hagyatek_banner_1460x342_a.png

Balmorrai csata (Legendák)

Következő: Második byssi párbaj
Battle_of_Balmorra_2.JPG.jpg
Battle of Balmorra
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Árnykéz Hadművelet)
Idővonal: YU 10
Helyszín(ek): Balmorra
Végkifejlet:
 • Békeegyezmény jön létre a Balmorra és a Galaktikus Birodalom között
 • A Balmorra függetlenedik a Galaktikus Birodalomtől
Hadviselők:
 • Balmorra

 • Galaktikus Birodalom
  • Sötét Birodalom
Parancsnokok: Balmorra:
 • Beltane kormányzó

Galaktikus Birodalom:
 • Sedriss QL végrehajtó
 • Krdys Mordi őrmester
 • Vill Goir őrmester
 • Maximilian Veers kapitány †
Erők: Balmorra:
 • Balmorrai katonák
 • SD-10-es rohamdroidok
 • X-1-es Viperák

Galaktikus Birodalom:
Veszteségek: Balmorra:
 • Súlyos

Galaktikus Birodalom:
 • Súlyos, köztük az Árnydroidok

Legendák

"Beltane — amint bolygót érünk, add meg magad."
"Hogy én, Sedriss? — Ne is álmodj róla! Régóta várok erre a szabadságharcra!"
-Sedriss QL végrehajtó és Beltane kormányzó 

A balmorrai csata YU 10-ben zajlott a Sedriss QL végrehajtó által vezetett Galaktikus Birodalom erői, valamint a Balmorra gyárvilág védői között. A birodalmi Árnykéz Hadművelet részeként a csata azután tört ki, hogy Palpatine galaktikus császár odaveszett egyik klóntestében. Balmorra kormányzója, Hinch Beltane annak tudatában volt, hogy a Császár örökre elhalálozott, és az Új Köztársaságot kezdte ellátni a harci droidjaival, ami a Birodalom ellensége volt a Galaktikus Polgárháborúban.

 

Beltane pálfordulása felkeltette Sedriss figyelmét, aki hű maradt Palpatine-hoz és várt, hogy mestere egy másik klóntestben térjen vissza. Sedriss egy flottányi csillagrombolóval érkezett a Balmorrához, és esélyt adott Beltane-nek, hogy vérontás nélkül zárhassák le a konfliktust; a kormányzónak csupán át kellett adnia a gyárait a birodalmiaknak és megadnia magát, hogy kivégezzék. Mivel Beltane már régóta álmodozott a balmorrai függetlenségről, elutasította a feltételeket. Bár Sedriss-nek megvolt az esélye, hogy orbitális bombázással ítélje halálra a Balmorrát, érintetlenül szerette volna megkaparintani a bolygó gyárait, még ha ez azt is jelentette, hogy rengeteg birodalmi katonát veszít a földi támadáskor.

 

A Birodalom hatalmas haderőt mozgósított a Balmorra felszínén, amit Maximilian Veers kapitány irányított. Beltane és Sedriss titkos fegyverzetek adok-kapok játszmáját űzte. Beltane SD-10-es rohamdroidjai felülmúlták Sedriss elavult SD-9-es modelljeit, ám azokat válaszul a birodalmi kibernetikus Árnydroid Csillagvadászok semmisítették meg. A csata akkor hágott a tetőfokára, mikor Beltane szabadjára engedte kísérleti X-1-es Vipera Autognóm droidjait, amik visszaverték az Árnydroidok támadását. Sedriss bármi áron meg akarta szerezni azokat az erős gépezeteket, ezért felhagyott az ellenségeskedéssel és békeegyezményt írt alá Beltane-nek, és jóváhagyta a Balmorra szabadságát. Ezek után Sedriss kapott egy szállítmány X-1-es Viperát a kormányzótól, bár Beltane belepiszkált egyezségükbe azzal, hogy lehetővé tette az Új Köztársaságnak, hogy lecsapjon a szállítmányra félúton a Byssre, magába a hajóba pedig kommandós csapatokat állított. 

Előzmény


Sosem bíztam Beltane kormányzóban. Évekig azzal hencegett, hogy az ő harci gépeinek köszönheti a Császár sikereit!
-Sedriss 

TORA Galaktikus Polgárháború alatt a Balmorra gyárvilág állította elő első számban az AT-ST-ket a Galaktikus Birodalomnak. YU 4-ben az endori csata és Palpatine galaktikus császár halála után a bolygót felszabadította a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség. YU 10-ben a Császár egy klóntestbe visszatérve újra hatalomra jutott, és hónapokkal utána visszatért a Balmorrára, ami ismét birodalmi irányítás alá került.

 

A planéta üzemei fejlett fegyverzetet kezdtek el gyártani a Birodalom számára, a legfontosabb az újonnan kifejlesztett SD-9-es sorozatú rohamdroid volt. Ez idő alatt Umak Leth birodalmi mérnököt bízták meg, hogy a Balmorra fejlesztő csapataival együtt dolgozva továbbfejlesszék az SD-9-es dizájnját, így született meg az SD-10-es rohamdroid modell, aminek tömeggyártását berendelték a Birodalom szolgálatára. Azonban a bolygó kormányzója, Hinch Beltane, lehetőséget látott, hogy az új droidokat inkább a Balmorra felszabadítására használja fel. Leth tudta nélkül Beltane meghagyta a mérnököknek, hogy az SD-10-es modellt lássák el gyorsreagálású szervómotorokkal, becsapódás elleni pajzsokkal, de még kísérleti öngyógyító fémekkel is. Ráadásul Beltane a Birodalomtól eltitkolva egy új X-1-es Vipera Autognóm droid fejlesztését is elrendelte. Egy a balmorrai dizájnokra támaszkodó óriási gépre alapozták, ami elnyelte a támadó sugarak energiáját, ami a droid energiaellátását szolgálta.

 

Beltane új találmányát az Új Köztársaságnak akarta eladni egyéb balmorrai termékek mellett. Hamarosan erre lehetősége nyílt, mikor Palpatine újabb halált halt az új köztársasági Orombázisnál, mire Sötét Birodalma vezető nélkül maradt. A kormányzó Palpatine halálát véglegesnek hitte, és előnyt kovácsolva a Birodalom meggyengült állapotából nyíltan ellátni kezdte az Új Köztársaságot a harci droidjaival, bár az X-1-es modell még nem volt közöttük, mivel a droidokat még nem tesztelték harc közben. Bár Beltane hivatalosan még a Birodalom szövetségese volt és nekik is szállított folyamatosan, Beltane új köztársasági üzleteire felkapta fejét Sedriss QL katonai végrehajtó, aki ideiglenesen a Birodalom hadi törekvéseit irányította Palpatine hiányában. Sedriss a Balmorrát jelölte ki az Árnykéz Hadművelet következő célpontjaként, ami egy rajtaütés-sorozat volt a Galaktikus Mag közelében elhelyezkedő, rebellis világok ellen.

 

Egy öt csillagrombolóból álló flotta ért a Balmorra fölé. Sedriss személyesen is jelen volt a zászlóhajóján, az Avenger csillagrombolón, akit hadi tiszthelyettesei, Vill Goir és Krdys Mordi támogattak. Sedriss erői közt Árnydroidok is voltak, egyedi csillagvadászok, amit Leth fejlesztett ki és a standard birodalmi ellátási hálózatot áthágva gyártották le a Mélymagban. Az Árnydroidokat elesett birodalmi ászok agya köré építették. Az agyak kibernetikusan kapcsolódtak a gépekhez, és maga Palaptine császár által meg lettek támogatva az Erő sötét oldala által.

 

Avenger Victory BalmorraAz összeállt flotta bármikor készen állt tüzelni a bolygóra Sedriss parancsára. Azonban a sötét csatlós készenlétben tartotta a flottát, és helyette a földi osztagosait készítette fel a bevetésre. Sedriss képernyőn keresztül kapcsolatba lépett Beltane-nel, és követelte, hogy a kormányzó adja át a gyárakat birodalmi kézre, valamint adja meg magát, hogy kivégezzék áruló tettei miatt. Beltane ellenszegülése esetén Sedriss azzal fenyegetőzött, hogy rászabadítja erőit a Balmorrára, és lemészároltatja a bolygó teljes lakosságát.

 

Beltane-t nem hatották meg a sötét csatlós fenyegetései, közölve, hogy a Birodalom örülhetne annak, hogy a Balmorra töretlenül szállítja le nekik a rohamdroidokat. Mordi emlékeztette Sedriss-t, hogy az SD-10-esek nemsokára elhagyják a balmorrai gyárakat. Sedriss tudomásul vette a tényt, hogy a Birodalomnak kellenek azok az új droidok, ezért a gyárak megrongálása nélkül akarta bevenni a bolygót. Sedriss megparancsolta a csapatoknak a földre szállást, és közölte a kormányzóval, hogy még elfogadja Beltane megadását. Beltine nem állt kötélnek, és kimondta, hogy a csapatai harcolni fognak a Balmorra szabadságáért. 

A csata


"A birodalmiak csalnak, uram… Saját ellátóik tudta nélkül dolgoznak! A Galaxismagban építik meg titkos fegyvereiket!"
"Persze… Ha a birodalmiak nem ezt tennék, nem ők lennének a galaxis urai… És nekem is van titkos fegyverem!"
-A balmorrai parancsnokság, miután szemtanúi lettek az Árnydroidok tűzerejének

Battle Of BalmorraA birodalmi leszállóhajók 700 AT-ST lépegetőt, 382 SD-9-es rohamdroidot, 36.000 rohamosztagos- és csapatszállítót tettek le a Bin Prime nevű főváros közelében lévő alföldön Maximilian Veers kapitány irányítása alatt. Az általa kitervelt haditerv szerint Sedriss és erői körbevették a várost. Beltane osztagosai kivezénylésével válaszolt, akik között balmorrai katonák és SD-10-es droidok sorakoztak. Mikor a csata megkezdődött a két fél között, Beltane minden erejét kicsalogatták a városból az azt körülvevő nyílt térre.

 

A csata eleinte a balmorrai erőknek kedvezett, mivel a felsőbbrendű SD-10-esek - amik olyan taktikákkal voltak beprogramozva, hogy a régebbi SD-9-esekkel felvegyék a küzdelmet - megtizedelték ellenfeleiket. A birodalmi erők súlyos veszteségeket számláltak, és Veers kapitány jelentette a dolgok állásáról Sedriss-t. Sedriss kezdettől fogva azzal számolt, hogy a Birodalom rengeteg élettel fog fizetni a csatáért, de meg volt elégedve ezzel az árral. A stratégiája szerint a végrehajtó visszahívta a megmaradt földi egységeit és aktiválta az Árnydroidokat. A kibernetizált csillagvadászok kilőttek a csillagrombolók hangárjaiból és a csatatér felé repültek. A droidok légicsapásokkal támadták Beltane erőit, ami a Birodalom javára fordította meg a csatát. Mivel az SD-10-es droidokat nem programozták arra, hogy védjék magukat a légi támadásoktól, tömegesen estek el a fürge vadászok által. Az eredet inváziós tervekkel szembemenve az Árnydroidok porig rombolták a Balmorra infrastruktúráját.

 

EvilSpaceThingies DE2Beltane tájékoztatást kapott az események fordulatáról, és úgy döntött, hogy ideje lerántani a leplet saját titkos fegyveréről, és kiadta az Alfa Vészhelyzeti Eljárást, amely paranccsal kiküldte az X-1-es Vipera droidokat, amik legyőzték az Árnydroidokat. Veers földi erői összecsaptak az Autognómokkal, ám a droidok részecskepajzsa túl erősnek bizonyult a birodalmi osztagosoknak, és magát Veerst megölték. Sedriss megkísérelte visszavonultatni az össze Árnydroidot, de az összes csillagvadászt már megsemmisítették addigra. Látván az X-1-est akcióban, amit a Birodalomtól titokban építettek, Goir és Mordi kinyilvánította, hogy Beltane megszegte egyezményét a Birodalommal, és könyörögtek Sedriss-nek, hogy a Balmorra orbitális bombázásával büntessen. Ámbár Sedriss egészen mást gondolt ki. Az X-1-es modell harci képességeit látva szerinte a gép kiváló értékes eszköz lehetne az Új Köztársaság elleni harchoz. Szerinte a droidok megszerzése a legfontosabb prioritás lenne, ezért Sedriss kapcsolatba lépett Beltane-nel, és megkérdezte tőle a gépek ellenértékét.

 

Beltane követelte, hogy a Balmorra váljon szabaddá a Birodalomtól; ha ez teljesül, átgondolja, hogy szerződéses alapon eladja-e az X-1-es droidokat Sedriss-nek. Sedriss vonakodva elfogadta a feltételeket, de megtorló csapást akart bevinni a Balmorrának, ha a Viperák már a birtokában vannak. Egy óra elteltével Sedriss követet küldött a bolygófelszínre, hogy megtárgyalják a szerződés részleteit. A formalitások elrendezésével Sedriss egyezményt kötött Beltane-nel, hivatalosan is szabaddá téve a Balmorrát a Birodalomtól, és kivonva az összes birodalmi erőt a bolygóról. 

Utóhatás


A háború nem puszta bosszúállás, Mordi. Egy körmönfont taktikus saját eszközeivel győzi le ellenfelét. Meg kell szereznem a droidokat a Birodalomnak. És most rögtön. Bármibe belemegyünk. Amint kezemben vannak a droidok — és tervezőik — porrá zúzom a Balmorrát!'
-Sedriss megindokolja döntését, hogy enged Beltane feltételeinek 

Beltane látszólag tartotta szavát és eladott egy rakomány X-1-es Vipera droidot Sedriss-nek, amit hamarosan a Birodalom főbolygójába, a mélymagi Byss-re szállítottak. Azonban Beltane titokban Sedriss háta mögött dolgozott: felvette a kapcsolatot az Új Köztársaság vezetőjével, Mon Mothmával, és elmesélte a csata alakulását. Utána megadta az Új Köztársaságnak a droidokat szállító transzportok pontos útvonalát, valamint a szállítóhajók regisztrációs számát és hozzáférési kódjait. Így az Új Köztársaság harcban el tudta fogni a szállítmányt. Wedge Antilles és Lando Calrissian tábornokok terve alapján az új köztársasági kommandós csapatok elfoglalták állásaikat a droidokon belül. Mikor a gépezetek a Császár Citadellájába érnek a Byssen, a kommandósok aktiválják a droidokat és vakmerő csapást intéznek a Birodalom szívébe.

 

VipersCitadelAz erről nem tudó Sedriss más bajokkal nézett szembe, mivel a byssi Uralkodótanács kudarcnak értékelte a Beltane-nel való békéjét. Két Sötét Oldali Adeptus, Nefta és Sa-Di kampányolni kezdtek amellett, hogy bukásáért végezzék ki Sedriss-t. Az Adeptusok olyan híreket is terjesztettek, hogy Palpatine halott és nem fog újabb klóntestbe visszatérni, még ha számos test is el volt rejtve a Császár Citadellájában. Sedriss a Sötét Oldali Elit tagjai kíséretével visszatért a Byssre. Utána konfrontálódott az áruló Adeptusokkal és megölte őket. A végső klóntestben visszatért Palpatine tanúja volt az egész jelenetnek, és örült Sedriss lojalitásának. A Császár ismét átvette a Birodalom vezetését.

 

Az új köztársasági behatolók által irányított X-1-es Vipera droidok ezután érkeztek a Byssre. A tervek szerint meg is támadták a Császár Citadelláját. A váratlan támadás készületlenül érte a birodalmi védőket, és az újjáéledt Palpatine veszedelmes báb rankorok szabadon engedésével válaszolt. A teremtmények megakasztották az új köztársasági akciót, és a csapásmérő csapat túlélői helyi csempészek segítségével voltak kénytelenek visszavonulni. 

A színfalak mögött


A balmorrai csata először az 1994-es Sötét Birodalom II képregény 1. számában jelent meg, amit Tom Veitch írt és Cam Kennedy rajzolt. A csata a Sötét Birodalom képregény-sorozat nyitóeseményeként szolgál, amiben először jelenik meg Sedriss QL birodalmi végrehajtó és a Balmorra kormányzója, Beltane. A csata később a képregény-sorozat hangjáték adaptációjában is szerepel. Az ütközetet számos Star Wars referencia-könyvben megemlítették a következő években.

 

A Sötét Birodalom hangjáték változata eltér az eredeti Sötét Birodalom II képregénytől, a csata számos kronológiai eseménye tekintetében. A hangjátékban Krdys Mordi nincs jelen, és Vill Goir az egyetlen Sötét Jedi, aki elkíséri Sedriss-t. Miután Sedriss bejelenti ultimátumát Beltane-nek, a kormányzó a bolygóvédelemmel tüzet nyit Sedriss flottájára. A támadástól bemérgesedett Sedriss utasítást ad földi csapatai leszállására, ám direkt a fővárosba nyomulnak, hogy elfoglalják, nem pedig a fővároson kívül szállnak le, mint a képregényekben. A birodalmi katonák száma is némileg eltér, mert a balmorrai védők "közel 30.000 rohamosztagost és 400 SD-9-es droidot" becsülnek, a képregényben pontosan 36.000 katonát és 382 droidot mondanak. 

Megjelenések


 • Sötét Birodalom II 1 (Első megjelenés)
 • Dark Empire II hangjáték 

Források


 • Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Guide to Planets and Moons
 • The Essential Chronology
 • The Essential Guide to Droids
 • Arms & Equipment Guide
 • The New Essential Guide to Characters
 • The Official Star Wars Fact File 23 (MIL1-4, Military Droids)
 • The Official Star Wars Fact File 43 (MIL7-8, Military Droids)
 • The Official Star Wars Fact File 85 (German Edition - SED1-2, Exekutor Sedriss)
 • The New Essential Chronology
 • Star Wars: The Comics Companion
 • "The Empire's Finest: Who's Whointhe Imperial Military" — Star Wars Insider 96
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 4
 • "25 Years of Return of the Jedi!" — Star Wars Insider 105
 • The Complete Star Wars Encyclopedia (Számos bejegyzésben megemlítik, de nincs saját bejegyzése)
 • Scavenger's Guide to Droids
 • The Essential Atlas
 • General Maximilian Veers a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Star Wars: The Essential Guide to Warfare Author's Cut, Part 12: Tales of the New Republic a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000