Utalások a The Mandalorian 14-16. fejezeteiben

boba_mando_2.jpg

The Mandalorian előző évadához hasonlóan az új szezon részeiben elrejtett utalásokat is összeszedjük a Sorozatfigyelő-sorozatunkban, ezúttal egy kis csúszással követve a sorozatot, így mindenkinek lehet ideje megnézni az egyes epizódokat, mire az azokról szóló cikk megjelenik. A mostani cikkel elérkeztünk a végére, az utolsó pár részhez. Ezeket azért vettem egybe, mert történetileg összetartoznak, és a legutolsó kettőben viszonylag kevés új utalás volt.


Az ismerős elemek

A 14. fejezetben Din és Grogu elmennek az előző rész végén említett Tythonra, az ősi Jedi bolygóra, amelynek neve először a Darth Bane: A kettő szabályában tűnt fel, és a Legendákban sokszor szerepelt, többek közt az Old Republic játékban. A planétát említés szintjén a Star Wars: Force and Destiny szerepjáték kanonizálta, aztán nemrég a Doctor Aphrában benne is volt (az egyelőre magyarul még ki nem adott 40. kötetében).

A bolygón a Gyermeknek egy Látókőre kell ülnie, amely emlékeztet arra, amelyet Rey és Luke is használ az Ahch-Tón, az Erővel való kapcsolat felerősítésére (a két bolygó szerepe is hasonló egyébként, a Legendák Tythonról indult a Jedi Rend, míg az új kánonban Achch-To is az egyik lehetséges származási helyükként szerepel). A kövön szereplő Jedi rúnák arra a régi írásra emlékeztetnek, amelyek először Ralph McQuarrie koncepciórajzain szerepeltek, aztán a Lázadókban láthatók a lothali templomban és Malachoron is; emellett azóta feltűntek a Fallen Orderben, és a Skywalker kora Sith tőrén is ezekkel írtak a film Képes Enciklopédiája szerint.

Mikor Grogu a kőre ül, feltűnik egy kék pillangó, ami a Darth Vader: A Sith sötét nagyura képregénysorozatot juttathatja eszünkbe: ennek 8. részében (amelyet a magyar megjelenésben a 2. kötet tartalmaz) Vader meditálásakor az Erőben hasonló pillangók röpködnek körülötte, amelyek a még mindig benne pislákoló jót jelképezik.

Míg Grogu meditál, megjelenik Boba Fett a jól ismert hajójával, a Slave I-nal. A fejvadász már korábban is feltűnt, most pedig végre találkozott a főhőssel; Fennec Sand visszatérése pedig igazolja azt a korábbi feltételezést, hogy Fett volt az, aki a lelőtt nő testéhez odasétált a Tatooine-on.

Boba hasonlóan mutatkozik be a főhősnek, mint ahogy Jango tette Obi-Wannak A klónok támadásában, mikor azt mondta, "Csak boldogulni akarok a magam egyszerű módján". Angolban Jango úgy fogalmazott, "I'm just a simple man trying to make my way in the universe" ("Én csak egy egyszerű ember vagyok, aki boldogulni akar az univerzumban"), Boba pedig úgy, "I'm a simple man making his way through the galaxy" ("Egyszerű ember vagyok, aki boldogulni akar a galaxisban"). Ugyanakkor Boba egy másik ikonikus mondatra is utal, amikor hozzáteszi, hogy "like my father before me" ("ahogy előttem az apám is") - felidézve azt, amit Luke mondott A Jedi visszatérben az Uralkodó elutasításakor: "Jedi vagyok, mint valaha az apám is volt".

Az első évadban lelőtt Fennec kiborggá vált; és ahogy megmutatja a testébe épített szerkezetet, az emlékeztet A Birodalom visszavágnak azon jelenetére, amikor belülről láthatjuk Luke kibernetikus kezét. Maga Fennec és Boba párosa pedig felidézi Jango és Zam Wesell összefogását A klónok támadásából (Fennec megjelenése is hasonlít Wesselére egyébként).

Bár Fett és Din végül nem csapnak össze, a csata nem marad el, hiszen megjelenik a Birodalom; ahhoz hasonló leszállóegység hozza a rohamosztagosokat, mint amilyet Az ébredő Erőben is láthattunk. A katonák olyan ágyút használnak, amilyet az első évad záróepizódjában is láthattunk a birodalmiaknál.

Bár a rohamosztagosokat elintézik, Gideon moff leküldi a Dark Troopereket, amelyek korábban ugyan a háttérben feltűntek és meg lettek nevezve, de most láthattuk teljes valójukban őket (ezek a fajta droidok Dark Forces-játékban láthattunk, a kánonba pedig a Star Wars: Commander hozta be).

Boba említi, hogy az apja részt vett a mandalóriak polgárháborújában; ez a kánonban a Satine hercegnő képviselte pacifisták és a militaristák között zajlott.

A 13. fejezet végén Dinék felkeresik Carát, hogy a segítségét kérjék a börtönhajós részből ismert Mayfeld megtalálásában, a volt birodalmi ugyanis mostanra maga is büntetését töltő fegyenc; az Új Köztársaság adatbázisában pedig több utalás is szerepel. A rabok között láthatóak ismert fajok: Gamorreai, Mon Calamari, Quarren, Tusken, Zabrak, Aqualish (a Mos Eisley-i kantinban Luke-ba belekötő Ponda baba faja), Nikto (Jabba katonái között feltűnő faj), Hassk (a farkasszerű lény Maz Kanata kocsmájából), egy olyan fajú lény, amilyen a Tatooine-on Din Djarinra támadt (egyébként az egyik ember elítélt pedig pont úgy néz ki, mint a másik támadó).

Miután kiderült, hogy Mayfeld a Karthon Darabolótelepen tölti a büntetését, hőseink odautaznak, hogy elhozzák. A telep emlékeztet a Fallen Order játék egyik helyszínén, a Bracca bolygón  látott hajótemetőjére, ahol a régi roncsokat bontják szét. (A bolygó fölött pedig elhúz egy rabszállító hajó, amilyenre még az első évadban betörtek.)

Mayfeld tanácsára a Morak bolygóra utaznak, ahol a birodalmiak rhydoniumot bányásznak. Ez a robbanékony anyag korábban az animációs sorozatokban A klónok háborújában és a Lázadókban is benne volt; ott is hasonlóan tárolva, és ugyanez a szimbólum jelezte.

A bázist az ISB, azaz Imperial Security Bureau ("Birodalmi Biztonsági Hivatal") emberei irányítják. Ennek a hivatalnak sz ügynöke volt a Lázadókban szereplő Kallus is. Fennec Shand említi, hogy az ISB körözi; hogy miért, az valószínűleg az érkező The Bad Batch sorozatból kiderül majd, ugyanis az előzetesében szerepelt a fejvadász.

Din és Mayfeld végül birodalmiaknak álcázva magukat jutnak be a bázisra; a Zsivány Egyesben látott tank kezelő személyzethez hasonló egyenruhában, A Sith-ek bosszújában látott Juggernaut tanknaszádra emlékeztető járművel.

Útközben kalózok támadnak rájuk, akik új, egyelőre névtelen fajhoz tartoznak (viszont egy ilyen lény arca már feltűnt az előző részben, a fegyencek nyilvántartásában is). A jelenet a Solót
idézi, ahol a hősök egy vonatot akartak kifosztani. A főhősnek azonban sikerül leszerelnie őket, aztán érkezésükkor a birodalmiaktól is segítséget kaptak, többek között a szintén a Zsivány Egyesbőlismert shore trooperektől. A bázis körüli ágyúkat pedig a Halálcsillagról ismert birodalmi tüzérek kezelik.

A bázison Dinék kénytelenek elbeszélgetni egy hithű birodalmi tiszttel (rá utal az epizód címe, ami "The Believer", azaz "A hívő"), Mayfeld megemlíti a Taanab-i csatát, amelyben Lando is részt vett, és elmondása szerint ennek köszönhette később a tábornoki rangot köszönhette a Lázadó seregben. Emellett szóba kerül a Parázs-hadművelet is, amely a Széthasadt Birodalom-képregényben tűnt fel először, majd a Battlefront II-nek fontos része lett: Palpatine utolsó parancsa volt, bolygók felperzselésvel büntette a galaxist. Az egyik megtámadott bolygó, amelyet Mayfeld említ, a Burnin Konn volt (ezt is említik a Széthasadt Birodalomban).

A menekülés során a Slave I. egy szeizmikus töltettel intézi el az üldözőiket, amilyet Jango Fett is bevetett az őt követő Obi-Wan ellen A klónok támadásában. Majd elküldenek egy üzenetet Gideon moffnak, amelyben Din szó szerint ugyanazt elmondja, amit a moff is mondott neki, még az első évad fináléjában.

A következő rész elején hőseink a mandalóriaktól kérnek segítséget. Legutóbb nem letáhattuk, de itt feltűnik Bo-Katanék hajója, az animációs sorozatokból ismert Mandalori Gauntlet.

Hogy eljussanak Gideonhoz, először is elkapnak egy Lambda osztályú kompot, amelyet TIE-pilótai egyenruhát viselő katonák vezetnek; ez jól mutatja, hogy a bukott birodalomnak kevés az embere (A Jedik visszatérben ezt a fajta hajót nem ilyen tisztek irányították). Az egyik pilóta (vesztére) az Alderaant emlegeti Carának, miután meglátja a tetoválását: ezzel egyúttal kiderül, hogy a szem alatti apró Lázadó-szimbólum az Alderaanra való emlékezés jele.

A kompon utazó Pershing elmondja neki, mire számíthatnak a moff hajóján. Beszél a Dark Trooperekről, megemlítve, hogy ez a harmadik generációs dizájn. A Legendákban szintén három verziója volt ennek a robotnak, de érdekesség, hogy ott az elején volt robot, utána lett belőle exopáncél, míg itt a tudós azt mondja, hogy a legújabb változat az amihez már nem is kell ember.

A moff hajóján Dint majdnem kiszúrja egy RA-7 protokoll droid (ez az a típus, amelyet a Halálcsillagon is láthattunk).

A rész végén megtörténik az, amire sokan vártak, vagyis Din és Gideon párbajoznak, és természetesen hősünk győz, megszerezve a Sötétkardot. A moff később elmondja, hogy mi a jelentősége a fegyvernek Mandalore népe számára - ami persze az animációs sorozatok rajongói számára nem újdonság.

Majd jött a nagy meglepetés, amire viszont nem feltétlen számított mindenki: megjelent Luke, és megmentette a hídon csapdába esett hősöket a Dartk Trooperektől. A folyosón közeledő, ellenségeit kaszaboló, sötét ruhás alak jelenete pedig nyilván mindenkiben a Zsivány Egyes végét idézte Darth Vaderrel.

Az epizód epilógusában Fett visszatért a Tatooine-ra, ahol végzett Jabba megmaradt embereivel, köztük a twi'lek Bib Fortunával, aki egykor a Huttot szolgálta, de halála után láthatóan átvette a helyét.


Érdekességek

Amikor Boba megmutatja Dinnek, hogy az ő neve szerepel a páncélbe programozva, a kivetített felirat a mando'a nyelven van, amely a Legendákban a Republic Commando játékban jelent meg, majd igazán Karen Traviss dolgozta ki az ehhez kapcsolódó regényeiben. Az alábbi szavak és szövegrészletek vehetők ki: Foundling ("talált gyermek"); Took into ("befogadták"); The year the... ("Évben"); Concord Dawn; Mentor Jaster ("Mentora Jaster"); Father Fett ("Apja Fett"); Boba Fett.

A Concord Dawn a Mandalore-szektor bolygója, amelyet a Lázadókban láthattunk. Neve először Daniel Keys Moran Aki utolsóként állva marad című novellájában szerepelt a Történetek a
fejvadászokról kötetben; az írás Boba Fettről szólt, akinek egy eredeti személyazonosságot adott, és a Jaster Mereel nevet; az előzménytrilógia megjelenése után azonban ez a történet
értelmét vesztette, a Jango Fett: Open Seasons képregényben pedig újraírták Jaster Mereel sztoriját, így ő lett Jango mentora.

Amikor Cara végigpörgeti a börtönnyilvántartást, az elítéltek képe és neve alatt az is szerepel, hol tartják fogva őket:

