Utalások a kánon történetekre Az utolsó Jedik regényváltozatában

N_vtelen.jpg

Egy hete jelent meg egy cikk a starwars.com weboldalon, amelyben Az utolsó Jedik regényváltozatának írója, Jason Fry a könyvben található kánon történetekre tett utalásokról beszél. Nem konkrét elemekről, inkább, hogy mely történetekre történik utalás a könyvében. A továbbiakban a cikk magyar változatát olvashatjátok. Mondanom sem kell, akik a könyvben maguk szeretnék megtalálni a különböző utalásokat, a tovább mögött spoilerekbe futhatnak.

Ez egy történetekkel teli galaxis.

Rian Johnson Az utolsó Jedikben ott veszi fel a történet fonalát, ahol Az ébredő Erő abbahagyta. A filmben olyan utalások jelennek meg, mint a híres hologramos segélykérés az Egy új reményből, vagy végignézhetjük, ahogy Luke Skywalker Darth Sidiousról és az előzmény filmek Jedi-lovagjairól értekezik, nem is beszélve A Birodalom visszavágra vagy A Jedi visszatérre tett utalásokról.

Az eredmény, egy gazdag és mély történet, tele utalással azokra a történetekre, amiket ismerünk és szeretünk. A regényváltozat írása közben lehetőségem adódott további kapcsolatokat beleszőni a történetbe. Olyanokat, amik a filmek vagy sorozatok mellett, az író kollégák írásaira is utalnak. Most, hogy a regény megjelent, remélem élvezni fogjátok ez a kis utazást a lapok közt megbúvó kapcsolatok világába.

 2245 2878 Thickbox 4


Néhány utalás azonnal szembetűnik majd az olvasóknak, akik ismerik az új filmeket és könyveket. Rey bemutatásához visszamentem egy kicsit az időben, és tovább időzünk vele, mielőtt megtörténne a sorsfordító találkozása Luke-kal az Ahch-To szigetének tetején. Visszatértem Az ébredő Erő regényváltozatához, amit Alan Dean Foster írt meg. Erre azért volt szükség, mert biztos akartam lenni, hogy az én leírásom összhangban van azzal, ahogy Alan megközelítette ezt a jelenetet.

24 Cobalt Squadron


A Tico testvérek bemutatásához „újraalkottam” egy jelenetet Elizabeth Wein Cobalt Squadron c. művéből. Elizabeth és én ismerjük a nem szokványos együttműködéseket. A 2017-ben megjelenő Cobalt Squadron és Bomber Command könyveink olyanok, mint Rose és Paige nyakláncai, amik kiegészítik egymást.

2181 3171 Thickbox 2


Keményen dolgoztam, hogy az Erő, mint jelenség jelenjen meg a regényben. Majdnem olyan, mintha egy külön karakter lenne, saját akarattal. Néhány karakter, mint Luke, Rey, Leia, Snoke, Kylo Ren vagy épp Maz Kanata érzékeli az Erőt és azt kutatják, hogyan érthetik meg az akaratát. Ezek a látásmódok nagyon különbözhetnek egymástól, de azt akartam, hogy alapjaiban egy egységet képezzenek, mintha mindannyian egy nagyobb kapcsolat részét képeznék a galaxis Erő-használói között.

Szerencsés vagyok, mert írhattam már egy könyvet, amiben az Erő főszereplőként volt jelen. A 2015-ös A Jedi fegyvere bemutatja Luke kezdeti lépéseit az Erő megértésében és végigkíséri az első fénykardpárbaján. A könyvben tett felfedezése – miszerint az Erőt az élet táplálja, de az mégis hatással van az élőkre, amik létrehozzák – visszaköszön egy új jelenetben Leiával, nem sokkal azután, hogy az Ellenállás elmenekül a D’Qarról és, ahogy megírtam, alátámasztja a jelenetet, amelyben Leia visszahúzza magát a megrongálódott cirkáló hídjára.

4100 4790 Thickbox


De több író Erővel kapcsolatos felfedezőútját is alapul vettem. A 2017-ben megjelenő (ebben a hónapban jelent meg magyarul – szerk.) Bizonyos szemszögből novelláskötet hatalmas segítséget nyújtott. Abból is főleg Claudia Gray „Mester és tanítvány” c. rövid történetét emelném ki, amely hét rövid oldalán számos ötletet halmozott fel, és általa betekintést nyerhettem az Erő szellemek világába és az Erő akaratával kapcsolatban az idő bizonytalan természetébe. Egy Erő szellem, aki majdnem valósnak tűnik, és az ötlet, hogy az időt, mint kört képzeljük el, aminek eleresztése a Jedik végső leckéje, mind jelen van Az utolsó Jedik regényváltozatában, de nem létezhetnének Claudia munkája nélkül. Ugyanebből a gyűjteményből kiemelném még Cavan Scott és Gary D. Schmidt munkáját, amelyek további betekintést nyújtottak az Erő és idő természetébe.

