Utalások a The Mandalorian 9-10. fejezeteiben

mando_s_2_e_1.png

Már javában fut a The Mandalorian új évada, amelynek epizódjai természetesen a korábbiakhoz hasonlóan tele vannak utalásokkal. Éppen ezért mindenképpen folytatni akartam a Sorozatfigyelő-cikksorozatot, hogy az easter eggeket, érdekességeket összeszedjem az egyes részekről, de most időhiány miatt úgy alakult, hogy nem tudtam egyből az évadkezdéskor nekilátni az írásnak. Mindenesetre legalább mostanra mindenki láthatta a legelső részeket, így nem kell tartani a spoilerektől.

A második év első két epizódját (azaz a 9. és 10. fejezetet) egy cikkben tárgyalom, mert szorosan kapcsolódnak egymáshoz, részben azonos helyszínen is játszódnak, és a második részben viszonylag kevés dolog történik.

Az ismerős elemek

A rész egy sötét sikátorban indul, ahol a fejvadász és a gyermek graffitikkel kidekorált falak között haladnak el. A Star Wars-kánonban a falfirkák a Lázadók című animációs sorozatban tűntek fel, többnyire a Birodalom elleni tiltakozás megnyilvánulásaként. Itt is sok rohamosztagos-sisakot láthatunk a falakra rajzolva, emellett egy protokolldroid arca is látható, amely emlékeztet a 2003-as Klónok háborúja-rajzfilmsorozat C-3PO-ábrázolására. Emellett feltűnik egy toydarira és egy gamorreaira emlékeztető falfirka is.

A két főszereplő egy kisebb arénába mennek be, ahol éppen egy harcot figyel a közönség; ez a Solót idézi (bár itt nem robotok küzdenek egymással a ringben). Az ajtón egy twi’lek őr engedi be Din Djarint és a gyermeket, a fejvadász ezután egy egyszemű abyssint keres meg, akitől információt remél (ez a faj a Mos Eisley-i kantin jelenetben debütált).

Amikor a két gamorreai harcos fegyvereinek összeütközésekor látható kék ragyogás emlékeztet arra, amit a Knights of the Old Republic játékban a tarisi arénában láthatunk egyes fegyveres harcok esetében. Közben a harcot követő közönségben feltűnik egy lény, amelynek fején kétoldalt lefelé álló szarvak vannak – az ő fajának egyelőre nincs neve, de a Solóban láttunk már ilyen teremtményt a Felhőlovasok között. Emellett a tömegben egy pillanatra látható egy kyuzo is (ez Embo és a jakkui rendészek faja).

Újra szóba kerül, hogy milyen értékes a mandalóri páncélok anyaga, a beskar. Gor Koresh, az abyssin férfi el akarja venni a fejvadásztól a fegyverzetét, és Din Djarinra támadó emberei között újabb faj, egy zabrak is feltűnik.

Persze hősünk végül is megszerzi az információt, amiért jött. Koresh a „Gotrára” esküszik, hogy igazat mond (ez egy utalás leget a Droid Gotra nevű csoportra, amely a Tarkin című regényben tűnt fel először), és ennek nyomán visszamegy a Tatooine-ra, ahol pont ugyanott száll le, mint legutóbb, és ugyanarra a szerelőre is droidjaira bízza hajóját, akire az 5. fejezetben is.

Ugyanakkor ezúttal egy teljesen új helyszínre is eljut: egy Mos Pelgo nevű városba. Amikor a szerelő elmondja a fejvadásznak, hol van a település, akkor hozzáteszi, hogy a hivatalos térképen nem szerepel – akárcsak a Kamino bolygó A klónok támadásában.

Amikor Din átkel a sivatagon a város felé, egy bantha-csontvázat látunk a homokban – felidézve az Egy új remény egyik jelenetét, amelyben C-3PO egy krayt csontváza mellett haladt el.

Mos Pelgóban valóban találkoznak egy beskar páncélt viselő férfival, de róla kiderül, hogy valójában nem mandalóri: ő Cobb Vanth, az Utóhatás-könyvtrilógia egyik mellékszereplője, aki a Jawáktól szerezte meg Boba Fett páncélját, amelyet magára öltve igyekezett a békét és a törvényes rendet megőrizni a városában. (Ezzel tehát beigazolódtak a korábbi híresztelések a karakter feltűnéséről.)

A rendőrbíró felidézi, hogy a bányatársaság embereitől lopott kristályokból vette a páncélt – a kristályokat pedig egy olyan „jégkrémgép” megjelenésű tárolóban viszi el, amilyenben korábban a fejvadász megkapja a beskart a kliensétől (3. fejezet); és amely eredetileg A Birodalom visszavágban tűnt fel.

Cobb siklója egy versenyfogat-hajtóműből készült, amely hasonlít ahhoz, amelyet Anakin is használt; maga a megoldás pedig Rey jakkui siklóját idézi.

Visszatérnek a tuskenek, és ezúttal A klónok támadásában látott állataik, a massifok is feltűnnek. Ahogy a korábbi Tatooine-on játszódó rész, ez az epizód is próbálja némileg humanizálni a buckalakókat, ugyanakkor azt is egyértelművé teszi, hogy a helyiek ellenségesen állnak hozzájuk.

Ehhez hasonlóan új oldaláról mutatnak be egy másik ismert fajt is: Mos Pelgo bárjában egy weequay a kocsmáros. Márpedig ennek a fajnak a képviselőit eredetileg Jabba katonáiként ismertük meg, majd A klónok háborújában kalózokként szerepeltek.

A tuskenekkel való összefogás, a krayt sárkány előcsalogatása és felrobbantása, majd a tetemben a krayt gyöngy megtalálása a Knights of the Old Republic játékra emlékeztet, amelyben ugyanezt teljesíteniük kell a játékosoknak egy ponton. A sárkány itt egy elhagyott sarlacc-veremben él – ami szintén utalás az Utóhatás-trilógiára, mely szerint a Fettet lenyelő sarlacc elpusztult. Emellett remek visszautalás, hogy a sárkány hangja pont olyan, mint amilyet imitálva Kenobi elzavarta a Luke-ra támadó tuskeneket az Egy új reményben.

A buckalakók a sivatagban egymás mögött vonulnak a bantháik hátán – utalva arra, amit az Egy új reményben Obi-Wan mondott róluk: libasorban járnak, hogy a nyomolvasók elől eltitkolják a létszámukat.

Miután újabb utalás történik Boba Fettre – Din Djarin pontosan ugyanúgy üti meg a férfi hátirakétáját (noha direkt), ahogy Han Solo tette A Jedi visszatérben –, végül maga a klón is feltűnik egy pillanatra.

A második részben még egy darabig Tatooine-on maradunk. A két főszereplőre egy csapat bandita támad, köztük egy nikto (Jabba emberei között megismert faj) és egy olyan lény, amilyenhez hasonló Az ébredő Erő elején rákiabált Rey-re, amikor megállt a munka közben. Amikor pedig Din betér a kantinba, elhalad egy gigoran mellett (ez a Zsivány Egyesből ismert hosszú, fehér szőrű lény).

Peli Motto a Star Wars hírhedt szerencsejátékát, a szabakkot játssza ismerősével. A kártyajáték eredetileg a régi Lando Calrissian-trilógiában jelent meg, és a Legendákban sokat szerepelt, majd a kánon is átvette, láthattuk már a Lázadókban és a Solóban is.

A szerelő műhelyében feltűnik egy WED-15-ös droid, amilyenhez hasonlót Larsék is használtak a farmjukon. Amikor pedig a robotokkal beszél, megemlíti a rodiaiakat, azaz Greedo faját.

Jabba faja, a Hutt is szóba kerül: az ő nyelvükön próbál kommunikálni a „békával” Din Djarin.

A második részben visszatér Trapper Wolf, az új köztársasági pilóta, akit A klónok háborúja és a Lázadók alkotója, Dave Filoni alakít, és felidézik a 6. fejezet eseményeit, amelyben a fejvadász betört az Új Köztársaság börtönhajójára. Valamint ismét hallhatjuk az abban az epizódban szétlőtt droidot, Zerót – Din Djarin utasa őt használja, hogy beszéljen a mandalórival.


Az újdonságok

A fejvadász a kantinban találkozik egy Dr. Mandible nevű illetővel, akinek a rovarszerű faja ugyan nincs megnevezve, de megjelenésével a Legendákból ismert, Alderaanon élő killikekre emlékeztet (akik ugyanakkor a kánonban egyelőre még csak egyetlenszer szerepeltek, akkor is csak említés szintjén).

Szintén új (és egyelőre szintén név nélküli) fajhoz tartozik a fejvadász utasa, a békaszerű lény, amelynek hosszú nyelve a gunganekét idézi.

A havas bolygón landoló főszereplők belebotlanak egy hatalmas pók fészkébe, amelyhez hasonlókat a Lázadókban láthattunk, de ez nem ugyanaz a faj.


Érdekességek

Az epizód elején, amikor Din Djarin elsétál az összefirkált fal előtt, több – a Star Wars univerzumban használt aurebesh-betűkkel írt – szöveg is látható a képek mellett. Felfújták például a „No more” („Többet nem” / „Elég volt”), a „You will learn” („Majd megtanulod”), „Killer” („Gyilkos”) és az „Alderaan” feliratokat.

A Cobb Vanth rendőrbírót alakító Timothy Olyphant hasonló szerepeiről ismert: a Deadwood című westernsorozatban ő alakította a seriffet, A törvény embere című szériában pedig egy modern pisztolyhős volt.

Amikor Vanth felidézi, hogy holofelvételen látták a második halálcsillag pusztulását, a képet körülfutó felirat a VI. rész előtt beúszó szövegből vett idézet: „Little does Luke know that the GALACTIC EMPIRE has secretly begun construction on a new armored space station even more powerful than the first dreaded Death Star.” („Luke még nem tudja, hogy a GALAKTIKUS BIRODALOM új katonai űrállomás építésébe kezdett, ami még a rettegett Halálcsillagnál is hatalmasabb lesz.”)

A két új faj, a békaszerű lény és az óriásrovar is szerepeltek már a korábbi Tatooine-os részben, de akkor még csak a kantin-jelenet háttérfiguráiként.

A „béka” nőt ugyanaz a színésznő keltette életre, aki az első évadban Kuiilt, az ugnaughtot játszotta; a lény hangját viszont Dee Bradley Baker adta, aki A klónok háborújában a klónokat és sok más karaktert szinkronizált.

Peli Motto szerelőműhelyében a droidok egy hajtóművön sütik a húst, ami kikacsintás a "Galay’s Edge" nevű Star Wars-kalandpark kalandpark felé, amelyben van egy olyan helyszín, amelyben hasonló produkció látható.

A fehér óriáspókokat Ralph McQuarrie egy régi koncepciórajza ihlette, amely eredetileg A Birodalom visszavághoz készült, és a művész a Dagobah-ra képzelte a lényt.

A 10. fejezetben látható egyik X-szárnyú oldalán a „Rescue” („Mentés”) szó látható, ami arra utalhat, hogy egy mentő- és kereső alakulatról van szó, nem feltétlenül rendfenntartókról.


Kérdések az epizódok kapcsán

Boba Fettnél tusken-fegyverek voltak. Ez vajon azt jelenti, hogy a buckalakók közt él, vagy pedig egyszerűen magányos nomád, aki szert tett ezekre az eszközökre? Vajon direkt maradt a Tatooine-on, vagy nem tudta valamiért elhagyni a bolygót? Miért csak a távolból figyelte az eseményeket? És végül: tulajdonképpen akkor ő volt a titokzatos alak a korábbi tatooine-i részből?

Honnan ismerhette a fajvadász „Az Erő legyen veled” kifejezést, ha egyszer semmit nem tud az Erőről és a Jedikről? Lehetséges, hogy hallotta már köztársaságiaktól, és így próbálta elhitetni a pilótákkal, hogy az ő oldalukon áll? Vagy tud azért valamennyit, csak nem eleget, hogy megértse a dolgokat?


A korábbi epizódok utalásait itt találjátok:

1. fejezet / 2. fejezet / 3. fejezet / 4. fejezet / 5. fejezet / 6. fejezet / 7-8. fejezet


Forrás: ScreenCrush, New Rockstars

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo