Teória: A kánon megágyaz Palpatine visszatérésének

darth-momin-maszk.png

A Skywalker kora előzetesei és plakátja is azt sugallják, hogy Palpatine valamilyen szerepet kap majd a történetben. Sok teória van arra, hogy pontosan hogyan térhetne vissza Darth Sidious - klónként, hologramként, stb. -, Jordan Pate, A Star Wars News Net szerzője viszont a Star Wars-kánonra támaszkodva egy érdekesebb és megalapozottabbnak tűnő teóriát fejt ki. Ezt olvashatjátok a folytatásban. (A cikk spoilereket tartalmaz az Utóhatás-trilógiából, a Lando-képregényből és az új Darth Vader-képregényből!)

Chuck Wendig A Jedi visszatér után játszódó Utóhatás-trilógiában ír egy "Acolytes of the Beyond" (a magyar fordításban "az Üresség Akolitusai") nevű szervezetről, akik bár nem Erő-érzékenyek, de a Sith-ek vallását követik, és Vadert tisztelik [ahogy Lor San Tekka és az Erő Egyháza a Jedik hitét követték]. A szekta Sith-ereklyéket gyűjtött, amelyek egyikét, Exim Panshard alkirály maszkját a vezetőjük, Yupe Tashu (Palpatine egykori tanácsadója) odaadta egy fiatal lánynak, aki felvette, és ezután a Sötét Oldal hatása alá került. [Könnyen lehet, hogy a Ren Lovagok maguk is ilyen maszkokat viselnek.]

Charles Soule pedig a képregényeiben részletesebben is bemutatja, hogyan képes egy Sith-relikvia megőrizni eredeti viselőjének esszenciáját, és befolyásolni a közelébe kerülőket. A Lando-képregényben, Palpatine hajójának ereklyetermében jelent meg először Momin maszkja, amely aztán a Darth Vader-képregénysorozatban kapott nagyobb szerepet. Momin egy ősi Sith volt, aki az erejét teremtésre használta a pusztítás helyett, emiatt később eretneknek kiáltották ki, és eltörölték az emlékét - a maszkja azonban fennmaradt, és mint kiderült, a Sith megszállta azt. Momin képes volt átvenni az uralmat azok teste felett, akik felvették a maszkját, és segített Vadernek felépíteni a mustafari kastélyát, amely a múltba vezető átjárót rejtett. Vader ezt természetesen Padmé feltámasztására akarta használni, míg Momin saját fizikai testét hozná vissza - ez sikerül is neki végül, de Vader aztán egyből megöli a feltámadt Momint (a maszkot azonban ezután is átjárta az ősi Sith szelleme).

Darth Momin Maszk

Vaderhez hasonlóan Palpatine is beszélt Momin maszkjával, éppen ezért megszerezhette tőle a tudást, ami ahhoz kell, hogy hasonlóképpen átvigye a szellemét egy tárgyba. (Illetve, mivel más példa is volt erre, akár valamilyen ősi Sith írásból vagy Holocrontól, esetleg egy másik maszktól is megszerezhette a tudást.) Jordan Pate ezek alapján úgy gondolja, hogy Palpatine-ről is ki fog derülni, hogy egy tárgyhoz kötve maradt fel az esszenciája - egészen pontosan Vader maszkjában. Élete utolsó pillanatait arra használta, hogy a szellemét tanítványa sisakjába vigye át. Ez az ereklye aztán Kylónál kötött ki végül - és ki tudja, hogy az azt megelőző években hol fordult meg...

Hivatalos magyarázat nincs magyarázat rá, hogy került a maszk végül Kylóhoz. Azonban a The Perfect Weapon ("A tökéletes fegyver") nevű rövid történetben Bazine Netal (a kém, akitől az Első Rend megtudja, hogy Finn és Rey a Takodanán van) ellop egy titokzatos csomagot egy volt rohamosztagos szobájából, aki egykor harcolt az endori csatában - és ezt utána egy titokzatos megbízónak adja oda. A Star Wars Explained YouTube csatorna szerint itt Vader maszkjáról van szó, a megbízó pedig Kylo volt, de ezt egyelőre nem erősítették meg. Lehet, hogy az Akolitusok szerezték meg, még jóval korábban, és eljuttatták az Első Rendhez. A lényeg, hogy Jordan Pate elmélete szerint a maszkot átjárta Palpatine esszenciája, és Mominhoz hasonlóan ő is képes volt kommunikálni - vagyis amikor Kylo a maszkhoz beszélt, az nem egyoldalú kommunikáció volt. Miközben azonban Kylo azt hitte, a nagyapjához beszél, valójában Darth Sidiousszal társalgott, aki így rajta keresztül továbbra is befolyásolni tudta az eseményeket. Végül Jordan Pate azt spekulálja, hogy talán a maszk arra is ráveszi Kylót, hogy használja Vader mustafari kastélyát, és támassza fel őt. Ez utóbbi persze nem feltétlenül történik meg, mindenesetre az könnyen elképzelhető, hogy Sidious valóban Vader maszkja segítségével őrzött meg valamit magából, és így lesz része ismét a történetnek.

Bár általában a képregények emelnek át dolgokat a filmekből, és nem fordítva, egyáltalán nem kizárt, hogy ezúttal a kánonban már korábban felvezetett dolog jelenik meg a filmekben. Emellett az sem tűnik véletlen egybeesésnek, hogy éppen a Momin karakterét megalkotó Charles Soule írja egyébként a The Rise of Kylo Ren ("Kylo Ren felemelkedése") képregényt. Talán abból megismerhetjük majd a Vader-maszk történetét is.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo