Valós esemény ihlette az Andorban látott pénzrablást

andor_aldhani.jpg

Az Andor első évadából két történetszál egy pénzrablós és egy börtönsztorinak adott helyet, ami műfajilag is színesítette a sorozatot. Az Andor showrunnere, Tony Gilroy legutóbb a Rolling Stone magazinnak adott egy interjút, amiben a pénzrablós sztoriszálról és annak írói hátteréről osztott meg néhány érdekességet.

Yerevan Square  TbilisiGilroy elmondta, hogy a Susanna White által rendezett és az öccse, Dan Gilroy által írt fejezetet tulajdonképpen egy valós történelmi esemény ihlette, amit Tony Gilroy dobott be a közösbe, miközben történelmi irodalmat tanulmányozott. Az alkalmazott mű Simon Sebag Montefiore-tól Az ifjú Sztálin című történelmi könyv volt. Az írás elmeséli, hogy Lenin pénzembere, a 29 éves Ioszeb Dzsugasvili, későbbi nevén Sztálin 1907-ben hogyan vesz részt a Grúziában lévő tbiliszi nagy bankrablás megtervezésében. Az akciót összesen 15 ember, valamint fuvarosok, zsebtolvajok, prostituáltak, stb. bevonásával hajtották végre. A rablók tetemes összeget, 341 ezer rubelt zsákmányoltak, aminek értéke több milliárd forint, és a kifosztás során meghalt negyven ember, ötvenen pedig megsebesültek. Az akció az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártnak titkos militarista frakciójának égisze alatt zajlott le, ami főleg nagytőkésektől orozott el vagyonokat.

A némileg Földszerű környezettel rendelkező Aldhani bolygón játszódó epizódokban feltűnnek oroszos beütésű kellékek, például Cassian sapkája, vagy az AK-47-es kalasnyikov gépfegyverek. Tony Gilroy leszögezte, hogy csupán az orosz történelmet alkalmazta kiindulópontként egy olyan Star Wars-történet megalkotásához, aminek témája az, hogyan szerzett tőkét magának a Lázadás, ami a showrunner szerint szinte egy kiaknázatlan terület. A Solo: Egy Star Wars-történet vonatrablása témában hasonlít, az indíték viszont más. A mozifilmben a Vörös Hajnal bűnszervezet megbízásából akarták ellopni a coaxiumokat, az Andorban a lázadás támogatására lett kihegyezve kezdettől fogva az akció.

Minden forradalomban ugyanaz a helyzet. Pénz kell hozzá.

-tette hozzá Tony Gilroy.

Akit érdekel bővebben az 1907-es bankrablás története, itt egy, az eseménnyel hosszabban foglalkozó cikk.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo