Sorozatfigyelő: The Mandalorian 7-8. rész

the-mandalorian-season-1-chapter-8-images-2.png

A néhány különálló epizód után a The Mandalorian az utolsó részeivel visszatért a kerettörténethez, és lényegében egy hosszabb, de kettévágott dupla évadzáróként funkcionáltak. Ezeket vesézzük most ki (a korábbi részek érdekességeit és utalásait az előző Sorozatfigyelő cikkeinkben találhatjátok).


Az ismerős elemek

Amikor még úgy tűnik, Greef Karga keresztbe tesz a főhősnek, kijelenti, hogy a Mando sisakja jól fog mutatni a falán - amin a fejvadász megsértődik, viszont a sisakja végül valóban valakinek a falán köt ki: a "Galaxy's Edge" nevű Star Wars-kalandparkban látható az egyik üzletben kiállítva.

A kicsi "Yoda" egy korábban mozgóképen nem látott, de a Legendák Medstar-könyveiben szereplő gyógyító technikával hozza rendbe Greef Karga karját.

A klasszikus rohamosztagosok mellett megjelennek a Zsivány Egyesben debütáló Death Trooperek is, valamint a Scout Trooperek - utóbbiaknak a sisakja elejét láthatóan fel lehet hajtani, ami először a Star Wars: Lázadókban derült ki.

A katonák egy olyan lebegő csapatszállítóban érkeznek, amit egy régi Star Wars-játékról mintáztak, és a Lázadókban többször is szerepelt.

Moff Gideon különleges TIE-vadászát eredetileg Az ébredő Erőhöz tervezték, de a filmhez végül nem használták fel a koncepciórajzát.

Két Scout Trooper - amellett, hogy rajtuk keresztül a sorozat ismét elpoénkodik azon, hogy a rohamosztagosok semmit nem találnak el - a Legendák humoros képregénysorozatának, a Tag and Binknek a főszereplőit idézik [akiket egyébként a Solo beemelt a kánonba is - a jelenetük a fimből kimaradt, a regényváltozatba belekerült].

Moff Gideon megemlíti Mandalore ostromát - ez lesz a hamarosan érkező újabb Clone Wars-epizódok egyik történetszála.

Az utolsó részből kiderül, hogy a mandalóriak nem feltétlenül tartoznak egy fajhoz, a kultúra köti össze őket - ahogyan az a Legendákban is volt.

Végre teljes egészében látjuk a főszereplő gyerekkori emlékét a klónháborúkról, és kiderül, hogy a Halálőrség tagjai mentették meg.

Moff Gideonról kiderül, hogy korábban a Birodalmi Biztonsági Hivatal (Imperial Security Bureau, azaz ISB) ügynöke volt - akárcsak Kallus a Lázadókban -, Caráról pedig az, hogy aldereeni.

A kis "Yoda" az Erő segítségével megállítja a lángokat, ahogyan Kanan is tette a Lázadókban.

Amikor a birodalmiak elől menekülve hőseink a mandalóriak búvóhelyére mennek, kiderül, hogy a harcosokkal már végeztek a rohamosztagosok - a halomba rendezett sisakjaikról pedig a Lázadók negyedik, részben a Mandalore-on játszódó évadához készült egyik promóciós kép juthat eszünkbe.

A fegyverkovács megemlíti a Jedik és a Mandalóriak Legendákból ismert harcát, amelyre A klónok háborújában is utaltak már - a kovács elmondása alapján az ő népüket "Mandalore the Great" vezette, ami egy új megnevezés, de a Legendákban hasonló nevei voltak a mandalóriak vezéreinek (pl. Mandalore the Destroyer, vagy Mandalore the Ultimate)

Az évad pedig azzal fejeződik be, hogy kiderül: A klónok háborújából és a Lázadókból ismert Sötétkard, azaz a Tarre Vizsla nevű mandalóri Jedi által kreált különleges fénykard (amely később Mandalore uralkodói jelképe lett) Moff Gideonnál van. Ez egyébként azért is érdekes, mert így az ő és a főhős közötti ellentétnek nemcsak személyes oldala van, hiszen ezek szerint a férfit valószínűleg minden mandalóri ellenségének tekinti.


Érdekességek

A hetedik rész egyik momentuma a Skywalker korához is kapcsolódik, de ezt szándékosan hagytuk ki, hogy ne spoilerezzünk.

Pedro Pascal már előre felfedte a főhős nevét, ami végül a sorozatban is elhangzott, és ezzel együtt végre a hivatalos írásmódja is kiderült: Din Djarin.


Kérdések az epizód kapcsán

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon hogyan került a Sötétkard Moff Gideonhoz? Remélhetőleg ez kiderül majd a továbbiakban. Ugyanakkor az is felmerül, hogy vajon a Clone Wars következő évadában számíthatunk a The Mandalorianre való utalásra?

A fegyverkovács elmondása szerint a fejvadásznak meg kell találnia a kis "Yoda" törzsét, a legendás "varázslókat", azaz a Jediket. Kérdés, hogy ez vajon sikerül-e, vagyis hogy talál-e egy Erő-használót Din, akinek a felügyeletére bízhatja majd a kicsit. És ha igen, ki lesz az? Talán eljuttatja majd a gyermeket Luke-hoz, és ő lesz az új Jedi Akadémia egyik tanítványa?

S ha már a kis Yoda: vajon a második évadban mit tudunk meg a fajáról, és arról, hogy mit akar vele kezdeni a Birodalom?

Végül, de nem utolsó sorban: Ki volt a titokzatos alak az 5. rész végén?


Nektek hogy tetszett az utolsó két rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? Milyen kérdések merültek fel bennetek a befejezés kapcsán?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo