Utalások a The Mandalorian 12. fejezetében

mando_chapter_12.jpg

The Mandalorian előző évadához hasonlóan az új szezon részeiben elrejtett utalásokat is összeszedjük a Sorozatfigyelő-sorozatunkban, ezúttal egy kis csúszással követve a sorozatot, így mindenkinek lehet ideje megnézni az egyes epizódokat, mire az azokról szóló cikk megjelenik.

Az évad negyedik epizódja, azaz a széria 12. fejezete is rengeteg érdekességet rejtett!


Az ismerős elemek

Ebben az epizódban visszatérünk a Nevarro bolygóra, és láthatjuk, mi minden változott azóta, hogy legyőzték ott Gideon Moffot az első évad végén:

- Először is a mandalóriak rejtekhelyén egy csapat aqualish bűnöző ütött tanyát. Ez a faj már a klasszikus trilógiában feltűnt: ennek a képviselője volt Ponda Baba, akinek a karja bánta, hogy belekötött Luke-ba a kantinban. A bandát Cara Dune intézi el, aki mostanra békebíró lett (ami azt jelenti, hogy megváltoztatta korábbi véleményét, hiszen amikor először láttuk, azt mesélte, hogy azért hagyta ott a Köztársaságot, mert ő nem akart rendfenntartó lenni).

- Az előző évad végén önmagát feláldozó IG-11-re egy szoborral emlékeztek meg a helyiek.

- Visszatérünk a bárba is, amit viszont átalakítottak, és egy iskola lett belőle.

Maga az iskolajelenet van csak igazán tömve utalásokkal... A tanár egy protokolldroid, mint C-3PO. Az pedig, hogy egy robot tanít gyerekeket, A klónok háborúja egyik történetszálát idézi, amikor egy régi droid segít néhány padawannak a fénykardjuk összerakásában.

- A tanár éppen geográfiát tanít, és egy ahhoz hasonló térképtáblát használ, amilyet A Birodalom visszavágban is láttunk, az Echo Bázison.

- Bár a jelenetben nyilván a Gyermek a legérdekesebb, de aki odafigyel, mit mond a tanár, az hallhatja, hogy felsorolja a Star Wars-galaxis egyes területeit: a Mélymagot, Magot, Kolóniákat, Expanziós Régiót, Külső- és Belső Gyűrűt is felsorolja.

- Rákérdez a kereskedelmi útvonalakra, amelyeknek megadóztatása annak idején a Naboo-krízist elindította; és ezek közül megemlítik a Hydiai Utat és a Koréliai futamot.

- Szól a Akkadese Örvényről, amely a Kessel bolygót veszi körül (és láthattuk a Solóban, ezen keresztül menekültek Hanék).

- Megemlíti, hogy a Birodalom fővárosa a Coruscant volt, míg az Új Köztársasága éppen Chandrila. (Ez mindig változott, az Utóhatás-trilógiában volt ez a bolygó, amely egyébként Mon Mothma szülőbolygója, valamint itt látta meg a napvilágot Ben Solo is.)

A tanár mellett ismerős lehet az egyik kislány hajviselete: pontosan úgy hordja, mint Rey.

Az iskolából Greef Karga irodájába. Mint kiderül, ő lett az új Elöljáró (ami érthető, hiszen korábban Gideon Mofftól megtudhattuk, hogy egykor az volt, csak aztán kegyvesztett lett).

Az Elöljárónak az a mythrol dolgozik, akit a fejvadász a legelső rész elején elfogott, majd lefagyasztott. A férfi megemlíti, hogy nem szeretne újba karbonitba kerülni, mert azóta se lát az egyik szemével (ami egy utalás A Jedi visszatérnek arra a jelenetére, amelyben Han Solót kiolvasztják, és egy ideig nem lát).

Hősünket szokás szerint rábeszélik, hogy segítsen egy küldetésben. Ezúttal egy birodalmi bázisról kellene elzavarni a maradék helyőrséget. A bázis belső dizájnja a klasszikus birodalmi hajókat idézi, a folyosóival, illetve ablakai formájával.

Din Djarinék odabent belefutnak két tudósba, akik az első évadban látott Pershing doktoréhoz hasonló ruhát viselnek, rajta a kaminói szimbólummal.

A leglényegesebb dolog azonban, amit itt találnak: néhány tartály, bennük deformálódott testekkel, amelyek közül az egyik eléggé hasonlít Snoke-ra.

Hologram formában feltűnik maga Pershing is, aki arról beszél, hogy az alanyok nem fogadták be a vért a donortól (azaz a Gyermektől), és megemlíti, hogy a kicsinek magas az "M-száma", ami nyilván a midikloriánokra utal. Ez alapján tehát a Gideon parancsnoksága alatt álló birodalmiak Erő-érzékenyek vérének átömlesztésével kísérleteznek.

Miután Din és a többiek elintézik a birodalmiakat a bázissal együtt, megjelenik egy köztársasági katona, hogy jelentést írjon az esetről. Ő nem más, mint Carson Teva kapitány, akit már a második részben is láthattunk. Megemlíti, hogy "valami készülődik", de a Magvilágokon nem hiszik el. Erről a Vérvonal című regény juthat eszünkbe, amelyben olvashattunk arról, hogyan szervezkedtek egyesek a Birodalom (Első Rendként való) visszatérésén, és hogy az Új Köztársaság vezetése nem hitte el, hogy ez lehetséges.

Az epizód végén megjelenik Gideon hajója, egy Arquitens-osztályú cirkáló, amely a Lázadókból lehet ismerős; az pedig, ahogy a hajó beúszik a képbe, az Egy új remény legelső jelenetét idézi.

Gideon a Dark Trooper droidjait szemléli (noha a sorozatban nem voltak megnevezve, azonban a rész audiokommentárjából kiderült, hogy azok); hasonlóakat először a régi Dark Forces-játékban láthattunk, a kánonba pedig a Star Wars: Commander hozta be.

A tudósnak, aki a troopereket ellenőrzi, a Birodalmi Katonai Kutatórészleg ("Imperial Department of Military Research") logója van az egyenruháján, amely régi szerepjátékokban tűnt fel korábban.

A rész végén az is kiderül, hogy az egyik szerelő, egy mimbani (akihez hasonlót a Solóban, Enfys Nest Felhőlovasai között láthattunk) jeladót rejtett el a Razor Cresten; ahogyan a Birodalom tette a Falconnal az Egy új reményben, hogy kövessék őket a Lázadók bázisára.


Érdekességek


A droid-tanár tábláján feltűnnek a "gravitational vector" ("gravitációs vektor"), "solar limit" ("szoláris határ") és a "key point" ("kulcspont") feliratok aurebesh-betűkkel.

Amikor pedig a mythrolt elküldik, hogy átállítsa a bázis reaktorát, akkor a "core temp" ("mag hő") felirat látható.


Kérdések az epizódok kapcsán

A birodalmiak mimbani segítőjének a tiszt azt ígéri, hogy az "új érában" megjutalmazzák. Ez vajon az Első Rendre való előreutalás lenne, vagy Gideonék úgy hiszik, hogy még a közeljövőben ők maguk átvehetik a hatalmat?

A Snoke-szerű klón jelentheti-e, hogy Gideon kapcsolatban áll Palpatine-nel, illetve a Sith szektájával?

Pershing említ egy "önkéntest", akinek az életét félti. Ki lehet az, és miért olyan fontos, hogy nem halhat meg?

A mandalóriak rejtekhelyéről eltűnik a Mythosaur-szimbólum. Ez jelentheti azt, hogy a Fegyverkovács elment, és magával vitte, hogy egy másik bázison rakja ki?


A korábbi epizódok utalásait itt találjátok:

1. évad: 1. fejezet / 2. fejezet / 3. fejezet / 4. fejezet / 5. fejezet / 6. fejezet / 7-8. fejezet

2. évad: 9-10. fejezet, 11. fejezet

Forrás: ScreenCrush, New Rockstars

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Darth Bane Elorendelheto Swmedia Banner Allo

Hirdetés

Lando Megjelenes Allo