2770 3409 Thickbox 1


A művemben, amikor Rey és Kylo Luke fénykardjáért küzd, Rey érzi a fegyverben lévő kiber kristály rezgéseit. Ez az ötlet E.K. Johnston Ahsoka című könyvéből származik, ami megmutatta, hogy a Sithek kivéreztetik a kristályt, és feltárta azt a nagyon is jó ötletet, hogy a kristályoknak saját jelenlétük van az Erőben.

2519 3169 Thickbox


A regény egyik vicces szempontja az volt, mikor a karakterek gondolataiban és motivációiba, valamint a múltjukban turkáltam. Ez, akárcsak az Erővel kapcsolatos megfigyelések sokkal könnyebb feladatnak bizonyultak a kollégák nagyszerű ötleteinek köszönhetően.

Greg Rucka munkája sokat segített Poe Dameron karakterét illetően. Amikor feladatot kap Leiától, Poe visszagondol arra, amit az Ellenállás vezetője mondott neki, amikor elhagyta az Új Köztársaság hadseregét az Ellenállásért Az ébredés előtt c. műben. Az űrcsaták kapcsán szintén sokat merítettem Greg novellájából, amit a Bizonyos szemszögből c. gyűjteménybe írt.

3916 4588 Thickbox 2


Phasma százados kapcsán kihez-máshoz fordulhattam volna, mint Delilah S. Dawsonhoz, és a regényéhez, a Phasmához? Finn-nek eszébe jutnak pletykák Phasma eredetével kapcsolatban, amiket az olvasók az eredeti történet másod- vagy harmadkézből kapott változataiként ismerhetnek fel. Amikor Finn, Rose és DJ leszállnak a Supremacy fedélzetén, mesél a rohamosztagosok kiképzéséről, ami eredetileg Delilah regényében volt benne.

2944 3574 Thickbox


A Leia Organáról szóló jelenetek leírása az egyik legörömtelibb pillanatai voltak az írásnak, ugyanakkor a legnagyobb felelősséget is ezek jelentik. Claudia Gray Vérvonal és Leia: Princess of Alderaan című művei kulcsfontosságúak voltak , például, amikor Leia visszaemlékezik az első küldetésére a Craiten. Néhány kedvenc, új jelenetemben mélyre ástam Leia kötelességérzetébe és érzelmeibe. Ezt a témát Cecil Castellicci és jómagam már feszegettük a 2015-ben megjelent Mozgó célpont c. könyvünkben.

2944 3573 Thickbox 3


Kylo Ren – vagy ha úgy tetszik Ben Solo – egyensúlyi szerepet játszik a regényben. Természetesen többet akarunk tudni a múltjáról és tudni akarjuk a gondolatait a jövőről… ugyanakkor vigyáznom kellett, nehogy a 9. rész történetének útjába kerüljek. Mégis sikerült bepillantást nyújtani a gyerekkorába. Ide sorolhatom Leia emlékeit is, amikor várandós volt vele, egy jelenet ismerős lehet majd azoknak, akik olvasták Chuck Wendig Utóhatás trilógiáját.

Chuck trilógiája egyébként azt is megmutatta nekünk, mi történt a Birodalommal az endori csatát követően. Kulcsinformációkat tartalmaz a regény számára a váratlan eseményekről és az Első Rend felemeléséről. Ha már itt tartunk Armitage Hux is szereplője a könyveknek, ahogy az apja Brendol is. Brendol először a saját Servants of the Empire könyveiben jelent meg, amelyben Zare Leonis felfedezi Brendol tervét, miszerint a rohamosztagosokat születésüktől kezdve képezni kell. Ezt a programot végül Armitage valósítja meg, és a regényben a gondolatai is megjelennek ezzel kapcsolatban.

CantoBight Final Cover


A Canto Bighton játszódó jeleneteknél figyeltem, hogy utaljak a Del Rey gondozásában megjelent Canto Bight novellagyűjteményt négy novellájára, amiket John Jackson Miller, Rae Carson, Saladin Ahmed, és Mira Grant írt meg.

Természetesen ennél sokkal több utalás van a regényben. Nem is beszéltünk még A klónok háborújáról és hogy az hogyan változtatta meg az Erőről alkotott képünket, vagy a Marvel gondozásában kiadott futó és egyrészes képregényekről, vagy akár a Battlefront II videojátékról. (…) Ezeket máskorra hagyom, de ez mind része a mókának, amikor Star Wars könyvet írunk. George Lucas messzi-messzi galaxisa egyben a világ legjobb homokozója is, amiben a filmkészítők, a regény és képregényírók, a játékfejlesztők és a többiek egymás mellé ülhetnek és megosztják a játékaikat, és így újabb és újabb történeteket mesélhetnek el.

A Szerzőről

Darth Law

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo