hagyatek_banner_1460x342_a.png

Csata a Császár Citadellájánál (Legendák)

Előző: Ossusi összetűzés
Következő: Da Soocha V elpusztítása
Crysalidsvsvipers.jpg
Battle of the Emperor
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Árnykéz Hadművelet)
Idővonal: YU 10
Helyszín(ek): Byss
Végkifejlet: Birodalmi győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság

Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Wedge Antilles tábornok
 • Lando Calrissian tábornok

Galaktikus Birodalom:
 • Xecr Nist végrehajtó
 • Tedryn-Sha
 • Palpatine császár
Erők: Új Köztársaság:
 • X-1-es Viperák
 • Lázadó katonák
 • Csempészek
 • 3 csempészhajó:
  • Hyperspace Marauder
  • Bespin Bandit
  • Starhook Ten

Galaktikus Birodalom:
 • Rohamosztagosok
 • Különböző kétlábú lépegetők
 • Turbólézer ütegek
 • XR-85-ös tankdroidok
 • Tankok
 • 20 DP20-as fregatt
 • Báb rankorok
 • Allegiance-osztályú csatacirkálók
Veszteségek: Új Köztársaság:
 • Súlyos

Galaktikus Birodalom:
 • Súlyos

Legendák

Leromboljuk a Birodalmat!
-Lando Calrissian 

A csata a Császár Citadellájánál, más néven a byssi csata egy összetűzés volt az Új Köztársaság és a Galaktikus Birodalom között YU 10-ben, az újjászületett Palpatine császár byssi trónvilágán. A birodalmi-balmorrai fegyverszünetét követően - minek eredményeként a balmorraiak új, csúcstechnológiás X-1-es Vipera droidokat exportáltak a Birodalomnak - a rebellis Új Köztársaság elfogta a Reliance nevű Csillagfuvarozó fedélzetén lévő szállítmányt. A lázadó kommandósok utána elrejtőztek a harci droidok belsejébe.

 

Miután leszálltak a Byssen, az X-1-es Viperák gyorsan leigázták a birodalmi őröket az űrkikötőnél, majd a birodalmi főváros utcáira merészkedtek. Minden ellenséges útonállóval végeztek, köztük különböző típusú lépegetőkkel és löveghajókkal. A Császár Citadellájánál harcba keveredtek és kiirtották a Császár lépegető és turbólézer lövegállásainak teljes létszámát. Ugyanakkor a dolgok állása megváltozott, mikor a klón Palpatine császár utasította két legjobb Sötét Oldali Elitjét, hogy engedjék szabadon az óriási Sith-ivadékokat, a báb rankorokat. Ezek a szörnyek felvették a harcot az X-1-es Viperákkal, széttépték azokat a lázadókkal együtt. Szerencsére a túlélő lázadókat egy csoport csempészhajó mentette ki Salla Zend vezetésével. Utána a hiperűrbe menekültek a csatából. Amiért a lázadók a fellegvárait megtámadták és sikeresen elmenekültek, megtorlásképp Palpatine megparancsolta, hogy az első lövedéket az Új Köztársaság oromholdi bázisára lőjék ki. 

Részletek


A csata előtt

 

A balmorrai csata után Beltane kormányzó fegyverszünetet hozott tető alá a Birodalommal, és elküldte az új részecskepajzzsal ellátott X-1-es Vipera droidok szállítmányát a Reliance nevű birodalmi Csillagfuvarozón. Ugyanakkor Beltane titokban szimpatizált az Új Köztársasággal és intézkedett a lázadóknál, hogy elfogják a Byssre tartó szállítmányt. A tervek szerint az Új Köztársaság a droidokkal becélozza a hat legfentebb birodalmi parancsnoki posztot. A terv először működött és a lázadók elfogták a Reliance-t és megkaparintották az X-1-es Vipera droidokat. A lázadó kommandósok utána beültek a droidokba. Bár az X-1-es Viperákat arra programozták, hogy saját döntéseik szerint cselekedjenek, Beltane irányított harcra és manuális felülírhatóságra módosította azokat. A küldetést Lando Calrissian vezette C-3PO-val és R2-D2-vel.

 

Az első támadás

 

VipersCitadel A Byssre érve az X-1-es Viperák felkészültek és megtámadták a birodalmi erőket. A rohamosztagos és tank erősítésének szétzúzása után az X-1-es Viperák a Császár Citadellájába indultak. A főváros utcáin a részecskepajzsos gépezetek rengeteg típusú lépegetőt, XR-85-ös tank droidot és DP20-as fregattokat semmisítettek meg. Utána a Citadella közelében a legfejlettebb turbólézerek ellenállásával néztek szembe, amik a Birodalom alkalmazásában álltak. Időközben az újjászületett Palpatine – aki az új szuperfegyverét, a Galaxis Ágyút járatta – utasította új végrehajtóját, Xecr Nistet, és parancsnoki helyettesét, Tedryn-Shát, hogy engedjék szabadjára az alkímiával mutálódott báb rankorokat.

 

WardroidsvswalkersA szárazföldön az X-1-es Viperák szembeszálltak a Császár lépegetőinek kontingensével, és könnyedén megsemmisítették őket azzal, hogy elnyelték az ellenséges tüzet a fejlett részecskepajzsaik segítségével, és utána az ellenség energiáját a birodalmi erők ellen vetették be. Ezt követően elkezdték a turbólézer lövegállásokat semlegesíteni.

 

A Bábok megérkeznek

 

ChrysalisAzonban a Bábokat szállító turbóliftek megérkeztek, halálos utasaik kitódultak a lázadók ellen. A Bábok jó ellenfeleknek bizonyultak az X-1-es Viperák ellen és ócskavassá zúzták az egykoron halálos erőt. Néhány új köztársasági kommandóssal lézertüzek, vagy a hatalmas bestiák éles fogai végeztek. Ugyanakkor néhány lázadó, köztük Lando, Wedge és a droidok sikeresen megszöktek. Míg a túlélő lázadók a birodalmi citadella körül tömörültek, a birodalmi hatóságok elzártak minden utat a Citadellához a Császár parancsaira, hogy lehetővé tegyék a Báboknak, hogy a túlélő lázadókból és a Viperák törmelékéből lakmározzanak.

 

Csempész megmentők

 

Időközben a Byss Bisztró kocsmában Salla Zend – aki a Byssre vitte a lázadókat – és néhány más csempész és teherhajó személyzete arra a döntésre jutott, hogy segítenek a lázadó szövetségeseknek. Azonban egy birodalmi útlezárásba botlottak az áruterminálnál. Ugyanakkor, miközben birodalmi katonákkal harcoltak, 3 teherhajó – a Starhook Ten, a Bespin Bandit és a Hyperspace Marauder – a Császár Citadellájához sietett. Ezek a hajók illegális fegyverekkel és módosított pajzsokkal voltak felszerelve.  Mikor megérkeztek, kimenekítették a túlélő lázadókat és megküzdöttek a Bábokkal. A Bespin Bandit és a Starhook Ten hajókról indított, pontos ion-sorozatlövés megsemmisített egy Bábot. Ugyanakkor az egyik Sith-ivadék megragadta a Starhook Tent, de R2-D2 szembeszegült és lelökte a szörnyet a fő fellegvári védelmi turbólézerről. A 3 teherhajó elkerülte a Galaxis Ágyút, ám a Császár szánt szándékkal engedte elmenekülni őket a hiperűrbe.

 

Utóhatás

 

Megtorlásképp, hogy a lázadók megtámadták a fellegvárát és a túlélő lázadók a hiperűrbe menekültek egy maroknyi csempésszel, Palpatine megparancsolta, hogy az első ágyúlövedék elsütését az új köztársasági oromholdi bázisa ellen intézzék. Órákkal később az Oromhold kitörlődött a galaxis térképéről. Ugyanakkor a byssi kémeknek köszönhetően az új köztársasági erők néhány őslakos ixll mellett egy flottányi transzporttal sikeresen elszöktek a halálra ítélt holdról. 

A színfalak mögött


A csata a Császár Citadellájánál először a Sötét Birodalom II képregény-sorozat Sötét Birodalom II 4 című kiadványában szerepelt. A csatát Tom Veitch találta ki és írta meg, Cam Kennedy illusztrálta és színezte ki. Veitch a csatát arra használta fel, hogy megemelje Wedge Antilles és Lando Calrissian szerepét a történetszálban, valamint új elemeket épített bele a kánon Expanded Universe-be – a báb rankorokat és a világpusztító Galaxis Ágyút.

 

A csata a Császár Citadellájánál még a Dark Empire II hangjátékában is megjelent, ami a rajtaütést egy egész új köntösbe öltöztette John Cygan (Antilles) és Jim Ward (C-3PO) szinkronjai által. Ugyanakkor a hangjáték különbözik a Sötét Birodalom II eredeti képregénytől a csatajelenetek kronológiai szempontjaiból.

 

A hangjátékban Nist és Tedryn-Sha a Reliance-t elemzi, ami az X-1-es Vipera droidokat viszi a Byssre. A Sötét Birodalom II-ben ezt a feladatot egy birodalmi tiszt és két rohamosztagos teljesíti. Valamint a hangjátékban Nist jóval nagyobb szerepet játszik a byssi csatában.

 

Tedryn-Sha és Nist irányítják a bolygó védelmét a Citadellában, és jelentenek Palpatine-nak – aki még mindig a Galaxis Ágyút ellenőrizte -, hogy informálják őt a lázadó támadásról. A képregényben Nist és Sha azon a kompon vannak, mint Palpatine a csata alatt. 

Megjelenések


 • Sötét Birodalom II 4 (Első megjelenés)
 • Sötét Birodalom II 5
 • Dark Empire II (hangjáték) 

Források


 • The Essential Guide to Planets and Moons
 • The Essential Guide to Droids
 • The Essential Chronology
 • The Official Star Wars Fact File 93 (BYS2, Byss)
 • The Official Star Wars Fact File 116 (CAL19, Lando Calrissian)
 • Scavenger's Guide to Droids
 • "Of Light and Darkness: The Making of Dark Empire – Part II" — Star Wars Insider 158 (Csak képen)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000