- feltűnik a Selnesh neve, amely börtönbolygó volt a Legendákban;
- a Garen IV szintén egy börtönkolónia helyszíneként szerepel (ez a kettő a Star Wars Adventure Journalban megjelent rövid történetben tűnt fel);
- Tamazall és Delrian börtönbolygók voltak egy régebbi Star Wars-szerepjátékban;
- a Jubilar a fentebb említett Aki utolsóként állva marad novellában szereplő börtönhelyszín;
- az Oovo IV börtönholdon szerezte meg Jango a Slave I-et a Legendákban a Bounty Hunter-játékban;
- a kánonból feltűnik a Star Wars-képregénysorozat Lázadó börtön sztoriszálából ismert Sunspot börtön neve;
- két rabot a Wobanin tartanak fogva, vagyis azon a bolygón ahol Jyn Erso is raboskodott a Zsivány Egyesben;
- Lola Sayu az a bolygó, ahol A klónok háborújában szereplő börtön, ahol Even Piell Jedi Mestert fogva tartották;
- a szintén megemlített Megalox Beta börtön a Poe Dameron-képregényben kapott szerepet.
- Az egyetlen kivétel a Virujansi bolygó, amely az Egy új reményben szereplő lázadó-pilóta, Garven Dreis szülőbolygójaként ismert, nem börtönként.

A börtönadatbázisban szerepel egy Nikto, akinek a neve "M’dwello Di". Az lehet egyszerű utalás, de akár köze is lehet a Vérvonal című regény szintén Nikto maffiavezéréhez, Rinnrivin Di-hoz.

Amikor Din megpróbál belépni a birodalmi adatbázisba, a terminálon előbb az "ID Scan Required" ("Személy scanelése szükséges"); "Acces Granted" ("Belépés engedélyezve"); majd a menüban: Database ("Adatbázis"), Equipment ("Felszerelés"), Personel ("Személyzet"), Transport, Armory ("Fegyvertár"), S. Forces (valószínűleg a Special Firces, azaz "Különleges erők" rövidítése).

Amikor Din és Boba felkeresi Bo-Katant, a bárban hátul rengeteg étel nevét felsorolják a menün, többek között a Lázadókban sokszor szereplő "waffles"-t, azaz a gofrit és a meiloorun gyümölcsöt; azokat az instant ételeket, amelyeket Rey evett a Jakkun: Veg-meat (Veg-hús) és Polystarch kenyér; valamint a jorgan és topato növényeket A kristálycsillag című legenda-regényből.

Kérdések az epizódok kapcsán

- Boba elég röviden elintézte a bemutatkozást, nem mondott semmit arról, hogyan élte túl a Sarlaccot, se hogy miért nem vette vissza évekig a páncélját, ha tudta, kinél van. Remélhetőleg a róla szóló spinoff ezt is megmagyarázza.

- A klónok háborújában elhangozott, hogy Fett nem mandalóri, és Filoni szerint Lucas ragaszkodott ehhez. Itt talált gyermekként emlegetik, aki a polgárháborúban is harcolt. Talán ez azt jelenti, hogy a Mandalore lakói esetleg lenézték, nem tartották "igazi" honfitársaiknak a lelencgyerekeket?

- A birodalmi terminál miért engedte be Dint? Korábban dolgozott a Birodalomnak, esetleg szolgált katonaként, talán hogy ismerje a rohamosztagosoknak tanított dolgokat? Vagy egyszerűen arra szolgál a scannelés, hogy a gép megállapítsa, nem droid akar belépni a rendszerbe?

- A Moff láthatóan megijedt, amikor kiderült, hogy egy Jedi szállt a hajójára. Vajon tudta, hogy Luke az, vagy más Erő-használóval találkozott csak?

- Bo-Katan nem akarja elfogadni a kardot, mivel nem ő győzte le előző tulajdonosát. Pedig ugyanezt a Lázadókban megtette, hiszen ott is egyszerűen odaadták neki a fegyvert. Talán babonából nem fogadja el ismét? Azt hiszi, hogy azért vesztette el a kardot, mert előtte nem "érdemelte ki" igazán?

- Vajon Grogu meddig maradt Luke tanítványa? Egyáltalán Jedi lett belőle? A kánon szerint csak évekkel később alapította Luke az Akadémiáját, és Ben volt az első Jedi, akit képzett. Ezt most vajon újraírják, vagy Grogunak más sorsot szánnak? Lehet, hogy úgy oldják meg Grogu túlélését, mint Ahsoka esetében: azaz még azelőtt otthagyja Luke-ot, mielőtt az új Jedi Rend elpusztulna.


A korábbi epizódok utalásait itt találjátok:

1. évad: 1. fejezet / 2. fejezet / 3. fejezet / 4. fejezet / 5. fejezet / 6. fejezet / 7-8. fejezet

2. évad: 9-10. fejezet / 11. fejezet12. fejezet / 13. fejezet

Forrás: ScreenCrush, New Rockstars, Star Wars Explained

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo