hagyatek_banner_1460x342_a.png

Boonta Esti Nagyverseny (Legendák)

Boonta_Eve_Podracers.jpg
Boonta Eve Classic
Konfliktus(ok): Boonta-est, éves rendezés
Helyszín(ek): Tatuin
 • Mos Espai Nagy Aréna
Végkifejlet: YE 32
 • A nyertes Anakin Skywalker
Hadviselők: YE 32
 • Anakin Skywalker
 • Aldar Beedo
 • Ratts Tyerell †
 • Sebulba
 • Mawhonic
 • Dud Bolt
 • Clegg Holdfast
 • Ebe E. Endocott
 • Gasgano
 • Boles Roor
 • Teemto Pagalies
 • Elan Mak
 • Mars Guo
 • Ark Roose
 • Neva Kee (futam közben eltűnt)
 • Wan Sandage
 • Ody Mandrell
 • Ben Quadinaros

Legendák

A Boonta messze veszélyesebb bármilyen amatőr versenynél, amiben részem volt!
- Ben Quadinaros 

A Boonta Esti Nagyverseny a legnagyobb éves megrendezésű fogatverseny volt a galaxisban. A Tatuin bolygón tartott eseményen a huttok voltak a házigazdák, hogy megemlékezzenek a Boonta Esti ünnepre. A Boonta-verseny pályájának helyszíne Mos Espán kívül volt, ami a Mos Espai Nagy Arénából indult. Ott nézők ezrei gyülekeztek annak reményében, hogy kedvenc versenyzőjük ér be elsőnek, vagy láthatnak egy látványos karambolt, vagy fogadást nyernek a verseny kimenetele alapján. 

A ceremónia


A formális versenyceremónia a zászlóhordozók parádéjával kezdődött; mindegyik egy-egy versenyzőhöz tartozó emblémát tartott, és felsorakoztak a rajtrácsnál. Mikor a zászlósok elhagyták a pályát, a versenyzők felébresztették masszív motorjaikat, látszólag epekedve várva az esélyt, hogy több mint 700 kilométer per órás sebességgel száguldozzanak a föld felett. 

A mos espai versenypálya


ITW1 Boonta CircuitA mos espai pálya főleg a Ben-fennsík körül kanyargott. Az arénából kivezető út a Starlite-síkságba vezetett, egy könnyed sivatagi sávba, ahol az agresszív fogatversenyzők helyezkedhettek a jobb kezdő pozíciókért. A résztvevőknek libasorba kellett rendeződniük, hogy bejuthassanak abba a cikk-cakkos kanyonba, ami átvágott a Waldo-síkságon. Innen kijutva a Gomba-fennsíkhoz értek, egy sziklás kiterjedésbe, amit hatalmas gumós sziklaalakzatok uraltak. Ezután a hirtelen és meredek Metta-szakadék kiugrasztotta a versenyzőket az Ebe-krátervölgybe, ahol ismét egy keskeny nyíláson (A Horonyon) kellett átmanőverezniük magukat, hogy kijussanak a Kolduskanyonba.

 

Podrace AnnouncersA verseny a Homok-tengerrel szomszédos hosszú sivatagi lapályon folytatódott. Az egyik legveszélyesebb területen - a Boltív-kanyonon - a pilóták kénytelenek voltak átmanőverezni a kőkapukon, mielőtt bejutottak még egy kanyonsorozatba, köztük a Korbácsba, a Csipkés Szirt-szurdokba és a földalatti Lagúna-barlangrendszerbe. A barlangokból feljövet a pilóták a szűkös Dűnekanyon-kanyaron nyargaltak át, ami arról volt ismert, hogy az volt a bosszúszomjas taszken vadászok táborhelye.

 

A taszken vadászok lövöldözéseit túlélő versenyzők a köves akadályokat kellett kikerülniük az Összekötő Zónán, majd az utolsó kanyonszakaszba értek, a Tekercsbe, Jett Lejtőjébe és a Dugóhúzóba.

 

A pilóták a Dugóhúzóból az Ördögkilincsen keresztül jutottak ki egyenesen a Hutt-síkságba, egy adakályoktól mentes területre, amelyen át vissza az arénába vezetett az út. Az egész pálya egy kört reprezentált, és a Boonta Esti Nagyverseny teljesítéséhez három kör kellett, és egy kör megtétele átlagosan 5 perc 40 másodpercnyi időbe telt.

 

A közvetítést Fodesinbeed, egy népszerű sportkommentátor szolgáltatta. 

Történelem


Reneszánsz Gardulla alatt

 

A Boonta Esti Nagyverseny pályája egy ősi út volt, ami YE 67 előtt nehéz időkön ment keresztül. Azonban Hego Damask pénzügyi támogatásával Gardulla, a hutt felújította a pályát annak részeként, hogy irányítást szerezzen a Tatuinon, és az új fogatverseny-pálya megépítésével a muunilinsti és malastare-i riválisaival felveheti a versenyt.

 

A YE 32-es verseny

Nincs az a bolygóközi vagány, akinek jól esik egy ilyen esés!
- Fodesinbeed Annodue 

Előkészület a versenyre

 

PodracePár nappal a verseny előtt Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi Jedi-lovagoknak le kellett tenniük Amidala királynő királyi csillaghajóját a Tatuin bolygóra. Miután szembesült azzal, hogy a hiperhajtómű-generátor cserealkatrész megszerzésének egyetlen megfizetési módja tatuini valutával lehetséges, Jinn találkozott a fiatal Anakin Skywalker fiúval Watto üzletében. Jinn szintén találkozott Anakin édesanyjával, Shmivel, és Anakin buzgón felajánlotta, hogy fogatával részt vesz a futamon, és ha nyer, megszerzi a nabooi hajó megjavításához szükséges alkatrészeket.

 

Qui-Gon is fogadást kötött, miszerint ha Anakin nyeri a versenyt, azzal a szabadságát is elnyeri.

 

Résztvevők

 

A verseny

 

Jabba AnouncementsMikor a lámpák zöldre váltottak, az összes versenyző padlógázzal elszáguldottak, kivéve kettőt, Anakin Skywalkert és Ben Quadinarost. Anakinnak sikerült működésre bírnia a fogatát, és üldözőbe vette a többi versenyzőt. Közben Sebulba nekilökte Mawhonic fogatát egy sziklafalnak, amitől a gondolása megsemmisült. Mawhonic túlélte az ütközést és legalább két tagra vérdíjat tűzött ki Sebulba családjából, amiket Jango Fett gyűjtött be. Anakin előrenyomulásával megelőzte Wan Sandage, Neva Kee, Dud Bolt és Clegg Holdfast fogatait. Ahogy a versenyzők elérték a Lagúna-barlangot, Anakin elhaladt Boles Roor és Ebe Endocott mellett és felzárkózott Ratts Tyerell mögé. A Lagúna-barlangrendszerben Tyerell egy cseppkőnek csapódott és azonnal életét vesztette. A barlangon kívül Anakin fogatára taszken vadászok lőttek. Közben Ben Quadinaros fogatának helyzete rosszabbodott, ahogy az energiakapcsok deaktiválódtak. Ettől a gondola szétesett, ahogy a motorok elszabadultak különböző irányokba, és Quadinaros kiesett. Időközben az első öt fogatversenyző áthaladt a célegyenesen: Sebulba, Gasgano, Ody Mandrell, Teemto Pagalies és Aldar Beedo. Mandrell box utcába hajtott, ahol a DUM-4-es szerelődroidját beszippantotta a bal hajtómű, megsemmisítve azt.

 

A második körben Sebulba illegális rejtett lángszóróval megperzselte Clegg Holdfast hajtómáveit, amitől Holdfast elvesztette az irányítást és egy kanyonfalnak száguldott. Ez alatt Anakin Gasgano mögé került, és mikor próbálta kikerülni, Gasgano őt blokkolva ugyanabba az irányba mozdult. Ez kétszer is megtörtént, mire egy rámpához értek, ahol Anakin kihasználva az esélyt felgyorsított a levegőben és túljutott Gasganón. Teemto Pagalies rombolási kísérletét is elkerülte, mikor egy bogár a szemébe repült és elvesztette a fogata feletti irányítást. Aldar Beedo megelőzése után Anakin a harmadik helyre jött fel, Mars Guo mögé. Sebulba egy fémdarabot hajított Guo kolosszális motorjába, amitől az felmondta a szolgálatot. Guo lezuhant és egy roncsdarab kioldatta Anakin kábelét. Anakint Gasgano, Teemto Pagalies és Ark Roose hagyta le, mire meg tudta javítani a kábelt, de hamarosan visszaelőzte őket. Most Sebulba mögött Anakin átszáguldozott a Dűnekanyon-kanyaron, ahol a fogata újabb találatot kapott be a taszkenektől. Teemto Pagalies nem volt ilyen szerencsés, mert a fogata üzemanyagtartályát lőtték meg, amitől kiesett a versenyből. A taszken vadászok jawáékra lövöldöztek, akik néhány alkatrészért jöttek Pagalie fogatából. Sebulba a lángszóróját Anakin ellen próbálta bevetni, de a fiú elkerülte azt. Neva Kee letért a pályáról a második körnél a Hutt-skíságnál, és soha többet nem látták újra.

 

Boonta Final LapA harmadik körben Anakin és Sebulba fej fej mellett versenyeztek, majdnem egy egész forduló erejéig. Egy kis ütközés történt a Koldus-kanyonban, amitől Anakin szervízútra kényszerült, és kissé hátramaradt. Egy élénk gyorsítással sikerült Anakinnak Sebulba elé érkeznie, hogy az élen haladjon a Boltív-kanyon felé. A vezetés azonban rövid életű volt, mert Anakinnak egy rosszul működő motorral gyűlt meg a baja, amit még Sebulba szabotált a verseny előtt. Hátramaradt, miköben javításokat végzett haladás közben. Néhány versenyző kiesett a harmadik körben, például Dud Bolt és Ark Roose, akik egymásnak ütköztek, és mindkettő fogata megsemmisült. Wan Sandage elvesztette az irányítást és egy kóbor homokkúszónak csapódott. Miután helyrehozta a hajtóműveit, Anakin felgyorsított és felzárkózott Sebulba mögé, mielőtt beléptek a Hutt-síkságra az Ördögkilincsnél. A kör végén Anakin és Sebulba vezérlőfülkéi összekapcsolódtak. Anakin gyorsítással szabadult ki, és Sebulba hajtóművei leváltak és a földnek ütköztek. Anakin megszerezte a győzelmet és elnyerte a Boonta Kupát.

 

Anakin Skywalker diadala 

Ez Skywalker!
- Fodesinbeed, mikor Anakin áthalad a célegyenesen. 

BoontaCelebration SWEBár az esélyek a cselszövő Sebulbát jelölték ki győztesnek, az Erő Anakinnal volt, és ő ért be elsőként. Ez meglepő fordulatnak számított a hosszú ideje bajnok dugnak. Anakin lett az első ember, aki megnyert a futamot és többet is elnyert annál; a fiatal rabszolga elnyerte szabadságát.

 

Majdnem hetven évvel később a fejvadász Aurra Sing úgy emlékezett vissza, hogy Anakin szabályt nem szegve nyerte meg a szabályok nélküli versenyt. 

A YE 32-es verseny eredményei 

 • 1. hely: Anakin Skywalker (15.42:655 ; 858 km/h)

 • 2. hely: Gasgano (15.48:557 ; 850 km/h)

 • 3. hely: Aldar Beedo (15.52:108 ; 845 km/h)

 • 4. hely: Ebe Endocott (16.04:994 ; 827 km/h)

 • 5. hely: Elan Mak (16.10:737 ; 819 km/h)

 • 6. hely: Boles Roor (16.42:473 ; 781 km/h)

 

Veszteségek 

 • Neva Kee

 • Ratts Tyerell

 

YU 1-es Boonta Esti Nagyverseny

 

StarTours2 BgBár a Birodalom betiltotta a fogatversenyeket, a Boonta Esti Nagyverseny állandó hagyomány maradt a Tatuinon. Egy YE 1-es verseny alatt egy Star Tours tulajdonú StarSpeeder 1000-es, a Star Tours 1401-es járata véletlenül részt vett a futamban, miután egy birodalmi razzia miatt megszökött a THX1138-as űrkikötőből. Számos fogat semmisült meg a hektikus eseményeken a megszűnésig. A Boonta Esti Nagyverseny olyan népszerű volt, hogy a Star Tours ügynökséggel rengeteg utas utazott a Tatuinra a rendezvény kedvéért. 

Hagyaték


Sok évvel később Han Solo és Leia Organa Solo elmentek a verseny helyszínére tatuini küldetésük alatt, és még Anakain Skywalker holokockáját is megvásárolták a barátjától, Kitster Banaitól, amit a győzelme után készítettek. A Boonta Esti Nagyversenyről Shmi Skywalker Lars is említést tesz naplójában, amit Leia talált a régi Skywalker-birtokon. 

A színfalak mögött


Az I. rész DVD audiokommentárjában a vizuális effektekért felelős John Knoll kiemeli, hogy abban a jelenetben, mikor Sebulba Anakin mögé ér, és Anakin feje közel kerül a hajtóműgondolák közti energiakapcsokhoz, látni lehet, hogy Sebulba nincs a pilótafülkéjében.

 

A Star Wars: I. rész: Baljós árnyak regényváltozatban, amit Terry Brooks írt és az 1999-es film előtt publikáltak, Obitoki, Habba Kee és Xelbree versenyzők is részt vettek a futamban. A könyvben Obitoki és Habba Kee meghalnak, mikor Sebulba miatt balesetet szenvednek, és ez ugyanígy van a forgatókönyvben is, de a filmben egyikük sem tűnik fel. Ráadásul a Star Wars: I. rész - Fantasztikus gépezetek albumban írják, hogy tizennyolc versenyző indulhatott és versenyzett a Boonta Esti Nagyversenyben, de ők hárman nincsenek rajta a listán. A cikk ezért Obitoki megjelenését a könyvben bizonytalanul kezeli kánonnak. A The Complete Star Wars Encyclopedia 2008-ban készült el. Obitoki bejegyzése megerősíti Kee és Obitoki létezését és balesetét, ám nem tisztázott, hogy a Boonta alatt zuhantak le, és hogy meghaltak-e. Xelbree szintén kap említést a referenciakönyvben. 

Megjelenések


 • Darth Plagueis (Csak megemlítve)
 • Episode I Adventures 6: The Hunt for Anakin Skywalker (Csak megemlítve)
 • Star Wars: Episode I Racer
 • Racer Rush
 • Podracing Tales
 • Episode I: Anakin Skywalker (Csak kép)
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak (regényváltozat) (Első megjelenés)
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak (képregény)
 • Star Wars: Episode I The Phantom Menace Illustrated Screenplay
 • Episode I Journal: Anakin Skywalker
 • Episode I Journal: Queen Amidala
 • Star Wars Episode I: The Phantom Menace (ifjúsági regény)
 • Episode I: Qui-Gon Jinn
 • Dear Anakin
 • Episode I: The Phantom Menace ½ (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: Bounty Hunter (Csak megemlítve)
 • Star Wars 12: Outlander, Part 6 (Csak megemlítve)
 • Star Wars 14: Emissaries to Malastare, Part 2 (Csak megemlítve)
 • Star Wars 15: Emissaries to Malastare, Part 3 (Csak megemlítve)
 • Az álmok bolygója (Csak megemlítve)
 • Jedi Quest: The Dangerous Games (Csak megemlítve)
 • Star Wars: Racer Revenge
 • Podracing Faces Uncertain Future — HoloNet News Vol. 531 #49 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on) (Csak megemlítve)
 • A klónok háborúja: Rázós verseny (Csak megemlítve)
 • A gonosz útvesztője (Csak megemlítve)
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (regényváltozat) (Csak megemlítve)
 • Star Tours: The Adventures Continue
 • Rebel Force: Target (Csak indirekt megemlítés)
 • Rebel Force: Renegade (Csak megemlítve)
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided (Csak megemlítve)
 • The Rise and Fall of Darth Vader
 • A Tatuin szelleme (Csak megemlítve)
 • Legacy of the Force: Tempest (Csak megemlítve)
 • Legacy of the Force: Exile (Csak indirekt megemlítés) 

Nem kánon megjelenés 

 • LEGO Star Wars: The Video Game
 • LEGO Star Wars: The Complete Saga
 • LEGO Star Wars: Anakin: Space Pilot
 • LEGO Star Wars: The Phantom Menace
 • LEGO Star Wars: Microfighters  – "Episode 1: Bantha Shakes" 

Forrás


 • Star Wars Episode I: The Data File
 • "In the Star Wars Universe" — Star Wars Insider 47 (Csak indirekt megemlítés)
 • The Official Star Wars Fact File 2 (POD1–2, Anakin Skywalker's Podracer)
 • The Official Star Wars Fact File 13 (JIN5–6, Qui-Gon Jinn)
 • Star Wars: Attack of the Clones: The Illustrated Companion
 • Old Swoop Tracks on the official Star Wars Galaxies website (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Star Wars: Complete Locations
 • The New Essential Chronology
 • "Snow Job" — Star Wars Gamer 2
 • "Star Wars Q&A" — Star Wars Insider 67
 • The New Essential Guide to Weapons and Technology
 • Star Wars Fandex Deluxe Edition
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Thorn Drumheller a Databank-ban (tartalom mára elavult; backup link) (Nem kánon megjelenése)
 • Boonta Eve Classic Podracers a Databank-ban (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • "Rogues Gallery: An Audience of Aliens" — Star Wars Insider 131
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • Hasbro Movie Heroes (Csomag: Podracer Pilots) (háttérlink) (Csomagolás)
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Ark Roose)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Ben Quadinaros)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Boles Roor)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Clegg Holdfast)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Dud Bolt)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Gasgano)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Mars Guo)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Mawhonic)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Neva Kee)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Ratts Tyerell)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Teemto Pagalies)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Sebulba (★★★★))
 • The Not-So Magnificent Seven a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • So Uncivilized: Great Gunslingers in Star Wars, Part 1 a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • Slugthrowers: An Overview of Popular Music and Musicians in a Galaxy Far, Far Away, Part 1 a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • Star Wars: The Clone Wars Magazine 22
 • This Is Podracing: Sports in the Star Wars Galaxy, Part 1 a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • Anakin Skywalker's Podracer az Encyclopedia-ban (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Boonta Eve Classic Podracer Pilots az Encyclopedia-ban (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Sebulba's Podracer az Encyclopedia-ban (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • "Podracing 101!" — Star Wars Magazine 2
 • Star Wars Episode I: The Phantom Menace (referenciakönyv)
 • Star Wars: The Phantom Menace: The Expanded Visual Dictionary
 • Battle for Naboo
 • Inside the Worlds of Star Wars: Episode I
 • The Official Star Wars Fact File 3 (remake)
 • Star Wars: Sith Wars

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000