728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Sorozatfigyelő: The Mandalorian 7-8. rész

the-mandalorian-season-1-chapter-8-images-2.png

A néhány különálló epizód után a The Mandalorian az utolsó részeivel visszatért a kerettörténethez, és lényegében egy hosszabb, de kettévágott dupla évadzáróként funkcionáltak. Ezeket vesézzük most ki (a korábbi részek érdekességeit és utalásait az előző Sorozatfigyelő cikkeinkben találhatjátok).


Az ismerős elemek

Amikor még úgy tűnik, Greef Karga keresztbe tesz a főhősnek, kijelenti, hogy a Mando sisakja jól fog mutatni a falán - amin a fejvadász megsértődik, viszont a sisakja végül valóban valakinek a falán köt ki: a "Galaxy's Edge" nevű Star Wars-kalandparkban látható az egyik üzletben kiállítva.

A kicsi "Yoda" egy korábban mozgóképen nem látott, de a Legendák Medstar-könyveiben szereplő gyógyító technikával hozza rendbe Greef Karga karját.

A klasszikus rohamosztagosok mellett megjelennek a Zsivány Egyesben debütáló Death Trooperek is, valamint a Scout Trooperek - utóbbiaknak a sisakja elejét láthatóan fel lehet hajtani, ami először a Star Wars: Lázadókban derült ki.

A katonák egy olyan lebegő csapatszállítóban érkeznek, amit egy régi Star Wars-játékról mintáztak, és a Lázadókban többször is szerepelt.

Moff Gideon különleges TIE-vadászát eredetileg Az ébredő Erőhöz tervezték, de a filmhez végül nem használták fel a koncepciórajzát.

Két Scout Trooper - amellett, hogy rajtuk keresztül a sorozat ismét elpoénkodik azon, hogy a rohamosztagosok semmit nem találnak el - a Legendák humoros képregénysorozatának, a Tag and Binknek a főszereplőit idézik [akiket egyébként a Solo beemelt a kánonba is - a jelenetük a fimből kimaradt, a regényváltozatba belekerült].

Moff Gideon megemlíti Mandalore ostromát - ez lesz a hamarosan érkező újabb Clone Wars-epizódok egyik történetszála.

Az utolsó részből kiderül, hogy a mandalóriak nem feltétlenül tartoznak egy fajhoz, a kultúra köti össze őket - ahogyan az a Legendákban is volt.

Végre teljes egészében látjuk a főszereplő gyerekkori emlékét a klónháborúkról, és kiderül, hogy a Halálőrség tagjai mentették meg.

Moff Gideonról kiderül, hogy korábban a Birodalmi Biztonsági Hivatal (Imperial Security Bureau, azaz ISB) ügynöke volt - akárcsak Kallus a Lázadókban -, Caráról pedig az, hogy aldereeni.

A kis "Yoda" az Erő segítségével megállítja a lángokat, ahogyan Kanan is tette a Lázadókban.

Amikor a birodalmiak elől menekülve hőseink a mandalóriak búvóhelyére mennek, kiderül, hogy a harcosokkal már végeztek a rohamosztagosok - a halomba rendezett sisakjaikról pedig a Lázadók negyedik, részben a Mandalore-on játszódó évadához készült egyik promóciós kép juthat eszünkbe.

A fegyverkovács megemlíti a Jedik és a Mandalóriak Legendákból ismert harcát, amelyre A klónok háborújában is utaltak már - a kovács elmondása alapján az ő népüket "Mandalore the Great" vezette, ami egy új megnevezés, de a Legendákban hasonló nevei voltak a mandalóriak vezéreinek (pl. Mandalore the Destroyer, vagy Mandalore the Ultimate)

Az évad pedig azzal fejeződik be, hogy kiderül: A klónok háborújából és a Lázadókból ismert Sötétkard, azaz a Tarre Vizsla nevű mandalóri Jedi által kreált különleges fénykard (amely később Mandalore uralkodói jelképe lett) Moff Gideonnál van. Ez egyébként azért is érdekes, mert így az ő és a főhős közötti ellentétnek nemcsak személyes oldala van, hiszen ezek szerint a férfit valószínűleg minden mandalóri ellenségének tekinti.


Érdekességek

A hetedik rész egyik momentuma a Skywalker korához is kapcsolódik, de ezt szándékosan hagytuk ki, hogy ne spoilerezzünk.

Pedro Pascal már előre felfedte a főhős nevét, ami végül a sorozatban is elhangzott, és ezzel együtt végre a hivatalos írásmódja is kiderült: Din Djarin.


Kérdések az epizód kapcsán

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon hogyan került a Sötétkard Moff Gideonhoz? Remélhetőleg ez kiderül majd a továbbiakban. Ugyanakkor az is felmerül, hogy vajon a Clone Wars következő évadában számíthatunk a The Mandalorianre való utalásra?

A fegyverkovács elmondása szerint a fejvadásznak meg kell találnia a kis "Yoda" törzsét, a legendás "varázslókat", azaz a Jediket. Kérdés, hogy ez vajon sikerül-e, vagyis hogy talál-e egy Erő-használót Din, akinek a felügyeletére bízhatja majd a kicsit. És ha igen, ki lesz az? Talán eljuttatja majd a gyermeket Luke-hoz, és ő lesz az új Jedi Akadémia egyik tanítványa?

S ha már a kis Yoda: vajon a második évadban mit tudunk meg a fajáról, és arról, hogy mit akar vele kezdeni a Birodalom?

Végül, de nem utolsó sorban: Ki volt a titokzatos alak az 5. rész végén?


Nektek hogy tetszett az utolsó két rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? Milyen kérdések merültek fel bennetek a befejezés kapcsán?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

14 Hozzászólás

 • TomeKK
  2020 jan 01 : 12:22
  Beküldte: TomeKK

  Az eddig csak legendabeli játékokból ismert Incinerator vagy Flame trooper is megjelent a 8. részben. Végre láthattuk a főhős arcát. Érdekes volt látni egy asztroszer droidot lábakkal.A Mandaloriak esetében sztem mindig is egyértelmű volt, hogy ez nem egy faj megnevezése, hiszen fajilag amúgy is, többnyire emberek alkotják. Ez inkább egy klánokra osztott népcsoport, ami most kapott egy erős vallásos ill. egy becsület kódex hátteret is. Az 5. részben feltűnő rejtélyes figura sztem 70-80%, hogy Mr. Boba Fett. A rá jellemző hangokon túl(amit az 5. rész kivesézésekor leírtam)még maga az epizód neve is erősen ráutal: The Gunslinger, ezt a kicsit westernes megnevezést egyedül Boba Fett-nél használták.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2020 jan 01 : 14:19
  Beküldte: SonOfMurglak

  hát, azért ez a kánonban nem volt ennyire egyértelmű. eddig nem volt szó arról, hogy bárkit befogadnának, ez a Mandalorianben jelent meg először, és eddig csak embereket láthattunk közöttük, akkor is, amikor a Mandalore-t mutatták. nem lehetett evindenciának venni, hogy mindent átvesznek majd a legendákból.
  a 5. rész vége kapcsán Fett valóban esélyes, remélhetőleg a folytatásban azért ezt előbb-utóbb tisztázzák.

  0 0
 • Goten56
  2020 jan 01 : 15:02
  Beküldte: Goten56

  Szerintem az Gideon volt.

  0 0
 • Gyeze
  2020 jan 01 : 15:53
  Beküldte: Gyeze

  Nem tartom valószínűnek, hogy egy eddig ismeretlen karaktert ennyire rejtélyesen mutassanak be. Szóval biztos, hogy ismert karakter lesz. És tényleg, eddig minden rejtett utalás abban a jelenetben Bobára utalt

  0 0
 • Goten56
  2020 jan 01 : 15:58
  Beküldte: Goten56

  Mi utal rá? Beesett a Sarlakkba. Majd ha legközelebb zsákutcába fut egy projekt akkor visszahozzák, mint Palpatinet. A Mandalorian viszont egyelőre remekül működik ilyenek nélkül. Gideonnak volt oka ott lenni, és az a láb ránézésre is lehetett az övé, szerintem felesleges ebbe többet belelátni.

  0 0
 • TomeKK
  2020 jan 01 : 16:36
  Beküldte: TomeKK

  Hogy mi utal Boba Fett-re? Sztem a bolygó, a lépésének hangja ill. az a fura rádió frekvencia hang, talán maga az 5. rész címe és tekintve, hogy ebben a részben volt a legtöbb utalás is, fura lett volna ha Tatooine-on pont ezt hagyják ki. És Boba Fett túlélte a Sarlacc vermet ez már évek óta kánon!
  Megnéztem Gideon-t tény, hogy neki is van pisztoly táska a jobb oldalán a köpeny is stimmel azt leszámítva, hogy neki szélesebb(tipikus Birodalmi)köpenye van. Viszont neki semmi keresni valója nem volt ott, de ha lett volna is, egy ilyen magas pozícióban lévő Birodalmi nem fog személyesen oda menni egy hullához.

  0 0
 • Gyeze
  2020 jan 01 : 16:00
  Beküldte: Gyeze

  Gideonnak semmi indoka nem volt arra, hogy a sivatagban mászkáljon és halott fejvadászokat nézegessen.

  0 0
 • TomeKK
  2020 jan 01 : 16:09
  Beküldte: TomeKK

  Gondolom ezt a Gideon teóriát arra alapozod, hogy rajta is fekete köpeny van... ilyen alapon maga az Uralkodó is mászkálhatna ott.

  0 0
 • Goten56
  2020 jan 01 : 18:27
  Beküldte: Goten56

  Miért utalna rá a bolygó? Milyen rádió frekvencia hang? Senki se látta amióta beleesett. Csak onnan tudható, hogy túlélte, hogy minden magyarázat nélkül vagy teljesen abszurd magyarázattal is visszarángatnak a halálból népszerű, rég halott karaktereket, szóval őt sem hagyhatják meg halottnak, mert a többihez képest indokolható lenne a visszatérése, de ha ezt ebben a sorozatban tervezik meglépni, akkor sem valószínű, hogy ő volt az, amikor egy indokoltan ott levő karakterre utal az, amit láttunk.

  0 0
 • TomeKK
  2020 jan 01 : 18:39
  Beküldte: TomeKK

  [Linkelt tartalom]
  Gideon56, jó olvasást a kommentekhez.

  0 0
 • Goten56
  2020 jan 01 : 21:59
  Beküldte: Goten56

  Valami alig hallható háttérzaj alapján gondolod, hogy Boba Fett az? 01 Mégis mi oka lenne a sivatagban sétálgatni? És miért használnának el egy ennyire ismert karaktert egy nélküle is elég népszerű sorozathoz? Én sem állítom, hogy egész biztosan Gideon az, de Fettnél még Jar-Jar is valószínűbb.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2020 jan 02 : 00:22
  Beküldte: SonOfMurglak

  mi oka lenne ott sétálni? hát mondjuk hogy ott hever valaki, akinek vérdíjat tűztek ki a fejére 01
  és hogy miért használnának egy ilyen karaktert egy népszerű sorozatban? egyrészt nem tudhatták előre, mennyire lesz népszerű a sorozat, szóval hogy kell-e ilyen ismert karakterekkel megtámogatni. másrészt meg ez eleve értelmetlen kérdés szerintem... nem hiszem, hogy sok olyan rajongó lenne, aki nem örülne, ha ismert karakterek feltűnnének a sorozatban... épp ellenkezőleg, biztos sokan pont ezt várják. Boba megjelenését meg aztán pláne sokan szeretnék, erre mérget vennék.

  0 0
 • Kempesbaba
  2020 jan 02 : 13:35
  Beküldte: Kempesbaba

  Boba Fett-tet a The Mandalorian-be! 01

  0 0
 • Goten56
  2020 jan 03 : 00:51
  Beküldte: Goten56

  Én is örülnék neki. De valószinűtlennek tűnik, amíg nincs zsákutcában a sorozat. Inkább Yoda felbukkanása lenne logikus flashback formájában (csak Yaddle ne legyen benne, mert illúzióromboló lenne, hogy Anakinnak a kötődés veszélyeiről papoltak miközben rosszalkodtak)

  0 0

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 15
 • Tagok: 0
 • Összes tag:498
 • Legújabb:BaniKing
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57