kiarusitas_1_.jpg

Csata a Razor's Kissért (Lengendák)

Előző: Kuati csata
Következő: Levian 2-es csata
Battle for the Razor
Konfliktus(ok): Vadászat Zsinjre, Galaktikus Polgárháború
Idővonal: YU 7 (43:1:26)
Helyszín(ek): Csillagközi űr
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Zsinj birodalma

 • Új Köztársaság
Parancsnokok: Zsinj birodalma:
 • Zsinj hadúr

Új Köztársaság:
 • Han Solo
Erők: Zsinj birodalma:
 • 2 Executor-osztályú csillag-csatahajó
  • Iron Fist
  • Razor's Kiss
 • TIE-vadászok
 • TIE-efogóvadászok
  • Zsinj imposztor 181-es Birodalmi Vadászosztaga

Új Köztársaság:
 • Solo flottája
  • MC80B csillagcirkáló
   • Mon Remonda
  • 2 X-szárnyú osztag
   • Zsivány Osztag
   • Lidérc Osztag (köztük 4 TIE-elfogóvadász)
  • 1 A-szárnyú osztag
   • Lándzsa Osztag
  • 1 B-szárnyú osztag
   • Nóva Osztag
  • 1 Y-szárnyú Osztag
   • Üvöltő Vuki Osztag
Veszteségek: Zsinj birodalma:
 • Razor's Kiss
 • Számos TIE

Új Köztársaság:
 • Súlyos

Legendák


A csata a Razor's Kissért egy olyan ütközet volt YU 7-ben Han Solo tábornok új köztársasági flottája és Zsinj hadúr erői között, ami a Razor's Kiss szuper csillagromboló birtoklásáért folyt.

Háttér


Ez az összetűzés majdnem a kuati csata után történt, amint az Új Köztársaság erői nyomon tudták követni Zsinj flottáját.

A csata


Előzmény

Egy mon calamari cirkáló két szuper csillagromboló útjában? A két hajó minden ágyújával vegye tűz alá!
- Zsinj hadúr.

Mikor Zsinj elmenekült a Razor's Kissel, csak egy rövid, gyors ugrást tett a Kuattól. Utána visszatért a valós térbe, hogy kifizesse a neki segítő kalózokat, és hogy számba vette veszteségeit, míg Raslan kapitány csapata elfogta a Razor's Kisst. Raslan jelentette Zsinjnek, hogy a szuper csillagromboló teljesen működik a hiperhajtómű kivételével, ami túl sok erőt veszített a működése során. Zsinj elhessegette a problémát és a pillanatnyi diadalban osztozott a másodtisztjével, Melvar tábornokkal. Mikor mindketten a műveletük sikeréről társalogtak, félbeszakította őket az Iron Fist kapitánya, Vellar, aki egy mon calamari csillagcirkáló és további hajók feltűnését jelentette, amik éppen előttük törtek ki. A hadúr azonnal egy számított hiperűr-ugrást rendelt el mindkét szuper csillagrombolónak, de a Mon Remonda közvetlenül a szuper csillagrombolók útjában mozgott, megfosztva őket a tiszta úttól a rendszerből való kilépéshez. A pálya megváltoztatása helyett Zsinj módosította parancsát mindkét hajója számára, utasítva, hogy az összes turbólézerrel a cirkálót tüzeljék azzal a szándékkal, hogy végre megölje nemezisét, Han Solót.

 

A Parazita Egyes lecsap

Emberek, ez a hölgy nyitotta ki nekünk a főkaput!
- Wedge Antilles.

Mikor látta, hogy a Razor's Kiss elhárító pajzsát felvonták, Shalla Nelprin - aki annak köszönhetően, hogy a romboló elfoglalása alatt egy magánakció során elkötött egy hiper-hajtóművel felszerelt TIE-elfogóvadászt és Parazita Egyes néven sikerült hozzátapasztania magát a szuper csillagromboló vázára - újraindította a vadászát és mindkét pajzsgenerátor kupolát felrobbantotta a Razor’s Kiss parancsnoki tornyán, majd elpusztította a híd üvegacél megfigyelőablakát. Utána tétlenül visszaszállt a toronyra egy szökési lehetőségre várva. Ez sikerült is pár perccel később, mikor az új köztársasági vadászok megtámadták a Razor's Kisst, és visszatért a Lidérc társaihoz a csatában.

 

A csata kibontakozik

Nem lehetünk biztosak a szándékaiban, amíg el nem értük azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés. Akkor vagy kitér előlünk, és beléphetünk a hipertérbe... vagy összeütközünk, és valószínűleg mindkét hajó itt pusztul.
- Melvar tábornok.

Zsinj gyorsan az Iron Fistnek parancsot adott, hogy vegyen fel egy védőpozíciót a pajzstalan Razor's Kiss felé, és elindította az összes vadászgépét. Wedge Antilles - aki Solo erői csillagvadász porcióját irányította - megparancsolta az összes osztagnak, hogy lőjenek ki protontorpedókat a Razor’s Kissre. Mivel az Új Köztársaság osztagai kirobbantották a hidat, a hajó nem tudott válaszolni az Iron Fist adásainak. Csak akkor kaptak választ a Razor’s Kisstől, mikor a hajó elveszettnek minősült. Egy kuati rohamosztagos átvette az irányítást a másodlagos hídon, megölve Zsinj egyik ottani emberét, és próbálta visszavánszorogtatni a Razor's Kisst a Kuathoz, de a hajó pusztulásával szemben a Zsinj hadúrral való együttműködést választotta. Zsinj gyorsan összekötötte őt a kommunikációs tisztjével, és kettejüknek sikerült átirányítani a Razor's Kiss irányítását és meghajtását az Iron Fisthez.

 

Wedge Antilles időközben megparancsolta a Zsivány Osztagnak, hogy vegyék fel a küzdelmet a TIE-okkal, míg a Lidércek társultak a Lándzsákhoz és a B-szárnyúikhoz a Razor's Kiss elleni támadásában. Éppen, mikor az Iron Fist lőni kezdett a Mon Remondára, Solo tábornok az összes jobb oldali ágyúval viszonozta a lövést. A Mon Remonda továbbra is tartotta a pozícióját, és a hajó természetes alakjának és konfigurációjának köszönhetően többet tudott kihozni az ágyúiból. A hajó folyamatosan és teljes sortűzzel tüzelt, míg az Iron Fist csak az elülsői turbólézereit tudta használni, amik messze tompák voltak ahhoz, hogy a cirkálót lőtávolban tartsák. Ennek ellenére Zsinj utasította a hajót, hogy a hajtóművekre tüzeljen, hogy megállítsa a hajót az űrben.

 

A Parazita Kettes lecsap

Adja át az összes B-szárnyút, fiam, hadd mutassak néhány régimódi szőnyegbombázás-taktikát!
- Edor Crespin tábornok Wedge Antillesnek.

Ahogy a csata a tetőfokára hágott, Zsinj vadászainak számbeli fölénye elkezdett áldozatot követelni, de mikor a hírek zordak kezdtek lenni a Lidérc Osztag számára, egy régi barát kiszabadította őket. Crespin tábornok, az Üvöltő Vuki Y-szárnyú gyakorló osztagot vezetve belépett a csatába, koncentrált tüzet alkalmazva, hogy legyőzze az összes útjukban lévő TIE-t. Wedge utána utasította a B-szárnyúkat, hogy vegyék fel az alakzatot Crespinnel és folytassák a rohamaikat mindkét szuper csillagromboló ellen, miközben feloldják a Lidérc Osztagot a kísérő feladat alól és megparancsolta nekik, hogy segítsék a Zsiványokat és a Lándzsákat.

 

Zsinj végül ki tudta lőni a Mon Remonda motorjait, de mielőtt még több parancsot is adhatott volna, egy robbanás történt, ami megrázta a hidat. Voort saBinring - aki előzőleg félig az Iron Fist hídjának ütközött Parazita Kettesként - képes volt feléleszteni a vadászát és a hajó bal oldali pajzsgenerátor kupolájára lőtt, majd az felrobbant, ezzel az Iron Fist pajzsát 50 százalékra csökkentette a robbanás oldalán. Hogy megakadályozza, hogy a Mon Remondának lehetősége legyen az Iron Fistet súlyos megkárosítására, Zsinj az összes Razor’s Kissen tartózkodónak megparancsolta, hogy hagyják el a hajót, és az összes TIE-t visszahívta az Iron Fistre.

 

Wedge és a megmaradt osztagok tüzelni kezdtek az Iron Fistre visszavonuló TIE-okra, többet leszedve eközben, mint az egész csatában. Amint a két hadihajó viszonozta a tüzet, a Razor’s Kiss megkezdte a mentőkabinjai kilövését. Az Iron Fist utána hipersebességre kapcsolt, és a Razor’s Kisst sértetlenül az Új Köztársaság kezére adta, de utána a hajó megsemmisítette önmagát, és törmelékkel árasztotta el a környéket.

 

Utóhatás

Mi a helyzet a Blunted Razorral?
- Zsinj hadúr.

A Razor's Kiss csatája egy Új Köztársaság győzelem volt, bár ezért nagy árat fizettek, mivel sikerült elpusztítaniuk Zsinj újonnan elsajátított szuper csillagrombolóját. Shalla Nelprint hadnaggyá léptették elő és a Razor's Kiss felének elpusztításával egy fél szuper csillagrombolót festhetett a pilótafülkéjére. Zsinj megparancsolta embereinek, hogy a Razor's Kiss összes elérhető törmelékét mentsék meg. Egy lehetséges jövőbeni vereséget látva, a törmelékeket egy orbitális köpenybe építette bele, hogy meghamisítsa az Iron Fist pusztulását a későbbi hadjáratában.

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Vasököl (Első megjelenés)

Források


 • The Essential Chronology
 • The New Essential Guide to Characters
 • The Official Star Wars Fact File 87 (ANT8, Wedge Antilles)
 • The New Essential Chronology
 • The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció