darthvader_megjelenes.jpg

Acklay (Legendák)

Acklay_NEGAS.jpg
Acklay
Biológiai osztályozás
Megjelölés: Nem értelmes
Fizikai tulajdonságok
Átlagos magasság: 3,05 méter
Átlagos súly: 1.200 kilogramm
Bőrszín: A zöldtől a barnáig
Ismertetőjegyek:
 • Hat láb
 • Három szem
 • Éles karmok
 • Egy silphum
Szociokulturális jellemzők
Származási hely:
 • Vendaxa
 • Geonosis

Legendák

Acklay! Ne bőszítsétek fel!
-Ismeretlen köztársasági klón katona 

Az acklay egy nem értelmes húsevő, ami a Vendaxán volt őshonos. Az acklayeknek éles karmaik, vastag bőrűek voltak, és átlagosan 3.05 méteresre nőttek. Ezen tulajdonságoknak, valamint a faj vadságának köszönhetően, az acklayeket gyakran exportálták a Vendaxáról, hogy gladiátorharcra alkalmazzák őket. A lényeket a Geonosison is fellelhetőek voltak, ahová rendszerint szállították őket, hogy más teremtményekkel - és értelmes lényekkel - küzdjenek meg a Petranaki arénában. Egy acklayt alkalmaztak Obi-Wan Kenobi Jedi-lovag kivégzésének megkísérlésére YE 22-ben, de Kenobi megölte az állatot. A Geonosison kívül a lényeket az olyan világokon is fellelhetőek voltak, mint a Lehon és a Felucia. 

Biológia és megjelenés


Az acklay egy háromszemű, kétéltű, nem értelmes, héjas állat volt, aminek őshazája a Vendaxa volt. Bár az acklayek víz alatt éltek, a szárazföldre is kimentek vadászni, amit gyakran tettek, mivel a lemnai, amely lény a Vendaxa síkságain élt, volt a fő élelemforrásuk. Mivel a Vendaxa óceánjaiban tartózkodtak, a szemük lehetővé tette a sötétségben való látást, bár rövidlátóak voltak. Héjas állati természetük ellenére az acklayek hüllőkre jellemző tulajdonságokkal is rendelkeztek, mint például az éles fogakkal teli erős állkapocs. Az acklay vastag bőrrel rendelkezett, ami a zöld színtől a barnáig terjedt, ez a tulajdonság is a hüllői örökségből adódott. A hasa sokkal sebezhetőbb volt a testének egyéb részeinél, mivel az azt burkoló hús nem volt olyan kemény, mint másutt. Az acklayeknek csontos tarajuk volt a nyakuk körül, amit megfélemlítésre és védelemre használtak fel.

 

Acklay SWGEzen lényeknek kis gyomorral rendelkeztek, de szükség esetén kibővíthetőek voltak. Erős anyagcserét is magukénak tudhattak, ami alapos energiát adott nekik, de gyorsan éhesek is lettek ezáltal. Az acklayek agresszív kreatúrák, így a gladiátorharcok kedvenceivé váltak.

 

Minden acklaynek hat halálos karma volt, amiket arra használtak harcban, hogy felszúrják, vagy felszabdalják az ellenséget. A végtagjaik hosszúak voltak, ezáltal távolról lecsaphattak az ellenségre. Míg a karmaik - amik valójában ujjhegyek voltak, amiket erős bőr burkolt be - nem éreztek semmit, a testszőrükkel érzékeltek. Ez a rojtszőrzet lehetővé tette egy acklaynek, hogy más életformák neuro-elektromos energiáját megérezzék. Az acklayek kitinváza elég erős volt, hogy más kultúrák kitines személyi testpajzsként használják fel. Bár nem volt csúcstechnika, alkalmanként trófeatárgyként is használták.

 

Sok gyíkszerű fajhoz hasonlóan az acklayeknek csontos nyakpikkelyeik voltak, amiket az ellenfeleik megfélemlítésére használtak fel. Másrészt a nyakra mért támadásoktól is megvédik az acklayt. Ezen kívül az acklayek ezt a pikkelyt fegyverként is bevethetik azzal, hogy megrázzák és lehajtják a fejüket a támadásra.

 

Az acklayek Erő-érzékenyek is lehettek, bár ez kifejezetten ritka mutáció volt. Az ilyen lények megtaníthatták egymásnak az Erő használatát és Erő-villámokat is ki tudtak lőni a szájukból. 

Történelem


Acklay3Az acklayek a Vendaxáról valósiak voltak, ahol a főragadozók közé tartoztak. Azonban az acklayeket más bolygókra exportálták, főleg a Peremvidéken lévő Geonosis világa volt a legemlékezetesebb, ahol elterjedt kellékek voltak a gladiátorarénákban.

 

A Második Birodalmi Polgárháború korában, egy Acklay Csataerőd névre hallgató vízi járművet használt Darth Krayt Galaktikus Birodalma. YU 137-ben Cade Skywalker és társai összefutottak egy acklay-jel a Vendaxán, Marasiah Fel soccorói szökése után. Az acklay egy roncsterületen üldözte prédáját, de végül meghalt, mikor Wolf Sazen és Shado Vao Jedik beszálltak a harcba, és belemártották fénykardjukat az acklay mellkasába. 

Acklayek a galaxisban


Az acklayeket a brutalitás fanatikus gyűjtői értékelték. A geonosisiak - akik droidokat és gépeket cseréltek acklayekért - szintén tenyésztették őket, és az acklayek hamarosan a sivár bolygó ökoszisztémájában találták magukat, és gyorsan alkalmazkodtak új otthonukhoz. Néhány esetben az acklayek még egész kaptárokat is megsemmisítettek azzal, hogy bemasíroztak a mélyebb csatornákon és belaktak a dolgozó herékből. Az acklayek a pangó Ében-tenger területén domináns ragadozókká váltak, mivel csak egy ragadozó volt a Geonosison: a merdeth. A víz kémiai összetevője miatt kétéltű mutáns acklayek populációja fejlődött ki Golbah Vermében. Fényes fekete bőrük volt, valamint nagyobbak, erősebbek és jobban páncélozottabbak voltak a rokonaiknál. Víz alatt is tudtak lélegezni, mikor az Ében-tengerben vadásztak.

 

Acklay VendaxaSzámos acklayt vittek harcolni a geonosisi arénákba, kettőt tartottak a Petranaki arénában gladiátor-küzdelmekre. A geonosisi gladiátor, Acklay Chopper lett az aréna harci ügyvezetője, miután ott megküzdött és megölt egy acklayt. A Klónok Háborúja kitörésének küszöbén egy acklayt rászabadítottak Obi-Wan Kenobi Jedi-lovagra, Anakin Skywalker padawanra és Padmé Amidala szenátorra, akiket kémkedéssel gyanúsítottak, majd halálra ítéltek. Az acklay próbálta megölni Kenobit, de a Jedi képes volt kiszabadítani magát a teremtmény támadásának kiszámításával, így a karmai az oszlopra akasztott láncot hasították félbe. Miután egy Jedi-különítmény lépett közbe a három ember kiszabadítására, Kenobi szerzett egy fénykardot, amivel megölte a bestiát. A döglött acklay társa a közös karámjukban életben maradt.

 

A Klónok Háborúja alatt egy acklay a Kiégésben, egy a Thaereian-rendszerben lévő úrállomáson egy ottani arénában bukkant fel, ahol a thearei hadsereg foglyait etették meg vele, míg a nézők képernyőkön követték az eseményeket. A trandoshi Nim'Ri egy ilyen rab volt és kapott egy vibro-fejszét, hogy azzal harcoljon a lénnyel. Azonban az acklay kiütötte a fejszét a kezéből és végzett vele, a tömeg nagy örömére. Egy kis idővel később összezártak vele egy csoportnyi rabot a Cularin-rendszerből. Azonban a Cularini Milícia számos ügynöke bejutott az arénába és kiálltak a kreatúra ellen, mialatt a foglyokat szabadították. A rabszolga-kereskedő Phylus Mon, aki szerette a hatalmas, rettenetes bestiákat, acklayekkel is foglalkozott.

 

Az acklayeket a Felucia világára is exportálták. A Klónok Háborújában az 501-es Légió acklayokkal nézett szembe, amik egy AT-TE-t próbáltak megsemmisíteni a feluciai csatában. A klón katonákat először elözönlötték az acklayok, de végül le tudták győzni mindet. A Galaktikus Birodalom uralkodása idején néhány acklayt birtokolt Molpol Vándorcirkusza. Ez idő alatt egy a Geonosisi Aréna Acklay-lovagló rodeo játék működött az Aucellis Parkban, egy szórakoztató központban, ami a Keriba VI holdon volt található. Feltételezések szerint legalább egy acklay volt a legendás Geonosisi Bio-Laborban a Yavin 4-en. Borvo, a hutt szintén tartott egyet a moeniai rejtett bázisa alatti börtönben, a Naboo bolygón. Egy gép acklayt tartottak egy titkos laboratóriumban, amit Maldien doktor működtetett a Korélián. Azonban YU 1 körül a teremtmény megszökött és megölte Jensont, a létesítmény fő gondozóját. Ozzik Sturn birodalmi tiszt, aki élvezte a vadászatot, egy acklay-fejet tartott trófeaként YE 2-ben. Az acklayeket a Lehon bolygón is lehetett találni, ami az Ismeretlen Régiókban helyezkedett el. 

A színfalak mögött


Az acklayt a káosz megtestesítőjeként alkottam meg.
-Robert E. Barnes 

Acklay Concept ArtAz acklay először a Star Wars: II. rész: A klónok támadása regényváltozatában jelent meg, ami egy hónappal a film bemutatását megelőzően került kiadásra. Azóta számos más munkában is feltűnt, köztük a referencia útmutatókban.

 

Az acklay kinézete akkor fogant meg, mikor George Lucas egy olyan aréna-szörnyeteg megalkotását kérte, ami a vadászó sáskák és a velociraptorok jellegzetességeit ötvözi. A későbbi finomítások homáros jellemzőkkel ruházták fel a lényt. A készítők aszalt gyümölcsöket és zöldségeket is felhasználtak az acklay bőrszínének megalkotásához. Az acklay és Obi-Wan Kenobi harci jelenetét részben Ray Harryhausen filmje, A rejtelmes sziget ihlette, részben az a jelenet, mikor egy hajótörött tengerész egy dárdával harcol egy óriás rák ellen. Az acklay hangját egy disznó és egy delfin hangjának keverékéből alkották meg. Szárított dinnyéket használtak textillemezként, hogy egy színsémát találjanak. 

Megjelenések


 • Star Wars: The Old Republic
 • Star Wars: The Old Republic: Rise of the Hutt Cartel
 • Star Wars: The Old Republic: Galactic Strongholds
 • Star Wars: The Old Republic: Knights of the Fallen Empire
 • Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan (Hologramban jelenik meg)
 • Darth Plagueis (Csak említve)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (regényváltozat) (Első megjelenés)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása
 • Star Wars: Episode II Attack of the Clones (ifjúsági regény)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása 4 (képregény)
 • LEGO Star Wars III: The Clone Wars (Nem-kánon megjelenés)
 • Boba Fett: The Fight to Survive
 • "The Lesson" — Star Wars Tales 14
 • Star Wars: Galactic Battlegrounds: Clone Campaigns
 • Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 5. rész – "Randevú a pokolban" (Csak indirekt megemlítés)
 • Star Wars: Battlefront II
 • Boba Fett: Hunted (Csak említve)
 • The Air Up Thaere
 • Memories
 • A Mon Alone
 • Changing Seasons (Csak említve)
 • Coruscanti éjszakák I: A Jedik alkonya
 • Star Wars: The Force Unleashed (Mint trófea)
 • Beneath Aucellis Park a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlinkek az Archive.org-on) (Csak említve)
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Galactic Hunters (Mad Zoo promóció) (Csak képen)
 • A túlélők keresése (Csak említve)
 • Millennium Falcon (Csak említve)
 • Hagyaték 5: Szétroppanva 5
 • Hagyaték 32: Küzdj meg máskor 1 (Csak említve)
 • Star Wars: What Makes a Monster? 

Források


 • Star Wars: A klónok támadása - Képes Enciklopédia (Először említve)
 • The Art of Star Wars Episode II: Attack of the Clones
 • Star Wars Roleplaying Game Revised Core Rulebook
 • "The Creatures of Episode II" — Star Wars Insider 63
 • The Official Star Wars Fact File 77 (GEO5-6, Geonosis Arena Beasts - Acklay)
 • The Official Star Wars Fact File 90 (GEO7-8, Geonosis Arena Beasts - Acklay)
 • Geonosis and the Outer Rim Worlds
 • Star Wars Miniatures: Universe (Csomag: Acklay)
 • Star Wars: The Official Figurine Collection 20
 • Star Wars: The Complete Visual Dictionary
 • Dread Lobster a Hyperspace-en (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és elérhetetlen)
 • The New Essential Guide to Alien Species
 • "The Toughest Ever Creatures" — Star Wars Insider 102
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Champions of the Force (Kártya: Target Creature)
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 1
 • Star Wars Fandex Deluxe Edition
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Agents of Deception (Kártya: Killing Spree) (Csak képen)
 • The Essential Atlas
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 25
 • Galaxy at War
 • The Unknown Regions
 • "Picking Up The Pieces!” — Star Wars Insider 124
 • Star Wars: Head-to-Head Tag Teams
 • "Writer's Republic” — Star Wars Insider 126 (Csak képen)
 • Acklay a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • "Mini Magic!” — Star Wars Insider 130
 • Star Wars: The Old Republic Explorer's Guide
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • Star Wars: The Old Republic Encyclopedia
 • Star Wars: Obi-Wan Kenobi, Jedi Knight
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Acklay)
 • Enter the Unknown
 • "Blaster” — Star Wars Insider 149
 • Acklay az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Cartel Market Specials: Week of October 3, 2017 a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink) (Csak képen)

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció