hagyatek_banner_1460x342_a.png

Embo (Kánon)

EmboHS-TB_.png
Embo
Életrajzi adatok
Születési hely: Phatrong
Fizikai adatok
Faj: Kyuzo
Nem: Férfi
Magasság: 1,99 méter
Szemszín: Sárga
Bőrszín: Zöld
Kronológiai és politikai adatok
Besorolás:
 • Sugi fejvadászai
 • Cad Bane csapata
 • Hutt klán
 • Krayt Karma
 • Jas Emari csapata

Kánon

«Győzött a túlerő, lézerkardos.»
-Embo, Anakin Skywalkernek

Embo egy kyuzo férfi fejvadász volt, aki a Klónháború idején élt. Nyílpuskát és hosszú peremű, karimás fejfedőt viselt, amit fegyverként és pajzsként is bevethetett. Embo Sugi fejvadász csapatában dolgozott, bár őt egymagát korának egyik legjobb fejvadászának tartották, és egy ponton még a Jedi Anakin Skywalker méltó ellenfelévé is kerekedett. Egy anooba fajhoz tartozó, Marrok nevű állatot is maga mellett tartott, valamint csészealj formájú csillaghajó birtokosa is volt Guillotine néven. 

Életrajz


Előélet

 

Embo a Phatrong bolygón jött világra. A Klónok Háborúja alatt Embo fejvadászként dolgozott.

 

A Klónok Háborúja


A feluciai csata
 

EmboBowcasterEmbo valamikor Sugi fejvadász csapatának tagja volt, Rumi Paramita és Seripas mellett. A fejvadászokat Casiss alkalmazta, egy földműves falu vezetője a Felucia bolygóról, hogy védjék meg a falusiakat és nysillin nevű terményüket egy kalóz bandától, amit Hondo Ohnaka vezetett. A felbérelésük után nem sokkal Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Ahsoka Tano kényszerleszállást hajtott végre a Felucián és felfedezték a falut. Casiss közbelépése előtt a Jedik és a fejvadászok között egy kisebb csetepaté kerekedett ki, de neki hála a két csoport együtt kezdett el működni a kalózok ellen.

 

A Jedik kezdetben vonakodtak megvédeni a falusiakat, ám félretették ezt, miután összecsaptak Ohnakával, a bandavezérrel, akivel a Jediknek már volt dolguk korábban. A kalózok lefizetéssel környékezték meg a fejvadászokat, ám ők a Jedikkkel egyetemben nem álltak kötélnek, és önvédelemre kezdték el tanítani a falusiakat. Embo a tapasztalathiányukon szórakozott, aki Skywalkert figyelte, ahogy a falusiakat tanítja, hogyan kell használni fegyverként egy egyszerű farmer eszközt. Mialatt a falubeliek harcra készültek, Sugi kifigyelt egy kalóz fürkészt egy közeli hegyláncon. Embo feladata volt a felderítő elintézése, és a kyuzo hamar ki is iktatta úgy, hogy a nyílvetőjével hatástalanította a kalóz Starhawk futóját és a fémkalapjával kivédte a lövéseit, majd puszta kézzel elroppantotta a weequay nyakát. Skywalker maga mellé rendelte Embót, ám a tény, hogy a felderítő nem fog jelenteni Hondónak azt sugallta, hogy nincs vesztegetni való idejük.

 

Embo HurtHamarosan a kalózok megrohamozták a falut. Több tucatnyi kalóz száguldott be a faluba siklórobogókkal, a védelmezőkre lövöldözve. Embo végzett egy haramiával és elbirtokolta a futóját, amivel számos másikat küldött a másvilágra. Ám mikor Ohnaka megérkezett a helyszínre a tankjával, Embo nem volt elég gyors, hogy elkerülje a tank egyik lövedékét, és találat érte. Embónak csúnyán megsérült a karja, akit Sugi és a többiek kísértek el a falu közepén lévő központi istállóba, de a kyuzo már nem tudott tovább részt venni a csatában. Miután Ohnaka és a kalózai visszavonultak és elhagyták a rendszert, Embo Sugi hajóján, a Halón maradt a Jedikkel, és egy köztársasági előőrsre siettek.

 

Szabadúszás

 

RevengeEgy alkalommal Embo és Sugi, valamint a kyuzo anooba állata, Marrok jelen voltak Jabba, a hutt palotájában a Tatuinon. Ottlétük alatt pantorai diplomaták, név szerint Papanoida és fia, Ion, Greedo, egy rodiai fejvadász után kutattak, aki elrabolta Papanoida lányait.

 

Később Embo a Serennón lépett színre tizenegy másik fejvadásszal - egyikük valójában Obi-Wan Kenobi volt, aki Rako Hardeen bőrébe bújt -, hogy megmérkőzzenek egymással a "Dobozban", amit Moralo Eval álmodott meg. Embo azon kevés fejvadászok egyike volt, akik túlélték a próbát, akiket Dooku gróf bérelt fel Sheev Palpatine főkancellár elrablására.

 

Embo ezek után a Naboo-ra utazott a vakmerő küldetés végrehajtására. A fejvadászok sikeresen elkapták a kancellárt, mialatt a holografikus álcázó mátrix segítségével szenátusi kommandósok szerepébe bújtak, amely eszközt Sinrich fejlesztett ki. Embónak nem sikerült a kancellárral megszöknie, mert Skywalker és Mace Windu letartóztatták.

 

Embo ugyanakkor nem sokáig maradt köztársasági őrizet alatt. Hamarosan őt és Marrokot látták egy asztalnál Chalmun Űrkikötői Kocsmájában és a városban.

 

A huttok szolgálatában

 

BountyHunterTableDance EminenceKis idő múlva Embót a Hutt Főtanács testőrnek fogadta Sugival, Dengarral és Latts Razzival egyetemben. Mikor Darth Maul és fivére, Savage Opress az Árnyék Kollektívát képviselve megfenyegette a huttokat, Embo és a többiek akcióba lendültek felbérlőik védelmére. Kezdetben a fejvadászok visszaverték a testvéreket, ám visszavonulásra kényszerültek, mikor a Halálőrség is bekapcsolódott a támadásba. Embo saját maga ment ölre Opress-szel, és az éjfivértől csak kalapjának ereje védte meg. Mikor világossá vált, hogy a győzelem elúszott, Embo és a többiek munkaadóikat hátra hagyva megfutamodtak.

 

Clovis célkeresztben

 

Valamikor ezután Embo a Scipióra utazott, Rush Clovis szülőbolygójára, akit el kellett üldöznie az InterGalaktikus Bankár Klán világáról. Mikor Clovis Padmé Amidala és Skywalker kíséretében megérkezett, Embo megölte Amidala szolgálóját, Teckla Minnaut, és hatástalanította a trió hajóját, így arra kényszerültek, hogy a havas tájon keresztül meneküljenek. A Clovist üldöző Embót Skywalker tartotta féken, és a triót a hajót vezető R2-D2 mentette meg. A küldetését teljesítő Embo informálta megbízóját, Darth Sidioust, hogy Clovis elmenekült - éppen a Sötét Nagyúr tervei szerint.

 

A Krayt Karma

 

A háború utolsó hónapjaiban Embo rendszeres alapon vállalt munkákat Boba Fett fejvadász csapatában, a Krayt Karmában. Egy bizonyos megbízásra a csapatot a Sith-ek korábbi szövetségese, Asajj Ventress kérte fel, hogy segítsenek kiszabadítani a szerelmét, Quinlan Vost. Ez volt az első alkalom, hogy a dathomiri éjnővérrel és korábbi Sith-tanítvánnyal dolgozott. Embo és Marrok anoobája a Serennóra utazott a Guillotine-nal, és csatlakozott a Krayt Karmához és Ventress-szel a bolygó űrkikötőjénél. Bár a misszió kudarccal zárult, Embo és Fett csapata többi része élve megúszott egy közvetlen összecsapást a Sith-nagyúr Dooku gróffal.

 

Sabine megihletése

 

Évekkel a yavini csata előtt Embót tiszteletből Sabine Wren graffitin örökítette meg a Ghost, Hera Syndulla hajója fedélzetén.

