne parancsnoksága alatt a Night Caller az Essionra ment, míg a Lidérc Vezér, Wedge Antilles kapcsolatba lépett feletteseivel, hogy erősítést kérjen.

A csata


Kezdeti manőverek

 

Wedge1 Negtc Míg a Night Caller az Implacable-vel az Ession holdja körül várakozott, Loran meggyőzte Apwar Trigitet, hogy az Implacable-t tartsa egy helyben, egy érzékelő-tányér közelében. Kell Tainer, az egység kisegítő műszerésze és robbantóspecialistája azzal az ötlettel állt elő, hogy helyezzenek el egy ideiglenes parabolaantennát a hold felszínén, hogy elrejtsék az érzékelős hullámprofiljukat, elrejtve a csillagromboló jelenlétét az Új Köztársaság elől. Ugyanakkor valójában az akadályoztatja majd az Implacable célzó szenzorjait, remélhetőleg megakadályozva, hogy rengeteg kár érje a sokkal kisebb korvettet.

 

Miután a Night Caller egy olyan jelt fogott, ami tájékoztatta őket a többi új köztársasági erő küszöbön álló megérkezéséről, Trigit felhívta "Darilliant", hogy megbizonyosodjon arról, hogy a várt új köztársasági erők-e. Loran egy pillanatig feszült lett, mikor Trigit egy olyan szlenges szólást használt, amit Darilliannak ismernie kellett, de botlását azzal fedte, hogy az Ysanne Isarddal való tapasztataival jött elő, hogy elterelje a firtató admirális figyelmét. Továbbá Loran rávette Trigitet, hogy engedélyezze, hogy a TIE-vadászai az Implacable-t kísérjék, olyan helyzetbe téve azokat, hogy jelentős károkat okozzanak a csillagrombolónak. Az utolsó másodpercben Wedge Antilles és Atril Tabanne kapitány helyet cseréltek, Antilles irányította a Night Callert és Tabanne repült egy TIE-vadásszal, mivel Antilles tapasztaltabb volt a koréliai korvettek elvezetése terén. Ennek eredményeképpen Wes Janson, Falynn Sandskimmer és Voort saBinring Lidércek, valamint Tabanne TIE-vadászokban dokkoltak a Night Caller mentőkabin-nyílásokra, míg a többi Lidérc, Eurrsk Thri'ag, Tyria Sarkin, Kell Tainer, Myn Donos, Ton Phanan és Hohass Ekwesh a saját T-65-ös X-szárnyú csillagvadászaikban várakoztak a Night Caller rakterében.

 

Röviddel azután a Red Feathers teherszállító ugrott a rendszerbe. A hajó valójában a korábbi Super Transport VI-os Blood Nest Vérfészek-béli kalózhajó volt, amit elfogtak és átneveztek a Red Feathers-re. Ráadásul 3 új köztársaság vadászosztagot rejtett magában és az atmoszférába való belépéskor várhatóan szét fog robbanni, kiengedve a csillagvadászokat. Az Implacable-n a Birodalmi Hírszerzés elemzője, Gara Petothel pontosan megjósolta ezt a stratégiát és informálta Trigitet. A transzport jelentette az Ession űrkikötőjének, hogy megsérült a szerkezete és önmegsemmisítést fog véghez vinni, hogy elkerülje a bolygóba csapódást. Egy mentőkabint kilőttek, ami valójában egy kommandós csapatot rejtett Judder Page vezetésével. Page kommandósai szabotálták a Pakkerd létesítmény saját TIE-vadászainak fenntartott indítóállásokat, elvágva Trigittől a várt utánpótlásokat.

 

Mikor a Blood Nest szétesett, a Zsivány Osztag X-szárnyúi, a Horton Salm tábornok által vezetett Zöld Osztag Y-szárnyúi, aZ Edor Crespin által vezetett Kék Osztag A-szárnyúi özönlöttek ki a rakteréből. Az Implacable és a Night Caller elindították a TIE-vadászaikat. Ugyanakkor, míg az Implacable vadászai az új köztársasági vadászok után mentek, a Night Caller 4 TIE-vadásza az Implacable körül maradt, mialatt Garik Loran a vadászgépéhez sietett.

 

Meglepetés-támadás

Olyan randa itt minden, mint egy hutt valagában! Merre jártál eddig?
- Garik Loran, Kell Tainernek, a csata alatt.

A Night Caller gyorsan felfedte igazi hovatartozását azzal, hogy az Implacable-re rátüzelt a turbólézereivel és aktiválta a vonónyalábját. A rakodóhangárjában lévő X-szárnyúak végrehajtottak egy Loran Köpést, amivel 14 protontorpedó össztűzét küldték az Implacable felé. Időközben az egység TIE-vadászai - Szürke raj jelzéssel - tüzet nyitottak a pajzs nélküli Implacable-re, remélve, hogy súlyos robbanást okoznak. Tabanne a TIE-vadászával lézersorozatokat lőtt, elpusztítva az Implacable hídját és pajzsgenerátorait a meglepetés-támadásában. Antilles a Night Caller hatalmas vonósugarával a hajót a holdra horgonyozta, mikor a hajó rakétái a hold felé orientálódtak. A rakéták emissziója felkavarta az Ession holdjának porát, hogy elrejtse a korvettet az Implacable tüzérei elől. Antilles majd maga is átvette az ágyús szerepét a fő turbólézer-ágyúnál. A torpedók zárótüze elpusztította az Implacable energiacellái nagy részét, és a célzórendszerei nélkül az Implacable képtelen volt hatékonyan kihasználni az ütegeit. A csillagvadászai a többi 3 új köztársasági osztaggal viaskodtak, és a csillagromboló egyre jobban bekerítve találta magát. Trigit visszahívta a vadászait; ugyanakkor azokat a Zsivány és a Kék Osztagok üldözték, közben a Zöld Osztag megsemmisítette a TIE-gyárat az Essionon.

 

Mialatt az Implacable vadászai visszasiettek, Atril Tabanne vadászát eltalálta egy kóbor lövedék, de kimentette Cubber Daine a Narrán, a Lidércek Lambda-osztályú T-4a kompján. Ugyanakkor Kell Tainer, akinél elhatalmasodott a félelem a visszatérő TIE-ok láttán, kezdett elmenekülni a csatatérről. A szárnyembere, Hohass Ekwesh, követte, hogy rávegye a visszatérésre. Tainer visszautasította és Ekwesh visszatért a csatába. Tainer gyanította, hogy az egyik Lidércet el fogják küldeni az elpusztítására a gyávasága miatt. Ugyanakkor kivergődött a félelem-ittas helyzetéből azzal a tudattal, hogy a szerelme, Tyria Sarkint lesz kénytelen megölni őt. Tainer felismerte, hogy az egységének szüksége van rá, és visszatért a csatába. Amint az Implacable vadászai megérkeztek a hajójuk védelmezésére, egy véres vadászharcban gyorsan harcba keveredtek a Zsivány, a Lidérc és a Kék Osztagokkal. Még ha a TIE-ok veszteségeket is szenvedtek, meg is akadályozták a legtöbb Lidércet az Implacable megtámadásában.

 

Ugyanakkor egy Lidérc-pilóta, Falynn Sandskimmer, a parancsok megtagadásával a TIE-vadászával az Implacable burkán tátongó lyukba repült, és folyamatosan semmisítette meg a benne lévő energiacellákat. Őt Eurrsk Thri'ag követte az X-szárnyújában. Ketten gyorsan megrongálták a csillagromboló energiacelláinak belsejét. Az Implacable sérülését fokozta a Night Caller tüze, amit Antilles bújtatott a porfelhőben.

 

Az Implacable megsemmisítése

Egy Falynnért. A másik a Karom Osztagért...
- Myn Donos, protontorpedókat lőve Apwar Trigitre.

Myn2Trigit admirális látta, hogy a hajója menthetetlen, aktiválta az önmegsemmisítőjét és 2 testőrével menekült el hiperhajtóművekkel felszerelt TIE-efogóvadásszal. Petothelt felháborította, hogy a férfi hű személyzetének ezreit áldozza fel szükségtelenül, és jelentette Trigit menekülését az Új Köztársaság erőinek. Petothel a jelet is megadta a hajó elhagyására és Trigit személyes mentőkabinját vette igénybe, miután befejezte az új személyessége, Lara Notsil utolsó előkészületeit, amit a Lidérc Osztagba való beszivárgáshoz akart felhasználni.

 

Még mikor az Implacable megkezdte az önmegsemmisítő visszaszámlálását, a vadászok továbbra is harcoltak egymással. Míg számos birodalmi vadász megsemmisült, a Lidérc Ton Phanan kénytelen volt katapultálni, majd kiderült, hogy a végzetes kár a 181-es Vadászosztag egyik TIE-elfogóvadászáról származott, valamint Kell Tainertől. Amint a súlyos károkat szenvedett Implacable elvesztette az irányítást és a hold felszíne felé kezdett el zuhanni, Antilles kiparancsolta Thri'agot és Sandskimmert a csillagromboló belsejéből. Thri'agnak sikerült kivinni a vadászát a hajó gerincéből, de eltalálta egy turbólézer üteg, ami azonnal szétporlasztotta. Sandskimmer hajóját a csillagromboló váza kapta el. Képtelen volt menekülni és meghalt, mikor a csillagromboló a holdnak csapódott.

 

A csata még nem ért véget, mivel akadtak még birodalmi vadászok. Miután Tetran Cowall - aki az ismert ász, Soontir Fel álcája alá bújt - megölt egy szakadár TIE-pilótát, az Implacable maradék vadászai elfogadták az Antilles által felajánlott fegyverszünetet. Azonban Edor Crespin tábornok és Myn Donos hadnagy üldözték a menekülő Trigitet és kísérőit, akik nem adták meg magukat. Crespin lelőtte az admirális testőreit, míg Donos maga ölte meg Trigitet egy dupla protontorpedó-lökettel.

Utóhatás


Igen, nagyon ideges lettem, mikor meghallottam, hogy kivették a lépem.
- Ton Phanan, az eltávolított lépéről, megsérülve az Essioni csata alatt.

A csata után a túlélő Lidércek eltávot kaptak a Borleiason, ahol dicséretet kaptak Gial Ackbar admirálistól a képességeikért és elszántságukért. Ugyanakkor Ton Phanan nem volt velük, mivel a csata sérüléseiből volt felépülőben. Gara Petothelt - aki Trigit kéjszolgájaként álcázta magát - kimentette az Új Köztársaság. A nő később beszivárgott a Lidérc Osztagba. Kell Tainer, aki a félelem és felelősség problémáival küszködött, végül megkönnyebbült, mivel túltette magát a szorongásain a csata forróságában. Myn Donos, akinek a Karom Osztagát Trigit elpusztította, végül megbékélt az osztaga elvesztésével, bár a neki sokat jelentő Falynn Sandskimmer elvesztése erősen sújtotta.

 

A túlélő birodalmi harcosok az Essionon újracsoportosultak és végül visszatértek Zsinj szolgálatába. Cowall egy pótanyagból készült 181-essel később számos alkalommal szállt szembe a Lidérc Osztaggal.

A színfalak mögött


Az essioni csata Aaron Allston író tollából íródott az X-szárnyúak: Lidérc osztag záró csatájaként. A weboldalán Allston elismert egy hibát a csatával kapcsolatban, miszerint Janson egy TIE-vadászból átült egy X-szárnyúba. Allston azt állította, hogy Janson kánon járműve egy TIE-vadász volt az essioni csata alatt.

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Első megjelenés)

Források


 • The Essential Chronology (Először azonosítva, mint "Essioni csata")
 • "Wraith Squadron" — Star Wars Gamer 9
 • The New Essential Guide to Characters
 • The Official Star Wars Fact File 87 (ANT8, Wedge Antilles)
 • "Who's Who in Rogue Squadron" — Star Wars Insider 59
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. I ("Ession")
 • The Essential Atlas
 • The Essential Reader's Companion

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000