darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Byssi párbaj (Legendák)

Előző: Második coruscanti csata
Egyidőben: Calamari-i csata
Következő: Orombázisi csata
LvS_clonelab.jpg
Duel on Byss
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Árnykéz Hadművelet)
Idővonal: YU 10
Helyszín(ek): Byss
Végkifejlet: Sith-győzelem
 • Luke Skywalker átáll az Erő sötét oldalára
Hadviselők:
 • Új Jedi Rend

 • Sith-nagyurak Rendje
Parancsnokok: Új Jedi Rend:
 • 1 Jedi-mester
  • Luke Skywalker

Sith-nagyurak Rendje:
 • 1 galaktikus császár/Sith-ek sötét nagyura
  • Palpatine
Erők: Új Jedi Rend:
 • Nincs

Sith-nagyurak Rendje:
 • Számos klóntest megsemmisült

Legendák

Tényleg azt hitted, legyőzhetsz, ha idejössz a trónbolygómra?
-Palpatine 

A byssi párbaj egy összecsapás volt Luke Skywalker és Palpatine között Palpatine byssi klónlaborjában. 

Történelem


Háttér

 

Leia And SidiousMiután Luke Skywalker részben áttért az Erő sötét oldalára és Palpatine tanítványa lett, lánytestvére, Leia Organa Solo a Byssre utazott, hogy megkísérelje megmenteni őt. Azonban őt, Han Solót, Csubakkát és C-3PO-t fogságba ejtették ott. Palpatine gyorsan előnyére kovácsolta ezt és megpróbálta Leiát is áttéríteni a sötét oldalra. Palpatine egy a birtokában lévő Jedi holokronnal csábítgatta a nőt, és a haragját azzal szította, hogy felfedte csavaros szándékát a meg nem született gyermekével, ám próbálkozása visszafelé sült el és haragjában a nő elszökött.

 

Luke segítségével, aki titokban szabotálta a Császár terveit, a nő elszökött Han, Csubakka, C-3PO és R2-D2 oldalán. Leia megszerezte a fővezérlő kódokat a Mon Calamarit támadó Világpusztítókhoz, amikkel az Új Köztársaság megnyerte a csatát. Időközben Luke végül lázadás kirobbantásán dolgozott Palpatine ellen.

 

A párbaj

 

Palpatine klónjai 

"Skywalker… érzem, hogy itt vagy… hogy jöttél be? Senki se léphet be a klónozó laboratóriumba… hamarosan átköltözöm."
"Azért jöttem, hogy ne tehesd meg ezt."
-Palpatine és Luke Skywalker 

Palpatine RisesMialatt a Császár jelenlegi klónteste a laborban haldoklott, Luke Skywalker fénykarrdal kivonva beviharzott és szembeszállt Palpatine-nal. Mikor Palpatine azzal fenyegetőzött, hogy az elméjét magába Skywalkerbe helyezi át, Luke bevetette a blöffjét. A nyugodt Palpatine hagyta meghalni jelenlegi testét egy Erő-energia villanásában. Luke rájött, hogy Palpatine csak egy élő testbe tud beköltözni, és a Jedi egy pusztító portyára indult a klónlaborban, egyik tartályt zúzva szét a másik után, a Sith-nagyúr genetikai utódait gondolatok nélküli, gügyögő holtakká változtatva.

 

Luke számára sajnálatos módon az egyik test nem volt teljesen halott. A feltápászkodó Sith Sötét Nagyúr szembeszállt a Jedi-mesterrel. Miután alsóbbrendűnek nevezte Luke-ot, Palpatine a labor egyik falához lökte őt egy Erő-taszítással.

 

Az állás változása 

"Elfelejted, hogy egy Jedi mester vagyok… és a sötét oldalt is ismerem."
"A sötét oldal azt is elárulta, hány "Jedi mester" bukott el velem szemben? Azt is elárulta, hogy már téged is legyőztelek?"
-Luke Skywalker és Palpatine 

L Defeated By PPalpatine elvette a mellette lévő falba helyezett egyik fénykardot, a Jedi Tisztogatás egyik relikviáját, majd bekapcsolta és Luke-ra támadott. Az egyik pillanatról a másikra egyre erősebb ifjú Császár lesújtott a Jedi fegyverrel, amivel próbára tette Skywalkert. Az V-ös Formájú fénykardharcba vetett jártassága ellenére Luke kénytelen volt az összes erőtartalékát arra fordítani, hogy csak kivédje a Császár csapásait. A fénykardok egymásnak feszülésében rövid ideig szót váltottak, Luke a sötét oldalba vetett hitét teljes tévedésnek gondolta, Palpatine újra megerősítette hitét a sötét oldalban, és így a saját, felsőbbrendű erejében.

 

Hogy váratlanul ízelítőt mutasson erejéről, Palpatine előrenyomult, megszüntette a fénykardok szorítását és lefelé pörgette kardját, közben csuklóját oldalra mozdította. A hirtelen mozdulata félrecsapta Luke fénykardját és így a Jedi elvesztette egyensúlyát. Mialatt Luke zuhant, Palpatine cselekedett, Luke torkának szegezte fénykardját. A Jedit sakkban tartó Palpatine beteljesítette Luke áttértét a sötét oldalra, akit alázatos házőrzőre alacsonyított le. 

"Senki. Se. Vagy."
"Hol vagyok?"
"Egyedül."
"Nem - Segítség-"
"Nincs senki. Csak a Sötét Oldal."
"Jedi... vagyok. Aaaaah!"
"Nem vagy Jedi. Senki vagy. Nincs neved."
"A - nevem - Skywalker! AAAAAAH!"
"NINCS. NEVED!"
"Én-"
"Hallgass a Sötét Oldalra. Nincs neved."
"Nincs... *tompán* nevem."
"Szolgáld a Sötét Oldalt."
"Sz-szolgálom... a..."
-Palpatine megtöri Luke lelkét a párbaj után 

Ráadásul, hogy jobban biztosítsa Luke áttérését a Sötét Oldalra, beleférkőzött Luke elméjébe és Luke lelkének megtörésén dolgozott, mire Luke olyan jelentősen megtört, hogy megtagadta saját nevét.

 

Utóhatás

Megkeressük a húgodat! Szükségem van a holokronra… és a testvéred magzatára! Végleg letöröm a Lázadást!
-Palpatine, Skywalkernek 

Palpatines DemandsPalpatine utána azon nyomban az Oromholdra utazott Eclipse zászlóshajóján; a láncra vert és behódolt Luke Skywalkerrel. Miután kapcsolatba lépett az új köztársasági vezetőkkel, Leiát és a Jedi holokronját követelte, és megígérte, hogy cserébe tárgyalhatnak a fegyverszünetről a Köztársasággal. Leia a maga részéről teljesítette a Császár követelését, de a holokront hátrahagyta. Neki köszönhetően Luke-nak sikerült magáról maradéktalanul leráznia a sötét oldal leplét és Palpatine ellen fordult.

 

Egy gyors visszavágó során Luke jött ki győztesen, de Palpatine a dac jeleként előidézett egy Erő-vihart és elkezdte megsemmisíteni a köztársasági flottát. Luke és Leia újra találkoztak és ideiglenesen elvágták Palpatine kapcsolatát az Erővel, és így az Erő-vihar feletti irányításától is megfosztották. Míg az irányíthatatlan vihar megsemmisítette az Eclipse-t és a Császárt, Luke és Leia elmenekültek, és Luke bejelentette terveit a Jedi Rend újjáépítésével kapcsolatban. 

A színfalak mögött


A byssi párbaj először a Sötét Birodalom képregény-sorozat Sötét Birodalom 5 című számában jelent meg. A csatát Tom Veitch találta ki és írta meg, Dave Dorman rajzolta és Cam Kennedy színezte. Veitchnél ez volt a Palpatine és a Skywalker ikrek közötti végső összecsapást felvezető egyik konfliktusa az orombázisi csata alatt.

 

A párbaj a Byssen végül a Dark Empire hangjátékban is megjelent, ahol a párbaj intenzitása egészen új köntöst kapott John Cygan (Luke Skywalker) és Nick Jameson (Palpatine császár) szinkronjával. A párbaj az egyik legrövidebb fénykard-csata, ami képregényben lett illusztrálva, csupán 3 panelből állt két oldalon keresztül.

 

A kiadások kronológiai rendjében ez a legelső fénykardpárbaj, amiben egy Jedi és egy Sith-nagyúr kék fénykarddal csatáznak. Mikor Palpatine egy falról veszi le a fénykardját egy szobában, egy metaforaként is értelmezhető a Csehov puskája irodalmi technika személyében, ami szerint ha egy töltött puska (ebben az esetben egy fénykardként helyettesítve azt) a falon függ, az fel is használják, különben nem is szerepel a történetben. 

Megjelenések


 • Sötét Birodalom 5 (Első megjelenés)
 • Dark Empire (hangjáték) 

Források


 • Dark Empire endnotes
 • "Star Wars Episode VII: Rise of the New Republic" — InQuest Gamer 50 (Nem-kánon forrás)
 • The Essential Chronology
 • The New Essential Chronology
 • "Of Light and Darkness: The Making of Dark Empire – Part II" — Star Wars Insider 158

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000