Űrhajózási múzeumba kerül Poe X-szárnyúja

xwing_museum3_.jpg

A Smithsonian Intézet washingtoni Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeuma jövőre kiállít egy X-szárnyút – adták hírül az intézmény honlapján.

A teljes életnagyságú, 11 méteres szárnyszélességű hajó szerepelt a folytatástrilógia záródarabjában, a Skywalker korában. A Lucasfilm hosszútávra adta kölcsön a múzumnak, ahol először a restauráló hangárba kerül, hogy karbantartsák. Ez a munka nyilvánosan fog zajlani, tehát a látogatók a helyreállítását is megszemlélhetik a mjus 5-én újranyitott múzeumban. Jövőre aztán átkerül a végleges helyére az X-szárnyú: az Albert Einstein Planetárium elé álítják ki.

"Noha réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, a Star Wars itt a Földön rajongók generációinak mutatta meg, hogy az űr kaland és felfedezés terepe" – nyilatkozta Margaret Weitekamp, a múzeum vezető űtörténésze. "Minden légi- és űrbéli mérföldkő az inspirációval kezdődik, és gyakran a science fiction jelenti ezt a szikrát. Az X-szárnyú, amelyet az űrhajóink mellett állítunk ki, a képzelet és az elért eredmények közötti utat dicséri."

Hosszú idő után ez lesz az első, huzamosabb ideig kiállított Star Wars-kellék a múzeumban: utoljára 1997-ben volt a messzi-messzi galaxist ünneplő kiállításuk.

Xwing Museum

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo