hagyatek_banner_1460x342_a.png

Coruscant-hadjárat (Legendák)

Előző: Stenaxi mészárlások
Következő: Baktaháború
Coruscant_Campaign.jpg
Coruscant campaign
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború
Idővonal:
 • Kezdete: YU 6
 • Vége: YU 7
Helyszín(ek): Magvilágok
Végkifejlet:
 • Új Köztársasági győzelem
 • A Coruscantot elfoglalják az új köztársasági erők
Hadviselők:
 • Új Köztársaság


 • Zsinj Birodaloma
Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Gial Ackbar admirális
 • Wedge Antilles parancsnok
 • Horton Salm tábornok

Galaktikus Birodalom:
 • Ysanne Isard igazgató
 • Devlia admirális
 • Kirtan Loor

Zsinj birodalma:
 • Zsinj nagymoff
Esemény(ek):

A Galaktikus Polgárháború alatt az endori csata utáni több mint kétéves hadjárataik megkoronázása gyanánt az Új Köztársaság hadjáratot indított YU 6-ban a galaktikus főváros, a Coruscant visszafoglalásáért. 

Előzmény


YU 6 közepére az Új Köztársaság körülvette a Magvilágokat és végre abba a helyzetbe jutott, hogy átvegye a Coruscantot a birodalmi irányítástól. Az Új Köztársaság felbecsülte, hogy a Courscant galaktikus mértékben nemcsak a "000" koordinátás léte miatt fontos. A bolygó volt a legsűrűbben lakott bolygóváros a galaxisban és a galaxis öt legforgalmasabb szuper-hiperútvonalából kettő irányításával büszkélkedhetett. A rendszer megszerzése masszívan megnövelné az Új Köztársaság legitimitását. Ennek tetejében az Új Köztársaság a Coruscant izolálására irányuló sokrétű hadjáratot indított. 

A hadjárat


Talaseai cselfogás

 

Az Új Köztársaság elit csillagvadász köteléke, a Zsivány Osztag a Commenor-rendszerbeli Folor Bázisból indulva egy új támaszpontra költözött a Talasea lakatlan bolygójára. Ott színlelt műveletekbe kezdtek, hogy elvonják a Birodalom figyelmét Gial Ackbar valódi célpontjától, a Kolóniák egy bolygójáról, a Borleiasról, aminek kódneve "Fekete Hold" volt.

 

A talaseai bázisra tartó út során azonban a Zsivány Osztagot a Chorax-rendszerben a Black Asp nevű Interdictor cirkáló kirántotta a hiperűrből, ami meg akarta kaparintani Mirax Terrik Pulsar Skate nevű csempészhajóját. A kitörő csatában a Zsiványok kimentették Terriket, de ezzel lebuktatták magukat, és a Birodalom azonosítani tudta, hogy az X-szárnyúak a Zsivány Osztagba tartoznak. A Birodalmi Hírszerzés ügynökét, Kirtan Loort ruházta fel azzal a feladattal Ysanne Isard, hogy találja meg és pusztítsa el az osztagot.

 

Loor a Talaseán találta meg a Zsivány Osztagot, és az Osztag csupán Devlia admirális inkompetenciája miatt úszta meg a birodalmi rajtaütést. Gial Ackbar rögtön evakuálta a Talaseát és a Zsivány Osztagot áthelyezte a Noquivzorra egy megtorló rajtaütés után, amiben Devlia elesett a Vladetnél, és arra kényszerítette a Birodalmat, hogy számos erőforrását a szektorbeli főhadiszállásai újjáépítésére fordítsa.

 

A borleiasi csaták

 

A talaseai csel lelepleződésével Ackbar mindent bevetett a Borleias elfoglalására. A planéta fontos mérföldkő volt a Coruscanthoz vezető Namadii Folyosón. A Bothan Kémhálózat ügynökei Laryn Kre'fey parancsnok vezetésével a birodalmi HoloNet-adásokból megállapították, hogy a bolygó gyéren védett. Azonban a bothanok nem tudták, hogy a birodalmi Evir Derricote tábornok megerősítette a Borleias védelmét annak érdekében, hogy többek között a saját illegális Alderaani Biotikai Intézetét óvja, és drasztikusan felemelte a bolygó elhárítópajzsának energiaszintjét. Ráadásul Derricote tudomást szerzett a bothanok kémkedéséről és hamis információval etette őket.

 

Ezen kívül Kirtan Loor már kikövetkeztette, hogy a Borleias lesz az új köztársasági előkészületi csapásának színhelye a Coruscant előtt. Ysanne Isard elküldte a férfit a Borleiasra, és Loor tévesen azt hitte, hogy Isard is az ő következtetésére jutott. Tulajdonképpen Isard csak Derricote után kémkedni küldte Loort, akiről a nő azt hitte, hogy olyan kertészeti és természettudományi készségek birtokában van, amikkel biofegyvert készíthet az Új Köztársaság ellen. Ha Loor megosztotta volna elméletét Isarddal, jóval nagyobb véderőt rendelt volna oda sokkal több erősítéssel, hogy végérvényesen megsemmisítse a támadó Új Köztársaság erőit.

 

A birodalmi félreértés ellenére az első borleiasi csata egy katasztrófa volt az Új köztársaság számára: az elhárítópajzs előre nem várt ereje azt jelentette, hogy Kre'fey terve a Biotika orbitális bombázására kudarccal zárult. Az új köztársaság két vezérhajót vesztett, Kre'fey meghalt és a Zsivány Osztag kimentésre szorult Horton Salm tábornok Y-szárnyúi részéről a megmenekülés érdekében. Azonban Loor és Isard félrebeszélése azt eredményezte, hogy az Eviscerator csillagromboló nem volt a rendszerben, pedig megsemmisíthette volna a teljes új köztársasági erőt.

 

Pár héttel később az új Köztársaság elterelést hajtott végre a Venjagga-rendszerben, a Jagga II-t vették célba, ami rakétákat szállított a birodalmi Flotta számára. A támadás elcsalta az Evisceratort a Borleiastól, és egy rögtönzött tervvel a Zsivány Osztag ismét megtámadta a Borleiast. A bolygó holdjától jövő meteoreső mögött elrejtőzve a Zsiványok sikeresen elvágták az elhárítópajzs energiavezetékét. A birodalmi védelem sarokköve megsemmisítésével maga a védelem megszűnt és ez köztársasági győzelmet hozott a második borleiasi csatában.

 

A Coruscant felszabadítása

 

LiberationcoruscantA Borleias megszerzésével Ackbar admirális most már közvetlenül megtámadhatta a Coruscantot. Ámbár a főbolygót erős bolygópajzs óvta. A támadás megkezdése előtt a pajzsot hatástalanítani kellett. Wedge Antillest és a Zsivány Osztagot küldték le titokban Birodalmi Városba, hogy szabotálják a pajzsgenerátort. A galaxis tizenhat legrosszabb bűnözőjét, köztük Fliry Vorru néhai moffot és Zekka Thyne gengsztert szabadították ki a kesseli telep börtönéből és rászabadították Birodalmi Városba, hogy a birodalmi hatóságoknak gondokat okozzanak.

 

Időközben a Zsivány Osztag rájött, hogy ha rengeteg vizet tudnának cseppfolyósítani és szupervihart hoznának létre, akkor villámcsapásokkal meg tudnák semmisíteni a Coruscantot védő energiapajzsot. A Zsiványok elkötöttek egy építődroidot és azzal a parancsnoki épülethez mentek. Ott átvették az irányítást a Coruscant egyik orbitáló naptükre felett. A naptükör szűken fókuszált fénysugara hamar felhevítette a bolygó egyik víztárolóját. Így egy hatalmas vihar kerekedett és a pajzsok hamarosan leomlottak.

 

Pajzs nélkül az Ackbar admirális vezette új köztársasági erők beléptek a Coruscant-rendszerbe. A különítmény könnyedén felülmúlta a birodalmi erőket, mivel Ysanne Isard csupán néhány Imperial-osztályú csillagrombolót igényelt a főbolygó védelmére. Rövidesen a Coruscant az Új Köztársaság kezére került.

 

Hadjáratok Zsinj ellen

 

A Coruscant-hadjárattal egy időben Zsinj hadúr támadássorozatokkal sanyargatta az Új Köztársaságot, aki a Quelli-szuperszektor korábbi nagymoffja volt, és Palpatine endori halála után saját birodalmat tépett magának. Csaták dúltak a Mrisst és a Noquivzor bolygóknál, amik megszilárdították Zsinj hírnevét, mint az Új Köztársaság veszélyes ellensége. 

Utóhatás


Bár az Új Köztársaság megszerezte a Coruscantot, a Birodalomnak még nem lett vége. Sok birodalmi vezérből vált független hadúr, akik közül Zsinj vált a legveszélyesebbé. Isardot nem lelték meg a Birodalmi Palotában. Ami rosszabb, hogy a bolygó nonhumán populációját egy mesterséges kórokozó, a Krytos vírus ölte. A vírus volt Isard végső kísérlete, hogy aláássa az új köztársasági vezetést, és a Thyferrára menekült, hogy folytathassa küzdelmét. Az Új Köztársaság kormányának kreditmilliárdokat kellett költenie baktára a járvány kezelésére, amit Isard irányított, mivel Thyferra államfőjévé emelte magát. A Zsivány Osztag egységesen kilépett a seregből, hogy folytathassák az Isard elleni háborút, és az úgynevezett "Baktaháború" Isard vereségével zárult a thyferrai csatában, és a Köztársaság megszerezte a baktakészleteket.

 

A Köztársaság később megbánta, hogy bűnözőket terelt a Coruscantra, mivel ezen bűnözők támasztották fel a Fekete Nap nevű bűnözői szindikátust.  

Csaták


Csata a Chorax-rendszerben (41:10:10)

Hensarai kiűzetés (41:10:24)

Talaseai rajtaütés (41:10:24)

Vladet védelme (41:10:26)

Első borleiasi csata (41:11:9)

Második borleiasi csata (41:11:30)

Csata a Borleias közelében (c. 42:1)

Mrissti csata (42:1:7)

Kesseli küldetés (42:1)

Coruscant felszabadítása (42:1:23 - 42:2:17) 

Megjelenések


X-szárnyúak: Zsiványkommandó

X-szárnyúak: Wedge játszmája 

Források


The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000