 

Lando Calrissian elfogása 

Embo And LandoHa egy picit is beszélnéd az alapnyelvet, talán meg tudnánk—
-Lando Calrissian, Embónak 

Embo később pénzjutalmat próbált behajtani Lando Calrissianon a második Halálcsillag elpusztításáért. Embo fellopakodott a Millennium Falconra és megkísérelte elfogni Calrissiant egy űrállomáson, ám Calrissian cselekvőképtelenné tette Embót.

 

Jakku

 

YU 5-ben Embót, valamint Dengart és egy Jeeta nevű rodiai fejvadászt felbérelte Mercurial Swift Jas Emari, Sugi unokahúgának elrablására. A Fekete Nap bűnöző vezére, Gyuti fejpénzt tűzött ki Emarira. Embo azért szállt be Swift csapatába, mert rendezni kívánta adósságait. Miután tudomásukra jutott, hogy Niima, a hutt elfogta Jast a Jakkun, Embo és a többi fejvadász Niima templomához repült a nőért. Swift bement Emari cellájába érte, hogy magának gyűjtse be a pénzjutalmat, majd elhagyja a csapatot. Azonban Jas kiszabadította magát és legyőzte fogva tartóit.

 

Szabadulása után Jas a hangárhoz tartott, ám ott Embóra és Dengarra botlott, akik Swift koréliai kompját őrizték. Beszélgetésbe elegyedtek, ami alatt Embo megemlítette, hogy Marrok évekkel korábban elpusztult. Jas tudta, hogy Embo tartozásokat halmozott fel, és próbálta emlékeztetni, hogy ő és nénikéje, Sugi együtt dolgoztak egykor. Emarinak sikerült meggyőznie Embót, hogy a hajóra engedje azzal a monológgal, hogy Marrok öreg volt és mindig kedvelte őt. Dengar próbálta megállítani Jast, de időben elrepült a koréliai komppal.

 

Később Jas Emari és az Új Köztársaság szolgálatában álló Norra Wexley visszatértek Niima templomába. Amiért visszavitték Niimát a templomába, a hutt bűnvezér egy régi birodalmi komppal, ósdi egyenruhákkal és engedélykódokkal látta el őket, hogy bejussanak a jakkui birodalmi főbázisba. Embo és Swift csapatának többi tagja Jas és Niima mellé álltak. Míg Norra fiának droidja, Csont Uraság segítségével elmenekült a komppal, Jas hátramaradt, hogy Norra teljesíthesse a küldetését Rae Sloane főadmirális elkapásával.

 

Emari elfogása után Swift a Nar Shaddaára próbált repülni, hogy Jast leszállítsa Gyuti főnöknek. Azonban a jakkui csata miatt nem tudtak elmenni. Várakozásuk alatt Jas sikeresen meggyőzte Embót, Dengart és Jeetát, hogy szembeszálljanak Swifttel. Jas felvetette, hogy az Új Köztársaság amnesztiát ad nekik, ha oldalt váltanak. Swift megpróbált tiltakozni, de Jas Dengar segítségével kidobta őt a hajóról. Embo, Jeeta és Dengar csatlakozott Jas legénységéhez. Swift kompjával a Jakkui Obszervatóriumhoz mentek, ahol felvették Norrát, aki összeállt Sloane-nal és elhidegült férjével, Brentin Lore Wexley-vel, hogy megakadályozzák Gallius Rax-et a Jakku elpusztításában, ami a néha Császár Tartaléktervének része volt.

 

A jakkui csata után

 

A jakkui csatát és a Galaktikus Egyezményt követően Embo és Emari csapatának többi tagja teljes bűnbocsánatot kapott az Új Köztársaságtól Jas barátja, Sinjir Rath Velus segítségével, aki egy korábbi birodalmi tiszt volt és Mon Mothma kancellár tanácsadójává vált. Tekintélyes mennyiségű pénzt is kaptak az Új Köztársaságtól és továbbra is Emari szolgálatában maradtak.

 

Találkozás Bazine Netallal 

Te már voltál a Millennium Falconon - mesélj róla. Megegyeztünk?
-Bazine Netal, Embónak 

Valamivel később Embo pénze, amit az Új Köztársaságtól kapott, kiapadt. A kyuzo visszatért a Feluciára és mezőgazdászként kezdett el dolgozni. Ottani élete során futott össze Bazine Netallal, aki a Millennium Falcon hollétéről szóló információk után kutatott. Embo elmesélte a történetét, miszerint megtalálta, de nem sikerült megszereznie a Millennium Falcont az endori csata után. Az elmesélés után Netal kreditekkel adományozta meg őt és távozni készült, de Embo előtte egy következő potenciális személy felé irányítva információt adott neki. 

Személyiség és jellemvonások


TCWs2BR3Embo egy csendes, higgadt és fegyelmezett személy volt, aki csak saját anyanyelvén szólalt meg, ami megnehezítette a vele való kommunikációt. Továbbá teljes könyörtelenség is jellemezte, kegyelem vagy bűntudat nélkül ölte meg egymás után ellenfeleit, és szokatlan fegyvereivel halálos hatást ért el.

 

Embo ezen kívül tisztelte a zabrak fejvadászt, Sugit, és unokahúgát, Jas Emarit. Adósságaival a vállán Embo vonakodva kénytelen volt elfogadni egy munkát Mercurial Swift-től, hogy csatlakozzon csapatához begyűjteni Gyuti főnöktől a Jas fejére kitűzött vérdíjat. Azonban Embo képtelen volt ártani Jasnek, mivel a múltban együtt dolgoztak. Egy adandó alkalommal hagyta meglógni Jast. Egy másikkal ő és fejvadász társai, Dengar és Jeeta Swift ellen fordultak, miután Jas rávette őket, hogy bűnbocsánatért cserébe csatlakozzanak az Új Köztársasághoz. Mivel nem kedvelték Swiftet, Embo nem tiltakozott az ellen, hogy Dengar és Jas kihajítsa Swiftet a kompjáról. 

Jártasságok és képességek


Embo, a halálos harcos, számos területen volt képzett. Extrém akrobatikusságával Embo kiemelkedően magasra tudott ugrani és gyorsabb futásra volt képes bármely embernél, míg fegyvertelen küzdelemben bizonyított profizmusa egy Jedi, vagy egy Sith szintjére is emelte, mikor közelharcra került a sor. Embo kifejezetten ügyesen bánt választott fegyvereivel, kör alakú kalapjával távolról ki tudta ütni ellenfeleit, míg pontos találatokat adott a nyílvetőjével. Valamikor a Klónháború alatt Embót Cad Bane után a második legjobbnak tartották az egész galaxisban. 

Felszerelés


Az olyan fejvadászokkal ellentétben, mint Cad Bane vagy Jango Fett, Embo keveset támaszkodott a technológiára. Embo fő fegyverei a nyílvetője, és különleges fém, széles karimájú kalapja voltak, ami pajzsként és dobófegyverként is bevethető volt. A Klónháború alatt Embo általában mellkasi páncélt hordott, vállán tölténytartó heveder lógott, és aranymintás vörös harci szoknyát viselt. 

A színfalak mögött


Embo hangját a sorozat felelős rendezője, Dave Filoni kölcsönözte. A karaktert meg akarták ölni a "Fejvadászok" című rész végén, ugyanakkor a gyártó csapat közti megbeszélésen (akik úgy érezték, hogy ő egy "király" szereplő) arra jutottak, hogy inkább Hondo sebesítse meg, ahogy az a végleges változatban is van. A nem végleges verzió az évad színfalak mögötti klipjei közt szerepel, a DVD- és Blu-ray kiadásokon.

 

Embo fajának a nevét, a kyuzót A hét szamuráj című film "Kyuzo" nevű szereplő után adták meg. Ez az egyik tisztelgés a sok közül, ami Embo első epizódjában, a "Fejvadászok" címűben fellelhető. Embo idegen nyelve, amit Filoni agyalt ki, úgy lett kitalálva, hogy rosszul ejtették ki a francia Hupikék törpikék könyvek szövegeit. A Sötét tanítvány könyvben ezzel szemben olasz futballisták vezetékneveit használja.

 

Embo LEGO minifiguárban is megjelent 2011-ben, a "7930 Bounty Hunter Gunship" szett részeként Sugi, Aurra Sing és egy elit orvgyilkos droid mellett. A szett a Halo nevű hajót is tartalmazza a "Fejvadászok" című epizód alapján.

 

A klónok háborúja 4. évadának teljes DVD-kollekciójának kiadásával Embót rárakták egy körözési plakátra Cad Bane, Rako Hardeen, Moralo Eval és Derrown mellé, amit a díszdobozhoz adtak.

 

Mielőtt kaszálták A klónok háborúja TV-sorozatot, Embo eredetileg feltűnt volna egy négyrészes szálban Boba Fett-tel és Cad Bane-nel. A 2017-es Celebration Orlando rendezvény "Animated Origins and Unexpected Fates" panelje alatt levetített jelenetben Embo és Bossk Bane oldalán állnak, akik Fett és más fejvadászok ellen állnak ki, és a kyuzo eldobja a fiatal zsoldos karabélyát. Míg Bossk elárulja Bane-t abban a tekintetben, hogy ad Fett-nek egy esélyt bizonyításra, Embo is leereszti fegyverét, sorsára hagyva a duro fejvadászt. 

Megjelenések


 • Star Wars: Galactic Defense
 • Star Wars: Galaxy of Heroes
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 17. rész – "Fejvadászok" (Első megjelenés)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 4. rész – "Piszkos módszerek"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 17. rész – "A doboz"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 18. rész – "Krízis a Naboo-n"
 • "Bane's Story" — The Clone Wars: Stories of Light and Dark
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 20. rész – "Vadászat"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 4. évad, 22. rész – "Bosszú"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 14. rész – "Kiváltság"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 6. évad, 5. rész – "Egy régi barát"
 • Sötét tanítvány
 • Dark Disciple (hangoskönyv)
 • Star Wars Lázadók: 1. évad, 3. rész – "Vadászkaland" (Graffitin)
 • "The Long Game" — Age of Rebellion Special 1
 • Utóhatás: A Birodalom vége
 • Aftermath: Empire's End (hangoskönyv)
 • "Flight of the Falcon, Part 2: The Planet of Misfit Droids" — Star Wars Adventures 15 (Csak indirekt említés)
 • "Flight of the Falcon, Part 3: Home Again" — Star Wars Adventures 16
 • LEGO Star Wars: Droid Tales – "Crisis on Coruscant" (Csak említve) (Nem-kánon megjelenés)

Források


 • The Clone Wars Episode Guide: Bounty Hunters a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • The Clone Wars Episode Guide: Sphere of Influence a StarWars.com-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • "Bounty Hunters" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • "The Box" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • "Bounty" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • "Revenge" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • "Eminence" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • "An Old Friend" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on
 • Star Wars: The Clone Wars The Complete Season Three
 • To Fans of Star Wars: The Clone Wars: Thank You a StarWars.com-on (háttérlink)
 • Bulduga az Encyclopedia-n (link mára elvault; háttérlink)
 • Embo az Encyclopedia-n (link mára elvault; háttérlink)
 • Star Wars: Lázadók – Képes útmutató
 • Minden, ami Star Wars
 • Star Wars: A galaxis űrlényei
 • No Disintegrations
 • Star Wars: The Visual Encyclopedia
 • Star Wars: Absolutely Everything You Need to Know, Updated and Expanded
 • Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles (Csak képen)
 • Star Wars: Fajok enciklopédiája
 • Star Wars: Scum and Villainy: Case Files on the Galaxy's Most Notorious
 • Star Wars Helmet Collection 79 (Databank A-Z: Databank A-Z: Zabrak—Zillo Beast)
 • Collapse of the Republic
 • Star Wars: Hogyan ne légy ewokeledel
 • Ultimate Star Wars, New Edition
 • Star Wars: Card Trader (Kártya: Teckla Minnau - Topps' Women of Star Wars)
 • Anooba a Databank-ban (háttérlink)
 • Bowcaster a Databank-ban (háttérlink)
 • Cad Bane Biography Gallery a Databank-ban (háttérlink); 21-es kép (a 22-ből)
 • Embo a Databank-ban (háttérlink)
 • Kyuzo a Databank-ban (háttérlink)
 • Marrok a Databank-ban (háttérlink)
 • Rako Hardeen a Databank-ban (háttérlink)
 • Rush Clovis biography gallery a StarWars.com-on; 10-es kép (a 20-ból)

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000